Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

A politikai pártok és politikusok növekedési görbéi a facebookon

2013.02.18. 21:59 | Brendel Mátyás | 8 komment

Címkék: facebook népszerűség pártok támogatottsága

Érdekes dolgot fedeztem fel a napokban, egy olyan szolgáltatást, amely kézenfekvő, hogy legyen: bárkinek megmutatják a nagyobb Facebook csoportok (oldalak) rajongóinak számát, és más, alapvető statisztikákat. Az, hogy Magyarországon a legnagyobb Facebook csoportok milyen címmel rendelkeznek (Norbi Update, Mekizni jó, I Love Alvás,  Rihanna), az sokat mutat az ország állapotáról (nem mondom, hogy a többi ország jobban áll, ezt nem néztem meg).

Ami természetesen engem nagyon érdekelt, azok a politikai csoportok időbeli növekedése. Egy ilyen adat előnye, hogy a szokásos közvélemény-kutatóknál nagyobb populáción mér, hátránya, hogy a politikus vagy párt valódi, országos népszerűségére következtetni igencsak óvakodva lehet ebből. Valamit azért mondanak ezek a grafikonok, ha az ember óvatosan, körültekintően elemzi őket.

Az egyszerűség kedvéért én nagyság szerint veszem sorba a csoportokat. Az szerintem közismert, hogy Orbán Viktor csoportja a legnagyobb, ennek nagy része a 2010-es választások környékén csatlakozott, akkor is már megközelítette a 100000 like-olót. Azóta már lassabban növekszik, de még mindig figyelemre méltő a növekedés: 6 hónap alatt mintegy 10000 új rajongó.

Abból a másfél millió emberből, akik a Fideszt támogatják természetesen könnyen össze lehet hozni akár 150ezer támogatót, az még mindig csak tíz százalék. Csak pénz kérdése.

A növekedésnél az abszolút számot fogom nézni, mivel a választásokon is a szavazók száma dönt, és mivel az ekkora Facebook csoportoknak nincs exponenciális növekedési potenciáljuk. Itt 140ezer rajongó pont annyit jelent, amennyit, és +10ezer is pont annyit, amennyit. Százalékos növekedést nem látom értelme, hogy nézzünk.

Orbán Viktor rajongóinak száma a Facebookon

A második, megint csak közismerten a Milla csoportja, amely nagyon gyorsan növekedett ekkorára, és ma már teljesen telítődött. Amióta emlékezek ilyen adatra, mindig is 100ezer közelében voltak. A Milla mutatja, hogy egy Facebook csoport önmagában azért sokat nem ér, a Milla nem tudná megnyerni a választást. Egyrészt, mert mint látjuk, a magyar társadalomnak csak pár százaléka érhető el így, másrészt ezek sem aktív emberek. Harmadrészt nem feltétlenül van mögötte nagyobb tömeg. A Milla tüntetésein sosem volt 100ezernél több ember, és legutóbb már az is jelentős részt más szervezetekből jött össze. A Milla a jövő szempontjából tehát több okból is súlytalan.

A Milla Facebook csoportja

Az Együtt 2014 Facebook csoportja


Az Együtt 2014 csoportja ezzel szemben érdekes növekedést mutat. Egyrészt láthatjuk, hogy a 100ezer Milla rajongó nem lép át automatikusan az E14-be, holott a Milla belépett. Biztos vagyok benne, hogy sok reklámot kapott az E14 a Milla oldalán, ennek ellenére nem léptek át az emberek. Vagy azért, mert nem értenek egyet, vagy pedig inkább azért, mert passzívak.

Az E14 6 hónap alatt 50ezerrel növekedett, és ez jóval több, mint Orbán Viktor csoportjának növekedése. Van tehát itt potenciál. De ez a növekedés furcsa: egyszer Bajnai bejelentkezésekor, a nagy remény időszakában növekedtek egy nagyot, másodszor viszont január vége óta. És ez utóbbinak nem olyan könnyű magyarázatot találni. Vajon mi lehet?

Én nem emlékszem olyan egetrengető történésre, amely január vége óta ekkora népszerűséget hozhatott volna az E14-nek. Nem sikerült bevonni az LMP-t, az összefogás, és a nyerés reménye kicsit meginogni látszik. A közvélemény-kutatóknál az E14 egyértelműen visszaesett.

Csak az lehet, hogy az E14 oldala maga aktiválódott. Beültettek megfelelő embereket, akik aktívan postolnak anyagokat. Vagy vásároltak reklámot, és így eljutnak egy csomó lusta emberhez, akik szimpatizálnak az E14-gyel, de maguk nem keresnék meg, oda kell tenni az orruk elé. Vagy lehet, hogy a Millánál csak január végén jöttek rá, hogy ki kéne párszor tenni az E14 oldalát?!

Ez egy fontos tanulság, és emiatt is kell óvatosan bánni a Facebook oldalakkal. A Facebookon nem csak a népszerűség számít, hanem a pénz, a kapcsolatrendszer is. Akárcsak az életben. Lehet olyan kisebb párt, amely például azért nem tud növekedni a Facebookon, mert nem tudja hirdetni magát pénzért.

Aki azt hiszi, hogy a Facebook szabad, tehát bárki szabadon növekedhet, a jobbik győz, a rosszabbik kikap, az óhatatlanul naiv. (Aki azt hiszi, hogy a Jobbik győz, az egy kicsit kevésbé, de naiv.:) Tehát nem, kérem az nem úgy van, hogy a Facebookon a jobbik győz. Akármilyen szabadság is van, akármilyen jó is valaki, ez legfeljebb szerény növekedésre képes, ha nem tudja elérni, hogy frekventált helyen reklámozzák. Egy összességében sokkal kevésbé népszerű oldal simán lekörözheti izomból (pénzből), mivel az emberek lusták.

A MSZP rajongói csoportja

Az MSZP csoportjánál ugyanaz a furcsaság található, mint az E14-nél. Van középen egy nagy emelkedés, előtte stagnálás, utána stagnálás. Az emelkedés legalább 20ezer, ami figyelemre méltó. De megállt, tehát a Fideszre most nem veszélyes. Itt sem tudok más magyarázatot adni, minthogy az MSZP emberórát és pénzt fektetett a növekedésbe, és ennyit meg tudott ugrani, ennyi potenciál volt, ennyi még el nem ért MSZP rajongó akadt a Facebookon. Több most nem.

A Fidesz oldala a Facebookon

A Fidesz oldala ugyan január elejétől mutat növekedést, de ez valójában jelentéktelen. Az össztámogatottságuk ugyanakkor nem kevés.

Mesterházy Attila oldala

Mesterházy lapja is dinamikusan növekszik, szintén január végén fektethettek bele pénzt. Még nem látszik, hogy meddig lehet felvinni, lehet, hogy még van benne potenciál.

Gyurcsány Ferenc rajongói klubja

Gyurcsány Ferenc szerényen növekszik, közelébe sem tud érni ezzel Orbánnak, de a fentebbi ellenzéki pártoknak sem. Amit fontos észrevenni, hogy Orbán és Gyurcsány személye nagyobb csoportot vonz, mint a párt. A Fidesz és a DK erősen vezérelvű párt. Mint láttuk, az MSZP nem az, bár erősen húzzák fel Mesterházyt. Az E14 egyáltalán nem nyomja Bajnait, oldala nem látszik fontosnak, és egyébként nem is tűnik hivatalos, karban tartott oldalnak. Később valószínű, hogy felerősítik, ha elnökjelöltet akarnak belőle csinálni.

Az LMP rajongói oldala

Az LMP statisztikája elég jól mutatja a párt stagnálását. Elég alacsonyan vannak, nincs is nagy növekedés. Ami az ábrán van, az pár száz ember. Lényegtelen.

Mit tudhatunk meg tehát a pártok és politikusok Facebook oldalának tanulmányozásával? Leginkább akkor tudhatunk meg valamit, ha egy oldal sehogy sem növekszik. Ha teljesen befagyott, az a népszerűség korlátját jelenti, mint az LMP esetében. Ha csak lassú a növekedése, akkor lehet, hogy a pénz hiányzik hozzá. Ez azt jelenti, hogy belátható időn belül nem fogja beérni a többieket. Azzal pedig a következő választásokon mit sem ér egy párt vagy egy politikus, ha majd tíz év múlva éri el potenciális támogatottságát. Szomorú dolog ez, de a politika itt is pénz kérdése, és ennek oka az, hogy az emberek lusták. Az, hogy pénzzel ilyen könnyen lehet rángatni a támogatók nagy csoportját azt jelenti, hogy nagyon nincs rendben valami ebben a társadalomban.

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr895087861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szúrófény 2013.02.19. 03:09:00

A párthazugságok körhintáján szédül a társadalom! Pártját aszerint választja, melyikbe lesz a hatalom kiválasztott állatja!

incze 2013.02.19. 03:22:42

Engem is meglepett az e14 több hetes stagnálás utáni nekiiindulása, egy adalékot adhatok a növekményhez: zömmel az idősebb korosztályból kerül ki. A 20-30 ezer fős első felfutás idején a legaktívabb korcsoport a 35-44 éves volt, ebben a második felfutásban ez váltott át 55-64-re (www.facebook.com/egyutt2014/likes ).

A január második fele e14 szempontból nem volt teljesen eseménytelen, idetartozik mindenképp annak bejelentése, hogy párttá alakulnak, nagyjából láthatóvá vált, hogy miképpen viselkednek az mszp celebrálta együttműködési tárgyaláson, és az lmp megfeleződése is egyértelművé vált. A leglényegesebb a párttá alakulásnak tűnik ezek közül. Mindazonáltal ez a masszív növekedés tényleg furcsa.

incze 2013.02.19. 03:33:30

És ha már itt tartunk, akkor a Párbeszéd Magyarországért (a szakadár lmp) lapja is két hét alatt 10 ezres támogatottságot ért el. Ami - nekem legalábbis - meglepő, hogy itt is az 55-64 éves korcsoport dominálja a támogatókat (www.facebook.com/parbeszedmagyarorszagert/likes ).

Egyébként azt hiszem, ha kesajnálják is ezt a korosztályt, választási szempontból azt hiszem éppenséggel a legaktívabbnak számít.

dr. jenőke (jenőke) 2013.02.19. 05:15:30

"Azzal pedig a következő választásokon mit sem ér egy párt vagy egy politikus, ha majd tíz év múlva éri el potenciális támogatottságát."

Mit értesz kedves Mátyás a potenciális támogatottság fogalmán?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.02.19. 06:26:08

@Dr. jenőke (jenőke): Tízezret könnyű úgy elérni, hogy van egy kezdeményezésed, amely érdekes sok embernek, és egy-két nagyobb oldal megreklámozza. Itt valószínűleg konkrétan besegített az MSZP és az E14 az indulásba.
Ez a tízezer kb az aktív, politizáló Facebook réteg azon része, amely belike-ol egy ilyen pártot.
Én egyébként az ismerőseim közül keveset látok ott, de azok olyanok, hogy tudom, nem oda szavaznak.

Potenciális támogatottság alatt azt értettem, amit írok: hogy van egy X párt, lenne a Facebookon 2N ember, aki like-olja, de csak N ember like-olta, mert csak ennyit sikerült elérni, a másik felét nem sikerült elérni, és lusta is ahhoz, hogy magátol like-oljon. De például ha elé kerülne reklámként a párt lapja, akkor like-olná. Tehát csak pénz kérdése, hogy begyüjtsék a like-ját.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.02.19. 06:29:20

@incze: kösz a statisztikákat, nem tudtam, hogy közember ezt meg tudja nézni egy oldal kapcsán.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.19. 09:00:48

"Mit tudhatunk meg tehát a pártok és politikusok Facebook oldalának tanulmányozásával?"

szerintem nem sokat.
én pl nem szimpatizálok, csak szemmel tartom őket. az a kattintás csak ennyit jelent, nem többet.
süti beállítások módosítása