Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Mi a közös Szegedben, Esztergomban és Nyírbátorban?

2010.11.06. 06:23 | szocdemman | 3 komment

Címkék: mszp fidesz szeged polgármester botka lászló esztergom képviselők nyírbátor képviselő testület meggyes tamás tétényi éva balla jánosné

Látszólag semmi. Szeged Csongrádi megye székhelye. Esztergom egy gyönyörű történelmi város. Nyírbátor egy csendes nyírségi kisváros. Sem történelmi, sem szociológiai adottságaik nem azonosak. Mindegyik településen más értékek és más problémák találhatóak. Két dologban mégis azonosak.


Az ország három különböző szegletén ugyanúgy folyik a "Nemzeti Együttműködés"

Most ősszel a választók egyik településen sem a Fidesz-KDNP által felkínált polgármestert választották meg. Esztergomban a többpárti támogatással induló független Tétényi Éva, míg Szegeden és Nyírbátorban az MSZP jelöltje futott be. A polgármesterrel párhuzamban azonban fideszes többségű képviselő testület került.

Talán az esztergomi story a legismertebb, körvonalakban: sokáig alpolgármestert sem választanak és megpróbálják megvonni a polgármester jogköreit.

Persze, nyilván nem lesz meglepetés, ha azt mondom hasonló ismétlődött meg Szegeden és Nyírbátorban is. Botka László, Szeged polgármestere mellé sem sikerült fideszes városért együttműködő alpolgármester találni, de ott is történt kísérlet a hatáskör megvonásra. Nyírbátor szenvedi a kisvárosi lét hátrányát: bármilyen visszás dolog történik nagyon kell kiabálni ahhoz, hogy a média felfigyeljen rá.

Október 3-án Nyírbátor a nevéhez méltóan bátor volt és szocialista polgármester választott, természetesen képviselő-testületi többség, ha nem is olyan magabiztosan, de itt is a Fidesznél volt. Balla Jánosnénak nem szokatlan a helyzet, már az előző ciklusban sem volt MSZP-s többség. Akkor tizennyolc képviselőből nyolc volt szocialista. Most a polgármesterrel együtt is csak négy MSZP-s jutott be a testületbe, igaz csökkent a létszáma is a képviselőknek.

Azonban a Fidesznek sikerült meglepnie a polgármester asszonyt: az első héten arra kérték, álljon fel a polgármesteri székből. Ezt természetesen nem tette, hisz igen nagy fölénnyel győzött és szerezte meg a választók ismételt bizalmát. Ami ezután következett ismerős lehet valahonnan: egyszerűen nem tárgyaltak Ballánéval, nem lehetett alpolgármestert jelölni, bizottságokat fölállítani.

Nyírbátor, Esztergom és Szeged. Bármelyik kettő előbb említett település között is alsó hangon 200 km távolság van és ez nem csak kerékpáros vagy gyalogos fejjel tűnik ijesztőnek, hanem a politikát aktívan figyelőként is.

Mert, hogy itt nem arról van szó, hogy Esztergomban barom a Fidesz és ki akarja csinálni Tétényit. Vagy, hogy a szegedi helyi Fidesz pitiáner és kisstílű politikája nem lenne képes megérteni a választói akaratot. Sőt Nyírbátorban sem hiszem, hogy pusztán helyi Fidesz feszített be csupán.

Még egy megyében csak-csak el tudom képzelni, hogy a Fideszesek hasonlóképen viszonyulnak egy MSZP-s vagy bármilyen polgármesterhez. De az ország különböző pontjain hasonlóképen akarják ellehetetleníteni a megválasztott polgármester működését. Szóval ez több mint véletlen. Hát a Fideszesek mindenütt ilyen egyen szabvány-formák lennének?

Ebből a tényből meg csak arra lehet következtetni, hogy bizony ez valamiféle központi stratégia, vagy utasításra történik, nyilván a "Nemzeti Együttműködés" szellemében. Nincs önálló gondalt és akarat. A telefon megcsörren és Esztergom, Szeged, no pláne Nyírbátor végrehajtja a központi bizottság akaratát.

Engem baromira taszít az, hogy a Fidesz gépezetnek mennyire nem számít a személy az elvégzett munka, vagy a település érdeke. Csupán egy érdek a fontos, az pedig a Fidesz párt érdeke. Jó, jó, jó megmondták: csak a Fidesz, persze azt nem tették hozzá, hogy számít.
 

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr662426981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a17d12is 2010.11.06. 07:49:20

Csak én vagyok itt Nyirbátori?

pakesz (törölt) 2010.11.06. 17:35:06

Debrecen: 206e
Nyírbátor: 12.5e
Esztergom: 31e
Szöged: 169e

kb ennek a haromnak ugyanakkora a koltsegvetesi sulya mint debrekennek...

a cocik legalabb csinaltak egy bezzeg varost, ugy tunik ebben okosabbak voltak a narancsvidek urainal

apc 2010.11.06. 19:38:54

mindenki monnyon le!!!!!
süti beállítások módosítása