Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Ugyan már, milyen járványt terjeszhetnének a menekültek?!

2015.08.05. 07:09 | Brendel Mátyás | 29 komment

nooffence.png

A magyarok bugyutább része most meg azon pánikol, hogy a menekültek járványokat hoznak be Magyarországra. Érdemes megnézni, hogy egyáltalán milyen betegségek jönnének szóba, hogy felismerjük, alig valahány. Továbbá egyéb okokból is praktikusan kizárhatjuk, hogy a menekültek bármiféle járványt indítanának el Magyarországon. Azzal kezdtem, hogy megnéztem a Wikipédián a fő fertőző betegségeket, és, hogy mi az elterjedtségük. Fontos figyelembe venni, hogy Magyarországra elsősorban szír és afgán menekültek érkeznek, nem afrikaiak, pláne nem a Szaharától délebbről, ahol sok betegség előfordul.

Agyhártyagyulladás: ez van Magyarországon is, nem kell behozni.

Veszettség: van Magyarországon, nem kell behozni.

Dengue-láz: ezt se afgánok, se szírek nem nagyon hozhatnak be.

Ebola: ezt a Szaharától délről jövő afrikai hozhatna be, kicsi az esélye. Az Ebola járvány idején egy pár ember került Európába ebolával, ők repülőn utaztak. Egyébként épp most volt hír, hogy kifejlesztették az ellenszerét.

Tífusz: ez előfordul Szíriában és Afganisztánban, de Romániában és Ukrajnában is. Antibiotikumokkal gyógyítható.



Hepatitisz B: ez előfordul Magyarországon is.

Kanyaró: szintén előfordul Magyarországon is. Nem nagyon veszélyes betegség.


 

Kolera: Szintén csak a Szaharától délre jellemző.

Malária: szintén inkább a Szaharától délre jellemző.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/11/Malaria_distribution_%28de%29.png/1280px-Malaria_distribution_%28de%29.png

Mumpsz: az egész világon elterjedt, nem túl vészes betegség.

Nyugat-nilusi láz: előfordul Magyarországon is. Nem túl veszélyes.

Pestis: nagyon szórványosan fordul elő. Antibiotikumokkal jól gyógyítható.

Rózsahimlő: világszerte elterjedt. Nem túl veszélyes.

Sárgaláz: csak a Szaharától délre fordul elő. Ázsiában nem. A szírektől, afgánoktól nem kapunk el ilyet.

Skarlát: Antibiotikumokkal gyógyítható. Az egész világon elterjedt.
Szamárköhögés: előfordul Magyarországon, antibiotikummal gyógyítható.

Tífusz: antibiotikumokkal gyógyítható. Ha jól veszem ki, mindenhol elterjedt, Magyarországon azért ritka.

Hastífusz: szalmonella. Előfordul Magyarországon. Nem egy népirtó betegség.

Torokgyík: előfordul Magyarországon is, és antibiotikummal, védőoltással gyógyítható

De van ennél a sorba vételnél sokkal egyszerűbb, általános, erős érv arra, hogy miért butaság rettegni attól, hogy a bevándorlók hirtelen valami nagy járványt okoznának.

1) A menekültek több ezer kilométert utaztak, gyalogoltak, és általában nem repülővel jöttek Magyarországra. Akik ideértek, azok aligha betegek.

2) A felsorolt betegségei jelentős részét megelőzik a védőoltások. Tehát ha valaki nem védőoltás-ellenes hülye, akkor nincs mitől félnie. Ha valaki védőoltás-ellenes hülye, akkor neki van, de járvány remélhetően ebből sem  lesz, mert a kritikus tömeg nincs meg.

3) Nyugat-Európában sok a bevándorló, már évtizedek óta, és még közép-afrikai országokból is jönnek. Én nem emlékszek olyan hírre, hogy a bevándorlók bármiféle járványt okoztak volna Nyugat-Európában. Szerintem a bevándorlók soha nem okoztak Nyugat-Európában járványokat.

4) A legveszélyesebb fertőző betegség továbbra is az influenza. Évente nem kevés halálos áldozattal.

5) A bevándorlóknál valószínűleg veszélyesebbek a repülővel érkező, vagy visszajövő turisták.

6) A bevándorlóknál mindenképpen sokkal veszélyesebb az autós közlekedés, mégsem zúzunk autókat merő félelemből. De még a tömegközlekedés is veszélyesebb, sőt, gyalog kimenni az utcára is veszélyesebb.

Az idegengyűlölők tehát csak azért rettegnek a járványtól, mert rettegni akarnak, gyűlölködni akarnak, mert hülyék, mert nem értik az idegeneket, mert nem tudják kezelni az idegen dolgokat, mert nem képesek kockázatokat reálisan felmérni.

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr677680294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. jenőke (jenőke) 2015.08.05. 08:09:02

És mi a helyzet a bármilyen okból előforduló elhülyüléssel?

bundazsák 2015.08.05. 08:56:19

A mumpsz, kanyaró, rózsahimlő bizony nagyon veszélyes betegségek, de ma már minden gyereket oltanak ellenük 15 hónapos korban (MMR). Csak azok számára jelent valóban veszélyt, akik még nem kaptak oltást, és nem estek át a betegségen. Azért veszélyesek, mert okozhatnak szövődményeket. A mumpsz felnőtt férfiakban heregyulladást és sterilitást, nőkben petefészekgyulladást. A kanyaró és a rózshimlő agyvelőgyulladást és maradandó agykárosodást.

bundazsák 2015.08.05. 08:57:16

Ettől függetlenül nem a menekültek fognak tömeges járványokat okozni. Ez mind csak a hisztériakeltés része.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.08.05. 09:10:49

@bundazsák:

mumpsz: a halálozási rátája gyakorlatilag nulla. sterilitást ritkán okoz. ennél az influenza veszélyesebb. aki veszélyesnek gondolja, oltassa be magát, aki nem oltatja be magát, ne károgjon!

kanyaró: kötelező ellene a védőoltás. halálozási aránya jelentéktelen. a komplikációkat antibiotikumokkal kell kezelni. a komplikációk olyan dolgok, amelyeket bármikor egyébként is elkaphatsz Magyarországon

rózsahimlő: halálozási rátája nincs. gondolom, senki nem hal bele. a szövődmények meg hát ld fentebb. kötelező védőoltás van rá

tehát nem, ezek mind kurvára kevésbé veszélyesek, mint az influenza, rettegni kár.

bundazsák 2015.08.05. 09:36:08

@Brendel Mátyás:
Alapvetően igazad van. A baj az, hogy a rubeola és a morbilli szövődményeként az agyvelőgyulladás nem bakteriális eredetű, nem lehet antibiotikummal kezelni. Valóban ritka a halálos kimenetel, de az esély nem nulla. Az is igaz, hogy az influenza sokkal veszélyesebb betegség manapság, mert a vírus gyorsan változik. Az, hogy idén beteg lett valaki, nem jelenti azt, hogy jövőre nem lesz. Szerencsére a fentebbi vírusok nem változnak ilyen gyorsan, az oltás vagy maga a betegség egy életre védettséget eredményez. És nem, nem félek attól, hogy a menekültek miatt kihal az ország. A hisztikeltőkre meg ráférne némi elmekórtani elzárás...

aurri 2015.08.05. 10:08:02

Mi van Matykó már epidemiológusként is működsz? Igazi multitálentum vagy! :)

István Tamasi 2015.08.05. 13:21:29

Eddig valahogy kevés szó esett azokról a betegségekről amik a zsúfolt és kritikán aluli higinéniai körülményeket biztosító hazai menekülttáborokban alakul/hat/nak ki.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.08.05. 13:43:47

@aurri: nem kell ahhoz tálentumnek lenni, hogy valaki ne rettegjen olyan dolgoktól, amelyeknek utána lehet nézni, meg utána lehet gondolni. de az igaz, hogy a náciknak még ez sem sikerül, mert hát ők hót hülyék.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.08.05. 13:44:42

@István Tamasi: az elég baj a menekülteknek, és nyilván a qrmány hibája, hogy ilyenek az állapotok.

István Tamasi 2015.08.05. 13:46:30

@Brendel Mátyás:
Nem csak a menekülteknek baj, mert a táborokból könnyen kiszabadulhatnak az ott kialakuló betegségek illetve járványok.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.08.05. 14:19:40

@István Tamasi:

de eddig NEM TÖRTÉNT ILYEN, és egyáltalán, milyen járványra gondolsz?! influenzára?! ha félsz az influenzától, költözz a Szahara közepére, mert Magyarország mindenhol veszélyes az influenza tekintetében. hasonlóan más, elterjedt, vírusos betegségek tekintetében.

most nehogy már azért rettegj, hogy a menekülttáborok piszkosak, hát hány piszkos hely van még az országban?! nekik baj, de te miért rettegsz emiatt?!

géza bozotos 2015.08.05. 16:45:28

Brendel Mátyás |

Úgy látom te már egyet el kaptál a neve agylágyúlás.

géza bozotos 2015.08.05. 16:57:33

Bocs Matyi! Most látom ,hogy kérdőjel is van meg feljkiáltó is a címben így te nemfoglaltál állást ez ügyben. Kérlrk tedd meg ! És ne öncs olajat a tűzre!

dr. jenőke (jenőke) 2015.08.05. 17:21:34

@Brendel Mátyás:
Miért kaptam ezt a kitüntető diagnózist?
Csupán ennyit bátorkodtam megjegyezni: "És mi a helyzet a bármilyen okból előforduló elhülyüléssel?"
Te ugyanis most a betegségek hurcolásáról adtál csaknem teljes részletezést, egy blognak alkalmas terjedelemben.

Hogy érthető legyen fent kérdésem: Mária Terézia a nagyobb adóbevételek érdekében nyakra/főre telepített különböző nációkat ide, oda.
Akkori szóhasználattal merkantilista politikát folytatva. Természetesen a magyarok már akkor is kilógtak a sorból, és már akkor is csak az irigység és a dacos magyarkodás maradt nekik, de nem mellesleg hozzájuk fűződik a szervezett véradás kezdeményezés is (vitam et sanguinem).
A nagy nemzettudat máig behozhatatlan hátrányt jelent, hiszen a nem nemes is megnemesedett az öntudattól.
Mindehhez jön még a xenofóbia, a vallás hatalomgyakorlási tényezővé válása, a reklámfogások politikai szintre emelése, a röghöz-kötés alig álcázott megvalósítás (a munkanélkülinek egy vagyont jelent például a villamosjegy ára)...
Abbahagytam, alighanem nem érted.
Viszont én nem minősítelek.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.08.05. 20:57:47

@géza bozotos: "el kaptál "

te meg hülyének születtél, mert az igekötős igék helyesírását nem bírtad megtanulni, pedig az kurva egyszerű, 90-es IQ kell hozzá

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.08.05. 20:59:00

@géza bozotos: az "ugyan már" az egy implicit állásfoglalás, bár ennek az értelmezéséhez is kell 90-es IQ, ami neked nincs. Meg ugye a cikkben is van állásfoglalás.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.08.05. 21:00:45

@dr. jenőke (jenőke): Tényleg érthetetlen, amit írtál. Ez magában is minősít téged.

Sebestyén Mária 2015.08.06. 06:50:22

Nincs szükség hisztéria keltésre, megvan a baj a menekültekkel rendesen. Nem kellene bagatellizálni a nagyon is reális problémát!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.08.06. 07:20:00

@Sebestyén Mária: neked mi a bajod a menekültekkel, te igenhülye?!

István Tamasi 2015.08.06. 12:18:56

@Brendel Mátyás:
Kérem maradjunk a magázódásnál!
Alaposan félreértett. Arra gondolok, hogy a hiányos higiéniai körülmények /remélem nem kell részletezni/ bárhol bármikor a melegágya járványoknak és a hiányos higiéniai körülmények a házigazdának róhatók fel.

Kocsis Dalma 2015.08.06. 13:05:14

Azokat a betegsegeket amiket a vedooltassal magyarazott a kedves szerkeszto, ki is huzhatja. Az ujszulottek mar nem kapnak bcg oltast, mert nincs. Ugyanugy ahogy a tobbibol is hiany van, mar csak a tavaly szuletett babak kapjak meg. Az ideieknek egy hatalmas kerdojel hogy mikor lesznek meg a kotelezo vedooltasok.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.08.06. 16:45:35

@Kocsis Dalma: na erről a magyar állam tehet. egyébként ha egy csecsemő találkozik egy friss bevándorlóval, akkor ott valami baj van.

Kocsis Dalma 2015.08.06. 17:25:16

Akkor az anyuka mar ki sem mehet setalni a nagyobb varosokban a babajaval, mert mindenhol ott vannak a "menekultek" de inkabb megszállók. Tegnap ujabb 1331 főt fogtak el a hatarnal. Egyebkent Svajcbol jonnek\jottek a vedooltasok, allitolag nem tudtak annyit eloallitani, amennyit rendelt az orszag. Szeptemberre igerik... De a doktorok, vedonok semmi biztosat nem tudnak.

Kocsis Dalma 2015.08.07. 10:46:02

Nem az a kérdés h ki miatt. Bar nem védem a kormanyt. A kerdes az, hogy van e felni valonk a menekultek altal behozhato betegsegektol. Es ha a kormany hibajabol, hat abbol, de vedooltasok hianyaban, van felnivalonk sajnos. Arrol is a kormany tehet hogy be lettek engedve. Vajon Putyint erdekelne par golyó? Nincs is ott ilyen gond... ezek nem szegeny menekultek. Csak meg kell nezni par roluk keszult fotot: Nike cipok, rolex, csucskategorias telefonok, sorolhatnam... Nem kell oket sajnalni.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.08.07. 13:27:53

@Kocsis Dalma: dehogynem kérdés, hogy mi miatt. ha nem a menekültek miatt, akkor ugye nem a menekülteket kell szidni. ha a kormány miatt, akkor a kormányt kell elővenni!
süti beállítások módosítása