Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Fideszes beetetés?

2010.10.12. 06:16 | balközép | 1 komment

Címkék: orbán fidesz orbán viktor ellenőrzés kolbász élelmiszer import élelmiszerbiztonság

Amikor beszélni kell, akkor Orbán általában kiválóan teljesít (ezt a forintbedöntő Kósa és Szíjjártó után képest azért meg kell becsülni). Nyáron mindenki megnyugodhatoott, hogy itten nagy szigorral lecsapnak a silány minőségű külföldi termékekre. Bár bevallom én magyar termékből sem szeretem a silányt ezért az általános szigorításnak jobban örültem volna, de a kicsinek is örülni kell ugye. Nos a Népszabadság újságírója kicsit utánajárt, hogy mennyi haszonnal járt az adminisztratív terheket növelő szigorítás.

Az új előírásokkal lehetővé válik, hogy az élelmiszereket ne csak az előállítás helyén, hanem akár a raktárakban, a hűtőházakban is ellenőrizzék. Ezt ígérték. A vidékfejlesztési miniszter lapunk minapi mellékletében megjelent nyilatkozata ezt megerősítette.

https://m.blog.hu/fr/fricska/image/kolbasz.jpg
Az ígéret ellenére nem ellenőrizték jobban a külföldi árukat

E sorok írója újságíróként szerette volna megtudni, hogy az új importkontroll (hivatalos nevén: másodlagos importellenőrzés) miként működik a gyakorlatban. Már csak az erre való felkészülés részeként is pontosítania kell a miniszter szavait. Az új rend paragrafusai nem azt tették lehetővé, hogy az ellenőrök a raktárakban meg a hűtőházakban is tehessék a dolgukat. Ehhez eddig is karhatalommal kikényszeríthető joguk volt. A mostani rendszer lényeges újdonsága, hogy minden behozott tételről külön, árat-mennyiséget-lejáratot tartalmazó jelentést kell küldeni a hivatalnak. Az úgynevezett magas kockázatú termékek (például tej, sajt, hús, gyümölcs stb.) esetében az érkezés előtt két nappal, más árukról minden „tárgyhót” követő tizedikéig. Ezeket a jelentéseket vizsgálják meg a szakemberek, hogy eldöntsék, hova érdemes kimenni és körülnézni, nem címkéznek-e át ott éppen például egy gyanúsan olcsó sajtszállítmányt.

A rendszer július közepétől működik. Két hónap – ráadásul egy különleges, sok magyar családi kertészetet érzékenyen érintő időszak – alatt elegendő bejelentés érkezhetett a hivatalba ahhoz, hogy kiderüljön, mennyi behozott árut vélt ellenőrizendőnek a hivatali szakembergárda. A számítógépes rendszerek világában ez nem lehet gond: ennyi bejelentés érkezett, ezek alapján kockázatelemeztünk, a célellenőrzésekkel ennyi és ennyi visszásságot tártunk fel – lényegében néhány összegző adat lesz a gyors válaszban, gondoltuk mi. A miniszter nyilatkozata előtt egy héttel küldtük el egyszerű kérdéseinket a megfelelő hivatalba, ahol kis türelmet kértek, és más azóta sem történt.

Közben megkérdeztünk néhány nagyobb kereskedőcéget is, mi változott náluk július óta – azt mondták, semmi. Jó néhány munkaórát leköt ugyan a jelentések összeállítása, de megszokott hazai és külföldi partnereik a szerződött minőséget és mennyiséget szállítják, éppen úgy, mint eddig. Aki korábban is a tilosban járt, ott fog ezután is, jelenteni aligha fog róla. Akadt szakértő, aki egyszerű matekalapú érvelését összegezve kijelentette: népetető kamu, politikai blöff az egész. A legális élelmiszer-kiskereskedelem – mindennapi vásárlásaink – éves forgalma több mint háromezermilliárd forint. Ennek harmada-negyede import, ami havi sok százezer fuvarnyi tételt jelent. Aki azt mondja, hogy ebből egy néhány száz fős hivatal ki tudja szűrni a „szemétgyanús” szállítmányokat, annak fogalma sincs arról, miről beszél – legyen az bár pontokba szedett „azonnali intézkedéseket” hirdető miniszterelnök, akár a szaktárca vezetője. Nagy szerencséjük, hogy jórészt azoknak sem, akiknek ezt a szöveget szánják.

Nol.hu/Piroslap

· 1 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr932364229

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fideszes beetetés? 2010.10.12. 08:10:04

Amikor beszélni kell, akkor Orbán általában kiválóan teljesít (ezt a forintbedöntő Kósa és Szíjjártó után képest azért meg kell becsülni). Nyáron mindenki megnyugodhatoott, hogy itten nagy szigorral lecsapnak a silány minőségű külföldi termékekre. Pirosla…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása