Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Tönkremehetnek a felvidéki magyar pálinkafőzdék?

2010.11.08. 08:09 | Nagymogyoroszag | 4 komment

Címkék: fidesz pálinka felvidék

Pálinkafőző turizmus indult Felvidékről Magyarországra. Ennek legfőbb oka, hogy a határ magyar oldalán olcsóbban készíthető el a szesz. A felvidéki magyarság ezáltal munkahelyektől és megélhetéstől eshet el.

Vityáék nem kalkuláltak azzal, hogy a pálinkagőzös forradalmuk kibabrálhat a határon túli pálinkakultúrával és szeszfőzdékkel, persze Magyarországnak nincsen ebből jelentős plusz bevétele, hisz kedves vezérünknek hála, nálunk díjmenetes a párlat elkészítése.

De az előrejelzések alapján komoly kár éri a felvidéki magyar szeszfőzdéket idén várhatóan csak feleannyi pálinkát főznek, mint a korábbi években.

A jelenségre a Magyar Rádió figyelt fel, akik megkeresték Simon Bélát, a tornagörgői pálinkafőzde vezetőjét. „Nem probléma átmenni a másik oldalra egy jó barátot találni. Ha nem kell adót fizetni, hat-nyolcszáz forintból lehet pálinkát főzetni” – fogalmazott.

Simonék 1992-től üzemeltetik a tornagörgői pálinkafőzdét, amelynek ügyfélköre idén várhatóan öt-hatszáz főre csökken. A kifőzött szeszmennyiség ára a jövedéki adóból és a bérfőzés árából tevődik össze, az adó azonban az ár több mint a felét teszi ki Szlovákiában, ezért bevételeink jelentős részét elveszti most a vállalkozó.

Megvannak tehát, a pálinkagőzös forradalom első áldozatai is. De jó hír: lesz kárpótlás, a polgári nemzeti kormányzat magyarországi szavazati joggal igyekszik kiengesztelni a csődbe ment szlovákiai magyar pálinkafőzőket.
 

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr332432573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.11.08. 10:39:25

Nem kell aggódni a szlovákok miatt, cd-t dvd-t ott vesz a magyar, meg kb minden mást is :) Nem védem a fideszt, de ez a pálinkatéma, pont érdektelen, és nemigazán hatnak meg a szlovák problémák, ahogyan őket sem a magyar problémák, kihasználják ők is amit lehet, a magyarok is.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.11.08. 11:58:48

"Magyarországnak nincsen ebből jelentős plusz bevétele, hisz kedves vezérünknek hála, nálunk díjmenetes a párlat elkészítése."

Pénz az van, csak nem az állam nyúlja le. A pénz az emberekhez vándorol, így a gazdaságot erősíti, és nem egy korrupt politikus menti azonnal offshore számlára.

Pajtás 2010.11.09. 17:38:50

haveromék is ebből éltek Tornalján:S
süti beállítások módosítása