Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Komorowski vs. Schmitt

2010.07.05. 06:12 | ZöldMarci | 4 komment

Címkék: lengyel életrajz lengyelország elnök köztársasági schmitt pál államfő bronislaw komorowski

Lengyelország vasárnap a Polgári Platform jelöltjét Bronislaw Komorowskit választotta elnöknek. Egy másik "polgári" párt jelöltje, Schmitt Pál is nemrég lett megválasztva. Érdekes összevetni a két jelölt életrajzát, hogy melyikük alkalmasabb  a feladatára:


Találós kérdés: melyik a lengyel és melyik a magyar elnök?

Fiatalkor

Komorowski:
1952-ben született, korán kapcsolatba került az ellenzékkel, és ezért már viszonylag fiatalon összetűzésbe került az államhatalommal. 1968-ban még középiskolásként vett részt a rendszer elleni tiltakozásokban

Schmitt:
A Vörös Meteor színeiben versenyezve különböző egyéni és csapateredményeket ér el. A 61-es duisburgi ifi vívó-vébén úgy dönt, disszidál, de aztán mégis visszamegy a csapathoz.Az átlagnál "árnyalattal" jobban él abból, hogy külföldről hazacsempészett "ezt-azt", főként nyakkendőt.

70-es, 80-as évek

Komorowski:
1971-ben rendszer elleni tevékenyésége miatt letartóztatják. Szabadon engedése után tovább folytatta földalatti tevékenységét, többek között az Irodalmi és Történelmi Könyvtár folyóirat főszerkesztője volt. A hatalom továbbra sem hagyta nyugodni, és időről-időre őrizetbe vette. Komorowski természetesen részt vett a Szolidaritás munkájában is.

Schmitt:
A 70-es években az Astoria szállóban vezérhelyettes, majd 1980-ban kinevezik a frissen átadott Fórum Szálló élére. Egy év múlva már az 1300 főt foglalkoztató Népstadion és Intézményei vezetője. A 80-as években egyre magasabb tisztséget tölt be az állami sportapparátusban és a magyar olimpiai bizottságban is. Erre az időszakra esik az 1984-es Los Angeles-i olimpia bojkottja.

A rendszerváltás után

Komorowski:
1990-1993 között három különböző kormányban is a védelmi miniszter helyetteseként szolgálta Lengyelországot, illetve 1991 óta folyamatosan a Szejm tagja. 1997 és 2000 között a Szejm Honvédelmi Bizottságának elnöke volt, majd 2000-2001 között Jerzy Buzek kormányában már a védelmi miniszter pozícióját töltötte be. 2005-ben lett a lengyel parlament alelnöke, majd 2007-ben elnöke lesz. 2010 áprilisában Lech Kaczyński elnök tragikus halála után ideiglenes köztársasági elnök lesz. Július 4-én az választják meg az emberek köztársasági elnöknek.

Schmitt:
Feljebb kapaszkodik a NOB ranglétráján is. Több kormányban is nagyköveti posztot tölt be. 1998-ban felajánlja az MSZP-nek, hogy támogassa őt független főpolgármester-jelöltként. 2002-ben a Fidesz függetlenjeként indul, de veszít. 2003-ban "felajánlja a függetlenségét" a Fidesznek. A párt alelnöke, majd Európai Parlamenti listavezetője lesz. Európai Parlamenti munkáját az egyik legrosszabbra értékelik. 2010-ben parlamenti elnöknek választják ezt három hónap után cseréli fel az államfőségre.

 

Vajon melyikük tűnik alkalmasabbnak a tisztség betöltésére?

 

(Komorowski életrajzában a Kitekintő, külpolitikai portálra támaszkodtam).

 

· 1 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr662129989

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Komorowski a lengyel elnök 2010.07.05. 12:21:02

„A lengyeleknek megvan az okuk a büszkeségre, mert ma a demokrácia diadalmaskodott” - nyilatkozta a Polgári Platform győztes jelöltje. Bronislaw Komorowski Jaroslaw Kaczynskit, a repülőszerencsétlenségben elhunyt államfő ikertestvérét utasította maga mögé…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.07.05. 16:01:16

Azért a két aranyak kihagyni több, mint szánalmas:D

Mi az a "vezérhelyettes"?:D Egy szállónak van vezére?

belga6 2010.07.07. 15:14:14

Igazából nem is kell semmit leírni, a fotó mindent elárul. Nem láttam ilyen képet Gönczről, Mádlról és Sólyomról sem.

netlovetta 2010.12.01. 13:02:08

@aesculus: Igazad van. Habár lett volna választék bőven háromszoros-négyszeres-ötszörös olimpiai aranyérmesből is, mi több, Gerewich Aladár 7 olimpiai aranyérmet szerzett.

A vezérhelyettes a vezérigazgató-helyettes lerövidítése. És igen. Akkoriban vezérigazgatók álltak a szállodák élén, képzeld.
süti beállítások módosítása