Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Feloszlatták a Fideszt

2010.07.11. 13:02 | szocdemman | 2 komment

Címkék: budapest fidesz eger hódmezővásárhely szombathely orbán viktor miskolc pesterzsébet gyöngyös makó vác 5ker

Igen sűrűn lehet olvasni az utóbbi időben: Feloszlatták a Fidesz valamely alapszervezetét. Kíváncsiak voltunk, és ameddig a Google engedte összeszedtük, hány alapszervezetét oszlatta fel a Fidesz. Jelzem az utóbbi két évben szigorúbbnak bizonyultak és sűrűbben választották a pártközösségek teljes szétverését, mint a konfliktus kezelésének utolsó eszközét. Na de hát a cél szentesíti az eszközt, az értékek menti politizálás: kik azok, akik győzelemre vezetik a narancsos egységfrontot.

A Google kollektív emlékezete egészen 2000-ig tudja felidézni a demokratikus pártvezetés hagyományait Fidesz-módra. Az első oszlatás ugyanis ekkor volt, legalábbis a fent említett kereső szerint. Épp a jóképességű Fidesz frakcióvezető szűkebb hazájában: Hódmezővásárhelyen. Az ok egyszerű, különutas csoport, a "párt politikájával ellentétes tevékenységet folytatott". Kis András a megszüntetett szervezet vezetője szerint mindössze annyi volt a bűnük, hogy nem voltak hajlandóak támogatni egy akkori időközi választáson az időközben elhunyt Rapcsák Andrást, akinek "gazdasági szabálytalanságait" az ügyészség is vizsgálta.

A 2002-es választási buktáig nem is volt több szétkergetés. Utána azonban két kudarcot vallott, baloldali győzelmet hozott településen is felülről döntöttek a helyiek sorsáról. Szombathelyen ekkor lett erős ember Marton Zsolt. És ebben a kaszában nevelték meg a bűnös város dekadens pártvezéreit is. Két ütemben először 2003 oszlatták az V. kerületet és a soroksári csoportot, majd 2004-ben Pesterzsébet és a XVII. kerületi bajtársaktól búcsúztak.

Azonban az utolsó két évben ráéreztek az önkényuralmi gyomgörcs eredményes alkalmazására. A narancsosok központjából 2008 és 2010 (aminek még nincs vége) között 12 szervezetre adták fel az utolsó kenetet és törölték a jobb, elvtársias polgártársias pártszervezés jegyében.

Az indok szinte mindig ugyanaz, sérti az alapszervezet a párt működését, túl sok a belső hatalmi marakodás, nem a párt országos irányvonalát képviseli.

Az újabb mészárlás sorozat első áldozata a fótiak voltak, majd 2009-ben Vác, Eger, Makó civakodott össze a nemzeti összefogás jegyében kibékíthetetlenül.

2010-ben is itt volt az idő, hogy soha nem látott mennyiségű alapszervezet tagjainak adják vissza a párttagkönyvét. Búcsúbuli sorozat még a választási győzelem előtt elkezdődött, ekkor intetek kényszerű pá-pát Viktornak a Lőrinc, Nagyatád és Siklós keresztény-konzervatív pártemberei.

Egy belső leszámolásoktól mentes kampányidőszak erejéig fellélegezhetek a feloszlatás démonával küzdő Fidesz alapszervezetek. De a választás után elkezdődött ki a jobb Fideszes játék második fordulója. Alig telt el pár hónap, de egész biztos nem ugyanazok vezethetik győzelemre vagy kudarcra a Fideszt, mint akik tavasszal tették, Füzesabonyban, Miskolcon, Gyöngyösön, Csornán és Budapest XI. kerületében, Újbudán. Sajátságos módon köszönte meg a párvezetése nekik a 2/3-os győzelmet.


A részvételi demokráciára épülő pártszervezés sajátságos útja ez amit a Fidesz bemutat. Olyan retrográd. Mondjuk, tény, hogy így biztos nem érheti kongresszusi meglepetés a Vityát. Mindenféle szervezkedést meg lehet egy jó kis feloszlatással gátolni. Szép hagyomány ez. Én nem is értem nem lenne egyszerűbb az egész narancsos bagázst szétkergetni a fenébe? És hát alkotmányba lehetne foglalni, hogy Orbán Viktor A Párt, sőt be is lehet lépni a Viktorba, de Viktor az zárhat ki magából, akit akar. Mit kell itt szarakodni alapszabállyal meg tagsággal…, olyan régimódi ez. Na hát ez is egy olyan történet volt, ami miatt inkább szoci maradtam .

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr892143389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása