Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Ahol senki nem akar képviselő lenni

2010.09.30. 12:13 | balközép | Szólj hozzá!

Címkék: zala polgármester

A Zala megyei Salomvár az egyetlen település az országban, ahol vasárnap nem voksolhatnak a polgárok a képviselőjelöltekre, merthogy nincsenek elegen, így a helyiek a december 5-ei időközi választáson dönthetnek az új képviselőkről. A STOP az érdektelenség okairól a jelenlegi, búcsúzó polgármestert kérdezte.

"Csodálkozom, hogy Salomvár az egyetlen település, ahol nem lesz teljes körű a vasárnapi választás" - kezdi Csáki István polgármester, aki iménti állítását az önkormányzatok lehetetlen helyzetével magyarázza, hozzátéve: "Kinek van kedve belemenni egy olyan szerepbe, hogy minden baj miatt őt szidják a faluban?".

Csáki 2006-ban lett a falu polgármestere, ám olyan nehézségekkel találta magát szemben mindjárt az induláskor, amelyeket máig nem sikerült teljesen leküzdenie, így nem indul újra a pozícióért. "2002-ben az akkori jegyző okirat hamisítással olyan lehetetlen helyzetbe vitte az önkormányzatot egy szerződéskötéssel, hogy annak terhét a mai napig nyögjük" - meséli a polgármester.

 

A bíróságra került ügy elsőfokú ítéletének értelmében a településnek mintegy 30 millió forintos bírságot kell megtérítenie a jegyző hibájából a felperesnek, miközben a kötelező feladatok (óvoda, iskola, orvosi rendelő fenntartása) ellátásán felül mindössze évi 60 millió forintra rúg a falu éves költségvetése. Az önkormányzat most ítélőtábla elé kívánja vinni az ügyet, amely nem az egyetlen problémaforrás a település életében.

Egy 2006 előtti APEH-vizsgálat eredményeként csaknem 4,5 millió forintra büntették a falut az előző vezetés szabálytalan pénzkezelése miatt. Az utolsó törlesztő részletet idén decemberben köteles kifizetni az önkormányzat. A helyzeten a négy évvel korábbi vezetőcsere sem tudott sokat javítani, annak ellenére sem, hogy a korábbi jegyzőt eltávolították hivatalából, és az új - most leköszönő - képviselőtestület tagjai négy éven át nem vették fel a tiszteletdíjukat.

Talán ezért sem vonzó a képviselői státusz, a 614 lelkes Salomváron ugyanis nem akadt 4 fő, aki indulna a megmérettetésen. Mint Csáki úr mondja, míg 2006-ban még 15 jelölt indult a 7 képviselői helyért, 2 fő a polgármesteri székért, vasárnap kizárólag a polgármesteri posztért szállnak harcba, 4-en is. "Közülük kettőt magam is alkalmasnak tartok a pozícióra" - mondja az utódjelöltekről a leköszönő vezető, biztosítva a leendő polgármestert szakmai tapasztalatai átadásáról.

"Lokálpatrióta vagyok, Salomváron fogom folytatni gépipari vállalkozásomat a közgazdász fiammal, itt pedagógus a feleségem, valószínűleg itt is fogok meghalni. Az elmúlt években amiatt is megvádoltak az emberek, hogy biztos azért harcolok az iskola jobbításán, hogy a feleségemnek jobb legyen" - emlékezik keserűen Csáki István, távozó polgármester, aki egyben a falu legfőbb munkáltatója is. Annak ellenére, hogy megosztott a lakosság, bízik a legalkalmasabb polgármesterjelölt vasárnapi megválasztásában, az ítélőtábla kedvező döntésében, és abban, hogy a december 5-ére kiírt időközi választásra lesz kellő számú képviselőjelöltje a falunak.

Most vasárnap azonban kizárólag a megyei listára és a polgármesterre szavazhatnak a település választói, így az év végéig hátralévő időszakban az új polgármester a régi testülettel dolgozik együtt.

stop
 

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr422334348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása