Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Lehet más a lopás? - Az LMP-snek lehet, másnak nem

2010.03.05. 03:09 | ZöldMarci | 8 komment

Címkék: blog kettős mérce lmp lehet más magyarinfo

A Kettős Mérce CC-je megengedi, hogy tőle tartalmat vegyenek át, de ha átvesznek lopást kiált és töröltetnek. KM  persze vett már át forrásmegjelölés  és "engedély" nélkül. Azonban valójában mást vett át az LMP-s Kettős Mérce: a néhai SZDSZ rosszabbik részének „nekem van jogom” gőgjét. Lássuk sorjában:
 
A Kettős Mérce blogról vettem át egy élménybeszoló posztot, amely ott az utóbbi félév egyetlen LMP kritikus cikke volt az LMP kampányhirdetésével díszített „mércén”. Az átvett poszt első sorában megjelöltem a szerzőt (maxt), a cikk utáni „via”-n pedig egy kattintásra bejött a Kettős Mérce eredeti cikke. A kicsit terjengős írást be se ajánlottam a blog.hu címlapra-ajánlójában, mert ennél sokkal jobb saját írásaink is vannak pl.: ez, ez vagy ez, mégsem azok, hanem valamiért ez került ki az index címlapra (persze mi minden index címlapnak örülünk:-).
 
Ezek után a következőt kaptuk a Kettős Mérce fő LMP-rajongójától Weisz Manfréd Hubától:
„semilyen hozzájárulást nem kértél ahoz, hogy ezt a posztott leközöld, már pedig, azt a blogot én alapitotam.”
Majd blogján külön posztot szentelt annak, hogy blogunk:
„Lop”
 
A Kettős Mércével, mint a magyar blogvilág Artisjusával két alapvető gond van. Egyrészt ezt a „lopást” maguk engedélyezték a büszkén kitett Creative Commons-ban:
 
A szerzőt (maxt) megjelöltük, ingyen adtuk tovább. Ennyit a mi lopásunkról.
 
De nézzük meg a magyar közélet megtisztítását ígérő Jobbik LMP blogjának példamutatását. Aki a következő posztolt képen megtalálja az eredeti kép szerzőjét, netán talál az eredeti posztra mutató „viá”-t, az egy szabályos, LMP számára kitöltött kopogtatócédulát kap tőlem:

Mindezt ráadásul arról a Négymadár blogról vette át, amely Creative Commons logó híján elvileg nem járult hozzá a másoláshoz (a Négymadár képeit közlő Konzervatóriumon külön Négymadár banner van), amennyiben a Kettős Mércének lenne „előzetes engedélye” Négymadártól, kérem mutassa be valaki.
 
De az interneten és még fiatalabb blogvilágban még nem alakult ki tökéletesen a forrásmegjelölés etikettje, hibázhat mindenki (mi is máskor) – hagyjuk hát meg a tolvajozást a politikusoknak.
 
Azonban kedves "előzetes engedélyt" követelő, LMP-drukker Huba. Így minek mondja ezt az LMP: "a kulturális termékek ... non-profit másolását nem szabad tiltani, ...[hanem] elő kell segíteni"? Minek jön a Kettős Mérce is a Creative Commons-szal? Minek, ha az első kanyarban előjön belőled a házmester? Minek, ha az Artisjust megszégyenítő módon követelsz „előzetes beleegyezést” egy cikk forrásmegjelölt átvételéhez? Csak addig szabad másolni amíg neked kellemes? Nektek Lehet, Másnak nem? Úgy tűnik te csak az SZDSZ rosszabbik felének álszentségét vetted át, a vállalhatóbb részének toleranciáját nem, pedig az LMP még be se jutott a parlamentbe. S most pont neked mondjak Kettős Mércét?
 
 

Írás más párt copyrightozásáról: itt és itt

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr811810503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kamasuka 2010.03.05. 11:07:40

A kettős mérce az kb. úgy működik, hogy ők pofázhatnak bármit, de aki "bántja" az LMPt, vagy "máshogy gondolkodik róluk" azt kitiltják vagy vérig vannak sértve.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.03.05. 11:23:49

Pontosítottam az írásaim felhasználási feltételein.
Nem zárkózom el az újraközléstől, de véleményem szerint korrektebb, ha a szerzőt (jelen esetben engem) legalább megkerestek, hogy megbeszéljük a dolgot, kiváltképp akkor, ha az írást nem önmagában közlitek újra, hanem saját megjegyzéssel, képpel kiegészítve. (CC - Ne változtasd!)

Remélem ezzel meg tudom előzni az ehhez hasonló későbbi félreértéseket, problémákat!

Köszönöm!

szánalom 2010.03.05. 12:16:15

@maxt: Erre szokták azt mondani, hülye gyerek SZÁNALMAS vagy! CC-t használt de azt se tudod mi az??? :)

Szerintem, itt nincs félre értés csak a te debil fejed!

Kis SZ(D)SZ-es pöcsjankó!

2010.03.05. 14:41:39

CC ide vagy oda, nem szokás a blogokon egy az egyben átvenni írásokat. A "via" link az nem elegendő a CC-ben említett Nevezd meg! kitételnek. Ahhoz kábé ezt kellett volna írni:

"Ez az írás a <link>Kettős Mérce</link> blogon jelent meg, eredetileg, maxt tollából."

Plusz, ahogy maxt is, írja bizony megváltoztattátoka cikket. A mostani pikírtkedés a kitörölt oldallal meg nevetséges.

De az is biztos, a kettősmércések kicsit túllihegték ezt a dolgot.

tzi 2010.03.05. 14:48:44

Es ennek a hisztinek most mi az ertelme?
Mindig rafazom, ha kicsit is politikai jellegu helyre tevedek. Pffff...

ZöldMarci 2010.03.08. 18:17:34

@iii:1. Az elején megneveztem, hogy maxt a szerző.

2. Nem változtattam meg a cikket. Szó szerint közöltem. Egyetlen, a cikk mondanivalójával egyetértő képet tettem bele, amin egy telefonáló nő és egy STOP-tábla van.
Később annyival egészítettem ki, hogy mit balhéztak a cikk kapcsán a Kettős Mércén és mil az a CC. Sajnálom, hogy a "kalózpárt" lovagjai az első kanyarban amögé a "szerzői jog" mögé bújnak, ami alól a blogjuk CC-je felmentést ad.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.03.09. 08:47:29

@ZöldMarci:
" Sajnálom, hogy a "kalózpárt" lovagjai az első kanyarban amögé a "szerzői jog" mögé bújnak, ami alól a blogjuk CC-je felmentést ad."

A CC-ben szerepel a ne változtasd. Csak akkor szóltam amikor már a post nem csak a szöveget tartalmazta, hanem egy csomó más dolgot is.
Idecibálni a kalózpártot és 2 postot párhuzamosan futtatni emiatt... érdekes...
Az olvasók levonhatják a következtetéseket...
Szerintem eddig is túl sokat is foglalkoztunk a dologgal...
süti beállítások módosítása