Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Egy éves Mesterházy Attila

2011.07.10. 08:00 | balközép | 40 komment

Címkék: mszp baloldal mesterházy

 Nem a szoci pártvezér életkorára gondolok. Kereken egy éve választotta meg az MSZP elnökének Mesterházyt. Ez a jeles dátum megérdemel annyit, hogy mérleget vonjak. Mi változott az elmúlt egy évben az MSZP háztáján?

Először érdemes visszaidézni, hogy milyen állapotban vette át az MSZP-t Mesterházy. Tömören összefoglalva: siralmas. Bővebben: a párt történetének legnagyobb zakója után nyilván csak probléma hegyek. Elvesztették a bevehetetlennek vélt fellegvárak 99% százalékát (13. ker. for ever!). Hitelességi problémák és ebből következő nihilizmus jellemezte a kommunikációt. Tapintható társadalmi kapcsolatok nyomát sem lehetett felfedezni. Az internetes jelenlét konvergált a nullához. Szóval egy hite hagyott, cél és mondanivaló nélküli, biológiailag még vegetáló masszára emlékeztetett az egész szoci bagázs.

Azért, ha emlékképeim nem csalnak, annyira sokan nem is jelentkeztek egy éve 2010. július 10-én az MSZP kongresszusán, hogy majd én kivezetem ezt a biológiai vegetációt a sötét alagútból. Egyetlen egy vállalkozó volt… igen-igen Mesterházy. Sőt, még az elnökségi szerepvállalásból is kiugrottak olyanok, akiknek ma már nagyon karakteres véleménye van arról mit is kellene tenni… Így hát, aki bújt aki nem alapon Attila lett az MSZP nevű akkori csődhalmaz elnöke. Szerintem nem túlzás állítanom, kilométeres magasságú probléma hegyek vártak rá, no meg egy újabb tuti választási veresség a 2010-es önkormányzati választás.

2010. augusztusában, azt hiszem kutya nem volt kíváncsi az MSZP-re, szinte mindenki azt mondta az MSZP már nem váltópárt, gyakorlatilag esélye sincsen. Sőt, azt találgatták vajon az LMP vagy a Jobbik lesz az, amelyik képes betölteni a második erő szerepét. Azonban a jelöltállítást országos szinten csupán az MSZP-nek sikerült a lényeges helyeken pariba hozni a Fidesszel. Az LMP-nek és a Jobbiknak komoly gondjai voltak. A mandátumszerzésnél azonban teljesen világos lett: az MSZP a második erő. 40 darab polgármesteri széket hozott el, míg a Jobbik és az LMP csupán egyet. Tehát az első komoly akadályt az MSZP, a helyzetéhez képest, a várakozásokon felül bőven megugrotta.

Ezzel sikerült is egy időre a párt szerepét stabilizálni. Nézzük röviden az eredményeket: 2010. novemberében már a Fidesz kormány elkezdte megmutatni barátságtalan orcáját is. Az akkori intézkedésekre reakció képpen Mesterházyék szerveztek egy politikai nagygyűlést a Sport Arénában. Senki nem bízott abban, hogy sikerül megtölteni a 10 ezer főt befogadni képes arénát. Sikerült. A parlamenti és önkormányzati munkában is elkezdtek alternatívákat kínálni és megújult az MSZP honlapja. Azt hiszem a párthonlapok közül a legwebkettesebb díjat el is viszi, sőt a Facebook csoportjukban is már többen vannak mint néhány száz… Majd sikeresen lebonyolítottak egy tiltakozó petíciós akciót a kormány intézkedéseivel szemben. Közel 350 ezren írtak alá az MSZP-nek. Ahogy látom, az MSZP a fővárosban tud a leginkább jól szerepelni, de lehet látni, hogy Miskolcon, Szegeden, Szekszárdon, Nyíregyházán, Szombathelyen, Tatabányán is tudnak érdemi városvezetési alternatívát kínálni. És elindult a pártműködést megújító alapszabály előkészítése, valamint a közpolitikai program vitája is. Társult ifjúsági szervezete a Societas is elkezdett életjelet adni magáról, tucatnyi akcióval operáltak.

Na, még mielőtt diadaljelentésbe menne át az írásom, számomra látható eredményeket nem sikerült elérni a vidéki hálózat kiépítésében. Itt volt látható, hogy nagyon élesen lemaradt a párt a Fidesszel szemben. A falvakban és a kisvárosban gyakorlatilag „Csak a Fidesz” elv érvényesült. Bár, a kisvárosokról szóló hírek nem kerülnek be a sajtóba, tény hogy a nyírteleki MSZP-s győzelem, a pápai 35 százalék az időközin enged azért arra következtetni, hogy ott is megmozdult valami. A párt szervezeti felépítésben még mindig a lassú reagálású hadtestek közé tartozik és nem elég nyomulós. Sok földön heverő ügyet vesz fel más előttük. S a kommunikáció bár jelentősen javult, de még sok esetben mindig fejetlennek tűnik. Nem elég kreatív a becsomagolás… vagy, ha tetszik, a kereskedelmi tévék fogyasztói társadalmának nem elég színes, botrányhajhász vagy épp bulváros. A fogyasztói társadalomban a fogyasztási szokások bemutatása alkalmas értékközvetítésre, ezzel az eszközzel az MSZP egyáltalán nem operál. És itt most nem csak a Youtubos kis videókra, zeneszámokra stb. stb.-re gondolok. Azaz, megjelentek már az internetes videó műfajban, de azok nem elég ütősek… unalmas vágás, sok beszéd, kevés zene, hosszú vágóképek… stb. stb.

No és nem kerülgetem a forrókását. Azt nem tudom állítani, hogy probléma-e, de biztos kezeletlen dolog: Gyurcsány Ferenc helyzete és pozíciója a pártban. Azt hiszem a Gyurcsány jelenség önmagában inkább egy szervezeti probléma a baloldalon, mintsem személyes ellentét lenne. Nincsen kitalálva az, hogy a különböző szervezeti egységek hogyan tudnak összehangoltan működni. Ezáltal ezeket az erőforrásokat nem is használja a baloldal. Ebből kifolyólag perifériára szorulnak és elkopnak a baloldali kezdeményezések. Az, ami a Fideszben sikeres szövetségi politika az a baloldalon munkájukban sokszor csalódott, vitatkozó szervezetek halmaza. Tehát, a Fidesznél jól működik egy KDNP- Lungodrom- Fidelitas- IKSZ- Liga-Nemzeti Fórum- Kisgazda Egyletek- Egyházak- Polgári Körök- Cserkészek- Politikai foglyok-MAGOSZ- Vállalkozók Pártja- Századvég és egyéb agytrösztök- tagozatok- jobboldali média- jobboldali értelmiségiek- jobboldali színészek, előadók közéleti szereplők- stb. tengely. Addig az MSZP-nél ezt a tengelyt felrajzolni nagyon nehéz. A benne lévő szervezetek feladata és hatásköre nincs kitalálva, nincsenek privilégiumok: pl a zöld politika csak a zöld tagozaté, de tessék normálisan csinálni.

Ebből következik az, hogy a szervezeti hálóban arctalan és súlytalan szervezetek vannak és nem is nagyon tudnak megjelenni. Az együttműködés nem lehetőség, hanem probléma és a baloldali médiában sem tűnnek fel, aminek szintén nincsen tisztázva a szerepe és feladata. Na, hát ennek a fejetlenségnek az egyik tünete a Gyurcsány-féle platform és az ebből kifolyó konfliktusok, a másik tünete a látszólag ”nem csinálnak semmit” szervezetek. A megoldás itt az lenne, hogy sürgősen intézményesíteni kell a baloldali szervezetek együttműködésének formáját, valami olyan megoldás kellene, ahol a különböző szereplők egy teremben összetudják hangolni, hogy ki mit cselekszik és nem össze-vissza mozog mindenki.

Összefoglalva: Mesterházy Attila olyan MSZP-t vett át, amely helyzete instabil több éve megoldatlan problémáktól terhelt és választási veresége igen komoly volt. A pártot sikeresen stabilizálta és elkezdődtek a problémák megoldása. Nyilván egy év alatt nem lehet mindent kezelni, bár fontos lenne, hogy a rendszerben megjelenjen hatékonyság mérés, feladat és projekt alapú működés, melyre vannak jelek. Szóval, Mesterházy Attila egy éve komoly előrelépés és siker. Bár feladat van még bőven, mint ahogy írtam is.

· 2 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr543053052

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egy éves Mesterházy Attila 2011.07.13. 15:58:56

Nem a szoci pártvezér életkorára gondolok. Kereken egy éve választotta meg az MSZP elnökének Mesterházyt. Ez a jeles dátum megérdemel annyit, hogy mérleget vonjak. Mi változott az elmúlt egy évben az MSZP háztáján?

Trackback: Zacskós arzén, dobozos sztrichnin, instant cián 2011.07.10. 15:03:57

 Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége szerint a népegészségügyi termékadóról szóló törvénnyel kapcsolatban azok a kijelentések, amelyek legálisan forgalmazott élelmiszert egyértelműen károsnak minősítenek, félrevezetőek és hitelrontóak, é...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.07.10. 08:14:57

1) Az őszi, BS gyűlés pont azért, mert a BS-ben volt, nem látszódott, és nem jelent meg a médiában eléggé.

2) Tavasszal az MSZP nem csinált semmit. Tüntetni kellett volnam és népszavazni. Nincsenek a népszavazások, amiket emlegetnek. Tömegével kellene őket beadni, és őjra beadni, mert az OVB visszadobja őket. Az LMP jól csinálja.

3) Gyurcsánynak szakadnia kell, illetve ki kell dobni,

http://www.facebook.com/Piroslap#!/pages/Gyurcs%C3%A1nyp%C3%A1rt/119704254753312

menőmano 2011.07.10. 09:44:35

Én a megújulás jeleit nem igazán látom. Az párt még mindig "romokban",dúl a belső harc, megy a kifelé kiabálás.

:)

menőmano 2011.07.10. 10:04:25

3) Gyurcsánynak szakadnia kell, illetve ki kell dobni, "

Hm. Ez biztosan csak egy vicc.
Gyurcsány F. alapítana egy új pártot, kinek lenne az jó?
Lenne két kisebb párt.
Ugyan már ezt a Mesterházy A. is nagyon jól tudja, hogy az csak ártana a pártnak, nem hogy erősítené.

:)

jenőke 2011.07.10. 11:58:19

@Brendel Mátyás:

Komoly, higgadt, tudományos köntösbe öntött baromság.
Talán használni kellene nem?
Töprengj még, ha van töprengőd.

menőmano 2011.07.10. 12:45:36

@Brendel Mátyás:

Az LMP jól csinálja."
Mit? mit csinál jól? Én a mai napig nem tudom milyen politikai irányvonalat tűztek ki maguk elé. :)
A tavalyi választásokon többségében azok szavaztak rájuk, akik elfordultak a szocialistáktól, és akik az SZDSZ megszűnése után azt hitték, hogy valamiféle alternatívát nyújtanak. (gondolom) :) De ez egyáltalán nem így van.
Vagy talán a gyöngyöspatai események kapcsán nyujtott "teljesitményük"?
A cigányság helyzetének megoldására ők sem tudtak (eddig) még javaslatot tenni. A szélsőjobb és a cigányság ügyére meg egyáltalán nem.
Mit csinálnak olyan jól?
:)

menőmano 2011.07.10. 12:49:38

@Brendel Mátyás:
oppá" Elnézést! Népszavazás. Butaság. Csak időpocséklás lenne.......

:)

NYJetsTD 2011.07.10. 13:03:08

"A pártot sikeresen stabilizálta és elkezdődtek a problémák megoldása"

Na pont ez, ami nem így van. Besöpörtek mindent a szőnyeg alá.
Nulla arculat, semmilyen irányzat. Egy marketinges öt perc alatt komolyabb brandet
nyomna alájuk, mint amit egy év alatt összehoztak. Még mindig azon morfondírozik a párt, hogy a kiábrándultakat hogyan szívja fel újra, meg miként tartsa távol magától az elmúlt évek eseményeit. Megújulás? Ugyan már. Legfeljebb zárcsere...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.07.10. 23:28:35

Egy éves Mesterházy Attila

- Beszél már?
- Járni már tud? Úgy értem önállóan, vagy még mindig puch laci vezeti.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.07.10. 23:29:33

@Brendel Mátyás:

"3) Gyurcsánynak szakadnia kell, illetve ki kell dobni, "

puch laciék kreatúrájával sosem lesz sikeres a baloldal.

Fogatlan oroszlán. Sosem hallom a hangjukat. lefoglalja őket a költségtérítés.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.07.11. 10:24:08

@menőmano: "Lenne két kisebb párt. "

a két kicsi párt több szavazatot vinne el együtt. ennyi. több éve tudjuk, hogy az "egy a tábor, egy a zászló elve" általában rossz. ilyet csak olyan fölénnyel engedhet meg egy párt, mint most a Fidesz. kisebb népszerűségek, bizonytalanabb szavazók esetén mindig a több párt viszi el a több szavazatot.

ld itt entellektuel.freeblog.hu/archives/2010/10/06/Miert_nem_alapit_Gyurcsany_uj_partot/

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.07.11. 10:25:03

@menőmano: népszavazási kérelmeket adnak be, azt. nehéz felfogni?!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.07.11. 10:26:08

@menőmano: "Népszavazás. Butaság. Csak időpocséklás lenne"

ja, a Fidesz is megmutatta, 2007-ben. tényleg időpocséklás.

most komolyan, azon kívül, hogy odamondasz pár szubjektív hülyeséget, van érved?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.07.11. 10:26:54

@menőmano: egyébként is, az MSZP, Mesterházy állandóan emlegeti a népszavazási kérelmeket, csak nem hallani a tényleges benyújtásukról. szóval tudják ők, nem butaság, csak nem dolgoznak.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.07.11. 10:28:17

@jenőke: baromság. ráadásul higgadt, tudományos köntösbe sincs öltöztetve.:)

jenőke 2011.07.11. 11:36:35

@Brendel Mátyás: Ennyit a N É P S Z A V A Z Á S ról:
Népszavazást kezdeményez az MSZPannak érdekében, hogy a jövőben ne lehessen visszamenőleges hatályú, szerzett jogokat megvonó törvényeket hozni - adja tudtunkra az MTI (2011. június 18., szombat 9:56).
ÁMDE:
A j e l e n l e g h a t á l y o s jogalkotásrólszóló 2010. évi CXXX. törvény a következők szerint rendelkezik:
2. §(2) Jogszabály a hatálybalépését megelőző időre nem állapíthat meg kötelezettséget, kötelezettséget nem tehet terhesebbé, valamint nem vonhat el vagy korlátozhat jogot, és nem nyilváníthat valamely magatartást jogellenessé.
Miről is nép-szavazunk?
Arról kellene, hogy a Fidesz tartsa be a saját hozott törvényei - legalább azokat.

menőmano 2011.07.11. 12:39:45

"Lenne két kisebb párt. "

Lehet három kisebb párt is. Mondjuk a Bajnai alapitana egy új pártot, már irtam.
Az új választási törvényjavaslat alapján, mennyi lenne az esély.?
Az én olvasatomban a választások előtt már ki kellene nyilvánítaniuk, hogy koalicióra lépnek. Vagy Te hogyan látod az a hatalmas nagy esélyt, ha több kis párt lesz?
:)

menőmano 2011.07.11. 12:42:11

@Brendel Mátyás:

Nem, nem egyáltalán nem nehéz felfogni.,
Igen időpocséklás lenne. szerintem.

menőmano 2011.07.11. 12:49:49

@Brendel Mátyás:

Igen. Emlegeti a népszavazási kérelmeket. "
Nem kell emlegetni semmit. Szervezetté kellene válni, együtt vagy külön.
Hallatni a hangjukat vidéken is. Hálózatot kiépiteni, ha úgy tetszik műhelyeket.
Nem kifelé kiabálni, egymást vádolni. Mert az többet árt a pártnak mint használ.
(közben meg szépen erősödik a Jobbik).

odamondasz pár szubjektív hülyeséget, van érved? "
Ezt a vádaskodásodat indokold már meg, ha kérhetlek.

Lassan irom. ) Nem "kérelmeket" kellene fogalmazgatni, fel kell ébredni:) és egységes, erős párttá válni.
:)

menőmano 2011.07.11. 12:55:09

@Brendel Mátyás:

Olvastam én már itt a posztokon nagyobb hülyeségeket is, mint amit én irok.
De maradj meg nyugodtan abban a hitben, hogy én irom a legnagyobb hülyeséget.
Jaj. Képzeld el ha nem irnám, milyen egyhangu lenne a poszt?

:))))))))

juditka** 2011.07.11. 12:59:29

@Brendel Mátyás:

Hm. Lenne sok kis aprócska párt. hm. és egy sem jutna be a parlamentbe.
hm. ez jó.

juditka** 2011.07.11. 13:03:24

@Brendel Mátyás:

2011.07.11. 12:39:45"

Elnézést azt a kommentet is Neked irtam.

:))

juditka** 2011.07.11. 13:06:54

@Brendel Mátyás:

oppá" Csak véletlenül küldtem el. Azt akartam irni, hogy nekem is az a véleményem.
Sok-sok kis párt alapitása egyáltalán nem lenne nyerőbb. Én is úgy gondolom.
Szóval érted:) ha már ketten ezt tippeljük:) akkor csak lehet benne némi igazság, vagy talán nem?

:))

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.07.11. 23:21:15

@jenőke: igen, arról is. ha már egyszer megszegi őket.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.07.11. 23:22:31

@menőmano: egyelőre a Fidesz nyerne, akár egy párt van, akár három. de a Fidesz csökken, és a bizonytalanok tábora óriási. ezeket a három párt jobban be tudfja fogni. ez totál nyilvánvaló.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.07.11. 23:23:41

@menőmano: és miért kéne az LMP-nek vagy MSZP-nek azt csinálni, ami csak szerinted időpocsékolás? ki vagy te, mit képzelsz magadról?!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.07.11. 23:26:01

@menőmano:

"Hallatni a hangjukat vidéken is."

nehezen fogod fel mégis. a népszavazás a hanghallatás egyik legjobb stratégiája.

" Nem "kérelmeket" kellene fogalmazgatni, fel kell ébredni:) és egységes, erős párttá válni."

csak úgy, egyik napról a másikra?! nem fogod fel, hogy a népszavazás ez eszköz arra?

komolyan, nulla érved van, de hajtogatod a rögeszméidet.@juditka**:

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.07.11. 23:28:42

@juditka**:

"Lenne sok kis aprócska párt. hm. és egy sem jutna be a parlamentbe."

ha az MSZP ketté válik és a két fele nem jutna be a parlamentbe, az azt jelenti, hogy tíz százaléka sem kapna az egész MSZP. akkor meg mindegy. te tényleg ilyen hülye vagy?!

ha viszont az MSZP együtt mondjuk húsz százalékot kapna, akkor jó eséllyel mindkét fél bejutna. és több szavazatot kapnának együtt, mert sokan szavaznának egyik felére, de a másik miatt nem mennek el.

tényleg ilyen hülye vagy?

menőmano 2011.07.12. 00:20:19

@Brendel Mátyás:
hm. Azt képzelem magamról, hogy szabadon irhatom a véleményem.
Ha nem tetszik nem kell olvasni.
oszt.kész.

menőmano 2011.07.12. 00:33:00

@Brendel Mátyás:
csak úgy, egyik napról a másikra?! nem fogod fel, hogy a népszavazás ez eszköz arra?"

Te most tényleg nem érted mit irok, vagy nem akarod érteni.

Miért? Szerinted a szocialisták meddig akarnak ébredezni?:)
Akkor lesznek újra erős párt, ha szervezetté válnak, ott lesznek vidéken, (nem csak a választások előtt két héttel lehet róluk hallani, vidéken) . :)
Kialakitják a mühelyeiket, vagy megerősitik újra.
Nem kiabálnak kifelé.
A Gyurcsánnyal együtt, vagy külön (eldöntik végre).

Soroljam még?????:)

Nem értelek.

:)))))))))

juditka** 2011.07.12. 00:45:36

@Brendel Mátyás:

Igen? Vicces.
Mindegyik bejutna, ha két párt lenne az Mszp-ből.
És még akkor hol van az LMP. és a Jobbik. Netán még alakul új párt.
Esetleg újra lesz SZDSZ.

Egyébként nem árulok el titkot, ha megirom, hogy nem vagyok hülye. Még ugyan, hogy nem vagyok az.

Csak az a probléma, hogy Te nem akarsz érteni semmit, de semmit.
:)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.07.12. 07:57:20

@menőmano: igen, szabad hülyének lenni. Nekem meg szabad megmondani.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.07.12. 07:58:13

@menőmano: nem fogod fel, hogy a népszavazás az egyik legjobb eszköz erre?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.07.12. 08:02:03

@juditka**: összekeversz két kérdést.

1) hogy jó lenne-e, ha lenne új párt
2) hogy mi lesz ez az új párt, megalakul-e, van-e esélye, és hasonló kérdések. ezek totál függetlenek az elsőtől, és az elsőről volt szó, nem erről

Ezen kívül, mivel arról írtam, hogy Gyurcsány szakadna az MSZP-ből, és ez szerintem jó, nem is kérdés, hogy mi lenne az új párt, hogyan alakulna meg. Az a kérdés, hogy érdemes-e és helyes-e. Elég érvet írtam mindkettőre, amelyeket te csak ezzel a tereléssel tudtál megválaszolni az LMP-ről meg a Jobbikról. Mi köze van ezeknek az MSZP szakadásához, édes kicsihülye?!

Andráska8 2011.07.13. 22:04:18

Amíg A Puch-Hagyó-Mesterházy féle maffia el nem takarodik, az MSZP morálisan nulla.
Gyurcsány ne csináljon itt semmit.
Egyetértek Brendellel, már új alakulaton kéne ezerrel dolgozni.

Andráska8 2011.07.13. 22:06:57

@menőmano: Bajnai soha nem alapítana pártot.

Andráska8 2011.07.13. 22:11:44

@Brendel Mátyás: Tavaszra nagyszabású tüntetést ígért Mesterházy.
Nos, látta valaki?

Szerintem működik a Simicska-Puch-féle paktum.
Az MSZP a Fidesz kis langymeleg domesztikált ellenzéke lett.
Ülnek a jóban.

Várják, hogy elpártoljon a nép.
A nép pedig nem pártol át hozzájuk, miért is?

menőmano 2011.07.14. 09:00:58

@Andráska8:
Nem? Akkor nem.
Én pedig el tudnám képzelni mint pártvezért a Bajnait.

:)))))))

menőmano 2011.07.14. 09:06:51

Különben meg: Gyurcsány F. egy igazi demokrata!!!

oszt. kész.

:)))))))))))))))))

Andráska8 2011.07.14. 21:33:40

@menőmano: Talán el tudnád képzelni pártvezérként: Hát, az nem így néz ki. Ő egy kis pipogya alak, aki szakértett.
Arra jó volt.
süti beállítások módosítása