Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Melyik magyar mesét lájkolod a legjobban?

2010.06.09. 15:31 | szocdemman | 41 komment

Címkék: tv magyar mese

Lehet, hogy az én figyelmemet kerüli el, de a mese, mint műfaj gyakorlatilag teljesen eltűnt a TV-ből. Nyilván én is kinőttem abból a korból, amikor a médiafigyelés szokásaim csupán a Hoo-Hoo-Hoo Nagy Horgászra korlátozódtak. Bár badarságnak tartom, hogy a mese csak a gyerekeknek szól. Ebből kifolyólag nem értem, hogy a műfaj miért szorult ki a tematikus csatornákra. Lehet, hogy egy cseppet gyermeteg lelkületű vagyok de a lelkemnek igen is jó esne, ha a három nagy Tv valamelyike adna 18-21 órás műsorsávban 15-20 percnyi mesét.

Nem is beszélve arról, hogy a magyar animáció, a magyar mesegyártás korábban világhírű volt. És még az Esti Mese hőskorában, nem csak a gyermekek várták izgalommal a könnyed 10-15 perces kikapcsolódást biztosító epizódokat. Tehát volt piac, ahova a magyar mesét el lehetett adni. A különlegessége talán az, hogy minden korosztálynak üzen, más és mást. Persze ez csak a jó mesére igaz. Furcsa dolog fenőtt fejjel megnézni a régi nagy kedvenceket. Bár tudom, hogy láttam, de még is leköt és mégis újnak tűnik. A kérdés költői: egy Fókusz szintű műsornál nem lenne versenyképesebb az Esti Mese? Színvonalban és kulturális értékben egész biztos… Eljön annak is az ideje, amikor mozgalmat szervezek az esti meséért:)
De erre még nincs itt az idő! Viszont az érdekelne, hogy te melyik mesét szereted a legjobban?


Nagy Hoo-Hoo-Hoo Horgász

A nagydumás örök vesztes. Akinek semmi nem jön össze, de értékelendő, hogy nem adja fel. A nők elkerülik és a halak is. Bár kukacát az utóbbiak becserkészésére használja. A mese kiváló karikatúrája a horgásztársadalomnak. A legtöbb pecás ismerősöm, soha nem fog semmit, de mindig eldicsekszik azzal, mit fogott… no és órákat meg súlyos forinttízezreket ölnek a hobbijukba.

Frakk

A macska egy igazi mocsok. Folyamatosan szabályokat sért, amit csak Fakk lát, de szegény kutyának nincs annyi esze, hogy ezt mással is láttassa. Így Károly bácsi szemében folyamatosan ő a hibás. Alaptalanul. Nem akarok politikát bele vinni, pedig lehetne:)

Vuk

A Fekete István regények egyik állat karakterének rajzvászonra vitt karaktere. Kevés mesét ismerek, mely ilyen félelmetesen komoly történettel bír. A sunyiságot a veszélyt megtestesítő róka karaktert ruházza fel szerethető tulajdonságokkal. Különleges és időnként szívszorító történet.

Mekk Mester

A köszönjük Emese elődje. A kiváló problémamegoldó ember igazi elméleti szakértő. Ám gyakorlatban valahogy mindig hiba csúszik a kivitelezésben. Pedig az ötletek működőképesnek tűnnek. A mese még a remek rímek miatt is képvisel értéket.

Magyar Népmesék

Magyarságtudatunk alapját képző történetek. Ha valamiből meg lehet határozni, meg lehet tudni, hogy egy magyar ember, hogyan szemléli a világot no az a Magyar Népmesék. A hagyományi népköltészetet megelevenítő mesék ezer meg ezer kérdést feszegetve gondolkoztatnak el. Igazi értékadó mesék.

Dr. Bubó

A groteszk humor és a mesevilág zseniális ötvözete. A szóvicc és az áthallások alapműve. Az általánosítások és az egymás meg nem értésének karikatúrája ez. A karakterek zseniálisan állítanak egy-egy szakma jellemzői elé görbe tükröt.

Mézga Család

A magyar El Bundy. Teljesen hétköznapi, bármelyik magyar családfője lehetne a Mézga Géza. A világrendje, hogy Aladár okosabb a szüleinél, a bakfis lányok meg olyanok, mint Kriszta. Hát és hölgyeim, ha a lelkük legmélyére nézne, hiába teszi ki a szívük választottja a lelkét Önökért, mindig megkapja: Miért nem a Huffnáger Pistihez mentem?

Égből pottyant mesék

Nagyon elvont, a túlzott „gyümölcspárlat fogyasztás” esetén fellépő hallucinációk képi megjelenítése. De komolyra fordítva. Különlegessége a közösségi mese alkotás felfedezése. Nem csak a történetet meséli el hanem a bulvár oldalát is, hogyan készül a mese. És lesz belőle, ami lesz alapon összeáll a történet. Zseniális.

Süsű a sárkány

A bábműfaj talán első és egyben utolsó nagy sikerű produkciója. Teljesen méltatlanul perifériára szorított bábprodukciók emblematikus produkciója. Kiváló bábszínészek mellett remek szinkronhangokon szólalnak meg a bábok. A karaktert és történetet meg ki ne ismerné?

Pom-pom
Kedvencemet hagytam utoljára. Mindenkinek megvan a maga Pom-pomja. Ami mindig és mindenkinek más. Ott van, figyel meghallgat és megvár. Megért és mindig van egy jó története. Ami rendre a csokizabáló Gombócartúrról szól. Pom-Pom meséli el a története az Ici-Pici kislánynak, akinek a történettől mindig jó kedve lesz.

A magyar mesegyártás igen termények volt, ezért nehéz volt tízet kiválasztani. Nyilván szubjektív, ezért elnézést, ha a te kedvenced kimaradt. Ha nem, akkor áruld el melyiket szereted a legjobban:
 

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr162068799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2010.06.09. 18:58:03

hát én az égbőlpottyantottat leszámítva mindegyiket imádom. De elférne itt még a kockásfülű nyúl is, mert az is baromi jó volt :) meg a pampalini, bár az nem magyar...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.06.09. 19:00:44

1. A nagytévéken valóban nincs esti mese, de pl. az M2-n és a Dunán van.
2. Átalakultak a szokások. A nagytévéken nincs esti mese, de van cserébe egy rakás mesecsatorna, és a Minimaxon pl. ezek a régi magyar mesék is elő szokta fordulni.
3. A kertévék majd hülyék lennének főmüsoridőbe olyan műsort rakni, amihez nem lehet reklámot eladni, mert a kereskedelmi célcsoport nem nézi. Felépítik szépen a nézettséget már a délutáni talkshow-tól, és akkor a Barátok közt vagy a Jóban-Rosszban elé rakjanak be olyan 10-15 percet, amiről százezrek kapcsolnak el? Hát a végén még még ottragadnak egy másik csatornán, vagy ad absurdum kikapcsolják a tévét! Hát ki hallott már ilyet :-)

macskatoll 2010.06.09. 19:02:05

Mesék Mátyás királyról

Hogy hagyhattátok ki?

Starlark 2010.06.09. 19:22:38

Az hagyján, hogy eltűnt szinte a mese a tv-ből, de eltűntek a normális ifjúsági és gyerek műsorok is.

Emlékeztek a cimborára vagy a repetára? semmi ilyesmi nincs. A gyerekekre csak a tömény baromság zúdul a tv-ből...

G. Wolf 2010.06.09. 19:30:21

Nem lenne nézetteb... Különben azt adnák.

Fedornak igaza van...

clivis 2010.06.09. 19:30:44

OFF!!!
Bocs, nem akarok nyelvterrorista lenni, de ez már sok nekem... egyébként a hangerient szpíkeled? Vagy új államnyelv van? Pidgin-magyar? Vagy nincs magyar szó a "lájkolom" helyett? Vagy csak te nem ismered? Vagy nem tetszik eléggé a magyar nyelv? Vagy menő csávó vagy? Bocs...
És elnézést, hogy erre jártam...
END OFF!!!

clivis 2010.06.09. 19:36:14

Hogy ON is legyek (mert tényleg nem háborút akarok): a "nem-kereskedelmi" adókon azért van mese: például épp most ismétli az m2 hétvégente a Mézga-sorozat utolsó szériáját (talán most nem hagyják félbe, mint legutóbb), néha ifjúsági műsorok ismétléseibe is bele lehet futni (Cimbora volt nemrég a Dunán), Móka Miki is volt nemrég. De hogy új gyártású műsorok mikor lesznek? Félek, sokára.

pocak 2010.06.09. 19:43:03

@clivis:
http://www.facebook.com/#!/pages/A-lajkol-egy-magyar-ige/259372488868?ref=ts

petya.bacsi 2010.06.09. 19:47:57

A mai fiatalok már nem igénylik ezt. Nekik bőven elég a Barátok közt, a Mónika-show, meg a Fókusz. Meg a netről letöltött különféle gagyi.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.06.09. 19:51:51

@petya.bacsi: dehogy Mónika meg Barátok

Cartoon Network, Jetix, Hannah Montana és hasonlók a menők tudomásom szerint.

pdstudio.info · http://www.pdstudio.hu/ 2010.06.09. 19:52:29

Ha Mézga család meg Magyar Népmesék menne a tévében főműsoridőben, simán a TV elé ülnék.

vasziljevics 2010.06.09. 19:54:32

ezt az elitista, kultursznob posztot - szálljatok már le a földre, ki nézne ma ilyesmit?

sheepshagger 2010.06.09. 19:56:34

hol van a sebaj tobias, krisztoforo, misi a mokus... stb. hat kerem igen szegeny itt a felhozatal, ha mar verseny legyunk korrektek.

clivis 2010.06.09. 20:04:28

@pdstudio.info: Mézga: szombat-vasárnap este 7 óra körül, a Magyar népmesék most épp a Minimaxon megy orrba-farba (na honnan az idézet? :) ), de nemrég még az m1-en vagy a Dunán is találkoztam vele. www.port.hu

clivis 2010.06.09. 20:05:35

@clivis: Bocs: Mézgáék az m2-n laknak.

estike10 2010.06.09. 20:51:18

Mesék pedig kellenek

Petyat 2010.06.09. 20:55:57

Nem tudok szavazni. Majdnem mind
szeretem, és hianyok pár dolgot.

- Vizipók csodapók
- Sebaj tóbiás
- Kockásfülü nyúl
- Misi Mókus
- Krisztofóró
... stb

Petyat 2010.06.09. 20:56:40

... Mátyás kirány

szinema1 (törölt) · http://szinema.blog.hu/ 2010.06.09. 21:00:22

a magyar népmeséknél nincs jobb.a mai hiperszuper szarságok viszont szörnyűek akkor inkább fókusz

Böff 2010.06.09. 21:01:44

Gusztávot se felejtsük

timewriter 2010.06.09. 21:39:44

nekem tokre ugy esik le,hogy ez osszefuggesben van azzal,h nem szuletnek gyerekek,es forditva.a mesenezes csaladi program is lehet,szoval felnottreklamok is eladhatok lennenek.szulessek tobb gyermek,igy vissza allithatjuk az esti meset.

Diké. · http://harykozig.blog.hu 2010.06.09. 21:45:06

Pár hete voltunk ovis ballagáson, és megkérdeztük a kisfiút, hogy mit szeretne. Elkezdte sorolni, hogy milyen figurás nem tudom mit szeret. Hárman se értettük, hogy mit beszél a gyerek. Én biztos, hogy meg fogom ismetetni a sajátommal ezeket a meséket. És a régi diafilmjeimet is örzőm. Egész más, mint a video.

Egyébként az én kedvencem, a Mazsola kimaradt. Olyan édi, amikor felhúzza a kötött sapiját. :)

Bogoj · http://bogoj.blog.hu/ 2010.06.09. 21:47:34

barba papa
varázsceruza
lolka és bolka
moha és páfrány
rémusz bácsi meséi
rumcájsz kalandjai
és még sokan mások
ma már nem igazán készülnek gyerekeknek szóló mesék :-(

Nem vagyok fideszes 2010.06.09. 22:10:19

Vérig vagyok sértve, hogy kimaradt purdé korom nagy kedvence, a Jamie és a csodalámpa.

Nem vagyok fideszes 2010.06.09. 22:11:40

Fenét kerülték el a nők kedvenc Ho-ho-ho-horgászunkat, van neki felesége, ez a téli epizódokból is kiderült.

Petyat 2010.06.09. 22:18:16

Én is tudtam volna egy csomó lengyel és más külföldi
cuccot, de maradjunk már a magyar termékeknél.

Starlark 2010.06.09. 22:18:44

@clivis: A Cimbora és társai ismételve pont az aktualitásukat vesztik el.
Egy olyan műsor sincs ami kicsit összerántaná a kölköket média támogatással.

Az angol gyerekeket irigylem pl a BBC-s Blue Peter-ért. Iszonyat régóta futó műsor, nálunk ennyit egy sem élt meg. :(

Nem vagyok fideszes 2010.06.09. 22:27:07

@Starlark:

Már megbocsáss, de a Cimbora 8 éves fejjel is dögunalmas volt.

attila1 (törölt) 2010.06.09. 22:51:03

@Lófasz Hadnagy: jé, más is emlékszik rá. Nekem akkor nem jött be, mert 8 évesen még nem toltam semmilyen tudatmódosítót. Most már lehet, hogy tetszene...

megmondtam?megmondtam 2010.06.09. 22:59:52

"Magyarságtudatunk"
neked olyan nincs :D

bagsmkt 2010.06.09. 23:27:57

...Üdvözöljük az online bolt: a legújabb termék, a legalacsonyabb árat

digg.com/d31TXEH
digg.com/d31TXTM

szocdemman · http://www.piroslap.hu 2010.06.09. 23:30:03

@megmondtam?megmondtam: ja azért nincsen mert nem a jobbikra meg nem a fideszre szavazok?? Értem...és köszönjük!

jozanmagyar 2010.06.09. 23:51:15

Haggyuk már a Jobbikot meg a Fideszt ne keverjük a mesékkel igenis üdítő a sok politika után egy kis kikapcsolódás és hogy a szavazás most arról szól hogy hohoho vagy Mézga család talán ebben nem veszik össze az egész ország. Szocdemman nagyon tetszik a poszt sokat visszahozott számomra. Személy szerint a mézga család a favoritom meg is van itthon minden kiadásának minden része. A legjobb az űrutazós kiadása volt és az intrózenéje is verhetetlen. bár melyik magyar mesének nem jó a zenéje hihetetlen:)

bagsmkt 2010.06.10. 01:40:23

Üdvözöljük az online bolt: a legújabb termék, a legalacsonyabb árat

www.87415555.com.cn

clivis 2010.06.10. 05:56:33

@Starlark: Sajnos igazad van, bár a Cimbora nem feltétlenül az aktualitása miatt volt jó.
Egyébként a rádiós ifjúsági műsorok is megszűntek, pedig volt belőlük annak idején bőven: Nyitnikék, Fonóka, egy csomó direkt gyerekeknek szóló tudományos-ismeretterjesztő program, Iskolarádió (jó, ez utóbbi ma már fura lenne...) Kár értük.

Frick László Emlékzenekar 2010.06.10. 06:37:34

Ti , nemhiába a grafikai ízlésetek Biró-ból kiherélt 1951-es Ludas Matyi címlap, meg a demagógiátok is, nem interneten mesi-mesiztek? Én a Varánusz blogot szeretm állat egy mesék vannak benne, először bemesélik, hogy skizoidok, hogy ne merjék beperelni őket a mókárok (akik nincsenek), a végén viszont annyira normális, összeszedett és aktuálpropagandába illő az egész, mint a Pityke őrmester.

Frick László Emlékzenekar 2010.06.10. 06:40:36

Apátok Tóta nem szokott régi népszerű tévémesékkel pihenésképpen nosztalgiko lájkoltatni jónépet, hanem valami macis vagy ovis élményt mesél el. Nektek nincsen ilyen, pl amikor a Lendvay Ildike puncitmutatott ZöldMarci-nak, aki miatt Palatinszky és Kapus Mihály forog máig ismeretlen sírjában? Méghogy egy ZöldMarci a persecutio-val tart :D

Intizar 2010.06.10. 08:45:11

@Bogoj: Szép szép, de minek egy rakás külföldi mesét fölsorakoztatni, mikor a történet magyar mesékről szólt?
süti beállítások módosítása