Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Extra pici könyvkiállítás Ózdon

2010.06.15. 14:47 | szocdemman | Szólj hozzá!

Címkék: ózd miniatűr könyv

 A nagyszüleimnek voltak ilyen egészen pici, tenyérben elférő mini könyvei. Gyerekfejjel mindig szerettem volna a közelükbe férkőzni, talán mert azt hittem, hogy játék. No azért gondosabban őrizték őket annál, mintsem én tudjak velük játszani. Talán innen van a mini könyvek iránti csodálatom, rajongáson. Tehát teljesen világos volt, amikor megláttam ezt a hírt boon.hu regionális hírportálon, hogy erről bizony nekünk is be kell számolni íme:


Aranygombos Telkibányától a Borsodi Szénbányákig címmel nyílt kiállítás az Ózdi Városi Könyvtár előterében, Bárdos Viktor közgazdász, a volt Ózdvidéki Szénbányák ny. gazdaságvezetője miniatűr könyvgyűjteményéből.


Néhány vitrinben egy egész könyvtárnyi könyv elfér a kicsinyke könyvekből, amelyek külalakja, tartalma színes, változatos, némelyek kuriózumnak számít. Az elmúlt három évszázadban nagyon sokféle témájú miniatűr könyv látott napvilágot. A szépirodalmi alkotásokon kívül politikai, egyházi, egészségügyi kiadványok valamint szakácskönyvek, népdalok, orvostudományi és lehetne hosszan sorolni. Léteznek talizmánként használt, imákat tartalmazó kiskönyvek is. Egyes feljegyzések szerint már az ókori Rómában is készítettek parányi betűkkel írt könyveket. A világ legkisebb könyve Japánban készült,3x4 mm méretű. Az egyik legrégibb miniatűr könyv Velencében jelent meg 1505-ben, mérete 48x85 mm. A legrégibb magyar nyelvű miniatűr könyveket az Országos Széchenyi Könyvtár őrzi.

A miniatűr könyvgyűjtés nem tartozik a legdrágábbak elfoglaltságok közé. Egy-egy magyar apróság 500 és 2500 forint között van. Nyilván itt is vannak drágább ritkaságok és külföldi termények is. Azt hiszem, nem esek túlzásba, ha azt mondom, hogy cserébe az egyik legszebb mánia ez.
 

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr792082212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása