Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

8 évig nem gondolkodtunk semmit: avagy a Fidesz szerencsétlenkedése az adóterhekkel

2011.02.23. 10:47 | Brendel Mátyás | 10 komment

Címkék: fidesz kormány adócsökkentés egykulcsos adó

Ha a kormány rákényszeríti a vállalkozásokat a fizetések növelésére, akkor ez implicit módon egy munkaterheket sújtó adó.

És akkor mivel jönnek elő megint? Pont ezek után, vagy ezek közben? Hát megint adócsökkentési tervekkel. Miközben elrontották a tavalyi hiányt, elszámolták az idei költségvetést, már megint lyuk van, és ennek betömésén kell, hogy gondolkodjanak. Eközben megint adócsökkentésen álmodoznak. De hát megint: ugyan, miből? Kin fogják ezt már megint leverni, amikor elkezdenek kapkodni?

Miért került a Fidesz ilyen bugyuta helyzetbe? (i) Mert makacsul ragaszkodott az ingyen adócsökkentés doktrínájához (ii) Mert makacsul ragaszkodott az egykulcsos adóhoz.

***

Ne legyünk demagóg populisták! Maga az az elgondolás, hogy Magyarország felemelkedésének kulcsa a termelő, és hasznot hozó vállalkozások serkentése, nagyon jó program. Az SZDSZ anno állandóan ezt szorgalmazta (Ha valami kis darab jó a Fidesz programban, az mindig plágium). Igaz, az SZDSZ még tudatában volt annak, amit a Fidesz totál elfelejtett, vagy mindig is tagadott: az adócsökkentéshez kell fedezet.

Így aztán a koalícióban az SZDSZ adócsökkentésből keveset tudott keresztül vinni, és a gazdasági válság végképp keresztül húzott minden ilyen tervet.

Nem szabad azonban összekeverni a vállalkozásokat, a munkát sújtó adókat az egyik oldalon; és a személyeket sújtó forgalmi és jövedelemadókat a másik oldalon! Az előbbiek csökkentése a munkateremtésben segíthet (azért ez részben vitatott), az utóbbiak csökkentése egyszerűen jó az adózó embereknek, de a gazdaságot csak annyiban élénkíti, hogy fogyasztást generálhat. Így az MSZP-SZDSZ kormány ÁFA-csökkentése, majd visszanövelése egy kicsit más kérdés. Bár az sem volt átgondolt.

Mindkét adó része azonban a "kisebb állam, gyorsabb gazdaság" neoliberális felfogásnak. Igen, Orbán neoliberális is, meg még nagyon sok minden zagyvaléka. Amit éppen jónak gondol a hatalom megragadásához, azt használja, majd eldobja.

Mindkét adófajta csökkentésével van egy alapvető probléma: miből lehet a csökkentést finanszírozni? A Fidesz ellenzéki dogmája, amely eleve is őrültség volt, de mára látványosan csődöt mondott, hogy a vállalkozások adójának csökkentése automatikusan visszajön a jobb fizetési morál és nagyobb gazdasági növekedés által.

A Fidesz aztán tavaly tett is egy ilyen lépést, amelynek előnye kétséges, de ez még akár jó szándékú lépésként is felfogható lenne. A bevételi oldalon viszont keletkezett belőle hiány. Az ilyen lépések fedezésére szolgáltak a különadók és a magánnyugdíj einstandolása. Gyorsan bebizonyosodott az ideológia kudarca.

Ami a személyi adókat illeti, ott ismeretes, hogy az egykulcsos adóval a Fidesz csökkentett a gazdagoknak, és emelt a szegényeknek. Hogy ez mennyire igazságtalan, értelmetlen, arról írtak eleget. Itt elég egy mondat is erről: a szegényeknek ez jobban fáj, mint amennyire jó a gazdagoknak. Továbbá a gazdagok fogyasztását ez leginkább import luxuscikkek, és külföldi nyaralások formájában növeli, tehát a magyar gazdaságot nem nagyon segíti.

Ha a Fidesz mindenkinek csökkentett volna adót, az szociális szempontból megint derék dolog lett volna, bár a fedezete még inkább kétséges lett volna. A Fidesz amióta csak ismételgeti vulgáris adócsökkentési doktrínáját, mindig megkapta a kérdést, hogy "miből?" Sosem tudott válaszolni, ezért nem tudtak felkészülni erre a problémára, ezért kapkodnak most össze-vissza. Hiszen 8 évig nem gondolkodtak semmit.

Az MSZP (Gyurcsány) már a nyáron megmondta, hogy az egykulcsos adó nem lesz mindenkinek jó. Orbán és Szijjártó makacsul hajtogatta, hogy senki sem fog rosszabbul járni. Aztán mégis. A Fidesz kormány, amikor látta, hogy az elégedetlenség nagyobb, mint a feltehetően megvett, gazdag szavazatok száma, korrekcióként elkezdte erőltetni a munkabérek növelését. Aztán most meg népbiztosokat "akciócsoportokat" küld ki. Ezt a közszférában megteheti, csak ugye azon túl, hogy ez egy buta kavarás, a kormány ezzel csak egyik zsebéből a másikba pakolgatja a pénzt.

Fontosabb kérdés a magánszféra, ahol a kormánynak elvben nincs mit keresgélnie, de ez a Fidesz-kormány ez már csak ilyen: nincs érzéke a demokráciához, nem érzékeli, hogy hol van a stoptábla a hatalom számára. Ahogy a médiát is cenzúrázni akarja, úgy a magánszféra fizetéseibe is kezd belenyúlkálni. Ezzel egyre több ellenségeket szerez, és ez is szerepet fog játszani a végzetében. Hamar elolvad az az 53 százalékos "kétharmad".

Azt azért szögezzük le, hogy ha az állam túlságosan is beleszól abba, hogy mit nézek és olvasok, az sehol nem szabadság. Ha abba is beleszól, hogy magánvállalatok milyen fizetéseket adjanak az alkalmazottaiknak, az már nem szabadság és nem piacgazdaság. Az a Rendszerváltás visszafordítása. Nem más ez, mint dicsőséges menetelés a kommunizmusba. Ó igen, részben neoliberális félmegoldások miatti, kényszerű menetelés, de akkor is az. Hogy ez mennyire őrültségnek hangzik? Hát igen. De nem én tehetek róla.

De ha mindettől eltekintünk, akkor még mindig marad az a probléma, hogy ha a kormány rákényszeríti a vállalkozásokat a fizetések növelésére, akkor ez implicit módon egy munkaterheket sújtó adó (ezt nem most találtam ki, Gyurcsány fogalmazta meg évértékelő beszédében). Persze jogilag nem adó, technikailag nem adó, de a Fideszes munkaterheket csökkentő stratégiai elképzelésekkel szembe megy.

És akkor mivel jönnek elő megint? Pont ezek után, vagy ezek közben? Hát megint adócsökkentési tervekkel. Miközben elrontották a tavalyi hiányt, elszámolták az idei költségvetést, már megint lyuk van, és ennek betömésén kell, hogy gondolkodjanak. Eközben megint adócsökkentésen álmodoznak. De hát megint: ugyan, miből? Még mindig nem fogták fel?! Mikor tanulnak a hibáikból?! Kin fogják ezt már megint leverni, amikor elkezdenek kapkodni?

Miért került a Fidesz ilyen bugyuta helyzetbe? (i) Mert makacsul ragaszkodott az ingyen adócsökkentés doktrínájához. (ii) Mert makacsul ragaszkodott az egykulcsos adóhoz.

Ha a Fidesz a munkaterheket sújtó adók csökkentéséhez a fedezetet valódi reformokkal alapozta volna meg, amelyek kiadási oldalt rendbe hozták volna, akkor az egy dicséretes terv lett volna. Ez volt Bajnai és a második Gyurcsány-kormány programja. De ezt Orbán Viktor nem tehette. Nem csupán azért, mert népszerűtlen. Ő, a maga 53 százalékos kétharmadával megcsinálhatta volna azt, amit Gyurcsány tervezett: ciklus elején megszorítások, ciklus végére a gyümölcs bearatása, és a választás megnyerése.

De Orbán ezt az utat politikai rövidlátása miatt elzárta maga előtt: annyira nyerni akart, és annyira nagy arányban akart nyerni, hogy a reformok lehetőségét hosszú időre eljátszotta, maga elől is elzárta. Ez pedig Orbán legnagyobb csapdája.

Most szerencsétlenkednek némi megszorítással, amely nem megszorítás. Szómágiával, ügyeskedéssel, akarnak kimászni a csapdából. De nem lehet. Ezt a gödröt Orbán Viktor  jó mélyre ásta meg magának.

Valamikor, a második ciklusa végén érte az a kritika Gyurcsányt, hogy túlságosan össze-vissza kapkod, már nem csupán népszerűtlenek az intézkedései, hanem elveszett az irány. Az elején Fidesz a kétharmaddal még a népszerűtlen intézkedéseket is magabiztosan vette. De kétharmad ide vagy oda, a buta intézkedések ugyanoda vitték Orbánt, mint a népszerűtlen intézkedések, és a világgazdasági válság Gyurcsányt. Most már napról napra számol, kapkod, össze-vissza intézkedik. Amit Gyurcsány egy nehéz helyzet miatt volt kénytelen, azt Orbán a saját hülyesége miatt érte el. Gyurcsánynak végül le kellett mondania.

· 1 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr622683096

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Új munkahelyek és költségcsökkentés 2011.02.24. 08:12:34

  Öles léptekkel haladunk az egymillió új munkahely megteremtése felé. 290 hely már biztosan megvan. Az engem egy cseppet sem zavar, hogy ez a 290 munkahely a kormányzatnál van. Na jó, volt ugyan olyan ígéret, hogy olcsóbb államot hoznak létr...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.02.23. 12:50:25

Az a helyzet, hogy a "hiányokat" és a "lyukakat" 20 éve folyamatosan adóemeléssel és megszorításokkal próbálják betömni. Ez nem hogy nem sikerül, egyre rosszabb lesz. Igenis el kell indulni a másik irányba akkor. Csökkenteni az állam kiadásait, és kint hagyni a pénzt az embereknél. Ez szarul érinti pár tipikus csoportot, de a kezdeti morgások után szépen helyreállnának a dolgok.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.02.23. 12:51:17

Ja, hogy itt is egy cenzúrázott blog pampog a demokráciáért? Nevetséges.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.02.23. 13:09:13

@newtehen: olvasol is? Azt írja a szerző, hogy lecsökkentik az adókat, majd burkoltan megemelik. És még az extraadókat ki is hagyta, amit megint rajtunk vernek le az érintettek.

Olvasni, olvasni, olvasni! Utána írni. Vagy utána se.

sóhegy049 2011.02.23. 17:52:43

Erre annyit, hogy a csökkentéssel egyesek már adót sem fizetnek, mert ott a családi adókedvezmény, de ezt többször leírtam. Én bevallom, hogy ez fogja kivéreztetni az országot. Az a benyelt manyup elfogy, a hiánycél máris bedőlt az adórendszer miatt, de az IMF-nek jól beszólt Viktor... Na és több, mint 9 hónap eltelt, ezalatt a fogantatástól számítva egy gyerek is megszületett. Ennyit és ilyen béna módon senki nem töketlenkedett még. Ők nyertek, az ország meg dőlni fog! Csak nem tudom, hogy mi a fedezet a hitelekre? A "telek"???

sóhegy049 2011.02.23. 18:04:56

@newtehen:
"Csökkenteni az állam kiadásait"
Mint például?

Nekem van egy tippem, amit a jelenlegi kormány ellenzékben üvöltött, hogy egy majom, az egy poszt. Akkor hogyan vannak mégis ennyien és ennyi poszton?
Meg ez a kétkamarás demagógia? Még több majom?

De ha nem az anyagi részét nézem, akkor csak egy példa S8 Jani hogyan tud polgárjenő is lenni, meg képviselő is? Akkor valamelyik posztját nem tudja ellátni, mert vagy itt van, vagy ott, így csak egy fizetés, azt csá!

pirimogyoró 2011.02.23. 23:57:38

Nyolc éve ugatnak, hogy készen állnak a kormányzásra. Készen állnak a zsebük megtömésére. Ez és a tömérdek hazugság, ami kitelik tőlük. Mennyi hülye szavazott rájuk. Úristen! Megkérdezném, most hányan elégedettek a helyzettel, a helyzetükkel?

sóhegy049 2011.02.24. 00:16:02

@kerek perec:
Jobban belegondolva, az ég világon semmit nem csináltak! Monetárisan hazab*szták az országot, pikk-pakk-ra, 9 hónap alatt az aberrált, átgondolatlan és kényszeres adóreformmal. Ennyit tudnak!
Szerintem, egy-két elvakulton kívül, már senki nem vállalja be, hogy kire nyomta az X-et. Erre jönne a bla-bla, hogy az előzőre nem, akkor kire? Ha nincs kire, akkor nem kell senkire.

brlv24 2011.03.03. 01:24:39

@sóhegy049: "Ennyit és ilyen béna módon senki nem töketlenkedett még. "

Hol voltal te az elmult 10 evben? Akarom mondani 20-ban?:)

brlv24 2011.03.03. 01:27:14

@sóhegy049:

"Jobban belegondolva, az ég világon semmit nem csináltak!" <-> "Monetárisan hazab*szták az országot, pikk-pakk-ra, 9 hónap alatt az aberrált, átgondolatlan és kényszeres adóreformmal."

Most akkor csinaltak valamit vagy nem? Dontsd mar el:)

sóhegy049 2011.03.04. 02:42:33

@brlv24:
Nagy arccal kivárták, hogy az előző brigád is alakítson. Egy szót nem emeltek ellenzékben, csak köhögtek. Szóval volt idő felkészülni? Volt! Akkor mi van? Semmi. Ameddig a benyelt manyup pénzből a MÁV-ot pénzelik, de a főnök az ATV-n 2010 júni 23-án azt mondta nincs nagy baj, akkor eldöntené, hogy mit akar? Én nem tudom, mert nem hallom.
Az elmúlt 20 évet vegyük, az a racionalítás. Akkor mindjárt ki is jelenthető a kollektív bűnösség? Mind egy tőről fakad. Mostani téma, pl.: Esztergom esete? Amúgy a ti megosztó politikátoknak köszönhető, hogy a társadalom ide jutott és nincs egy hozzáértő erő, aki úgy igazából 5-ös gazdaságból. :-) Nekem minden párt és azok politikusai hiteltelenek és itt a pont!
süti beállítások módosítása