Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Egymillióan buknak az egykulcsos adó miatt

2011.02.21. 11:22 | balközép | 615 komment

Címkék: fidesz adó 2011 egykulcsos

A Napi Gazdaság ma megjelent cikkében elég világosan levezetik a Fidesz által bevezetett egykulcsos adó hatásait. Elöljáróban annyit, hogy amelyik adórendszerben egymillió ember bukik, biztos hogy nem igazságos és ha ez az egymillió ember az alsó 5 millióból kerül ki akkor társadalmi katasztrófa. Én személy szerint is vagy 2000 forinttal kevesebbet keresek… pedig most elméletileg 16%-on adózom. Azt hiszem erre mondta valaki, hogy trükkök százai… No de a szocik megmondták… és ki emlékszik mi volt a Fidesz válasza erre? Senki sem fog rosszabbul járni. Ilyen se volt még, hogy a kormány egymillió embert nyíltan lesenkizzen…

Aki fent van az marad a legvastagabban...

Azt, hogy pontosan hány munkavállaló fog kevesebbet keresni a Fidesz családbarát politikájának köszönhetően egyelőre nagyon nehéz megmondani. Annyi bizonyos, hogy évente nagyjából 4,4 millióan készítenek szja-bevallást – ebbe a számba az önfoglalkoztatókat is beletartoznak -, közülük pedig 3,74 millióan keresnek 250 ezer forint és négymillióan 333 ezer forint alatt. Vagyis közelíti a négymilliót azok száma, akik az adórendszeren buknak. Közülük a gyerekeseket kompenzálja az adókedvezmény, így a nagyjából négymillió potenciális vesztes közül kell kiszűrni a gyermekteleneket.


A KSH adatai szerint tavaly valamivel több mint egymillió gyermektelen pár élt az országban, ehhez a kétmillió főhöz jön még újabb több mint 1,1 millió egyszemélyes háztartás ez összesen 3 millió fő. Ebben a körben azonban nyugdíjasok is vannak, akik nem adóznak. Támpont híján azt feltételezzük, hogy a kör fele aktív és dolgozik, ami több mint 1,5 millió alkalmazottat, adófizetőt jelent.


Az adóhatóság kimutatása alapján az összes szja-fizetésre kötelezett 85-90 százaléka keres kevesebbet 300 ezer forintnál. A több mint 1,5 milliós gyermektelen munkavállaló jó része is idetartozhat, ennyien szembesültek azzal, hogy csökkent a nettó keresetük.

Azonban a közszférában megtörtént szokásos béremeléssel az idén az ott dolgozok nem visznek haza többet, igaz kevesebbet sem… azért már ez is valami nem?

Sajnos, a táblázat nem pontos, mivel az egészségügyi hozzájárulás is emelkedett... azzal meg nem kalkulál... tehát a veszteség mértéke még nagyobb....

Ugyanezt azonban a versenyszférában nem garantálta semmi, vagyis nagyjából egymillió munkavállaló keresetének alakulása teljesen bizonytalan - az Országos Érdekegyeztető Tanácsban csak a minimálbérről és a garantált bérminimumról állapodtak meg. A kormány most azt próbálja számonkérni a vállalkozásoktól, hogy a 4-6 százalékos bérajánlást mindenki hajtsa végre. Erre azonban nem kötelezhető senki. De azt hiszem, erre mondta Gyurcsány az évértékelőjében, ha tetszik ez egy újabb adó mely a kis- és középvállalkozásokat is sújtja…

Az adójóváírás okozta mínuszt már az egy gyermek után járó kedvezmény is kompenzálja, ez a kör tehát nagyjából nullszaldósnak tekinthető. Ide a KSH adatai szerint mintegy egymillió háztartás tartozik. Két gyermek után sem jár még gigantikus kedvezmény, ám ez a kör már biztos nyertese az új rendszernek, ez 700 ezer párt jelent. A valódi nyerők azonban három- és többgyermekesek, esetükben akár 90 ezer forinttal is kevesebb lehet az adó havonta. Ebbe a körbe 200 ezer család tartozik, ez nagyjából ugyanennyi munkavállalót is jelent.


A KSH a gyermekek és családok számát csak tízévente, a népszámláláskor veti össze, a legfrissebb adat már nagyon régi, 2001-es - a gyermektelenek adatai frissek. A családok száma, a nevelt gyermekek száma alapján néhány tízezres eltérést mutat egy évtized alatt.

Tehát a gazdasági lap kalkulációja szerint az idén a munkavállalók kb. negyedét érintheti negatívan az egykulcsos adórendszer, ez egymillió főt jelent. A szigorúbbá vált adójóváírás és a gyerekkedvezmény bevezetése miatt a bruttó 300 ezer forintnál kevesebbet kereső gyermektelenek kénytelenek finanszírozni a kedvezményeket és a felső kulcs megszüntetését. Magyarul a pályakezdők, friss diplomások… akiknek így is alacsony a jövedelmük… Hogy mekkora is pontosan ez a kör, azt csak a 2011-ről szóló, 2012-ben elkészítendő adóbevallásokból lehet majd megtudni.
 

· 3 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr22676632

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bölcsődés korba lépett az LMP?! 2011.02.22. 09:47:16

Atyafiak, sztoikus mosollyal az arcomon dőlök hátra és várom a fejleményeket. Ám fejlemények nincsenek, van helyettük idiotizmus, dekadens, álfelszegett menetelés előre, és most infantilizmus. Idióta, hiszen hosszú távon lehetetlen helyzetet teremtett...

Trackback: Index, 2004: Gyurcsány támadja a jegybankot 2011.02.21. 22:57:25

Egy kis archív. Index-címlap 2004. decembere. Gyurcsány támadja a jegybankot - a maga módján. Lássuk be. Van támadás és Támadás.   A szöveg teljes egészében: A miniszterelnök szerint, ha az MNB jól csinálja a dolgát, nem szalad el egyik vagy má...

Trackback: Adóváltozás - nem járhat jól mindenki 2011.02.21. 13:35:13

 Úgy látom kedves Árpád, a januári fizetési papírok kézhez vétele után nagyon sokan meglepődve tapasztalták, hogy a „mindenki jobban fog járni”-elv alapján nem hogy jobban nem jártak, hanem még a fizetésük is csökkent. Az állami szférá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fideszman 2011.02.22. 13:47:59

@MaciWorks: hogyne gondolnám komolyan

MaciWorks 2011.02.22. 13:48:18

@Friedman: igazad lehet, hagyom inkább...

BlahBlah 2011.02.22. 13:49:13

@orient: Minimálbér emelés volt, 73500->78000 tehát aki azon dolgozott, az nem visz kevesebbet, de aki 78000-t keresett, annak nem emelték, hanem ott a főnökeire van bízva, hogy emeli-e a béreket annyival, mint a minimálbér emelkedett...
(még az inflációt se szokták emelni, nem hogy ekkorát emeljenek)

Ha valaki meg érti, pont ezen megy a vita, hogy ezt az állam/kormány nem kérheti a versenyszektortól, hogy mindenkinek emelje a fizetését....

Friedman 2011.02.22. 13:50:04

@nagymagyarmagyar: Nagyon jó. Kár hogy a "gyárban" nincs Cool Tv :P

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.02.22. 13:51:47

@orient: No igen. ismeros amit mondasz. En sem ertek egyet az utazasi tamogatasok jelenlegi rendszerevel. Diakoknal meg megertem, be kell jarni suliba, node korlatlan ingyenjegy nyugdijasoknak? Es kulfoldieknek is 65 felett?
Meg a regisztracios jegyert sem kernek penzt:(

nagymagyarmagyarnak meg azt tudom mondani, azert nezzen szet a munkasok kozt, foleg az idosebbek kozt, hany volt aki tanult ( meg a 90es evek elejen is max 10% jutott be felsooktatasba, akinek technikusija volt, mar legalabb annyit szamitott , mint ma egy alap diploma) , nem kene ezeket az embereket elbol lehulyezni, vagy legalabbis azt mondani rajuk, hogy kerultek a tanulast.

Inkabb rossz helyre szulettek es ragaszkodtak azon kis ertekeikhez ami mar biztosan megvolt .

Perillustris 2011.02.22. 13:53:15

Aki most kevesebbet kap pár ezerrel, "vissza fogja kapni", ha ő lesz jogosult. Aki már "lemaradt" erről, az esetleg megkapott más kedvezményt máshogy (pl. szocpolt, amiről én lemaradtam).

orient 2011.02.22. 13:53:35

@BlahBlah: Mondjuk én minimál emelésen nem ezt értettem. Hanem mondjuk 73500 ról mondjuk 90,000-re való emelést, az jelentős lenne. Csak ahhoz írtam ezt meg kellett volna támogatni járulékcsökkentéssel is. Csak ahhoz megint pénz kellett volna amit máshol kell elvenni. Pl. utazási kedvezmények megvonása, jelentős közszféra leépítés...stb. Olyan lépések amik fájdalmasak de hosszútávon javítanák az ország versenyképességét (alacsony munkáltatói járulékok révén...) és javítanák a foglalkoztatást.

gorcsev54 2011.02.22. 13:55:20

@MaciWorks: Én a "@nagymagyarnak"a hozzászólását nem is értem! Olyan ez mintha a világban csak közgazdászokra meg termék menagerekre lenne szükség ill. csak rajtuk múlna minden és csak ők érdemelnek fizetés( persze azt nem tudom ,hogy a buksi fejébe ki oltotta bele azt a nagy tudást, vagy talán úgy született?Ja és addig amíg tanult addig is dolgozott adózott valaki vagy neki csak az előző közgazdászok teremtették meg a lehetőséget?Azt már le sem merem írni neki ,hogy a fárasztó 14 órás munkája után a hobbi kertjében termeli meg a családjának a kaját,vagy milyen terméket" menagelne" ha nem gyártaná valki.Érdekes az én apám 45 évig tervezett épületeket ,és soha nem hallottam töle, hogy csak őt kell megfizetni.

Friedman 2011.02.22. 13:57:32

@gorcsev54: Áh, ne foglalkozzatok vele, tök hülye. Érdemes visszaolvasni néhány korábbi bejegyzését. Szerintem csak tiszta idióta, és önszórakoztatásból jár blogokra hőzöngeni. Mindig kispécéz valamilyen csoportot, aztán azt szidja ezerrel. Néha Fideszt anyázik, néha MSZP-t, most a "munkások" vannak soron.

gorcsev54 2011.02.22. 13:59:12

@nagymagyarmagyar: Ezt nem is érdemes válaszra méltatni!

Kismacska (BELLA) 2011.02.22. 14:05:14

@Om nom nom nom: És mások, mondjuk 65 ezres nettóból? Az olyan háztartások, ahol 100 nettó sincs meg (és még jót mondtam)?

Az egykulcsos adórendszer azért igazságtalan, mert NEM ugyanaz kifzetni (most tekintsünk el az adójóváírástól az egyszerűség kedvéért) 75000 forintból 16%-ot, mint 1 millióból.

Ezt azért beláthatjuk.

Valaki írta, hogy a többség valszeg jól járt. Oké, ha így nézem, akkor jé, tényleg jó az egész. Csakhogy itt a legrosszabbul az jár, aki a legkevesebbet keresi. Nem csak az, hogy amúgy is hót csóró, hanem az is, hogy még ebből is elvettek. És tegyétek csak hozzá, hogy vajon most mennyivel is drágább minden?

Igaza van Gyurcsánynak abban (évértékelő), hogy a hiány jó részét éppúgy ők generálják (kormány), mint anno Medgyessy-ék, hogy ígértek - osztogattak, nem kellett volna. Akkor ők generálták a hiányt. Most Orbán.

Mindegy, mi van, a hiányt a legszegényebbek fogják megfizetni.

Igazatok van. A régi jó szoci tábor, Szabolcs, Borsod, stb. Miért állt át? Nem kellett volna. Azóta is bünteti őket minden. A természet kezdte, Orbán folytatja. (A közmunka programot most nem is említem - csak így.)

Passzívak - érzitek a felelősséget, ugye? Hogy hány ember szív miattatok?? Ugye nem jöttök ide kommentelni és kritizálni azt a kormányt, aki a ti segítségetekkel IS regnálhat?

Köszönjük nektek IS.

És ne mondjátok, hogy nincs ki mellé állni. Ezeknél a szocik százszor jobbak voltak (demokrácia, külföldi elismerés, bezzeg-ország voltunk, NEM vett el a legszegényebbektől, stb.). Ezeknél bárki jobb. Na jó, a Jobbikot is hanyagolnám. :)

gorcsev54 2011.02.22. 14:07:57

@BlahBlah: !Kérni, követelni zsarolni mindent szabad!Azért kíváncsi vagyok, hogy a közszférában dolgozók (kompenzált ) fizetését ki fizeti? Vagy talán a felét hazaküldik?
Mert valahogy abban a csaló versenyszférában így megy , ha csökkenő árbevétel növekvő terhek mellett bért akarnak emelni.De lehet ,hogy tévedek és felveszik az itt megszólaló nagy tudású közgazdászokat termék menagereket és mindjárt megugrik a termelés meg a piac is, csak győzzük eladni a terméket meg a szolgáltatást.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.02.22. 14:12:56

@Perillustris: vagy nem kapott . MErt az sem minden esetben jart.

@orient: valahogy en is inkabb a tamogatasok csokkentese + es a netto ber legalabb szinten tartasa vagy novelese mellett teszem le voksom.

NewWay 2011.02.22. 14:15:32

@Kismac:
"Az egykulcsos adórendszer azért igazságtalan, mert NEM ugyanaz kifzetni (most tekintsünk el az adójóváírástól az egyszerűség kedvéért) 75000 forintból 16%-ot, mint 1 millióból."

Megkeresni se ugyanaz 75000 Forintot, mint 1 milliót.

Másrészt annyi jutalmat már csak megérdemel, aki nem elcsalja az adót, hanem legálisan keres 1 milliót, hogy abból valamit meg is tarthasson!

Ne felejtsük el, hogy Magyarországon van 500 ezer - 1 millió kamu minimálbéres. Ők most többet adóznak. Nem sírok értük.

Tudom, sokaknak tetszene a kommunizmus:
Aki 1 milliót keres, az kapjon kézhez mondjuk 75000 Forintot
Aki 75 ezret keres, az kapjon kézhez 75000 Forintot.

A többit meg vegye el az állam, és ossza szét! Ezt hívják kommunizmusnak.

NewWay 2011.02.22. 14:19:21

@Kismac:
"És ne mondjátok, hogy nincs ki mellé állni. Ezeknél a szocik százszor jobbak voltak (demokrácia, külföldi elismerés, bezzeg-ország voltunk, NEM vett el a legszegényebbektől, stb.)."

Az a baj, hogy vannak még olyanok, akik szerint a szocik jobbak voltak. Ez a szomorú.

Mit csináltak a szocialisták?
Hitelből fizettek 13. havi nyugdíjat
Adót emeltek a dolgozóknak, AFA-t emeltek
Ingatlanadót vezettek be (hajszálon múlt, hogy elmeszelték)

A szocik egy dolgot tudtak: osztogatni a nem-adózóknak, és adót emelni a dolgozóknak. Ehhez aztán nagy ész kell!
Ja, meg lopni is tudtak.

Fideszman 2011.02.22. 14:20:06

@NewWay: majd eljön a sírás ideje neked is amikor a sok kilátástalan sorsú ember megindul és kirángat az autódból a lámpánál majd felhúznak az első villanyoszlopra

Mocskos politikus 2011.02.22. 14:22:05

@NewWay:
"Megkeresni se ugyanaz 75000 Forintot, mint 1 milliót."

Ebben minden benne van, így igaz!

"Az a baj, hogy vannak még olyanok, akik szerint a szocik jobbak voltak. Ez a szomorú.
Mit csináltak a szocialisták?
Hitelből fizettek 13. havi nyugdíjat
Adót emeltek a dolgozóknak, AFA-t emeltek
Ingatlanadót vezettek be (hajszálon múlt, hogy elmeszelték)
A szocik egy dolgot tudtak: osztogatni a nem-adózóknak, és adót emelni a dolgozóknak. Ehhez aztán nagy ész kell!
Ja, meg lopni is tudtak. "

Nagyszerű összefoglaló! Pontosan így van!

NewWay 2011.02.22. 14:24:28

@nagymagyarmagyar:
"majd eljön a sírás ideje neked is amikor a sok kilátástalan sorsú ember megindul és kirángat az autódból a lámpánál majd felhúznak az első villanyoszlopra "

Jajj, jajj. Majd lelépek akkor külföldre.

Amúgy persze ez is jellemző: az én adómból tartották el eddig, vagy támogatták a sok kilátástalan sorsú embert, és ez lenne a hála? Szép.

Lehet azt is csinálni, ami romániában történt tavaly. Visszafogták a kiadásokat:
- Közalkalmazottakból 400 ezret kirúgtak!
- A maradék közalkalmazottaknak 25% BÉR CSÖKKENTÉS!

Hogy tetszik?!

CubE 2011.02.22. 14:28:47

@nagymagyarmagyar: gondolkozz, te élsz a melósokból!! Ha magyarországon csak közgazdász lesz mi a túróból fogsz megélni!

Friedman 2011.02.22. 14:32:50

@NewWay: Az ingatlanadó szerintem elég jó ötlet lett volna. Azt pl. fizeti az is, aki minimálbéren van bejelentve, mégis az 1-200 milliós rózsadombi villájában ücsörög. Aki 30 millió Ft feletti ingatlant birtokol, ne már, hogy ne tudna évi 10-20 ezer Ft-tal hozzájárulni a közhöz... Ez pont a hozzánk hasonló rendesen adózókat segítette volna.

Az ÁFA emelés ugyanúgy, azt mindenki fizeti, nem könnyű elcsalni, szemben a munkajövedelemmel. Szerintem pont a fogyasztási és vagyonadók hatásosabbak Magyarországon, szemben a jövedelemadóval. Hiszen Mo. az 1 millió minimálbéres országa. De eleve alig több, mint 3,5 millió munkavállaló van. Ezt nem sokszor emlegetik, de az SZJA eddig alig fedezte az államadósság után fizetendő kamatot, az ÁFA bevétel pedig ennek közel duplája volt.

És azért sajna a Fidesz háza táján is vannak problénák, pl. különadók (válságadók), magánnyugdíjpénztári pénzek államosítása, kilakoltatási moratórium, és hasonló piacidegen lépések.

Akvyr 2011.02.22. 14:33:02

Hát, furcsa nekem ez a fidesz, mert még mindig 30 éves ideológiák alapján méri fel a terepet, és osztja a lapokat. Ez az egykulcsos adó egy baromság volt, pont az ellentétére lenne szükség, csak ahhoz előbb jó lenne hogy ha a saját embereik nem trükköznének ki 100 milliókat a cégeiknek.

J. László egy bolsevik (törölt) 2011.02.22. 14:33:13

@NewWay: "A többit meg vegye el az állam, és ossza szét! Ezt hívják kommunizmusnak."

Pont ez megy most is. Ellopják a nyugdíjpénzeket, hogy elosszák a többieknek. Elvesznek a gyerektelentől, hogy odaadják annak, akinek gyereke van (nem tudott csomót kötni a farkára, nem ismerte az óvszert, nem volt tisztában az anyagi lehetőségeivel). Akkor most a Viktor kommunista?

NewWay 2011.02.22. 14:33:18

@nagymagyarmagyar:
"majd eljön a sírás ideje neked is amikor a sok kilátástalan sorsú ember megindul"

Elmondanám, hogy például miért kilátástalan az emberek sorsa:
Jött a rendszerváltás, 1989. Ezután magyarországon volt 4-5 cukorgyár. Ezeket az állam (főleg az MSZP, de a többiek is) szépen eladogatta. A külföldi tulaj meg bezárta.

Most mi van? Bemész a Lidl-be, és megveszed a német cukrot. Mert magyar az nincs, de a Lidl-ben biztosan nincs. A német cukorhoz nem kell magyar munkaerő, máris megvan, hogy hová tűnt többszáz, vagy kapcsolódó beszállítókkal is számolva többezer magyar munkahely.

És ezt csak egy példa a sokból...

Ezért kilátástalan sorsúak az emberek, nem azért, mert akinek még van munkája, annak adót kellene emelni, meg nem azért, mert "csak" 16% SZJA-t fizetnek a bejelentetten sokat kereső emberek (+20-30% TB-t, stb).

Friedman 2011.02.22. 14:33:31

@nagymagyarmagyar: No mivan, nagymagy? Skizofrén állapotba kerültél? :D

Fideszman 2011.02.22. 14:34:26

@CubE: Én már kerestem annyit, hogy ha eltűnne az összes élősködő munkás a földről akkor is megélnék. Ne felejtsd el, hogy 75 ezret bárki meg tud keresni egy könnyű kis melóval, míg 1 millióért van hogy egy hetet is dolgoznom kell. Ilyenkor éjjel nappal bent ülök az irodában, nincs szabadidőm mint neked. Amíg te a moziban szórakozol esténként, addig én bent rohadok ugyanúgy az irodában és termelem a pénzt. Te mit termelsz közben? Csak üres poharakat meg popcornos zacskókat.

Vanek B. Eduard 2011.02.22. 14:37:25

A minap olvastam (nem keresem meg a linket, akit érdekel, megtalálja), hogy az Szja 80%-át az adózók 6% fizeti be. Ez olyan szinten gáz szám, hogy nem csoda, ha módosítani akarnak rajta.
És a rosszul járók között megbúvó pár százezer Audin járó "szegényemberről" se felejtkezünk el, aki nettó milliót, bruttó százezret keres.

Friedman 2011.02.22. 14:38:58

@nagymagyarmagyar: Ujjuj, kezd már fájdalmassá válni... :)

ionsrác 2011.02.22. 14:41:37

Érdekes megfigyelni, hogy magukat komoly, tanult embernek bemutatók (leszámítva persze a legostobább suttyókat, mint ez a nagymagyarmagyar nevű troll) is úgy képzelnek el egy társadalmat, egy országot, hogy vannak a fontos vállalkozók és manágerek, akik megtermelik a javakat (és szerintük azok termelik, akik eladják, nem pedig akik előteremtik), és vannak a TÖBBIEK, akiket nekik el kell tartaniuk.
:)
Ennyi, ilyen egyszerű. :D

ŐK tartják el az orvosokat, hivatalnokokat, tanárokat, óvónőket humanitárius szolgálatból, csak hogy azok életben tudjanak maradni. Mivel ezek a "sikertelenek" ugye nem termelnek értéket, javakat, azaz pénzt. A többi az nem érték, úgymint a tudás, az egészség, nevelés, tanulás, kutatás, stb. ezek csak hajléktalan hóbortok.

Nekik, azaz a valódi értékű embereknek (=marketing manager) ugyan nincs szükségük egyikre sem az eltartott szerencsétlenek közül, ők az Olimposzon születtek és élnek. Nem jártak iskolába, nem voltak tanáraik, ők TUDNAK. Nem vettek lakást, az VOLT, JÁRT. Nem betegek, nincs gyerekük, mert ők állandóak. Nem használnak műszaki vívmányokat, mert azokat sikertelenek hozták létre. Az aljanép.

A sok professzor csak legyen hálás, hogy eltartja őket ez a pár dolgozó nagyfényű ember! Ingyenélő ostobák.

De úgy is mondhatnám, hogy ma Noé bárkájára biztos, hogy csak marketing managerek és becsületesvállalkozók férnének fel, hisz ma ők a társadalom kizárólagos értékközpontjai.

Friedman 2011.02.22. 14:42:05

@sixx a bolsevik: Sajna vannak olyan jegyei neki is... de Magyarországon kb. minden politikusban van egy ilyen hajlam (LMP-ben is, mielőtt valaki őket hozná példának). Volt egy valaki, aki kiállt és megpróbálta elmagyarázni az embereknek, hogy hogy is működik az államháztartás, a gazdaság, hogy nincs ingyenebéd, stb. Nem is juttott be a Parlamentbe.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.02.22. 14:44:05

@Vanek B. Eduard: Van ilyen is. Ok "megerdemlik" csokkenest . De nagyon sok olyan ember van, aki tenyleg ennyit keres. Csak el kell menni Szabolcs vagy Szolnok megyebe szetnezni. Na ok viszont nem.

fancy27 2011.02.22. 14:46:27

Jézusom, van még itt, aki komolyan veszi nagymagyart és nem látja, hogy csak szórakoztatja magát?

Timby 2011.02.22. 14:48:50

A poszt azon elvével egyet lehet érteni, hogy az új egykulcsos adórendszer a gazdagabb kereső rétegnek kedvez. A felhozott háttérszámítások viszont, pláne az 1 millió ember kiszámításánál erősen sánták és hipotetikus jellegűek. Ezt még ki lehetett volna küszöbölni a KSH adataiból.
A másik óriási tévedés az egykulcsos adózással kapcsolatban, az hogy 16%-al adózunk. Ez egyszerűen nem igaz, ugyanis meghagyták a szuperbruttó intézményét, ami kapásból 19,04%-ra viszi fel az egy kulcsot. Ja, hogy ezt a kormány nem szokta propagálni? Természetesen erre fáztak rá az alacsonyabb (291000 alatt) keresetűek, meg persze az adójóváírás csökkentésével és annak sávhatárának igénybevehetőségének lejebb vitelével.
A harmadik gondom az, hogy gőzöm sincs, hogy a poszt író honnan vette azt a táblázatot, kinek mennyi lesz a nettója, de teljesen hamis képet vetít a bérváltozásokról. Ugyanis a minimálbér nettója 200 FT-val emelkedett. A legnagyobb vesztesek az átlag jövedelemmel rendelkezők(kb. 210000 FT), nekik ugyanis több mint hétezer a nettó elvonásuk.
Így hirtelen ennyi. Az egymás gyilkolászását, meg ráhagyom, a fanatikusokra. Üdv: 1 kívülálló :-)

Fideszman 2011.02.22. 14:49:21

@fancy27: ha már szórakozás, hallgassunk egy kis zenét

www.youtube.com/watch?v=cavEiJfBQRE

lüke 2011.02.22. 14:51:06

4M a keresö,a a többség nyert
1M minimál béren van, nem fizet csak alamizsnát, azt is fog kapni
1M bukott
2M mégis jól járt

Sadist 2011.02.22. 14:56:03

Komolyan, miért foglalkoztok ezzel a nagymagyarral? Lerí róla, hogy figyeleméhes troll, a trollt pedig nem szabad etetni.
Elképzelt magának egy kis világot, ahol ő a sokdiplomás, jól kereső nagyhal, mert ezzel próbálja kompenzálni, hogy szakmailag és emberileg nulla. De nagy valószínűséggel még munkája sincs, különben nem volna ideje folyamatosan a blogokon lógni. Hagyjátok magára, majd szép lassan elsorvad, vagy elkullog máshova.

lina.hb 2011.02.22. 14:56:19

A közszférában bércsökkentés volt. Nem tudom miért kell mindig a közalkalmazottakkal - köztisztviselőkkel hergelni és az embereket... valóban évek óta nem volt béremelés, cserébe megszűnt a ruha pénz, a 13. havi, gyak. fele lett a caffeteria, ahogy számolom úgy havi 20-25.000,- Ft is lehet a csökkenés... A diploma nélkül, vagy diploma nélküli munkakörben dolgozó emberek szinte minimálbért kapnak. Ezt kell annyira sajnálni? Persze lehetne embert kirúgni és fizetni a munkanélküli járadékot, de ez jó lenne a sok fagyalgónak?

Egyébként sztem szinte senkire sincs jó világ. Mindenki örüljön aki dolgozik és kap fizetést. Sajnos észak-Magyarországon egyre kevesebben vannak.

J. László egy bolsevik (törölt) 2011.02.22. 14:56:35

@Friedman: "Volt egy valaki, aki kiállt és megpróbálta elmagyarázni az embereknek, hogy hogy is működik az államháztartás, a gazdaság, hogy nincs ingyenebéd, stb. Nem is juttott be a Parlamentbe."

Az emberek nem akarnak ilyenekről hallani, bár tudják hogy így van. Csak hogy ameddig kiáll eléjük egy hatalom mániákus vadbarom, és azt mondja, hogy majd az állam gondoskodik mindenkiről, semmi sem fog változni. Pont azért, mert a nép ezt szereti hallgatni és elhinni. Szóval kár volt a Kádár-rendszert megszüntetni, amikor ma is kétharmados igény van rá. Bár szerény véleményem szerint jobban tette volna Árpád atyánk, ha Ázsiában tartja a magyarokat. Barbároknak nem való Európa.

CubE 2011.02.22. 14:57:28

@nagymagyarmagyar: te egy nagy büdös francot termelsz, élősködsz ... ennyi :D

Sadist 2011.02.22. 15:02:07

@Friedman: Csak nem valami markáns bajszú úriember, akiről valami csomagot is elneveztek?

Fideszman 2011.02.22. 15:05:48

@Sadist: milyen az élet a panelházban prolikám?

Friedman 2011.02.22. 15:06:32

@Sadist: Valami olyasmire emlékszem én is. :) @sixx a bolsevik: Sajnos túl hosszú volt a Kádár rendszer. Azért nem voltak mindig ilyenek a magyarok.Sőt. A nagy feltalálóink sem úgy lettek nagyok, hogy várták a sültgalambot. Ez csak az utóbbi 30-40 év szüleménye.

Vanek B. Eduard 2011.02.22. 15:08:38

@Friedman: "Az ingatlanadó szerintem elég jó ötlet lett volna". Szerintem is, vagyonadó inkább, ahogy tán írod is: luxusautók (repülők, hajók) után is.
De mikor ezt a korábban regnáló 'ellenség' akarta bevezetni, pártunk és kormányunk kifejtette, hogy ez az ördögtől való ötlet. Azóta sem találta meg a kiutat ezen kijelentéséből. (OFF: nem mellesleg az egészségügy is a múltbéli kijelentések miatt kezelhetetlen.)

Egy milliárdos ismerősöm "panaszolta", hogy ő milyen szívesen adózna többet pl. vagyonadó formájában, de ennek hiányában "kénytelen" minimálbér után adózni, mert megteheti...

Gábor a Jobbszélső 2011.02.22. 15:11:44

nem lehet senki már annyira ostoba, hogy azt hihesse, bármit is számít ki van kormányzati pozícióban. Kicsit sem számít. A demokráciának nevezett jelenlegi rendszer egy négyévente a rabszolgáknak csinált cirkuszban hiteti el a rabszolgákkal, hogy ők tulajdonképpen szabadok. A kormányoknak nincs lehetőségük kilépni a háttérből irányítók elől, végrehajtják, és az elmúlt 20 évben is csak végrehajtották azok utasításait.

NewWay 2011.02.22. 15:16:02

@Friedman:
"Az ingatlanadó szerintem elég jó ötlet lett volna. Azt pl. fizeti az is, aki minimálbéren van bejelentve"

Nagyon jó ötlet. Nem elég, hogy 100 ezer ember a lakáshitelét nem tudja fizetni, mert annyi pénze nincs, még fizettessük be velük HAVONTA 10-20 ezer Forintot, mert a szemeteknek "vagyonuk van".

Az ingatlanadó 1-1,5% lett volna, ez egy 10 milliós panelnél kb. 100-150 ezer Forint/év lett volna. Az albérlők se menekültek volna, szépen átterhelték volna rájuk a tulajdonosok. Az, hogy kezdetekben csak 30 milliótól indult volna, ne tévesszen meg senkit, szépen csökkent volna a határ néhány év alatt, ismerjük mi ezt...

NewWay 2011.02.22. 15:17:01

@Vanek B. Eduard:
"Egy milliárdos ismerősöm "panaszolta", hogy ő milyen szívesen adózna többet pl. vagyonadó formájában, de ennek hiányában "kénytelen" minimálbér után adózni, mert megteheti..."

Gondolom most ez az ismerősöd az egyik, aki a neten panaszkodik, hogy csökkent a "nettója" és kevesebbet vihet haza, hiába csökkent az SZJA.

Állásrafal 2011.02.22. 15:24:50

Egy 8 általánossal rendelkező is különb törvényt tud hozni. A reményt vesztettek semmibevételét mutatja, őket leírják, velük nem számolnak, csak a járulékaikkal, megint mi fizessük meg mások kiemelkedő fizetéssel járó, kiemelkedő munkáját, dolgozni nem akarnak, mert nem látják át munkájukat, a pénz beszél, a ...

Senkifia 2011.02.22. 15:30:37

@ionsrác: na itt megint nagy tévedés vagyon.én is ilyet írtam,ha netán rólam beszélnél....de... én a közepesen és jól kereső középosztályról beszélek,akik igen,eltartják az államot,és nem a minimálbéres tartja el,vagy a munkanélküli. ez tény. és természetesen az orvos,tanár is középosztály,nem tartja el senki,hanem a munkájáért(viszonylag túl kevés) jövedelmet kap az államtól,annak fejébe,hogy a fennt említett társadalom gyerekeit (jövőjét) tanítják, a betegeket gyógyítják,stb. és a középosztálybeli fizetésükből ők is azok táborát gyarapítják,akik szja-val, áfával, jövedéki adó által, pénzelik az államot. ergo igen, a középosztály(nem,nem mind diplomások,sőt,villanyszerelőtől a vízgázszerelőig csomó jól kereső szaki van,de ide tartozik a mérnök,vállalkozó,művész,stb,és minden becsületes dolgozó,aki nem minimálbéres,se valós, se kitalált) tartja el az államot adóból, szja-ból,áfából,jövedéki adóból. nincs ebben semmi felsőbbrendűségi komplexus. csak sima tények. És hogy ennek fejébe ne ugyanezt a középosztályt zsigereljük ki a végletekig,mert a minimálbér nem adózik. és ne háborogjunk azon,hogy fúj a rohadékok bezzeg "megint" ők jártak jól.bár eddig nem ők,de az nem zavar senkit. ennyi.

cs0ki 2011.02.22. 15:34:11

én faterom 70000 Ft-tal keres többet havonta, sajnos így elég nehéz rosszat mondani a rendszerről, az viszont érthetetlen, hogy utánam, mint egyetemista miért nem jár kedvezmény? (még az a szerencse, hogy mint 3. gyereket figyelembe vesznek) nyilván nem kell albérletet fizetni és a családtól távol élni, ami jóval drágább itt Budapesten, mint otthon..

hogy ez mennyire lesz jó az országnak, afelől vannak kétségeink..

azt még azért hozzátenném, hogy lehet, hogy többet keres, de a manyupból 4+ milliót vettek el tőle..

Friedman 2011.02.22. 15:34:47

@NewWay: Úgy érzem, hogy a demagógia erősen felülírta a tényeket

1. Az ingatlanadó 0,3% lett volna, de csak a 30 millió Ft feletti vagyonúaknak kellett volna megfizetni. Ezen esetben évi 90 ezer Ft lett volna így. Az, hogy mi lett volna utána, kezdetben csak ennyi, aztán annyi, ez puszta spekuláció, semmi értelme nincsen.

2. Akinek 30 millió Ft feletti ingatlana van és nem tudja fizetni a hitelét, nos, ez enyhén szólva gáz. El kell adni, és kisebb lakásba költözni. Miért is azoknak az adófizetőknek kéne megmenteni a 30 milliós újépítésű penthouse-ban lakót, akik 10-15 millió értékű panelban vagy régebbi lakásban laknak? Vagy esetleg annak kéne fizetni, aki bérel, mint én? Ez hol lenne erkölcsös, vagy bármi?

Szóval Te azt állítod, hogy a 30 milliós lakást birtokló hadd ne fizessen már évi 90 ezer Ft-ot, aki pedig mondjuk jól keres, pl. havi 500 ezret,az fizessen csak tovább évi több mint 2 millió Ft-ot SZJA-ba. Kicsit mások az arányok, nem gondolod?

Az indoklásod más megvilágításban: Csak azért fizessek SZJA-t, mert jövedelmem van? (Csak azért fizessen ingatlanadót, mert vagyona van). A válasz: igen.

Csak épp a vagyonadó igazságosabb lett volna, mert nem az a gazdag (feltétlenül) aki sokat keres, hanem akinek sok luxuslakás, luxusautó, stb. van a birtokában. Nem egy ilyen minimálbérest ismerek, 0 Ft-ot adózik (persze sír, hogy most 2 ezer Ft-tal kevesebbet keres havonta)

Friedman 2011.02.22. 15:36:34

@NewWay: Persze, hogy sír, mert megszokta, hogy mindenért sírni kell, és megkapja. Ugyanúgy az ilyenek sírtak a vagyonadó bevezetésénél is.

campobaszo 2011.02.22. 15:39:39

@hirtelendi: "Nahát, a versenyszférában meg nem is volt (13. havi fizetés)."

A 13. havi fizetés intézményéről mindenki azt gondol,amit akar.
Viszont az szimpla tény,hogy eddig volt,idén megszüntette a kormány.
Vonjanak el 8-10%-ot a közszférától (tanár,orvos,ápoló,tűzoltó stb.),de ne mondják azt,hogy mindenki jól jár,meg hogy nincs megszorítás!
Emeljenek adót,de ne mondják azt,hogy adót csökkentenek!

A cikkben szereplő táblázatot pedig le kéne venni,mert teljesen rossz számokat tartalmaz!

Senkifia 2011.02.22. 15:42:46

@MaciWorks: tudod,azért ezen elgondolkodnék picit...ezek a "taplók"(ti. pl a szemetesek) pár éve el kezdtek sztrájkolni Nápolyban. 1hét után kezdett gáz lenni. 2 hét után,ahogya város utcáin már térdig ért a szemét, a magadfajta sokdiplomás tahó városvezetés napi szintű seggnyalást ígért nekik,meg mindent,amit kérnek,csak álljanak vissza dolgozni,és végezzék az általad lenézett,és szerinted semmi hasznot nem hajtó munkát :)
picit gondolkodj,mielőtt marhaságokat beszélsz...

Senkifia 2011.02.22. 15:44:03

@MaciWorks: neeeem neked ment :) nagymagyarnak...ez a fránya "válasz erre" gomb...bocsánat,elnézést,Maci :)

carlo68 2011.02.22. 15:45:08

@Senkifia: Nem kötelező minimálbéren tartani a dolgozókat!Fizetnének ők több adót is csak tisztességesen meg kellene fizetni őket!Az a bajod,hogy a rabszolgák keveset adóznak!Gondolkodjál már IQ király!

il_ 2011.02.22. 15:45:22

ez a blog mindig is ferdített, de már megszokhattuk.
Először is az összehasonlító táblázat félrevezető, mint azt kedves cikkíró nagyon is tudja, mert két különböző dolgot hasonlít, a 2010-esből egészen véletlenül kifelejtette az adójóváírást, ami innentől abszolút torz adatot mutat.
Másrészt senki ne magyarázza már meg nekem, hogy ténylegesen ennyi ember él minimálbéren, a minimálbéren bejelentett munkavállalók 90 %-a zsebbe kapja a többi pár ezertől sok tízezerig pénzét, ők ráadásul jellemzően nettó és nem bruttó bérben állapodtak meg anno, mint szerintem a dolgozók jó része, akkor meg miről beszélünk?
Aki pedig végül mégis rosszul járt annak sorry, ha jól dolgozik a főnöke úgyse hagyja, hogy megszívja, ha meg nem..
De minimál tudással és szemernyi talpraesettséggel szerintem szinte elképzelhetetlen hogy valaki ilyen munkát találjon csak

Timby 2011.02.22. 15:45:59

@Friedman: Nem a Lajossal volt ott a probléma, hanem az Ibi lehallgatási ügyével. Tudtommal a Lajos egymaga hozta volna a 15%-ot! Honnan ismered a nagymagyart? :D

Senkifia 2011.02.22. 15:46:40

@Sadiѕt: tudod,azért ezen elgondolkodnék picit...ezek a "taplók"(ti. pl a szemetesek) pár éve el kezdtek sztrájkolni Nápolyban. 1hét után kezdett gáz lenni. 2 hét után,ahogya város utcáin már térdig ért a szemét, a magadfajta sokdiplomás tahó városvezetés napi szintű seggnyalást ígért nekik,meg mindent,amit kérnek,csak álljanak vissza dolgozni,és végezzék az általad lenézett,és szerinted semmi hasznot nem hajtó munkát :)
picit gondolkodj,mielőtt marhaságokat beszélsz...

Friedman 2011.02.22. 15:51:09

@Timby: Hát igen, sajnos korpa közé keveredett a Lajos. :) Már nem először mondjuk (pl. Gyuszi). Pedig közgazdászként mondom, hogy a Lajos nagyon nagy szakember, és azt is hiszem, hogy tudott volna értelmes gazdaságpolitikát kiatálálni.

Nagymagy-ot nem ismerem, csak vettem a fáradságot, és visszaolvastam néhány korábbi bejegyzését. Nem kellett túl sokáig olvasnom, hogy rájöjjek, hogy provokátor, vagy csak egy idióta, akinek túl sok szabadideje van.

Senkifia 2011.02.22. 15:52:40

@carlo68: nem,nem az a bajom:) és ha olvasgatál kissé,IQ király:),akkor láttad volna,hgy azt is írtam: az apeh legyen olyan,mint Ámerikában az IRS,hogy mindenkinek(értsd:MINDENKINEK) belelép a szájába,ha adócsaláson kapja. És szinte minden pénzügyre betekintése van,bankszámlák,jövedelmek, miegymás.És igen, tapossa szét az apeh azokat ,akik kényszer-minimálbéren tartják a "rabszolgákat". De a "rabszolga" nevében ne kérd ki magadnak,hogy nem vagyok hajlandó a keresetem 60%át odaadni az államnak,a munkáltatóm is fizet még másfél ennyit ,két-három gyereket nevelve valahogy ne nekem kelljen eltartani kizárólag az államot,meg fizetnem a nyugdíjat,segélyt,étkeztetési támogatást,úgy,hogy közben egyáltalán nem dőzsölök. Biztos volt,aki igen. De én nem.
Úgyhogy IQ vezér(megennélek egy IQ teszten,valszeg :)),előbb még olvasgass,miket írtam,és ne egyből anyázz,mert nem szép dolog.... :D

carlo68 2011.02.22. 15:55:37

@il_principe: Mese habbal! Még,hogy a minimálbéresek 90% -a sokkal többet kap zsebbe!
Te most lettél 18 vagy...

Senkifia 2011.02.22. 15:56:20

@carlo68: amúgy meg nem fizetnének. mert ugye eddig se fizettek:) és az a helyzet,hogy sokaknak fekszik a minimálbér. már az ál-minimálbéresnek. van rokon,aki vállalkozóként családostól minimálbéres, 500nm-es házban 3 kocsival,és Mauritiusra járnak nyaralni. Na ezekknek lépjen az apeh a szájába,meg aki mercedes-szel jár segílyért. És azoknak is,akik kényszerből minimálbéren tartják az alkalmazottaikat(látom nem vagy tisztába a "rabszolgaság" fogalmával. nézz utána picit...)

ifjabb Hábetler János 2011.02.22. 15:59:28

Hááát.. Adva van egy csapat, amelyik már nevében is hazug. Úgy hívják, Fiatal (?) Demokraták (?) Szövetsége Polgári Szövetség. Nyolc évig hörgött, hogy a kormányon lévők hazugok, nincs elképzelésük semmiről, nyúzzák a népet, stb. Most lassan egy éve ötletelnek, amikor felhívják figyelmüket esetleges (?) hibáikra, jogkört vonnak el (Alkotmánybíróság), hülyeségekre hivatkoznak (Nemzeti együttműködés). Most hogy nyilvánvalóvá vált, hogy a saját magukra és néhány csókosukra szabott adórendszer hatásaiban (is) hazudtak, úgy próbálják megoldani a problémát, hogy igyekeznek más farkával (munkáltatók) széles rendet vágni a csalánosban. Ennyi.

carlo68 2011.02.22. 16:00:06

@Senkifia: Lenyűgöző a szerénységed! Egyszer még klasszikus leszel olyan OKOS vagy!

Timby 2011.02.22. 16:02:54

@Friedman: Igen kolléga, annó én is olvastam a "reformok kritikus tömegét" a Lajos tollából. Mondhatni átfogó, akár hiteles gazdaságpolitikát is lehetett volna rá építeni. Persze a Lajos neve egyes körökben nálunk (máshol Európában nem!) 1995 márciusa óta (egy fejezetet szenteltem neki a szakdoliba :-) )szitokszó.

Cserépke 2011.02.22. 16:12:53

@Árpi: Teljesen egyetértek a véleményeddel. És fel a fejjel! Mást úgy sem tehet az ember...

Vanek B. Eduard 2011.02.22. 16:14:19

@NewWay: "most ez az ismerősöd az egyik, aki a neten panaszkodik, hogy csökkent a nettója". Hadd védjem meg, ő ennél nagyvonalúbb: ha már milliárdos, oda se néz arra a párezer forintra. De persze többen vannak, akiknek ez valós hiány.
Az ingatlan- vagy vagyonadót annak ellenére jó ötletnek tartom, hogy ez (is) leginkább a középosztályt súlytaná: akinek már van valamije, de nincs akkora (eltitkolt?) jövedelme, hogy meg se kottyanjon neki. Az említett ismerősömnek ez se kottyanna meg, sőt, javítana az önbecsülésén az adófizetés ténye.

abaka 2011.02.22. 16:18:51

@il_principe: Szerintem olvasd ujra figyelmesebben. Semmi koze a minimalberhez. A 300 ezer brutto alatt kereso gyermektelenek rosszabbul jarnak. A 300e boven az atlag brutto felett van.

Vanek B. Eduard 2011.02.22. 16:23:34

@Friedman: "Hát igen, sajnos korpa közé keveredett a Lajos". Én úgy fogalmaznék, hogy azért vette meg őt Ibi néni, mert a politikai piac már telítve volt populista pártokkal, és abban bízott, hogy a józan szó hoz 5%-ot. No de az ő előéletével...? Lajos meg volt olyan lúzer, hogy hagyta magát megvenni, és zászlóra tűzni.

A politikai palettán meg csak az él meg e kies hazában, aki tódít-lódít-ígérget, esetleg semmitmond. Amúgy ez a demokrácia csődje, ha szabad így szétoffolni a témát.

ionsrác 2011.02.22. 16:27:22

@Senkifia:
Most mi a tévedés? Elég nehéz kibetűzni, mit akarsz írni.
Az orvos pénzeli az államot az államtól kapott pénzen? Ez már tuti?

Senkifia 2011.02.22. 16:40:53

@ionsrác: erőltesd meg az agyad :) megpróbálom a szintedre egyszerűsíteni...
van egy termelői réteg,ami ugye az eladható értéket termeli. Monnyuk a cukorgyáros. Megveszi a cukorrépát,ezzel támogatva a termelőt,aki a keresete után szja-t fizet.Utána a kitermelt cukrot eladja, a nyeresége után adót fizet,a munkásai után járulékot, a munkás a fizetése után szintén.... na az állam veszi ezt a pénzt és megpróbálja fenntartani belőle a saját működését. Ebbe beletartozik az orvos fizetése is,többek közt. Amiből az orvoos ugye egyrészt SZJA-t fizet,majd elkölti a pénzt,áfát, jövedéki adót adva az államnak...capisci? :)

Kismacska (BELLA) 2011.02.22. 17:07:21

@NewWay: higgy nekem.

Ha megtehetnéd, hogy választasz, BIZTOSAN a minimálbérre való lejelentést választanád. Ha megtehetnéd, hogy ügyesen, a törvény kiskapuit figyelve minél kevesebb, lehetőleg 0 forint adót fizess, megtennéd.

Ha megtehetnéd, hogy a Rózsadombi villádat társasházként tartsd nyilván, így megússz néhány millió adót - megtennéd. Higgy nekem, megtennéd.

Én is megtenném, és mindenki megtenné.
A baj az, hogy bejelentett béren vagy és semmiféle ráhatásod nincs arra, hogy mennyit adózz. És - főleg, ha bruttó 4-500 felett van a béred, na akkor fáj nagyon. Akkor, ha felszorzod az ÁFÁ-val, levonod mondjuk az EVA-t (mert találnál olyan ismerőst, aki számlázna neked), meg levonnád azt a sacc 60k-t, ami közteher a béreden - több tízezerrel vinnél haza többet.

Ami fáj, hogy te nem döntesz. Nem dönthetsz. Azaz: irigykedsz arra, aki ezt megteheti. De most tényleg: gondoljatok már bele, fröcsögők, hogy ha ti lennétek ilyen helyzetben, hogy megválaszthatnátok, mennyit fizettek: MENNYIT fizetnétek? Nem csökkentenétek ahol tudjátok?????

Amelie11 2011.02.22. 18:36:16

Milyen hülye demagóg szöveg ez, hogy rosszabbul jár valaki is az egykulcsos adórendszerrel? Attól még senki nem fizet többet, hogy egy kulcs lett, az adókedvezmények eltörlését érzik meg sokan.

Nem értem, miért sír az, aki eddig se fizetett százezreket adóra, hogy más 10ezrekkel kevesebbet fizet, mint eddig. Mi közük nekik más munkabéréhez? Talán ott voltak, amikor az a valaki elvégezte az egyetemet, 10-12 órákat dolgozott, hogy eljusson egy olyen pozícióba, ahol 300e forint feletti kereshet??? Egy cipőboltban álldogálva éri annyi stressz, mint egy multinál menedzserként? Egy kisvállalkozás alkalmazottjaként valószínüleg még zsebbe is kap néháy tízezret, ameddig a br 500 ezres menedzser valószínűleg teljesen béren be van jelentve és eddig a felét se kapta meg a fizetésének

Ezténírtam 2011.02.22. 18:48:35

visszajövök már

@Állásrafal:ezt írtad: "A reményt vesztettek semmibevételét mutatja, őket leírják, velük nem számolnak", de pontosan kik is azok a reményvesztettek? Ez valami egzakt kategória? Szerintem elég nehezen értelmezhető...

Az a baj, hogy van itt néhány ember, aki a lényeget jól látja, persze kis milyen hangsúllyal, a többiek meg ordas nagy baromságokat írnak, többnyire olyan felütéssel, hogy "velem az történt, hogy"

Ja, a nápolyi szemetesek sztrájkja is véget ért és nem hiszem, hogy ma kétszer annyit keresnek, mint a sztrájk előtt, meg a baj sem lehetett akkora, mert kevés orvos állt be szemetet szedni, gondolom. Persze a sztrájkot meg lehet oldani így is (csak angolul van):

en.wikipedia.org/wiki/UK_miners%27_strike_%281984%E2%80%931985%29

sóhegy049 2011.02.22. 23:48:28

@Jolie1:
Megfordítom és akkor nem az irígység ordít az egészből.
Akik 300 felett keresnek, nem kevesek, azok igen jobban jártak, nincs is semmi ellenvetésem ezen, mert elkölti a pénzt, így fogyasztóvá és ÁFA fizetővé válik.
Ez az érem egyik oldala...

Van a másik, aki nem járt jól, tehát csak rosszul járt. Az a vidéki réteg, még ha tanúlt is, csak nem igen van lehetősége normális bérezésű munkahelyeket választania. Vannak az északi és más országrészben lepukkantott területek, ahol ennyit fizetnek és pont ez a réteg van megszivatva.

DE(!) Akinél most családban ottmarad a két fél szuperbruttója, nettóban és van 3 gyerek, ott valahogy a fenti, 2, rétegnek kissé igazságtalannak tűnhet, hogy havi 6 kilóra még a családit is megkapja, míg a 2. réteg is, csak a havi 160-ra...

sóhegy049 2011.02.23. 01:08:32

@Strici:
Engem FEL és nem FÖL neveltek itthon! :-)
Most jön a nemzeti hipp-hopp? Hazaáruló nem vagyok, mert kint kotrok egy életképesebb fizetés után? Ne má'!!! XD

sóhegy049 2011.02.23. 01:12:59

@Alikam:
Nem tudom, hogy melyik országban melóztál? Én németeknél, de nem volt ott dráma, kamionoztam, ott sem volt soha semmi atrocity. Én bevallom, hogy kint mindíg kerültem a magyar munkaadót, mert akkor nem volt jóhírük. '90-es évek...
Ma sem igen hallok mindíg pozitívumokat, mert lehúznak. :-(

sóhegy049 2011.02.23. 01:14:31

@anyahajókabinajtóhajtogató:
LIKE! Láttam egy-két nick-et, de a tied mindent visz!!! XD

sóhegy049 2011.02.23. 01:25:10

@vernarancs:
Gondolom, hogy akkor neked is van gyereked? Én nem azért vállaltam 2 gyereket, akik nemsokára felnőttek, mert az adófizetőt akarom benne látni, mint az aberrál nemzeti buzerátor ige hírdet! Már bocs! Jövőre már nem kapok kedvezményt én sem, így igazad van, ott a nemzeti oldalon, hogy szopjak! Szép gondolat! Csak gratulálni tudok. :-) Ezt azért ugye a gyerekekkel is lezongoráztad? :-) Áááááá----.... XD

Árpi 2011.02.23. 01:40:30

@Cserépke:
És akkor most nézzük meg ezt az egészet a gyerekem szemével:
Elvégez egy egyetemet, 2x évesen.
Nem kap kedvezményt, mert nincs gyereke. Tegyük fel, hogy jó helyen végzett és jó eredménnyel, és ért is valamihez. Elkezd karriert építeni, hogy ne a csupasz fenekére szülje a gyereket. Amíg nincs gyereke, szív. Amikor egy van, szív, mert egy gyerekre kevesebb a családi pótlék is, meg az adókedvezmény is, mint a 3 gyerek után járónak az 1/3-a. Vagyis, ha van benne előrelátás, akkor bizony nem vállal gyereket, amíg nincs hol laknia, és nem tudja emberi módon eltartani. Mikorra érheti ezt el? 30-32 éves korára! Miközben mind biológiailag, mind szociálisan ajánlatos lenne ezt 25-28 éves kora között elkezdeni. Különben egészségi problémákat okozhat, és a társadalom elöregedésével a nyugdíjrendszert is veszélyezteti. És mikorra érheti el azt, hogy kap 3 gyerek után komoly adókedvezményt? Mondjuk 30 évesen 1, 32 évesen 2, 34 évesen 3 gyerek. Aha... Csak akkor éhen is hal! Mert ha otthon van a gyerekkel (és azért az talán nem ártalmas 2-3 éves korig), akkor 30-tól 35-36 éves koráig egy keresetből kell megélniük! Szerinted hány olyan fiatal van, aki 35 éves korában annyit keres, még adókedvezménnyel is, hogy "jól tud járni" ezzel az adórendszerrel, így? Vannak, persze, de nem ez a többség. A többség rosszul jár.

sóhegy049 2011.02.23. 01:50:57

@Coyοte82:
Hát mi van veled te raj??? :-)

Ha? Te tanúlt ember vagy, akkor maximum erőszakon, mert önállóan nem lehet ennyire gyökér valaki. Lehet, hogy keresel, de nem ennyit, de keress ennyit, csak az általában nem ezzel az IQ-val párosúl! :-) Szüleidtől kocsi, kégli? Igy könnyű, baszod! Én tanultam, a többiért meg melóztam. Lenézed a melóst? Akkor, ha elönti a szar a kéglid, nehogy hívd a melóst és szemetet se gyűjts, mert az a kibaszott csöves kukás fogja elvinni. Ja, meg te biztos nem szelektíven gyűjtöd, mindegy... Dráma!!! :-D

Árpi 2011.02.23. 02:07:07

@Jolie1:
Nem attól fizet valaki többet, hogy egykulcsos lett az adórendszer. Szerintem nem is attól igazságtalan. Hanem attól, ahogy megcsinálták! Alapvetően az a bajom, hogy ebben az országban évtizedek óta a legelképesztőbb módon vegyítik a szociális- és az adórendszert!
Először is olyan feltételeket kellene teremteni, hogy a magas jövedelem lehetőleg ne a lopásból-csalásból-korrupcióból származzon. Hanem a becsületes és értékes munkából. Hogy ne az legyen az alapállás, hogy akinek van, az gazember, és attól vegyük el, és csak a szegény ember a becsületes ember.
Utána már teljesen jogos lenne az, hogy nem támogatjuk jobban a kisebb jövedelműeket, mint a gazdagabbakat. Kiemelt támogatásra szerintem alapvetően az érdemes, aki nem azért szegény, mert lusta volt, vagy buta, hanem azért, mert pl. lerokkant. De ő se az adónkból kapjon többletet, hanem valóban biztosítási alapokon működjön a TB! Számolják ki az okosok, hogy mekkora kockázata van annak, hogy valaki X éves korában jogosulttá válik ilyen-olyan ellátásra, árazzák be, és fizessük azt a kockázatot. Ne szolidaritási alapon, mert ahhoz semmi szolidaritás nem kell, hogy mindenki mondjuk 8%-ot fizet, és ha lerokkan, akkor 80%-ot kap (a fizetéséhez viszonyítva).
És akkor a gyereknevelést is lehetne úgy támogatni, hogy minden gyerek "ugyanannyit ér" az államnak. És akkor nem zavar, hogy egy 8 gyerekes lumpen család 8x15000 forintot kap családi pótlékként, egy 2 gyerekes, havi 500 ezret kereső házaspár meg 2x15000-et.

Természetesen kell szociális háló is. Mert mindig lesznek, akik valami oknál fogva nem képesek megteremteni maguknak a megélhetés költségeit. De ezek az emberek is legyenek érdekeltek abban, hogy erejükhöz mérten járuljanak hozzá a saját ellátásukhoz! Ha hajlandóak tenni, emelkedhessenek! De akiből a szándék is hiányzik, bocs, azt hadd ne sajnáljam!

Szóval a lineáris adó nem lenne rossz. Ha valóban az lenne. De így nem is az! Így egyszerűen egy olyan rendszer, amely a gazdag, gyermekes fiatal-középkorúaknak kedvez, az életük egy kb. 16-18 éves szakaszában. És ez, ha így vesszük, bizony, csak egy szűk része a társadalomnak. Ha viszont nekik nem adnák ezt a kedvezményt, akkor mindenki más valamivel kevesebbet fizethetne. Azok is, akik voltak már 3 gyerekesek, meg azok is, akik csak lesznek. És ezek az utóbbiak így talán hamarabb válhatnának azzá.

Árpi 2011.02.23. 02:11:17

@Coyοte82:
Szerencsétlen, szánalmas ember vagy te. Kár beléd a diploma, meg minden más is. Mert azt hiszed, hogy azok az "alja munkák" nem igényelnek tudást. Közben egyiket se tudnád rendesen elvégezni, de ha más nem csinálná, te is éhen döglenél. Ők viszont akkor is életben maradnának, amikor kiesik a segged alól, amit a szüleid alátoltak.

vernarancs 2011.02.23. 09:30:57

@sóhegy049: Azt irod, hogy a gyerekeid nemsokara felnottek lesznek. Gondolom tudnak magukrol gondoskodni, erre nevelted oket. Ha mar onalloak akkor milyen segitseget varsz tovabbra az allamtol? Mar nem kell gyereket nevelned (eltartanod, mert nevelni meg sokaig kell a huszonevest is). Az allami tamogatast kapja az aki gyereket nevel es eltartja oket. Ezt felfoghatod ugy is, hogy szopatnak, lelked rajta. Nem kulonosebben szimpatizalok a jelen kormannyal es a "vezerrel" (az allami ny. rendszerbe sem leptem vissza) de azt az egyet el lehet nekik ismerni, hogy csaladcentrikus torekveseik vannak. Arra is kivancsi vagyok, hogy ekkora adokedvezmenyt mibol potolnak vissza a koltsegvetesbe. Meg csak most jon majd a fekete leves.

NewWay 2011.02.23. 10:06:01

@Friedman:
"1. Az ingatlanadó 0,3% lett volna, de csak a 30 millió Ft feletti vagyonúaknak kellett volna megfizetni."

Ja, persze, miután először 0, majd 10 millió lett volna a határ, felemelték 30 millióra. és a 0,3% is 0,5-1,5% lett volna, csak visszavettek átmenetileg.

Másrészt akinek van egy 30 milliós lakása, és azon 15 millió hitel, annak mennyi a vagyona? 30 millió vagy 15 millió? Szerintem maximum 15 millió, de inkább még annyi sem, mert ha pénzzé tenné, még a banki kamatokat is ki kellene fizetnie.

Amikor az MSZP bevezette a tandíjat az egyetemeken, akkor havi 2000 Forint volt. Fél évvel később már havi 6500 Forint lett volna, ha nem jön a Fidesz.
Ismerjük mi ezt!

NewWay 2011.02.23. 10:08:50

@Árpi:
"Amikor egy van, szív, mert egy gyerekre kevesebb a családi pótlék is, meg az adókedvezmény is, mint a 3 gyerek után járónak az 1/3-a."

Nem szív. Egy gyerekkel havi +10 ezer az adókedvezmény, és 12 ezer a csp.
Két gyerekre kétszer ennyi.
Három gyerekre háromszor ennyi, + egy bónusz.

Persze jellemző a magyar mentalitásra, hogy nem azt nézi, hogy mit kap, hogy mi van, hanem azt, hogy miért nem kap többet?

A te példádban ha 1 gyerek után havi 1 milliót adna az állam családi pótlékként, 3 gyerek után pedig 4 milliót, akkor az egy gyerekes "szív", mert kevesebb, mint 1/3-át kapja.

Kismacska (BELLA) 2011.02.23. 11:44:39

@NewWay: tudod... BÁRCSAK ez lenne most a legnagyobb bajunk. BÁRCSAK újra azon csámcsoghatnánk, hogy Nokiás doboz meg Hagyó meg 7. kerületi botrány, az ÓÓÓÓRIÁSI lopások!

BÁRCSAK, tényleg bárcsak.

De legalább nem próbálnák ellopni a MANYUP pénzemet (azért csak próbálták, mert nem hagytam, de ez NEM rajtuk múlt!!), mit vartyogsz itt lopásról az MSZP-vel kapcsolatban, mi? Hol vannak ők 3500 milliárd forint lopástól az ÖSSZ 12 év regnálásuk alatt?? De most komolyan. És akkor a Fidesz még nincs egy éve hatalmon. Mi a fenéről beszélsz te, de most komolyan?

Nem mintha a lopás jó lenne, de ebben egyik kutya, másik eb. Én viszont demokrata vagyok, nem szeretem a diktatúrát. Annak a kísérletét sem. Azt se, ha oda kell figyeljek, hogy az állam ne tegye a varos kezét a pénzemre, amit tizenx éve gyűjtögetek a nyugdíjamra.

Úgyhogy senki ne jöjjön nekem ezekkel a vérszegény példákkal, mert ezeken már csak és kizárólag nevetni tudok. (Szerinted 3500 milliárd forint hány Nokiás doboz???)

Ez nem menti az előző rezsimet a lopás bűne alól, de az új rezsim már eddig sokkal nagyobb károkat okozott, mint az előző 8 év alatt.

Szerintem.

Friedman 2011.02.23. 14:25:50

@NewWay: Te fizetsz adót? Nem kérem, hogy megmond mennyit egy évben, csak gondold végig.

No most az ingyen oktatás, ingyen egészségügy stb. a Te adódból megy. Azért, mert jön a Fidesz, és azt mondja, hogy legyen ingyen, azzal azt mondja, hogy fizessék meg az adófizetők. Persze az oktatás az rossz példa, mert szerintem a jövőbe való befektetést azt támogatni kéne minden erővel. De azért van elég sok minden, amit nem. No de azért 2000 meg 6500 Ft. Tudom, hogy 15 évvel ezelőtt, de akkor is kérem.

Meg kéne már tanulni, hogy mindennek ára van. Akkor is, ha speciel az egyén ingyen fér hozzá. Akkor is elő kell teremteni, kifizetni az oktatót, orvost, stb. Ha az oktatásért minimális hozzájárulást fizetnénk, akkor nem pazarolnának az emberek, olyanok, akik szorozni sem tudnak, nem járnának pl. a Közgázra (saját példámból tudom, hiszen ott tanítok).

Az egyetemeknek meg érdeke minél nagyobb keretszámokat kihozni, így egy okosabb majmot is felvesznek ma már... bárhova, mert onnan jön a pénz.

sóhegy049 2011.02.23. 17:01:36

@vernarancs:
A felnőtt alatt azt értem, hogy betöltik a 18. életévüket, de még nappali tagozaton tanúlnak. Tehát nem tartják még el magukat. Így a kalkulátorok, amik kamuk, mert a családi pótlékot is beleszámolják, az jön ki, hogy már buktuk.

A lényeg, hogy ez a hej, de jól jártak sokak? Talán, akiknek van is hozzá bruttóbér, de ahogy Te is írod, ezt mi a bánatból fogja a kormány kigazdálkodni? Mert 3 gyerek esetén nem hogy adót nem fizet, még a zállam ad pénzt és mellé a családi pótlékot is? Már itt a nagy jövedelem mellett csípi ez a szemem.

sóhegy049 2011.02.23. 22:21:03

Pállfy KDNP István, az ATV egyene beszéd műsorában aszonta, hogy a közszféra is nagyban hozzájárul a GDP-hez? Hogyan????
Az általa igazságosnak nevezett adórendszer olyan tuti, hogy azt mondta, a közszférában a zállam kipótolja a béreket, a zegyházaknál kiesőt is felesben kiegészítik. All right! De a zegyház és a zállam nem választható külön?

Árpi 2011.02.23. 22:34:40

@NewWay:
Elfelejted, hogy nincs ingyen ebéd. Az állam adja, Aha... Sőt! A kormány! Szegény kormánytagok mennyit gályáznak, hogy adhassanak a sajátjukból! Vagy... hogy is... ?
A MIÉNKBŐL!
Elveszik tőlem. OK. Ha mindenkitől elveszik, és arányos szolgáltatást kap érte mindenki, akkor tiszta ügy. De amikor azt mondják, hogy valakit preferálnak, akkor valóban azt tegyék, és ne valami mást! Mert teli pofával harsogják, hogy a család szent, és kell a fiatal, szakképzett munkaerő az országnak. Erre a családomat tönkreteszik (miközben másoknak osztogatnak), csak mert már felneveltem azt a három gyereket (azaz eddig kettőt), és emiatt a gyerekeimnek a tanulása aránytalanul nehezebb lesz. Korábban 23 éves korig ismerték el, hogy a tanuló gyerek eltartott, most 20-ig. És nem érdekel, melyik kormány melyik változtatást hozta. Nekem a lényeg csak az, hogy mások rám fújnak, hogy nekem milyen jó, háromgyerekesként, közben csak a kiadásom több, a kedvezményem nem. És még legyek hálás is!
De meg is fogom hálálni, ne félj! És a gyerekeim is... Aki meg marad, oldja meg!

Árpi 2011.02.23. 22:36:55

@Friedman:
"Persze az oktatás az rossz példa, mert szerintem a jövőbe való befektetést azt támogatni kéne minden erővel."
Ők azt állítják, támogatják. Én meg tapasztalom, hogy pont akkor nem, amikor a legtöbbe kerül nekem.
De nem is zavarna, ha nem azt látnám, hogy amit tőlem elvesznek, mások kapják meg, úgy, hogy semmi olyat nem kell tenniük érte, amit én ne tettem volna meg már többször is.

vernarancs 2011.02.24. 00:39:53

@sóhegy049: No no, az adokedvezmeny nem jelenti, hogy az allam ad pezt. Az teny, hogy akinek magas a jovedelme az vagy 230.000 ft-ot leirhat mint kedvezmenyt (3 gyerek eseten), de ez nem plusszos akkor sem ha csilliardos fizetese van. Ez az SZJA-bol jon le. En nem tartom jogosnak, hogy aki minimalberes az ne kapjon ugyanekkora adokedvezmenyt. Az ad abszurdum ne fizessen adot ha a "fejkvota" meguti a teljes SZJA-t. Ez lenne fair. En csak azt mondtam, hogy a jelenlegi kormany vegre valamelyest csaladcentrikus. Nem segely alapon adja a tamogatast. Ha a Te gyerekeid nagykoruak, de tanulnak akkor jarjon a tamogatas, ezt nem vonom ketsegbe.
Engem csak az zavar, hogy akit szopat az allam az most a magas jovedelmuekre mutogat, hogy ez megint miattuk van. Pedig nem. Nem miattuk rossz masoknak, nem ok tehetnek arrol, hogy masok nem kapjak ugyanazt a kedvezmenyt. En szivem szerint mindenkinek konnyitenek az adojan aki dolgozik es eltart 1+ gyereket. Ha ez nem igy van az rossz.

ps: utalok grammarnaciskodni, plane, hogy az en heJesirasom is pocsek, de a tanul az rovid u.

sóhegy049 2011.02.24. 00:54:03

@vernarancs:
Természetes, hogy nem az állam ad, ezért is "adókedvezmény", azaz nem szociális segély! :-) Érted... :-)
Én is a kisebb jövedelműek miatt járatom a számat, mert vannak a körömben sokan, önhibájukon kívül, mert ez van. Nem éheznek, de szerintem a kisebb jövedelem mellé is járna. Ezt valahogy úgy lehetett volna "igazságossá" tenni, hogy bizonyos jövedelem felett a családi pótlékot szabályozni. Itt egyedül az elcseszett jogalkotók és azok ámokfutása a hibás, nem az adóalanyok. Hirtelen és átgondolatlan volt, mint általában a cselekedeteik, sajnos. Viszont, azt továbbra is fenntartom, hogy ekkora kása mellett nem kellett volna egyelőre az adóhoz hozzányúlni. 1 évet kibírt volna mindenki, ha már annyira megfelelési kényszer van az államháztartási hiány szintentartására, ami ugye már megdőlt. Ez van!

Árpi 2011.02.24. 01:29:23

@sóhegy049:
Az államháztartás hiányát csak ne feszegessük! Azaz mégis.
1. Ha az új kormány semmit nem csinál, csak folytatja a Bajnai kormány irányvonalát, nem lett volna ekkora a baj. (Annak a Bajnai kormánynak, amiről szeretnek megfeledkezni a fülkeforradalom emlegetésekor, mintha nem is lett volna. Miért is, Mert ha nem Gyurcsányhoz, hanem Bajnaihoz mérnék magukat, a vak is látná a több osztály különbséget. Nem is egy bajnokságban játszanak. Bajnai: Olasz A, Orbán: Megye II.)
De OK? ez még akár vitatható is lenne.
2. Ami viszont nem vitatható: ha a Fidesz politikusai nem nyilatkoztak volna össze-vissza, nem romlott volna a magyar gazdaság megítélése, nem romlott volna a forint. De dumáltak! Ez önmagában olyan kamatfelár növekedést okozott, amely mind a családok (építési devizahitelek). mind az önkormányzatok (ők is baromira eladósodtak devizában), mind az állam adósságát durván emeli. Nagyobb összegekkel, mint amiről az egész adó-és támogatási rendszer változtatása szól!

Vagyis ha SEMMIT nem csinálnak, akkor is jobban állnánk. De csináltak...

vernarancs 2011.02.24. 01:39:42

@sóhegy049:
Ezt irtad:
"Mert 3 gyerek esetén nem hogy adót nem fizet, még a zállam ad pénzt és mellé"

Erre irtam, hogy sosem lesz plusszos, csak SZJA kedvezmeny. Erted :)
Itt nem a csaladi potlek a problema mert az egyreszt jar a kispenzueknek is (pont annyi mint a csilliardosoknak) es masreszt az egy "segely" jellegu juttatas. Jovedelemtol fuggetlen. Nem nagy osszeg egy 230.000 ft-os adojovairashoz kepest. En nagyon nem kultivalom a segely jellegu juttatast. Ha egy csalad szar helyzetben van, ekkor NE vallajon 10 gyereket mert fel lehet venni a segelyt minden gyerek utan. Ezt latjuk, hogy hova vezet... (koldulo, utcara kicsapott roma gyerekek). Dolgozzon a csaladfo es akkor van tamogatas az allamtol. Szemet mod hangzik, de en egyetertek azzal, hogy ha valaki nem dolgozik az NE vallajon 10 gyereket. Nem tudjuk helyette eltartani. Es en szemely szerint kurvara nem is szeretnem mas gyereket segelyezni. Ha nem talal munkat akkor ne csinaljon 10 gyereket!

sóhegy049 2011.02.24. 21:33:44

@vernarancs:
Erre meg alkotmányozni akarnak abortusz szinten? Aki szeretne gyereket vállalni, fedezete is van, mind otthon és anyagi téren, az biztos, hogy tudatosan vállalta. Akinél a "véletlen műve" és nem tudja felnevelni, gondozni, az meg segélyre, az adózók kontójára meg ne szűljön, ezzel maximálisan egyet értek Veled! Közben már a teljes adójogot átfutottam, Te nyertél. :-) Az a baj, hogy az összes ezzel foglakozó fórum és média, meg kalkulátor baromságokat hoz le, de gondolom, hogy nem véletlen? :-)

sóhegy049 2011.02.24. 21:50:23

@Árpi:
Az államháztartás hiányának keletkezését ismerjük, így ha a mai (nem) létező gazdaságot (nem) látjuk, akkor mindjárt magától kirakódik a puzzle? Ja!
A súlycsoportról annyit, hogy legalább az előző banda a diplomácia színterén megállta a helyét. Ezek meg, csak az ország lejáratását segítik elő, meg Európára zúdítják magyar okmányokkal a határon túl élőket, akik nem kellenek az országban, nem erről szól a sztori, csak szavazzanak. Ez annyiba fog kerűlni nekünk, az adópolitikával együtt, hogy ahhoz az IMF hitelünk, csak aprópénz.
süti beállítások módosítása