Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Itt a második Csernobil?

2011.03.12. 14:49 | balközép | 9 komment

Címkék: katasztrófa japán atomerőmű csernobil pripjaty

1986. április 26-án Pripjaty várostól néhány kilométerre a hajnali órákban a Csernobili Atomerőműben egy kísérletet hajtanak végre. A kísérlet balul sült el és a világon ismertté vált legnagyobb atomkatasztrófájához vezetett. A terv végrehajtásához le kellett állítani az atomerőmű hűtőblokkját, ennek következtében a fűtőanyag felhevült, majd több robbanás rázta meg a létesítményt.


2010. március 12-én a hírek arról szólnak, hogy Japánban a földrengés és a cunami következtében a fukosimai atomerőműben megsérült a hűtőrendszer. Továbbá arról lehet értesülni, hogy robbanás történt. Hivatalos információk szerint hidrogén robbanás csupán, bár ezt sem lehet pontosan tudni.

A sors fintora, hogy a csernobili katasztrófa idén lesz 25 éves. De vajon Fukosima lehet a második Csernobil?

Az index.hu és a világsajtó a fukosimai erőmű környékén a megengedettnél nyolcszor nagyobb, a sérült blokkban ezerszer nagyobb rádióaktivitásról számol be. Ez alapján legyinthetünk egyet, hogy ez minden de nem Csernobil. Hiszen 1986. április 26-án a szovjet hatóságok Pripjaty városában 600 ezerszer nagyobb sugárzást mértek az erőmű környékén pedig ez több tízmilliószorosa volt a normál értéknek.

Azonban a hírek másról is szólnak. Az index.hu információt szerzett: Az 1980 óta Tokióban élő Doma-Mikó István azt írta, hogy a fukosimai atomerőmű egyes reaktorában több száz kilométeres körzetben is érzékelhetően hatalmas robbanás történt.

A Csernobili katasztrófában a robbanásból a lakosság semmit nem érzet meg, a városban másnap a feszültség semmi jele sem volt észrevehető.

Persze, a robbanás mértékéből még nem érdemes semmiféle hosszútávú következtetést levonni… (A hírek szerint kisebb volt az ereje mint Csernobilban) A főkérdés az, hogy az atomerőmű melyik része sérült. Ha a látogatói központ (bár ott mi robbant volna?) akkor komoly baj nincs. Persze, nem akarok állértelmiségi okoskodásba kezdeni. Nem értek az atomerőművekhez. Egy dolgot józan paraszti ésszel tudok, nem jó ha robban, vagy ha robbanás történik. De van egy olyan érzésem a baj nagyobb mint azt az első hírek írják.

Viszonylag frissebb hír, hogy megkezdték az atomerőmű 20 km-es körzetét kiköltöztetni. Csernobilnál, ez jó pár napra az eset után történt csak meg. Közben továbbra is ellentmondásos hírek születnek… ebből még bármi lehet…

Egy dolgot biztosra merek mondani. A földön nem volt még olyan ország, melynek egyszerre három ilyen súlyos katasztrófahelyzettel kell megbirkóznia. A világon eddig regisztrált hatodik legnagyobb földrengés önmagában is nagy kihívás. Egy iszonyat erős cunami egyedül is elég ahhoz, hogy romokba döntsön egy országot. És egy atomerőmű robbanás önmagában is elég, ahhoz, hogy hosszú évekre évtizedekre esetlegesen megpecsételje egy ország sorsát, még ha kisebb is jóval, mint Csernobil. Gorbacsov szerint Csernobil önmagában jelentősen hozzájárult a szovjet gazdaság bedöntéséhez. A Japán katasztrófa kihatással lesz a világ tőzsdéire is és azt hiszem az országot alsó hangon 20 évvel vettette vissza. Az pedig elgondolkoztató, hogy a mindig 100 százalékosan biztosnak mondott atomerőműveket, még Japánban sem sikerült biztonságilag minden eshetőségre felkészíteni.

Az, ami most Japánban történik a világ legnagyobb szerencsétlensége.
 

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr112733347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kanor 2011.03.13. 21:28:46

Szia
Értékelem hogy leírod hogy nem sokat tudsz a Fukushimában történt doglokról és főként az index híreit veszed alapul így ne várjunk in-depth elemzést és mélyen megalapozott állításokat, de azért az szerintem káros hogy FUD (en.wikipedia.org/wiki/Fear,_uncertainty_and_doubt) jellegű az írásod.
Aki ennél mélyebben szeretne tudni a dolgokról annak ajánlom az alábbi posztot, illetve az ott összegyűjtött linkeket:
nukleraj.blog.hu/2011/03/12/a_foldrenges_es_tsunami_altal_sujtott_fukushima_i_atomeromu
(a posztal kezdjétek és ne a felette lévő UPDATE-ekkel)

nemecsek ernő áruló 2011.03.15. 11:52:21

Nem lesz Csernobil, mert ott a legnagyobb probléma az volt, hogy el akarták titkolni, és 2 hét után szóltak, hogy "izé, fiúk, szóval gáz van, ne egyetek salátát, meg ilyenek..." Egy japán erőmű még az olvadás pillanatában is biztonságosabb, mint az.

kvadrillio 2011.03.29. 18:34:37

Amilyen sugármennyiséget mérnek mindenfelé, tengervízben, élelmiszereken, embereken, az sötét dolgokat, utóhatásokat jelez. Több kárt okozott és fog még okozni, mint amiről tudósítanak, mint amit olyan diplomatikusan elhallgatnak.

akira2 2011.04.01. 08:40:40

@brlv24:

Én is szakértőkre bíznám, de az atomiparban nincs függetléen szakértő, Aszódi sem az. Mindnek a megélhetése az atomipar lététől, fejlődésétől függ.
Ezért a végsőkig azt fogják kommunikálni, hogy nincs nagy baj.
Aszódi ötoldalas jelentését elolvastam, abból is az derül ki, hogy védi a mundét becsületét, holott ma már Pozsonyban is radioaktív eső hullik, és elég gáz lesz a piacra geigermüller járni mérni, hogy melyik krumpli sugároz...

Az atomenergiával az a baj, hogy a szakembereken kívül senkinek elképzelése sioncs arról, hogy milyen veszélyeket rejt, az atomipar pedig abból él, tehát nem fogja elárulni. Sőt szerintem még ők sem tudják, milyen veszélyeket rejt, mint ahogy a japánoknak sem volt Fukusimával kapcsolatban.

Számomra már az is megdöbbentő, hogy egy olyan országában, amelyik a legveszélyeztettebb a földrengés és a cunami tekintetében, a tengerpartra építik az atomerőművet, hogy az első nagyobb cunami (a 10 méteres hullám egyáltalán nem olya nagy cunamiügyben), azonnal elsöpörje az egészet - beláthatatlan következményeket generálva.

Nem csak most, a katasztrófa után nem volt fogalmuk a várható fejleményekről, de már a tervezésnél is a legelemibb veszélyeket hagyták figyelmen kívül. 8-as erősségű földrengésre tervezték, amikor néhány évtizeden belül is előfordult számos 9-es vagy ahhoz közeli...

Ilyen dilettáns atomiparnak higgyek?

Zagyi 2011.04.11. 20:54:10

Kedves embertársaim!
Arra vagyok kíváncsi,hogy erre mit reagálnak/reagáltok,mert véleményem szerint ez sem elhanyagolható,az is biztos.
Íme egy másik atomerőmű robbanás,ami a köztudatban nincs benne és illene,hogy erről is mindenki tudjon:
szentkoronaradio.com/termeszetvedelem/2007_09_29_50-eve-robbant-fel-a-majak-nevu-nuklearis-uzem-az-uralban

brlv24 2011.04.13. 17:22:07

@Zagyi: Itt rugozunk csernobilon meg fukusiman, mikor eddig mar ezernel is tobb atombombat robbantottak fel itt-ott. Az az igazi szennyezes, nem az a parezer liter enyhen sugarzo viz.

nuclearpol.blogter.hu/119900/meg_nagyobb_meg_tobb_bomba

Zagyi 2011.04.13. 19:29:33

@brlv24: Teljes mértékben egyet értek veled és köszönöm szépen a blogot,amit belinkeltél,tanúságos.
süti beállítások módosítása