Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Egy az egyben bomlana az ellenzék?

2010.12.13. 13:28 | balközép | 8 komment

Címkék: mszp fidesz jobbik ellenzék lmp

 A Fidesz aranyos kis rezsimje kiépülésének egyértelműen kedvez az, hogy az ellenzék három, nem arányos részre van töredezve. Még abban sem értenek egyet, hogy ők az ellenzék együtt. Persze, hogy az MSZP, Jobbik, LMP trióról beszélünk. A hármasból az eddigi megnyilatkozások és parlamenti munka alapján az MSZP az egyetlen aki konzekvensen minden kérdésben a Fidesszel szembe helyzete magát. Sőt, még a két új, időnként beállva a kétharmados zúzógép nyomvályújára, a Fidesszel együtt szapulta az MSZP-t. Sőt, valamikor önállóan is úgy gondolják: már régen volt egy kis komcsizás, Gyurcsányozás.

kép:mandiner.hu

Az ellenzéki pártok nem csak egymással viaskodnak, hanem a belső törésvonalak is megjelentek. A legszebb példája ez annak, amit a rómaiak csak oszd meg és uralkodjnak hívtak. Mára már mindegyik ellenzéki erő elvesztett egy-egy képviselőt, így 3 új független csücsül Molnár Oszkár mellett.

Na kezdjük az agyonszapult MSZP-vel. Ő kezdte a sort, már ami az egy képviselőtől való megválást jelentette. Szili Katalin lépett ki. Nagyon fontos különbség a másik kettő szalutálóval szemben, hogy Szili, amikor azt mondta, jobbra el, már az MSZP-n belül egy súlytalan, bukott politikus volt. Nem volt neki semmi párttisztsége sem, a választáson az egyéni körzetében nagyon csúnyán kikapott, emberek tömegei nem követték, és ahogy akkor írtam, el fog tűnni a süllyesztőben… El is tűnt, amúgy most magát jobboldali népvezérnek hirdeti… Hát, fontos a hitelesség. Azonban az MSZP-t látszólag egy másik törés is terheli. Ez a Gyurcsány-platformosdi. Nekem erről markáns véleményem van. Kb. százszor deklarálta Ferenc is, meg Attila is, hogy együtt képzelik el a párt jövőjét. Ferenc ötvenszer mondta el, nem lép ki a pártból, nem szeretne pártelnök lenni. Attila is, meg Ferenc is támogatólag nyilatkozott meg egymás kezdeményezéseiről. Mégis sokan azt látják, hogy na most… A helyzet az az, hogy az MSZP mindig is a platformok szövetsége volt, ahol a különböző baloldali értékrendet képviselő politikusok klikkesedtek. Így olyan, hogy a párt egységes véleményt képviselt volna, nagyon ritka pillanat volt. De talán ez a demokratikus dolgok rendje, nemde? Közben az MSZP elkezdett egy világos alternatívát kínálni a Fidesszel szemben. Az alternatív költségvetéséről a szakma egyöntetűen elismerően szólt, de nyugdíjpénztárak, felsőoktatás, média kapcsán is megfogalmaztak egy önálló véleményt.

Azonban beszüljünk az újakról. A sajtó már nyáron cikkezett arról, hogy az LMP-ben igen komoly belső feszültségek keletkeztek. A törésvonal a városi és vidéki szekciók érdekellentéte mentén húzódott meg. Bár az LMP nyilván nyíltan soha nem mondta ki, de az első jel, hogy baj van, viszonylag korán, már az önkormányzati választásokkor megmutatkozott. Míg a fővárosban vállalható mennyiségű jelöltet bírt felmutatni a párt, addig vidéken a megyék 80%-ában nem tudott listát állítani. Jótékonyan ne boncolgassuk, mit jelent ez, azonban a konfliktus nem szűnt meg. A még megmaradt vidéki LMP legemblematikusabb szereplője távozott, vagy bírták távozásra. Ivády Gábor nem csak vezérürü volt, hanem ő volt az egyetlen egy olyan LMP-s politikus, aki nem listáshuszárként jutott tisztséghez, hanem választáson győzött. Ivád polgármestere lett. A kampányban folyamatosan sirámkodó és adj pénzt-igét hirdető Lehet Más azért kezdeményezett etikait Ivády ellen, mert szerzett egy 2 millió forintos szponzort. Én ezt csak ürügynek éreztem, de Ivády ma már nem LMP-s. Az LMP egyetlen alternatívát kínál: minden témában lát egy kis zöld témát. Igazából olyan mint egy túlmozgásos környezetvédő szakkör, aki mindenre csak azt tudja mondani, hogy veszélyben a természet.

Na, a szittyák rettenthetetlen képviselői sem oly egységesek. A mai nap jelent meg az index.hu-n a hír, hogy Pősze Lajos búcsúzik a a Jobbiktól. Nem önként, hanem azért, mert kizárták. Pősze úgy gondolta, talán itt lenne az ideje, hogy a Jobbik parlamenti erő módjára ne Budaházy-zzon, meg ne gárdaszervezéssel foglalkozzon. Pősze tehát sok kritikát fogalmazott meg a gárdával szemben, de ilyen erővel Vona Gábort is kizárhatták volna, hisz Vona legutóbb a szittya híradóban egész konkrétan alkalmatlanak nevezte a sokadik gárdakapitányt. Aki válaszként a Fidesz média jelentős orgánumában visszaszólt a pártelnöknek, aki, lehet, frusztráltságában jól megmutatta, mégis jó a gárda, ezért kizárták Pősze képviselőt. Egy cseppet kezd nyomonkövethetetlen lenni a szittyák harci csele. Van már kb. 10 gárda, vagy lehet ugyanaz, de 10 neve van, mindegyiket más vezeti, de valamelyik illegitim. Aztán Budaházy valaki szerint terrorista, valaki szerint nem… Közben a viták szaporodnak, a Jobbik meg épkézláb alternatívát nem tud a Fidesszel szemben kínálni, ezért gyakorlatilag hallgat.

Na de nézzük, hogy állnak az ellenzéki pártok a társadalomban. A közvéleménykutatások alapján toronymagasan a Fidesz megy még mindig. Azonban érdekes, hogy az elmúlt egy hónapban megrendezésre került 3 időközi választásból 2-t megnyert az MSZP (Kispesten és Pesterzsébeten) igen meggyőző különbséggel, a harmadikban pedig a párt 10 szavazattal maradt alul a fideszes polgármesterjelölttel szemben. Az utóbbi egy vidéki községben történt, ami nem épp az MSZP tradicionális terepe. Az LMP-nek meg a Jobbiknak nem mindegyik választáson volt jelöltje, de ahol indultak, bőven 5% alatt maradtak.

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr972512939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RedRobotrooper 2010.12.14. 02:20:03

Hol van a meglepetés?
Az LMP-ről mindig is tudtuk, hogy alternatíva nélküli zöld majmok bicikli utakkal meg jegesmedvékkel esetleg néhány töketlen zöld fülűvel akik havonta egyszer kavarnak egy vihart a biliben.
A Jobbik annyira fasisztoid lett az utobbi időben, hogy valószinűsithető volt hogy ezt a tömény cigányozást, buzizást, zsidózást sem fogja mindenki bírni cérnával és előbb utóbb valaki bemutat Adolfnak, vagy csendben mutat be erre Adolf (Vona Gabika) elküldi a faszba.
Az MSZP-ről annyit, hogy Szilinek szar lehetett megélni, hogy a népszerűsége a média szereplései számával együtt csökken így valahogy megkellett kavarnia a szart. Megkavarta, nem jött be azóta kussol. Ellenben a Gyurcsány kérdésről mást gondolok. Gyurcsány nem nyugszik, nem tudom, hogy mennyire akar megint az élvonalba kerülni de az biztos, hogy rendesen szervezi ki a pártot Mesterházy alól.
Mellesleg magam is MSZP szimpatizáns vagyok de ettől még nem hiszem, hogy a szocik házatáján minden rendben van, sőt! Amig nem lesz egyértelmű, hogy mi Gyurcsány szerepe addig csak a bizonytalan marad.
Amúgy egy fontos dolgot kihagyatatok, hogy a Fidesz miért nem bomlik. Ne lennének kritikus hangok egy ekkora frakcióban? Mindeki egyetért Hoffmann Rózsa ámokfutásával vagy a nugydíj einstanddal? Mindenkinek tetszik, hogy az alkotmány bíróság jogköre a fingfűrészelés lesz? Lófaszt! Csupán aki ellentmond azt Orbán papa fél perc alatt kicsinálja és egy elég durva szájkosarat rak rá.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.14. 09:15:44

Két megjegyzés:

1) "MSZP az egyetlen aki konzekvensen minden kérdésben a Fidesszel szembe helyzete (sic!) magát". És ez jó? Nem ezt csinálta a fidesz nyócévig, szétcseszve ezzel az országot? Túl azon, hogy kurvanehéz ezzel a fidesszel bármiben egyetérteni, nem kellene azért keresni a közös pontokat? Már csak a gesztusérték miatt is?

2) "Így olyan, hogy a párt egységes véleményt képviselt volna, nagyon ritka pillanat volt. De talán ez a demokratikus dolgok rendje, nemde?"" Nem. Egy párt nem így működik, és ezt az emeszpének ideje lenne észrevenni így, húsz év elteltével. Persze az sem megy, hogy megszavazom az alkotmánysértést, a diktatúrát, kritika nélkül, mint amit most a fidesz képviselői csinálnak, de azért a fő csapásirányokat illetően mindenki köteles kussolva egyetérteni, amennyiben az összeegyeztethető a lelkiismeretével. Ha nem, ki kell lépni a pártból, mint mint hülyepista a szarosbugyiból, és nem vinnyogni benne, hogy büdös.

A fenti szófosásból egyébként csak azt tartom megfontolásra méltónak, hogy a fidesz parlamenti képviselői szerint rendben van a lopás, a zsarolás, a diktatúra kiépítése és a cenzúra. A pokorni például még nagyhatalmú hoffmanrózsával is szembe mert szállni, de egyetlen szava sem volt a cenzúratörvénnyel szemben. És ez nagyon, nagyon félelmetes.

bontottcsirke 2010.12.14. 15:11:59

miről pofáztok itt hatvan évig loptatok komcsikáim meg árultátok az ország vagyonát most meg ti beszéltek itt diktatúráról meg lopásról?

Még ha operettjobboldal is akkor is jobb százszor mint a ti balfasz vezéreitek.

Szánalmas. Menjetek ti is Kubába a mester után.

hanyasvagy 2010.12.14. 16:51:53

@bontottcsirke: Baj van a matekkal! Már 65 éve.De a jó ég tudja miből épűlt ujjá az ország a háboru után.De az is érdekelne mennyi tandíjat fizettek a ma kormányzó
"felkentek" az egyetemi éveik alatt?
De az is érdekelne,hogy hova tünt az a rentgeteg jobboldali blogozó? Vagy már nem hisznek annyira a Dakota Vezérnek?
Amugy mennénk Kubába-pár hétre-de most megint kilopták a zsebünkből a pénzt!
Talán ha a Vezér megszánna bennünket,szépen megköszönnénk.Félő,hogy sosem
kell hálásan megköszönni,neadj isten kezet csókolni.Csa semmi pánik,lesz még
szarebb is!!!!

bontottcsirke 2010.12.14. 18:34:42

@hanyasvagy:

Mondjuk a Marshall segélyből.

A tandíjat meg Soros fizette nekik.

Tegyél félre én is azt csinálom.

Orbán meg pökhendi de még így is 1000x jobb mint gyurcsótány.

De mehettek utcára is csak vigyázzatok nehogy kilőjék a szemeteket.

RedRobotrooper 2010.12.15. 00:20:14

@bontottcsirke: Te tényleg egy ekkora kibaszott nagy gyökér vagy?? Történelemből hányasod volt móuska? Bazmeg nem vágod, hogy Sztálin minden szocialista országnak megtiltotta, hogy felvegyék a marshall segélyt?! Egy kibaszott kanyit nem kaptunk a marshall segélyből. A töri tanárod valszeg most készül épp öngyilkso lenni. Na te tényleg olyan hülye vagy, hogy megérdemled orbánt a pofádba.

bontottcsirke 2010.12.15. 06:38:59

@RedRobotrooper:

Nekem ötösöm. Ugyanis a Marshall segélyt visszautasították (szovjet nyomásra), mégis abból az alapból kaptunk háborús kölcsön címszó alatt.
Méghozzá 422 millió dollárt.

Gondolom nem anyád építette újjá az országot, mert akkor még odúban laktatok a többi proletárral.
És ne fröcsögj itt mert még szívgörcsöt kapsz azt rakhatunk lenin mellé a mauzóleumba.

Majd ha erre járok kúrogatlak még.

Na pá

lostrider · http://apamsecret.blog.hu/ 2010.12.16. 09:41:08

Az LMP mióta zöld párt? Tényleg lepkefingnyi ez a része, alapvetően egy liberális jogvédő, balos osztogató politikai tömörülés. Ha már szakkör, akkor egy belvárosi entellektüel klikk...
Az MSZP meg már ez sem: megélhetési politikusok, nagyon régóta. Semmi olyat nem láttam bennük Horn óta - a Bajnai kormányt leszámítva - amiben lett volna valamilyen koherens értékrendszer. Bármi, csak mi maradjunk. Ott már régen kenyérharc folyik.
Jobbik a helyét keresi, nagyot ígért, és most apparátussal, pénzzel a seggében sem tud többet. Még mindig abból akar megélni, hogy a komcsikat ekézi. A kormányon pedig a saját retorikai rendszerében nem talál fogást...
A Fideszen belül pedig szintén megvannak a törések, de most nyilván szalad a szekér, mindenkinek jut lágy kalács. Kegyelmi állapotban vannak, a "fülkeforradalom" ereje nagyon sokáig ki fog tartani. Ha azonban ebből nem tudnak tőkét csinálni, egyelőre csak eszköz van a kezükben, amit nem tudtak termőre fogni, akkor zuhanórepülés lesz, rengeteg szatelittel.
süti beállítások módosítása