Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Orbán szakmunkás alapú társadalma

2014.11.23. 07:30 | Brendel Mátyás | 234 komment

orbanszakmunkas.jpg

Természetesen nem az a gond, hogy Orbán erősíti a szakmunkásképzést. Ez önmagában nem lenne baj, hiszen vannak azért jelentős számmal olyan fiatalok Magyarországon, akik még a szakmunkásképzőt sem érik el, és ha Orbán ezt támogatja, akkor az nekik, és az országnak jó. A költségeivel együtt is. Azzal együtt is, hogy nagyon sok gyerek sajnos még írni és olvasni se tanul meg rendesen, szóval a szakmunkásképző kapuját hiába nyitják meg nekik, nem tudnak belépni rajta. De valamennyit biztos segít egy ilyen törekvés az országon. Ha Orbán ezt a stadionépítés vagy az egyházak támogatásának rovására tenné, akkor frankó is volna.

A probléma az, hogy Orbán ezt a gimnáziumi és felsőfokú képzés rovására teszi. Az olyan idézet, hogy „a legdolgosabb és legtehetségesebb gyerekek menjenek nyugodtan szakiskolába”, vagy „egy közepesen elvégzett gimnázium és gimnáziumi teljesítmény nem versenyképes egy jó szakmával”, és az emögött meghúzódó totális reality check error jelenti a problémát. És ugye Orbán ezt nem most kezdte, ez régóta, következetesen megy a rossz irányba. Emlékezzünk csak a tankötelezettségi korhatár leszállítására 16 évre.

Az a bizonyos tehetséges gyerek elvégezhetné az egyetemet is, de csak szakmunkás lesz. Nos, megkérdezhetjük a felnövő gyereket, hogy boldog-e azzal, hogy mondjuk szoftverfejlesztő helyett kazánkovács lesz belőle, de ha az ország érdekeit nézzük, akkor bár a kazánkovács lehet, hogy frankó kazánokat kovácsol, de a programozó azért mégiscsak több pénzt termel nem csak magának, a családjának, de az országnak is. Olyannyira, hogy meg tudja akár fizetni a keletről immigrált kazánkovácsot is, ha már odáig jutnánk, hogy nincs kazánkovács az országban, mert mindenki programoz. Ez lenne a legkisebb problémánk.

Orbán Viktor maga is egyetemet végzett, diplomás ember. És bár nem éppen pozitív példa, de biztos nem lenne elégedett magával, nem örülne neki, ha szakmunkást végzett volna ehelyett, és mondjuk kazánkovácsként dolgozna. Vagy focistaként.:) Na most az ország érdeke szempontjából Orbán Viktor pont nem jó példa, mert jobb lenne, ha miniszterelnök helyett kazánkovácsként dolgozna. Hasznosabb lenne az országnak. Ő végül is azok közé tartozik, akik úgy szereztek diplomát, hogy eközben nem is tehetségesek. De ettől még van sok tehetséges ember, aki bizony diplomásként hasznosabb az országnak, és nem szakmunkásként.

Ez az egész pedig olyan, mintha a 19. századi Magyarországon földet osztana a zselléreknek, de a vasútépítéstől vonná el a pénzt, miközben a világ legfejlettebb államai már rég túl vannak az ipari forradalom, és igazából Magyarország is velük tartana, csak ez a miniszterelnök, ez még két évszázaddal le van maradva.

Jelenleg a világ fejlett államaiban - igen, ez a "hanyatló" nyugat - olyan fejlődési folyamat zajlik, hogy a gazdaság legerősebb szektora a már nem az ipar, hanem a szolgáltatás, és a tudás alapú társadalom azt jelenti, hogy az ipar sem annyira a munkásokról szól, hanem robotokról, és ember nem annyira a fizikai munkához, hanem a szoftverfejlesztéshez kell. Az emberek, ha dolgoznak, ma már egyre inkább a számítógép mellett dolgoznak. Húsz év múlva már alig fognak emberek a gyárakban dolgozni, mert robotok fognak. Amit ma szakmunkások végeznek el, annak jelentős részét is robotok fogják.

Orbán víziója Magyarországról a "merjünk kicsit álmodni" víziója. Az 5 millió szakmunkás országa lehet, hogy eldöcög valahogy, de így soha nem fogja utolérni nyugatot. Ha mi a 19. századot tűzzük ki célul, akkor visszaesünk a 150 éves fáziskésébe, vagy még tovább.

Mi lenne, ha a szakmunkásképzés mellett mégis inkább erősítenénk a gimnáziumi és egyetemi oktatást?! Mi lenne, ha több mérnököt, tudóst, orvost képeznénk, akik tényleg fel tudják lendíteni ezt az országot úgy, hogy a nyugat nyomába érjen?! És aztán ha legfeljebb már annyi tudós és mérnök van, hogy kazánkovácsok már nincsenek, akkor legfeljebb importálunk párat keletről, mert már olyan gazdagok leszünk, mint az osztrákok, és megtehetjük?!

Téziseim pontokba szedve:

1) A jövőben kevesebb szakmunkásra lesz szükség.
2) Ezért a szakmunkásképzés nagyon nagy felfuttatása rövidlátó intézkedés. A szakmunkások túltermelése gyorsan visszaüthet. Sok, munkanélküli szakmunkásunk lenne egy-két évtized múlva.
3) A szakmunkásképzés felfuttatása a gimnáziumi és egyetemi képzés rovására egyenesen butaság.
3) Az egyetemi képzés felfuttatásával sokkal jobban jár az ország. A tudás alapú társadalom jobb, mint a munka alapú társadalom. Egy tudás alapú gazdasággal működő ország, az jobb, mint egy szakmunkás alapú ország, még akkor is, ha vészhelyzetben szakmunkásokat kell importáljon. Sok nyugati országban ez történik, és jobb nekik, mint Magyarországnak.

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr966924931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BigPi 2014.11.23. 08:25:41

Mit tehet egy tehetséges szakmunkás? Ha tényleg tehetséges? Például létre hozhatja a Fornetit!
A vállalkozói világban teljesen mindegy, hogy valaki szakmunkás, vagy egyetemet végzet. A gond ott van, hogy a társadalmunk a munkavállalói (szolgai) létet tartja természetesnek, és nem a vállalkozó létet. Munkavállalóként a szakmunkás mindig hátrányba lesz, de a vállalkozói világban azonos eséllyel indulhat.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.23. 09:02:45

@BigPi: ahogy írtad, vállalkozó lehet szakmunkás és diplomás is. a diplomásnak szerintem az az elénye, hogy általában több dolgot tud, ami a vállalkozás irányításához kell.

például egy a szakmunkásénál alaposabb matematikai ismeretek és készség azért elkellhet az üzleti terv elkészítésénél.

2014.11.23. 09:33:26

Egy kazán minimum egymillió ft.A programozóknak meg alig van munkájuk.PPPP

2014.11.23. 09:38:17

A szakmunkásképzéssel egyébként nem a posztban írtak a legnagyobb baj, hanem az, hogy annyira lenyomorította a képzést OV hogy a legalapvetőbb tudása sem lesz meg mondjuk a műszerésznek. Eddig 3 év alatt azért ragadt rájuk némi tudás is a szakma elsajátítása mellett, na ez most nem lesz. Tehát hót hülye lesz a festő és lehet hogy kitöri a nyakát, mert az alapvető fizikai ismeretei sem lesznek meg. Esetleg nem lesz képes a színeket kikeverni. A burkolónál pedig burkolat nem marad meg a falon és képtelen lesz kiszámolni a ragasztó és fuga anyag mennyiségét, továbbá halvány gőze sem lesz arról mi a dilatációs hézag.No mindegy.

T.Jani 2014.11.23. 09:52:56

Enne csak egy dolog a lényege, évente 25%-al kell növelni a közmunkások számát jelentették ki a napokban.
Vagyis egy "csak szakmunkás" közmunkában tud kaszálni, szemetet szedni, csatornát tisztítani, míg egy diplomásnak legalább iskolai portási állás dukál.
És mint tudjuk ma már iskolákra sincs szükség de a Földesurak jelentős birtokokra tettek szert.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.23. 10:01:40

@Diorella Queen: "A programozóknak meg alig van munkájuk"

nekem mindig volt munkám. egy havi nettóból vehetek kazánt. de mondjuk konkrétan nem kell.

2014.11.23. 10:42:21

@Brendel Mátyás: Nyilván valami cégnél dolgozol és azért.
A párom pl soha nem menne el rabszolgának egyetlen céghez sem.Így meg elég nehéz saját erőből építeni a vállalkozást ebben az országban.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.23. 10:58:10

@Diorella Queen: az, hogy Magyarországon mennyire kedvező a helyzet egy vállalkozás építéséhez tök más kérdés.

estónia 2014.11.23. 12:29:52

Van egy ismerősöm aki betege annak,hogy a gyereke megszerezte a mesterdiplomát informatikai szakon és most.......egy ásványvizes cégnél pakolja a raklapot két év munkakeresés után.No comment!
Szerintem meg a középiskolai tanárok lobbija félti az állását és ezért ez a nagy felhajtás,hogy a diáktól elveszik a lehetőséget.Ez csak duma.
Különben meg tök mindegy,hogy mit tanul a gyerek mert ma Magyarországon szar az oktatás a középiskolában is meg a szakmunkásképzőben is.
Most jelenleg termelik a középiskolák a semmihez nem értő gyerekek tömegét. Ha meg a szakmunkásképzés lesz priorizálva akkor majd termelni fogják a szakmunkásképzők a kontár szakembereket.Mert azt ugye senki nem képzeli,hogy három év alatt meg lehet tanulni egy szakmát tisztességesen? Értse meg mindenki,hogy nincs ipar ahol dolgozhatna az állami képzésben "kitanult" szakmunkás.
Az a kevés nagy cég aki tömegesen tud alkalmazni iparost az meg kineveli magának és nem foglakozik azzal,hogy van e papírja a gyereknek a szakmáról csak értsen hozzá.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.23. 13:12:39

@estónia:

"a gyereke megszerezte a mesterdiplomát informatikai szakon és most.......egy ásványvizes cégnél pakolja a raklapot két év munkakeresés után."

valami kivételes problémája lehet akkor

"Különben meg tök mindegy,hogy mit tanul a gyerek mert ma Magyarországon szar az oktatás a középiskolában is meg a szakmunkásképzőben is."

vannak Magyarországon olyan állások, ahol bruttó egymilliót kapsz nemzetközi cégtől, és azért kazánkovács tudásra nem adnak neked ennyi pénzt, hanem bizony tényleges tudásra. azok a helyek, ahol tényleges, mérhető és eladható tudást szerezhet valaki, többnyire mérnöki, illetve reáltudományos területek.

tehát például a sztochasztikus differenciál-egyenletrendszerekben való jártasságért kurva sok pénzt lehet kapni. és ezt odaadja neked a multi a tudásodért, nem kell rokona legyél senkinek, illetve hiába vagy rokona valakinek, ha nincs tudásod. a multik általában nem hülyék, nem adnak semmire pénzt, fontos tudásra viszont adnak.

"Az a kevés nagy cég aki tömegesen tud alkalmazni iparost az meg kineveli magának és nem foglakozik azzal,hogy van e papírja a gyereknek a szakmáról csak értsen hozzá. "

nem. nem neveli ki magának. sok cég akkor jön ide, és azért jön ide, mert van megfelelően szakképzett ember. egy google például akkor, és csak akkor jön ide, ha az ELTÉ-n és a BME-n megfelelő színvonalú embereket képeznek ki. diplomásokat, de még jobb, ha PhD-jük is van.

a google nem fog egyetemi oktatással bajlódni. és nem fog kazánkovácsokat kioktatni arra, hogy szofverfejlesztők legyenek.

estónia 2014.11.23. 13:54:03

Nincs semmi problémája a gyereknek csak egyszerűen egy vidéki városban él néhány százezred magával .Ennyi.
Az a bruttó egy milla csak viszonyítás kérdése.Egy valamire való szobafestő vagy asztalos is meg tud keresni ennyit anélkül, hogy fújná az sztochasztikus differenciál-egyenletrendszert.
A cégek valóban anno úgy jöttek ide,hogy jó a szakemberképzés Magyarországon de aztán nagyon gyorsan rájöttek,hogy semmit nem ér a vélt szaktudás.Nem követi a kort az oktatásunk és igenis saját maguknak képzik a szakembert.Egy multinak nem csak egyetemet végzett kollegákra van szüksége hanem jól képzett "fogdmegere"is és abból többre.Nagyon jó példa erre a Mercedes.Jött,hogy itt milyen jó szakemberek vannak és néhány hónap alatt rájött, hogy indítania kell osztályokat akik értenek az összeszereléshez mert azt a Google nem tanítja.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.23. 14:26:04

@estónia:

"Nincs semmi problémája a gyereknek csak egyszerűen egy vidéki városban él néhány százezred magával .Ennyi."

ja jó, hát olyat lehet csinálni, hogy elvégzi az úszómester képzőt, és utána elköltözik a Szaharába, de hát az az ő hülyesége.

az nyilvánvaló, hogy a megfelelő képzéssel garantáltan munkát találni csak úgy lehet, ha némi mobilitásra is hajlandó az ember. ha nem hajlandó, akkor bizony azt kell tanulni, ami abban a városban konkrétan kell. ha pedig megváltozik a helyzet, akkor szívás. c'est la vie

"Az a bruttó egy milla csak viszonyítás kérdése.Egy valamire való szobafestő vagy asztalos is meg tud keresni ennyit anélkül, hogy fújná az sztochasztikus differenciál-egyenletrendszert."

legálisan?

"A cégek valóban anno úgy jöttek ide,hogy jó a szakemberképzés Magyarországon de aztán nagyon gyorsan rájöttek,hogy semmit nem ér a vélt szaktudás."

vannak cégek, amelyek maradtak. ugyanis azért van jó képzés a BME-n és az ELTÉ-n.

"Nem követi a kort az oktatásunk és igenis saját maguknak képzik a szakembert.Egy multinak nem csak egyetemet végzett kollegákra van szüksége hanem jól képzett "fogdmegere"is és abból többre."

a google-nek kevés kazánkovácsra van szüksége.

"Nagyon jó példa erre a Mercedes.Jött,hogy itt milyen jó szakemberek vannak és néhány hónap alatt rájött, hogy indítania kell osztályokat akik értenek az összeszereléshez mert azt a Google nem tanítja. "

de az összeszerelés kifejezetten nem az a kategória, amelyről beszéltem.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.23. 14:27:38

@estónia:

pontosítok. a BME-n és az ELTÉ-n pár éve még volt jó képzés, azóta nem tudom, és pont arról van szó, hogy Orbán ezt veri szét.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.23. 14:33:16

@estónia:

összeszerelni lehet tanítani az embereket, sőt kell. az teljesen természetes, hogy amikor valaki egy cégnél elhelyezkedik, akkor mondjuk fél évig különféle beiskolázásokra jár a cégnél, és még utána is egy csomót tanul a kollégáktól, és csak utána lesz igazán nyereséges a cégnek.

én például, amikor elhelyezkedtem ott, ahol vagyok, meg kellett, hogy tanuljam, hogy a cégnek mik a fejlesztési folyamatai, milyen eszközöket használ a szoftverfejlesztéshez. mert ezeket nem mindet ismeri az ember előző munkahelyekről. és utána meg kellett tanulnom, hogy mi az a termék, amit fejlesztünk, annak mi a kódbázisa, az kb hogy működik. csak ezután tudtam valamit hozzátenni.

de azt a cégem már nem vállalta volna, hogy addig tanítja a kazánkovácsokat, amíg meg nem tanulnak programozni a semmiből. továbbá a fizetésemet jelentősen feltolja az, hogy doktorim van, és, hogy a doktori valamint a tudományos kutatás során szereztem olyan ismereteket, amelyeket itt hasznosítani tudok.

ennek a betanítását a cégem már csak azért sem vállalja, mert nem tudja. itt inkább én tanítom a céget.

kismillio 2014.11.23. 16:02:02

Akkor lett oda az egész szakképzés mikor 1989 ben szévertél a tszeket eladták szétverték a gyárakat mert a kádár rendszerben volt szakmunka , volt képzés és VOLT NYOMBAN MUNKAHELY a friss szakmunkásnak s aki akart még tanulhatott tová bb . mindez köszönhetö az 1990 es Antal, Orbán , Torgyyán kormánynak .

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.23. 16:16:10

@kismillio: túl kéne már lépni ezen a "bemegy a gyárba a munkás" elképzelésen! 20 év múlva minden gyárban robot fog dolgozni. ha valaki csak gyárban tud dolgozni, akkor éhen fog halni

19540511 2014.11.23. 17:01:43

"Orbán Viktor maga is egyetemet végzett, diplomás ember. És bár nem éppen pozitív példa, de biztos nem lenne elégedett, nem örülne neki, ha szakmunkást végzett volna ehelyett, és mondjuk kazánkovácsként dolgozna. Na most az ország érdeke szempontjából Orbán Viktor nem jó példa, mert jobb lenne, ha miniszterelnök helyett kazánkovácsként dolgozna. Hasznosabb lenne az országnak. Ő végül is azok közé tartozik, akik úgy szereztek diplomát, hogy eközben nem is tehetségesek. De ettől még van sok tehetséges ember, aki bizony diplomásként hasznosabb az országnak, és nem szakmunkásként."
Na ezzel nagyon egyetértek!

martineden 2014.11.23. 17:57:11

@BigPi:,, Munkavállalóként a szakmunkás mindig hátrányba lesz, de a vállalkozói világban azonos eséllyel indulhat.'...nem,nem indul egyenlo esellyel egy mernokkel vagy akar egy jogasszal szemben.Persze ha vallalkozason az egymagaban dolgozo susztert erted ,akkor igen.

martineden 2014.11.23. 18:06:42

@estónia: ,,Nincs semmi problémája a gyereknek csak egyszerűen egy vidéki városban él néhány százezred magával .Ennyi.""...Hogyne volna problemaja,meghozza nyaktyol felfele,vagy ugy vettek azt a bizonyos mesterdiplomat.Ha valoban ert a programozashoz 2 perc altt talal munkat ,csak el kell indulni a vilagba.Amugy szerintem ez csak egy hatasfokozo kamu akart lenni.

zobod 2014.11.23. 18:30:32

Ne csúsztass, nem a műszaki egyetemek, meg a tudományegyetemek TTK karjai ellen beszél a kormány sem. Úgy tudom, ezeken a képzéseken erősíteni akarnak.

A haszontalan képzések, a diplomagyárak helyett viszont ésszerűbb a szakma felé terelni azokat a fiatalokat, akik nem tudják meglépni egy mérnöki vagy pláne egy progmat, fizikus, vegyész, biológus, orvos vagy hasonló képzés követelményeit. Egyébként sem értem, mire fel ez a nagy sznobizmus, egy borász, szakács, felszolgáló, minősített hegesztő, vagy egy diagnosztikai eszközökkel elboldoguló értő gépszerelő stb többet ér a munkaerőpiacon, mint egy egyszakos alapképzésen végzett diplomás. Ezeket a szakikat robotokkal sem fogják leváltani sosem, a diplomagyárak végzettjeinek tisztviselői meg irodista munkahelyei fognak pont legnagyobb arányban megszűnni a következő években.

Netuddki. 2014.11.23. 19:17:51

Látom nem értitek. Lefordítom röviden.
Az orbán kapkod fűhöz-fához honnan teremtse elő a költségvetés hiányához a pénzt. A magánnyugdíjpénz már elfogyott. Most éppen az oktatásra szánt pénzre fáj a foga. Ostoba.
Magyarország meg jobban járt volna ha annak idején szakmunkásnak ment volna. Akkor talán most tudná mit jelent valójában a munka, és nem csak dumálna róla mintha tudná mi az...

Netuddki. 2014.11.23. 19:19:43

@zobod: Azt, hogy mi haszontalan meg mi nem, ha azt az ostoba fideszesek fogják megmondani akkor itt nemsokára nagy gondok lesznek.

zobod 2014.11.23. 19:33:20

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: a munkaerőpiac mondja meg, meg a józan ész. Semmi olyan nincsen ezekben a tervekben, amik ne lennének szinkronban azzal amit te is látnál ha a piacgazdaságban dolgoznál, nem pedig az állam csecsén lógnál. Mindenféle világnézeti szarságok helyett azt nézzed, mi az ami adott feltételek mellett hasznot hajt, és mi az ami nem. A diplomagyárak, a munkaerőpiacon még közvetve is eladhatatlan képzések fenntartása semmi más, mint az erőforrások rossz felhasználása. A fidesz-fóbiád meg teljesen érdektelen, lett volna nyolc éve minderre az mszpszdszednek is, nem tudtak élni vele, kár a gőzért.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.11.23. 19:38:06

@Brendel Mátyás: Gondolom a szakmunkás vállalkozó felvesz valami diplomásfélét erre a célra. :-)

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.11.23. 19:39:19

@estónia: Na, add meg az elérhetőségét, van egy ismerősöm aki IT-sokat keres.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.11.23. 19:41:22

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: Dehogy ostoba. Ha hatalmon akar maradni a fidesz, akkor ostoba süttyőkre van szüksége. Ha jogászokat, meg közgazdászokat képeznek, abból semmi jó nem sülhet ki.

anyadmajma 2014.11.23. 19:53:34

@estónia: @martineden: de, simán lehet, hogy diplomázott.
Mondjuk a Gábor Dénesen, vagy máshol mint pl rendszergizda. Na, akkor nincs könnyű helyzetben, de ha tényleg fejlesztő, akkor nagyon hülye, ha nincs munkája. Kb 200e az alap, annál csak többet lehet keresni kezdőként.

@Rezsicsökkentő Hapcibenő: nem muszáj, hogy ne jogász legyen, tele van vele az alkotmánybíróság, közgazdászokkal meg a századvég. Inkább az a lényeg, hogy önnálóan gondolkodni nem tudó embereket képezzen. Igaz, azt könnyebb elérni, ha tanítjuk őket.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.23. 19:56:58

@zobod:

"Ne csúsztass, nem a műszaki egyetemek, meg a tudományegyetemek TTK karjai ellen beszél a kormány sem."

de bizony, és de facto sem megy nekik túl jó ebben a rezsimben.

"egy borász, szakács, felszolgáló, minősített hegesztő, vagy egy diagnosztikai eszközökkel elboldoguló értő gépszerelő stb többet ér a munkaerőpiacon, mint egy egyszakos alapképzésen végzett diplomás. Ezeket a szakikat robotokkal sem fogják leváltani sosem"

hamarabb, mint gondolnád! ne okoskodj, ha nem értesz az mesterséges intelligencia fejlesztéshez!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.23. 19:58:51

@zobod: "Mindenféle világnézeti szarságok helyett azt nézzed, mi az ami adott feltételek mellett hasznot hajt, és mi az ami nem. "

én azt látom, hogy az informaikusi diploma talán a legbiztosabb képzettség.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.23. 19:59:54

@Rezsicsökkentő Hapcibenő: "Gondolom a szakmunkás vállalkozó felvesz valami diplomásfélét erre a célra."

az úgy ugye nem igazán szerencsés dolog, mert nem látja át, mit csinál, ott vágja át, ahol lehet. meg hát ugye akkor mégiscsak képezni kell diplomást.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.23. 20:00:56

@Rezsicsökkentő Hapcibenő: " Ha hatalmon akar maradni a fidesz, akkor ostoba süttyőkre van szüksége."

igen, de vajon tényleg olyan ostoba ez az ország, hogy még 2018-ban sem küldi el a jó kurva anyjába a Fideszt?!:)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.23. 20:01:41

@anyadmajma: no, igen, a Gábor Dénes lehet még magyarázat...:)

zobod 2014.11.23. 20:38:48

@Brendel Mátyás: igen, az IT diploma piacképes szakképzettséget ad, de a felsőoktatási stratégia szerint is kiemelt terület. Ha te szakterületen egyetemi oktató vagy, akkor érdekelne szerinted miért hülyeség amit olvasni lehet (Felsőoktatási Stratégia 61.o)

Ami az AI-t illeti, az nem vita tárgya hogy hatalmas potenciál van benne. Az viszont tény, hogy előbb fognak olyan adatkezelést/döntéshozatalt automatizáló AI megoldások elterjedni, amik a diplomagyárak jellemzően államigazgatási és piacgazdaság irodista posztjain landoló végzettjeit érintik, mint hogy olyan komplex mechatronikai rendszerek, intelligens gépek jöjjenek létre, amik költséghatékonyan kiváltanak mondjuk egy szakácsot, vagy egy autószerelőt.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.23. 20:43:09

@zobod:

"költséghatékonyan kiváltanak mondjuk egy szakácsot"

már láttam pizzaautomatát. nem kutatólaborban, hanem a falu közepén.

"vagy egy autószerelőt. "

az autószerelő a meghibásodások jelentős részénél az elektronikus diagnosztikai rendszert használja, amelyet egyébként kurvára nem ért.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.23. 20:45:33

@zobod: 2020 körül lesznek autonóm autók. mit gondolsz, az autonóm autót valami emberi szerelő fogja szerelni?!

zobod 2014.11.23. 20:51:04

@Brendel Mátyás: nem is az a lényeg, hogy értse, szerinted a Vettel vagy Hamilton mit ért abból a műszaki csodából amit hajt, vagy az azt létrehozó termelési rendszerekből, a versenyhelyszínekre eljuttató logisztikából, a realtime világméretű közvetítésekből? Semmit.

A lényeg, hogy az eszköz + autószerelő rendszerről van szó, nem pedig egy eszközről ami a humán erőforrás nélkül is meg tudja oldani a problémát. A pizzaautomata működési scopja meg alighanem a fasorban nincsen egy szakácséhoz, csak hogy tanulási képességét, vagy akár anyagokkal és ízekkel kísérletező képességét említsem, amit megtalálsz akármelyik vidéki pizzéria szakácsában is (ha már az AI-t emlegetted).

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.11.23. 20:53:45

A tisztelt posztoló csak azt felejti ki a számításából, hogy szakmunkásnak sokszor olyanok mennek, akik nem akarnak még éveket tanulni. Tehát sem tudós meg sem orvos nem lesz belőlük. Legfeljebb elvégez egy büfé- ruhatárszakos főiskolát, ahol nyelvvizsga hiányában a diplomát sem kapja meg. Ott fog állni 22-24 évesen és nem fog érteni semmihez.

Számtalan ilyen példa volt az elmúlt években.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.23. 20:56:23

@zobod: "intelligens gépek jöjjenek létre, amik költséghatékonyan kiváltanak mondjuk egy szakácsot,"

www.bbc.com/news/world-asia-china-27107248
www.youtube.com/watch?v=CNSKMGurrPI

attól, hogy a vezírrel egyetemben még nem jártál Felcsút határán túl, még nem lesz igazad

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.23. 20:59:42

@zobod:

"A lényeg, hogy az eszköz + autószerelő rendszerről van szó, nem pedig egy eszközről ami a humán erőforrás nélkül is meg tudja oldani a problémát. "

az autószerelő szerepe egyre kisebb ebben a rendszerben. a most képzett autószerelők simán lehet, hogy 20-30 év múlva munkanélküliek lesznek.

"A pizzaautomata működési scopja meg alighanem a fasorban nincsen egy szakácséhoz, csak hogy tanulási képességét, vagy akár anyagokkal és ízekkel kísérletező képességét említsem, amit megtalálsz akármelyik vidéki pizzéria szakácsában is (ha már az AI-t emlegetted). "

ugyebár az "akármelyik vidéki pizzéria szakácsa" teszi ki a szakács munkahelyek 90 százalékát. tehát a szakácsképzés 90 százaléka máris bullshit lesz pár év múlva.

és ez a hülye Orbán ez ezt tervezi.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.23. 21:00:55

@flash.gordon: direkt van hivatkozás, és idézet, hogy Orbán másokat is szakmunkásképzőbe akar kényszeríteni. miért nem olvasod el a cikket, te hülye?!

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2014.11.23. 21:15:47

@Diorella Queen: Ma kb 3000 szoftverfejlesztő hiányzik az álláspiacról

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2014.11.23. 21:17:14

@estónia: Ma kb 3000 szoftverfejlesztő hiányzik az álláspiacról. Csak a profession.hu-n 1000 fejlesztőt keresnek. Valami nem stimmel a sráccal, ha nem talál ezzel munkát

zobod 2014.11.23. 21:29:21

@Brendel Mátyás: OMG összekevered az automatizálást az MI-vel. Komolyan, ez szerintem még egy politológusnak is átjön, hogy ez a kínai segédszakács automata nem MI. Az MI-vel az a legnagyobb baj, hogy már harminc éve azt hallani, hogy pár év múlva ez lesz meg az lesz majd, közben meg semmi. Mint a fúziós reaktor (és most nehogy linkeljed a Lockheed sztorit). A napi gyakorlatban (mondom G Y A K O R L A T B A N nem pedig az MIT vmelyik laborjában) már az is jó, ha egy rete alapú szabálykiértékelőt, vagy valami egyszerűbb backprop NN-et látsz használatban.

Szóval majd térjünk vissza a szakképzés feleslegességére, ha a robotszakácsod intelligens automataként képességeiben ekvivalens lesz a humánnal (pl. tanulás, kísérletezés, kivételek kezelése) és mindezek mellett hatékonyabb lesz majd őt alkalmazni.

Addig is viszont zárják csak be a diplomagyárakat, és allokáljanak forrást azokra a képzésekre, ahol annak haszna is van ... legalábbis egy olyan középkategóriás fejlődő országban, mint Magyarország. Aztán meg senki nem mondta, hogy egy ilyen stratégiát nem lehet pár évente felülbírálni, hátha addig feltalálod a skynetet.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.23. 21:43:18

@zobod: "összekevered az automatizálást az MI-vel. Komolyan, ez szerintem még egy politológusnak is átjön, hogy ez a kínai segédszakács automata nem MI."

nézd, faszfej. te nem értesz hozzá, és speciel egy szakértővel égeted magad. egy robot, amely főzni tud, nem strong AI, de weak AI. az ilyen robotok kutatás szintű fejlesztése az AI laborban történik. kérsz tolmácsot, fidesznyik?!

azonkívül, te igenhülye, ha a szakács leváltásához nem kell strong AI, attól neked nem lesz igazad, hanem az ellened szóló érv. tehát a saját töködet szurkálod ezerrel, te hülye!

"Szóval majd térjünk vissza a szakképzés feleslegességére, ha a robotszakácsod intelligens automataként képességeiben ekvivalens lesz a humánnal (pl. tanulás, kísérletezés, kivételek kezelése) és mindezek mellett hatékonyabb lesz majd őt alkalmazni."

a szakácsképzés kiütéséhez elég az, ha szakácsnak elég jó.

" Aztán meg senki nem mondta, hogy egy ilyen stratégiát nem lehet pár évente felülbírálni"

bazdmeg, aki most már szakácsnak tanult, az kurvára nem fog örülni, ha Orbán 5 év múlva bejelenti, hogy "ja bocs, elqrtam, nem kicsit, nagyon" a stratégiát lehet ugyan 5 évente rángatni, de az emberi életeket nem kéne, te igenfaszfej!

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.11.23. 21:46:12

@Brendel Mátyás: Hülye az anyád, aki a világra szart. :) Visszatérve a témához itt nem kell senkit semmire kényszeríteni. Csak vissza kell állítani az érettségi nívóját a rendszerváltás körüli szintre és rögtön kevesebb diák ugorja meg a lécet.

zobod 2014.11.23. 21:59:48

@Brendel Mátyás: szerencsétlen, szégyelld magad, ha ennyire nem tudsz veszíteni, hogy képes vagy szakmai hitelességedet lábbal taposva a linkelt videoban lévő kínai kifőzde bazári automatáját weak AI-nak nevezni...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.23. 22:03:46

@zobod: szerintem az. én mesterséges intelligencia kutató vagyok. te meg tudtommal egy senki.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.23. 22:08:32

@zobod:

"Weak AI (also known as narrow AI)[1][2] defines non-sentient computer intelligence, typically focused on a narrow task. The intelligence of weak AI is limited. In 2011 Singularity Hub wrote: "As robots and narrow artificial intelligences creep into roles traditionally occupied by humans, we’ve got to ask ourselves: is all this automation good or bad for the job market?"

en.wikipedia.org/wiki/Weak_AI

kérsz tolmácsot, hülye fidesznyik?!

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.11.23. 22:14:01

@Brendel Mátyás: Jó, hogy konkrétan mi fog történni nem tudjuk mert a sajtó mindig csak kikap pár részletet, amin lehet pörögni. Meg más fog az ogy. elé kerülni és módosíthatják azt is különböző beadványokkal.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.23. 22:17:26

@flash.gordon: természetesen. még az is lehet, hogy egy töntetés hatására megváltozik a Fidesz döntése. vagy túl sok kritika hatására. de hát pont ezért vagyunk itt.

dont be such a jew 2014.11.23. 22:18:43

szerencsére minden nem Jobbikos kritika, ami a képzéssel, oktatással, vagy foglalkoztatással kapcsolatos, az TELJESEN HITELTELEN

mindenki lefossa, és az EREDMÉNYRE figyel

zobod 2014.11.23. 22:29:49

@Brendel Mátyás: te most valami tekintélynek gondolod magad, überlibsi? Az egész weak AI balfaszkodás arról szól, hogy definíció szerint mit tekintesz intelligensnek. Praktikusan akkor szerinted egy szervomotor is AI legfeljebb somolyogva hozzáteszed, hogy weak AI ?!

Elég nagyszámú szakmunka van, aminek az automatizálása nem gazdaságos. Nyilván nem az írógépszerelők meg TV műszerészek képzését akarja a kormány sem, hanem a munkaerőpiac igényeinek megfelelő szakképzést. Viszont a diplomagyárakba tolni a pénzt, és örülni hogy mennyi kvalifikált ember van, az egy sznob, önáltató balfaszság, bár mint ilyen, a gondolkodásodhoz nyilván nagyon közel áll.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.23. 22:37:05

@zobod:

" Praktikusan akkor szerinted egy szervomotor is AI legfeljebb somolyogva hozzáteszed, hogy weak AI ?!"

a weak AI alsó határa valóban nincs definiálva. ld "intelligens mosópor". de azért a szervomotor és egy robot szakács között ugye felfogod a szakadéknyi különbséget?!

"Elég nagyszámú szakmunka van, aminek az automatizálása nem gazdaságos. Nyilván nem az írógépszerelők meg TV műszerészek képzését akarja a kormány sem, hanem a munkaerőpiac igényeinek megfelelő szakképzést."

az a helyzet, hogy csak a hülye hiszi el erről a kormányról, hogy tényleg ennyire intelligensen meg tudna oldani valamit.

" aminek az automatizálása nem gazdaságos."

az, hogy minek az automatizálása gazdaságos, az egy emberéleten töredékén belül simán változhat. erre oktatási stratégiát építeni csak az a hülye Orbán fog.

"az egy sznob, önáltató balfaszság"

szerintem a sznob balfaszság az az überhiper szakácsod, amelyet nem lehet robottal kiváltani. az ugyanis egész biztosan valami sznob balfaszságot csinál.

mikimackó 2014.11.23. 22:44:18

@Diorella Queen: dilatásciós hézag....., hm....., majd az asszonyon megtanulja, milyen is az !!! :D

Brix 2014.11.23. 22:45:04

Érdemes növeli a természettudománnyi/műszaki területen végzettek számát, de ezzel párhuzamosan, több szakmunkásra is szükség van. Ha valóban munkaalapú társadalmat akarunk építeni, ahhoz sok szakmunkás kell. Olyan emberek , akik nem gondolkoznak sokat , hanem megcsinálnak mindent kevés pénzért. Ha Kínával akarunk versenyezni és a világ összeszerelő-üzeme akarunk lenni, akkor ehhez nagy számú, jól képzett , olcsó bérű szakmunkás kell. A bölcsész karokat meg teljesen fizetőssé kell tenni, hogy minél kevesebb lázadó hipsztert termeljenek ki, akik munkahely híján tüntetésekre járnak és rendszerellenes felforgatásban vesznek részt.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.23. 22:45:24

@zobod: az egyébként jellemző a faszfej trollra, hogy a vitának csak azt a részét viszi tovább, hogy mi a weak AI, miközben az eredeti kérdés szempontjából ez irreleváns, sőt, minél inkább bizonygatja a hülye fidesznyik azt, hogy a szakács feladata csak valami egyszerű automatizálási probléma, annál inkább nincs igaza a hülye fidesznyiknek.

de ezt a hülye fidesznyik ignorálja, mert az egy neuronja kevés ahhoz, hogy ezt a fejében tartsa.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.23. 22:46:42

@Brix: a cikk arról szól, hogy akar a fasz Kínához felzárkózni, Európához akarunk. nem Kínába emigrált a félmillió magyar.

zobod 2014.11.23. 22:55:32

@Brendel Mátyás: elképesztő, hogy ennyire nem tudsz veszíteni. Te akartál valami hatalmas győzelmet aratni azzal hogy behoztad a threadbe a robotszakácsodat mint annak bizonyítékát hogy majd jön az AI és zárójelbe teszi az egész szakképzést. Nem tudtál vele senkit félrevezetni, így mikor nem működött, odáig süllyedtél hogy magad valami tekintélynek állítsad be... jól felsültél azzal is, de lapozni nem tudsz, így hát most akkor jön a megbélyegzés, mint ultimate solution, mert hogy miért lenne káros a diplomagyárak felszámolása és helyette a szakképzés erősítése, arra mindeddig a fidesznyikezésen kívül semmit nem tudtál mondani. Neked a DK-ban a helyed, nem is az mszp-ben. A galamusra meg a nepszava.com-ra is írhatnál, ott vannak ilyen tévedhetetlen arcok, mint amilyennek most itt előadod magad.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.11.23. 22:59:23

@Brendel Mátyás: Szerintem az azért az alternativától is függ. A fidesz 800 ezer birka szavazatával is szerezhet kétharmadot. Annyi birkájuk meg biztosan lesz.

dont be such a jew 2014.11.23. 23:02:41

@Brix: @Brendel Mátyás: @zobod:

Azért azt ne higyjétek már el, hogy a szakmunkásokat magunknak képezzük. Ugyanúgy ahogy a diplomásokat, ezeket is német megrendelésre képezzük.

A kelet európai bevándorlók nem zürösek, dolgoznak, kussba vannak, a nyelvet megtanulva hasonlók mint az árják. Nem is büdösek, mint a törökök meg a románok. Nem is szervezkednek, mint az arabok.

Csinálhat Mo. akármit, AKÁRMIT, még a kevés megszülető gyerek is NYEUba fog távozni. Nem csak innen, az egész régióból. Ezért van a kötelező nyelvvizsga stb., ez kitolja egy kicsit NYEU elöregedését ill. elcigányosodását(cigány alatt értve mindenkit aki nem árja).

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.23. 23:05:00

@zobod:

"majd jön az AI"

hazudsz. ezt nem írtam.

"miért lenne káros a diplomagyárak felszámolása és helyette a szakképzés erősítése, arra mindeddig a fidesznyikezésen kívül semmit nem tudtál mondani. "

olvasd el a cikket!

"Neked a DK-ban a helyed, nem is az mszp-ben. A galamusra meg a nepszava.com-ra is írhatnál, ott vannak ilyen tévedhetetlen arcok, mint amilyennek most itt előadod magad. "

ezek közül soha egyikre sem írtam. ennyit a tévedhetetlenségről.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.23. 23:08:56

@dont be such a jew:

"Ugyanúgy ahogy a diplomásokat, ezeket is német megrendelésre képezzük."

akkor diplomásokat kéne. könnyebben elhelyezkednek, általában legálisan dolgoznak németben, többet keresnek, többet hoznak haza.

kicsit még fokozod a nácizmust, és kidoblak.

iovialis 2014.11.23. 23:27:19

Üdv mindenkinek.
@zobod: Most a jobbak és objektívebbek az érvei, mint más alkalmakkor. Mindamellett egy fentebbi kommentjét érdemes lenne a pár éve történtek, illetve az akkor elkezdődött folyamatok fényében újragondolni.
"...a diplomagyárak végzettjeinek tisztviselői meg irodista munkahelyei fognak pont legnagyobb arányban megszűnni a következő években."
Hümm.
Valahogy úgy volt ez, hogy megfelelő propaganda-előkészítés után valamely kormányzati véglény (tudja, egy olyan IGAZI, épphogy-végzett, vagy egy erős negyvenes talán, aki mindeddig egy másodpercig se kellett, hogy a munka világával beszennyezze magát, TEHÁT mindenkinél hivatottabb, hogy feszt arról pofázzon) elkezdte böfögni, hogy melyik humán egyetemi képzés miért nemhogy felesleges, de egyenesen káros! - majd,mikor ez már végigért a hívek riadóláncán, mintegy "társadalmi nyomásra" erősen meg is vágták az inkriminált karokat. Kommunikáció eztán: sikertörténet, hiszen felesleges diplomásokat bocsájtottak ki, a "zemberek" pénzét erre herdálták, hazaárulás, stb... Mennyi milliárdot spóroltunk, és az hány lélegeztetőgép (--> ...lenne, de már úgyis előre ellopták a komonisták.)
Szinte azon nyomban létrehozták ezután a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet, a "megspórolt" összeg n-szereséből, mert hát "mégse lehet, hogy az államigazgatásba ne jusson minőségi képzettségű munkatárs".
Na most értem én, hogy ELTE, ÁF és társai elvben sose lesznek képesek annyira szervilissé formálni a hallgatókat már a tanulmányok kezdetétől, mint egy SAJÁT egyetem; de hogy ezt milyen kevesen látták/látják át, az egészen vérfagyasztó.
Mármint, hogy mekkora (és milyen igénytelen, mert még a látszatra is alig ügyelő) hazugságrendszer áll fentebb leírtakban össze.
Ez van, ilyen országgal kell gazdálkodnunk. Azért, ha kérhetem, büszkének ERRE már ugyan ne kelljen lennünk.

És akkor most gondoljuk át megint, "one-function" csinovnyikokat-e képezzünk? Progresszívek-e akarunk lenni ezáltal?

Ezen a ponton mélyen megértem, ha valakinek XIX. századi reminiszcenciák ugranak be.

Peace.

dont be such a jew 2014.11.23. 23:31:43

@iovialis: Ezt a fasságot. Senkit sem lehet egyetemen szervilissé képezni. A 80as években végző egyetemisták is kiröhögték a rencert, pedig akkor diktatúra volt.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.23. 23:33:39

@iovialis: "Nemzeti Közszolgálati Egyetemet" hát igen, itt kibukik az általános iratkoptató gyűlölet, és kiderül, hogy "a mi iratkoptatóink jó iratkoptatók, a tiétek az alávalók":)

Álom Polgár 2014.11.23. 23:34:14

Ez az ember alkalmatlan az ország vezetésére, kispályás focista !

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.23. 23:35:20

@dont be such a jew: "Senkit sem lehet egyetemen szervilissé képezni."

ez még akár igaz is lehet, de ha Orbán ezt nem tudja, akkor azért megpróbálhatja, nem?! tehát lehet ilyen az aljas motivációi között. ezt nem cáfolod.

aztán meg azért lehet a zemberek agyát mosni, ne mondd, hogy nem lehet!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.23. 23:38:11

@dont be such a jew: azér ugye a közszolgálati egyetemről gondolhatja legalább a zOrbán, hogy az nem valami libsi romkocsmatöltelék lesz.:) lehet, hogy nem annyira szolgalelkű robot, mint szeretné, de messze jobb, mint az az ELTÉ-s szabadgondolkodó, rakoncátlan libsi, nem?:)

iovialis 2014.11.23. 23:44:38

@dont be such a jew: Lényeglátó, és érvekkel alaposan megtámogatott álláspont, nem is szállhatok vitába vele.
(Hozzá azért fűzök annyit: nem az a lényeg, kit mennyire alakítunk át. Hanem, hogy MI fogjuk a pórázát, és ne másvalaki.)

Frusztrációmentes jó éjszakát.

dont be such a jew 2014.11.23. 23:45:04

@Brendel Mátyás: Nyilván valammiféle + lojalitást elvárnak az állam felé egy közszolgálati dolgozótól, de ez normális. És kormányfüggetlen.

dont be such a jew 2014.11.23. 23:46:48

@iovialis: Hát elég nehéz is lenne vitába szállni vele. 19 éves korára a legtöbb ember már gondolkodik, arról nem beszélve, hogy van háttere, családja. A médiában mindenféle álláspontot végighallgathat.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.24. 00:41:39

@dont be such a jew: "19 éves korára a legtöbb ember már gondolkodik, arról nem beszélve, hogy van háttere, családja. A médiában mindenféle álláspontot végighallgathat."

nem egészen. lehet, hogy bizonyos tévék be se jönnek nála

netnepper 2014.11.24. 03:26:33

Nem tudom miért kell szembeállítani egy diplomást és a szakmunkást.
Azonos szakterületen belül a diplomás irányítja a szakmunkást.
Az eredmény eléréséhez a diplomás az agy, azaz a tervezés és koordináció, a szakmunkás pedig a kéz és láb. Egyik sincs meg a másik nélkül.
Már a kérdésfelvetés is manipuláció és teljességgel értelmetlen.
Egy diplomás számos szakmunkás munkáját képes koordinálni, vagy akár át is venni, míg egy szakmunkás egyetlen diplomás feladatát sem tudja átvenni.
A németeknél, vagy a japánoknál egy üzem irányító főmérnökének bármelyik szakmunkása helyére úgy kell tudnia bármikor beállnia, hogy a termelési folymat egyetlen másodpercre sem torpanhat meg.
Az ő rendszerirányító munkáját viszont csak egy másik mérnök képes átvenni.

netnepper 2014.11.24. 04:29:01

@Brendel Mátyás: "no, igen, a Gábor Dénes lehet még magyarázat...:)"

Jó programozót sehol nem képeznek, sem a BME prog-maton, sem a GDF-en, sem a Neumann-on...
A programozásra ugyanúgy születni kell, mint ahogy tehetséges zongorista sem lesz bárkiből aki zongorázni tanult. Vagy például jó műszerész sem lesz mindenkiből, aki már legalább 10 éve tolja a műszerész szakmát. Legfeljebb akinek nincs vénája a saját szakmájához, abból előbb lesz pályaelhagyó.
Ráadásul ahhoz, hogy valaki programozó állást vállalhasson, még csak az IT diploma sem elvárás. Pont azért, amit az előbb írtam.

Az emberi társadalom pedig nem egy hangyaboly, ahol dolgozók, katonák, herék...stb. vannak.
Itt bizony filozófusokra, művészekre, irodalom-történészekre és elméleti-fizikusokra is szükség van. Az emberi evolúció a gondolkodás evolúciója is egyben - lásd. pl. M.I. és az ezzel kapcsolatos félelmek - és nem csak a napi termelési folyamatok részei a társadalmi egésznek, hanem a múlt és a jövő kutatása, absztrakciók felállítása, elemzések lefolytatása, stratégiák kidolgozása és mivel az ember egyben spirituális lény is, a különféle művészeti ágak is nélkülözhetetlen szerepet töltenek be ebben az evolúcióban.
Egy kizárólag termelő társadalom nem foglalkozik sem a múltjával, sem a jövőjével és a társadalmat alkotó egyéniségeivel sem. Ez egy igazi NO-FUTURE megközelítés.
A magyar társadalom már csak a létszámánál fogva is eleve csak vesztes lehet egy munka-alapú társadalmak közötti versenyben(Ném.o., Kína, India, USA, vagy az oroszok és még sokan mások...). Ebben a műfajban(versenyszámban) egyszerűen nincs - - és a trendeket látva soha nem is lesz - elegendő emberünk.
Orbán vállát valaki megrázhatná már azzal, hogy "...ébresztő jóember, valami rosszat álmodhattál, mert igencsak hangosan nyögtél álmodban".:-)

netnepper 2014.11.24. 04:50:47

@iovialis: "Na most értem én, hogy ELTE, ÁF és társai elvben sose lesznek képesek annyira szervilissé formálni a hallgatókat már a tanulmányok kezdetétől, mint egy SAJÁT egyetem"

Egyszerűen félnek a szelekciótól, mivel tisztában vannak azzal, hogy valós versenyhelyzetben elveszítenék az összesíbol privilégiumaikat.
Csak egy bezárkózó, a lehetséges riválisokat lekorlátozó környezetben lehetnek életképesek. Mindez persze az országot, azaz a lakosságát nyilvánvalóan a tönk szélére juttatja, ám mint ahogy a parazita sem gondol a gazdatest halálára, úgy a mi pol.elit-parazitáink sem törődnek ezzel az "unalmas részlettel".
Egy nagy dózis antibiotikumra és a szervezet erőteljes immunreakciójára volna szükség, mielőtt még nem késő...

torró 2014.11.24. 07:36:51

Kedves Brendel!
Lenne egy nagy kérésem. Éppen elvagyok havazva fürdőszoba felújítás terén. Mivel már szakmunkást nem találok, légy szíves küldj egy pár mesterséges intelegenciával rendelkező robotot, akik segítenének a határidő betartásában. Köszike!

bölcsbagoly 2014.11.24. 07:46:52

@Brendel Mátyás: te összetéveszted az eszet meg a diplomát! A diplomához nem sok ész, hanem szorgalom vagy szerencse kell, főleg a ma divatos ruhatáros/büfészakok esetében. A reáltudományok története is tele van autodidakta zsenikkel, diploma nélkül s a munkaerőpiac is tele van diplomás munkanélküliekkel.

bölcsbagoly 2014.11.24. 07:54:04

@netnepper: részben igazad is lehetne, csak azt áruld el már Matyival együtt - hogy:
1. ki fogja megtermelni a betevő faltunkat és azt amivel betesszük a szánkba?
2. kinek az adójából lehet fenntartani az államot (mert a közalkalmazottak, szolgáltatók csak forgatják a mások által megtermelt pénzt)?
3. mit csinálunk a társdadalom aktiv részének 60-70 (vagy még több) %-val, amely nem képes szellemi értékek előállitására, viszont képes lenne fizika termékek létrehozására?

torró 2014.11.24. 07:59:30

Amúgy nem értem ezt az örökös hülyeséget, hogy kire van nagyobb szükség és kire nem.Emberek! Mindenkire szükség van aki képes a maga területén helytállni. Szükség van programozóra, autószerelőre, kukásra, tanárra zenészre, orvosra. Nem tudok mindenkit felsorolni. De mindezt úgy kell csinálni, hogy ne essünk túltermelési válságba, mert a kapitalizmus is belerokkan a szervezetlenségbe. Egyébként oktatási színvonal. Már leírtam a történetemet a lányaimról, mikor általánosba mentek, azt mondta a tanító néni(!), hogy sokat kell segíteni a gyerekeknek, mert még az óvoda nem készít fel iskolára. Majd mikor gimibe kerültek, ott megint azt mondta az igazgató, hogy nehogy azt higgye a kedves szülő, hogy a gyerek itt is kitűnő lesz, mert az általánosban nem készítik fel rendesen. Majd amikor a lányom az ELTE-e felvették matek fizika szakra úgy, hogy 1 pontja hiányzott a maximumhoz, ott is jött a szöveg, nehogy ........ mert a gimi sem készít fel rendesen. Amúgy a másik lányom is diplomás És mindig volt állásuk! Na ki a hunyó?

bölcsbagoly 2014.11.24. 08:01:36

@netnepper: na látod ebben teljes méártékben igazad van! Egy az eszével dolgozó 8nem okvetlenül diplomás) ember képes elsajátitani azt amit egy szakmunkás tud, de forfitva ez nem igazán igaz. S pláne nem mindegy, hogy mennyi időbe kerül.
Az is tény v, hogy egy-egy fizikai munka magas szintű elvégzéséhez nem elég az ész, hanem sajátos gondolkodásmód, technikai érzék és manualitás is szükséges. S ezt a diploma- akárhány is van belőle - nem pótolhatja. Ezermesternek is születni kell!

torró 2014.11.24. 08:03:38

@bölcsbagoly:
Hagyd, most úgysem fogja fel, mert egész éjjel vitatkozott. Már biztos alszik:DDDDD

bölcsbagoly 2014.11.24. 08:09:48

@iovialis: szeretném látni, hogy ha téged megbiznának egy fontos és bizalmas projekt vezetésével, akkor vajon milyen alapon választanád ki a munkatársaidat!

torró 2014.11.24. 08:11:54

@bölcsbagoly:
Ez bizony így van. Nekem 6 szakmunkás papírom van, plusz gépészeti technikum. Sokszor kérdik tőlem, mi az amihez te nem értesz? Hát rengeteg dologhoz nem! Dolgoztam régen a Műszaki Egyetem rektorának, a Körmendi profnak, közben beszélgettünk, majd rámnézett és azt mondta. idefigyeljen én segítek magának hozzánk bekerülni, mert magából nagyon jó mérnök lenne! Azt mondtam neki: köszönöm, de ez nem biztos. Ezen a területen jó vagyok, de nem biztos hogy jó mérnök lenne belőlem. Azt hiszem sok ember nem képes felmérni magáról, hogy mi az amiben ő jó lenne.

bölcsbagoly 2014.11.24. 08:20:58

@Brix: arra nem is gondolsz (ugyan mivel,), hogy sokan vannak olyanok mint te, akik képtelenek vagy nem is akarnak értékes szellemi terméket létrehozni, de nekik is meg kell élni valamiből?
Az iskolában butának, kezelhetetlennek tartott tanulók nagy része nem buta, csak éppen nem fogékony az audiális/vizuális magyarázatokra/szemléltetésekre s így sem nem sajátitják el a tanulnivalóükat s ráadásul unatkoznak is. Ha viszont a manuálitásukat veszik igénybe csodára képesek, mert ez a fő képességük s rendszerint jó szakemberekké válhatnak, ha lehetőségük van rá.

Netuddki. 2014.11.24. 08:23:20

@zobod: "amit te is látnál ha a piacgazdaságban dolgoznál, nem pedig az állam csecsén lógnál."

Óbazmeg, te balfasz fidesztroll! Mindig is a versenyszférában dolgoztam, úgyhogy qrva nagy öngólt rúgtál! Szóval kisfácán, ha nem az állam csecsén lógnál akkor te is látnád mi folyik itt valójában ebben az országban. Ja, és ha kihúznád a fejed az orbán valagából, akkor még inkább...

bölcsbagoly 2014.11.24. 08:35:10

@Brendel Mátyás: semmi bajom a MI kuttaásával, de a haszna kb. olyan mint piaci árusnál a számológépnek! Felmenti az egyszeregy, a két-háromjegyű számok szorzásának/osztásának/összeadásának "emberfeletti" feladatától! Amig bepötyögteti amit ki akar számolni, műár régen rávághatta volna fejszámolással. De nem képe s rá. A robotjaidra is ott lesz valójában szükség, ahova embert nem lehet küldeni/amire nem szabad használni. De az embert nem helyettesithetik mindenben és mindenhol. S nem is lenne szabad, mert oda jutnánk mint a buta piaci árus esetében.

Void Bunkoid 2014.11.24. 08:38:27

@Brendel Mátyás: "de azt a cégem már nem vállalta volna, hogy addig tanítja a kazánkovácsokat, amíg meg nem tanulnak programozni a semmiből"

Valamiért nagyon haragszol te a szegény kazánkovácsokra, hogy ezzel példálózol állandóan, mintha az egész "szakoktatás" csak középkori szakmákból állna.

Pl szakmunkás a pék is, sőt bármilyen röhejes, de a patikus is (nem arra a kutatóra gondolok, aki kitalálja, hogy mit kell összeöntögetni, hogy a megivadnó pósöntől +100at ugorjon a staminád, hanem aki ezeket a dolgokat majd később szakmányban előállítja).

Valamint, saját tapasztalatom, hogy pl rengeted SSC felvesz vállalati informatikai folyamatirányítás-szerű meg IT helpdesk melóra az informatikához semmi affinitással rendelkező bölcsészeket (néprajz, meg komm-média szakosokat) :)

de amúgy van logika abban amit írsz, csak ANNYIRA nem kellene leírni a szakképzést, nem _csak_ kazánkovácsokat lehet képezni szakoktatásban.

sas70 2014.11.24. 08:47:05

Bölcs vezérünk seggel megy a jövőbe, mert analóg egy digitális társadalomban. A közgazdasági ismeretei a nullához konvergálnak, de ő mondja meg, hogy mi történjen a gazdaságban. Ez egy nagyon rossz párosítás.
Igaz, hogy hiány van jó szakmunkásból, csak az a fő kérdés, hogy miért? Azért, mert a jó szakmunkások elmennek az országból oda, ahol jobban megfizetik őket, főként nyugatra. De mennek az orvosok, mérnökök és most már szinte minden diplomás ember. A most végzőknél már általában a nyelvtudás sem akadály, mert akik jól beszélnek legalább egy idegen nyelvet, azoknak nyitva áll a világ.
A megoldás pedig nem a (munka) alapú társadalom, hanem a modern társadalom. Márpedig a modern országokban a GDP nagy részét nem a kétkezi munkások állítják elő és lassan nem is az ipar, hanem a szolgáltató szektor. Na és ahhoz nyersanyag is kevesebb kell, meg energia is kevesebb kell. Jó minőségű, modern oktatás viszont nagyon kell, mert anélkül nem megy. Nekünk tudás alapú társadalmat kellene fejlesztenünk és azokat az ágazatokat, ahol a hozzáadott szellemi érték a meghatározó, mert mind földrajzi adottságunk, mind szellemi képességünk ehhez van meg.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.24. 08:59:17

@zobod: az automatizálás és a gyenge mesterséges intelligencia közötti különbség elég jól megragadható azzal, hogy egy gyenge mesterséges intelligencia abban több, hogy minimum offline tanuláson alapul.

Ennek megfelelően egy nagyon komplex konyhagép még nem gyenge mesterséges intelligencia, ha "rule based" alapon programozták be, hogy mit csináljon. Egy robotszakács viszont gyenge mesterséges intelligencia, ha a viselkedésének egy jelentős részét nem szabály alapon beprogramozták, hanem a környezetéből tanulta. Egy szakácsrobotnál a különféle mozgások tervezése, és a különféle dolgok felismerése ma már ilyen alapon szokott menni, és nem szabály alapon. Tehát elég világosan gyenge mesterséges intelligencia.

De mint mondtam, te már ott vesztettél, hogy egy olyan tézis mellett érvelsz, ami a véleményed ELLEN SZÓL. Ha a szakácsrobot szerinted nem gyenge mesterséges intelligencia, hanem egy sokkal egyszerűbb dolog, akkor sokkal könnyebben fogják kiszorítani a szakácsokat, hiszen könnyebb megcsinálni, és olcsóbb a kifejlesztése.

Tehát nem érdemes a szakácsképzést olyan nagyon felfuttatni.

Netuddki. 2014.11.24. 09:11:49

@Brendel Mátyás: Szerintem meg le kéne szállni a földre ésa jelenlegi problémákkal foglalkozni. Azzal például, hogy amit az orbán rezsim akar az gyakorlatilag a régi szakmunkásképzés.
Régen ugye az ment szakmunkásképzőbe akinek gyenge volt a tanulmányi eredménye vagy elég deviáns volt hozzá. Na, az effajta tanulás útjára akarja az orbán rezsim terelni a fiatalok tömegeit.Minél előbb kiszórni a fiatalokat az iskolapadból.
Az tény, hogy még ennél is olcsóbb lesz az oktatás mint most. De milyen áron! Ki mehet majd továbbtanulni? A kőgazdagok meg a hülye politikus hülye fiacskája. Így fog majd újratermelődni a jövőben az idiokrácia az orbán rendszerben...

Netuddki. 2014.11.24. 09:14:39

@Brendel Mátyás: Arról meg ugye ne feledkezzünk meg, hogy a hülye politikus a hülye lányát még szakmunkásképzőbe is Svájcba járatja. Minek is ide, a magyaroknak felsőoktatás? Mármint az orbánék szerint. Elég pénzt összeloptak már tőlünk, hogy a saját hülye kölkeiket külföldön járassák iskolába. A magyaroknak meg elég lesz 3 év szakmunkásképző is. Főleg úgy, hogy a tankötelezettség 16 év. Így a szakmunkásképző utolsó évét fizethetik a szülők. Jól ki van ez kérem tanáva...

randomuser1 2014.11.24. 09:16:07

ott csúsznak el az ijjen cikkek gondolati szálai, hogy magunkat a nyugat részeként, a civilizált világ fejlődésével egyező célok irányában képzelik el kis hazánkat, pedighát...
Nem értem, miért kell szolgai módon loholni a civlizált nyugati világ után, behozni azt az évszázados lemaradást, mikor keletre tekintve, simán száz év előnyben vagyunk oroszmedve testvéreinkhez képest!

bölcsbagoly 2014.11.24. 09:20:45

@Diorella Queen: honnan a francból veszed hogy OV nyomoritotta le az alapképzést? 2010-ig csodálatosan működött szerinted? Nem ártana néha az erdfőt is észrevenni az orrod előtt lévő fák mögött!

Szabványok 2014.11.24. 09:36:45

@estónia: "a gyereke megszerezte a mesterdiplomát informatikai szakon és most.......egy ásványvizes cégnél pakolja a raklapot két év munkakeresés után."
Hol??
Igaz, Budapesten, de én azt látom, hogy msc-s informatikusokból hiány van. Kezdőket 200-300-t vesznek fel, akinek meg gyakorlata, tapasztalata is van, azoknál a határ a csillagos ég. Volt nálunk olyan felvételiző, aki >1M-t kért. Sok cég hozzájárul az albérlethez, ha nem budapesti (Budapest környéki) az illető. Az msc-s informatikus munkanélküliség (még) nagyon távol van.
Persze ehhez nem elég egy diploma, ehhez képesség, tudás, akarás, stb. IS kell.

Magyarul a diploma szükséges, de nem elegendő.

SkizofrénSün 2014.11.24. 09:47:26

@Brendel Mátyás: Azért árnyalnám picit. Sok olyan szakma van, amihez kell legalább akkora, ha nem nagyobb a matematika tudás, mint egy könyvelőnek, mint egy üzleti terv elkészítéshez. Az a gond, hogy a szakiskolákba azok jelentkeznek, akik nem képesek megtanulni a szakmájukba vágó ismereteket, akár azért, mert ostobák, akár azért, mert az általános iskola alkalmatlan arra, hogy megadja az alapokat.

Ne is beszéljünk azokról a szakmákról, amik tanulásához kell az érettségi. Csak példaként: elektronikai műszerész, fogtechnikus, fényképész.

bölcsbagoly 2014.11.24. 09:48:34

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: miért is kellene egy pusztán elméleti képzésben tartani azt,a ki nem szereti azt s ráadásul képességei sincsenek hozzá? Miért ne legyen oda terelve ahol valamilyen képességét hasznositani isr tudná?

bölcsbagoly 2014.11.24. 10:06:56

Matyi, Matyi, nevetséges vagy ezzel a stadionozással!
Egyrészt, mert évtizedek óta alig épült sportlétesitmány az országban s éppen ideje volt, másrészt mert a rá költött összeg a töredéke annak ami pl. szociális juttatásokra jut évente s nem folyik el a feneketlen hordóból, hanem évtizeden át használni lehet. Nem ártana távolabbra is látni mint az orrod hegye.

is 2014.11.24. 10:33:20

@bölcsbagoly: "hanem évtizeden át használni lehet."

csak egy olyanfocistadiont mutass, ami ki van hasznalva! nyilvan gyerekeket nem engednek be,m mert tonkreteszik a fuvet. a teljes focibajnoksag egy forulojara 25 ezer meber megy ki. 25 ezer. es erre epitunk kb. 400 ezer nezonyi stadiont. ez konkretan luxus szocialis juttatas annak a 25 ezer embernek. lass az orrodnal tovabb.

kozben jegkorongstadion nem epul. kozben kezilabdapalya nem epul. amerikaifoci stadion nem epul. pedig egy meccsre siman kimegy 5-7000 ember, amelyik alig nehany focimeccsen van.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.24. 10:35:19

@Rezsicsökkentő Hapcibenő: 800ezer szavazója az mszp-nek is van, meg a jobbiknak is.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.24. 10:36:55

@netnepper: "Nem tudom miért kell szembeállítani egy diplomást és a szakmunkást."

kérdezd Orbánt!

is 2014.11.24. 10:37:46

@poszt: azert a kozgazdasagtant, meg a modern oktatasi rendszert jobban erdemes lenne bedolgozni, mert ez igy eleg sekelyes, es igy nem is igaz.

a felsofoku kepzettseg, meg a diploma, az ket kulonbozo dolog. a felsofoku kepzettseget terjeszteni kell szerintem is, de diplomasbol tul sok van. az OKJ-s kepzeseknek kell rangot adni, es oda vinni tomegeket. ehhez nem feltetlenul kell gimnazium. szakkozepek es modern szakkepzok kellenek. a mai szakmunkas nem az, ami 30 eve volt. tudnia kell CNC padot, sokmillios robotokat stb. kezelni, programhibat felismerni, beavatkozni. egy autoszervizben is szamitogepes diagnosztika fut, a szerelok naphosszat szamitogepkepernyot neznek.

persze elsokent en is Orbant szeretnem latni, hogy az 5 gyerekebol hany lesz diplomas, hany OKJ-s, es hany szakkepzett.

Tom66 2014.11.24. 10:38:26

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: Azt nem árt tudni, hogy Európában Svájcban rendelkeznek e legkevesebben diplomával. Kőkemény és céltudatos szakképzés folyik az országban. Az eredménye meg is látszik, nincsenek ezerszámra diplomás munkanélküliek.

is 2014.11.24. 10:39:31

@estónia: "a gyereke megszerezte a mesterdiplomát informatikai szakon"

kerlek nevezd meg az intezmenyt, ahol ez tortent. es hogy nappalin vagy estin, vagy levelezon.

bölcsbagoly 2014.11.24. 10:41:49

@is: ne okoskodj, a nagy nyugati kedvenceidnél sincs másképpen! ugyanis meccs után a stadiont nem lehet összecsomagolni és naftalinba tenni. Az edzőpályák mire valók?
Mitől lenne tömegsport a jégkorong s mennyivel drágább is mint a foci? S milyen számba vehető magyar eredményei vannak, s hagyományai.. Ezen az alapon baseball vagy amerikai foci, krikett stadiont is követelhetnél.

is 2014.11.24. 10:42:33

@zobod: "A fidesz-fóbiád meg teljesen érdektelen, lett volna nyolc éve minderre az mszpszdszednek is, nem tudtak élni vele, kár a gőzért."

A FIDESZ nem hagyta oket, lasd 2008. Papir van rola, nem kell elhazudni. Se azt, hogy a jarasi rendszert is elgancsoltak, majd 5 evre ra bevezettek; se azt, hogy a szakkepzest is Gyurcsany kezdte szervezni, csak sokkal ertelmesebben, mint most Orban.

_Epikurosz_ 2014.11.24. 10:42:38

@Void Bunkoid: A patikus nem gyógyszerész, akit az orvosin képeznek? Ha nem, akkor minek a felhívás a reklámok végén, hogy kérdezze meg gyógyszerészét? Jó, kavargatni én is tudok egyszerűbb teákat, de ezt ne tévesszük már össze a teljes tudással, nem egyszer saját receptekkel, amik kifejezetten az adott patikára jellemzők.
Az SSC-be inkább fejlesztenék valami AI-t, teljesen automatizálható, amit csinálnak, ez a modern gyártósor... Kínzóeszköz. Kedves, udvarias, megfélemlíthető kislányokat keresnek, nem olyan informatikust, akit ha becsap az ügyfél, akkor sikerrel megy ki behajtani. Ezért felveszik a BTK-st, kicsit tud fogalmazni meg helyesírni és nem éri el a 60 kilót az már elég.

@Emmanuel Goldstein: De lökött vagy. :DDD Alap közgáz (de tényleg első órák valamelyike), hogy ha életszínvonalbeli összehasonlításról van szó, akkor mindenki a nála gazdagabbakra tekint és oda vágyakozik.

netnepper 2014.11.24. 10:44:19

@bölcsbagoly: A 3. pontodban van a válasz az 1. pontban feltett kérdésedre.
Ha egy "tervutasításos" környezetben senki nem azt végzi ami a készségeiből és a genetikai meghatározottságából fakad, akkor a hatékonyság a nullához konvergál.
Lehet erőből több ezer Km-es falakat, vagy éppenséggel piramisokat építeni, csak éppen értelmük nincs. Az már más kérdés, hogy még ez utóbbiakhoz sem volt elég a tömeg nyers fizikai ereje, hanem kellettek hozzá a kiváló koponyák is a tervező papírusz tekercseknél és a kitűnő koordinátorok a munkavégzésnél.:-)

is 2014.11.24. 10:47:13

@bölcsbagoly: a magyar csapat utoljara 30 eve volt barmilyen nemzetkozi tornan. ez mar egy hagyomany. erre lehetne nyugodtan epiteni, hogy mi akkora kutyautok vagyunk fociban, hogy akar a profi focit be is lehetne szuntetni.

melyik nyugati kedvencemre gondoltal? vagy ez a brossura resze ezen a heten, hogy mindenhova bele kell irni, hogy fuj nyugat? mondanal egy peldat olyan ismertebb focistadionra, ahol a kihasznaltsag garantaltan atlag 30% alatt marad? mert en tobbet is a mostani nagy epitesekbol.

aztan nyugodtan nezd meg, a magyar amerikaifoci donton par hete 7000 ember volt kint, es azert nem tobb, mert akkora volt a stadion, telthaz lett. ugyanez jegkorongban, ahol a masodik liga tetejen vagyunk, es par eve meg a topligaban is jatszottunk. a szamok es tenyek makacs dolgok, hiaba is hoborogsz.

2014.11.24. 10:47:48

@bölcsbagoly: Szerintem kurva nagy szereptévesztésben vagy. Nem kell védeni a védhetetlent.
Nincs stratégia, nincs taktika. Ötletelés van.
Ha tudnánk, mi a terv , akkor arra lehetne építeni a képzést. Az, hogy lenyomjuk a kínaiakat nem terv. Ugyanis sosem fogjuk lenyomni, két ok miatt: kicsik vagyunk, nincs nyersanyagunk.
Az arányokról beszélhetünk, de ahhoz meg tudni kéne, hova akarunk eljutni...
Ugye, az buta elképzelés, hogy keletre nyitunk, egy olyan társadalommal, amit arra képzünk, hogy összeszerelő üzem legyen...
Ide bizony képezni kéne a kutatókat, fejlesztőket is. Az EU-ba akarunk eladni? Akkor meg ne púposkodjunk velük. Keletre akarunk eladni? Akkor, mint említettem, vagy saját terméket kell, vagy a nyugatit...
Egyik esetben fejlettebb termék kell, mint az övék, ez ugye kurva nehéz, ha Taiwant vagy Dél-Kóreát vesszük, vagy jóban kéne lenni az amcsikkal, európaiakkal...

manager2008 2014.11.24. 10:49:36

Van egy apró probléma, a diplomások nagy százaléka történelmet tanul az egyetemeken és nem a jövőt. A szakmunkás meg skanzenba jár tanulni. A szakmunkások képességei a végzés után nem elegendőek a korszerű szakmai munkájukhoz sem, mert nem tanulnak magas szintű ismeretet. Egy kályhás (ha már kazán) nem tudja mit kellene tenni hogy az adott helyen a kazán tudjon teljesíteni, mert fogalma sincs a hőtanról. Ő összeszerelést tanul. A BME végzett meg nem ismeri a korszerű kazánok tovább fejlesztésének ismereteit, mert nem tanulja, nincs kitől, a hazai gyártók sem képesek korszerű terméket gyártani. Aztán elmegy mindkettő nyugatra és ott továbbképzik, és megfizetik. Az összes képzésben keletkező jobb embereket elviszi a piac innen, itt marad egy csomó alkalmatlan, betanított munkás és mérnök. Szó volt az informatikáról. Ugyan kérem. Én még olyan jól képzett informatikust nem láttam aki itt maradt volna (hacsak nem szuper annyira hogy itt alapított világcéget). Akire szükség van azt megvették és elvitték, vagy kint csinál céget. A gimnázium sajnos egy kellemes hely, ahol néhány komolyabb iskolán kívül értelmes dolgot alig tanulnak a gyerekek, legfeljebb lesz egy széles látókörük és alapjuk arra hogy tovább tanuljanak de ennek az aránya elenyésző a létszámhoz képest. Most végzett iker gyermekeim vannak, mindkettő angliában és skóciában tanul magas rangsorú egyetemen, közgazdáz-pénzügy szakon, felsőfokú nyelvvizsgájuk van. Ismerem a környezetükben lévő gimnáziumban tanult gyermekek felkészültségét. A gyermekeim felkészültsége is nagyon kevés ahhoz képest amit én hasznosnak tartottam volna, de az itthoni gimnázium (elit budaiba jártak) nem alkalmas a normális felkészüléshez). Most szívnak is eleget a hiányzó ismeretek miatt, de legalább tudják hogyan kell megtalálni ami hiányzik (informatikus vagyok, keresni azét megtanítottam őket). Ugyanakkor a tüzeléstechnikával foglalkozva látom mit tud a BME mérnök és a szakmunkás. A kormánynak lövése sincs mit kellene tenni, ez világos, de az elődeinek sem sok volt.

is 2014.11.24. 10:54:26

@bölcsbagoly: "viszont képes lenne fizika termékek létrehozására"

tudod mi az egyetlen baj a legujabb orosz mikrochippel?
nem fer ki a gyarkapun!

te hulye vagy, ha azt hiszed, hogy 2014-ben a termekeloallitas egyszerubb, mint a fodrasz, a tancdalenekles vagy a bolti elado. sokmillios CNC gepek es robotok iranyitasa, a hibauzenetek megertese, angol hasznalati utmutatok bongeszese, kethetes nemet nyelvu betanulo tanfolyamok lekovetese szukseges ma egy erdemi termek eloallitasahoz, amit el is lehet adni. ezt csak gepek tudjak, azok viszont ket ertelmes ember/muszak felugyeletevel millioszamra kopik ki a cuccot, oda nem kell senki, ott nincs munkahely.

persze, a nagykalapccsal, 50 melossal tovabbra is lehet Trabantot csinalni a 60-as evek szinvonalan, de azt vedd meg te, legyszives.

Tom66 2014.11.24. 10:54:52

@manager2008: Nagyon nagy igazság van abban amit leírtál. Csak annyi tennék hozzá, hogy tapasztalataim alapján a német képzés sem egy nagy szám.

Alick 2014.11.24. 10:59:18

@SkizofrénSün: bizony ám, manapság a kurrens, megbecsült szakmunkás nem a kosárfonó és a vályogvető szintjén van, ha pl. olyan szinten, hogy a mérnök elképzeléseit megérti és hozzá tudja tenni a gyakorlati munkát.

Az oktatás pedig már alapszinten is lehetne gyakorlatiasabb: mit és hogyan kell elintézni az életben, alapfokú jogi, pénzügyi (könyvelési) és szervezési ismeretek, intézmények ismerete és használata, de alapvető háztartási tudnivalókra és teendőkre (alap víz- és villanyszerelés) is meg kéne tanítani a leendő nemzedéket... és persze KRESZ ismeret nemcsak elméletben, de a gyakorlati közlekedésben is.

Egy érettségizettnek (szakmunkásnak) a kisujjából ki kéne ráznia az önálló vállalkozás adminisztratív és operatív létrehozását... ez talán fontosabb, mint Kisfaludy költészetéről esszéket gyártani...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.24. 11:10:15

@netnepper:

"A programozásra ugyanúgy születni kell, mint ahogy tehetséges zongorista sem lesz bárkiből aki zongorázni tanult."

1) Nem Mozartképzésről van szó.
2) Mozart se lett volna Mozart, ha nem kap gyerekkorától kezdve egy kurva erős tanítást

na most a magyar gyerekek egy jelentős része alkalmas a programozásra, ha sikerül őket végigvinni egy jó általános, középiskolán és jó egyetemen, akkor elég jó lesz az Magyarországnak.

úgyhogy ne gyere nekem itt az okoskodó baromságaiddal!

"Ráadásul ahhoz, hogy valaki programozó állást vállalhasson, még csak az IT diploma sem elvárás."

vannak másodrendű programozói állások, ahol nem elvárás, de azért itt is van az emberek nagy részének. kevesen tanulnak meg programozni óvónői diplomával.

és vannak színvonalasabb állások, ott elvárás. mert ott nem csak arra van szükség, hogy java UI-t programozz.

"Itt bizony filozófusokra, művészekre, irodalom-történészekre és elméleti-fizikusokra is szükség van. "

innen szerintem már Orbánnal vitázol, nem a cikkel.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.24. 11:11:48

@torró: "légy szíves küldj egy pár mesterséges intelegenciával rendelkező robotot, akik segítenének a határidő betartásában." a franciák ilyenkor magyarokat importálnak. próbáld meg te a románokkal!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.24. 11:12:37

@bölcsbagoly: "A reáltudományok története is tele van autodidakta zsenikkel"

erre azért egy ország gazdaságát nem lehet építeni.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.24. 11:14:34

@bölcsbagoly:

"1. ki fogja megtermelni a betevő faltunkat és azt amivel betesszük a szánkba? "
az indiaiak, brazilok, afrikaiak. aztán robotok.

"2. kinek az adójából lehet fenntartani az államot"

pl. az IT cégek és az ott dolgozók adójából.

" mit csinálunk a társdadalom aktiv részének 60-70 (vagy még több) %-val, amely nem képes szellemi értékek előállitására, viszont képes lenne fizika termékek létrehozására?"

ezért kéne ezeket képessé tenni szellemi termék előállítására. erről szól a cikk, bazdmeg.

Tom66 2014.11.24. 11:24:23

Egy jól működő társadalomban mindenkire szükség van, mindenkit meg kell becsülni anyagilag és erkölcsileg is. Aki ezt nem érti meg az egy idióta.

manager2008 2014.11.24. 11:25:46

@Tom66: A kályhás témában egy kőműves kályha készítő szakmunkásnak képesnek kell lennie egy Bt dolgait irányítani. Logisztika, design, műszaki felmérés, a helyi időjárás sajátosságai, méretezés - kinek milyen kályha kell) központi fűtés ismeretek, puffertartályok, alapvető gépészeti ismeretek, fizikai ismeretek (hőtan, áramlástan) anyagismeret (hőálló anyagok) munkaszervezés, tárgyalási ismeretek, marketing, informatika (excel, mail, stb.), és akár képes legyen meg is építeni a dolgot. Vezetnie is kell tudnia embereket. Tudjon legalább németül, alapfokon, egy német megrendelőnek tudjon dolgozni ha van munka. Most csinálunk egy tanfolyamot, akkreditál felnőttképzés, mert van egy találmányom azt is tudni kell majd kivitelezni a munkatársnak, aki lehet önálló is persze. A jelenlegi képzett és gyakorlott emberek teljesen alkalmatlanok, berögzött hibás dolgaik vannak, kvázi selejtet termel folyamatosan. A mérnök szintén nem elég képzett és az egyetemi tananyag is elmaradott (mi USA egyetemek anyagait vettük át és fejlesztettük tovább). A szükséges műszereket sem tudják kezelni sajnos, az is egy tantárgy tulajdonképpen, mert elemezi is kell tudni az adatokat számítógépen. Na most akkor mi a francot ér nekem egy mostani szakmunkás? Jobb ha nem tanult semmit eddig, könnyebb kiképezni nulláról.

gabcigirl 2014.11.24. 11:27:44

Na azért nagyon sok "büfé-ruhatár" szakos dolgozik ám a saját szakmájában és szükség is van arra, amit csinál.

Ja, hogy a munkáltató a terület túlképzése miatt szarik nagy ívben korrekt bért/bánásmódot adni és erre állandóan a "sokan vannak a szakmádban, ha nem tetszik, bla-bla-bla... " jön válaszként, az már megint más kérdés. Na, ez nem feltétlenül a munkavállaló hibája.

És ne jöjjenek nekem a "tanultál volna mérnöknek" és egyéb okosságokkal, mert rengeteg embertől totál távol áll a reál. Nem azért, mert hülye, hanem egész egyszerűen eltérő az érdeklődési köre.

SkizofrénSün 2014.11.24. 11:30:21

@Alick: Valamikor az óidőkben volt "önálló vállakozás vezetésére alkalmas szakmunkás", ennek a neve mester volt.

Szerintem most az is hatalmas probléma, hogy nincsenek meg a szintek, az is villanyszerelőnek nevezheti magát, aki még az inas szintet sem éri el.

Kellene, a segéd, mester, technikus, mérnök szint. Az sem jó, hogy a technikumok gyakorlatilag megszűntek az elmúlt rendszerben, főiskolákat csináltak belőle, és üzemmérnöknek nevezték az ott végzetteket; aztán elkopott az üzem, és a technikusi tudást is alig birtoklók is mérnöknek hívják magukat. És csodálkoznak, hogy valódi mérnöki tudás nélkül nem találnak állást.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.24. 11:32:40

@bölcsbagoly: ne nagyon kotyogj bele az MI kutatásba! halvány lila lófingod nincs róla.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.24. 11:34:05

@Void Bunkoid: "nem kellene leírni a szakképzést" olvasd el a cikk első mondatát, diszlexiás!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.24. 11:36:31

@Void Bunkoid: a cikkben és a vitában sehol nem állítottam azt,h ogy jelenleg nincs szükség szakmunkásokra. még az is igaz, hogy jelenleg hiány van belőle. amit állítok:

1) a jövőben kevesebbre lesz szükség
2) ezért nem biztos, hogy annyira fel kéne futtatni
3) ha pedig a jövőben mégis szakmunkáshiány lenne, akkor egy tudás alapú ország, amely szakmunkásokat importál, az jobb, mint egy szakmunkás alapú ország

beleírom ezt már így pontokba szedve az olyan diszlexiásoknak, mint te.:)

bölcsbagoly 2014.11.24. 11:54:57

@is: mit nem hagyott??? minden törvényt megszavazhattak, még akkor is amikor kilépett az szdsz a buliból (látszólag), mert ott volt az MDF is.

bölcsbagoly 2014.11.24. 11:55:42

@Brendel Mátyás: élvezem, hogy csak nektek lehet gőzőtök róla! mint mindről.

netnepper 2014.11.24. 11:58:49

@Brendel Mátyás: "na most a magyar gyerekek egy jelentős része alkalmas a programozásra, ha sikerül őket végigvinni egy jó általános, középiskolán és jó egyetemen, akkor elég jó lesz az Magyarországnak.".

Ha, ha ha..., jó programozói oktatás a hazai iskolákban.
Akkor elárulom neked kis félreinformált barátom, ezen a téren aztán tényleg q...a nagy gondok vannak már a tanárok szintjén is.
Orosz szakról átképzett informatika tanárnők keze alól kikerült programozó palántáktól várod a hazai IT szakma felvirágzását?
Amúgy sincs szükség programozó tömegképzésre. Kinek, minek, mi a fenét fognak programozni?
Ha legalább minimális szinten de értenél ahhoz amiről itt beszélsz, akkor azzal is tisztában volnál, hogy ha valaki ért mondjuk a Java UI-hez, még bőven semmit nem lehet kezdeni.
Hozzá még ahhoz a szakmához sem árt legalább közepes szinten hozzálőni, amire a programot fejlesztik. Vicces kis Android marhulásokra nem lehet komoly IT bizniszt építeni és oktatási rendszert alapozni.
Azok a bizonyos színvonalasabb programozói állások pont hogy nem a tömegképzésből kikerült IT-s emberkéket szívják fel.
Jobb is hogy blogot vezetsz és nem fiatalokat oktatsz IT-re.
Így legalább kisebb az okozott kár...

bölcsbagoly 2014.11.24. 11:59:15

@Brendel Mátyás: 3. ne hülyéskedj már! Mikor fogunk tudni konkurálni a nyugati fizetésekkel? Pont a kedvenceid nem engedik.
A MI mániátokkal meg tessék vigyázni, mert előbb-utóbb a MI kutatói/tervezői/gyártói a termékeik rabszolgáivá válnak.

Void Bunkoid 2014.11.24. 12:00:49

@Brendel Mátyás: mint feljebb említettem, mondjuk te legalább a műszaki egyetemmel példálóztál, viszont pont az ilyen infó/üzleti/telekom tudásalapú, ide befeketető cégek rengeteg esetben vesznek fel - mint már említettem, csodás szabad bölcsész, meg néprajz és hasonló szakokon végzett bölcsészhallgatókat, hogy aztán belőlük "informatikusokat" képezzen. Sajnos tapasztalat alapján, mivel a bölcsészek legtöbbször tanárszakot végeztek és a beszélőkéjük is jobb, általában előbb-utóbb vezető/döntéshozó pozícióba kerülnek az ilyen cégeknél nagy nulla technikai háttértudással.

Ezt is szokták mondani, hogy a vezetőnek nem kell értenie a meló minden technikai csínját-bínját, mert az ő dolgai nem a munka elvégzése, hanem az elvégeztetése.

Viszont nem ártana, ha VALAMENNYIRE tisztában lenne a fogalmakkal, mert így sokszor igen faramuci helyzetek alakulnak ki (pl ügyféllel olyan lehetetlen feltételekbe belemenés és szerződéskötés, amit technikai háttértudással alapból visszadobna, mert tudná, hogy teljesíthetetlen...).

Ezzel mindössze az a bajom, hogy a kedves főnökök EREDETI felsőfokú végzettsége b*szottul piacképtelen, ergo simán megszüntethető vagy lekorlátozható arra, hogy oké, az országban szükség volt tizenöt évre visszamenő statisztikák alapján évente 15 darab néprajz szakon végzett, valóban azzal foglalkozó, kutató emberre, akkor ennyi, a keretszám ORSZÁGOSAN tizenöt darab néprajz szakos férőhely. És nem egyetemenként 60.

Ezzel is lehet ám spórolni. Igaz, a kormány ilyenekkel nem törődik, hogy hatástanulmányok meg ilyesmik :P

bölcsbagoly 2014.11.24. 12:06:55

@Brendel Mátyás: okoska, nem vagy képes elfogadni, hogy a lakosság kb. 70% az egész világon alkalmatlan értékes szellemi termék előállitására mert nincsenek meg hozzá a szükséges képességei? Ez érvényes a dilomások, sőt a kuttaók nagyrészére is. Csak reprodukálásra képesek, kreativitásuk nincs. S nem lehet venni a boltban s kurzusokon sem lehet megszerezni.

bölcsbagoly 2014.11.24. 12:13:23

@Void Bunkoid: nem a kormányon múlik, hanem az egyetemek autonómiáján! Nekik az az előnyös ha 60 néprajzost termelnek ki évente, miközben - mint írod - 15-re van szükség, de az is 25-30 évente ! Ameddig fejpénz és bolognai rendszer lesz addig ez a helyzet nem fog változni. S addig sem, amig nem lesz valamilyen képesség szűrő a felvételinél.

bölcsbagoly 2014.11.24. 12:15:07

@Void Bunkoid: nem a kormányon múlik, hanem az egyetemek autonómiáján! S amig fejpénz, bolognai rendszer lesz, addig ez is marad.

bölcsbagoly 2014.11.24. 12:18:06

@Brendel Mátyás: a természetes intelligenciához egy biológus jobban ért mint egy informatikus, anélkül meg nem lehet MI-t sem kutatni!

turista a saját országában 2014.11.24. 12:32:05

"Természetesen nem az a gond, hogy Orbán erősíti a szakmunkásképzést. Ez önmagában nem lenne baj, hiszen vannak azért jelentős számmal olyan fiatalok Magyarországon, akik még a szakmunkásképzőt sem érik el, és ha Orbán ezt támogatja, akkor az nekik, és az országnak jó."

De legyenek ők is valamilyen szinten kiművelt emberfők!! És sajnos tudatosan pont az ellenkező irányban tartunk. Orbánnak és oligarha haverjainak (Demjén, stb.) biorobotokra van szüksége. No meg aki tanult ember, az könnyen piszmog, fanyalog, átlátja a dolgok mélységét, és netalántán még utcára is hajlandó menni jogaiért.

Te kivel végeztetnéd el szívesebben a lakás festését, vagy éppen a kőművesmunkát? Egy síkhülye betanított munkással v. egy olyan szakival, akivel éppen jól el lehet beszélgetni, akinek véleménye van, világlátása?

turista a saját országában 2014.11.24. 12:33:04

@turista a saját országában: Demjén helyett Demján Sándor, bocs. az elírásért...

HellsAngel 2014.11.24. 12:36:20

Egyebkent pl. Joe Spolsky hatarozottan arra az allaspontra helyezkedik, hogy a programozas igenis a Mozartokrol szol, mivel
1. a programot eleg egyszer elkesziteni, akar egy kottat vagy egy regenyt. Nem olyan mint cipoket gyartani, mivel minden energia a mintadarab kifejlesztesere / fejlesztesere / karbantartasara megy el, a sokszorositas nem problema.
2. a programozasban nincs olyan, hogy mechanikus / monoton munka, minden, amit tobbszor kellene megcsinalni, az automatizalhato. Vagyis minden fazisa egyeni teljesitmeny. Legyen barmilyen aljamunka is egy adott fazis, ha nem zsenik vegzik, kontarsaguk nyomot hagy a vegtermeken.
3. az eletkepesebb kod legyozi az eletkeptelenebbet hosszu tavon, a verseny vegen iparagankent egy "mindent vivo" valtozat marad, mivel senki sem akar rosszat maganak es mindenki az elerheto legjobb szoftvert fogja hasznalni

Ezert remenytelen, amikor valaki pl. hajlektalanoknak tanit programozni, ez olyan, mintha operaeneklesre tanitana oket, vagy sakkozni, hogy majd nemzetkozi szintu sakknagymesterek lesznek es ezzel emelkednek ki. Sosem fognak ezek az emberek senkit sem leversenyezni.

A tortenet azzal kerek, hogy termeszetesen az elobb elmondottak nagy meretu programokra vonatkoznak, kis programokat egy birka is meg tud irni. De ha ezekben van is potencial (lasd pl. 2048), ott nem a nyers programozoi tudas a dominans, ahhoz nem kell muszaki egyetemre jarni, hogy valaki ilyeneket fejlesszen.

torró 2014.11.24. 12:44:33

@Brendel Mátyás:
Ügyes! Amúgy ha nem tudnád, minden románnak diplomája van! Nem vicc! Voltak nálam, és csak hűledeztem amikor a szakmunkás kérdésemre azt mondta, nekik diplomájuk van. Ugyanis ők így hívják a szakmunkás bizonyítványt. Nálunk is át kell nevezni, és megoldódott a diplomás kérdés:))

manager2008 2014.11.24. 12:47:18

@turista a saját országában: Ki alkotja most az oktatással kapcsolatos hosszú távú stratégiát é a taktikát?
Egy jogász?
A jogi egyetemen nem tanítanak mg senkit sem gondolkodni. Nincs is ilyen tantárgy. A gondolkodás módszertan ismeretlen náluk. Egyetlen olyan jogszabály sincs amiben nincs egy halom logikai hiba.
Ki megy jogásznak?
Aki 3 maximum kegyelem 4 osztályzatot kapott a gimiben matekból.
Magyarul egy tökfej.
Egy jogász gy jft-t sem tud vezetni, soha életében nem alkotott meg még egy cipókanalat sem. Azt sem tudja milyen egy vállalat belülről.

A szakmája tulajdonképpen egy hasonlítási műveletből áll, ami azt jelenti hogy egy logikailag hibás, hiányos szöveghez próbál mg hasonlítani egy megtörtént esetet, de erre nulla az esélye valójában.
A logika szerint ha egy feltétel csomag ami egymással összefügg kiértékelendő és a tevékenységeket meg kell határozni mondjuk 4 feltételből áll, akkor az 16 eset. Ha ilyenből egymással összefüggésben van mondjuk 5 csoport, akkor 16*16*16*16*16 a esetek száma. Ki látott már olyan jogászt aki ezt ki tudja értékelni?
Senki.
Ergo: jogász komoly dolgok megítéléséhez teljesen alkalmatlan.
Azért lett jogász, mert ezt ő is tudja.

manager2008 2014.11.24. 12:56:33

@HellsAngel: Pontosan, informatikus vagyok, nagy rendszereket fejlesztettem, ezeknek a kezelését és létrehozását már nem is oktatják mert nincs hozzá tanár.
Pld egy Oracle adatbázis kezelő környezethez fejleszteni tanfolyami szinten képzettekkel nem is lehet, két év mire felfogja miről van szó, és tankönyv szinten is fapados amit tanítanak az egyetemen.
Az egyetem csak szelektáló hely, kiderül kinek lehet erre képessége, de érvényes tudás megszerzésére nincs idő.
Web programozás, meg mobil stb jó dolog, de nem ettől döglik a légy. Ma már egy mezőgazdasági gép, vagy autó is bonyolult, szinte mindenben szoftver ketyeg, és ezek nem olyan látványosak mint egy népszerű mobilos cucc, de van benne pénz. Indiában sokszor több komoly programozót fejlesztenek, é motiváltak is, mert valljuk be elég feszített munka ez, nem mindenki alkalmas rá. Bizonyos fanatizmus kell hozzá, és ez nem mindenkinek éri meg, alkalmatlan lelkileg a legtöbb okos ember is erre. Már ott bukik a mutatvány, hogy nem lépes a hazai képzés arra hogy a programozót lelkileg felkészítse a munkájára. Egy munkahét nem 40 órás hanem 120.

ursus artos 2014.11.24. 13:10:54

@Diorella Queen: A szakmunkástanulók azért szakmai számításokat tanulnak és tanulni is fognak az iskolában...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.24. 13:35:20

@Emmanuel Goldstein: "Nem értem, miért kell szolgai módon loholni a civlizált nyugati világ után, behozni azt az évszázados lemaradást, mikor keletre tekintve, simán száz év előnyben vagyunk oroszmedve testvéreinkhez képest!"

neked se osztottak sok intelligenciát. és akkor loholjunk az orosz medve után hátrafele?:)

randomuser1 2014.11.24. 13:40:55

@Brendel Mátyás: te is hülye vagy, de ennek mi köze ahhoz, h az unortodoksz elgondolkodás szerint jobb kiszállni a versenyből és kispadról nézni a meccset, mint mindig utolsónak lenni?
mi a baj azzal, ha valamivel a többiek mögött, pár évtizdes technikával, államberendezéssel, munkamódszerekkel egészében véve kicsit elmaradottabb reáliákkal, de az egész társadalmat bevonva éljük az országunkat?
képzeld el, a biokertészetnek a manufakturális gyártásnak is van kereslete nem csak a nagyüzemi termelésnek még nyugaton is!

bölcsbagoly 2014.11.24. 13:41:54

@Brendel Mátyás: voltál te valaha Oroszországban?

randomuser1 2014.11.24. 13:43:45

@torró: hja kérem, náluk az iskolai tanarak is mind professzorok!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.24. 13:47:38

@SkizofrénSün: "Sok olyan szakma van, amihez kell legalább akkora, ha nem nagyobb a matematika tudás, mint egy könyvelőnek, mint egy üzleti terv elkészítéshez. "

szerintem kevés olyan szakmunkáspézős szakma van

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.24. 13:48:28

@bölcsbagoly: "Miért ne legyen oda terelve "

miért kéne terelni?! menjen, ha akar, de ne tereld!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.24. 13:49:32

@bölcsbagoly: "Egyrészt, mert évtizedek óta alig épült sportlétesitmány az országban s éppen ideje volt, másrészt mert a rá költött összeg a töredéke annak ami pl. szociális juttatásokra jut évente s nem folyik el a feneketlen hordóból, hanem évtizeden át használni lehet."

ez mind nem cáfolja azt, hogy jobb lenne egyetemi oktatásra költeni.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.24. 13:51:25

@is:

"diplomasbol tul sok van. "

túl kevés van.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.24. 13:56:27

@Tom66: " Azt nem árt tudni, hogy Európában Svájcban rendelkeznek e legkevesebben diplomával."

ne mondjál hülyeséget!

epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/File:Proportion_of_the_population_aged_30_to_34_having_a_tertiary_educational_attainment,_2012_(1)_(%25)_YB14_I.png

Svájc simán EU 28 átlag fölött van, és simán Magyarország fölött.

bölcsbagoly 2014.11.24. 13:59:42

@Emmanuel Goldstein: Szibériában voltál a tajgában? Háát igen télen nagy a hideg, nyáron meg sok a szúnyog. De próbáld meg mondjuk Szentpétervárt is.

randomuser1 2014.11.24. 14:04:56

@bölcsbagoly: ja, leningrád már szinte civilizált város európai szemmel nézve is,csak a lakosság, az vad :)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.24. 14:16:45

@manager2008: ez a cikk nem arról szól, hogy még mennyi gond van a képzéssel, hanem arról, hogy az egyetemi képzés rovására nyomni a szakmunkásképzést butaság.

bölcsbagoly 2014.11.24. 14:18:36

@Brendel Mátyás: amig a mostani rendszer van, teljesen felesleges!
1. Nincs képesség szűrés a felvételinél, ergo, ahol nincs ne keress, vagy kavicsból nem lehet brilliánst csiszolni.
2. A mai tanszék felépitésekkl nem lehet minőségi munkát végezni (fejére állitott piramishoz hasonlitanak);
3. a hallgatókkal nem lehet személyes kapcsolatot létrehozni és főleg nem lehet eredményes feedback-et végrehajtani;
4. a magas g hallgatószám rákényszeriti az oktatókat , hogy szinte kizárólag irásbeli és tesztelési vizsgáztatási módszereket alkalmazzanak, azok pedig nem éppen alkalmasak a felkészültség objektiv felméréshez.
5. a kreditek utáni hajsza következtében az órarendek összeállithatósága teljesen haotikussá vált;
6. szép, szép a modernizálás, de pl. az indexek megszüntetésére miért volt szükség? Mi történik, ha hacker támadás éri az egyetem adatbázisát, benne a jegyekkel is?
7. Milyen hatékonysággal oktat az az oktató aki még 2-3 más intézményben is oktat?
8. Mivel a megbízott oktatókat nem tudják fizetni az egyetemek, mi a garancia rá, hogy a legjobb külső szakembereket meg lehet nyerni tudásuk átadására?
stb,stb, stb.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.24. 14:19:11

@Tom66: te nem értetted meg a cikket, te vagy az idióta

Münci66 2014.11.24. 15:27:03

Möszjők!
Ha megengeditek, kicsit belevau, én is.
Az MI igen jó dolog, sok mindent ki tud váltani. De! Azért még pár év amíg "mindent" ki tud váltani. Ezt úgy mondom, hogy nincs phd-m a témából. Foglalkozni is csak informatikusként foglalkozom hasonlóakkal (ERP rendszer és társai) Addig is kell valaki, aki "viszi a boltot" Még jó pár évig.
Utána is kell képzett és jó szakember, aki karbantartja a dolgokat, megvalósítja a mérnökök terveit (Nem labor szinten, hanem mindennapi szinten!) Ráadásul a vevőspecifikus tömegtermelés nem azonos a laborszintű széria gyártással! Megoldható, de még sok idő kell a megbízható megoldásáig.
Én egyetértek azzal, hogy át kell alakítani a mai magyar képzést, több valóban képzett, magas szakmai szinten álló szakmunkásra (technikusra?) van szükség, ugyanakkor "büfé szakos" bölcsészből kevesebbre. (Azért néhányra belőlük is szükség van ám!)
Viszont megértem azok félelmét is, akik a dolgozói réteg "elbutulásától", a tehetséges, de nem Einstein szintű szegények lehetőségeinek bezárulásától, egy "kasztrendszer" kialakulásától tartanak.
Véleményem szerint ennél az átalakításnál is nagyon oda kell figyelni, hogy ne okozzunk több kárt, mint amennyi hasznot hajtunk. Ezért jó az olyan vita, ami a lehetséges negatívumokat is feldolgozza.

Tisztelettel, Münci

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.24. 15:45:28

@gabcigirl: "És ne jöjjenek nekem a "tanultál volna mérnöknek" és egyéb okosságokkal, mert rengeteg embertől totál távol áll a reál. Nem azért, mert hülye, hanem egész egyszerűen eltérő az érdeklődési köre."

ha nincs munkád, akkor az érdeklődési kör eléggé luxus. tanulj mérnöknek, oszt szabadidődben érdeklődési körözhetsz!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.24. 15:52:00

@bölcsbagoly: "mit nem hagyott???"

az egész egészségügyi és oktatási reformot. népszavazás 2008 + fenyegetés a következő népszavazással

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.24. 15:59:57

@netnepper:

"Orosz szakról átképzett informatika tanárnők keze alól kikerült programozó palántáktól várod a hazai IT szakma felvirágzását?"

1) vannak egyetemek, ahol nem ez a helyzet
2) a többi egyetemen meg emelni kell a szintet.

Orbán ennek ellenkezőjét csinálja

"Amúgy sincs szükség programozó tömegképzésre. Kinek, minek, mi a fenét fognak programozni?"

ha még nem voltál Hajdúborzasztó határán túl, ne szólj bele, te fasz! kurva sok programoznivaló van a világban.

"Ha legalább minimális szinten de értenél ahhoz amiről itt beszélsz, akkor azzal is tisztában volnál, hogy ha valaki ért mondjuk a Java UI-hez, még bőven semmit nem lehet kezdeni."

őket java UI programozásra lehet használni. az már jobb, mint a kazánkovács. többet hoz az országnak.

"Vicces kis Android marhulásokra nem lehet komoly IT bizniszt építeni és oktatási rendszert alapozni."

de lehet. Párizs környékén 2012 körül szinte csak android programozókat kerestek

"Azok a bizonyos színvonalasabb programozói állások pont hogy nem a tömegképzésből kikerült IT-s emberkéket szívják fel."

de. jelenleg leginkább az ELTÉ-s és BME-s fiatalokat.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.24. 16:01:07

@bölcsbagoly:

"ne hülyéskedj már! Mikor fogunk tudni konkurálni a nyugati fizetésekkel?"

szakmunkásoknak soha. pont ez a cikkem mondandója. pont ezért kell az egyetemi képzést fejleszteni.

kayaibrahim 2014.11.24. 16:02:55

@Brendel Mátyás: Gondom, elég fiatal lehetsz, hogy mindenről ennyire tudod a tutit, mindenkit kioktatsz. Idővel el ez fog múlni, ez nem hiba, csak életkori sajátosság.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.24. 16:04:04

@Void Bunkoid:

"pont az ilyen infó/üzleti/telekom tudásalapú, ide befeketető cégek rengeteg esetben vesznek fel - mint már említettem, csodás szabad bölcsész, meg néprajz és hasonló szakokon végzett bölcsészhallgatókat, hogy aztán belőlük "informatikusokat" képezzen."

szerintem nem. ha igen, akkor ezek nem jól fizető állások. tehát nem ez a legjobb megoldás.

nem vitatkozol velem.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.24. 16:07:56

@bölcsbagoly:

"okoska, nem vagy képes elfogadni, hogy a lakosság kb. 70% az egész világon alkalmatlan értékes szellemi termék előállitására mert nincsenek meg hozzá a szükséges képességei?"

faszfejkém, az oktatás célja pont ilyen képességek eljuttatása nekik. én úgy látom, neked a gondolkodás képessége hiányzik.

" Ez érvényes a dilomások, sőt a kuttaók nagyrészére is. Csak reprodukálásra képesek, kreativitásuk nincs. S nem lehet venni a boltban s kurzusokon sem lehet megszerezni."

az ország gazdasága szempontjából megfelelő, ha a lakosság 70 százaléka nem kreatív.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.24. 16:09:48

@bölcsbagoly: "a természetes intelligenciához egy biológus jobban ért mint egy informatikus, anélkül meg nem lehet MI-t sem kutatni!"

szerintem több neurobiológiát tanultam, mint te.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.24. 16:10:31

@bölcsbagoly: " a természetes intelligenciához egy biológus jobban ért mint egy informatikus, anélkül meg nem lehet MI-t sem kutatni!"

egyébként lehet. a mesterséges intelligenciának nem kell a természetest koppintani. tudod, kreativitás. benned az nincs

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.24. 16:13:51

@bölcsbagoly: azért elég bődületes faszfej baromállat vagy, hogy azzal jössz, hogy te jobban értesz az MI kutatáshoz, mint az MI kutató, mert te biológus vagy. te a természetes intelligenciához sem értesz, sőt, neked olyanod nincs is, te IQ negatív!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.24. 16:16:45

@HellsAngel:

1) nem minden zeneszerző Mozart. ez leesett?

2) programozni nyilván nem azt kell, aki általánosból kibukott, hanem aki megfelelő előképzettséggel bejutott az egyetemre. de Orbán ezt építi le.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.24. 16:17:40

@torró: azért a szóvicceket nem tekintem érvnek, rendben?!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.24. 16:21:13

@Emmanuel Goldstein:

"mi a baj azzal, ha valamivel a többiek mögött, pár évtizdes technikával, államberendezéssel, munkamódszerekkel egészében véve kicsit elmaradottabb reáliákkal, de az egész társadalmat bevonva éljük az országunkat?"

kérdezd meg a 4 millió létminimum alatt élőt, hogy baj-e nekik, hogy egy kicsit még jobban "lemaradunk" nyugathoz képest! mindezt csak azért, hogy Orbánnak meglegyen a hülye ideológiája!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.24. 16:22:24

@bölcsbagoly: "voltál te valaha Oroszországban?"

hányan emigráltak Oroszországba? hányan nyugatra?

asszem a nyugatnak nem kétharmada, hanem 99 százaléka van, amikor az emberek a lábukkal szavaznak

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.24. 16:24:42

@bölcsbagoly: ezen vélt és valós problémák közül egyet sem old meg, hanem ront Orbán oktatáspolitikája azzal, hogy a szakmunkásképzést nyomja a gimnáziumok és egyetemek rovására.

ennek felfogásához nem kell 90-esnél több IQ. neked van ennyi?!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.24. 16:29:37

@Münci66:

"még pár év amíg "mindent" ki tud váltani. Ezt úgy mondom, hogy nincs phd-m a témából. Foglalkozni is csak informatikusként foglalkozom hasonlóakkal (ERP rendszer és társai) Addig is kell valaki, aki "viszi a boltot" Még jó pár évig."

1) nem mondtam, hogy ne legyen szakmunkásképzés
2) azt mondtam, hogy a lefutó igényre felfuttatni hülyeség
3) azt mondtam, hogy az egyetemi képzés rovására felfuttatni hülyeség
4) egyébként vannak bőven országok, ahol még elég szakmunkás van, ha nálunk már mindenki diplomás

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.24. 16:32:19

@kayaibrahim:

"Gondom, elég fiatal lehetsz, hogy mindenről ennyire tudod a tutit, mindenkit kioktatsz. Idővel el ez fog múlni, ez nem hiba, csak életkori sajátosság."

örülök, hogy öreg létedre ilyen jól véled tudni, hogy fiatal vagyok, de elqrtad. tehát az első valaki, aki itt hibázott, az te vagy.

ráadásul vagy olyan hülye, hogy olyan kérdésben tippeltél, amely kérdésben utána lehetett volna nézni a dolgoknak. ez azt jelenti, hogy az intelligenciád elég alacsony

randomuser1 2014.11.24. 16:32:57

@Brendel Mátyás: nem úgy kérdezzük. hanem.lényegretörően:
-akartok-e holnaptól munkát, kenyeret? kapáltok, kaszáltok, tehenet fejtek, jó-e?
mindjárt más a leányzó fekvése!
hogy te kicsit rossazbbul fox élni az amúgy szerintem túlságosan is elméleti AI témáddal, az ne is haragudj, pártízezer fehérgalléros problémája négymillió éhezővel szemben.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.24. 16:49:25

@Emmanuel Goldstein:

"-akartok-e holnaptól munkát, kenyeret? kapáltok, kaszáltok, tehenet fejtek, jó-e?"

Orbán elképzelésével viszont 20 év múlva is csak itt lesznek. nem tovább. és a gyerekeik meg 50 év múlva is.

és ha azt kérdezzük, hogy "akarod-e, hogy a gyereked is csak vizet gereblyézzen a Fideszes földesúrnak". akkor már megint mindjárt más a leányzó fekvése.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.24. 16:50:16

@Emmanuel Goldstein:

"akartok-e holnaptól munkát, kenyeret? kapáltok, kaszáltok, tehenet fejtek, jó-e?"

sőt, rosszabb, mert 20 év múlva ezek a munkák is el fognak veszni, mert robotok fogják végezni. oszt akkor mi lesz, nagyokos?!

gabcigirl 2014.11.24. 16:57:10

@Brendel Mátyás:

Kevdes Mátyás!

Ha figyelted a poszt elejét, van munkám. Csak telített pályákon szeretnek gyökerek lenni az emberekkel a munkáltatók. Ezt csak az érti félre, aki akarja:)

randomuser1 2014.11.24. 17:01:03

@Brendel Mátyás: milyen robotok, butuskám, mifelénk a metro beléptetőkapuja is humán!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.24. 17:20:47

@Emmanuel Goldstein:

a kérdés egyébként sokszor úgy merül fel, hogy:

1) van egy munkahelyed, kirúgnak, és a régi rendszerben kaptál munkanélkülit sok hónapon át, hogy megtaláld a következő munkát

2) Orbanisztánban meg 3 hónap után mehetsz közmunkásnak, és ottragadsz

biztos, hogy 1) a jobb?!

www.origo.hu/gazdasag/20141113-egy-tanulmany-szerint-a-kozmunkaprogram-nem-eri-el-a-valodi-celjat-es-rengeteg-hibaja-van.html

zobod 2014.11.24. 17:28:26

@manager2008: "Én még olyan jól képzett informatikust nem láttam aki itt maradt volna" - mert silány, sokadvonalbeli az a közeg, amiben mozogsz. Bejössz esetleg a Morgan Stanleyhez, vagy más hasonló céghez, azt sem fogod érteni, hogy mivel foglalkoznak. Nézz meg BME villany/info TDK témákat. Ezekre szükség van, a diplomagyárakra nincsen.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.24. 17:31:01

@Emmanuel Goldstein: "milyen robotok, butuskám, mifelénk a metro beléptetőkapuja is humán!"

igen, mert a BKV állami vállalat, és ez tulajdonképpen a közmunkaprogram része. de a magánstadionokban a beléptetőkapun vénalolvasó van. mert az Groupama Stadion.

az egyébként eléggé öntökönszúrós érv, hogy Orbán Magyarországa olyan kurva szegény lesz, hogy azért nem kellesz nálunk majd jól képzett, diplomás mérnök, mert minden marhavontatással fog működni.:)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.24. 17:32:47

@zobod: "Morgan Stanleyhez, vagy más hasonló céghez, azt sem fogod érteni, hogy mivel foglalkoznak. Nézz meg BME villany/info TDK témákat. Ezekre szükség van"

nos, Orbán ezek ellen dolgozik.

bölcsbagoly 2014.11.24. 18:14:18

@Brendel Mátyás: szerintem meg pofátlanul hazudsz! Ráadásul ha már utána nétztél hogy ki vagyok , akkor tudhatnád, hogy én nemcsak tanultam azt, hanem tanítottam is! Hogy mekkora marha vagy az mutatja, hogy te képességeket akarsz eljuttatni (?) olyanoknak ,akiknak ez nativan nincs meg!
Ez a 4 millió létminimum alatt élő szlogen megint caak azt árulja el, hogy egy bigott komcsi ökör vagy, egyrészt mert nem igaz, másrészt mert eleve egy szubjektiv szempont , hogy kinek mennyi is a minimum.
Óceániába sem emigrálnak az emberek, pedig állittólag igen kellemes vidék. Sőt japánba vagy Délkorába vagy Hongkongba sem.
Nem nagyon szoktam az IQ-mat tesztelni, mivel azt is csak egy felfújt mitosznak tartom, de abban biztos vagyok, hogy minimum kétszer annyi, mint a magadféle felfújt hólyagoknak.
Amúgy, az egyetemek problémái csak azt mutatják, hogy minél hamarabb meg kell oldani a szakképzést mindhárom szintjén , mert mig a felsőoktatásból a szellemi elit utánpótlása csak kitermelődik , a szakképzés területén (főleg alap- és középszínten) ez magától nem jön létre.
No nem folytatom, mert amásoknak adott véálaszaidból is kiderült, hogy egy bigott orbánfóbiás tökfej vayg, ráadásul az szdsz-esek pökhendiségével, beképzeltségével is megáldva. Részvétem....ez már gyógyithatatlan a te korodban. Infantilizmusnak hivják jobb körökben.

KissGecihuszár 2014.11.24. 18:16:21

Lehet, hogy én is majd a gijotin (direkt írtam fonetikusan, még mielőtt bárki is kioktatna!) alatt végzem, de így 43 évesen hadd szabadjon 1-2 ú.n. tapasztalati TÉNYRE felhívnom az 1-be gyűltek szíves figyelmét, mégpedig; ha szeretnénk érzékelhetőbb GDP növekedést, akkor ahhoz biza ú.n. ipari termelés szükséges, mely abból áll, hogy különböző nyersanyagokból a lehető legnagyobb hozzáadott-értékkel ú.n. késztermékeket kell gyártani. Nomármost, ehhez ú.n. SZAKEMBEREK kellenek, azaz szakmunkások, akik minél qualitatívabb SZAKKÉPZÉSBEN részesülnek, lehetőleg olyan szintűben, hogy még legalább 1 idegen nyelvet is beszéljenek, pl azért, hogy képesek legyenek akár külföldi továbbképzéseken is részt venni, illetve az egyre bonyolultabb, összetettebb CNC és egyéb vezérlésű szerszámgépeket is biztosan tudják kezelni, beállítani, stb. A '90-es években az mdf bábkormányzása alatt sokan azt gondolták, sőt ebben masszívan hittek is, hogy Hazánk el lesz abból is, hogy mindenféle árút itt-ott, Nyugaton, Ázsiában, USA-ban megveszünk, behozzuk és kisebb-nagyobb hasznot rátéve azt értékesítjük, oszt jónapot. Minek "szarakodni" a Magyar Iparral, sokkal egyszerűbb mindent kintről behozni, beleértve az élelmiszereket is, mondván "a falun, a vidéken, mint élettéren már túlhaladott a történelmi fejlődés", mondogatta mantraszerűen az ország legújabb kori történelmének legkártékonyabb alakulata, maga a fekete halál, az szdsz! Egyebek mellett nekik köszönhető a közoktatás hathatós lezüllesztése, minek egyik legnagyobb vesztese a szakképzés volt. Még mielőtt bárki azzal vádolna meg, hogy fidesz seggnyaló vagyok, szeretném leszögezni, hogy fontosnak tartom a felsőoktatás qualitativ fejlesztését, ami számomra azt jelenti, hogy 1-1 korcsoport legalább 35%-a diplomás legyen! Viszont azt még fontosabbnak tartom, hogy a diplomások közt a nemzetgazdaság számára azonnal hasznosítható diplomásokat képezzünk, tehát elsősorban mérnököket, mert a sokak által puffogtatott tudásalapú társadalom alappillérei azok a mérnökök, akik megálmodják, megformázzák azt a terméket, melyet utána a jól képzett szakmunkások 3D-ben létrehoznak. Semmi jóra nem vezet, ha 1000-ével olyan diplomásokat öntünk ki az egyetemekről, akik utána a diplomás munkanélküliek nem kis táborát fogják növelni, vagy "rangon aluli" melókat kell, elvállaljanak, mert a képzettségüknek megfelelő állásban esetleg annyit kapnak, mely az éhenhaláshoz sok, a megélhetéshez vajmi kevés! Én elhiszem, hogy a legtöbb szülőnek sok esetben a valóságtól elrugaszkodott -gyakran érzelmi alapon meghozott- álmai vannak a csemetével, annak boldogulásával kapcsolatban, melybe a "piszkos meló", a melós ruha, de sok esetben még a mérnöki köpeny sem fér bele, pedig épp azzal okozzák a gyereknek az akár egy életre szóló sikertelenségi cunamit, ha nem a realitások mentén terelgetik őket, amikor a továbbtanulásról, végső fokon a boldogulásról van szó.

randomuser1 2014.11.24. 18:28:09

@Brendel Mátyás: csak neked tűnik logikai hibának, mert a saját mandrádat nyomod izomból, mert te olyan diplomás meg kutatófejlesztő, meg íkús is vagy...
az én alaptételem pont ez volt, minek belemenni egy vesztes versenyhelyzetben, ha tudunk kispadon is ülni?
khm?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.24. 18:35:16

@bölcsbagoly:

"ha már utána nétztél hogy ki vagyok , akkor tudhatnád, hogy én nemcsak tanultam azt, hanem tanítottam is!"

ha meg te utána néztél volna, és az jóval könnyebb, akkor rájöhettél volna, hogy én meg csináltam, bazdmeg.

" Hogy mekkora marha vagy az mutatja, hogy te képességeket akarsz eljuttatni (?) olyanoknak ,akiknak ez nativan nincs meg!"

Nem akarok, Hazudsz.

"Ez a 4 millió létminimum alatt élő szlogen megint caak azt árulja el, hogy egy bigott komcsi ökör vagy, egyrészt mert nem igaz, másrészt mert eleve egy szubjektiv szempont , hogy kinek mennyi is a minimum. "

a létminimum összege egy konkrét szám.

"Óceániába sem emigrálnak az emberek, pedig állittólag igen kellemes vidék."

turistáknak lehet, ott élni nem egészen. egyébként Óceániába többen emigrálnak, mint Oroszországba.

" Sőt japánba vagy Délkorába vagy Hongkongba sem."

de, oda is többen.

"Nem nagyon szoktam az IQ-mat tesztelni, mivel azt is csak egy felfújt mitosznak tartom, de abban biztos vagyok, hogy minimum kétszer annyi, mint a magadféle felfújt hólyagoknak."

én biztos vagyok a fordítottjában, de nem jövök ilyenekkel, mert van annyi eszem, hogy tudjam, ez nem érv. csak te vagy ilyen hülye.

a többiben nincs érved, vagy pedig nem vitázol a cikkel vagy velem.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.24. 18:38:00

@KissGecihuszár: nem vitázol a cikkel. kicsit túlbecsülöd az ipart,. mint ahogy a cikkben szerepel, a fejlett országok GDP-jének NAGY RÉSZE NEM AZ IPARBÓL JÖN.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.24. 18:39:43

@Emmanuel Goldstein:

"az én alaptételem pont ez volt, minek belemenni egy vesztes versenyhelyzetben, ha tudunk kispadon is ülni? "

kispadon ülni a vesztes helyzet ahhoz képest, hogy játszhatnánk is.

bölcsbagoly 2014.11.24. 18:47:21

@Brendel Mátyás: mit csináltál? tanítottak, de láthatóan feleslegesen. Márcsak azért is, mert alapvető anatómiai és élettani ismeretek nélkül milyen idegélettanról beszélhetünk?
Aha én hazudok? "....az oktatás célja pont ilyen képességek eljuttatása nekik...." ezt ki írta?
A létminimum nem egy konkrét szám, hanem minden embernél a túlélési igényei szintje. Más Amazóniában, az USA-ban és Mo-on, más városon és más vidéken, más egy értelmiséginél, s más egy favágónál! Az informatikusoknál mennyi?
Jómagam jó pár nyugati és amerikai (USA) emberkét ismerek, akik pont Oroszországba mentek dolgozni. Diplomások.
Az IQ persze, hogy nem érv, de a hiánya jól kitűnik a magadfélék esetében.

bölcsbagoly 2014.11.24. 18:50:45

@Brendel Mátyás: persze, hogy nem! Hanem a fejletlenebb országok kizsákmányolásából! Vagy adócsalásból, ld, Luxemburg példáját. Eléggé nyilvánvaló a legmagasabb életszinvonalú, számottevő ipar nélküli EU-s tag esetében! l

iovialis 2014.11.24. 19:44:31

(Jó estét az erre esetleg fogékonyaknak.)

@bölcsbagoly: Illendő válaszolnom, ha már megszólított, még ha érzem is, hogy a hozzászólással "csapdába" estem; nem vagyok agresszív térítő, bizonyos keretek között fütyülök rá, ki mit gondol. Csupán attól, hogy valamit sokszor, netán hangosan ismételnek nekem, még nem fogok meggyőződni.
Szerencsés vagyok, mivel eddig ÖSSZEESKÜVÉSEKBEN/MUTYIKBAN nem kellett munkacsoportot szerveznem :D Amikor meg projektet vezettem, az mindig célorientált volt - ennek megfelelően a kiválasztás alapja SOHASEM a lojalitás, hanem a feladat elvégzésében való részvételre alkalmasság volt. Persze, minél több résztvevőt kell összefogni, annál kevésbé lehet cél csupa 100%-os ember becsábítása, nemhogy még egyforma gondolkodásúak, elkötelezettségűek legyenek... Az, hogy menet közben egymás, valamint (szerencsés esetben) a vezető iránt kialakul egyfajta lojalitás, nem követelmény, inkább következménye annak, hogy sikerült megfelelő csapatot szervezni - illetve, hogy minden tag kielégítően látja el a feladatát benne.
Hozzáteszem, azt a luxust is megengedtük magunknak, hogy bármiről, akár politikáról is vitázhassunk; ennek kizárólagos ideje a munkán kívül volt, például reggeli-, ebéd-, időjárásszünetekben (sokat dolgoztunk szabadban).
Voltak kritikus munkaszituációink, de sohasem a csapat hibájából. A kívülálló okok, pl. legfelsőbb szintű előkészítetlenség/átgondolatlanság, vagy épp ostoba, menet közbeni ötletelésből fakadó módosítgatások okán... Ugyan kihez lehettünk volna ilyenkor lojálisak?
Salve!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.24. 19:51:45

@bölcsbagoly: "mit csináltál?"

mesterséges intelligencia kutatást. teneked meg közöd nincs hozzá.

" A létminimum nem egy konkrét szám"

"2013-ban havonta 87 510 forint Volt"
www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/letmin/letmin13.pdf

"a magyar háztartások 36%-a, mintegy 1,376 millió háztartás élt a létminimum összege alatti jövedelemből – közölte a 168 Óra Online érdeklődésére a KSH. "- See more at: http://www.168ora.hu/itthon/ennyi-haztartas-el-letminimum-alatti-osszegbol-128182.html#sthash.1S3ljotT.dpuf"

"Más Amazóniában, az USA-ban és Mo-on"

csak Magyarország Volt a kérdés.

" Jómagam jó pár nyugati és amerikai (USA) emberkét ismerek, akik pont Oroszországba mentek dolgozni."

én is ismerek egy algériai férfit, aki 4 nyelven beszél, és Németországban lakik. de nem sok ilyen van.

Magyarországról több, mint 500ezer ember emigrált nyugatra. Oroszországba ennek töredékének a töredéke. az arány messze-messze-messze több, mint kéthearmados többség a nyugatnak.

" Az IQ persze, hogy nem érv, de a hiánya jól kitűnik a magadfélék esetében. "

fordítva van. Dunning-Kruger effektusban szenvedsz, kishülye.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.24. 19:52:54

@Emmanuel Goldstein: "és miért nem játszunk?"

mert orbán meg Sem próbálja.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.24. 19:53:59

@bölcsbagoly: a megoldás a szolgáltató szektor.

a "fejletlen országok kiczsákmányolása" szektor nem egy létező szektor.

randomuser1 2014.11.24. 20:06:14

@Brendel Mátyás: miért, te miért foglakozol AI kutatással, orbán kérte?
ugyanmár...

bölcsbagoly 2014.11.24. 20:13:10

@Brendel Mátyás: ja, én csak oktattam funkcionális anatómiát és sportélettant!
A KSH adata egy átlagszámitás, de semmi köze a valósághoz (ugyebár egy 4 éves kisfiú még nem képes gyereket nemzeni, egy 80 éves meg már nem ige n képes, de az átlaguk a 42 éves meg pont jó rá!). A 168 Óra meg egy szennymédium, neked való. Mo-on is ahány ember annyi. Kétlem, hogy egy rózsadombi polgárnak annyi lenne mint egy havanna telepi panellakóénak, egy borsodi falvacska lakóiról már nem is beszélve. Nekem pl. nincs kocsim, sohasem volt, s mégis esetleg jobban élek mint az akinek 3 is van. Ugyanis a létminimum testre szabott, más egy értelmiséginél, más egy sznobnál, s más egy hajléktalannál. Más egy olyannál aki jórészt önellátó és más annál aki mindent meg kell vegyen. Akinek nem kell tv a házában, nincs Pc-je, mobilja, autója s nem is hiányzik neki, annál ezek a költségek kiesnek a kiadásai közül, mig más számára ezek pótolhatatlanok. Egy igénytelen mindenevőnél sokkal kevesebbe kerül a kaja mint egy gurmandnál, vagy speciális étrenden élőnél, stb, stb.
Ha majd az orosz fizetések akkorák lesznek mint a nyugatiak, akkor oda is lesz aki menjen. Aki mosogatni/takaritni/ápolni ment ki nyugatra, azt nem az ottani kulturális színvonal csábitotta (nem is jut hozzá), hanem csak a pénz!
Ez a DKe inkább rád vonatkozhat.
ja persze, hogy nem. A magyar ipar leépitése és piacának elfoglalása nem számit kizsákmányolásnak. Hát minek?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.24. 20:28:35

@Emmanuel Goldstein: jajj, nyuszókám, nehogy már ne akard felfogni, hogy ha Orbán jelentősen átalakítja az oktatást, az bizony sok fiatal tanulását befolyásolja! te tényleg ilyen hülye vagy, vagy csak magyaráztatod?!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.24. 20:30:40

@Emmanuel Goldstein: ha Orbán kivitelezői mondjuk 5-tel csökkentik egy bizonyos szak keretszámát, akkor 5-tel kevesebb fiatal fog olyat tanulni (feltéve, hogy nem betöltetlen szakot csökkent). ez elég kurva világos, kb 90-es IQ kell a felfogásához. neked ennyi nincs

bölcsbagoly 2014.11.24. 20:38:02

@Brendel Mátyás: megmondanád, hogy mit csinálhatunk 5-tel több kulturális antropológussal, néprajzossal, kommunikációs "szagembnerrel", stb?
Amúgy, mikor másokat hülyézel nézz a tükrödbe és köpd szembe magad. nagyon rájár a szád.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.24. 20:38:14

@bölcsbagoly:

" ja, én csak oktattam funkcionális anatómiát és sportélettant!"

és, hol van az ahhoz képest, hogy én fejlesztettem mesterséges intelligenciát, tekintve, hogy az MI szakértelem a kérdés?! mondtam már, 90-es IQ kell ahhoz, hogy ne gyere nekem ilyen hülyeséggel, hogy te jobban értesz az MI fejlesztéshez, mint az MI fejlesztő, mert tanítottál valami mást.

" A KSH adata egy átlagszámitás, de semmi köze a valósághoz"

a ksh nem az mszp leánytagozata, bizonyos módon számítja a létminimumot, az az alatt keresőket, és a szegénységet, és ez nőtt a Fidesz kormány alatt. nem azért, mert a ksh csalt, hanem mert ez a valóság.

" Ha majd az orosz fizetések akkorák lesznek mint a nyugatiak, akkor oda is lesz aki menjen."

ezzel elismerted, hogy Oroszországban rosszabb az életszínvonal. ez volt a kérdés.

" A magyar ipar leépitése és piacának elfoglalása nem számit kizsákmányolásnak."

na ez az, ami nem egy objektív dolog. szerintem ilyenről szó sincs. az Audi például a Magyar gdp akkora részéhez járul hozzá, hogy ha bezárják augusztusban a gyárat, akkor csökken a Magyar GDP. ez nem kizsákmányolás bazdmeg. a Magyar gdp sehol nem lenne a külföldi befektetők és az EU-s pénzek nélkül. hol kizsákmányolás ez te fasz?! még Orbán is vinnyog, és viszakozik, ha az EU-s pénzeket vissza akarják tartani.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.24. 20:39:11

@bölcsbagoly:

"mit csinálhatunk 5-tel több kulturális antropológussal, néprajzossal, kommunikációs "szagembnerrel""

a cikkben nem eme szakok fejlesztését ajánlottal, faszfej.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.24. 20:42:20

@bölcsbagoly:

"mit csinálhatunk 5-tel több kulturális antropológussal, néprajzossal, kommunikációs "szagembnerrel""

kb azt, mint amit a paleoornitológusokkal. :)

randomuser1 2014.11.24. 20:46:38

@Brendel Mátyás: usában a kutya se tanul 1etemen csak a nagyon gazdagok meg a nagyon alapítványosok, valahogy mégis cask náluk vannak a legsikeresebb egyetemi központok és alegjobban működő K&F
idehaza elmaradott és gyér az oktatás és sose volt különösebb keletje a tehetségnek, namost, erre mondhatod, ez orbán hibája, de azt is mondhatnánk, szociokultúrális sajátosság, húsz éve is fosszzar volt az egyetemi oktatás.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.24. 21:11:05

@Emmanuel Goldstein: mondhatom, hogy Orbán rontott a helyzeten és tovább akar rontani. ezt nyilatkozta. ez meg akáérhogy is nézzük, ROSSZ

KissGecihuszár 2014.11.24. 21:12:04

@Brendel Mátyás: Azért én ezzel hadd vitatkozzak, mert pl. az NSZK esetében kifejezetten az ipar adja a GDP nagyobb részét, de még a Franciáknál és az Olaszoknál is több, mint 50% az ipar részaránya a GDP-ből, főként mióta az Olasz könnyű és cipőipart gyakorlatilag kicsinálták a kínaiak. Ha már Kínánál, illetve Indiánál tartunk; a drágalátós Nyugat a '80-as évek végétől kezdve elkövette azt a súlyos hibát (mára már belátták), hogy először a könnyű, a ruha és cipőipart vitték el Kínába (L. adidas, puma, stb), mondván ott sokkal kedvezőbb feltételekkel - azaz szarér, húgyér- lehet gyártani a nagyon árérzékeny tömeg cuccokat. Mivel mind Kína, mind India ontotta a kizsákmányolható -sokszor gyerek- munkaerőt, ezért mindenki elégedett volt, hiszen a nagy nyugati gyártók ezáltal a manőver által megsokszorozhatták a profitjukat, előbbiek -főként a vidékről a nagyvárosokba "felköltözött" nincstelen, csóró parasztság pedig "stabil" melóhelyet, a kormányok pedig egyrészt hatalmas bevételeket -hiszen Kínában csak állami résztulajdonlással alapíthattak az "imperialisták" cégeket, másrészt pedig széles, eladdig nélkülöző néprétegek pacifikálását erőszak alkalmazása nélkül. Mivel jól ment a biznisz, ezért már egyre munkaigényesebb, magasabb hozzáadott-értéket előállító cégek (pl. Blaupunkt, AEG, egyéb elektronikai, szerszámgépgyártó, illetve automotive cégek) döntöttek úgy, hogy otthon mindent felégetve, felszántva, sóval beszórva új életet kezdenek Ázsiában. Emlékezzünk csak a vörös Schröder kancellár utolsó éveire: több, mint 5 milliós munkanélküli tábor Németországban, hasonló egyre súlyosbodó adatok Olaszországban, Franciaországban. eközben Kína, India felfoghatatlan ütemben fejlődött, hisz volt olyan év, amikor a kínai GDP 12%-al nőtt! Eközben az importált know-how berobbantotta a helyi cégeket is, nem véletlen, hogy mára Kína gyakorlatilag mindent képes legyártani és India sincs nagyon lemaradva ettől a tudástól. Eközben Nyugat-Európa már próbálna visszacsinálni mindent, hiszen a '80-as évek kínai lepukkant parasztjainak gyerekei már jól képzett, nyelveket beszélő high society girlek és boyok, akik már nem fognak napi pár € bérért robotolni, ergo már kezdi nagyon nem megérni nem kis pénzekért Európába fuvarozni az Ázsiában gyártott egykori legendás termékeket. India infrastruktúrája pedig még mindig katasztrofális, nem beszélve a korrupciós indexről, ami ugye nem mellékes, amikor 1-1 termék gyártási dinamikája óramű pontossággal van megtervezve, ergo nem ér rá, hogy 1-1 alkatrész 1 nap helyett 3 napig tartó utazással érjen a gyárba. Szóval Európa szeretne épp ezért újra iparosítani, mely elképzelés szerepel az EU elkövetkező pénzügyi ciklusának prioritásai közt is. Viszont a gyártási költségek most sem mellékesek, ergo az az EU-s tagország lehet nyerő, ahol alacsonyabb a bérszínvonal, jól képzett SZAKEMBEREK garmada áll rendelkezésre és persze kitűnő az infrastruktúra. Tehát akkor milyen úton kellene haladnunk?? Biztos, hogy a szolgáltató szektort kellene preferálni, vagy inkább helyzetbe hozni a honi KKV-kat, LC-ket, mint ezen esetleg az EU-ba visszatérő multi cégek beszállítóit? Ennek a hírnek én igenis tudok örülni: www.autopro.hu/beszallitok/Egymilliard-forintos-szerszamgepet-gyartott-a-Digep/12099/
Milyen jó, hogy a DIGÉP azon kevés hazai cégek egyike, melyet nem sikerült a faszkalap szdsz-es buzeráns bagázsnak szétverni, mondván nincs értelme a gépgyártásnak, egyszerűbb, ha ezeket a gépeket inkább Nyugatról megvesszük és némi marginnal továbbadjuk.

bölcsbagoly 2014.11.24. 21:21:37

@Brendel Mátyás: olyanból nem termeltünk ki soha 1-nél többet, azt is évtizedekre. most is csak egy van belőle. Úgy, hogy Ausztria kivételével (ott is egy van) egy környező országnak sincs egy sem. Hiányszakma. Ergo, rossz a válasz!
A MI nem =/= a természetes I-val. Az agy nem komputer, más elveken működik, igaziból nem is tudjuk hogy hogy.
A statisztikai adat csak egy általános információ. Attól hogy egy ember egy millió keres, a másik 9-nek akik csak 100.000-ret fejente, nem lesz 190.000 a fizetése, pedig tízük átlaga azt mutatná, nemde?
Kérdés,, hogy kinek rosszabb az életszinvonala Oroszországban? az oligarcháknak vagy a kedvenc kazánkovácsaidnak mint nyugati társaiknak? Dzsudzsák évi másfél milliárd forintot keres ott fotbalistaként. nyugaton sem kapna többet..
Ne csúsztass, nem a mostani helyzetről van szó az Audival, Mercedessel, hanem az 1990-1998 közti állapotokról, amikor a nemzeti vagyon nagyrészét kiárusitották az evlvtársaid. Ami meg megmaradt azt 2002-után (Ferihegy, Malév, Cargo, stb). A drága Eu-d meg termelőkapacitás létesitését nem engedélyezi állami segitséggel. A Malévet sem engedte megmenteni, mig másoknak hasonló esetben , igen. Miért is nem?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.24. 21:39:59

@KissGecihuszár:

"Azért én ezzel hadd vitatkozzak, mert pl. az NSZK esetében kifejezetten az ipar adja a GDP nagyobb részét"

nem igaz, az ipar csak 29 százalékot ad, a szolgálttatás 70-et

en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Germany

"de még a Franciáknál és az Olaszoknál is több, mint 50% az ipar részaránya"

nem igaz, a franciáknál az ipar 18 százalék, a szolgáltatás 80 százalék

en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_France#Sectors_of_the_economy

az olaszoknál az ipar 25, a szolgáltatás 73 százalék

en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Italy

az nem vita, hogy hasból mondasz baromságokat

a többi offtopic rizsa, és mivel egy komolytalan ember írta, el se olvasom.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.24. 21:49:01

@bölcsbagoly: egyébként tudod mit?! emigrálj Oroszországba, hülye, vén trotty!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.24. 22:35:42

@bölcsbagoly: "olyanból nem termeltünk ki soha 1-nél többet, azt is "

minek.

" A MI nem =/= a természetes I-val. Az agy nem komputer, más elveken működik, igaziból nem is tudjuk hogy hogy. "

éppen ezért a te biológia tudásod még kevésbé relevánsabb az MI-ben, mint az én MI tudásom. tökön szúrtad magad.

" A statisztikai adat csak egy általános információ."

de többet Mond, mint te.

" Kérdés,, hogy kinek rosszabb az életszinvonala Oroszországban? az oligarcháknak vagy a kedvenc kazánkovácsaidnak mint nyugati társaiknak? "

mindegyik rétegből több emigrál nyugatra, mint amennyi fordítva.

"Dzsudzsák évi másfél milliárd forintot keres ott fotbalistaként. nyugaton sem kapna többet.. "

nincs egymilliárd

www.blikk.hu/blikk_sport/fizetesemelessel-marasztalnak-dzsudzsakot-2296007

ennél többet kereshetne a Bayern Münchenben, de hát oda nem jut be. ez is mutatja, hogy mik az irányok

"Ami meg megmaradt azt 2002-után (Ferihegy, Malév, Cargo, stb). "

a Malév csődbe ment. a Fidesz örült volna, ha az átkozott nyugat megveszi, de nem vette. ennyit érünk nyugat nélkül.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.24. 22:45:59

@bölcsbagoly: itt a top 10 kereső focista a világon

sporteology.com/top-10-highest-paid-soccer-players-2014/

egyik se orosz csapatban játszik, mind a "hanyatló" nyugat országaiban rúgja a bőrt. szar ügy.

egyébként az EU GDP-je 8-szorosa az orosz GDP-nek. az egy főre jutó GDP meg több, mint kétszerese

randomuser1 2014.11.24. 23:27:35

@Brendel Mátyás: mondhatod.. és ez így is van, sőt, megkockáztatom, hazánk újabb történelmi tragédia kapujában áll aminek egyik jele az orosz közeledés

bölcsbagoly 2014.11.25. 07:40:05

@Brendel Mátyás: Te csak maradj a fantazmagóriáddal, ha van olyan hülye aki pénzt ad érte. Persze, hogy többet mond, utálom a statisztikai maszlagokat. Hha neked a Blikk a hiteles forrás....sorry... A Malévet az elvtársaid eladták egy orosznak, aki csődbe vitte, utána ugyancsak az elvtársaid az EU jóváhagyása nélkül kitömték 100 milliárddal. Majd 2010 nyarán az EU "felébredt" és visszakövetelte ezt a pénzt a Malévtől, ebbe bukott bele. hazudni csak szépen, ahogy a csillag....s nem úgy mint Fletódék....reggel-este, meg közte.
Remélem tudod, hogy a GDP csak egy mutató a sok közül, nem kell fétisizálni. A polinéziai szigetek GDP-je vajon mennyi és köszi mégis jól meg vannak a lakói.

bölcsbagoly 2014.11.25. 07:43:54

@Brendel Mátyás: a hanyatló nyugatod egyik bűne többek közt az, hogy pl. így túlértékelte egy sport/játék szereplőinek az árát! Ha szerinted normális, hogy egy focista egy nap-hét alatt annyit keressen mint egy jó szakember, akár tudós egy év alatt, akkor te nem vagy normális. A haladó nyugatoddal együtt.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.25. 09:33:51

@bölcsbagoly:

" Persze, hogy többet mond, utálom a statisztikai maszlagokat. Hha neked a Blikk a hiteles forrás....sorry... "

a KSH-ra hivatkoztam. Magyarország statisztikai kérdéseit tekintve tudsz hitelesebb forrást?

a KSH-val szemben te viszont saját magadat tudtad csak, mint "hiteles forrást" felmutatni. ami hat bazdmeg, nulla. ennél még a Blikk is jobb volna, mert az legalább más emberek vélmeénye. te csak önhivatkozni tudsz.

tudományos cikkeid is csak önhivatkozásból álltak, te faszfej?!

"A Malévet az elvtársaid eladták egy orosznak, aki csődbe vitte"

értem, tehát ez Volt a te nagy példád arra, hogy a nyugat kizsákmányol minket, bezzeg Oroszország nem. és ezért kell nekünk Oroszország fele közeledni.

azért vagy Fideszes, te nyomorult, mert hót hülye vagy

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.25. 09:36:08

@bölcsbagoly: szerintem az se normális, hogy Dzsudzsák majd egy milliárdot keres Oroszországban. tehát ez nem a "hanyatló" nyugat jellemzője.

és szerintem az se normális, hogy te hozod fel a focis példát, majd miutaán kiderül, hogy már megint hülye voltál, és tökön szúrtad magad, elkezded ekézni a saját példádat.

azért vagy Fideszes, mert hót hülye vagy, te nyomorult

KissGecihuszár 2014.11.25. 10:07:07

@bölcsbagoly: Ott van a 10 pontos; Brendel "kolléga" és a hozzá hasonló nagy valószínűséggel Bp-n élő cosmo-yuppie réteg, aki napközben egy igénytelen irodaházban héderel, majd onnét este 19h-kor a bulinegyedbe vonul, ahonnét olyan éjfél körül szubalkeszes állapotban tántorog haza, nos egy ilyen ember nekem ne pofázzon arról, hogy ez a követendő példa a "fejlett Nyugatot" ebben talán nem majmoló, 1000 sebből vérző Magyarország számára. Ki a faszom vagy te, hogy magas piedesztálról osztod a nettó hülyeségeid?? Ha már ennyire bújod a különböző statisztikákat, akkor annak is nézz utána, amit én mondtam, hogy az EU ismét iparosítani akarja a régi tagországokat, mert rájöttek, hogy a '80-as, '90-es évek komplett iparág importja nettó zsákutca volt!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.25. 13:23:34

@KissGecihuszár:

" a hozzá hasonló nagy valószínűséggel Bp-n élő cosmo-yuppie réteg, aki napközben egy igénytelen irodaházban héderel, majd onnét este 19h-kor a bulinegyedbe vonul, ahonnét olyan éjfél körül szubalkeszes állapotban tántorog haza"

nem talált. az nem érvelés, hogy mit álmodtál

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.25. 13:26:11

az a helyzet, kishülye, hogy szerintem én még részegen is okosabb vagyok nálad. :)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.25. 13:26:53

@KissGecihuszár: a saját érveidhez te nézel utána a statisztikáknak, vagy dugd fel magadnak! nem vagyok a rabszolgád!

bölcsbagoly 2014.11.25. 16:55:59

@KissGecihuszár: ez a pofátlan informatikus valamiféle francia címről pofázik, de ki tudja, hogy valójában hol eszi a fene. Ugyanolyan olyan beképzelt, pökhendi niemand mint a többi ballibsi álértemiségi. Ők értenek legjobban mindenhez, tudnak mindent jobban. S csodálkoznak , hogy minden normális ember utálja őket.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.25. 19:47:12

@bölcsbagoly: "valamiféle francia címről pofázik"

ebben is tévedsz

bölcsbagoly 2014.11.26. 12:49:58

@Brendel Mátyás: de remélem nem itthon rontod a levegőt? Csak azt nem értem, hogy miként foglakozhat valaki minimális ikerrel is a MI-val, amikor ő még a természetessel sem rendelkezik? -:)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.26. 16:27:36

@bölcsbagoly: "Csak azt nem értem, hogy miként foglakozhat valaki minimális ikerrel is a MI-val, amikor ő még a természetessel sem rendelkezik?"

no lám, rájöttél, hogy az a hipotézised, hogy én nem vagyok okos, ellent mond a tényeknek. de nem a hipotézised veted el, mert hülye vagy.

ⲘⲁхѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2014.11.27. 05:45:08

@bölcsbagoly: Hülye vagy baglyocska! Az első hely értékes. Az olimpiai aranyérmeseket ismerjük, az ezüst érmeseket alig, a bronzosokat nem is tudjuk. Az első és az ötödik között meg lehet csak tized másodpercek, centik vannak.
Lásd F1, ahol azonos autóval a szuper tehetség és a közepes között csak tizedmásodperc van. A sport pedig reklám, a reklám meg üzlet, kőkemény üzlet. Innen kezdve pedig az az első, aki egy tizeddel jobb. Az ott fog dolgozni ahol a legtöbbet fizetnek és nem csereszabatos, mint egy átlag értelmiségi vagy szakmunkás. Hülye vagy, mert ezt nem érted.

ⲘⲁхѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2014.11.27. 05:46:57

@Brendel Mátyás: ettől a hülye tollas @bölcsbagoly: -tól sose várj olyat hogy igazol valamit, csak huhog bele a cybertérbe.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.11.27. 07:35:58

@KissGecihuszár: "Ott van a 10 pontos; Brendel "kolléga" és a hozzá hasonló nagy valószínűséggel Bp-n élő cosmo-yuppie réteg,"

nem talált. elég könnyen osztogatod a 10 pontot alaptalan víziókra. megfontolt érvelést nem láttunk tőled. eléggé hirtelenkedő fasz vagy

Void Bunkoid 2014.12.01. 15:06:35

@Brendel Mátyás: valahogy mégis illene itt tartani azt a munkaerőt, aki itt termel, és később itt is fogyaszt.

Szerinted mit fognak csinálni a jövőbeni "importált szakmunkásaink"?

Ugyanúgy haza fogják utalgatni a lóvét anyunak, mint ahogyan csinálja Lengyelország meg Litvánia népességének vagy a harmada-negyede már vagy tíz éve - meg gondolom rengeteg a hazautaló londoni diplomával segédmunkát végző magyar is.

Ergo nem OTT fogják elkölteni a pénzt, ahol megtermelik, azaz nem lesz növekvő fogyasztás, ami növekedést, több munkahelyet generálhatna - mert ugye általában munkára akkor lesz igény, ha van hozzá társuló fogyasztás is, amiért termelni kell.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.12.01. 16:01:55

@Void Bunkoid:

"Ugyanúgy haza fogják utalgatni a lóvét anyunak, mint ahogyan csinálja Lengyelország meg Litvánia népességének vagy a harmada-negyede már vagy tíz éve - meg gondolom rengeteg a hazautaló londoni diplomával segédmunkát végző magyar is."

ugye ez a "hazautalja a pénzét, aztán eltűnik" nem tény. egyelőre az emigrált emberek nagy része maradni akar, és arról, hogy mennyit utalnak haza, nincs pontos felmérés. mármint, hogy hányad részt.

de mondom, bárcsak ott tartanánk, mint most Ausztria, hogy hozzánk jönnének a szakmunkások, mert nálunk már majdnem teljes foglalkoztatásnál sincs elég szakmunkás. miközben az ország nagy része olyan dologból él, amely sokkal kényelmesebb, jobban termeli a hasznot, mint a szakmunkásmunka.

egy tök jó jövőkép kicsit leegyszerűsítve: a magyar informatika cégben román szakmunkások csinálják az irodafelújítást, miközben az informatikai cég valami okos kütyüt állít elő, amelyet a román vendégmunkás, és az otthoni románok jó pénzért megvesznek.

én konkrétan tudok ilyenről magyar szakmunkással, és német IT céggel.

azért szerintem messze jobb a dolog programozói végén állni, mint a szakmunkás végén.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.12.01. 16:06:53

@Void Bunkoid: kicsit nagyobb léptékben meg ezt valahogy úgy szokták leírni, hogy a keleti vendégmunkások nyugaton kisegítenek, és ezzel egy bizonyos szinten segítenek fenntartani a keleti országok gazdaságát, ami nem baj, mert ezek a keleti országok kiváló piacot képeznek a nyugati cégeknek. tehát a fizetőképes kereslet szintjén érdemes őket fenntartani. akár még pénzelni is.

általában a szélsőbal és szélsőjobb pont azon nyekereg, hogy ez egyfajta gyarmatosítás. csak azt nem látják, hogy ebből a kiút nem a multinacionális karvalytőke szidása, hanem a képzettség.

mert ha olyan tudásod van, ami eladható, és amit akár a nyugati cég is, de jól megfizet, akkor az már rendben van úgy. nettó 2500 eurós fizetéssel már jól el lehet lenni

igazi Ténytár 2014.12.20. 05:04:33

@ Orbán az egész országnak 16 eves korig tanulo SZAKMUNKÁS LETÉT AKAR mert az a jovo.

Meg ne legyenek gimnazisták, ilyen olyan értéktelen diplomások, MIKÖZBEN A LÁNYA PERSZE NE SZAKMUNKÁS LEGYEN.

De meg csak nem is apja szerint értékes diplomás (Mérnök, mert ugye azt nem tudna elvégezni) hanem könyvtár-büfé szintű turisztika közgazdász diplomás.

de azt is 15millios Nyugati egyetemen...

iflgazdasag.blog.hu/2014/12/19/lerantjuk_a_leplet_az_orban_ugyrol
süti beállítások módosítása