Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Üdvözöljük az MSZP XIV. kongresszusát!

2010.07.10. 06:02 | balközép | 5 komment

Címkék: mszp fidesz kongresszus

A május elsejéről mindenki tudja, hogy mi benne a jó. A hosszú hónapok után eljövő kellemes, idő, a sör, az MSZP aktuális pártelnökének beszéde, és a virsli. Ehhez képest nehéz elképzelni, hogy miért kéne üdvözölni mondjuk az MSZP tisztújító kongresszusát.

http://img.index.hu/cikkepek/0712/belfold/kongresszus.jpg

Márpedig van egy dolog, ami miatt üdvözölnünk kell az MSZP kongresszusait. Ez pedig az, hogy a Fidesz kongresszusokkal szemben ezek nem teljesen lefutottak. Ez persze nagy kár, mert normális esetben természetes az, hogy a vezetői helyek egy részéért komoly küzdelem zajlik. Azonban a Fidesznél ez egyáltalán nincs így. A Fidesz elnökségért például egyetlen egyszer indult két jelölt: 1994-ben. Az utóbbi hét évben azonban már a Fidesz elnökségébe kerülésért sincs verseny, mivel az "elnökségbe" már csak 2 vagy éppen 4 alelnököt választanak. Egyedül 2007-ben történt annyi, hogy a korábbi tervek ellenére Kósa Lajos elindult alelnöknek. Ezzel valószínűvé vált, hogy Pelczné "okosabb, mint egy ötödikes" Ildikó így kiesne, ezért gyorsan visszaléptették Schmitt Palit. Azaz ekkor is sikerült verseny nélkül megoldani a helyzetet. Jellemző, hogy a Fidesz honlapján a megválasztott elnökség tagjairól készült közös kép 2007-es. Miért is kellett volna lecserélni 2009-ben?

(A cikkben végig a pártok vezető tisztségeiről döntő, tisztújító kongresszusról beszélünk, egy miniszterelnök-jelölő kongresszuson érthetően minden pártnál inkább az egység demonstrálása a cél. Habár emlékezetes volt, hogy az MSZP 2001-es kormányfő-jelölő kongresszusán valaki a díszvendég Gerhardt Schröderre szavazott).

Ezzel szemben az MSZP tisztújító kongresszusain van szerepe a versenynek is. (Nem úgy, mint a 70-es években, amikor a szóbeszéd szerint Kádár János előző este a konyhaasztalon összeírta a PB tagjait).  A biztosan befutni látszó elnökjelölttel szemben itt sem szokás sajnos indulni, de minden másra igen. A mostani kongresszuson az elnökhelyettesi posztért ketten vannak versenyben (Balogh András és Szabó Imre), a két alelnöki helyért pedig hatan is (az előbbi kettő mellett Gúr Nándor, Juhász Ferenc, Kovács László, Szabadkai Tamás). A tíz maradék elnökségi helyre pedig 26-an pályáznak (s köztük is több új név van).

Ezekből persze lehet olyan, aki az erőviszonyok pontosabb helyszíni felmérése után visszalép, de valamennyi mozgás mindenképpen marad. Eközben a Fidesz kongresszuson csak az szokott kérdéses lenni, hogy a többség állva vagy ülve tapsolja meg Viktort a beszéde végén.

Melyik kép készült a Fidesz és melyik az MSZP kongresszusán?

A Fidesz kongresszusairól szóló cikkeket csak azért nem lehet előre megírni, mert akkor kimaradna, hogy Simicskó István kung-fu bemutatót tartott. Az pedig szomorú, ha ez jelenti a legnagyobb izgalmat.

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr192142287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.07.10. 16:16:28

"Ez persze nagy kár, mert normális esetben természetes az, hogy a vezetői helyek egy részéért komoly küzdelem zajlik."
Hú, tényleg, vajon egyetlen jelöltként fog-e nyerni Mesterházi Attila és Balogh András? Hát, ha ez az egyetlen dolog, ami miatt üdvözölni kell egy pártkongresszust, akkor ez is ugrott.

Azért legalább egy on-line tudósítást vártunk volna az "izgalmakról":D

ZöldMarci 2010.07.10. 20:25:53

@aesculus: A cikkben is benne volt, hogy Balogh András nem egyedüli jelölt volt, tehát ha nem tudsz valamit, nem szégyen elolvasni a posztot.
Egyébként a különbség ugye az, hogy a Fidesznél 7 éve semmi verseny nincs, az MSZP-nél meg a legtöbb tisztségért van.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.07.10. 21:27:44

@ZöldMarci: köszi, bár több helyen is megnéztem, és több helyen azt írták, egyedüli jelölt volt.

Amúgy ki lett az elnök?:DD

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.07.10. 22:24:28

bocs, elveszett a poszt, ezért írok mégegyszer:)
süti beállítások módosítása