Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Lehet más a zaklatás

2010.03.04. 18:00 | ZöldMarci | 33 komment

Címkék: telefon politika zaklatás lehet más a politika lmp lehet más

 

 

 

 

 



Itt egy cikk volt, amit egy LMP szimpatizáns blogról vettünk át. Az LMP támogatja az ingyenes fájlcserét, néhol a kalózpártnak hívja mag. Amint tőlünk vettünk át egy  LMP-kritikus cikket: letiltották. Ennyit ért a blogjuk címlapjára kitett Creative Commons (szabad másolhatósági) engedély. Tapasztalatunk alapján az LMP szabadságdefiníciója:

"A szabadság addig tart, amíg nem zavarja az ÉN szabadságom"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az eredeti bejegyzést miszerint az LMP szombat este 9-kor zaklatja telefonon a polgárokat csak náluk.

Az LMP blog persze nem áll mindig olyan szigorúan a posztmásoláshoz:


Lehet más a lopás?

A Kettős Mérce blogról vettem át fentebbi (törölt) posztot, amely ott az utóbbi félév egyetlen LMP kritikus cikke volt az LMP kampányhirdetésével díszített „mércén”. Az átvett poszt első sorban megjelöltem a szerzőt, a cikk utáni „via”-n pedig egy kattintásra bejött a Kettős Mérce eredeti cikke. A kicsit terjengős írást be se ajánlottam a blog.hu címlapra-ajánlójában, mert ennél sokkal jobb saját írásaink is vannak pl.: ez, ez vagy ez, mégis ez került ki az index címlapra (persze mi minden index címlapnak örülünk:-).
 
Ezek után a következőt kaptuk a Kettős Mérce fő LMP-rajongójától Weisz Manfréd Hubától:
„semilyen hozzájárulást nem kértél ahoz, hogy ezt a posztott leközöld, már pedig, azt a blogot én alapitotam.”
Majd blogján külön posztot szentelt annak, hogy blogunk:
„Lop”
 
A Kettős Mércével, mint a magyar blogvilág Artisjusával két alapvető gond van. Egyrészt ezt a „lopást” maguk engedélyezték a büszkén kitett Creative Commons-ban:
 
A szerzőt (maxt) megjelöltük, ingyen adtuk tovább. Ennyit a mi lopásunkról.
 
De nézzük meg a magyar közélet megtisztítását ígérő Jobbik LMP blogjának példamutatását. Aki a következő posztolt képen megtalálja az eredeti kép szerzőjét, netán talál az eredeti posztra mutató „viá”-t, az egy szabályos, LMP számára kitöltött kopogtatócédulát kap tőlem:

Mindezt ráadásul arról a Négymadár blogról vette át, amely Creative Commons logó híján elvileg nem járult hozzá a másoláshoz (a Négymadár képeit közlő Konzervatóriumon külön Négymadár banner van), amennyiben a Kettős Mércének lenne „előzetes engedélye” Négymadártól, kérem mutassa be valaki.
 
De az interneten és még fiatalabb blogvilágban még nem alakult ki tökéletesen a forrásmegjelölés etikettje, hibázhat mindenki (mi is máskor) – hagyjuk hát meg a tolvajozást a politikusoknak.
 
Azonban kedves "előzetes engedélyt" követelő, LMP-drukker Huba. Így minek mondja ezt az LMP: "a kulturális termékek ... non-profit másolását nem szabad tiltani, ...[hanem] elő kell segíteni"? Minek jön a Kettős Mérce is a Creative Commons-szal? Minek, ha az első kanyarban előjön belőled a házmester? Minek, ha az Artisjust megszégyenítő módon követelsz „előzetes beleegyezést” egy cikk forrásmegjelölt átvételéhez? Csak addig szabad másolni amíg neked kellemes? Nektek Lehet, Másnak nem? Úgy tűnik te csak az SZDSZ rosszabbik felének álszentségét vetted át, a vállalhatóbb részének toleranciáját nem, pedig az LMP még be se jutott a parlamentbe. S most pont neked mondjak Kettős Mércét?

· 1 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr661804765

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lehet más a lopás? 2010.03.05. 04:04:02

A Kettős Mérce CC-je megengedi, hogy tőle átvegyenek, de ha átvesznek lopást kiált. KM  persze vett már át forrásmegjelölés  és "engedély" nélkül. Azonban valójában mást vett át az LMP-s Kettős Mérce: a néhai SZDSZ rosszabbik részén...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2010.03.04. 21:33:36

Engem is felhívott a hang, igaz nem este. Én se szeretem a zaklató telefonokat, de azért meghallgattam. Nehéz lehet a helyzetük, hiszen nincs mögöttük a 20 év alatt leadott kopogtatók (azaz potenciális szavazóik) adatbázisa. Nem rendeztek évente aláírásgyűjtést, ezért innen se tölthették fel a címlistáikat. Nincs több tízezres tagságuk, akik már a rokonokkal együtt elegek lennének az ajánlószelvényekhez az összes helyen. Nincsenek önkormányzati pozícióik, ezért senki se függ az ő jóindulatuktól, amit a cédulák "önkéntes" beszolgáltatásával honorálhatnak. Marad a telefonkönyv.

betemetaho 2010.03.04. 21:41:09

ha te ennyire értékeled az ország helyzetét,hogy ilyen dolgon felhuzod magad,akkor...
inkább hivjanak fel este kilenckor,minthogy az adom 90%-át eltegyék.persze kint van az indexen,mert ennek kint kell lenni,fuj mocskos LMP,nehogymá változzon valami...

Aszpartám 2010.03.04. 21:54:13

Nocsak, felkerül ugyanaz a cikk más blogon, kétszer az index főoldalra? Nobilisék azért láthatóan megtesznek mindent, hogy a fideszen kívül az összes többi pártot lejárassák..

tzi 2010.03.04. 21:59:26

Na, mert volt szerencsem ilyen helyen dolgozni, elmondom hogyan hivnak fel a titkos szamodon: az ilyen "cegeknek" (partok, kozvelemenykutatok, etc) megvan a normalis telefonkonyvuk, amit betaplalnak a szamitogepekbe, amik egy randomgenerator-szeru programmal a meglevo szamok kombinaciojaval letrehoznak ujabb potencialis telefonszamokat. Egyebkent 20 hivasbol atlagosan 2-3 az, ami talal is, a tobbi nem letezo telefonszam. Viszont igy kerulnek be a kepbe a titkosak is. Szoval nem tudjak a te szamodat, mert nev meg cim meg egyebek nincsenek hozza tarsitva. A kedves telefonos csak ul a monitor elott, zsinorba hivja a kiirt szamokat, es csak a korzetszambol sejti hol laksz. Es ha az egeszet automata intezi meg ennyit se tudnak. Legalabbis elvileg :)

JámborAndrás · http://magyarinfo.blog.hu/ 2010.03.04. 22:18:01

Bocsás meg de semilyen hozzájárulást nem kértél ahoz, hogy ezt a posztott leközöld, már pedig, azt a blogot én alapitotam.

Janiszta · http://www.ejatekok.com/ 2010.03.04. 22:20:26

De vasárnap 12-kor sem alkalmas!!!

JámborAndrás · http://magyarinfo.blog.hu/ 2010.03.04. 22:30:30

@weisz manfréd huba: Amiről a posztptt szedtétek, tehát illő lett volna egy engedély kérése. De a Societas blogjától mit várjon az ember.

Anyit még hozzátenék, hogy az indexblogketrecben úgyanaz a poszt kétszer szép teljesitmény...

Aszpartám 2010.03.04. 22:41:53

@huba

Pont ezt mondom. Kb van egy cikk a neten, ami kritizálja az LMP-t, és az index két nap alatt kétszer közli le. + Minden nap átlagosan 10 Jobbik ellenes cikk... nem a blogok tartalmáról van itt szó, hanem az index irányvonaláról, amit egyre kevésbé lehet objektívnek nevezni.

JámborAndrás · http://magyarinfo.blog.hu/ 2010.03.04. 22:52:14

@Aszpartám: Jó hát az, hogy ez a blog kint legyen azért biztos sokat fizet a societas....

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.03.04. 22:58:18

@ZöldMarci

Múltkor egy kommentből csináltok posztot, most meg a másik posztját reblogoljátok.

Tulajdonképpen hány szoci blogger kell egy ÖNÁLLÓ poszt megírásához? XDXDXD

véleményvezér · http://velemenyvezer.blog.hu 2010.03.04. 23:02:59

Múltkor egy atv.hu-s cikkből is posztot csináltak, és az is index-címlapra került...

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2010.03.04. 23:40:37

Ez már olyan blog, ahol versenyben nyomják a faszságot?

lkwker 2010.03.04. 23:50:23

Nahát ilyen sem volt még, ugyanaz a szarság másodszor az index címlapon :)

Amúgy meg hihhetetlen, nem mondod szombat este 9kor? Mikor már mindenki alszik? A vezetékes telefonon aminek a száma benne van a telefonkönyvben? Fantasztikus...

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2010.03.04. 23:52:33

@mefisto: "Tulajdonképpen hány szoci blogger kell egy ÖNÁLLÓ poszt megírásához?"
Ez vicces volt, tényleg:)
Nekünk is volt már itt posztunk, bármiféle engedélykérés nélkül, egészben. Ott talán még link sem volt közvetlenül a mi posztunkra.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.03.04. 23:56:44

@weisz manfréd huba:

Ugyanakkor végtelenül korrekt dolog volt tőle, amit tőlem igazán értékelhetsz azok után, hogy mit összebalhéztam vele másfél éve, vagy hogy.

Maxt! Ez, néhány megteenedő, de nem ilyen későn észrevételemmel együtt, ez egy remek poszt volt. Ideje, hogy elolvasd amin akkor veszekedtünk! (Link a nevem mellett! Még mindig azonosulok vele.)

Pszt! 2010.03.05. 00:08:44

Az a legnagyobb bajod, hogy hívogatnak?

szocdemman · http://www.piroslap.hu 2010.03.05. 02:03:35

@weisz manfréd huba: Jaj a fent említett kollégám által átvet blogon a következő licenc szerepel: creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/hu/

Sajnálom, hogy a saját blogodon nem tudod, hogy milyen felhasználási feltételek vannak!

Másképp annak értelmében nem is tudta volna átvenni! Így szabályosan járt el!

Ha még nem olvastad volna a blogodra vonatkozó licencet, akkor ezt megtehet a lapod alján ha megkeresed az alább szöveget és rá kattintasz!

Licenc
Creative Commons Licenc

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.

Üdv:

Piroslap

ZöldMarci 2010.03.05. 03:41:12

@weisz manfréd huba: A poszt hivatkozva volt, az átvételt a blogotok engedélyezi.

A vádaskodásaidra a posztban reagáltam, de ha gondolod ismét rátrackbackelheted őket.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.03.05. 07:43:51

A bejegyzést kérem azonnal törölni!
Semmiféle engedélyt nem adtam arra, hogy bárki újra publikálja az írásomat!

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.03.05. 09:56:37

Köszönöm, hogy a szöveget levetted!
Azonos helyzetben én linkelni szoktam az érdekesnek tartott írást, így nem lehet a későbbiekben gond az újrapublikálásból.

Sajnálom, hogy a kampány mindennél fontosabb, és ilyen hisztit, meg jogértelmezési problémát kell csinálni, ahelyett, hogy egy vacak üzenettel engedélyt kérnél.

(A post megmaradt része ... deja vu... kösz az elmúlt 8 évet... már ismerős ügymenet és logika...)

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2010.03.05. 13:23:52

@A Nép - Te vagy!: és ez hogy kapcsolódik ide, vagy hozzám?

böhömúr 2010.03.05. 13:50:58

@maxt: Kis elempéském nagyon hiteles a politikátok... elég szarok vagytok... szerzői jogok vuhaaHHhaaa ARTISJUS PÁRT

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.03.05. 14:09:32

@böhömúr:
Mikor kellett fizetned, hogy elolvashasd, lemásolhasd, továbbadhasd?
Akkor kértem a levételt, amikor már nem az eredeti szöveg volt kint önmagában, hanem tele volt nyomva képpel, megjegyzéssel, egy tonna egyéb dologgal.
Ha a te munkádat körbehányják, majd mutogatják, hogy milyen undorító, nyílván te is elgondolkodnál a dolog jogosságán.

(Apropo: nem vagyok LMP-s, se egyéb párt tagja vagy aktivistája...)

Aszpartám 2010.03.05. 14:15:00

Tök jó hogy a societas blogja tele van eredeti, saját cikkekkel!

Najó, nem ironizálok. Legalább a nevetek eredeti.

:)

Avatar 2010.03.05. 16:21:39

Na, azért látom sikerült elég sok LMP fikázást beletennetek az LMP fikázást levetető akcióba... Legalább nem változott a post azon üzenete, hogy az LMPt utálni kell.

"De nézzük meg a magyar közélet megtisztítását ígérő LMP blogjának példamutatását."
Kis csúsztatás, mivel a Kettős Mérce nem az LMP blogja...

"a kulturális termékek ... non-profit másolását nem szabad tiltani"
Ez itt viszont egy párt hivatalos szervezetének blogja, így az LMP-t, mint konkurenciát támadó anyag felhasználása nem olyan egyértelműen non-profit dolog tőletek.

szocdemman · http://www.piroslap.hu 2010.03.05. 23:42:08

@Avatar:

Ez nem hivatalos blog. Ez blog. Baloldali, szociáldemokrata, baj? Semelyik párthoz szervezethez nincs köze, 8-an írjuk. És mindegyikőnk politikai elfogultsága, érdeklődése más mértékű!

Nézd ez a blog már minden volt, volt LMP-s, Kommunista, Societasos, MSZP-s, SZDSZ-es, párt blog, Fideszes, Fizetett... Jobbikos azért még nem.

Mi simán szociáldemokraták vagyunk, és Kéthly Anna tevékenységét követjük egyedüli iránytűként.

A blog semmilyen politika szervezettől nem kap utasítást mit írjon, mit ne írjon.

Amúgy leszarjuk kihez mihez köttök.

Ez volt az egyik.

A másik amit én személy szerint leszarok az a nagy fene szerzői jogok. A Piroslaptól is egy csomó cikket vettek már át hivatkozás nélkül... Ha nem volt ránk hivatkozva, max dobunk egy mailt, de még legtöbbször annyit sem. Nekem kurva mindegy ki írja meg azt a véleményt értéket álláspontot amit gondolok, gondolunk. Örülök neki ha többen azonosulnak velünk, pont mindegy minket mennyien néznek, mennyiszer vagyunk Indexen, ki mennyire ír jól, és ki vesz át kitől... ha többen olvassák azt amit gondolunk, az csak azt jelenti nem vagyunk egyedül.

Az sem különösebben szokót minket érdekelni, hogy ki és mit trackbackel ránk.

De ezután egy biztos ha a kettosmerce.blog.hu ilyen nagy barátja és védelmezője a szerzői jogoknak, akkor nem fogunk tőlük semmit átvenni, trackbackelni, sőt még olvasni sem. Max, ha az értékrendjük szerint "lopnak" megírjuk.:))

Úgy gondoljuk az internet elég tág, és jól megférhetnek egymás mellett a vélemények, és sok értelme az olyan típusú hisztinek, hogy " ezt én írtam, nem is" nincsen.

Sajnáljuk. Tévedtünk.

Piroslap

ZöldMarci 2010.03.08. 22:05:04

@maxt: "Nem vagyok LMP-s" - mindig ezt mondjátok ...
OK, elolvastam a Párt hivatalos közleményét ... a letöltések szabadságáról. - Az ott szép, itt meg ez a folytonos balhézás ...

No lássuk, utoljára: "Akkor kértem a levételt, amikor már nem az eredeti szöveg volt kint önmagában, hanem tele volt nyomva képpel, megjegyzéssel, egy tonna egyéb dologgal.
Ha a te munkádat körbehányják.."

1. Az írásod szó szerint volt közölve. Egyetlen a témához illő képpel (egy telefonáló nő stop-táblát tart).

2. Az írásod tartalmához később sem tettem semmilyen megjegyzést. Egyedül a Kettős Mérce tolvajozását utasítottam vissza, a CC-tek bemásolásával és egy képpel, amikor a KM vett át minden forrásmegjelölés nélkül egy karikatúrát (De ezeket is egy vonallal elválasztottam írásodtól). Ha EZ "körbehányás" ...

Több sikert a neten Neked és az LMP-közeli blognak is!

ZM.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.03.09. 08:21:32

@ZöldMarci:
"mindig ezt mondjátok ..." - No comment...
1. Ameddig csak ennyi szerepelt nem is szóltam egy szót sem.
2. Amikor már egymás tolvajozása ment nem akartam ehhez asszisztálni. Ekkor írtam.
süti beállítások módosítása