Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Orbán Viktor lassan nagyobb katasztrófa, mint a világválság

2011.09.29. 07:53 | Brendel Mátyás | 17 komment

Címkék: gazdaság orbán viktor deviza világválság

...legalábbis Magyarországnak. Mert azért a világot összedönteni nem tudja, azt csak a Gyurcsány képes.:) Legalábbis a fidesznyikes ideológia szerint. Az a hír járja, hogy a GKI szerint jövőre 1.5 százalékos GDP CSÖKKENÉS várható.

Méghozzá azért, mert: a világgazdasági és európai helyzet is romlott, de a magyar gazdaság sokkal inkább a kiszámíthatatlan, a jogbiztonságot csökkentő, populista, alapvető jogokat sértő gazdaságpolitika miatt került ilyen helyzetbe, és ez elriasztja a befektetőket.

Jó, mondja erre az egyszeri Fidesznyik, de ez csak a jövő, és csak Vértes András, azaz a fidesznyikes szemében csak egy gyurcsánypárti véleménye.

Jó, mondjuk mi is, és aki szereti Magyarországot, tényleg inkább azt kívánja, bárcsak ne lenne igaz a GKI jóslata. Inkább legyen jó Orbánnak, mint rossz az egész országnak. Csak sajnos ez nem valószínű. És az meg már nem a jövő kérdése, hogy ez a jómadár már mennyi rosszat tett Magyarországnak.

Mert nézzük a tényeket, és a múltat! Nézzünk mondjuk árfolyamokat az elmúlt 5 évben, és nehogy az egyszeri Fidesznyik magyarázkodni tudjon, nézzünk sokat!

KANADAI DOLLÁR:

SVÁJCI FRANK:

CSEH KORONA:

EURO:

ANGOL FONT:

JAPÁN JEN:

ROMÁN LEJ:

USA DOLLÁR:

Mi a közös ezekben az ábrákban?

1) Gyurcsány második kormánya alatt általában erősödött a forint az összes külföldi pénznemhez képest.

2) Ez nem közös: a világválság alatt különféle dolgok történtek, hiszen ez egy erősen kaotikus, katasztrofális jelenség volt. A legtöbb pénznemhez képest a forint gyengült, de mindenféle ellentétes folyamatok is voltak.

3) Orbán kormányra kerülésekor, a Varga, Kósa féle nyilatkozatok és az IMF elküldésekor, a gazdasági szabadságharc meghirdetéskor a forint minden pénznemhez képest esett. Nem csak a svájci frankhoz képest.

4) A második intifáda, a devizahitelesek "megsegítésének" meghirdetésekor még nagyobb esés tapasztalható.

Külön csemege, hogy ezen pénznemek közül az 5 év alatt tendenciózus gyengülést a forinthoz képest csak a román lej mutatott fel (emiatt ott Orbán jóval kisebb katasztrófának látszik, mint a világválság). A bemutatott országok közül az egyetlen, amely évek óta bevezette az egykulcsos adót. Szépen tönkre vágta őket is. Már hamarabb, tehát Orbán kapcsolhatott volna. Már ha lenne kapcsolója.

Orbán, mint Magyarország gazdasági válsága, egyelőre W alakú, visszaeső válságot jelent. De lehet ez még kilenclyukú híd alakú, speciális, Fideszes, nemzeti összebarmolási válság is. Olyan, amilyen tényleg nincs még a közgazdasági tankönyvekben sem.

A gazdasági intifádáról jut eszembe, mai hír, hogy Barroso az EU Parlamentben egy szokatlanul erős beszédben az EU intézmények erősítése, a gazdasági integráció erősítése mellett érvelt. Azaz a nemzeti gazdasági eltérések, a nem tankönyvszerű elbarmolások ellen.

A pénznemekre még visszatérve egy példa erejéig: legyünk őszinték, van pár pénznem, amely nem mutat ennyire határozottan ilyen jelenséget, például a lengyel zloty.

Egy nagy hupli azért itt is van az Orbán-kormány alatt. No meg a lengyelek 4 százalékos növekedéssel csúnyán lehagynak minket, a pénznem ehhez képest nem igazán lényeges. És végül, tegyünk ide valamit, ami nem pusztán pénzbeli árfolyam.

A BUDAPESTI ÉRTÉKTŐZSDE INDEXE:

 

Itt az Orbán kormány indulása nem látszik annyira, annál inkább látszódik a mostani orbánus országválság. És ez még csak a beszakadás kezdete. A világválságon egy év alatt túl voltunk, Orbánt vajon még 2014-ig kell tűrnünk?! No és miért is? Mert 2,7 millió hülye ezt akarta, és pár másik millió tétlenül nézte.

· 3 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr513264238

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: És Matolcsy csak veri és veri és veri... 2011.09.29. 15:37:19

Valahogy az  az érzésem, hogy talán könnyebb értelmezni a kormánynak és törvényhozásnak a nyári szünet utáni teljesítményét, ha történteket egyszerűen a magyar szórakoztatóipar napról napra megjelenő újabb és újabb fejezeteinek tekintjük.Merhogyug...

Trackback: A Birodalom visszavág 2011.09.29. 11:42:02

Heuréka! Az újból elmélyülni látszó gazdasági válság mocsarában dagonyázó Európai Parlament ma unalmában megszavazta a hatos csomagot, amellyel kikényszeríthető lesz a közös gazdaságpolitika az eurózónában. Aki eladósodik, vagy éppen eladósodni készül,...

Trackback: Szemétdombra a fülkediktatúrával! 2011.09.29. 09:01:22

A fülkeforradalom mostohagyermekei, a munkavállalók megelégelték a Centrális erőtér jogfosztó és megszorító intézkedéseit és mától komolyan harcba szállnak. A legújabb divatnak megfelelően ők is háborús hasonlatokat használnak, tüntetés sorozatukat D-n...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

menőmano 2011.09.29. 09:32:15

Mert 2,7 millió hülye ezt akarta, és pár másik millió tétlenül nézte."

Ez totálisan igy igaz.

:)))

Táskás Tóni 2011.09.29. 10:01:08

Az a baj, hogy még mindig kb 1.5 millió hülye akarja ezt az idióta kártékony hazaáruló ve4zetést, mármint az egyszemélyit.

márta)) 2011.09.29. 11:11:49

A jelek szerint a kormány mára lemondott a 4-6 százalékos gazdasági növekedés lehetőségéről, vagy legalábbis rájött, hogy rövidtávon megvalósíthatatlan ez az álom.
A kabinet a készülő költségvetésben jelentősen visszafogja 2012-es növekedési előrejelzését, azonban a jelek szerint megint a piaci prognózisok előtt jár, a legtöbb kutatóintézet ugyanis már optimistának tartja a másfél százalékos GDP-bővülésről szóló előrejelzést."

Csak a Századvég hiszi, hogy tartható a 2,5 százalékos hiány"

---------

Na. Igen! álmok-vágyak népe a magyar. De nagyon úgy tűnik, hogy a Matolcsy-féle , csodaváró gazdaságpolitika, a megszorítások ellenére sem hozza meg a várva várt eredményt?

márta)) 2011.09.29. 11:14:38

oppá" Bocsánat! lemaradt a cim meg a link.

Visszavett álmaiból az Orbán-kormány, de még mindig optimista"

www.mfor.hu/cikkek/Visszavett_almaibol_a_kormany__de_meg_mindig_optimista.html

Brendel úr. önnek egy kis olvasmány??
hm??
:(

hegyilány 2011.09.29. 13:37:21

Brüsszel jogellenesnek tartja a magyar távközlési különadót"

A távközlési szolgáltató cégeket sújtó, tavaly októberben bevezetett különadó eltörlésére szólította fel Magyarországot csütörtökön az Európai Bizottság.

Ellentétes

Az uniós végrehajtó testület megítélése szerint ez az adó ellentétes a távközlési szektorra vonatkozó EU-jogszabályokkal, mert a szóban forgó adóból származó bevételeket a központi költségvetés használja fel, tehát nem arra fordítják, hogy azokból a távközlési szektor szabályozásának külön költségeit fedezzék.

Magyarország - olvasható a Brüsszelben közzétett állásfoglalásban - azon kötelezettségének teljesítését is elmulasztotta, hogy az érdekelt felekkel megfelelő módon konzultáljon a távközlési szolgáltatókat sújtó terhek megváltoztatásáról.

A brüsszeli bizottság emlékeztetett arra, hogy a különadó mértékét az áfa nélküli bruttó bevétel alapján, 0 és 6,5 százalék között határozták meg.

Az Európai Bizottság úgynevezett indoklással ellátott véleményt küldött Magyarországnak, kérve a távközlési különadó eltörlését.

Budapestnek két hónapja van arra, hogy tájékoztassa a végrehajtó testületet a foganatosított intézkedésről, amellyel eleget tesz a felszólításnak.
Ha ezt nem teszi meg, az Európai Bizottság az Európai Bíróság elé viheti az ügyet."

www.hirado.hu/Hirek/2011/09/29/12/Brusszel_jogellenesnek_tartja_a_magyar_tavkozlesi_kulonadot.aspx

Újabb hatalmas lyuk keletkezik a költségvetésen.?

hegyilány 2011.09.29. 13:41:38

Nem volt titok, hogy Brüsszelhez fordulnak az érintettek.

Szankciókat kövel a magyar kormány ellen tizenhárom jelentős európai nagyvállalat első számú vezetője a különadók, és a külföldi vállalatokra vonatkozó egyéb intézkedések miatt - írja az MTI a német Die Welt című hetilap internetes kiadására hivatkozva.
A lap birtokába került ötoldalas dokumentum szerint a prominens vállalatvezetők egyebek mellett arra szólítják fel az Európai Bizottságot, hogy "győzze meg a magyar kormányt a befektetőket érintő törvényes keretek stabilitásának jelentőségéről és bírja rá Budapestet a jogtalan terhek visszavonására".

"A Welt online értesülése szerint a tiltakozás résztvevője Németország részéről az Allianz, az E.ON, az RWE, a Telekom, az EnBW, a Rewe első számú vezetője.

A hat német óriáscég tiltakozó akciójához csatlakoztak az osztrák Spar, az OMV és a Baumax, a cseh CEZ, a francia Axa, valamint a holland ING és Aegon vezetői is.

Az érintett vállalatok egyszersmind panasszal éltek az illetékes EU-igazgatóságoknál azzal a céllal, hogy az Európai Bizottság "indítson eljárást Magyarországgal szemben" az Európai Unió szabályainak a megsértése miatt.
A vállalatvezetők szerint a magyar kormány intézkedései egyoldalúan diszkriminálják őket a magyar vállalatokkal szemben, ami ellentétes az Európai Unió jogszabályaival."
........

Ja.Igen! Anno) megüzente a kormányfő a németeknek, - nagyon sajnálja, de nem fogja visszavonni a különadókat.

partfish 2011.09.29. 14:11:24

tetszettek volna nem forradalmat csinálni!

hederg 2011.09.29. 14:20:29

Egyszerüen érthetetlen ez a felfuvalkodott féleszü amit csinál.

Jó.Vegyük úgy tökhülye az ország vezetéséhez.

De a sok baromarcú miért nem rúgja seggbe amig nem késő?

Vagy úgy gondolják,ha összelopokodták magukat elhúzhatnak a lóvéval?

Remélhetően nem.

Ülni fognak a nemzet elleni büneik miatt.Polt nokedki lesz,de lehet bujdokolni fog a népharag elől..

Táskás Tóni 2011.09.29. 18:17:40

@hederg: A sok baromarcú is tök hülye. Ez lehet az ok.

FENTEtente 2011.09.29. 19:54:40

Szememet befedték ködfoltos homályok,vagy szürke sok hályog elvakítja
látásomat,de gondolataim képekben hevernek fejemnek egészén,így örömmel
futkározok rímeim tarka vetésén.És én boldog vagyok.

Egyre szebben,levegősebben,szépen összeválogatott szavakkal alkot mondatokat a magyar.
Hamar magamhoz tértem.
Kérem,én gratulálok minden pozitív változásokon átment érintettnek,minden normális,ideális embernek,jobbról át balra,s szeretettel gondolva azokra akik pártállástól függetlenül bizonytalanok,politikai hovatartozásukat nézve hontalanok?
Nem fog összedőlni a világ,ha ember magából rímeket kiráz.Írjatok velem együtt,s minden egyes írás a rímeléses tudás szemszögéből,azon belül annak az öléből,élből,egyből szeretetből,gyengédes édes erőből simogassuk kellemesen nyelvünket,nehogy elvesszen,nehogy elvesszenek benne kimagasló,kiváló értékei,esetleg születendő mai gyermekei?
Követőim!
Kövessetek a rímelésben.Kövessetek el mindent,hogy rímeljetek.Stimmeljetek ott ahol stimmelni kell,mert több százezer szem figyel rátok.
Én oda látok,ide látok:
Ti engem nem is irritáltok.

Ha kertünkben ásunk magatartásunk keresi megoldásunk legelőnyösebb
oldalát.Tartásunk a társunk,ha kell tart másunk tükröt elénk,hogy lássuk mi
is van odaát,odaát a láthatatlanban?

fonó 2011.09.29. 22:15:01

A nyakas bugrisokban a legrémesebb hogy csakazértis ha beledöglünk is kritika korrekció nélkül vágtatnak.

hegyilány 2011.09.29. 23:35:36

Na.Igen. Tetszettek volna másként szavazni.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.09.30. 23:52:18

@hegyilány: Tartom! Persze most könnyű okosnak lenni. Nem kellett volna Ovi nagy képét beszopni és ismételten beszavazni a kormányba! A 98-as 4 éve után pontosan lehetett tudni, hogy milyen "szakember" gárdája van. Persze ehhez Feri is hozzátette a magáét, nem is keveset...

hegyilány 2011.10.01. 09:12:46

Persze. Igy igaz. Csak az a nagy probléma, hogy a társadalom egy nagy csoportja fel sem nőtt még a napi politizálás szintjére sem. Aki egy kicsit is figyelte a politikát tudhatta, hogy túl nagy mozgástere nem lesz az új kormánynak.
Nem csak a Gyurcsány tette hozzá, hanem úgy teljes egészében a szocialisták.
Na.Igen. Hozzájárult még az SZDSZ. is.

márta)) 2011.10.01. 09:27:05

Csak egy rövidke emlékeztető, hogy a Bajnai kormány igy adta át az" országot.

A költségvetés egyensúlyának helyreállítása érdekében 1200 milliárd forintos megtakarítást hajtott végre a Bajnai kormány.
Ez, arányait tekintve, az elmúlt évtizedek legnagyobb hasonló kiigazításának tekinthető a világban.
Az államháztartási hiány 3,8 százalék alatt maradt, ezzel Magyarország megteremtette az Európai Unió egyik legfegyelmezettebb gazdálkodását. Az adatok 2010. év elejére azt mutatták, hogy Magyarország rendelkezik az Unió országai közül az ötödik legalacsonyabb költségvetési hiánnyal."

********

”Nem gondolom magam politikusnak. Politikus az, aki hivatásszerűen azzal foglalkozik, hogy a közhatalmat megszerezze és megtartsa.
Én soha nem akartam sem megszerezni, sem megtartani a hatalmat. Nem vagyok párttag.
A válságkezelésből fakadó sajátos attitűddel viseltem átmenetileg az ország egyik legfőbb politikai tisztségét."
(Bajnai)

hu.wikipedia.org/wiki/Bajnai_Gordon

Ő a Bajnai) Változatlanul az a véleményem, hogy el tudnám képzelni egy új párt élén.
:)

márta)) 2011.10.01. 09:28:59

Bocsánat! Brendel úr!!! Jöttem már egy kicsit "ugatni".

Olvassa el ön is a cikket, ha kérhetem.
köszönöm
:)))))
süti beállítások módosítása