Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Orbán Viktor freudi elszólása az egyiptomi forradalomról (+videó)

2011.02.16. 09:37 | Brendel Mátyás | 13 komment

Címkék: egyiptom forradalom orbán viktor ahmadinejad

Orbán elszólta magát a Parlamentben, és kb. ezt jelenti az, amit mondott: "blablabla, blablabla, ... az egyiptomi forradalom ROSSZ." Azaz tulajdonképpen:  "félünk tőle, veszélyes, nem szeretnénk Magyarországon ehhez hasonlót".

Számos alkalommal vontam már párhuzamot Orbán és Lukasenko, Orbán és Tunézia, Orbán és az egyiptomi forradalom viszonylatában, és még sok minden mással is párhuzamba állítottam. Sok kritika is ér emiatt. Azt tudom mondani, hogy egyetlen párhuzam sem tökéletes, hiszen két különböző dolog mindig különbözik valamiben. Sokszor jelzem is, hogy egy-egy párhuzam kifejezetten részleges. Tunézia, Egyiptom és Irán is messze van Orbántól, és nem csak földrajzilag. A részleges párhuzamok mégis hasznosak, rá tudnak világítani egy-egy gennyes pontra azzal kapcsolatban, amit Orbán-betegségnek nevezhetünk. A sok párhuzam egy érvelésben természetes lehet, nem baj. Arról meg igazán nem én tehetek, hogy ennyire negatív párhuzamok kerülnek elő.

Orbán és Ahmadinejad között sok különbség van, egyelőre még Orbán messze van az iráni vezértől, és Magyarország helyzete is Iránétól. Szerencsére. Van azonban egy apró, de jelentőségteljes pont, ahol egy kis kínos egybeesésre figyelhetünk fel, illetve valójában tanulságos a különbség is, ez pedig az egyiptomi forradalomhoz való ambivalens viszony.

Ahmedinejad esetében ez abban nyilvánul meg, hogy hivatalosan a forradalom mellett van. Hiszen a forradalom egy amerika-barát diktatúra végét jelenti, és Ahmedinejad reménykedhet akár abban is, hogy valamilyen iszlamista hatalomátvétel lesz, akár csak Iránban. Vannak olyan félelmek, amely szerint Egyiptomban megismétlődhet az, ami Iránban 1979 után történt. Ez mondjuk eléggé spekuláció, és remélem, alaptalan.

Ami viszont Ahmadinejad félelmeit illeti, a forradalom, mint olyan mégiscsak veszélyes számára, hiszen hatalmon van. Hétfőn előbb betiltottak, majd levertek egy szimpátia-tüntetést, majd ma az ellenzéki vezetők halálát követelték a képviselők a Parlamentben. Az irániban. Ahmadinejad beszéde kettős, de beszéd. Orbán "beszéde" viszont inkább a beszédes hallgatás, és a beszédes elszólás.

No de mi történt a magyar Parlamentben? Először is, azt már hetek óta pedzegetik, hogy Orbán ugyan miért nem szólal meg Egyiptom ügyében. Sőt, a dolog korábban kezdődött, Daniel Cohn-Bendit azt is felrótta Orbánnak híres beszédében, amelyben felmosta az EU Parlament Nemzeti Főfelmosórongyunkkal, hogy Tunézia ügyében miért nem szólt.

Egyiptom azonban még Tunéziánál is jelentősebb, és Viktátorunk ezekben a hónapokban az EU "vezére" is egyben (bár kicsit kihúzták alóla a széket), szóval igazán szólhatna. Spekuláltak az emberek, hogy azért nem, mert nem szeresse a forradalmat. Hát igen, végül is utoljára, már a zavargások alatt, talán ő járt Mubaraknál, és olyan pozitívan nyilatkozott a helyzet stabilizálásáról, hogy az nem jó omen. Mégis, ki hitte volna, hogy Orbán a diktatúra mellett van, és nem a forradalom mellett.

Ki hitte volna...?

Hát a választ egy freudi elszólás keretében Orbán Viktortól kaptuk meg a magyar parlamentben, amikor Vona Gábor kérdésére így válaszolt:

"Ami pedig [sic!] az egyiptomi forradalmat próbálja összefüggésbe hozni a személyemmel, ott [sic!] azt szeretném önnek mondani, hogy ne higgyen el mindent, amit olvas: nem én tehetek mindenről, ami rossz a világban."

Értitek?! "Blablabla, blablabla, ... az egyiptomi forradalom ROSSZ. Félünk tőle, veszélyes, nem szeretnénk Magyarországon ilyet." ROSSZ, ROSSZ,  cúnya egyiptomi forradalom!:)

Hogy tisztázzuk: Mondta Orbán Viktor, hogy az Egyiptomi forradalom rossz?! Szó szerint nem mondta. De amikor azt mondta, hogy "mindenről, ami rossz a világban", akkor közvetve mondta. Elszólta magát. Mert így csak az fogalmazhatott, akinek az egyiptomi forradalom ott a fejében, valahol azzal a címkével szerepel, hogy "ROSSZ".

Hát kérem, Ahmadinejad sem tudja, hogyan is álljon az egyiptomi forradalommal: hivatalosan éljenzi, de betiltja az ünneplő felvonulásokat. Orbán Viktor viszont annyira nem tudja, hogy nem is szól róla. Vagy tudja, de azt is tudja, hogy véleménye szalonképtelen Európában, mert Mubarak mellett van, mert a diktatúra mellett van. Ezt nem mondhatja ki. De elszólta magát.

Lehet, hogy arra is kaptunk egy utalást, hogy mitől félt Orbán az országértékelő beszédében. Figyeltétek, hogy milyen idegesen matatott a papíron?

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr442664761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pirimogyoró 2011.02.16. 12:32:25

Nem csodálkozom, mindig is ilyen kétlaki volt.

anonymand 2011.02.16. 14:01:40

Tisztelt Posztoló!

Ennek még az lesz a vége, hogy az új tákolmányba majd belekerül, hogy forradalmat csak fülkében....

Tisztelettel:
anonymand

gorcsev54 2011.02.16. 16:30:01

Á dehogy!!! Csak a jóról tehet!

tibike3 2011.02.16. 19:52:26

Nem kell a Kárpát-medence géniuszát bántani, mert baj lesz!

kaktuszpapa 2011.02.16. 20:36:33

Mindenről nem, de azért sok mindenről :-)

Amúgy Egyiptomban üzletelt - tudjuk mi történt.
Berlusconival szkanderezett - megy az öreglegény a bíróságra.
Basescuval flörtölt - közel a bukása.
A szlovák kormánypárt képtelen keresztülvinni a kettős állampolgársággal kapcsolatos javaslatát - még meg is bukhat.

Sarkozy és Merkel még nem is tudja mekkora kockázatot vállalt, hogy találkozott vele.
:-DDDD

kaktuszpapa 2011.02.16. 20:38:24

Ja, és nagyon korrekt, szép okfejtés, kedves Mátyás!

Fair_ 2011.02.16. 21:16:35

Ki akarja hogy Orbán megdicsérje? Jelentkezzen!

Mubarakot megdicsérte, és közvetlenül utána elsöpörték. :)

Kb 6-8 amerikai elnököt élt túl Mubarak mint diktátor, ami nem semmi. De Orbán dicséretét már nem bírta idegekkel a az egyiptomi nép.

8P

Igy dicsérjen meg téged Orbán! ;)

Amúgy gratulálok a magyar diplomáciának, a külügynek és a katonai felderítésnek ahhoz, hogy Orbán a forradalom előtt pár nappal a stabilitás mintaképét vélte látni Egyiptomban! Ott is igen okos emberek vannak. Majdnem azt írtam hogy dolgoznak....

Ja igen.

A Magyar katonai Felderítésnek pedig külön üzenem:

A Németek elvesztették a világháborút. (ha eddig még nem jutott el a hír odáig)

Komolyan!

Fair_ 2011.02.16. 21:23:08

@kaktuszpapa:

"Amúgy Egyiptomban üzletelt - tudjuk mi történt.
Berlusconival szkanderezett - megy az öreglegény a bíróságra.
Basescuval flörtölt - közel a bukása.
A szlovák kormánypárt képtelen keresztülvinni a kettős állampolgársággal kapcsolatos javaslatát - még meg is bukhat.

Sarkozy és Merkel még nem is tudja mekkora kockázatot vállalt, hogy találkozott vele.
:-DDDD"

Ez tényleg így van!!! Mondjuk beszarás....:) Van ebben az Orbánban valami kegyetlen, amit már nem is balszerencsének mondanék a többekre nézve.

Tényleg kíváncsi vagyok hogy mi lesz Sárkozyvel és főleg Merkel-el kapcsolatban.

Simán megbuknak, vagy elüti őket egy autó, vagy rájuk esik egy meteorit? 8'D

:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Fair_ 2011.02.16. 21:25:51

Ezen még mindig röhögök!

+ figyelem Merkelt nagyon a következő héten. :)))

kisbogyó 2011.02.17. 10:45:54

Orbán Viktor-Az omen. :D

randomburvi 2011.02.17. 12:53:04

Merkelt agyonüti egy kabát..mást nagyon nem tudok elképzelni.

kisbogyó 2011.02.17. 16:45:37

Felmond a varrónője, mert nem hajlandó még egyszer megvarrni ugyanazt a fazonú kosztümöt az ötvenedik színből.
süti beállítások módosítása