Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Rezsicsökkentéssel Észak-Korea felé

2013.04.27. 17:48 | Brendel Mátyás | 82 komment

Címkék: orbán viktor kommunizmus rezsicsökkentés

tervgazdálkodás.jpg

A címben Észak-Korea mint egyetlen még ma is igazán kommunista, és nem a kapitalizmus felé tartó ország szerepel. Írhattam volna azt is, hogy rezsicsökkentéssel a lenini úton, vagy a szocializmusba, vagy hasonlót. A lényeg, hogy lássuk, arról van itt szó, hogy az állam tervgazdálkodásos módon meg akar határozni bizonyos dolgokat, konkrétan árakat, amelyeket a piac alakít ki. És arról volna szó, hogy lássuk, hova vezet ez!

Magyarországon már maga az is katasztrófa, hogy a közművek csak részben vannak magánkézben, és versenyről nem is nagyon lehet beszélni. Így a rezsiárakat nem a szabad piac alakítja ki. Azért szomorú ez, mert ez volna a rezsicsökkentés igazi megoldása. Ha valóban van olyan közmű-cég, amelyik túl sok profitot tesz zsebre, akkor nosza, jelenjen meg a piacon a versenytárs, ígérjen alá, és akkor majd az emberek megoldják ezt a dolgot a vállalatokkal, Orbán nélkül!

Ha ellenben a közművek nem nyelnek le különösebben nagy hasznot, akkor az orbáni parancs végzetes, mert a beruházások fognak elmaradni, illetve tönkre fognak menni a cégek. A cégek tönkremenetelét még a tervgazdálkodás, még a legdiktatórikusabb sztálinizmus sem tudja nem megtörténtté tenni. És a tervgazdálkodásban pont az a baj, hogy az egész azon múlik, hogy aki tervez, az még akkor sem láthat át mindent, ha nagyon okos és jól informált, ha pedig csak egy Orbán Viktor, akkor aztán igazán nagy baj van.

Lehet itt kérem csökkenteni a rezsit akár 80 vagy 90 százalékkal is, sok év múlva akár ingyen is kaphatjuk a rezsit. Node mit érünk vele, ha közben a beruházások elmaradnak, a cégek tönkremennek?! Végül a semmit fogjuk ingyen kapni. És a semmi ingyen az rosszabb, mint a valami pénzért, ha arra a valamire szükség van.

Olyasmi ez, mint a szocializmus legrosszabb évei a legrosszabb szocialista országokban, ahol a boltban nem volt drága az áru, csak éppen alig lehetett valamit is kapni. Örülni fog ennek a szavazó?! Gondolom nem. Hát akkor miért olyan rövidlátó, hogy a rezsicsökkentésnek tapsikol?!

Vagy amikor Rákosi elvtárs "belevéste az alkotmányba", hogy a vas és acél országa leszünk, a realitásoktól függetlenül. Lettünk is kényszerből, meg is lett az eredménye.

leszakadtelektromosvezetek.jpg

Annak tapsikol, hogy majd a jövőben egy napon leszakad a vezeték, és már senki nem javítja meg?! Épp márciusban volt ugye egy nagy hóvihar, amikor nagyon sok vezeték sérült meg. És akkor az ilyet a jövőben nem javítják meg, mert már nincs a cégnek nyeresége, amelyből megjavíthatná? Azok a területek, ahol kiesett az áram, majd úgy is maradnak. Vagy eltörik a vízcső, és már nincs pénz megjavítani. És akkor mi lesz, Orbán a parlamentben kétharmaddal megszavazza, hogy a cső nem törhet el?! Alkotmányba fogják vésni?! És akkor nem fog eltörni?! Akkor nem lyukad ki a gázvezeték, és nem robban fel az egész csőrendszer?!

Persze értem én, rövid távon jól jár a szavazó, és ennek örül, mint majom a farkának. De hát kérem, a Kádárizmusban is így volt: mindenki azt hitte, jól jár, mert a maga kis kiskapuival megoldotta a dolgokat, és egyébként meg volt némi jólét, hitelből, csak kérem közben ment tönkre a rendszer és halmoztuk fel az adósságot. Persze, lehet a gyárból hazalopni az alkatrészt, lehet fusizni, magánhaszonra dolgozni, csak közben megy tönkre a gyár. és aztán az ország.

Csodálkozom ezen az országon, hogy nem volt elég a Kádárizmus sok évtizede ahhoz, hogy ezt megtanulja?! Muszáj még egyszer kipróbálni, még egyszer tönkretenni ezt az országot, hogy egy kis időre megint tudatosuljon a tanulság?! Hogy aztán pár évtized múlva megint elfelejtődjön az egész?! Jöjjön egy újabb Kádár-Orbán, és megint tönkre tegye az országot?! Ennyire hülye ez az ország, hogy újra és újra el kell követnie a hibáit, hogy kérészéletű ideig tanuljon belőle valamit?! Ennyire amnéziás?!

Egy legutóbbi hír szerint például az ÉMÁSZ 116 milliárd forint mérlegfőösszeg mellett - ami kb az összvagyonnak felel meg - 4,2 milliárd forintot osztottak ki a befektetőknek. Gondoljuk meg, ez nem valami nagy nyerészkedés, ez a jegybanki alapkamat alatt van, és a bankban is kb ennyiért tudom lekötni a pénzem. Ha ezek a gonosz befektetők ezt nem érdemelték meg, akkor senki nem érdemli meg, aki a bankban leköti a pénzt. És ha ennyi nyereséget sem adunk nekik, akkor hülyék lesznek befektetni, és nem jön majd az áram.

Az ÉMÁSZról azt is megtudjuk, hogy kb 20 milliárdot fordított beruházásra. Mivel abból a 4 százalék közötti nyereségből nem lehet elvonni, mert mint mondtam, akkor hülyék lennének befektetni a befektetők, nyilván a beruházásokból megy a rezsicsökkentés. A tíz százalék elviszi majd a felét, a következő tíz az egészet. És akkor jönnek a leszakadt vezetékek, melyeknél nincs pénz a javításra. Kell ez nekünk? Tényleg ez kell nekünk?!

A valódi rezsicsökkentés a piac megnyitásából állna, olyan törvények bevezetésével, amik az áramtolvajok elleni fellépést, a nem fizetők lekapcsolását teszik lehetővé. Olyan törvények, melyek a távfűtéses rendszer modernizálását, a mérőórák felszerelését, a modern, rádiófrekvenciás automatikus mérőórák üzembe vételét teszik lehetővé.  A valódi rezsicsökkentésbe olyan államilag támogatott szigetelési programok is többet tennének, mint amit az Együtt2014 ígér. Vagy akár még progresszívebb dolgok is. Ilyen szempontból jó volna, ha az LMP zöldsége helyett  a valódi környezetvédelmi programok végre tényleg hangsúlyt kapnának a PM-en keresztül az E14-ben.

A piaci versenyhelyzet előnyeire szerintem a legjobb példa a mobilszolgáltatók helyzete. Nekem már a kilencvenes évek közepétől volt mobiltelefonom, és az elején gondot okozott az, hogy szükségem volt mobiltelefonra, de különösebben nagy forgalmat nem bonyolítottam. Luxus volt tehát a havi előfizetés. A versenyhelyzet pár év múlva megteremtette a megoldást: előfizetéses kártyával annyit fizetek, amennyi forgalmat bonyolítok, és mivel csak pár napig vagyok évente Magyarországon, ezért ez nekem tökéletes megoldás. Érdekes módon a vízzel, elektromos árammal, és leginkább a távfűtéssel ez a megoldás nem létezik. A víznél és áramnál van alapdíj, az távfűtés pedig maga a katasztrófa. Érdekes módon a kapitalista Németországban van mérőóra a távfőtésen, és itt pont annyit fizetek, amennyit fogyasztok. A kapitalizmus meg tudta oldani azt, amit mi a tervgazdálkodásból örököltünk, és a kommunista szemléletű kormányok eddig nem tudtak megoldani, és ez a rezsicsökkentő kormány nem is fog. Pedig hát kérem a távfűtés legjobb rezsicsökkentése az, ha nem közösen fizetjük a közösen az ablakon kiengedett meleget, mert mindenkinek kurvára mindegy, hogy mennyit fűt, úgyse mérik. Én leginkább ezt várom hathatós rezsicsökkentés címszó alatt.

Ja, egyébként Észak-Koreáról szólva, azt megfigyeltétek, hogy Kim-Dzsongun Orbán méltó "tanítványaként" az egész világ elleni szabadságharccal akarja bebetonozni a hatalmát, oszt ha pár óra alatt verik szét az országát, neki az se drága?!



Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr455249786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

camilló 2013.04.28. 06:50:42

Súlyos hiba összemosni a Kádár rendszert , az Orbánizmussal. Alapjaiban mások a célok, még ha az eszközök hasonlóak is. Az említett piaci viszonyok tönkre tették az országot. Tudomásul kell végre venni, a piac nem mindenható. Ezt nem én állítom, hanem a FED elnöke jelentette ki, a válság kezdetén. Olyan munkahelyek kellenek, ahol az ember annyit keres, ami normális megélhetést biztosít. Ezek a munkahelyek nyilván nem összeszerelő üzemek. Nem takarékoskodni kell, hanem többet dolgozni, olyan árut előállítani amin van annyi árrés, hogy a dolgozókat tisztességesen meg lehessen fizetni. Persze lehet csinálni energia megtakarító beruházásokat, de talán ki kell előtte termelni az árát, és nem hitelből fedezni.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.04.28. 06:59:28

@camilló: a nem piacgazdaság is Észak-Koreába vezet. a piacgazdaságnak lehet, hogy van válsága, de a nem piacgazdaság totálisan megbukott. csak Észak-Korea maradt, meg lehet nézni, hogy állnak!

camilló 2013.04.28. 13:03:54

@Brendel Mátyás: Tévedsz, és megint csak nem én állítom. A válság óta elég sok tanulmány jelent meg erről. Érdekelne, honnan származnak az információid Észak-Koreáról. A hivatalos propaganda más mint a valóság. Nem védeni akarom azt a rendszert, mert szinte semmit nem tudok róla, ahhoz, hogy megfogalmazzam a véleményem.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.04.28. 15:51:39

@camilló: ha szerinted Észak-Korea jobb, én nem fogok veled ilyen abszurd véleményről vitázni. költözz oda! ha nem tudod, akkor meg ne mondd, hogy tévedek! attól még nem lesz a nem piacgazdaság jobb a piacgazdaságnál, hogy kritizálják a piacgazdaságot. a kritika az csak annyit jelent, hogy valaki szerint nem tökéletes. hol van ez attól, hogy valami más jobb volna?!

komolyan, elemi logika IQ90-es probléma.

kvadrillio 2013.04.28. 16:09:51

HMM...A PIAC LE VAN SZARVA !
AMÍG COCILIZMUS VÓTT, AZ ÁLLAM DIRIGÁLT AZ ÁRAKBAN. 20 MILLIÁRD ADÓSSÁG VOLT, ÉS MINDEN DOTÁLVA VOLT.3 FT VOLT A KENYÉR !
MIÓTA-AZÓTA "PIACGAZDASÁG LENNE, SZÁZMILLIÓAN RABOLJÁK LE A NÉPET, RÁADÁSUL ENNEK KÉTHARMADÁT LE IS TAGADJÁK AZ ÁLLAM ELŐL, ÉS 20.000 MILLIÁRD (DE TÖBB IS...) AZ ADÓSSÁGUNK.
ÁRAK AZ EGEKBEN, TŐZSDÉN JÁCCANAK AZ ÉLELMISZER-, GABONAÁRAKKAL ...EGYEBEKKEL....

NU, A SZOCIALIZMUS JOBB VOLT !

Value Akokabe 2013.04.28. 16:18:19

Biztosan én vagyok a hülye ,végre rezsicsökkentés,erre bizonyos embereknek ez nem tetszik mert hozzászoktak hogy minden január elseje után általában minden drágult ezidáig és mint a birkák tudomásul vettük sőőőőt hozzászoktunk.
Majdnem hogy bűn lett a csökkentésből.
Miért kell ezért Korea vagy Sztálinizmus vagy hasonlók?
Ha nem bírja a befektető majd szépen elmegy mi meg visszavesszük ócsóé(?).
Lásd Szuez cég a vizes csapat(akik semmit nem ruháztak be csak emelték az árakat a semmiért).

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.28. 16:21:54

Rossz a kiindulópontod. Ugyanis eleve hatósági áras a rezsi, s nem piaci áras.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.04.28. 16:26:33

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

"Rossz a kiindulópontod. Ugyanis eleve hatósági áras a rezsi, s nem piaci áras."

a post elején ezt írtam:

"Magyarországon már maga az is katasztrófa, hogy a közművek csak részben vannak magánkézben, és versenyről nem is nagyon lehet beszélni."

olvasni tucc még?!:)

Value Akokabe 2013.04.28. 16:26:35

Szerintem ez nem PIROS hanem VÖRÖS lap!!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.04.28. 16:28:22

@Value Akokabe:

"Ha nem bírja a befektető majd szépen elmegy mi meg visszavesszük ócsóé"

és az állam meg fogja tudni csinálni a lehetetlent, amit a befektető nem tudott?! mondom, érdemes volt a Kádárizmust végigszenvedni, ha nem tanultál belőle?!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.04.28. 16:29:13

@Value Akokabe: igen, nyilván vörös ideológia a tervgazdálkodás ellen és a szabad piac mellett ágálni.:)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.04.28. 16:29:44

@kvadrillio:

"A SZOCIALIZMUS JOBB VOLT !"

költözz Észak-Koreába!

Value Akokabe 2013.04.28. 16:34:45

@Brendel Mátyás: 1.A befektető csak komoly haszon reményében hagyja itt a pénzt
2.A haszon biztosítása érdekében komoly kartelezés folyik a fejünk fölött.

Mindezeknek semmi közük a Kádárizmushoz .

Ismét az az alapvető kérdés hogy miért BŰN árat csökkenteni?
Jelezd a szolgáltatódnak hogy Te a piacgazdasági szempontok miatt áremelést szeretnél.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.04.28. 16:35:53

@Value Akokabe: "miért BŰN árat csökkenteni" ott van a cikkben konkrét számokkal

Value Akokabe 2013.04.28. 16:39:36

Nagyon erőltetett ez az egész és komoly MSZP-s jellege van.
Fizess többet "konkrét számokkal", egészségedre.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.28. 16:40:34

@Brendel Mátyás:

Olvastam, de ez az alapálláson nem változtat.

Szerintem is a hatósági ár megszüntetése a megoldás, de ez scak akkor lehetséges, ha előtte a kvázi-monopóliumok megszűnnek. Angliában pl. van 30 áramszolgáltató, azaz van valós verseny. Mo-n ha jól emlékszem 3 szolgáltató van, mindegyik monopolhelyzetben.

Amíg viszont van hatósági ár, az állam árcsökkentése ellen nem lehet felhozni komoly érvet.

Hunor Levente 2013.04.28. 16:42:05

lehet van szigetelési programjuk, de sajnos az együtt2014-nek se tudok hinni
nem veszem be bajnai nemzeti dumáját
(a nemzeti érzelműek meg valószínű még annyira se)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.04.28. 16:44:33

@Value Akokabe: "Ha nem bírja a befektető majd szépen elmegy mi meg visszavesszük ócsóé"

a cikkben szereplő ÉMÁSZnál például az államnak be kéne tennie 100milliárdot, ha a befektetők kivonulnak. ezt honnan veszi a költségvetés? az emberektől.

és akkor örülsz, ha Orbán csökkenti a rezsidet, de beszed tőled sokkal több plusz adót, hogy helyreállítsa az ebből fakadó problémákat?!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.04.28. 16:47:20

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nem fogod fel, hogy én is ezt mondom?! csak azért mondod, hogy nem értesz egyet, mert vitázni akarsz? miről?:)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.28. 16:47:50

@Value Akokabe:

Nem lehet visszavenni, ugyanis nagyon sok pénzbe kerülne ez az államnak. S ennek értelme sincs különösebben. Nem az a cél, hogy magánmonpólium helyett legyen állami monopólium, hanem az, hogy legyenek piaci állapotok.

Value Akokabe 2013.04.28. 16:48:24

@Brendel Mátyás: Eddíg is tölem szedték be a "befektetők" díj formájában és nem igazán fejlesztettek különben nem igazán dőltek volna ki az oszlopok.

Hunor Levente 2013.04.28. 16:48:56

@Value Akokabe: az állam mindenbe beleszól és diktál (még az emberek magánéletébe is), az az erőltetés.
nem ad szinte semmit, de amit lehet, azt elveszi.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.04.28. 16:49:57

@Value Akokabe:

"A befektető csak komoly haszon reményében hagyja itt a pénzt"

ott van konkrét számokkal, hogy az ÉMÁSZnál a "komoly haszon" kb 4 százalék. kapsz ennyire hitelt?!

és kell azt bizonygatni, hogy az állami vállalat kevésbé hatékonyan működik?! a 4 százaléknál simán többet bukunk a tervgazdálkodáson. ott van Észak-Korea példája, és ott van a bukott Kádárizmus példája. miért nem tanulsz a történelemből?!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.04.28. 16:52:05

@Value Akokabe: jól emlékszem, az úgy volt, hogy az államkapitalizmus sokkal hatékonyabb volt a kapitalizmusnál, háromszor köröztük le a nyugatot, ebbe buktunk bele. ugye így volt?!:) miért kell azt Magyarországon bizonygatni, hogy a szocializmus SZAR?! kipróbáltuk, tapasztaltuk saját bőrünkön, hogy szar.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.28. 16:52:43

@Brendel Mátyás:

Akkor viszont abszurd ez az északkoreázás. Hiszen te is jól látod a valós helyzetet. Észak-Koreában és általában a kommunizmusban ugaynis nem magáncégek vannak, melyeket korlátoz a hatósági ár, hanem minden állami tulajdonban van és eleve az árrendszer elég virtuális, hiszen egy marxista gazdaságban nincs jelentősége annak, hogy egy áru mennyibe kerül.

Value Akokabe 2013.04.28. 16:56:40

@Brendel Mátyás: Beszélsz itt olyan dolgokról aminek se füle se farka .
Intézd el hogy holnaptól versenyezzen 30 vállalat hogy olcsóbban jöjjünk ki a hónap végén.
Ez nem valószínű hogy meg fog történni.
Akkor?.. emeljenek árakat mert különben világvége és Észak-Korea + Kádárizmus
na ne má !!

na4 2013.04.28. 16:58:37

A rezsicsökkentés annak a fiaskónak a beismerése, hogy itt fizetésemelés és felemelkedés egyhamar nem lesz. Ezt most rezsicsökkentéssel alcázzák. Ja meg egy év múlva választások. Felépült a tervgazdálkodásos szocializmus. Az, ami egyszer már fényesen megbukott. Vagyis rohanunk a második bukta felé. Ill. rohannak azok, akik Magyarországon maradnak.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.04.28. 17:00:17

@Value Akokabe: " nem igazán dőltek volna ki az oszlopok." én még emlékszem, a Kádárizmusban sosem dőltek ki az oszlopok, kolbászból volt a kerítés, annyit fektettek be, és olyan hatékony volt a gazdaság, hogy ezrével jöttek hozzánk a hanyatló kapitalizmusból az emigránsok.:)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.04.28. 17:01:21

@Value Akokabe:

"Intézd el hogy holnaptól versenyezzen 30 vállalat hogy olcsóbban jöjjünk ki a hónap végén."

nem ez volna a kormány dolga?!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.04.28. 17:03:01

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

mit nem értesz?

A teljesen szabad piaci verseny és Észak-Korea között Magyarország félúton van ilyen szempontból. Orbán pedig Észak-Korea felé halad. Ez ROSSZ. Ezzel te is egyetértesz. Mivel nem értesz egyet, te marha?!

panic_button 2013.04.28. 17:08:16

a céges elmü számlán már rajta van a rezsicsökkentés, csak éppen +10%-ként.

Value Akokabe 2013.04.28. 17:11:38

@Brendel Mátyás: Tudomásul kell venni hogy az ország fel van osztva mint a maffiánál a területek.(T-com,UPC,Invitel, E-on,Suez stb.
Azt is tudomásul kell venni hogy pl.Budafokon 50 m-en belül 5 bankfiók van(volt).
Versenyhelyzet volt állítólag és ezt szeretnéd hogy legyen.
Nagyon drágán szolgáltattak, pedig olcsóbbnak kellet volna hogy legyen.
Most hogy alig van pénz és óvatosabbak az emberek kiderült az is hogy lehet számlavezetési dij és egyebek nélkül is lakosságot kiszolgálni.
ÉS??.....

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.04.28. 17:15:18

@Value Akokabe: mit akarsz ezzel?! lehet egyedi eseteket mondani, de nagy vonalakban a verseny a hatékony. több száz évnyi történelem igazolja. nem körözte le a tervgazdálkodásos keleti blokk a hanyatló kapitalizmust. emlékszel még?! kell még magyarázni?! miért vagy hülye?!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.04.28. 17:17:48

@Value Akokabe: "Most hogy alig van pénz és óvatosabbak az emberek kiderült az is hogy lehet számlavezetési dij és egyebek nélkül is lakosságot kiszolgálni."

a versenynek sok feltétele van, az egyik, hogy a lakosság legyen hajlandó szolgáltató váltani. a másik, hogy a kereslet ne legyen nagyobb, mint a kínálat. de ha a piacot megnyitották, és a kereslet nagyobb, mint a kínálat, akkor meg szoktak jelenni a befektetők.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.04.28. 17:19:44

@Value Akokabe: a legtöbb helyen azért lehet többféle internet és többféle televíziós szolgáltató közül választani

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.04.28. 17:20:55

Van egy milliárdos ügyfelem, aki társasházat épitene.

Roppant egyszerű a felállás: ha tud 20% hasznot kiszedni belőle, akkor megcsinálja, ha nem, akkor inkább bankban fialtatja a pénzét.

Előbbiből kurva sok embernek lenne munkája/haszna, és az államnak nem kevés adó+áfabevétele, utóbbinál senki nem kap semmit a milliárdoson kivül.

Minden igy működik, csak épp azok nem látják be, akik soha a büdös életben nem voltak versenyszférában megméretve...

Value Akokabe 2013.04.28. 17:22:16

A rokonaid a hülyék a műszaki tudásukkal együtt és Te aki dilettáns módon a történelemre hivatkozva írsz gazdasági dolgokról marhaságokat.
Ha nem történt volna a rezsicsökkentés című fejezet Te büdös birka módon otthon kussolsz oszt tudomásul veszel és valami más fassággal próbálod a blog kattintásaid számát növelni

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.04.28. 17:22:27

@Value Akokabe: Magyarország kapitalizmus szempontjából még nem kiérlelt ország, ennek politikai okai is vannak, meg nem igazán vonzottuk a befektetőket, ennek is politikai okai vannak. kicsi ország is vagyunk, és nem olyan régen van kapitalizmus. de minden kezdeti probléma ellenére a további piaci nyitás a helyes út, nem pedig az Orbánizmus

Value Akokabe 2013.04.28. 17:32:17

@Brendel Mátyás:
Mégegyszer: Math
A rokonaid a hülyék a műszaki tudásukkal együtt és Te aki dilettáns módon a történelemre hivatkozva írsz gazdasági dolgokról marhaságokat.
Ha nem történt volna a rezsicsökkentés című fejezet Te büdös birka módon otthon kussolsz oszt tudomásul veszel és valami más fassággal próbálod a blog kattintásaid számát növelni

csőcsere 2013.04.28. 17:49:32

Thatcher-nek tulajdonítják a következő szavakat:

On Feb. 5, 1976, Prime Minister Thatcher said, "...and Socialist governments traditionally do make a financial mess. They [socialists] always run out of other people's money. It's quite a characteristic of them."

"A szocialista kormányok hagyományosan ténlyeg pénzügyi kuplerájt teremtenek. Ők (szocialisták) mindig kifutnak más emberek pénzéből. Meglehetősen jellemző rájuk."

Ennyi. A kapitalizmus nem tökéletes, viszont ottnaz egyénnek van esélye a sikerre, a szocializmus maga a kupleráj és mellette egyenszürkeség. Versenyhelyzetet és vállalkozásbarát környezetet teremteni, az OK, a központi kézivezérlés sok jót nem hoz.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.04.28. 17:50:52

@Value Akokabe: próbálj meg legalább úgy tenni, mintha érveket írnál! meg mondjuk érthető, kerek mondatokat. mert nem is értem, mi a faszt írsz.

Egyéves Önkéntes 2013.04.28. 18:11:48

A távhőről írottak sajnos a valósággal szöges ellentétben állnak, ugyanis 2004 óta lépcsőházanként kötelező mérni a fogyasztást, amit aztán a lakók által meghatározott módon (tavaly óta jogszabály is rögzíti az alapelveket, mert mindig állt a bál a lakógyűléseken) kell szétosztani.
Ja, a rádiós költségosztónak nem sok értelme van, mert a távhőtörvény szerint évente be kell jutni a lakásba, ez eddig a leolvasáskor volt, így bár kissé kényelmesebb az egész, de ezen felül semmi extrát nem nyújt.

M_R 2013.04.28. 18:14:27

Fel kellene már fogni hogy nincs "ingyenebéd". Ami a szaporítóalany "zembereknek" rezsicsökkentés, az a vállalkozásoknak rezsinövekedés. Szépen lejtmenetben van a forint is. Szerintetek a drágább gázzal, drágább üzemanyggal boltba fuvarozott kenyér (de vagy bármi más) olcsó marad? Nem. Jó, persze maj jöna Jóságos Állambácsi és hatósági árassá teszi a tejet, kenyeret, húst is... Na ezt hívják úgy hogy cucializmus - ha a fideszes birkák ezt akarják, ám legyen nekik újabb 40 év.. De én ebből kösz nem kérek. Mivel az utóbbi 25 évben születettek kivételével a többség ebben a "jóságos és mindenható állam" idejében szocializálódott - elég megnézni a birkamenetek meg a "rezsikérdőívet" lelkesen aláíró átlag-fideszest: életkora 60+, nyugdíjas egykori állami alkalmazott...

hackbard.celine 2013.04.28. 18:17:55

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "a hatósági ár megszüntetése a megoldás"
Nem ez a megoldás. A megoldás ha a hatósági árban a közüzemeknél nem engedik el a szabadpiaci árazást, mert akkor a kartellező szolgáltatók nyertek.
Ez máshol is működik a liberális kapitalizmusban: a valós költségek figyelembe vételével az egyetemes szolgáltatást biztosítani kell a kiszolgáltatott (jogi szempontból aszimmetrikus) ügyfélkör részére. Ezt hívják árszabályozásnak és eddig működött.
A piaci szereplők, pl. közepes és nagyvállalatok pedig alkudják ki a fogyasztásuknak megfelelő árakat az egymással versengő szolgáltatóktól, mert a piaci pozíciójuk, jogi apparátusuk ezt lehetővé teszi.
Az extraprofit lózunggal persze lehet dobálózni, de az éves 3,5-4,9% megtérülés az nem extraprofit, messze alatta van a reálisnak (vö: alapkamat).
Az akárhogyis nézzük, mégse járja, hogy nemzeti büszkeségünk, a pártállami kifizetőhelyként működő MVM mondjuk 90 Mrd adózás utáni nyereséggel 90 Mrd-ot befizet a költségvetésbe, az összes piaci szolgáltató pedig mínuszba kerül az egyetemes szolgáltatás 46 Mrd-os elvonása miatt (rezsicsökkentés).
Ez a rendszer fenntarthatatlan.
A marxizmust szoktad emlegetni, magadat antimarxistaként definiálod. Holott itt nem a marxizmus a probléma, hanem a nacionálbolsevik önkény. Ami most épül. És igen, az irány ÉK felé mutat, mert nincs meg a magántulajdon tisztelete, bárkitől bármit elvehetnek.
Szerencsejáték, dohányterjesztés - ezek azok az üzletágak (erősen kötődnek a maffiákhoz is), ahol a fogyasztás konstans, mert addiktív. A közgazdaságtani rugalmassága közel 0, bármennyire kevés pénze van a népnek, inkább erre költ, mint kajára.
Na ezt játszották át baráti kezekbe, utólag 2,5x profittal. 20 évre 10% garantált profit közel 0 befektetéssel a haveroknak?
És ezt is meg lehetett csinálni.
Az antimarxizmusod elavult.

unionista (törölt) 2013.04.28. 18:22:00

@Brendel Mátyás:
az európai közművekben is van köztulajdon, állami tulajdon persze, hanem tartományi, vagy városi. de köztulajdon.

magyarországon a régiók nincsenek közjogi szintre emelve, és a városok sem önállóak. miért ne lehetne az e-on hungária egy német-magyar vegyesvállalat? miért ne lehetne a közműveket vagy a közlekedést szövetségi keretek között fejleszteni? a külföldi oligopólium mitől jobb mint a belföldi oligarcha? ezeken a területeken totális verseny sohasem lesz.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.04.28. 18:29:54

@Egyéves Önkéntes:

"A távhőről írottak sajnos a valósággal szöges ellentétben állnak, ugyanis 2004 óta lépcsőházanként kötelező mérni a fogyasztást, amit aztán a lakók által meghatározott módon (tavaly óta jogszabály is rögzíti az alapelveket, mert mindig állt a bál a lakógyűléseken) kell szétosztani."

ez még messze nem elég jó megoldás

"Ja, a rádiós költségosztónak nem sok értelme van, mert a távhőtörvény szerint évente be kell jutni a lakásba, ez eddig a leolvasáskor volt, így bár kissé kényelmesebb az egész, de ezen felül semmi extrát nem nyújt."

és mit csinálnak, ha nem jutnak be a lakásba, és az illető hamis állást diktál?! feltörik a lakást rendőrrel?!

M_R 2013.04.28. 18:30:37

@Kőmíves Kelemen:
"
Minden igy működik, csak épp azok nem látják be, akik soha a büdös életben nem voltak versenyszférában megméretve..."

És sajnos most ők vannak kormányon. Aki valaha közülük egyáltalán "dolgozott" valahol az általában valami egykori állami hivatal/pártközpont volt.

Az meg hogy a magyar állam mennyire jó gazda számos példa van: MÁV, BKV, egészségügy, oktatás...

Április elejétől működni kellene az on-line adóhatósági pénztárgépeknek - még jóváhagyott eszközök sincsenek, infrastruktúra semmi (elég megnézni a NAV SZJA kitöltő programjait - főleg a "söralátét" verziót).

Egy hónap múlva működnie kéne a megtett úttal arányos elektronikus útdíjnak - gyakorlatilag még semmi nem történt...még a koncepció is homályos.

Persze a bevételek már be vannak tervezve az idei költségvetése - sőt nagy részét már el is költötték.

Pl. ócsai lakópark (ami nem ócsai és nem lakópark - inkább egy zárt gettó, mert a lakópark és Ócsa közt ott van az M5) - 80 ház, amiből 20-ra van jelentkező, de azok sem nagyon akarnak költözni...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.04.28. 18:32:57

@unionista: miért ne lehetne több szolgáltató, akik közül választhatok?

tonypek 2013.04.28. 18:34:16

Kényszerített "rezsicsökkentéssel" most veszik a meg a választókat kilóra.
Ezzel nem lehet versenyezni. Ellenzéknek csak akkor van esélye ha választókat nem lehetne becsapni ilyen mézesmadzaggal. Mindig is volt nosztalgia a Kádári érara, most megkaptuk ép egy magát jobboldalinak mondó párttól. Ők lettek a 21 század emeszempéje. Újra előjöttek a párttitkár elvtársak és elvtársnők, van mozgalmi háttér is, a békemenet.

xxyati 2013.04.28. 18:41:29

Az áramszolgáltatók beruházott eszköz arányos 8 százalékos profitja a szemét multik extraprofitja, a trafikosok tervezett forgalom arányos 10 százalékos árrése a NER tisztes hasznon fogalmába illeszkedik.
Ennyit a fideszes erkölcsről és egyenlő mércéről.

vincent66 2013.04.28. 18:42:12

@Brendel Mátyás:
Kedves Mátyás, úgy látom , meglehetősen hiányosak az ismereteid a témát érintő privatizációról. Ajánlom figyelmedbe Dr. Petz Ernő - A magyar villamosenergia ipar privatizációjának tragikus története című munkáját.
Ha elolvastad, szerintem fuss neki még egyszer a dolognak.
Valamint befizethetnéd magad egy észak koreai körútra is, és abban az esetben, ha ott jobbak a körülmények, mint az Orbán rezsim alatt, egy menedékkérelemnek talán még örülnek is.

unionista (törölt) 2013.04.28. 18:48:53

@Kőmíves Kelemen:
akinek sok pénze van miért kockáztassa? magyarországon a többség azt amúgy is állami megrendelésből, állami visszatérítésékből, állami támogatásokból szerzi. a híres üzletemberek állami vagyontárgyak lenyúlásával indítottak. a legnagyobb állami bankot, állami vállalatot, állami áruházat írták át a saját nevükre. nem nagyon lehet piacgazdaságról beszélni.

hackbard.celine 2013.04.28. 19:01:46

@vincent66: akkor fuss neki még egyszer: a magyar villamosenergia ipart NEM privatizálták. A 40+%-át a hazai villamos energiának Paks adja, a Mavir importál 20-25%-ot, az MVM is állami tulajdonban van és köszönik szépen jól megszolgálják a pozíciókba helyezett pártkáderek anyagi boldogulását. Szerencsére az alsóbb szinteken maradtak szakemberek is.
A privatizált rész (praktikusan a végfelhasználók kiszolgálása) pedig működik, legutóbb az extrém időjárásnál az EON a dunántúli részlegétől rendelt át szerelőket az észak-magyarországi hibaelhárításhoz. Munkaszüneti napon és hétvégén.
Nézd csak meg, hogy a katasztófavédelem hogyan teljesített...
A korábban privatizált gázos nagyerőművek szenvednek, az AES lehúzta a rolót, a franciák 30%-on épp csak minimális veszteséggel tolják, a csepeli beruházás elmaradt.
A 25% import áram szerinted mennyi hazai munkahelyet generál?

Egyéves Önkéntes 2013.04.28. 19:05:55

@Brendel Mátyás:
Ad 1, Na és akkor mi a jó megoldás szerinted?
Ad 2. Igen, a jegyzőnek szól a távhős cég és rendőrrel bemehetnek*. De ha valaki nem enged be vagy megrongálja az eszközt, akkor ház átlagának 200%-át (de lehet, hogy 250%) osztják rá az elszámoláskor.
*Rendőr általában akkor kell, ha mondjuk csőtörése van, de nem enged be.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.04.28. 19:11:02

@vincent66: "Valamint befizethetnéd magad egy észak koreai körútra is, és abban az esetben, ha ott jobbak a körülmények, mint az Orbán rezsim alatt,"

ezt írtam volna?! fuss neki mégegyszer!

unionista (törölt) 2013.04.28. 19:12:43

@Brendel Mátyás:
az erőművektől közvetlen legfeljebb csak lakóközösségek vásárolhatnának. de még így is közös gerincvezeték kellenek. a megoldás elvben az, hogy minden régiónak van egy saját közmű hálózata, és a városoknak lehetnek saját erőműveik. és ezekbe szállna be a piac: fejlesztőként, üzemeltetőként. ehhez az országos politikától független tartományi kormányok, és városi önkormányzatok kellenek. ez az, ami nincs. ettől függetlenül valamilyen vegyesvállalati formát kell kitalálni. mert másképp a rendszer nem tartható fent. nem működik a totális piac.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.04.28. 19:13:30

@Egyéves Önkéntes:

"Na és akkor mi a jó megoldás szerinted?"
elég világosan írtam, hogy egyéni mérőórák

"Ad 2. Igen, a jegyzőnek szól a távhős cég és rendőrrel bemehetnek*. De ha valaki nem enged be vagy megrongálja az eszközt, akkor ház átlagának 200%-át (de lehet, hogy 250%) osztják rá az elszámoláskor.
*Rendőr általában akkor kell, ha mondjuk csőtörése van, de nem enged be. "

no erre kíváncsi leszek

hackbard.celine 2013.04.28. 19:20:46

@vincent66: megnéztem pontosan hogy alakul a pillanatnyi villamos energiatermelés.
www.mavir.hu
Rendszer terhelés: 4331 MW, hazai termelés 2918 MW. A különbség az import.
Közel harmada a hazai villamos energiának import. Az átadási árak a szolgáltatók felé nem csökkentek.
A haszon (extraprofit) az MVM-nél keletkezik, a rezsicsökkentést is ott kellett volna kezdeni.
Korábban 3-4 Ft maradt 1 kWh-ból az egyetemes szolgáltatáson, a 10% rezsicsökkentéssel ez mínuszba fordult. Ne gondold, hogy nem terhelik át az ipari fogyasztókra, tovább nőnek a termelési költségek, csökken a versenyképesség, nő a munkanélküliség az elbocsátások miatt, az áttételes hatásokkal arányban pár hónapon belül nő az infláció, csökken a GDP.
Ennyi kellene ilyenkor átgondolni, de a bolsevik populizmusba ez nem fér bele.

Egyéves Önkéntes 2013.04.28. 19:24:00

@Brendel Mátyás:
1, na erre mondtam, hogy fogalmad sincs az egész távfűtésről.
2, kíváncsi lehetsz, de ez van a távhőtörvényben és működik is.

azbesztos 2013.04.28. 19:25:17

Már a cikk indítása is hülyeség. Hol van itt piaci verseny, amikor egyetlen szolgáltató van minden energia ágazatban ? A cikkíró melyiktől remél jutalékot?

Egyéves Önkéntes 2013.04.28. 19:33:52

@azbesztos: Emlékezz vissza, az emfesz halálakor volt valami verseny az ottaniakért. Tigáz és főgáz, asszem. Van verseny, de csak úgy ímmel-ámmal.

unionista (törölt) 2013.04.28. 19:36:37

@Value Akokabe:
elvben a "budapest bank", vagy a "budafoki takarékpénztár" lehetne köztulajdonban. a város, vagy a városrész tulajdonában. és az foglalkozhatna mikrohitelezéssel. ettől még persze működhetnének magántulajdonú bankházak. de lehetne a városok, vagy a városrészek kezében. persze úgy, hogy azok függetlenek az országos politikától.

orbán viktor azt mondja: hogy önkormányzati vezető ne lehessen parlamenti képviselő. rendben. miért ne lehetne tovább menni. miért ne mondhatná azt bajnai: önkormányzati vezető ne lehessen párttag. úgysincs tagsága.

Jack Torrance 2013.04.28. 19:42:24

@Value Akokabe: és mi mitől bírnánk jobban mint a befektető???

Ja, hogy majd mindenki adóban megfizeti a valódi árat, ha fogyaszt, ha nem. Aki meg fogyaszt, az meg nem takarékoskodik, mert minek, hisz olcsó.
Volt már ilyen, nem jött be, lépjünk tovább.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.04.28. 19:54:52

@azbesztos:

"Már a cikk indítása is hülyeség. Hol van itt piaci verseny, amikor egyetlen szolgáltató van minden energia ágazatban ? A cikkíró melyiktől remél jutalékot?"

már az indításod hülyeség.

"Magyarországon már maga az is katasztrófa, hogy a közművek csak részben vannak magánkézben, és versenyről nem is nagyon lehet beszélni. "

olvasni se tudsz, faszfej.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.04.28. 19:56:17

@unionista: a mobilszolgáltatóknál működik. szerintem itt sincs háromszor lefedve az egész ország

Reszelő Aladár 2013.04.28. 20:44:42

Örülünk hogy évi néhány nap ittléttel megtisztelsz minket.
Csodálatos bár kissé tankönyvszagú a piacgazdaság előnyeinek és a kapitalizmusnak az ismertetése. Viszont ha már idézünk, akkor tegyük helyesen.
Nem volt szó a monopóliumokról, és oligopóliumokról. A rezsicsökkentés tipikusan erre a területre vonatkozik. Nem lehet valódi verseny amíg nem épít a konkurencia saját hálózatot. Már pedig nem hallottam, hogy XY cég erőművet, távvezetéket, gázvezetéket akarna építeni. Egyazon ingrastruktúrán kénytelen minden szolgáltató osztozni.
A mobiltelefon jó példa a versenyre, más kérdés hogy oligopóliumok. Sajnos itthon könnyen tudnak árakat egyeztetni, hisz pontosan 3an vannak. Ha a versenyhivatal próbálná az árakat csökkenteni bírságokkal, akkor előrébb lennénk? Cserébe nézd meg a mobilnet tanulmányokat, többszöröse az itthoni a németnek még nominális értékben is.kitállapít meg a tanulmány? "Nincs igazán verseny" mi volt a roaming díjakkal? Csak sikerült a töredékére csökkenteni... EU határozatra...
Jó példa a versenyre a kötelező biztosítás. Évek alatt TÖREDÉKÉRE csökkent. Volt verseny.
Összefoglalva: ahol sikerült korábban verseny csiholni az müködik is.
A tervhazdaságra egy példa: bármelyik nagyvállalat. Semelyik autógyár nem tud terek nélkül termelni. Az értékesítés is terveken alapul, a budget is terveken alapul, a profit is terveken alapul. Ha pedig nem jön a terv, akkor fejek hullanak, részvények zuhannak.

Emlékezzünk meg a "rezsi" szektor tulajdonviszonyairól. Döntően külföldi. Ő pedig viszi a pénz javát, az innen elvitt pénzzel tud versenyezni otthon, tud magas fizetést adni, és tudja pörgetni a saját gazdaságát. Meg adót optimalizál...
Sajnos itthon ezek a kapitalizmus tapasztalatai. Gyere erre többször, érezni fogod.

Reszelő Aladár 2013.04.28. 21:06:37

Amúgy lehet siratni a szolgáltatókat, a probléma ott gyökerezik hogy lehetetlenül keveset keresünk. Ha egy tollvonással 10%-kal lehetett volna növelni a jövedelmét, akkor ez tőrtént volna.
A hőszigetelés remek dolog, csak megint olyanoktól igényel 100ezres nagyságrendű befektetést, akiknek a lehkevèsbé sem tellik erre. Biztos lenne erre valami jó kis hitel, hátha még hitelképes...
A válság 1 dologra niztosan jó volt, megtanította az embereket spórolni. Ha pedig ezt megtanulták, nem feledik. Nehezen tudom elképzelni, hogy a 10% mínusz hatalmas pazarlásra csábít.
Papíron nettó 142 ezer körúl van az eg főre eső nettó. Két kereső estén legyen 300ezer / család. Ebből 100 körúli rezsit tippelni talán nem sok. Kb 33%!!! és akkor nem fizettél törlesztőt, nincs autód, be se vásároltál, a gyerek se kapott semmit.... Németországban is 33% megy rezsire?

camilló 2013.04.28. 21:37:20

@Brendel Mátyás: Azt hiszem értelmezési problémákkal küzdesz! Én nem állítottam, hogy az ottani rendszer jobb! Én érdeklődtem, honnan származnak az információid. A magán szektor nem mindenható. Régen megdőlt az is, hogy csak a magántulajdon a hatékony, és az állam rossz tulajdonos. Szóval, még egyszer kérdezem, honnan származnak az információid? Ez gondolom a 90-es IQ-ba belefér! Azt azért megjegyzem, hogy sem, ott sem máshol nem volt még kommunizmus. Lehet a rendszer urai ezt állították magukról, de a valósághoz ehhez nincs köze! Kádár azért nem engedte, hogy a szocialista szót használják az ország nevében, mert:"Először szülessen meg a gyerek, aztán ráérünk neki nevet adni!" Tehát még szocializmusnak sem nevezhetjük ami nálunk volt. Ugyan ez érvényes az összes olyan országra, ami szocialistának, vagy kommunistának vallotta magát. Érdekelne az is, miként definiálod azt, mitől kommunista egy ország.

camilló 2013.04.28. 21:47:21

@M_R: Az állami vállalatokat is emberek vezetik, pont úgy mint a magán kézben lévőket. Azt hiszem magán cég is ment csődbe, nem is egy. Ha jó a vezető akkor tök mindegy kinek a kezében van a tulajdon. Ill. abban van különbség, hogy az állami cég nem magán célra költi el a megtermelt nyereséget. Rögtön hozzá is teszem, ha nem korrupt az állami vezetés, és valóban a közjóra fordítja a pénzt, és nem a haveroknak játssza át. Egy vegyes gazdaság a korrupció melegágya. Bár ha csak magán cégek vannak, akkor ők meg az államot korrumpálják a zsíros megrendelésekért. Gondolom példát nem kell, hogy említsek.

unionista (törölt) 2013.04.28. 21:59:10

@Brendel Mátyás:
többszörös lefedettség van. ezért drága a mobilszolgáltatás. tegyük fel, hogy bemész a piacvezető szolgáltatóhoz. ez ugye a t-mobile. azt mondod nekik, hogy te a legegyszerűbb megoldást választanád: feltöltőkártyás csomagot szeretnél. minden irányba fix tarifával. akkor 46 forint a percdíj. és ennyi az sms díj. ez akkor is nagyon drága ha ebből 2 forint extra telekom adó. persze azt mondják, hogy van mindenféle akció. de tegyük fel, hogy mikor van csúcsidő és mikor nincs, nem akarom elküldeni a bónusz kódot, nem akarok hűségnyilatkozatot, stb. mert tudom, hogy akkor még többet mobil szolgáltatásra fizetni. nincs olcsó megoldás. háromszereplős piacon amúgy verseny sincs. kartell van.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.04.28. 22:25:00

@Reszelő Aladár:

1) A cikkemmel akkor vitatkoznál, ha amellett érvelnél, hogy a verseny rossz. Igazából nem látom, hogy ellene vagy mellette érvelnél, hanem össze-vissza.

2) Így például az, hogy vannak monopóliumok, és oligopóliumok és ez a verseny hiányát, vagy nagyon korlátolt voltát jelenti, nem tudom, hogy érv a cikkem ellen. Akkor tessen a kormánynak több versenyt létrehozni. Maximálisan megtett a kormányt mindent ezért? A fenét, sőt. És ezzel a lépéssel most még inkább távolodott ettől.

3) A tervgazdálkodás nem attól tervgazdálkodás, hogy van terv. És a piaci kapitalizmus nem attól nem tervgazdálkodás, hogy nincs terv. A tervgazdálkodás attól tervgazdálkodás, hogy egy nagy terv van, és hogy azt valaki olyan dobta össze, aki nem személyes tulajdonos, nem a saját vagyonával játszik, azaz nem annyira érdekelt. A piacgazdaságban meg lehet a vállalatban egy terv, de az nem arról szól, hogy valaki valahol mit álmodik, hanem arról, hogy a tulajdonos hogyan gondolja, mi a legjobb módja a pénze megforgatásának. Mit érdemes gyártani, hogyan, mennyit, mikor, mennyiért érdemes eladni, mennyiért nem.
Ha a piacgazdasági vállalatban elbasszák, fejek hullanak, mert a tulaj érdekelt abban, hogy ne basszák el. Egyébként egy ilyen nagyvállalatnál is általában azért sok szakértő hozza össze a tervet, és a munkahelyükkel felelnek azért, ki lehet rúgni őket, ha nem jól csinálják. A tervgazdálkodásra az is jellemző, hogy nincs munkanélküliség, tehát ha egy részlegvezető elbasz valamit, ha ki is rúgják, nem egy akkora katasztrófa.
A piacgazdaságban az is jellemző, hogy verseny van, azaz, hogy a cégek tervei versenyeznek. Azaz több terv van. A sok kis tervből a nagy terv meg nem tervként áll össze, hanem önszabályozó piaci mechanizmussal. Lehet, hogy a cég megtervezi, hogy mennyi acélt gyártson, de azt, hogy az ország összes cége mennyi acélt gyártson, azt senki nem tervezi meg. És azt se, hogy mennyiért adja el.

"Ő pedig viszi a pénz javát, az innen elvitt pénzzel tud versenyezni otthon, tud magas fizetést adni, és tudja pörgetni a saját gazdaságát. Meg adót optimalizál..."

Ez valami Jobbikos-Fideszes mítosz. Ott van a cikkben a példa 4 százalék nyereség. Húbazmeg, ez ám a piaci héja!

Capito?! Azért ezek egyszerű dolgok, ha ezt nem tudod, inkább ne vitatkozz!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.04.28. 22:26:31

@Reszelő Aladár: "A hőszigetelés remek dolog, csak megint olyanoktól igényel 100ezres nagyságrendű befektetést, akiknek a lehkevèsbé sem tellik erre. "

nézz utána az E14 programjának, mert ha fingod nincs mit javasolnak, akkor kár a szélmalommal vitatkoznod!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.04.28. 22:30:13

@camilló:

"Régen megdőlt az is, hogy csak a magántulajdon a hatékony, és az állam rossz tulajdonos."

szerintem ez a rendszerváltás előtt eldőlt, méghozzá úgy, hogy az állam rossz tulajdonos. totál egyértelműen vesztett az államkapitalizmus a piaci kapitalizmussal szemben

" Szóval, még egyszer kérdezem, honnan származnak az információid?"

onnan, hogy tudok olvasni. te nem?!

" Azt azért megjegyzem, hogy sem, ott sem máshol nem volt még kommunizmus."

most itt lehet lovagolni az elnevezéseken, de ettől még a konkluzió nem lesz más.

"Először szülessen meg a gyerek, aztán ráérünk neki nevet adni!"

szerintem meg tök mindegy, milyen nevet adunk neki, azon nem változtat, hogy halva született.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.04.28. 22:33:29

@camilló:

"Ha jó a vezető akkor tök mindegy kinek a kezében van a tulajdon."

ja, csak ugye a jó vezető, meg a kinek a kezében van a tulajdon korrelál egy kicsit. úgyhogy ezért nem mindegy, kinek a kezében van a tulajdon.

" Ill. abban van különbség, hogy az állami cég nem magán célra költi el a megtermelt nyereséget."

a nyereségnél sokkal többet veszít el azzal, hogy nem hatékony. általában nincs is nyeresége, hanem vesztesége van.

" Rögtön hozzá is teszem, ha nem korrupt az állami vezetés, és valóban a közjóra fordítja a pénzt, és nem a haveroknak játssza át."

itt nem az a kérdés, hogy a mesében az államkapitalizmus akár jó is lehetne. a valóságban nem az.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.04.28. 22:49:30

@unionista: a 3 nagynak tényleg saját hálózata van, viszont van még egy csomó virtuális szolgáltató:

hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_mobilszolg%C3%A1ltat%C3%B3k#Mobilszolg.C3.A1ltat.C3.B3k_.28MNO.29

szóval azért ez elég jó verseny a közművekhez képest. bárcsak ott is lenne ekkora verseny!

camilló 2013.04.29. 05:43:30

@Brendel Mátyás: szerintem ez a rendszerváltás előtt eldőlt, méghozzá úgy, hogy az állam rossz tulajdonos. totál egyértelműen vesztett az államkapitalizmus a piaci kapitalizmussal szemben
Az un. létezett szocializmus nem azért dőlt meg, mert hatékonyabb a gazdasága. Ez politikai ügy, és ha nem Gorbacsov, nagy valószínűséggel nem lett volna rendszer váltás.
Én is tudok olvasni, de nagyon kevés az információ, így határozott véleményt nem lehet alkotni.
Ami információ van, az torz, mert vagy Észak-Koreai propaganda, vagy az ellenkező oldal propagandája. Úgy gondolom, ha beszélek egy olyan emberrel, aki eltöltött némi időt kinn, akkor talán lehet fogalmam arról, mi is történik.
ja, csak ugye a jó vezető, meg a kinek a kezében van a tulajdon korrelál egy kicsit. úgyhogy ezért nem mindegy, kinek a kezében van a tulajdon.
Köze nincs ehhez.
Soroljam mennyi nagy múltú magán cég dőlt be? Soroljam mennyi állami vállalat működött sikeresen? Látom a liberalizmust tekinted megváltásnak, és a kapitalizmust. Szerintem, pont ezek buktak most meg a válság során. Lehet ezt ragozni, de ez nem változtat a tényeken. Jól írták akik azt írták, hogy a kapitalizmus válságról, válságra bukdácsol. A válságok egyre sűrűbben követik egymást, majd eljön az idő, amikor nincs kiút. Ill. van, de az már a szocializmus lesz.
a nyereségnél sokkal többet veszít el azzal, hogy nem hatékony. általában nincs is nyeresége, hanem vesztesége van.
Ha csak nullszaldósan működik (itt nem azt értem, hogy nem tud annyit termelni, hogy a normális üzemvitelre, fejlesztésre sem futja) már akkor is nyereséges csak az által is, hogy embereknek nyújt tisztes megélhetést. Had említsek egy példát. A kohászat, amíg működött kapott állami támogatást, de érdekes módon többet fizetett be különféle adók, és járulékok formájában, mint amennyit kapott. Nem volt nyereséges, ellenben 10 ezer embernek adott megélhetést. Most hogy nem működik, szerinted minden ember el tudott helyezkedni? De ha csak azt nézem, az a 10 ezer ember abban a tudatban ment dolgozni, hogy rá szükség van. (Még ha egyesek álláspontja szerint csak töltelék volt is.) Szóval, ha akár egy embernek értelmes életet tudunk biztosítani, nem éri meg?? Rengetegen csúsztak le, azért mert elveszítették az állásukat, és ami fontosabb a hitüket. Álságos, és embertelen dolog gazdasági törvényszerűségre hivatkozni, mikor életekről, sorsokról beszélünk!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.04.29. 08:26:38

@camilló:

"a kapitalizmus válságról, válságra bukdácsol."

ahogy az ismert vicc szól:

A kapitalizmus a szakadék szélén áll. A szocializmus egy lépéssel előtte.

Nem vitázok veled. Ha teneked a történelemből nem egyértelmű, hogy a kapitalizmus jobb, mint a szocializmus vagy kommunimzus vagy államkapitalizmus, mert ezek megbuktak, vagy halva születtek, akkor sajnállak.

Arra nem vállalkozok, hogy kigyógyítsam a betegséged a hülye fejedből. Nem vagyok kisegítőiskolai tanár.

A cikk azoknak szól, akiknek a szocializmus bukását nem kell magyarázni. Nem neked. Ennyi.

camilló 2013.04.29. 20:36:48

@Brendel Mátyás: A stílusodból ítélve, az intelligenciámra tett célzás nálad helytálló! "Szitkokkal azok szoktak érvelni, akiknek nincsenek érveik!"

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.04.29. 21:49:59

@camilló: a stílusnak semmi köze az intelligenciához

azbesztos 2013.04.30. 16:35:29

@Brendel Mátyás: Faszfej Brendel, én nemcsak olvasni de gondolkodni is tudok, tőled eltérően.
Azért nincs több közműcég, mert már az idejövetelkor ágazatonként megosztoztak, minek csinálnának egy gyarmaton egymásnak versenyt? Állami cég sajnos eddig egy sem volt, remélhetőleg most lesz.

azbesztos 2013.04.30. 16:36:25

Egyébként ez összes itt levő közműcég állami, csak nem magyar állami, hanem francia, német, olasz, spanyol,stb.
süti beállítások módosítása