Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Újabb tűzoltó levél

2011.05.23. 10:47 | balközép | 11 komment

Címkék: tűzoltó

Egy újabb tűzoltó levelet, véleményt találtunk, azaz pontosabban most kaptunk. (És várjuk a továbbiakat is: piroslap.hu@gmail.com) Ez úttal egy másik szakszervezet a HTFSZ közölt le egy véleményt. Mint ismeretes, többek között a tűzoltók szerzett jogait is megnyirbálná a kormányzat. Ez ellen küzdenek. Mi meg természetes, hogy leközöljük véleményüket! Szolidaritás!

 

Tisztelt Szentesi Zöldi László Úr!

Köszönöm, hogy billentyűzetet ragadott, és leírta véleményét (http://www.magyarhirlap.hu/velemeny/kitartottak.html) a tervezett Balsai-Lázár féle alkotmánymódosítással kapcsolatban. Írásán keresztül betekintést nyerhetünk a hivatásos állományon kívüliek rólunk alkotott gondolatairól. Jómagam 6 éve tűzoltó vagyok, és bár számos rendőr, börtönőr ismerősöm van, csak a tűzoltók nevében válaszolhatok Önnek.
Egy-egy civil polgártársunk véleményében az irigység hangját hallom megszólalni, mikor rólunk, szolgálatellátásunkról, és szolgálati nyugdíjunkról beszélnek

Joggal irigykedhetnek, hiszen kevesen mondhatják el magukról, hogy olyan munkájuk van, ahol életeket menthetnek meg. Tudja milyen fantasztikus érzés egy embernek újra életet adni, vagy kimenteni a közvetlen életveszélyből? Leírhatatlan!
Kevesen mondhatják el, hogy olyan munkakört látnak el, amit a civil társadalom erkölcsileg elismer. Jó érzés tölt el minket, amikor egy ügyfélszolgálati ügyintéző foglalkozásunkat kérdezve egy kedves elismerő mosollyal tekint vissza ránk, vagy egy látogató csoport a laktanyánkban biztató, tiszteletet kifejező szavakkal dicsér minket.

Kevesen mondhatják el, hogy olyan kollégái vannak, akikre bármikor bármilyen körülmények között számíthat. Mi ezeket a kollégákat bajtársaknak hívjuk. Ha bajba, életveszélybe kerülünk, egymásért tűzön-vízen átmegyünk. Ez az egymásrautaltság, és egymásra való odafigyelés végigkísér minket. Szolgálaton kívül, ha bármi problémám akad, tudom, hogy 22 telefonszám közül bármelyiket felhívom, azonnal a segítségemre sietnek, tanácsot adnak.

Tűzoltók körében nagyon színes a civil végzettségek palettája, egy szolgálati csoportban lévők szinte minden hétköznapi szakmát lefednek tudásukkal. Legyen az lakásfelújítás, autószerelés, költözés, számítógépes probléma, biztos vagyok benne, hogy ha kell, még aznap előkerül néhány baráti dolgos kéz, aki segít megoldani a feladatot, problémát. Legyen az családi, lelki baj, válás, szakítás, gyász, biztos vagyok benne, hogy bajtársaim lelki társként állnak majd mellettem, és segítenek feldolgozni, kibeszélni magamból a problémáimat, mint ahogy ezekre már sokszor sor került. Miért is ne segítenének nekem, hisz lehet holnap én mentem meg az ő életüket – fel sem merül bennünk a kérdés, számunkra teljesen természetes. A civileknek nem adatik meg ilyen közösséghez tartozni, nem élnek át ilyen közös élményeket, sejtésük sincs, milyen lehet CSAPATban dolgozni és élni.Ezek mind valóban irigylésre méltó dolgok, melyekre büszkék is vagyunk. A szolgálati nyugdíjat – mint szintén irigylésre méltó jogunkat - nem véletlen hagytam a végére, úgy gondolom, ezt egy kicsit más aspektusban kell vizsgáljuk az előzőekhez képest. Rávilágítanék hivatásunk árnyoldalaira is.

Kedves Szentesi Zöldi László Úr! Ön, és "civil társai", mikor reggel otthonról elindulnak dolgozni, hányszor köszön el úgy családjától, gyermekeitől, hogy lehet nem tér haza többet? Mi minden harmadik reggel megtesszük. Persze ezt nem éreztetjük velük, nem mondjuk ki, de titkon gondolunk erre is, tudják ők is. Önök hányszor nem alszanak otthon családjukkal? Mi minden harmadik este megtesszük. Fizetésünk ismert, egy átlagos vonulós tűzoltó 80-90 ezer Forintot keres, ebből adódóan az összes közvetlen kollégám (egy kivételével, aki a szüleivel lakik) másod-harmadállást vállal, hogy magát és családját el tudja tartani. Ez azzal jár, hogy a 24 családtól távol töltött óra után jön további 8-10-12, akár 24 óra másodállásban töltött idő, majd egy hulla fáradtan otthon töltött éjszaka után másnap is munka, majd ismét szolgálat.

Van kollégám, aki melósruhában jön szolgálatba, átöltözik egyenruhába, majd a 24 óra elteltével ismét vissza melósba, és folytatja tovább. Van, aki olyan fáradt váltáskor a felsorakozásnál, hogy csodálom, hogy nem esik össze. Mindezt azért, hogy meg tudjon élni, nem azért hogy luxus körülményeket teremtsen magának. Érti? A családja csak fényképről ismeri. A tűzoltók a két végéről égetik a gyertyát, sosem pihennek. Ön, vagy a kollégái élnének ilyen életet? Egyik kollégám az illetménye átutalása után néhány napig kenyeret és párizsit hoz szolgálatba étkezni, hónap közepén már csak vajas kenyeret, hónap végén pedig mi dobunk össze neki kajára, mert különben üres kenyeret kellene ennie. Meleg ételt a virslin kívül nemigen láttam előtte az asztalon. Ez élet Ön szerint? Önök kedves civilek mit szoktak enni? Ettől az embertől elvárják, hogy tegye oda magát, és teljesítsen emberfeletti teljesítményt, ha szükséges. Meg is teszi! Még így is! Ilyen energia bevitel mellett Ön meg tudná tenni kedves Uram? Önnel fordult már elő az, hogy szabadságát, vagy pihenőnapját töltve, egyszer csak kapott egy telefont, hogy azonnal jöjjön be dolgozni?

Nekünk állandóan elérhetőnek kell lennünk, külföldre csak engedéllyel távozhatunk. Szabadságunkról bármikor visszarendelhetőek vagyunk, és élnek is a lehetőséggel. Más: Halt már meg fiatal kollégája munkavégzés közben, öntől pártíz méterre? Volt a temetésén? Önnel hányszor fordul elő az, hogy a forró zuhany alól kirángatják a kabinból, majd törülközés nélkül gyorsan felkap magára valamit, és kimegy akár a -10 fokba dolgozni 2-3 órára? Velünk rendszerint előfordul, a riasztás az riasztás, a két perc az két perc. Uram, Ön hányszor szakította félbe a nagydolgát a WC-n, mert valami közbejött? Gyors elcsippentés, egy gyors törlés, és rohanás! Én így csináltam már négy esetben az eltelt éveimben, mások is kénytelenek így megoldani az ilyen helyzeteket. A riasztás a WC-n ülve is riasztás! Ön és kedves civil társai, jártak már úgy munkavégzés közben, hogy rájuk jött a hasmenés, vagy nagyon kellett vizelniük? Biztos vagyok benne hogy igen. Gyanítom a többségük úgy oldotta meg a kérdést, hogy felállt, és elment a mosdóba. Elárulom, nekünk erre sincs néha lehetőségünk akár órákon keresztül. Aludt már úgy éjszaka, hogy közben valamire nagyon figyelt, és a legapróbb neszre is kinyílt a szeme?

Mi minden harmadik éjszaka így „alszunk”, sőt éberségünk teljes életünk minden éjszakájára átragad. Az ilyen minőségű „alvás” minden, csak nem pihentető. Volt már egy teljes napon át teljes készültségben? Amikor minden kis apró napi cselekvésnek úgy kezd neki, hogy lehet nem fogja tudni befejezni, mert közben elriasztják? Egyszer próbáljon így megélni egy napot. Étkezzen így, mosson fogat így, wécézzen így, telefonáljon így, aludjon így. Gondoljon minden pillanatban arra, hogy egyáltalán nem biztos az, hogy 5 perc múlva azt fogja csinálni, amit eltervez. Képzelje azt, hogy minden pillanatban olyan állapotban kell lennie, hogy a következő pillanatban a maximumot kell kihozza magából. Mindig egyen annyit, hogy soha ne legyen éhes, mivel lehet csak másnap reggel ehet legközelebb. Próbálja ki a bizonytalanságot csak 24 órára. Tudja, milyen pszichés tünetekkel jár ez pár év után? Járt már úgy valamelyikük, hogy álmukban elfeküdték valamelyik testrészüket, netán elzsibbadt kezük-lábuk, és hirtelen kellett felállniuk, és munkát végezniük? Velünk rendszerint előfordul. Érti, miről beszélek?

Itt a munkavégzés alatt arra gondolok, hogy adott esetben életmentést kell végrehajtanunk. Önökkel fordult már elő olyan, hogy munkájuk végzése közben, valamilyen szakmai szabályra, adatra nem emlékeztek, és segítségül bele kellett nézniük tanulmányaikba, vagy egy könyvbe, vagy az internetre? Nálunk ilyen nincs, erre nincs idő és lehetőség. Beosztottaknak, tűzoltásvezetőknek, az összes beavatkozást érintő jogszabályt, biztonsági szabályt, intézkedést, szabályzót, és sok különböző szakképesítést igénylő információt (statika, épületszerkezettan, gépjárműszerkezettan, kémia, anyagismeret, fizika, mechanika, elsősegély, pszichológia, ács, asztalos, stb.-stb.) fejből, a kárhelyen flottul tudni kell a szakszerű beavatkozáshoz. Akár álmunkból felébresztve ugye. Önöknek volt olyan, hogy a munkahelyén egy részmunkára azt mondta, hogy á, ezt majd később, vagy majd holnap végzem el? Nálunk ilyen nincs. Parancsuralmi rendszerben élünk, itt utasítás, és „parancs, értettem” van. Ha épp nincs kedvem wc-t felmosni, szertárt takarítani, füvet nyírni, hajnali 3kor havat lapátolni külső körlet takarításként, akkor is megteszem, mert meg KELL tenni.

Ha nehezemre esik a szakadó esőben, vagy éjszaka a mínuszokban kimenni riasztásra több órára fagyoskodni, vagy a kánikulában több órára a napon aszalódni, akkor is megteszem, egyszer sem fordulhat elő az, hogy nem most nem. Fagyott már Önökre ruha? Egyszer legalább érdemes kipróbálni! Tűzoltásnál, vagy esőben bizony vizes lesz a védőruha, átázik, a hidegben pedig megfagy.

Bevonulás után 1 órával, pedig ugyanezt az öltözetet vesszük magunkra a következő riasztáshoz. Ha ott lángokkal nézünk szembe, akkor a ruhába ivódott víz gőze megfőz minket. Szenvedett már égési sérülést? Próbáltak már egymás után 2x felszaladni a hatodik emeletre 30kg teherrel? Ön hányszor hozott egy másodperc alatt olyan döntést, amin más vagy saját élete múlhat? Ön érezte már veszélyben magát? Érezte már úgy, hogy pár másodpercen belül lehet, hogy vége az életének? Hozott már ki égő épületből gázpalackot perceken át úgy, hogy közben bármikor felrobbanhat? Ment már be úgy házba, hogy a födémje bármikor Önre szakadhat, vagy Önnel együtt a mélybe szakadhat? Volt már olyan térben, ahol a gázkoncentráció mértéke olyan arányú volt, hogy egy kis szikra hatására bármikor végezhet Önnel a detonáció? Hogy áll a tériszonnyal? Leereszkedne kötélen 10-20-30 méter magasból? Hatolt már be lakásába olyan személynek a befogása céljából, aki mentálisan teljesen instabil, ön- és közveszélyes, kényszergyógykezelésre szorul, és bármikor az Ön életére törhet? Keresett már lakásban több hete nem látott idős személyt? Gondolkozott rajta, hogy vajon a kádban fogja megtalálni meghalva, vagy esetleg a konyhában elesve, esetleg felakasztva magát egy gerendára? Látott már többhetes meztelen rothadó holttestet? Érezte már a szagát? Gondolkozott már azon napokig, hogy mivel tudná ezt a látványt, emléket kiverni a fejéből? Önnek és kedves barátainak vannak állandó visszatérő rémképei? Olyanok, amiről nem szívesen mesél a feleségének? Állt már napokig olyan (ár)vízben derékig, ami előtte kimosta a temetőt, a dögkutat, és az emésztő gödröt? Étkezett és aludt ilyen körülmények között? Vágott már ki láncfűrésszel sötétben, szakadó esőben, veszélyesen megdőlt többszáz kilós fát? Épület áramtalanítása után, érte már olyan meglepetés, hogy megrázta a lopott áram? Ment már be olyan épületbe, ahol akkor járt először, nem volt helyismerete, akkora füst volt, hogy az orráig nem látott, többszáz fok volt, és embereket keresett benn – tudván azt, ha nem talál vissza időben, akkor meghal? Fejtett már át közúti balesetet szenvedett veszélyes anyagot szállító járműből anyagot hordóba? Tudván azt, hogy ha belélegzi, vagy bőrével érintkezik vége az életének? Közölne-e szívesen szülőkkel olyan hírt, hogy a gyermekük az imént elhalálozott? Lehozna hordágyon egy olyan embert a hegyen lévő erdőből, aki két hete tévedt el, még épphogy él, többször maga alá csinált, és lábait már élősködők borítják, húsát eszik? Leereszkedne egy 10 méter mély kútba, hogy kiemeljen onnan egy vizihullát? Egyáltalán, hány halott embert látott? Hány embert látott a szeme előtt meghalni? Hány embert látott a keze között meghalni? Hány halott kisgyermeket látott? Hány olyat, aki mások felelőtlensége miatt halt meg? Hány hörgő vagy jajveszékelő súlyos sérültet látott? Hányszor lett véres más ember sérülésétől a teste és a ruhája? Hány levágott testrészt látott villamos vagy metrógázolásnál?

Uram, ez csak néhány példa volt, ami hirtelen eszembe jutott, ezeket mi átéltük, és napi szinten újra-és újra átéljük, az emlékeket pedig cipeljük magunkkal, a fizikai megterhelést viseljük, egészségkárosodást vállaljuk. Had mutassam be Önnek pár ex-kollégámat, aki kb. 2 éven belül lett nyugdíjas. Életkoruk most alig több 50-nél, egyik az utolsó aktív évét úgy töltötte, hogy szolgálatba jövetel előtt mindig 2 cataflamot vett be derékfájásra, pszichésen teljesen megviselt ember, a másik jelenleg is úgy fájlalja könyökét, hogy nem tudja felemelni a jobb kezét, vérnyomással gyógyszeresen kezelik, a harmadik úgy köhög állandóan, hogy 10-15 percenként majdnem megfullad. Megjegyzem zárójelben, hogy a háromból kettő elvált, egyedül él. Én ennyi válást, szakítást még nem láttam életemben, mint itt. Nehéz megérteni, együtt élni és azonosulni egy ilyen életvitellel. Kollégáim fáradtak, stresszesek, megviseltek, valahol meglehet érteni a másik felet is, hogy nem kérnek ebből.. Még korábban nyugdíjba vonult kollégákat nem nagyon tudok Önnek bemutatni, mert már nincsenek közöttünk. A tűzoltók osztálya a reumatológia, a magas vérnyomás, infarktus, tüdőbetegségek, rák, pszichés problémák, ez szinte minden nyugdíjas tűzoltó velejárója. A tüneteket, a betegségek előjeleit fiatalabb kollégáink – köztük én is - érzik, érezzük magunkon már most. A statisztika pedig azt mutatja, hogy a vonulós tűzoltók jelenlegi korkedvezményes nyugállományba vonulása után átlag 5-6 év múlva meghalnak.

Még mindig úgy gondolja, hogy nem érdemli meg egy tűzoltó a szolgálati nyugdíjat? Ön végezné-e a felsorolt munkakörülmények mellett a munkánkat 20-25 éven át? És Önök? És 30-35 éven át? Remélem sikerült választ adnom cikkének arra a kérdésére, miszerint „hogy azért, mert valaki rendőr vagy tűzoltó, miért használódna el jobban az évek, évtizedek alatt, mint az óvónő, a hidegburkoló vagy az újságíró?”, és remélem nem panaszkodásnak veszi a munkánkról leírt kis ízelítőt. Ha ennek ellenére mégis úgy gondolja, hogy a tűzoltó és a hidegburkoló, óvónő, pincér, pont ugyanúgy használódik el az évek során, akkor még arra az egy apróságra felhívnám a figyelmét: Az emberi testnek vannak fizikai korlátai, ezek idővel nyilván lejjebb és lejjebb szorulnak. Ha egy hidegburkoló egy járólapot 5 perccel később tesz le, ha nem bír el két csemperagasztós zsákot, csak egyet.. ha egy óvónő 1 perc helyett 4 perc alatt viszi ki a gyerekeket az udvarra játszani, ha a cipőjüket kétszer annyi idő alatt adja rájuk.. ha egy pincér már nem tudja fejből az étlapot, ha 3 perccel később viszi ki a levest a vendégnek.. ha az újságíró 1 órával tovább írja meg a cikket, ha már remegő ujjal nyomja be a diktafon gombját.. az NEM KERÜL SENKINEK AZ ÉLETÉBE! Ha egy tűzoltó fél perccel később ér oda, ha egy tűzoltó nem bírja el a mentendő személyt, ha egy tűzoltó rosszul lesz a kárhelyen, ha egy tűzoltó hibázik, az a mentendő személy, másik tűzoltó, és önmaga ÉLETÉBE KERÜLHET!!!

Kikérem magamnak, hogy „a társadalom lustájának” hív minket! Felháborító, hogy kitartottnak nevezi azokat a kollégáimat, akik előtt a legnagyobb tisztelettel kellene adózzon, azért amit végigcsináltak, és tettek! Ők Tűzoltók voltak, nagy T-vel! A hazát szolgálták, az Ön hazáját! Ki tudja hány emberéletet és milyen értékben anyagi javakat mentettek meg! Soha nem számolták! Amikor kellett, mentettek, harcoltak, küzdöttek! Uram, a legkevesebb amit tehet, hogy bocsánatot kér megsértett bajtársaimtól!! Akik egykoron az életüket áldozták volna az Ön életéért is, és most megannyi megaláztatás után Ön is beléjük rúg egyet! Kérem Ön, és újságíró kollégái, civilek, gondolkozzanak el, mielőtt véleményt nyilvánítanak!

Tisztelettel,
Egy Fővárosi Tűzoltó

(nevemet, rendfokozatomat nem merem leírni, mert félek a felsővezetésünk, és a szakmai felügyeletünk kicsinyes bosszújától. Itt tartunk, hogy megfélemlítve kell éljük életünket. Ezt is vegye figyelembe mindenki, aki munkakörülményeinket és szolgálati nyugdíjunkat szeretné véleményezni.)

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr562925612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rrr1 2011.05.23. 13:51:43

A Szentesi Zöldi Lászlóknak csak akkor változik meg a véleményük és jönnek rá, hogy milyen ostobaságokat vetnek papírra, vagy mondanak, ha majd olyan helyzetbe kerülnek, hogy egy tűzoltó karjaiban menekülnek meg életveszélyes helyzetekből.
Minden tűzoltó, rendőr kollégának erőt és kitartást kívánok a munkájához.
Helyszínelő

Motorman 2011.05.23. 14:48:27

SzZL nem ostoba, egy gerinctelen tetű! Csak azt írja, amit diktálnak neki.
Ezer éve ez megy, provokálni, egymásnak ugrasztani a magyarokat, hogy könnyebb legyen meglopni őket.
Nem véletlenül kezdték a rendvédelmisekkel!
Ha ezeket legázolják, jönnek a többi szakma tagjai is, ne legyenek illúzióink.
Gondold el, mikor a bányászok, vasutasok, stb. kerülnek sorra:
Mennek sztrájkolni, tüntetni a korkedvezményért, a rendőrök meg gyepálják őket tiszta erőből:
-Mi a k*rva anyádat akarsz te itt mi?
Korkedvezményt, mi?!
Mikor tőlem is most vették el, mi?!
Nesze, azanyááádd!!!

apose 2011.05.23. 14:53:43

@rrr1: Én is csatlakozom! A szívemből szóltál!

botika01 2011.05.23. 20:44:51

Tisztelt tűzoltó kolléga!

Lehet nem leszek ezzel népszerű,de már régóta szúrja a csőrömet, hogy az általatok végzet hivatást az egekig magasztaljátok, viszont más szakmát
" lefikáztok". Az óvónő, hidegburkoló és az újságíró szakmában is keményen dolgoznak(csak egyszer felügyelj 25 gyermekre napi 8 órában). Tudom ezek példák voltak, de nem volt szimpatikus. Ami a médiából, a hírekből mindig kimarad egy eset,mentés kapcsán a mentők. Ha mégis akkor általában úgy jön le, hogy a tűzoltók megmentették az életét, a rendőrök biztosították a helyszint,a mentők pedig elszállították a sérültet(olykor ők is megmentegetnek életeket).Ebből már kiderülhetett, hogy mentős vagyok.Mi is másod, harmadállást vállalunk,mi sem tudunk kijönni a fizetésünkből,nálunk is sok a válás, sok a fásult,kiégett mentődolgozó és még sorolhatnám a végtelenségig. Azért azt mindannyian tudjuk, hogy egy komolyabb szituáció kapcsán az előbb említett hármas minden tagja jelen van. A korkezvezményes nyugdíjkor viszont nem! Kérdezem én, hogy mennyivel különb egy tűzoltó,vagy rendőr munkája, mint egy mentőssé( nővéré,orvosé,óvónőé,stb...) Teljesen igazságtalannak tartom, hogy még én 65 évesen dolgozzak ti viszont(akikkel együtt mentettem) már 20 éve nyugdíjasok vagytok. A korkedvezményes nyugdíjatokra a pénzt ugyanis a hidegburkoló és a többiek fogják befizetni a közösbe.Motorman jól írja ha nekünk sem akkor senkinek se járjon.

adflexum 2011.05.24. 07:59:20

@botika01: Szerintem Motorman nem erre gondolt.
Szerintem arra, hogy a társadalom egyes csoportjait próbálják szembeállítani a társadalom egészével.
Persze csak sorban, egymás után. A rendvédelmisek után majd jönnek a többiek.
A hidegburkolótól is meg fogják vonni a rokkantnyugdíjat, ha úgy ítélik meg, hogy valahol tudna még dolgozni...
Az óvónőtől is elveszik az özvegyi nyugdíjat, ha úgy gondolják, nem jogos, mert nem dolgozott meg érte...
És most már az újságíró is csak 3 havi munkanélküli segélyt( vagy, hogy is hívják most...) fog kapni, ha elveszíti az állását...

kirsten 2011.05.24. 10:15:32

@botika01: Te nem botika, hanem butika vagy. Szégyellhetnéd magad, de ne félj előbb-utóbb mindenki sorra kerül. Most arra épít orbán, hogy összeugrassza az embereket, mert tisztában van vele, hogy milyen a magyar ember. Irigyli a a kedvezményeket másoktól, csak saját magának szeretné. Hát én nem vagyok egyik szervezet tagja sem, de nem irigylem tőlük azt a kedvezményt amit kapnak. Igencsak megérdemlik. Nem tudom, hogy tűzoltók, rendőrök, börtönőrök nélkül hova jutna ez az ország. Igen nagy szükség van rájuk. Egyébként van olyan börtönőr ismerősöm, aki azt mondja, hogy a rabok jobb körülmények között élnek mint ők. Ezt irigylitek. Ilyen népség a világon nincs több. orbán éppen erre épít, ha már mindenki utálja valamiért a másikat, ő nyugodtan garázdálkodhat az országban kénye-kedve szerint. Nagyon szomorú dolog, hogy minket ilyen aljasul össze lehet ugrasztani, és gyűlöletet lehet szítani. orbán nem kormányzásra való, egy jó betegápoló kellene neki.
HAJRÁ RENDVÉDELMISEK !!! Tűzoltók minden megbecsülésem a tiétek.

Motorman 2011.05.24. 20:09:48

@botika01:
Bizony-bizony félreértettél, adflexum és kirsten szövegértésből 5-ös.

A te példád pont az én véleményem támasztja alá...sajnos.

Én nem sajnálom a tűzoltókat. Egyszerűen arról van szó, hogy anno megkötötték a munkaszerződésüket azzal a kitétellel, hogy 25 évig kell a mocsokban járniuk!
Ezt pedig most egy tollvonással semmissé teszik! Ugyanúgy, ahogy elvették az egyéni számláról a nyugdíjamat, ahogyan a tehetőseknek felére csökkentették az adóját, a mi kárunkra. Nem sorolom tovább, mert ennyi arcátlan jogsértésért is börtön járna mindnek egy jogállamban!

Ajve 2011.05.26. 14:54:35

@botika01:
Annak mondd akit Pesten 30 évesen elgázolt egy drogos, vagy lelőttek több példa is volt az elmúlt pár évben.
Kétségtelen hogy nincs elismerve az egészségügy sem, de annyira nincs rálátásom, viszont mentős és mentőorvost fokozott jogi védelem az biztosan megilletné pont úgy mint a rendőrt, másra nincs rálátásom, fizetés itt is ott is sz.r ez tény.
Rendőrként nekünk kell kimenni balhékhoz és minket késelnek lőnek stb mi megyünk tömeget oszlatni ahol kockakövekkel dobálnak meg hasonlók 2006-ban páran majdnem az oszlatásra kivezényelt vízágyús kocsiban égtek, szerencse hogy volt pár épp eszű ember aki kimentette őket. Mi non stop rendőrök vagyunk akár ha éjjel felhívnak, elég szigorú kötelmek és kötelességek vannak, 2 órán belül bent kell lennem ha hívnak.
Ez mellett 50 év felett azért alkalmassággal is gondok lehetnek, ma a fiatal 18-20 éves jelentkezők 70-80%-át a psychológiai és fizikai alkalmasságon küldik el, mert alkalmatlanok, akkor egy 50-55 éves, de még 45-t is mondhatnék. 65 évet meg nem nagyon érik meg a rendőrök, jó lenne erről is egy felmérés, bár akkor meg az a vád érne minket hogy csalunk, ugyanis utóbbi időben jó pár öngyilkosság történt a rendőrségen.
Ahogy itt kirsten mondta hova fog jutni ez az ország rendvételmisek nélkül? Pálya elhagyás most borítékolható, inkább leszek bolti eladó 65 éves koromig mint itt dögöljek meg 55 éves koromban, mert hogy nincs kényszer intézkedési kötelezettség munkaidőmön kívül szabad vagyok senkinek nem kell elszámolnom nem leszek bármikor behívható, nem lesz fegyver az oldalamon, nem kell családi balhékhoz kimenni, talán még éjszaka se kell dolgoznom, ugyan azért a pénzért, felelősség nem is mérhető amivel rendőrként egy-egy intézkedésben vállalok. Sokan nem tudják mivel jár milyen felelősséggel jár ez a munka, hibázok akkor ügyésszel beszélgethetek mit is műveltem és katonai bíróság jóval szigorúbban fog büntetni. Ha elvszik a szolgálati nyugdíjat akkor vegyenek el a kötelességeimből is, így lenen igazságos csak szolgálati időben lennék rendőr (mint bármely civil szakmában) nem lennék bármikor berendelhető, polgári bíróság járna el velem szemben ha szolgálatban valamit elcseszek, szóval úgy ánblokk minden a civilesítenének minket, merthogy semmi különbség nem lesz egy civil szakmával szemben így lenne igazságos.

Ajve 2011.05.26. 15:17:04

Azért egy ovonőt ne hasonlítsunk egy hivatásoshoz, tagadhatatlan milyen óriási szerepük van, de messze nincs annyi kötelességük mint nekünk, veszélyes szakmának se mondható bent vigyázni a kis lurkókra. Ovonő nem áll kint a téli fagyban, este is otthon nyugodtan alszik, nincs fegyvere kényszerítő eszközei amivel a rendet kellene fenntartania (szép is lenne), nem kerget veszélyes bűnözőket jobb esetbe nem is lőnek rá, nem megy ki családi balhékhoz ha meg oviban van balhé minket hívnak, ők az oviban tartanak rendet mi meg az országban ő munkaidőben mi pedig non stop és ez igaz bármely szakmára, árvízvédelemre se rendeltek be egy ovonőt se hivatalból, de még a hideg burkolót sem.
Valahogy ezeket a kötelességeket mindenki elfelejti, mi tudjuk mert nekünk ezek szerint kell élnünk, persze ezt senki nem nézi, csak hogy szolgálati nyugdíj, hány szakma van amiben ilyen és ennyi kötelme van az embernek és ekkora felelőssége? Persze egészségügyben is óriási a felelősség ember életekről van szó, szóval sem vitatom, de fentiek közül azért sok más nem áll fent ott sem, barátnőm egészségügyben dolgozik, úgyhogy ott is látom milyen nehézségek vannak és hogy mennyire nem könnyű az a munka sem, ezt egy szóval senki nem vitatta.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2011.05.26. 22:41:26

Nyasgem az ilyen kretén újságírónak, aki hatalmas veszélyt utoljára akkor érzett, amikor a gemkapocs beesett a billentyűzetébe!
Felemelhetné a retkes, elhízott valagát a parasztja és elvonszolhatná magát egy baleset, vagy katasztrófa helyszínére és akkor talán, látva ott, hogy mi történik és milyen munka ez, nem irogatna össze-vissza ekkora orbitális baromságokat!
Ha valaki kitartott és élősködő, akkor pont az ilyen - pártlapokban írogató, minden oldalon gerinctelenül és állami, a mi adópénzünkből kistafírozott - szerencsétlen balfék az!
A tűzoltók meg remélem kitartanak a követeléseik mellett és nem foglalkoznak egyik oldal gerinctelen politikusaival sem, csak a saját és társaik érdekével! Hajrá!!!

pliiz 2011.05.27. 22:21:46

@botika01: Nagyon szomorú vagyok!
Sajnos megint vitya csinálta jól, mert sikerült neki!
Összeugraszt mindenkit, és sajnos ennek te is egyik szenvedő alanya vagy!
Nem láttam sehol, hogy valaki le lenne nézve ezen az oldalon. A TŰZOLTÓ levele elején írja, hogy csak a saját foglalkozásáról tud írni, a többiek nevében nem nyilatkozik.
Nem hinném, hogy lenézné a te szakmádat, nem is teheti, hisz mikor dolog van együtt kell, hogy dolgozzatok. Ami tény: valóban szégyen, hogy ennyi fizetésért kell dolgozni.
Én csak egy rendőr feleség vagyok 20 éve. Tudom, és látom, hogy mikor a férjem hazajön volt-e helyszín vagy nem, nem a fizikai fáradtságról van szó. Látni rajta, hogy mennyire megviseli, főleg mikor egy ártatlan gyermek volt az áldozat. Volt példa arra is, hogy a saját lányunkat nem tudta megölelni, mert azon a héten 3 csecsemő, és egy kisgyermek volt az övé.
Tudom, hogy mivel jár a mentőzés, az egészségügy, és azt is tudom, hogy mennyire nincs megbecsülve. Azonban ez nem a tűzoltók miatt van, és ezért nem őket kell szapulni. Én, a ti munkátokat is nagyra becsülöm, mert van miért. Életet mentetek, aminél nincs szebb és nemesebb.
Egy dolgot azonban nem lehet eltagadni: a tűzoltó megy, ha : tűz van, ha baleset van, ha nem nyílik egy ajtó, ha extrém helyről kell menteni, ...Ő megy elől minden veszélyes helyzetben. Nem mérlegel, nem tud mást hívni, mert csak magára és a társaira számíthat. Az égő lakásból mikor mindenki menekül, ő akkor megy be. És mindezt mennyiért is? Számomra vannak olyan szakmák, amik szerintem nem megfizethetőek. Ez az.
Látod, rendőrfeleség vagyok, és mégis elismerem a másik munkáját, holott az én férjem is "kopik" a semmiért. Tudok rangsorolni, mert nem irigykedem. Nekem attól nem lesz több, ha az övét elveszik, és így sincs kevesebb, hogy kap.
A te fizetésed sem ettől függ, hanem azoktól a személyektől, akik most még csak az övét akarják kurtítani, a jövőhéten lehet a tiédhez is hozzányúlnak. Azonban lehet, ő melletted fog állni, és nem az ellenséged lesz.
Nem kéne bántani a másikat, mert akkor pont az lesz amit vityamester akar. Mindenki utálkodni fog. Nem inkább az összefogáson kéne gondolkozni? Leülni, és megbeszélni, hogy hogyan lehetne közösen, összefogva, egyként odaállni ezek elé a bitangok elé, számon kérni a jogokat? Tisztességes fizetést követelni, és megbecsülést?
Tudod: sok lúd disznót győz!
Üdv.
süti beállítások módosítása