Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Sárgalapot mutatott az LMP majd kivonult

2010.06.08. 18:00 | szocdemman | 1 komment

Címkék: mszp jobbik lmp ajánlószelvény

Az LMP-s képviselők nem értettek egyet az önkormányzati választásokat szabályozó törvény módosításával, ezért kivonultak a plenáris ülésről.


Karácsony Gergely, a párt frakcióvezető-helyettese elfogadhatatlannak nevezte az előterjesztést. Nem tartotta helyesnek, hogy alig pár hónappal a választások előtt módosítják a szabályokat.

A politikus előbb sárga lapot (bár a s piroslap stílusosabb lett volna...) mutatott fel a javaslatot beterjesztő kormánypártoknak, majd a frakció elhagyta az üléstermet. A törvényjavaslatot a Jobbik is kifogásolta és szintén elfogadhatatlannak nevezte.

Tény, hogy a kis és a középpártok számra lehetetlen feltételeket állít. Az ajánlószelvények összegyűjtésére kilenc napnyi időt ad, az eddigi 35 helyett. Bár ez is kemény, de az igazi szívás az, hogy bizony esetekben négyszer annyit kell begyűjteni mint korábban

Már a parlamenti választásokon sem sikerült sem az LMP-nek sem az MDF-nek sem az SZDSZ-nek, sem a Civil Mozgalomnak, sem a Munkáspártnak az összes körzetben jelöltet állítani. A kilencnapos határidő megugrása a tavaszi adatok alapján a Jobbiknak sem lesz könnyű feladat, főként a fővárosban fog ez nehézségbe ütközni a szittyapártnak. Míg az MSZP vidéken gondolkozhat azon, hogy lesz meg az induláshoz szükséges ajánlás.

A komolyabb hálózat és pénz nélküli, civil illetve lokális pártokat is teljesen megöli a javaslat. Sajnos azt sem veszi figyelembe, hogy az önkormányzati választásokon a jelöltek zöme függetlenként indul.

Félő, hogy ez a törvény a kopogtatócédula trükközések elszaporodásával fog járni. Már a tavaszi választáson is hangos volt a sajtó attól, hogy pl. a Józsefvárosban bűnözői körök a postaládából lopják ki a cetliket, és 1000 forinti körüli áron kereskedtek velük.

A véleményünk szerint célszerű lett volna az ajánlószelvények rendszerét teljesen megszüntetni.

Az egyik előterjesztő, a fideszes Kósa „államcsőd” Lajos szerint nem szűkítik a jelöltállítás feltételeit, és a törvényjavaslatról, mielőtt beterjesztették, konzultáltak az önkormányzati szövetségekkel is.
 

· 1 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr942066315

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Megfontolva, de haladni 2010.06.10. 14:16:16

Azt kell mondjam: egy kicsit örülök is Tarlós István bejelentésének, miszerint az önkormányzati rendszer reformja leginkább 2014-ben lesz esedékes, ugyanis némileg hosszabb, megfontoltabb és komolyabb előkészítést igényel.Így bár ez ügyben sem "az...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eml 2010.06.09. 21:25:52

Az aránytalanság elve kimaradt az írásból.
süti beállítások módosítása