Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Magyarország Alkotmánya

2010.11.04. 15:37 | szocdemman | 153 komment

Címkék: demokrácia alkotmánybíróság alkotmány jogállam társadalmi szerződés

Van, vagy nincs? Ez a kérdés önmagában a gyalázat. Pedig komoly politikai erő feszegeti. Valahogy olyan ez egy picit, mintha a bankrabló semmisnek tekintené a BTK-t, merthogy annak az alapjai az államszocialista időkben keletkeztek. A Törvény az Törvény. Ez az egy mondat különbözteti meg a jogállamot a banánköztársaságoktól, vagy a méltán híres Szomáliától. Magyarországnak van Alkotmánya.

Ezzel kapcsolatosan egy jogos kérdést fel lehet tenni: hogy az a bizonyos 1949. évi XX.törvény testesíti-e meg a Magyar Alkotmányt?

Nagyon nagy különbség. Hogy tessék érteni miért is feszegetem én ezt: Nagy-Britannia, az egyik legrégebbi demokrácia, alkotmányos monarchia. A demokrácia története nem pár évtizedre, hanem pár évszázadra nyúlik vissza. De az 1990-es évekig nem volt írott alkotmánya. Magyarul nem volt olyan törvény, melyet elfogadott volna a brit parlament, és azt a nevet viselte volna, hogy alkotmány. De mégis volt alkotmánya. Úgynevezett történeti alkotmány, melyet mindenki tisztelt és betartott, pedig nem volt törvényi erőre emelve. Igaz nem is voltak a szigeten Orbán Viktorok.

 

Tehát Magyarországnak van alkotmánya, és kísértetiesen hasonlít a törvényi erőre emelt 1949. évi XX. törvényhez. Merthogy a kettő különböző. Az alkotmányunkat az 1989-1990-es rendszerváltó folyamat hozta létre, ez a Magyar Alkotmány, amit törvénybe ideiglenes jelleggel a fenti számon iktattak.

Téved, aki azt hiszi, hogy az Alkotmány egy sima törvény, melyet a parlament kénye-kedve szerint módosíthat. Az 1949. évi izét igen, de a Magyar Alkotmányt nem. Nem véletlenül van felháborodás az Alkotmánybíróság jogköreinek csorbítása miatt.

Azonban helyes dolog az a törekvés, hogy a Magyar Alkotmányt valóban az ehhez méltó törvény testesítse meg. De ebből kifolyólag nem új alkotmányra (merthogy van), hanem az ezt megtestesítő új, méltó törvényre van szükség. Hatalmas különbség a kettő, ha ezt megérti a Fidesz, akkor világos lesz számára, miért van ilyen elementáris erejű felháborodás a döntései körül. Mert az Alkotmánybíróság jogköreinek csorbításával ő nem pusztán az 1949. évi XX. törvényt változtatta meg, hanem a Magyar Alkotmányt, ami a jelek szerint a társadalomban kőbe van vésve. És pont ez az Alkotmány lényege, hogy ez egy olyan szabály, normagyűjtemény, melyet mindenki elfogadott, ezért nem egyenlő azzal az 1949. évi bizonyos törvénnyel. Éppen ezért az alkotmány módosítása csak akkor lehetséges, ha azzal mindenki egyetért.

Merthogy az alkotmány egyben egy társadalmi (sőt, A Társadalmi) szerződés is. Szabályozza a társadalmi szerződésben résztvevő, úgynevezett állampolgárok jogait és kötelességeit, akik lemondanak szabad rendelkezésük egyrészről, a közösség és saját érdekeik védelemért a hatalom, azaz az állam javára. „Az uralkodó nem lehet igazságtalan, nem követhet el szerződésszegést”

Ha a társadalmi szerződést sokan nem fogadják el, azaz azon kívül kerülnek, akkor természeti jog vonatkozik rájuk, magyarul az állam meggyengül.

Ezért nem elég az, hogy pusztán a Fidesz- Magyar Polgári Szövetség nevű párt elnöksége és annak parlamenti frakciója döntsön az Alkotmányt megtestesítő törvényről. Hisz, a társadalmi szerződésből ezáltal milliók kerülhetnek ki, azzal ha nem tisztelik az Alkotmánynak kikiáltott új törvényt. Ez pedig az Állam jelentős meggyengüléséhez vezethet, melynek következményei beláthatatlanok.

Ez a történet, amin a Fidesz lavírozik, nem pusztán egy technokrata jogalkotás. Nagyon bonyolult társadalmi filozófiai összefüggések sokasága. Melyek igazsága véresen komoly.

Ha az Alkotmány törvénybe iktatásának folyamatában nem vesz részt a társadalmat teljes egészében reprezentáló elit (ez nem csak a pártok) és azt népszavazással nem szentesíti (a társadalmi szerződést nem írja alá) az állampolgárok többsége gyenge silány minőségű törvény fogja megjeleníteni az Alkotmányt. Mely a magyar jogállam igen komoly válsága lesz.

Az Alkotmány törvénybe iktatásának folyamata nem fél év. Ez egy hosszú, akár egy évtizedes munka. Melyet ha a hatalom megspórol, akkor gyenge végtermék lesz.

Annak, hogy az 1949. évi törvényt egy másik olyan törvény váltsa fel, melyet másik x millió ember nem tekint az alkotmány megtestesülésének, semmi értelme sincsen.
 

ZöldMarci kiegészítése: Ha valóban olyan nagy egyetértés övezi az új alkotmányt, mint a fideszesek állítják, akkor miért nem akar a Fidesz népszavazást az új alkotmányról? Miért nem meri az emberek elé vinni?

· 3 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr292423183

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt Frakcióvezető Úr! 2010.11.08. 18:08:58

A TASZ levelezőlistára küldött levél. Ígérem, megosztom majd a válaszokat is.Első aggodalmas kérdés. Jól értjük? A készülő új alkotmány lehetővé teszi majd, hogy visszamenőleges hatállyal alkosson a törvényhozás törvényt? Második aggodalmas k...

Trackback: Minden nagyon szép, minden nagyon jó... 2010.11.05. 08:22:16

 Nem is értem, kedves Árpád, hogy miért vagyunk meglepődve azon, hogy a Fidesz továbbra is tartja az előnyét a többi párttal szemben? Hiszen eddig bármit is csináltak, az a népakarat volt, bármit is mondjon Gyurcsány Ferenc vagy az LMP. Hiszen a n...

Trackback: Az AB-ügy anomáliái 2010.11.05. 01:12:52

 Egyelőre töretlenül népszerűnek tűnik a második Orbán-kormány és a Fidesz megítélése. Ugyanakkor erősödnek a kormányzati teljesítményt és döntéseket bíráló, azokat szkepticizmussal fogadó hangok, ezzel párhuzamosan az ellenzéki erők tetszhalott, ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KG2000 2010.11.05. 08:09:06

Csak eddig olvastam el a blogot:
"Piroslap Magyarország Alkotmánya
Annak, hogy az 1949. évi törvényt egy másik olyan törvény váltsa fel, melyet másik x millió ember nem fogad el, semmi értelme."

Azért eddig, mert már ebben a bővített mondatban is több hazugság van, és egyben demagógia:
1) Semmiféle egyeztetés nem volt a "néppel" 1949-ben az Alkotmányról
2) Semmiféle egyeztetés nem volt a "néppel" 1989-ben az Alkotmánymúdosításról
3) Az meg gigademagógia, hogy milliók nem értenek egyet az új Alkotmánnyal, mert az még nem is létezik, meg különben is, ugyan honnan tudná ezt a hazug Piroslap blogosa??????????????????????? Az Alkotmánynak rendkívül sok paragrafusa van, képtelenség igen-nem-re szükíteni az Alkotmányhoz való hozzáállást.
4) 1949-cel és 1989-cel ELLENTÉTBEN a mostani kormánytöbbség demokratikus felhatalmazást kapott, hogy megváltoztassa az Alkotmányt. Nincs a világban egyetlenegy demokratikus ország, ahol minden egyes embernek egyet kell értenie az Alkotmánnyal.

Kalmár 2010.11.05. 08:11:42

@világoszöld: Magyarországon kb soha nem lesz egyetértés minden pártban.
Tehát soha nem lesz rendes alkotmányunk?
Az előzőt is népszavazás nélkül fogadták el.
A2/3-os többség pedig igenis alkotmányozásra jogosít fel.
Tele volt a tv, rádió stb, hogy ha a második körben is a Fidesz tarol akkor itt teljesen szabad kezük lesz és alkotmányozni fognak.
Így van, mindenki tudta ezt, ennek tudatában elmentek az emberek és a tenger fenekére küldték az ellenzéket.

Lámpavas 2010.11.05. 08:15:04

Csórikám, ez nem a te napod...

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.11.05. 08:15:38

@a17d12is:" Nem az alkotmány mondott csödöt Magyarországon, hanem az emberek. Nem csak a politikusok, hiszen ők is csak az emberek közül kerültek ki, nem egy külön kaszt, ahová nem lehet bekerülni akárkinek. Egy országnak olyan a politikai elitje, amilyet megérdemel."

Ezzel nem értek egyet. A fejétől büdösödik a hal. Nem a szürke állampolgárok a viselkedése ad mintát a vezetőknek, hanem fordítva. A vezetés milyensége nyomja rá a bélyegét az egész társadalomra.

Egy társadalomban lentről felfelé csak forradalom esetén hatnak a dolgok, akkor is csak ideiglenesen.

Esetleg egy valódi demokráciában, ahol a nép módosíthatja az alkotmányt, bármiről népszavazhat, mint pl. Svájcban, de nálunk mindenképpen a fentről lefelé irányú hatások dominálnak.

Szerintem tisztességtelen dolog a népre fogni, hárítani a felelősséget. A nép nem szólhat bele ország dolgába. nem alkotmányozhat. Ha meg tüntet - az az államrend erőszakos megváltoztatására történő kísérlet - beverik a fejét.

Psyman 2010.11.05. 08:16:30

Angliának MOST SINCS írott alkotmánya.

Lámpavas 2010.11.05. 08:17:53

"1989-ben a rendszerváltás keretében sor került az Alkotmány alapvető, gyökeres módosítására, melynek eredményeképpen Magyarország államberendezkedése – a modern demokráciák mintáját követve – átalakult. Természetesen egy teljesen új alkotmány kidolgozásának elképzelése is felmerült a rendszerváltó erőkben, de ehhez az akkor hatályos rendelkezések értelmében népszavazásra lett volna szükség, amelynek kimenetelét - a még az országban állomásozó szovjet csapatokra is figyelemmel - kétségesnek ítélték. Az Ellenzéki Kerekasztal pártjai ezt a feladatot az új, szabadon választott Országgyűlésre akarták bízni, ezért a jogállam létrehozásához szükséges legalapvetőbb módosítások elfogadásában egyeztek meg a Magyar Szocialista Munkáspárttal. Az átfogó alkotmányreform révén gyakorlatilag így is teljesen új alaptörvény született.

Mivel azonban a reform után is megmaradt a törvény száma – 1949. évi XX. törvény –, sokan még ma is azzal a kritikával illetik, hogy ez még mindig a Rákosi-féle alkotmány.

Az Alkotmány módosítása 1989. október 23-án lépett hatályba, „a többpártrendszert, a parlamenti demokráciát és a szociális piacgazdaságot megvalósító jogállamba való békés átmenet elősegítése érdekében”.

NO COMMENT

Lámpavas 2010.11.05. 08:20:07

Kiemelem a lényeget a gyengébbek kedvéért:

"Az Ellenzéki Kerekasztal pártjai ezt a feladatot az új, szabadon választott Országgyűlésre akarták bízni, ezért a jogállam létrehozásához szükséges legalapvetőbb módosítások elfogadásában egyeztek meg a Magyar Szocialista Munkáspárttal."

világoszöld 2010.11.05. 08:21:40

@Kalmár: Látom, nem érted Te se a lényeget, senki nem vitatja el a jogot az alkotmánymódosításától. Úgy, mint pl. Gyurcsány is 'jogosan" maradt miniszterelnőki pozicióban 2006 után, mert még egy "bizalmatlansági szavazást is megnyert'. Jogosan maradt??????DE sorolhatnám végtelenségig a jogosan hozott törvényeket, rendeleteket stb, percemberkék megnyilvánulásait. Aki nem akarja , nem érti meg, de eljön az idő , amikor meg fogja érteni.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.11.05. 08:22:03

@világoszöld: "1990-ben az összes parlamenti párt hosszas vita után konszenzussal fogadta el a jelenlegi alkotmányt. Tehát képviselve volt az alkotmány elkészítésében az egész nemzet."

1. 1989-ben fogadta a kommunista parlament. Ha nem így lett volna, akkor nem tudott volna Szűrös köztársaságot kiáltani 1989 októberében.

2. 1990-ben sem képviselte a nemzetet az összes parlamenti párt. Elég annyi hozzá, hogy a véleményt nyilvánító nemzet 85,9%-a közvetlen elnökválasztást akar(t).

A parlament tehát alkalmatlan a nemzet véleményének képviseletére.

De sok más példa is lenne, amiben valószínűleg ugyan nem a nemzet véleményét képviseli a parlament. Pl. halálbüntetés, háborúzás Afganisztánban stb.

Parlamentarizmus van, nem demokrácia.

Lámpavas 2010.11.05. 08:22:52

@világoszöld: Na akkor döntsük már el, hogy a hatályos törvények szerint működjön az ország vagy azt vegyük figyelembe amit sötétzöld szeretne?

andzsin 2010.11.05. 08:23:50

Na tegyünk rendbe egy-két dolgot. A hívő jobberek kiabálása, lsd. a fidesz 2/3-ot kapott tehát alkotmányozhat, jogos. Igen jogilag legitimen azt csinál, amit akar.
DE!
Ugye azt senki se gondolja komolyan, hogyha ezután az elkövetkező 20 évben mindig 2/3-al győz valaki, akkor minden 4 évben legyen egy új alkotmány?????????
A másik: az állítólag komenyista Horn-kormány és "rablóbandája" sem írt új alkotmányt pedig megtehették volna, de ezt 4/5-höz kötötték, korlátozták magukat, ezt hívják a jogállam tiszteletben tartásának.
A harmadik: az USA alkotmánya elmúlt 200 éves és nem tudok arról, hogy minden demokrata vagy republikánus győzelem után új alkotmányt írtak volna, vagy igen????
A negyedik: jogászi ismeretségi körömben és a jogász közvélemény véleményét ismerve jelenleg nem tudok olyan alkotmányjogászról, aki az új alkotmány mellett kardoskodik.
Az ötödik: akik azt állítják, hogy a jelenlegi alkotmány fércmunka semmit sem tudnak az egészről. A jelenlegi alkotmányban már csak a Magyarország fővárosa Budapest mondat ugyanaz, mint az 1949-ben. ha valaki összehasonlítaná mondjuk a német vagy a holland alkotmánnyal meglepő egyezőségeket találna. A felépítése,a megfogalmazása a nyugat-európai trendeket követi.

Mindezek nem jelentik azt, hogy ne lenne szükség bizonyos paragrafusok korrekciójára (lsd. a rendkívüli állapot, szükséghelyzet avitt szabályozása). De az, hogy tetszőlegesen nyúlkálunk bele dolgokba az a sztálinista hagyományokat idézi, nos ez még a legkonzervatívabb jogászoknál is kiverte a biztosítékot (lsd. Zlinszky volt AB bíró vélemnye: www.origo.hu/itthon/20101104-zlinszky-janos-javaslata-nem-bukna-el-az-alkotmenybirosag-kontrolljan.html

Lámpavas 2010.11.05. 08:28:23

@andzsin: Na akkor mégegyszer csak neked:

""Az Ellenzéki Kerekasztal pártjai ezt a feladatot az új, szabadon választott Országgyűlésre akarták bízni, ezért a jogállam létrehozásához szükséges legalapvetőbb módosítások elfogadásában egyeztek meg a Magyar Szocialista Munkáspárttal."

Lámpavas 2010.11.05. 08:29:44

Köszönöm szépen, én nem kérek egy olyan tákolmányból, amit a kommunisták hoztak létre, és a kommunistákkal egyezett meg 14 értelmiségi a módosításáról.

Gera 2010.11.05. 08:30:33

Rég olvastam a témában ilyen ostoba cikket. Természetesen szabad új alkotmányt csinálni, ezzel nincs is semmi baj.

Orbánék alkotmányozásával a következők a problémáim:
-szemmel láthatóan nincs meg ehhez a kellő szellemi kapacitás, magyarul hülyék hozzá, erre a következtetésre féléves jogalkotási ténykedésük alapján jutottam
-senki nem hajlandó megmondani, mi a baj a mostani alkotmányunkkal, már a számán kívül, ami ugye egy lényegtelen ostobaság
-arról se mondanak semmit, milyennek kéne lenni az újnak, gyanítom ötletük sincs, pedig ennek az alkotmányozásnak talán nem úgy kéne zajlania, mint az eddigieknek, hogy egyszer csak önálló képviselői indítványként benyújtja valaki az új alkotmányt, aztán gyorsan megszavazzák, aztán mindeki kapkodja a fejét, mert egy inkoherens, átgondolatlan hülyeség az egész
-az idióta csahosaik, akik szerint mindenképpen új kell, szerintem még arra sem vették a fáradtságot, hogy elolvassák a mostanit, pedig csak pár oldal az egész

a17d12is 2010.11.05. 08:31:00

@Akitlosz: Kedves Akitlosz,

A vezetők a "nép fiai" közül kerülnek ki. Mind az APEH, a kormány, az orvosok - az mind mi vagyunk. A politikusok csak tükrözik azt, amilyen a nép összességében maga. Nem varható el, hogy egy társadalomnak olyan elitje, uralkodó osztálya legyen, akik peldat mutatnak, és csupa jó szándékú emberből álljon. Egy alapvetően korrupt országban, ahol a hétköznapok korruptak (nem Magyarországról beszélek, hanem egy tetszőleges korrupt országra gondoltam) ott a politikusok sem kulonbek.

Ha az elit a nép fölé helyezkedik és a fölött áll, más mint a nép, akkor azt nem demokráciának hivják. A demokrácia csak tükrözi a társadalmom helyzetet, állapotat.

Azt modnani, hogy a fejetöl büdösödik a hal, olyan, mintha a rotthadás a fejtöl kezdödne, és közben nem így van. A rotthadás mindent áthat. A politikusok egy demokráciában nem másabbak, mint az egyének, akik tagjai annak a demokráciának.

Szerintem.

Ha nem igy lenne, akkor lenne uralkodo osztály, ahová bekerülni a hétköznapi embernek, egyszerű egyénnek nem lehet. Ma Magyarországon akárkiből lehet politikus. Tehát a politikusokból extrapolálható egy társadalom és forditva, a társadalomból megmondható, hogy milyen a politikusi rétege.

andzsin 2010.11.05. 08:31:44

@Akitlosz: te is csúsztatsz:

"Nagy Britannia királyság, ezért van íratlan alkotmánya. ilyenje Magyarországnak is addig, ameddig a kommunisták el nem törölték a királyságot 1946-ban."

Ez így ebben a formában nem igaz. A briteknek nem azért van íratlan alkotmánya, mert királyság, hanem azért mert a hűbérurak-király-westminsteri királyi bíróság sakkjátszmában így alakult ki.

"Magyarországon ez a hagyományos alkotmány tehát nincs is hivatalosan érvényben, mert a kommunisták 1949-ben megalkották a ma is érvényben lévő törvényt."

Szép is lenne ha az aranybulla , meg a tripartitum lenne érvényben vazze. a ma hatályban lévő alkotmányből csak a számozása ugyanaz, hívom fel t. figyelmedet. A mai alkotmány a Sólyom-Tölgyessy tandem írta.

"Ne említsünk már egy napon egy sok száz éves hagyományokra épülő íratlan alkotmányt egy kommunista fércmunkával!"

Volt az 1949-ben. Mármint fércmunka.

A többivel egyetértek.

világoszöld 2010.11.05. 08:31:45

@Akitlosz: Leírom néhányszor: miért fél /retteg stb./ a nép kormánya népszavazástól??????

Miért fél?????
Miért fél ????
Miért retteg ??????

erre senki se válaszolt, azonkivül a követlen elnőkválasztást népszavazást utasította el, nem tudod , honnan veszed a 85 %-ot. @Lámpavas: Tőled is csak azt tudom kérdezni, miért fél a kormány a népszavazástól?????Mikor velük van a nép. Miért akarják eltörölni a népszavazás intézményét????? mitől rettegnek, ilyen támogatottság mellett???

andzsin 2010.11.05. 08:34:38

@Lámpavas: most is ők írják nem tűnik fel??????????? Pozsgay, Boross...stb. Kapjál már a fejedhez!

Lámpavas 2010.11.05. 08:34:47

@andzsin: Szerinted is legitimebb egy Sólyom-Tölgyessy-MSZMP paktum, mint a demokratikus választásokon szerzett 2/3?

Kalmár 2010.11.05. 08:37:56

@világoszöld:" törvényhozásra felhatalmazást kaptak a zemberektől, alkotmányozásra NEM, mert tagadták, hogy meg akarnák változtatni hatalmilag az alkotmányt."

Mit nem értek ezen??
EZ egy hülyeség. Mindenki tudta és nem tagadták.
Azért ne csüggedj, még írkálhatsz homályos jövendöléseket, mint Nostradamus.

Gera 2010.11.05. 08:37:57

@világoszöld: Erre a sztenderd válasz az, hogy természetesen nem rettegnek, hanem szükségtelennek tartják, mert a 2/3 felhatalmazza őket satöbbi

azAttis 2010.11.05. 08:44:17

az egész szélsőbaloldal obégatott a választás előtt, hogy ha meglesz a 2/3ad akkor alkotmányozásra is felhatalmazást kap a fidesz. Kapott!

világoszöld 2010.11.05. 08:44:43

@Gera: Gyurcsányék is szükségtelennek tartották a " szociális népszavazást", de az alkotmányosság rákényszerítette őket. Persze, hogy nem várok rá választ, mert nem is tudnak választ adni, csak a sértegetésig futja. DE azért megkérdezem, miért is kell félni a népszavazástól és az alkotmánybiróságtól????????

andzsin 2010.11.05. 08:46:35

@Lámpavas: jó fordítsuk meg. tegyük fel, hogy 2014-re a fidesz is lenullázza magát és győz a baloldal 2/3-al. mit szólnál hozzá ha a nagy forradalmi hevületben kidobnák az ablakon a forradalmi alkotmányt és írnának egy újat? ez rendben van?

ca2 2010.11.05. 08:48:30

"miért van ilyen elementáris erejű felháborodás a döntései körül."

Mondjuk azElementáris erejű felháborodás? Ez hol tükröződik? önkormányzati választások eredményében? Vagy az azóta napvilágot látott pártpreferencia kutatásokban? (amik szerint a fidesz erősödött a voksolás óta ugye...)
Vagy abban, hogy a 98%-os adót a megkérdezettek 91%-a (tehát messze nem csak a fidesz szavazók,mert azok még a nézőpont szerint is 68%-nyian vannak) támogatja
Maximum a zindex-es újságírók meg a néhány száz chartás-antifasiszta-gyurcsányista nyugdíjas körében van "elementáris erejű felháborodás", akiknek meg tök mindegy, hogy mi történik, mert a rettegde élteti őket, hogy "jajj, jön a fasizmus..."
Számukra aztán tök mindegy, hogy mi történik, az a lényeg hogy lehet huhogni, mer rettegni olbán viktoltól (by bauer tamás)
Csak azt nem tudom, hogy 'bauel' elvtárs akkor nem szokott rettegni amikor a szülei fényképét látja a terror házában a kommunista hóhérok között?

Joaquin 2010.11.05. 08:52:06

Gyorsan le szeretném szögezni, hogy az alkotmányunk csak névlegesen az 1949.-es XX. törvény (ez volt eredetileg a kommunista alkotmány), gyakorlatilag mindent átírtak benne, ami átírásra volt érdemes. Valami jogi marhaság miatt nem változtatták meg ezt, sok embert meg is kavar. Ez ettől még az 1989-ben megírt alkotmány.

loláb 2010.11.05. 08:52:08

"Annak, hogy az 1949. évi törvényt egy másik olyan törvény váltsa fel, melyet másik x millió ember nem tekint az alkotmány megtestesülésének, semmi értelme sincsen. "

Annak tényleg nincs. De ha az 1949. évi törvényt olyan váltja fel, olyan 8-900 ezer ember nem fogad el, na az vállalható.

klacus 2010.11.05. 08:56:21

Elképzelem, mennyire érdekli, mondjuk Julis nénit az Alkotmány, aki azt se tudta, hogy van...

Nyilván elementárisan felháborítja, az összes jóembert akár érettségizett vagy diplomás embert is. fingja sincs róla mi az.

Ugyanis sehol sem tanították tervszerűen. Az tudja aki utánanézett. Vagyis a felháborodottak jelentős része ismét nem is tudja min háborog. A véleményvezérek droidseregei már harcban állnak....

Lámpavas 2010.11.05. 08:56:31

@világoszöld: Az alkotmánybíróság kínos dolog, mert ha én mondjuk egy multi vezérigazgatója lennék, aki nem akar válságadót fizetni, akkor nem 194 embert vennék meg, hogy ne szavazzák meg, hanem 6-ot, hogy kaszálja el...
Persze, persze, ezt lobbinak hívják...

klacus 2010.11.05. 08:59:29

@loláb: Milyen 800 000 ? Ez sci-fi! Mire alapozod? Azért mert azt mondják nekik, hogy az szar? Na ez aztán igazán mély meggyőződés. Ebben az országban van kb 80.000 aki tudja mi van benne. /Én se tudom, talán egyszer olvastam el, akkor sem értettem.../

Lámpavas 2010.11.05. 08:59:45

@Joaquin: Na akkor mégegyszer csak neked:

""Az Ellenzéki Kerekasztal pártjai ezt a feladatot az új, szabadon választott Országgyűlésre akarták bízni, ezért a jogállam létrehozásához szükséges legalapvetőbb módosítások elfogadásában EGYEZTEK MEG a Magyar Szocialista Munkáspárttal."

öcsi55 2010.11.05. 09:01:17

@andzsin: amit írtál, az vicc kategória.

Anti Anyag (törölt) 2010.11.05. 09:01:18

El kellett volna menni szavazni elvtársak. A több millió ember, aki nem ment el szavazni nem azt mondja, hogy mindenben az MSZP-nek ad igazat, hanem azt, hogy aki győz, annak adok igazat.

Én pld. többek között azért vettem a fáradtságot és mentem el szavazni, hogy a Fidesz elérhesse a 3/4-et és akár az alkotmányt is megváltoztassa ha akarja.

Az nekem nem érv, hogy ez egy MSZP-sek nem tetszik, azt leszarom.

Gera 2010.11.05. 09:03:26

@Lámpavas: Miért kell ilyen hihetetlenül gagyin próbálkozni az AB lejáratásával? Nem értettem egyet minden döntésükkel, de még így is kb ezerszer hitelesebbek, mint Orbán, Gyurcsány és az összes többi tetű együttvéve.

Különben akkor már Orbánt venném meg, az csak egy ember :)

világoszöld 2010.11.05. 09:06:34

@Lámpavas: A pártfinanszirozás ennél sokkal neccesebb, mert pl ha én egy pártot győzelemre segítek a pénzemmel, joggal elvárom, hogy utána a törvényhozás , a közbeszerezés engem támogasson / pl tőlem vásároljanak buszokat, stb. / Az én cégemet hozzák előnyösebb helyzetbe a piacon, erre is volt példa az elmúlt időszakokban, mégpedig sok. Ha nem hiszünk a jogászok , alkotmánybírók itéleteiben, eltünik a társadalomból a jogbiztonság. És ne feledd, ugyanez az alkotmánybiróság meszelte el az előző kormány számos törvényét. Akkor párttatlan volt? csak most vált részrehajlóvá??

klacus 2010.11.05. 09:08:23

@andzsin: A bal oldal és a 2/3. Jó kis forgatókönyv, írj George Lucasnak...

A bal oldalnak akkor van újra esélye a győzelemre, ha nulláról fel tudja magát újra építeni.

pl. A Szili Katalin féle kiválás, egy jó alap. Mivel nagyjából ő az egyetlen bal oldali politikus akinek van tekintélye, és nem rúgta el a pöttyöst.

A most bal oldalon ülő távirányított majmok egy bukott mutatvány végső agóniáját adják elő. Maguknak köszönhetik. Ha az előrehozott választásokat választották volna, akkor lett volna esélyük a túlélésre, sőt a következő győzelemre is, így viszont plusz két évi harácsolásért, lehúzták magukat a budin... Csak az a baj, hogy rövid az emlékezet. Hagyni kellett volna Orbán Viktort szakértői kormányosdit játszani, és akkor nem buktak volna ekkorát.

Ugyandehogy (törölt) 2010.11.05. 09:13:32

Jut eszembe, mikor olvastátok utoljára az Alkotmányunkat?

klacus 2010.11.05. 09:13:59

@világoszöld: A fidesz A 2/3-al azt csinál amit akar. Ennyi! Ezt kell tudomásul venni. A Gyurcsány megnyergelte a lovat... Ezen nem lehet változtatni.

A Gyurcsány akkora Antikrisztus lett, hogy már-már azt hiszem, hogy a Fidesz pénzeli....

Amit Gyurcsány támogat, azzal szemben azonnal bármiféle ellen vélemény népszerű, és nagy tömeg bázist ad. Az AB elleni tüntetésnél is azonnal megosztotta az ellentábort. Gratulálok.

Anti Anyag (törölt) 2010.11.05. 09:14:41

@klacus: Szili Kati legfeljebb egy amúgy is baloldalinak lehet jó alap.

A többi jól emlékszik arra, hogy a 8 év alatt pontosan annyiszor nyomta a NEM, vagy IGEN gombokat, mint maga Gyurcsány. Nem véletlenül kapott 10%-ot pécsen a baloldali sztár.

vadliba1 2010.11.05. 09:16:09

Felháborít engem is az a cirkusz, amely az Alkotmánybírósággal kapcsolatban jelenleg történik. Elöljáróban: a szüleim a háború alatt kerültek Magyarországra, tudom, és átérzem a külföldön, magyar lakta területen élő magyarok helyzetét, számos rokonom él ma is külföldön. Ennek ellenére:amennyiben a törvény és az Alkotmány a szerint módosul, hogy a külföldön élő magyarok is szavazhatnak, ezzel azt éri el a parlamenti többség, hogy sikerül bebetonoznia magát a székébe. Ez súlyosan sérti az általuk papolt demokráciát. Ráadásul azt érzem, hogy én itt dolgozom, itt tanultam, itt neveltem fel két kvalifikált végzettségű gyereket, akik szintén ezért az országért tevékenykednek, itt adózunk, itt fizetjük a társadalombiztosítást. Nekünk van jogunk meghatározni, nem pedig a külföldön élő magyaroknak, még ha a közvetlen rokonaim is, hogy kikre szavazzunk (még ha időnként rosszul is döntünk), kik irányítsák helyettünk és a nevünkben, de nem a többség akarata ellenében ezt a pici országot.
Egyetértek azzal, hogy a MAGYAR ALKOTMÁNY (így nagybetűvel) nem átjáróház, amelyet kénye-kedve szerint bárki a saját érdekei szerint módosítgathat.
Mit tett volna Róma, ha Asterix a gall - és a többi provincia lakója - is megjelenik Rómában a római jog szerinti szavazáson? A magyar Parlament döntése legitim, de még "legitimebb" a MAGYAR ALKOTMÁNY és a magyar Alkotmánybíróság. Az ország jó részének - pártoktól függetlenül - ez a véleménye.

Caprica99 2010.11.05. 09:18:05

@istvanffy:
"...különbözteti meg a jogállamot a banánköztársaságoktól, vagy a méltán híres Szomáliától."

Szövegértés, kedves kommentelő, szövegértés!!!!!!!

..banánköztársaság VAGY Szomália....
Nem ugyanazt jelenti, mintha azt írja: banánköztársaság, mint Szomália...

Caprica99 2010.11.05. 09:19:27

@atlagjancsiba:
"1. Szomália banánköztársaság :-))))).."

Neked is szól az előző kommentem!
Szövegértés egyes, ülj le fiam!

Napkutya 2010.11.05. 09:23:19

@Anti Anyag: Inkább Sötét Anyag. Mond, mit fogsz tenni, ha neked vagy a fiadnak valamiért mégse jön be, ami most zajlik? Kimész az utcára? Mert szavazgatással, láthatod, nem lesz egyszerű...Azt pedig elárulom, a rendőr épp úgy oda fog b.szni, mint néhány éve. Ugyanis, pont azt fogja tenni, amire parancsot kap.

No de a fő téma: Én úgy gondolom, azt még idáig minden demokrácia megszívta, ha az AKTUÁLIS politika, szélesebb konszenzus nélkül kezdett a saját szája íze szerint alkotmányozni. (Igen, még az amerikai is. Sajnos ez puding próba jellegű tevékenység, -vagy bejön, vagy nem. Nekik pl. kellett hozzá, minimum egy polgárháború...)

A nagyobbik gondom, hogy ez valószínűleg nem egy évek óta tervezett, átgondolt, új valami lesz, -de nem is csak szépészeti beavatkozás várható. A módosítások jó részének hatására egyes mai érdekek -és személy szerint, az azokat képviselők- úgy belerögzülnek a hatalomba, hogy ahhoz képest, az acél beton dübel csak gyenge tapadókorong.

Nem kell komoly teóriákat felállítani, azt hiszem, pont az lesz benne, amit Orbán akar. Róla és a kontra szelektált uszályáról viszont sajnos nem tudom elképzelni, hogy jogászként olyat alkosson, ami akár csak húsz évig megállja a helyét.

Ne felejtsük el, az Alkotmány alapvetően azért egy jogi műfaj, ebben pedig a Kedves Vezér még semmit nem tett le az asztalra. Ami most történik, abból a hatalom koncentrálásán kívül csak a semmirekellő politikusok kapnak egy új gumicsontot, amin elrágódhatnak évekig. (Miközben nekünk ugye egyre jobb lesz...)

NA ez a gond. Csak az afrikai, dél-amerikai és a kommunista alkotmányok működnek "srácok írjunk már egy alkotmányt, mert az kell..." alapon. "Amíg nálunk a hatalom, nekünk jó lesz, ha meg valakinek nem tetszik, csináljon másikat, ha tud!." Így is lehet. De többnyire nem túl szerencsés az adott országnak.

Csak egy érdekességképp, az amerikai alkotmányt 1787(!) óta mindössze 27 alkalommal módosították. A mi alkotmányunk egyetlen stabil pontja '47-óta,, hogy a főváros Budapest.
Odakinn, egyik párt sem nézi jó szemmel, ha a másik az alkotmánnyal babrál. Annak ellenére, hogy azóta mennyi minden történt velük, meg a világgal.
Fontos valaminek tartják. Nem buzerálják, CSAKIS az ország érdekében. Nyakunkat tennénk rá, hogy nálunk most erről van szó?

klacus 2010.11.05. 09:24:25

@Anti Anyag: "Amúgy is baloldali"

Azért csendben megjegyezném, hogy a többség amúgy is baloldali... Főleg az otthonmaradók, passzívak és az igazán dühösek/átszavazók jelentős része.

Magyarországon a jobb és a bal oldal erőteljesen tudathasadásos, véleményem szerint ugyanis a Fidesz által folytatott jelenlegi gazdaságpolitika, minden csak nem konzervatív. Ez egy liberális és igen erősen baloldali vonal, néhol komcsi kommunikációval....
De ez kell a népnek, vagyis jól csinálják, ezt kellett volna a szociknak is csinálni, de be voltak szarva, mert szolgalelkűek egytől egyig.

ca2 2010.11.05. 09:25:06

@vadliba1: Ha szerinted a római provinciák helyzete paralel a határon túli magyarságéval akkor nem nagyon hiszem, hogy te valóban átérzed a határon túli magyarok helyzetét!

világoszöld 2010.11.05. 09:25:45

@klacus: ezzel legalább egyetértünk , de én már hosszú évek óta mondom, hogy "mindketten elmehetnének valahová , ahol nem is hallunk róluk", mert a nemzet megy rá kettejük acsarkodására, és igenis az országnak szüksége lenne egy korszerü csoc.dem. pártra és egy korszerü konzervativ pártra is, hogy csak a néppártokról beszéljek. Victor Chavez is több energiát fecsérel a személyes piti bosszujára, mint pl. mi lesz 3 év múlva a gazdasággal, ha már nem jönnek be az extraadók, vagy amit fontosnak tartanék, meghatározni azokat a kiemelt ágazatokat, ahol még nem helyettesíthető számítógéppel, gépesítéssel az emberi munkaerő, és ide irányítani az erőket, mert különben nemhogy 1. Mio. val több munkaerő nem lesz , hanem a világgazdasági folyamatokat kisérve, még kevesebb, mint jelenleg. Ezek a lényegi kérdések, de a piti bosszúkat, acsarkodásokat, hatalommegtartást látni. Sajnos valódi programot egyik pártnál sem látok a fentiek tekintetében.

Lucius Flavius Arrianus 2010.11.05. 09:26:47

@Napkutya:
az amerikai alkotmány törzsszövegét sosem módosították; az idők során kiegészítéseket fűztek a szöveghez, amelyek alkotmányerejűek.

Caprica99 2010.11.05. 09:30:45

@világoszöld:
"...miért is kell félni a népszavazástól és az alkotmánybiróságtól???????? ..."

Mert esetleg a nép kormánya számára meglepő eredmény születne - és az hogy venné már ki magát, amikor ők csak azt teszik, amit a zemberek akarnak, amire a nép felhatalmazta őket!

Ha mégeccer valaki lekommunistázna - elárulom én a Jobbikra szavaztam.
Kommunista-e vagyok?

Lámpavas 2010.11.05. 09:34:27

@vadliba1: Mindenki úgy beszél itt a kommunista alkotmányról, mintha az valami eleve elrendeltetett törvény lenne. NEM! Ez egy írott törvény, amit a kommunisták hoztak a saját rendszerük védelme érdekében, aminek száma van, kihirdetése, számos módosítása (többek közt a 89-es paktum), és szabályok, hogy hogyan lehet módosítani. És most ezeknek a szabályoknak megfelelően módosítani fogják az egészet.

Rotfuchs 2010.11.05. 09:35:32

Száz szónak is egy a vége, népszavazást kellene tartani.

Új alkotmány viszont kell, mert az eddigi ideiglenes, az átkosbeli alaptörvény átírása, és mert nem lett megszavaztatva.

Valóban kell nemzeti konzultáció és népszavazás, habár jogilag anélkül is megáll a törvény, mint többen írták politikailag nem lesz legitim.

Gera 2010.11.05. 09:37:22

@Lámpavas: Állj már elő gyorsan azzal, hogy az alkotmány mely részeivel van bajod és pontosan micsoda.

Rotfuchs 2010.11.05. 09:38:13

@Lucius Flavius Arrianus: Az Egyesült Államokban nem is változott meg az államforma és az alap politikai rendszer gyökeresen, rövid idő alatt. Sőt olyan átható változások, mint Magyarországon a a királyságból az államszocializmus, hogy a bloggazda terminusát használjam, bevezetése egyáltalán nem volt.

klacus 2010.11.05. 09:42:22

@világoszöld: A miből lesz itt jó világra, két alternatíva van.

1. Ha marad lé az embereknél, akkor egy részük bele tud esetleg abba vágni, hogy kis családi vállakozást alapítson. Ami sok kis munkahelyet eteremt. Figyelembe véve, hogy otthagyja a a saját munkahelyét, de oda felvesznek valakit. Ehhez ugye az kell, hogy ne vágják agyon a kis embert.

2. A beharangozott Szécsényi terv version two, elvileg nem fogalmaz meg rossz irányokat, azt kell fejleszteni ami van és nem azt ami nincs.

Senki sem fog azzal kampányolni, hogy 3 éven belül kirúgok 150.000 embert a közszférából...

Rotfuchs 2010.11.05. 09:47:12

@Napkutya: hogy egy szállóigéből lett közhelyet idézzek, az USA egy olyan ország, amit tudatosan egy jó ötletre építettek. Általában igaz, hogy a győztes államban, legyen az nagy háborús győzelem, gazdasági virágzás, vagy politikai sikerek; a józan ész azt diktálja, hogy kisebb változtatásoktól eltekintve ragaszkodjanak a bevált alapstratégiához. Ezért az UK és az USA. Ellenben Magyarország mind a mai napig útkereső ország. A régi utak elvesztek, és a nemzet bő 90 éve nem igazán találja a saját hangját.

Mivel hosszú távon minden rendszer megbukott, lassan lehet hozzászámítani a mostani alrendszert is; igyekeztek a vezetők is más irányba menni. Mind a mai napig nem igazán jött be a dolog, és ha a Fidesz nem támaszkodik továbbra sem a társadalomra, hanem csak a saját pártsleppjére, akkor ők sem fognak túl maradandó emlékművet állítani maguknak.

Lámpavas 2010.11.05. 09:47:30

@Napkutya: Csakhogy amerikában több száz éve ugyanaz az alkotmányos berendezkedés, nálunk pedig volt egy kis kommunista diktatúra, ha nem tűnt volna fel, amit most kellene lezárni végérvényesen, mert a rendszerváltásnak mondott paktum nem igazán jött be!

Lucius Flavius Arrianus 2010.11.05. 09:50:31

@Rotfuchs:
tökéletesen igaz, megjegyzésemet mindössze kiegészítésnek szántam.

Lámpavas 2010.11.05. 09:51:54

@Gera: Itt azt írják, hogy igen-igen a Fidesznek joga van módosítani az alkotmányt, de hát az politikailag nem lesz legitim (bármit is jelentsen ez), mert én nem értek egyet vele.
Hát ha az új alkotmány 2/3-os többséggel megszavazva "politikailag nem legitim", akkor a régi százszorosan nem az. Sem az eredeti, sem a 89-ben lemutyizott módosítás.

Lámpavas 2010.11.05. 09:55:54

@Gera: Én nem lejárattam, csak egy pragmatikus gondolatmenetet vázoltam fel, ahova mindenkinek el kell jutnia, aki nem dugja homokba a fejét.
Ez a 10 ember is csak ember. Szocializációval, múlttal, függőségekkel együtt. Nem szentek. És ez független attól, hogy milyen kormány van éppen hatalmon.
Úgy is fogalmazhatnék, hogy ki ellenőrzi ezt a 10 állampolgárt?

Napkutya 2010.11.05. 09:56:19

@Rotfuchs: @Lámpavas: Hát, is-is. Amire utalni szerettem volna, hogy az Alkotmányunkban nem ez a mondat fog változni:

1. § Magyarország: köztársaság.

Az most is benne van. De ha mondjuk ezt tuningolják egy kicsit (akár csak egy két szóval)?

24. § (1) Az Országgyûlés akkor határozatképes, ha a képviselõknek több, mint a fele jelen van.
(2) Az Országgyûlés a határozatait a jelen lévõ képviselõk több, mint a felének szavazatával hozza.
(3) Az Alkotmány megváltoztatásához, valamint az Alkotmányban meghatározott egyes döntések meghozatalához
az országgyûlési képviselõk kétharmadának a szavazata szükséges.

Nos, ha nagyon kellene a hatalom, még ezen kívül is lenne néhány ötletem.

Írják át? Nem mondom, hogy nem lehetne jobbat csinálni. De ROSSZABBAT pillanatok alatt lehet. Igazából erre gondoltam.

Lámpavas 2010.11.05. 10:00:00

@ca2: A kettős állampolgársággal én is egyetértek, de a szavazati joggal nem. Ez jogos. És szerintem nem is fog belekerülni.
Persze ha visszacsatolnánk az elszakított területeket... :)

Napkutya 2010.11.05. 10:02:38

Csak egy példa:

31/A. § (1) A köztársasági elnök személye sérthetetlen; büntetõjogi védelmét külön törvény biztosítja.
(2) A tisztsége gyakorlása során az Alkotmányt vagy valamely más törvényt megsértõ köztársasági elnökkel szemben az
országgyûlési képviselõk egyötöde indítványozhatja a felelõsségre vonást.
i(3) A felelõsségre vonási eljárás megindításához az országgyûlési képviselõk kétharmadának a szavazata szükséges.
A szavazás titkos.

Terjesszék ki a miniszterelnökre és az országgyűlés elnökére is. Mi történne? Csak két szó...

Gera 2010.11.05. 10:03:18

@Lámpavas: Én nem vitatom a fidesz jogát az alkotmányozáshoz. A népszavazáshoz sem ragaszkodom (elvi szinten ragaszkodnék, de itt tényleg felesleges, mert nem a kérdésről szól, hanem arról, ki terjesztette be).

Azt viszont kurvára elvárnám, hogy aki új alkotmányt akar, az megmondja, mi baja van a régivel, konkrét paragrafus szinten. Meg azt is, hogy mi legyen helyette, szintén konkrétan.

Én nem akarok új alkotmányt. Szerintem a mostani megteremtette azokat a jogi kereteket, amikben működni tud az ország. Az, hogy nem működik jól, kurvára nem az alkotmányunkon múlik.

Lámpavas 2010.11.05. 10:07:57

@Gera: Akkor úgy kérdezem: ha mondjuk Sztójay Döme írta volna a jelenlegi alkotmányt, amit közben egyszer-kétszer módosítottak volna, akkor is minden rendben lenne?

Gera 2010.11.05. 10:12:46

@Lámpavas: Leszarom, hogy ki írta az alkotmányt, ha a szöveggel nincs bajom.

Lámpavas 2010.11.05. 10:16:52

:) Lelked rajta. Azért nézz utána, ki volt Sztójay Döme...

ca2 2010.11.05. 10:25:46

@Lámpavas: Ugye olyan terveket hallani, hogy 6-8 listás képviselői helyről dönthetnének a magyar állampolgársággal rendelkező de életvitel szerűen nem Magyarországon élő szavazópolgárok. Tehát azzal riogatni, hogy e külföldiek szavazati jogával 20 évig befolyásolni lehet majd a választásokat kovács lászlói méretű demagógia ("23millió román munkavállaló özönlik majd Mo-ra" egye mint tudjuk...)
Ha abból indulok ki, hogy mondjuk a tavaszi választáson kialakult szavazati arányok lettek volna külföldön is, akkor a listás számítás szabályai szerint a fidesz megszerzett volna 4 helyet, az ellenzék meg 3-at ha 7 képviselővel számolok.
Hát ezzel aztán baromira be lehet betonozni hatalmat...
Ez nem több mint egy gesztus a határon túliak felé, ezzel semmiféle hatalmi előnyhöz nem lehet jutni, szinte még akkor sem ha határon túliak mind egyformán szavaznának.
Csak ezt ugye senki sem gondolja végig, hiszen a lényeg az hogy zorbánozni meg köpködni lehessen...

Gera 2010.11.05. 10:34:27

@Lámpavas: Tudom, ki volt Sztójay. Sikerült már elolvasni az alkotmányt és megkeresni, mi az, ami olyan kurva szar benne?

Lámpavas 2010.11.05. 10:36:35

@ca2: Ez igaz, de ezek a képviselők mégiscsak olyan törvényekről döntenének, amihez nincs közük. Pl. költségvetés. Valóban kellenek gesztusok (főleg dec5 után) és az érdekegyeztetés, de ezt egy jól működő MÁÉRT is megteheti.

ca2 2010.11.05. 10:48:33

@Lámpavas: Nincs közük? Már miért ne lenne...
Egy határon túli magyarnak nincs köze Mo-hoz?
Egyébként mint írtam dönteni aligha döntenének, legfeljebb egy-egy hsz-ban kifejthetnék a véleményüket, mivel számuk és arányuk nem tenné azt lehetővé, hogy érdemben megváltoztassák az erőviszonyokat. (ugye mint írtam jelen állapotban 4-3 lenne a kormány-ellenzék arány, ami összesen 1 azaz egy db képviselőnyi fidesz előnyt jelentene a majd 400 tagú parlamentben, úgy, hogy az ide választásokat a fidesz tönkre nyerte, ami nem túl valószínű, hogy gyakorta megismétlődik.)
Tehát itt bebetonozással meg határon túli befolyásolással riogatni a legnagyobb ordas csúsztatás, ami persze a zindexen megszokott, csak baromira nem igaz...

G. Wolf 2010.11.05. 10:49:28

@Akitlosz: annyiba kijavítanám magam hogy nem történelmen hanem rendszereken átível (ezt az apróságot tudjuk be annak hogy későn írtam a kommentet).

"Az általad felsoroltakon kívül van még pár szimbolikus szempont, amiért érdemes. Pl. nem csak üres paragrafusok vannak, de betűvel jelzett betoldottak is. A jogok a végén vannak felsorolva, de az elején nagyobb hatású, ott lenne célszerűbb."

Tény, hogy a jogok a végére kerültek, de ettől még nem értéktelenebb, vagy nem való hétrébb bármely alapjog csak mert a számozása távolabb áll az 1-estől.

Viszont nem vagyok benne biztos hogy e-miatt és az a pár szímbólikus miatt, egy új-at kell készíteni.

Számomra sokkal jobb lenne ha megmaradna a számozása, és inkább ezeket az apró szépséghibákat kikozmetikáznák. Bár ez olyan, hogy lehet vitázni, amennyire tudom (bár nem találtam meg a parlament honlapján) volt olyan kezdeményezés hogy átnevezzék 2000. I. törvénnyé, csak akkor épp az MSZP nem szavazta meg.

Azért tetszik jobban, mert valami kontinuitást mutatna a történelmünkbe, nem kell szeretni azt a rendszert, sőt!

De viszont konkrétumokat senki nem mond. Legalábbis én még nem halottam senkitől se olyat, hogy az Alktomány konkrétan mely paragrafusát miért is kéne megváltoztatni.

Olyat már inkább hogy ki ezt ki azt tenne bele. Viszont a jelenlegi meg egy valamelyest konszenzusos Alkotmány, ha most elkezdünk belepakolni mindenfélét (ide értem a Szent-Korona tantól kezdve, a fák nem tom micsodájáig) akkor egy olyan szabályhalmaz lesz ami részint röhelyessé válik, másrészről pedig túl sok lesz benne az olyan elem amivel jelentős része a társadalomnak nem tud közösséget vállalni.

Csak példa Isten mint olyan. Van aki hisz benne van aki nem. A nem vallásosok szemében az hogy egy nem a társadalmi viszonyokbóll levezetett jogforrás kerül be (Isten) teljesen elfogadhatatlan.

Ha meg beletesszük ezt is, azt is, akkor meg egyik fél számára sem válik hitelessé. Továbbá nem is beszélve arról, hogy miért épp katolikusok istene? És akkor miért ne boncolgassuk hogy a reformátusok vagy a protestánsok szerint? Ha már épp a vallást hoztam fel, szerintem a jelenlegi bőven elég. Szükséges mindenkinek a saját vallás (hit/meggyőződés) választás mint alkotmányos alapjog. Ha most valamely vallást kihagyjuk (és tetszik nem tetszik a muzulmánok egyre többen lesznek európában) akkor csak további feszültségek fognak keletkezni. Így sokkal praktikusabb ha egy kalap alá vennénk a vallásokat, úgy ahogy vannak.

Lámpavas 2010.11.05. 10:54:44

@ca2: Értem én, de ha szigorúan és elméletileg vesszük, akkor olyan pénzek elköltéséről döntenek, amit nem ők fizetnek be a költségvetésbe.

Napkutya 2010.11.05. 10:59:18

@ca2: A határon túli magyar, az simán pont olyan magyar mint Te vagy Én. Tudom, akad egy-két rokonom a határon túl is. De, most fogsz talán meglepődni, még ők is azon a véleményen vannak, hogy ott szavazz, ahol adózol. Ahol kórházba mész.
Ennyi.

Másképp: Ha van házad, te is szólhass az önkormányzatban, ha valami nem tetszik, ha vállalkozásod van, és te is csengetsz iparűzésit, ugatérozhatsz, ha valami nem smakkol. De egyébként nem!

Ha semmivel nem építed az adott közösséget, és nem is függsz tőle, akkor neked a kilenc is páros, és a felelősséged csak korlátozott a döntés következményeit illetőleg. Ilyenkor nem is számíthatsz igazi szavazónak, ahhoz képest, akire a döntésed MINDEN következménye hárul.

Lámpavas 2010.11.05. 10:59:19

@G. Wolf: ??? Miért kellene kontinuitást vállalni egy kommunista diktatúrával?

ca2 2010.11.05. 11:03:29

@Lámpavas: "olyan pénzek elköltéséről döntenek, amit nem ők fizetnek be a költségvetésbe. "
Igen, mint ahogy az egyetemisták a nyugdíjasok, meg a háztartásbeliek is...
De attól még ugyan olyan magyarok mint bárki más.
A nemzet az nem a befizetők anyagi közösségét jelenti, mert ha meg igen akkor kérném szépen a szavazati jogomat a befizetett adóm arányában súlyozni...
Értsd:egyetemista 0szvazat, csányi 10000 szavazat, közte meg mindenki helyezze el magát...

Napkutya 2010.11.05. 11:04:46

@Lámpavas: "Miért kellene kontinuitást vállalni egy kommunista diktatúrával? "

...és egy feudálissal? ...vagy egy alkotmányos monarchiával? :)))

Nem erről szól, hidd már el!

ca2 2010.11.05. 11:11:59

@Napkutya: És az egyetemista meg a nyugdíjas hol fizet adót?
Akkor ne is szavazzanak, nem?
Amit ti képviseltek, olyan választási rendszerek voltak, csak a XX. század elején az általános választójog bevezetésével ezeken a problémákon túlléptünk...
Vagy az általános választójog sérülése miatt nem rettegtek a demokráciáért, csak ha a multik bevételeit kell félteni?
Volt olyan (pl Mo-on) ahol iskolai végzettséghez kötötték a szavazati jogot, mert az feltételezett egy vagyoni helyzetet, vagyis azt hogy "csengetsz"'- ahogy te írtad...
Aztán létezett a vagyoni cenzus fogalma, ami meg bizonyos mértékű vagyonhoz kötötte a szavazati jogot, mert ugye aki nincstelen az úgy sem járul semmihez hozzá, ergo ne is ugasson bele...
Van persze ezekben egyfajta logika, csak éppen az általánosa jogegyenlőség elvét kissé sértik...
Ezért nem rettegünk?

G. Wolf 2010.11.05. 11:16:27

@Lámpavas:

nem a diktatúráva, hanem a magyar államisággal, nem ugyanaz a kettő, az előbbi az csupán egy része a magyal államiságnak.

Napkutya 2010.11.05. 11:20:39

@ca2: Öhmm. NEM rettegünk. A nyugdíjas FIZET és fizetett (!) adót, bármilyen meglepő, az egyetemista szintén. Sőt, mindkettőnek elég, ha megeszik reggel egy zsemlét idehaza, és máris MEGINT fizet adót.

Azt hiszem a jogegyenlőség történeti és elvi kérdéseit ne feszegessük, mert ínhüvely gyulladást kapunk mindketten, de a szavazati jogot összekötni a közteherviseléssel azért nem egy eretnek gondolat.

...és akkor még finoman fogalmaztam.

ca2 2010.11.05. 11:27:21

Az külön tetszik, hogy egyfelől példálóztok az amerikai alkotmánnyal, hogy ott aztán nem piszkálgatják mióta, meg ott aztán tiszteletben tartják..., aztán meg azzal jöttök, hogy ki hallott már olyat, hogy isten benne legyen az alkotmányban egy világi államban?!
Itt most némi ellentmondás feszül!
Most akkor az amerikai az egy nagyon demokratikus vagy egy feudális alkotmány?
Egyébként meg ez az isten/vallás kérdés is egy tipikusan kössünk bele valamibe álláspont..
Ugye a zsidó hitközségek pl a tízparancsolatot akarják az alkotmányba (megjegyzem érdekes módon ez ellen egyet poszt sem votl a piroslapon...)
Na most ez nyilván nem úgy gondolják, hogy a tízparancsolat legyen az alkotmány és aki meg nem vallásos az kussoljon..., hanem valamiféle hivatkozás formájában, megjelölve azt, hogy Mo milyen kultúrkörhöz tartozik...
Tehát itt nem arról van szó, hogy vallási törvények legyenek az alkotmányban, hanem, hogy a történelmi vallások mint a történelmi kultúránk építő elemei megnevezésre kerüljenek...

mohaa 2010.11.05. 11:35:40

Mennyi ráérő fideszes geci. Dolgozni nem kéne?

ca2 2010.11.05. 11:35:43

@Napkutya: "Sőt, mindkettőnek elég, ha megeszik reggel egy zsemlét idehaza, és máris MEGINT fizet adót. "
Ezen az alapon a Mo-on átutazó török kamionos teletankolja a gépet és a máris annyi jövedéki adót bedellázott a költségvetésbe, hogy megilleti a szavazati jog..
Az általános választó jog nincs adózáshoz kötve,pont ezért általános, ezt kéne felfogni.
Na most Mo-on a választó jog jelenleg általános. Ha én elmegyek szavazni akkor senki sem firtatja, hogy én befizette-e már valaha akár egyetlen forintot is a költségvetésbe..
Amit ti képviseltek azt lehet képviselni, még azt is elismerem, hogy van benne egy fajta logika, de ha ezt szeretnétek képviselni, akkor pláne szükséges az alkotmány módosítása, hiszen meg kell szüntetni az általános választójogot és valamilyen szűkített választójogot kell bevezetni, ami a vagyoni hozzájáruláshoz köti a választó jognak legalább a gyakorlását, ha magát a jogot nem is...

Napkutya 2010.11.05. 11:48:51

@ca2: "Ezen az alapon a Mo-on átutazó török kamionos teletankolja a gépet és a máris annyi jövedéki adót bedellázott a költségvetésbe, hogy megilleti a szavazati jog.."

Ez kissé primitív... Attól félek a lényeg nem ült le. Nem kell ezt nekünk így folytatni. Te az a típusú szavazó lehetsz, aki még mindig "szurkol" a csapatnak. No, de hát nyertek! Most már azt is nézd, légy oly jó, hogy mit tesznek!

Ítélj már abból, ami az országgal, az iparral, a forinttal, a hitelállománnyal történik! Lassan vége az évnek, és még mindig csak azt látjuk, hogy kiket, kinek a helyére ültetnek! Néha még azt sem...

Nézd! Mi, idehaza jó néhány milliónyian semmit nem nyerünk azzal, ha már mindenki csak távcsővel látja a béka seggét, -de mondjuk közben lesz lóáldozat az állami temetéseken. Nehéz ezt belátni?

Lámpavas 2010.11.05. 12:05:22

@Napkutya: Az általános választójog egy túlhaladott dolog, az már biztos, csak az nem tiszta, hogy mi kellene helyette.
Mindenre vannak érvek és ellenérvek. A közöshöz való hozzájárulás és az értelmi képességek körül kell keresni a megoldást.
Az pl. egyáltalán nem boldogít, hogy az analfabéta, elivottagyú munkanélküli, aki segélyen él, ugyanolyan szinten szól bele az ország sorsába, mint a 3 diplomás, 3 nyelvvizsgás, milliós SZJA-t fizető családapa. Pedig ugyanabban a házban születtek...

Napkutya 2010.11.05. 12:15:12

@Lámpavas: Nem 'tom. Ha ki tudnék találni jobbat, valószínűleg ötven éven belül népszerűbb lennék, mint a Miki egér. (Nobel-díj, ováció, tán még egy szennyvíz tisztítót is elneveznének rólam...)

Komolyra fordítva: Ha lenne olyan rendszer, ami észérvekre, tehetségre, felelősségtudatra alapozná a választási jogot, akkor BIZTOS előbb-utóbb előkerülne egy rakás politikus, (főleg azok, akiket ez alapján NEM választanának) aki elegendő embert meggyőzne, hogy ez így miért nem jó.

Közhely: A demokrácia sz.r. De nincs jobb.

Amúgy, egyetértek.

G. Wolf 2010.11.05. 12:55:03

@Lámpavas:

"Az általános választójog egy túlhaladott dolog" - ezt valami tudományos (politológus/jogász/szociológus/stb...) írással is alá tudnád támasztani?

Jómagam elég sokat olvastam de, még soha nem találkoztam azzal hogy túlhaladott lenne...

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.11.05. 17:08:56

Kis gondolatébresztő

Az azért mégiscsak botrány, h a felkent demokraták gyurcsány vezérletével védenek egy olyan Alkotmányt, amit a senki által meg nem választott kerekasztal hozott össze az átmenet levezénylésére, ideiglenes jelleggel, és közben egy választással 2/3-ot kapott hatalomtól minden változtatás jogát megvonnák.

Hát ez aztán igazán demokrata felfogás. Finnyásan kifinomult.

No meg az, h a libsik kedvenc országában, Hollandiában az alkotmány 120. cikkelye egyértelműen kijelenti, hogy a bírák nem jogosultak a törvények és a (nemzetközi) szerződések alkotmányosságáról ítélni.

B...a meg a csiga pöcse, a k...a Hollandia annyira libsi, h még csak nem is jogállam!

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.11.07. 07:23:11

@a17d12is: Nobel díjas, olimpiai bajnok is lehet bárkiből, de nem lehet mindenkiből.

Tehát attól még, hogy elvileg nyitott bárki számára az elitbe, az uralkodó osztályba kerülés lehetősége, létezik ilyen osztály.

Nem tűnt el az elit, csak az összetétele és a bekerülés módja változott meg.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.11.07. 07:29:42

@világoszöld: Népszavazáson szavazott 85,9% a közvetlen elnökválasztásra.
Elég egyértelmű arány. Az országgyűlés azonban nem hajlandó figyelembe venni.

A jelenlegi alkotmány értelmében nem lehet népszavazást tartani az alkotmányról sajnos.

A jelenleg érvényben lévőről sem volt népszavazás, sem 1949-ben, sem 1989-ben.

Ha valóban demokrácia lenne, akkor mindenről lehetne népszavazni, amiről a nép népszavazni akar.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.11.07. 07:41:25

@Joaquin: és 1989-ben nem pont ugyanaz a párt volt hatalmon - csak más néven -mint 1989-ben?

Miért kellene, hogy a "rendszerváltás rendszeréének" kommunista gyökerő alkotmánya legyen?

Az 1989-es alkotmányt csak ideiglenes időkre az új parlament összeüléséig tervezték, és az volt a terv hogy majd újat alkotnak, ha megbuknak a kommunisták és kivonulnak az oroszok.

Nem tették meg. Úgyhogy most éppen itt az ideje.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.11.07. 07:46:16

@Gera: Ha az AB "hiteles" az pláne ok az alkotmány megváltoztatására.

Az Alkotmánybíróság nem a közérdeket nézi, és döntéseinek a költségvetésre gyakorolt hatásai sem érdeklik. Őket az alkotmányosság érdekli, ezért alkotmánybíróság.

Ha pedig az alkotmányosság meg a közérdek ennyire távol áll egymástól, akkor bizony szükség van új alkotmányra.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.11.07. 07:48:53

@világoszöld: "Ha nem hiszünk a jogászok , alkotmánybírók itéleteiben, eltünik a társadalomból a jogbiztonság."

A jogbiztonság nem a mi "hitünk", hanem a bírók ítéletei miatt tűnt el.

Hozzanak olyan ítéleteket, amelyekben "hinni" lehet, aztán meg van oldva a jogbiztonság.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.11.07. 07:57:23

@vadliba1: Elvileg igazad lenne.

Csak van egy speciális körülmény. Magyarország nem egy szokásos ország, hanem egy olyan, amit saját maga vesz körül.

Magyarország semmit nem tehet Trianonról, de úgy kiszúrtak az országgal, hogy azt nem lehet, nem is szabad szó nélkül elfogadni.

Tehát nem csak kell, de kötelező is megtenni amit lehet a következmények enyhítésében. Ennek egyik módja a kettős állampolgárság, meg a szavazás lehetősége.

Az kinek jó ha a magyarországi meg a határon túli magyarok egymással veszekednek?

Hát nem a magyar nemzetnek.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.11.07. 08:05:38

@Napkutya: Mit értünk szélesebb konszenzus alatt?

Mennyire széles kell? A blogíró 100%-ot szeretne, de az utópia, olyan soha nem lesz.

Nem csak joga, de kötelessége is a jelenlegi hatalomnak változtatni a dolgokon. Nem azt várja tűlük a többség, hogy 4 évig csak úgy kormányozgassanak.

"Csak egy érdekességképp, az amerikai alkotmányt 1787(!) óta mindössze 27 alkalommal módosították. A mi alkotmányunk egyetlen stabil pontja '47-óta,, hogy a főváros Budapest. "

S Te ebből mire következtetsz?

Én arra, hogy az amerikai alkotmány inkább kiállta az idők próbáját, míg a magyar nem igazán.

De nem is egyforma ám a két politikai rendszer!

Éppen azért kell a magyar alkotmányt ennyiszer módosítani, mert nem vált be.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.11.07. 08:09:09

@klacus: "véleményem szerint ugyanis a Fidesz által folytatott jelenlegi gazdaságpolitika, minden csak nem konzervatív. Ez egy liberális és igen erősen baloldali vonal, néhol komcsi kommunikációval"

Ez igaz, de az is, hogy mégis csak balról támadják ezt a gazdaságpolitikát.

Az ellenzéki pártok még baloldalibbat akarnának.

Szóval mindig van mihez képest.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.11.07. 08:20:37

@G. Wolf: Kellni nem feltétlenül kell alkotmányozni, de most lehet.

A tartalomtól függetlenül a szimbolikus és praktikus okok is elég alapot adnak hozzá.

Ez egy posztkommunista utódrendszer, nem praktikus az előző rendszerre alapozni.

Ha meg tartós a történelmen, rendszereken átívelő alkotmányt szeretnél, akkor a vérszerződéssel kezdve az aranybullán át 1848-on keresztül a Szent Korona történelmi alkotmányra, azaz a hagyományokra lenne célszerű alapozni, nem pedig a hagyományokat eltörlő kommunista diktatúra alkotmányára.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.11.07. 08:24:44

@Napkutya: A magyar nemzet és ország történelmével vállalunk kontinuitást. És az a történelem nem 1949-ben kezdődött, hanem a 800-as években.

Magyarország 1114 éves.

Napkutya 2010.11.08. 23:16:01

@Akitlosz: "A magyar nemzet és ország történelmével vállalunk kontinuitást. És az a történelem nem 1949-ben kezdődött, hanem a 800-as években."

Na jó, de melyik részével? Járna egy kevés a tatároknak, egy csomó a Habsburg-monarchiának, nem beszélve másfél évszázadnyi török hódoltságról...

A Kun Béla-féle ámokfutás, ehhez képest tényleg csak egy pillanat, de azt is alaposan megszívtuk...

Nem tudom... Gondolom,TE, ha nem vagy beteg és nem a tüzet őrzöd, akkor MINDEN vasárnap a templomban vagy, és sosem loptál egy csirkénél többet (kb. másfél óra parkolás, vagy egy vásárlás, ahol nem kértél számlát, hogy ne fizess ÁFÁT, -mert akkor bizony kötél... Szóval, azt hiszem, nem ilyen egyszerű.)

A mondandóm lényege: vajon, ki dönti el, mi az, ami a kontinuitásból akkora érték, hogy beépítsük egy igazából sosem működött rendszerbe? A tripatium, a Corpus Juris Hungarici, a Tízparancsolat?

Persze, mindenki válogathat 1100 évből a saját szája íze szerint. De mégegyszer, ez most nem erről szól!

Ahonnan indult a dolog: Ez NEM egy ideális alkotmány, még csak nem is egy kísérlet rá, csupán egy alaptörvény, ami hatalmat stabilizál. Egy darabig.

De ez jó?

Napkutya 2010.11.08. 23:35:51

Bocsánat, kihagytam az Erdélyi-fejedelemségeket. Ebben az esetben a városi- és bányajogok sarcait, az egyedi pallos jogot, és a szinte kötelező kálvinizmust ajánlanám figyelmedbe...

Hmmm...
süti beállítások módosítása