Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Hoffmann Rózsáról kicsit irodalmian

2012.01.31. 14:27 | ZöldMarci | 16 komment

Címkék: keresztury tibor hoffmann rózsa

Hoffmann Rózsáról egy felvételiző diák édesapja, Keresztury Tibor a litera.hu főszerkesztője írta le véleményét. Ez sokkal stílusosabban és elegánsabban fogalmazott meg sok mindent, amit Hoffmann Rózsáról gondolunk. Az oktatási államtitkár asszonyról, aki diákok tízezreinek jövőjét tette az utolsó pillanatban bizonytalanná a keretszámok brutális csökkentésével és a 2008-asnál jóval magasabb tandíjak bevezetésével. Szóval következzen Keresztury Tibor A kiskosztüm visszatér című írása.

Az a fejtartás! Épp csak a konty lett leszerelve róla... Az az arckifejezés és az ahhoz igazított hanghordozás! Az a mérhetetlen, ki tudja, mire alapozott, tántoríthatatlan önbizalom! Ezt már láttuk... Ezt már hallottuk valahol... Nem hiszem, hogy én vagyok az egyetlen ebben az országban, akit a hetvenes évekből egyszer csak államtitkár formájában előlépő Rózsika néni jeges rémülettel töltött el. Diákéveink legrosszabb, régen elfelejtett, lidércnyomásos emlékekeit aktivizálta ez a kényszeredett farkasmosolyra húzott pengeszáj, melynek változataiból iskoláztatásunk kitörölhetetlen pillanataiban olyan, egy érzékenyebb gyerek számára halálos fenyegetéssel felérő mondatok jöttek elő, mint hogy „megvárjuk, míg Keresztury is méltóztatik elővenni a körzőjét, már hogyha egyáltalán van neki.” Ez a frusztrált pedagógustípus, melyhez számos igazi, nagy nevelő mellett mindannyiunknak volt szerencséje, attól marad élethosszig emlékezetes, hogy a gondjaira bízott, s következetesen a fiának nevezett fiatal számára életre szóló lelki sérüléseket okozott. „Százszor leírod, órán nem beszélsz.” „Nálatok nem ismerik a fésűt meg az ollót, fiam, hétfőre beküldöd anyádat”, a tiedét, paraszt.


És evvel – szögezzük le villámgyorsan – egyáltalán nem azt mondjuk, hogy a pedagógust lefejelő apukát támogatjuk. Merthogy nálunk mindig ez megy, ez a nade  magyarbálint alatt meg heroinnal szórták meg a menzákon a mézes kenyeret. Ez a fradidózsa, ez a reálbarca, örök idők óta – hát nem.

Ezredszer is: nem!

 

Diósgyőr meg Getafe, banyek!

Na de hogy a pajeszrángatás állami rangra emelkedjen, azért az mégis túlzás, gondolta az ember, ahogy derült ki fokról fokra, mi készül itt. Hogy a fülhúzást rehabilitálják neveléselméletileg. Hogy a szürke kiskosztüm visszatér a pedagógustesten, annyi különbséggel, hogy ki lett tűzve rá a mell fölött egy smukk. Ez a smukk a fejlődés jele. A korszerűség szimbóluma. A reform maga. Egy lepke, egy virág, egy katica. További változás, hogy az elővett nádpálcához ideológikus komcsihablaty helyett szemforgató, álvallásos erkölcsi prédikáció dukál. A diákok érdekét minden más fölé helyező álságosan nyálas keresztény demokrata duma. Műszőr boa az egérszürke kiskosztümön. Az érintettek a felső tagozattól az egyetemig mondjuk kurva jókat nevetnek és szórakoznak mindezen, ezen az idő kerekét visszaforgatni akaró szánalmas igyekezeten, amit szerencsére a jobb helyeken a tanárok sem vesznek komolyan. Akad persze, miért épp egy tantestületben ne akadna, aki meghallja az idők szavát és igazodik – hátrakötöm a sarkadat, sziszegi villámokat szóró tekintettel, szánalommal nézi egy osztálynyi kamasz. Ha így folytatja, a tanárnő még igazgató-helyettes is lehet. Iskolaköpeny biztosan lesz, viccelődtek, a kérdés az úttörő-nyakkendő – aztán az elmúlt napokban egy teljes korosztálynak fagyott az arcára a mosoly. Kiderült ugyanis, hogy az a sok hagymázas elképzelés, melyekről sokat hallottak már harangozni, ám totálisan abszurd voltuk miatt hitelt sosem adtak nekik, nemhogy törvényerőre emelkedett, hanem minden átmenet nélkül rájuk, idei érettségizőkre is vonatkozik.

E helyütt nem sorolom fel a bevezetett, jól ismert intézkedéseket. Így inkább arról referálnék, érintett szülőként, hogy mindez mivel jár, mit jelent egy idei felvételiző szemszögéből, hogy tessenek látni, mit tetszettek művelni, kezicsókolom. Hogy a nagy jószándék, és a nagy igyekezet hova vezetett. Tessenek elképzelni egy erős budapesti gimnáziumot, ahol nem ciki tanulni, ahol éveken át tudatosan készül egy harmincfős osztály minden tagja a felvételire. Különtanár, faktok, nyelvvizsgák, előrehozott emelt- és középszintű érettségik – testreszabott, átgondolt egyéni stratégiák. Tetszik tudni, ezek ilyen elég okos gyerekek, egyik-másik IQ-ja még talán a Rózsika néniét is eléri, nyelveket beszélnek tizennyolc évesen, műveltek és olvasottak, hétvégenként nagyokat buliznak, és magyar egyetemeken szerettek volna tanulni, hogy utána Magyarország javára legyenek. Na, ezen korosztály sorsát tetszettek most kettétörni evvel az új törvénnyel, csókolom a kezeiket, többéves napi erőfeszítésüket nullázva le egyetlen tollvonással azon szép cél érdekében, „hogy minél több képzett értelmiségi maradjon Magyarországon.” Ehhez a célhoz a végzősöket 6-12 évig röghöz kötő szerződés formájában olyan remek eszközt tetszettek találni, hogy képzelje el, az említett neves gimnáziumban mindkét végzős osztály testületileg úgy vélekedett, hogy ilyen, hogy négy héttel a jelentkezési határidő előtt megváltoztatják a rendszert, Észak-Koreában nincsen, és hogy maguk ott a minisztériumban mély empátiájukkal szopjanak halat. És ezek a remek embereknek, akiknek ketté tetszettek most törni a sorsát, mindezen túl az a véleménye, ilyen kiszámítható és megbízható elemekkel, mint amilyenek maguk, az kössön szerződést, akinek két anyja van, merthogy mibe’ tart maguknak a feltételeken majd menet közben kényük-kedvük szerint változtatni. És nincs vége, mert képzelje el, Rózsa, hogy e két osztály diákjai úgy döntöttek, miután áttanulmányozták, mit is kínálnak maguk, hogy kössék röghöz maguk ott a minisztériumban 6-12 évre a lovukat, és aki csak teheti, külföldi egyetemen kezdi meg tanulmányait. Megpróbálván elfelejteni azok emlékét is, akik ilyen önzetlen és hozzáértő módon megkönnyítették felnőttkoruk kezdeti lépéseit.

Képzelje el, kedves Rózsa, köztük van a középső gyerekem. Élt már külföldön, egy héttel ezelőttig eszébe nem jutott, hogy megint elmenjen, s ne itthon tanuljon tovább. Szereti ezt a várost, szereti a hazát. És képzelje, itt ülünk, közösen keresünk hosszú napok óta, de ketten sem találunk egyetlen okot, érvet, amely itthon tartaná.

Erre varrjon gombot kegyed.
 

· 3 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr914035706

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Írjatok kérdéseket! 2012.02.12. 12:44:48

Itt most egy Jobbikról szóló cikknek kellene következnie, de majd hétfőn, addig egy felhívás. Előtte kezdjük messzebbről: 2008-ban szavazott az ország arról, hogy ne legyen egyetemi tandíj, most meg mégis lesz korábbi ellenzőik révén. Az legalább ...

Trackback: Nem szavazópolgár, kárpát makákó. 2012.02.01. 15:23:32

Az Orbán csomag margójára, lassan és szótagolva:Ameddig nem oktatunk GAZDASÁGI ISMERETEKET az általános és középiskolákban,addigtovábbra is 10 millió gazdasági analfabéta makákó fogja a GDP-nket termelni és szavazni a gazdaságpolitkáról....

Trackback: Gondolatok egy kongresszus után 2012.01.31. 17:41:00

 Az LMP kongresszusa után elgondolkodtam, vajon jól döntöttek-e? Nem tudom, majd az idő eldönti. Szerintem most még senki sem tudja, jó volt-e a döntésük vagy se. Maximum vélemények lehetnek, de a tutit senki sem tudja. Nehéz lenne manapság megmon...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

clegane 2012.01.31. 16:11:16

valahol szomorú öntökönrúgás ez a fityisz részéről, de igazából szerintem nem fognak rosszul járni azok, akik mint a már igazi európai generáció tagjai, külföldi egyetemre mennek tanulni. (remélem) ez a jövő útja úgyis, hogy (mint az usában) európán belül is kedvükre mászkálnak az emberek tanulni, dolgozni, igaz, jobb lenne, ha nem kényszerből tennék.

partfish 2012.01.31. 16:47:19

azért az is sokat elárul rózsi néniről, amivel magyarázta mszmp-s karrierjét. mégpedig, hogy megtévesztette az mszmp "az ördögi tökéllyel működtetett, hazug és manipulatív rendszer".

-én akkoriban 16-18 éves lehettem, a gimnáziumban akkoriban már legegyszerűbb diákok sem hittek a szocialista rendszernek.

-honnan tudja rózsa, hogy nem most manipulálja a rendszer

ehhh 2012.01.31. 17:05:10

némiképp szomorú ilyet írni, de clegane-nak igaza van valahol abban, hogy talán egyszerűbb már most máshol kezdeni a nagybötűset. Másrészt értetlenül állok az előtt, hogy lehet, hogy nem láttam túl sok diákot, ill szülőt az utcára vonulni, hogy "Nadekérem"?

mokkaczuka 2012.01.31. 19:38:59

Aki tud, meneküljön innen.

bala90 2012.01.31. 22:07:32

Már bocsi, de én nem értek egyet azzal, hogy "diákok tízezreinek jövőjét tette az utolsó pillanatban bizonytalanná"... ami ma az egyetemeken megy, az minden, csak nem színvonal... amikor a szőke cicának akkora körme van, hogy nem tudja megnyomni a Reset gombot a számítógépen, akkor igen, azt gondolom, hogy radikális változtatásra van szükség, és nagyon nincs rendben, hogy az adófizetők pénzéből a szőkecica bejár melegedni az egyetemre... Aki megérdemli, és elég érett hozzá, az most is be fog kerülni. Jómagam harmadéves Corvinusos vagyok, nem légből kapott a példa...
Üdv.

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2012.02.01. 09:26:05

@bala90:
"ami ma az egyetemeken megy, az minden, csak nem színvonal... "
=))
"Aki megérdemli, és elég érett hozzá, az most is be fog kerülni. "

Csak nem mindegy, hogy utána mennyi ideig kell szolgálni a nagyurat, aki engedte, hogy továbbtanulj. =))
(Meg az sem, hogy mibe fog kerülni pl. a vidéki egyetemi oktatás azoknak, akik azért választanák a vidéki egyetemet, mert az van a lakóhelyük közelében, így nem kellene kolit fizetni, viszont a vidéki egyetemen meg pont nem lesz állami finanszírozású képzés...

Na ugye, nagyokos, hogy nem minden olyan pofonegyszerű, mint ahogy a "síznvonaltalan képzést adó" egyetemeden elképzeled.

oOMoHiOo (törölt) 2012.02.01. 09:57:52

@bala90:
"Jómagam harmadéves Corvinusos vagyok, nem légből kapott a példa..."

Bocs, de egy ilyen "hiányszakmákat" felvonultató egyetemen ne csodálkozz a szőke cicán.
www.uni-corvinus.hu/index.php?id=_p1000400

S megint más bent lenni a képzésben és megint más pofára esni, mielőtt beléphetnél a képzésbe.

Pénzpedagógus · http://www.eznemjatek.com 2012.02.01. 13:54:46

@bala90: bala, drága, a szőke cica, ha van pénze, márpedig minden héten van neki új műkarmokra, plusz a laptopra is futotta, az ezután is bent fog ülni, csak kifizeti... (Vagy valaki más, pl. apja-anyja kifizeti neki.)

A bibi ott van, hogy 250 közgazdászt fog képezni az állam széles e hazában - összesen. Szerintem a Te évfolyamodon egyedül van most ennyi állami költségtérítéses hallgató saccperkábé. Az odáig rendben van, hogy kettes érettségivel már mégse lehessen egyetemi-főiskolai diplomához jutni állami költségtérítéses szakon, de vannak ettől sokkal értelmesebbek is jóval többen, akik nem biztos, hogy félévente százezreket tudnak odanyomni a diplomára.

Tapasztalatból beszélek: közgazdász vagyok, és van egy éppen érettségi előtt álló nagylányom, akinek most jól odasomott Rózsika néni és csapata. Pedig évek óta tudatosan készült arra a lányom, hogy pedagógus legyen. (Lehet, hogy kicsit elhivatottabban, mint amit most HR mutat... Tanulni minden esetre tanul, gyűjti a nyelvvizsgákat, stb.)

Aki megérdemli, és elég érett hozzá, az most is be fog kerülni? Drágám, nem gondolod, hogy 250 embernél többen lesznek egy évjáratban, akik megérdemelnék, hogy a tudásuk, felkészültségük alapján közgazdászok lehessenek, de a pénztárcájuk alapján már nem? Nem tom, nekem valahogy úgy tűnik, hogy könnyű papolni a kapun belülről úgy, hogy láthatólag Neked nem kellett ennyit erőlködnöd a bejutásért az állami térítéses szakra...

Színvonaltalan oktatás: iskola és iskola között is van különbség. Különben meg harci kérdés: ha ennyire színvonaltalannak tartod, akkor miért nem hagytad már ott rég? Neked még könnyebben ment volna az átjelentkezés, áthallgatás, akármi is. Most akkor ki is melegszik ott az egyetemen tökfölöslegesen?

A másik: engem meglepett, hogy közgazdásztanonc létedre ennyire tájékozatlan vagy. (Én legalábbis ennek tudom be, amit írtál.)

Annyit mondanék csak: nem lehet ennyi embert egy tollvonással és hirtelen kész helyzet elé állítani. Hiába mondja HR, hogy ezt már egy éve tudni lehetett. Nem, ezt nem lehetett tudni. Azt igen, hogy változás lesz, de hogy az pontosan mit fog érinteni és milyen mértékben, milyen anyagi vonzatai lesznek, arról semmit. Vagyis éppen a lényeget nem lehetett tudni, még csak sejteni sem. (Rémlik még, hogy egyszerre több koncepció, keretszám és összeg lebegett a Nefmi és az NGM papírjain? És hogy aztán egy sokadik verzió lett elfogadva, amit OV álmodott meg, és még csak köszönőviszonyban sincs a tanulmányokkal amit a két minisztérium készített? )

@oOMoHiOo: a hiányszakmáról csak annyit, hogy meg lehet nézni a KSH hivatalosan közzétett és nyilvános adatsorait a diplomás pályakezdők arányáról... A legjobb elhelyezkedési arány az informatikusoké, a második a jogászoké(!), de még a "hiányszakma" közgazdászokat is jóval az átlagot meghaladóan szívja fel a munkaerőpiac - a saját szakmaterületén belül. A szakmai szervezetek pl. most azon hápognak, hogy pl. a most meghirdetett jogász keretszám arra sem lesz elég, hogy a "természetes kopást" ellensúlyozza. Na, akkor tényleg hiányszakma lesz a jogász. Például.

Még egyszer mondom: nem azzal van a bajom, hogy legyen az oktatás egy része, akár még a nagyobbik része is fizetős. A gondom azzal van, hogy ez totál felkészületlenül érte a szülőket, gyerekeket egyaránt. És legyen kedves, Rózsika néni, nekem ne jöjjön azzal, hogy milyen rugalmas az emberi értelem, és hogy szánjon rá mindegyik fiatal, aki így járt egy évet az életéből, hogy átképezze magát. Rózsika, az átképzést Önnek javaslom, de zsigerből. Átképezhetné magát, mondjuk Pluto körüli kisholdnak, és ezzel az Ön pályamódosítása is meg lenne oldva. De nekem mint szülőnek nagyon nem tetszik, hogy Ön és a főnöke akarják központilag eldönteni, hogy a gyerekem milyen életpályán érezze jól és boldognak magát. (Egy totál humán beállítottságú gyerek talán nem véletlenül akar pedagógus lenni, és nem villamosmérnök. Rózsika, Ön bevállalná a rugalmas eszével, hogy átképződjön orvossá, vagy élelmiszermérnökké, netán informatikussá? Ha megteszi, készséggel Ön után csináljuk .)

Addig is bala, Rózsika néni, és bárki, maradok tisztelettel:

Himer Csilla
pénzügyi nevelő
pénzügyi életvezetési coach

eznemjatek.com

NickNickNick · http://nemzetiagyhalal.blog.hu/ 2012.02.01. 15:15:27

nem ő a hibás. eleve ilyen ágyútölteléket kerestek, akin a magunkfajta le tudja vezetni a frusztrációját, és minthogy tudja magáról, hogy alkalmatlan, bármit aláír, amikor megszorongatják. tehát nem ő a hibás, hanem aki kinevezte. és aki KDNP-nek kiszervezte az oktatást, ahelyett, hogy elsőrendű nemzetgazdasági (!) prioritásként tekintett volna erre a területre. merthogy azért van az egész válság, mert a magyar emberek krumplik a gazdasághoz, hiszen soha nem tanultak róla az iskolában. a svédek pl. igen, ezért náluk a pedagógusfizetés is kb. 4xese az itthoninak. ezt nem nehéz agyban levezetni, csak sejtek kellenének hozzá, meg szándék.

Pénzpedagógus · http://www.eznemjatek.com 2012.02.01. 16:47:50

@Nick_: annyiban jogos az észrevétel, hogy egy főnök mindig felelős azért, amit a beosztottja csinál.

De azért álljon meg a nászmenet! HR elvileg egy felnőtt, intelligens, önállóan gondolkodó felnőtt ember. Tehát a minimálisan elvárható az lenne, főleg ilyen felelős vezetői pozícióban, hogy valami értelmeset csináljon, és azt értelemes is kommunikálja.

Abban egyetértünk, hogy ez így jelenlegi formájában egy ámokfutás.

oOMoHiOo (törölt) 2012.02.01. 17:25:21

@Süni: nekem leginkább az a gondom, hogy megint egy kapkodva, ész (kívülről nagyon úgy tűnik) nélkül meghozott döntésdominó részesei vagyunk, leszünk. Ha megfeszülök sem értem, miért nem lehet azt mondani: ez és ez a hiányszakma (és tényleg az, nem pedig légből kapott akármi), ezért ennyi és ennyi állami ösztöndíjra lehet pályázni az adott szakon, természetesen tanulmányi eredményekkel versenyeztetve a jelentkezőket. Én azt sem tartom irreális elvárásnak, hogy ha állami ösztöndíjat nyer valaki, akkor kössenek vele tanulmányi szerződést, miszerint ok az állam fizeti a képzésedet, de - amellett, hogy garantálja a szakmájában való elhelyezkedését, és ez fontos tényező ám! - ezért amennyit tanultál (év), annyi évet légy oly kedves dolgozz le, vagy fizesd ki a képzési költséget részarányosa (akár részletben is). Ez amúgy régóta működik, mert pl. a katonai főiskolák is így funkcionáltak már az ezredforduló előtt is. Igaz, ott nem kredit rendszer volt, hanem kötött órarend és vagy megcsináltad az adott tárgyat az adott félévben, vagy búcsút inthettél az intézménynek (és fizethetted vissza a képzési költséget).

Mindezek mellett természetesen egy átlagember számára, élete végéig eladósodás nélküli költségtérítéses képzési lehetőségeket is kell(ene) biztosítani, mert azért a "majd megemeljük a diákhitel folyósítható összegét" sem megoldás, erre manapság tőlünk jóval nyugatabbra is számos példa van intő jelként a szemünk előtt. Valamint valami lehetőséget az átjárásra, tehát ha valaki kiemelkedően teljesít költségtérítéses képzésen, akkor annak legyen lehetősége állami ösztöndíjat elnyerni.

Pénzpedagógus · http://www.eznemjatek.com 2012.02.01. 17:42:08

@oOMoHiOo: jogos a két pont. Semmi bajom azzal, hogy legyen költségtérítéses a felsőoktatás, akár egy tekintélyes része is. Csak legyenek szívesek ezt fokozatosan bevezetni.

Kettő: amire hivatkoznak, hogy mi indokolta a lépést, az egy marhaság. (Ld. fentebb.) Miért nem lehet megmondani az igazat? Emberek, sz@rban vagyunk, ezt már nem bírja az ország. (Bár szerintem a megbundázott közbeszerzéseken sokkal többet evszít az ország, mint amennyi az oktatáson "elfolyik".)

Három: lehet ezt így is, de igazad van, totál átgondolatlan az ügy, mert ha már így döntöttek, akkor ezt ki kellett volna egészíteni egy nomálisan működő, és széles bázisú állami ösztöndíjprogrammal. Azért cserébe nyugodtan köthetné röghöz a hallgatókat. (Bár nem tudom, ez melyik EU-s irányelvvel ellenkezne.)

Négy: talán a fociakadémia helyett több értelme lett volna ide önteni néhány milliárdot.

Az én bajom: több sebből vérzik a logika, ami mentén indokolva van a rendszer, ill. felépítve.

(Pl. a hitelekkel jól beparáztatták a népet, de most elvárják, hogy a jövő nemzedék egyből adósodjon el egy fél életre, gyakorlatilag a nyugdíjig úgy, hoyg azt sem tudhatja, lesz-e melóhelye. Még akkor sem, ha a bölcs állami irányelvnek megfelelően természettudományos végzettséget szerzett. Nálunk speciel a környezetmérnökök már évek óta nem találnak szakirányú melót.)

melonli 2012.02.02. 08:38:31

Sziasztok! Akkor röviden elmesélném az én történetemet is "kedves" Rózsi néniről.

Ötös diplomával gondoltam jelentkeznék mesterfokozatra, január 6-án elutaztam Pécsre, ami nekem 150 km volt. A felvételi előtti tájékoztatón, közölték velünk, hogy nem tudni, hogy elindul-e az általam választott szak, és még azt sem tudják, hogy hány fős keretet tudnak felvenni, ha gondoljuk, akkor felvételizzünk, ha már ott vagyunk! Bementem, és megkérdezték, hogy mi a véleményem a helyzetről.....? Elmondtam, jött a levél rá egy hétre, hogy sikerült a felvételim, maximális pontom van. Örültem nagyon, mire rá két hétre kaptam egy sms-t, hogy nem sikerült bejutnom az általam választott szakra. Ekkor már nagyon mérges voltam, és megnéztem, hogy miért is nem???? Itt vettem tudomásul, hogy el sem indul a mesterszak. Mit tehetek én ilyenkor????

Megvolt a válasz!

Adjam be újra a jelentkezésemet, ami 9.000 forint, utazzak el Pécsre, ami dúrván 10.000 forint, fizessem be a felvételi eljárásra a 4.500 forintot, és még akkor sem biztos, hogy szeptemberben elindul? Ja azt elfelejtettem, hogy álláskereső vagyok, mert 4 szakmával és egy diplomával nem tudok elhelyezkedni! Már azon gondolkodom, hogy külföldre fogok menni, mert itt nincs jövőm, se nekem, se a kislányomnak! Köszönöm szépen Rózsi néni! A kérdésem a következő: nem az én hibámból nem tudtam bejutni az egyetemre, ki fogja nekem visszafizetni a felvételi összegemet?

oOMoHiOo (törölt) 2012.02.03. 10:24:28

@melonli: szerintem ne gondolkodj, hanem menj. Ez nem cinizmus, hanem jótanács. Nálam is csak hajszálon függ a dolog, hogy pakoljak és menjek.

Vövöjaja 2012.02.09. 12:32:54

@bala90: ugyan maga még csak harmadéves, de feltételezem, hogy a szövegértés már úgy-ahogy megyeget. Szóval olvassa csak, mit mondott ez a Rózsa 2010-ben, a kampányidőszak környékén:
"A tandíjas népszavazásban erőteljesen részt vettem, és érveltem a tandíj ellen. Akkor is azt mondtam, és ma is ez a véleményem, hogy a tandíjat egy másféle világban nem tartanám ördögtől valónak. Egy gazdaságilag virágzó társadalomban el tudnám fogadni azt a rendszert, ahol a felsőoktatási tanulmányokért a hallgatónak fizetnie kell. De egyrészt nem a magyar társadalom mai állapotában, másrészt nem úgy, hogy nincsenek meg mellette azok az ösztöndíj-lehetőségek, azok a szponzorok vagy mecénások, akiknek a közreműködésével biztosak lehetünk afelől, hogy a szegény sorsú, de tehetséges gyerek nem marad ki a tanulmányokból, csak, mert nem tudja megfizetni."

ursus artos 2012.03.13. 10:05:33

@melonli: hol van itt a történetben Rózsi néni? Mert csak te és az egyetem szerepel benne. Meg 150 km.
süti beállítások módosítása