Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Az euró is esett Szíjjártó miatt?

2010.06.06. 06:04 | balközép | 104 komment

Címkék: gazdaság árfolyam euró forint tőzsde kósa lajos szíjjártó péter dollár deviza elemzők

Szíjjártó Péter Kósa Lajos nagysikerű, Görögországot emlegető nyilatkozata után azt nyilatkozta, hogy "badarság" azt gondolni, hogy politikusi nyilatkozatok befolyásolnák a tőzsdét és az árfolyamokat.

Nos másnap nehezen megállapítható okból Szíjjártó rátett egy lapáttal a bajra. Nyilatkozatának hatása úgy mérhető le igazán, hogy ezt a BUX csökkenést nem nagyon kedvezőtlen nemzetközi helyzetben sikerült elérni:

Szíjjártó érte el a második legnagyobb pontszámú tőzsdeesést 1990 óta

 

Hasonlóan drámaian növekedett a magyar államkötvényekért fizetendő kockázati felár. Igaz ez a választások óta rendesen növekszik már:

Így, ha a külföldi piacok kicsit idegesebben reagálnak, akkor  a június 4-i nyilatkozat könnyen a devizahitelesek Trianonja lehetett volna. Azonban így is sikerült elérnie, hogy komolyan fölvetődjön, hogy Magyarország Görögország sorsára jut-e:

A vezető amerikai gazdasági napilap, a Wall Street Journal szavazása

 

A Kósa keltette, majd Szíjjártó folytatta aggodalonak nemzetközi eredménye is lett. A Bloomberg szerint az euró dollárhoz viszonyított esésében is szerepet játszott, hogy az euró szombaton tovább gyengült. (Annak ellenére, hogy az amerikai amerikai munkaerőpiaci adat kedvezőtlenebb volt a vártnál és estek az amerikai tőzsdék).

Bloomberg: "A magyar államcsőd miatti aggodalmak majdnem 15 havi mélypontra süllyesztették a forintot a dollárral szemben és 1,2$ alá húzták az eurót"

 

Más elemzők szerint is szerepe volt Szíjjártónak az euró gyengülésében.

De semmi ok az aggodalomra a nemzetközi megítélésünk miatt. Peti jóbarátja Philip majd helyrehozza az országimázst.

https://m.blog.hu/fi/fideszfigyelo/image/szijjarto_philip.jpg

· 5 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr752059649

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Országimázs 2010.06.08. 09:55:48

"FUCK, I LOVE EUROPE!" - ez a címe az alábbi videónak, amit valószínűleg egy amcsi párocska töltött fel a netre. Keresztkérdés: Vajon melyik európai főváros utcáin készültek ezek a felvételek? :)

Trackback: A Fidesz nem hülye, csak elavult 2010.06.07. 09:41:49

Orbán Viktor nem igazán ért a számítástechnikához, most már sokat léptünk előre, mert például SMS-t tud fogadni küldeni, és tudja mi a Fax és az Email közti különbség, kis túlzással, de nem is ez a dolga, de mindegy...Kubatov GáborMindenki értetle...

Trackback: Tévedések vígjátéka 2010.06.06. 13:47:03

Pénteken nem csak a forint árfolyama zuhant nagyot, hanem az euró is több mint 1,5 százalékot esett a dollárral szemben. Ebben nem kis szerepe volt a Szijjártó-Kósa páros feledhetetlen alakításának. Hülyék voltak, nem kicsit, nagyon, de nem ez volt&nbs...

Trackback: Kósa Lajos megbolondult? 2010.06.06. 10:24:32

Nem mintha semmi alapja ne lenne annak, amit Kósa mondott. De ilyet akkor sem mondunk, mert nagyon hamar önbeteljesítő próféciává válhat. „Úgy tűnik az átadás-átvétel alapján, hogy a közvetlen államcsőd elkerülése a cél jelenleg, szűk esélyünk...

Trackback: Forgatókönyvek 2010.06.06. 09:46:06

Az alábbiakban a csontfeltáró... Akarom mondani, a tényfeltáró bizottság sajtótájékoztajának két lehetséges, ámbátor feltétlenül fiktív forgatókönyvét vázolnám.1. forgatókönyv:Ezúton kérünk elnézést a magyarországi devizahiteles választóinktól, am...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TraceR 2010.06.06. 09:40:30

@suha: Ennek amit írtál mi köze van ahhoz hogy a Szíjjártó-Kósa duó hülyeséget csinált?

Tissotorak · http://tissotorak.blog.hu 2010.06.06. 09:41:33

@suha: A tények nem nagyon zavarnak, az látszik...

Pajtás 2010.06.06. 09:42:53

ekkora kárt egy nyilatkozattal politikus nem csinált:D ezeknek mennie kell, nincs mese.

-d(-_-)b- 2010.06.06. 09:45:33

Nyilván azoknak, akik a tőzsdei folyamatokat irányítják, halvány fingjuk sincs a gazdaság valós állapotáról, mert annyira nem értenek a munkájukhoz, hogy semmiféle háttérinformációjuk nincs. Ezért hát kénytelenek a politikusok kijelentéseire alapozni döntéseiket az értékpapírokkal kapcsolatban.

Azt hittem, nincs olyan ember, aki annyira hülye, hogy így gondolja, de tévedtem, rámcáfoltál.

dover 2010.06.06. 10:02:19

Nemzeti Űberszopás

bariga 2010.06.06. 10:11:14

ez nem nehezen magyarázható ok, hanem beragadt a lemez. Péternek már nem szabadna beszélni, mert ha semmit sem mond, nekem akkor is az egyszeri radikális adócsökkentés jut az eszembe , ha meglátom. Különben meg szegény Matolcsy DETTO

könyvsarok 2010.06.06. 10:17:12

És a birka szavazó 2/3-dal megválasztotta ezeket...
Hát akkor a birkyanyáj egye meg amit főzött neki a "hiteles" Fidesz...
Hiába no, más hülyeséget beszélni ellenzékből és más 2/3-os többségben... Ez utóbbi esetben a hülye beszéd, sok milliárdot húz ki a birka választók zsebéből... Sajnos nem csak azokéból...
Ilyenkor lenne jó, hogy pl. a törlesztőrészlete csak annak a baromnak nőjön, aki ezekre szavazott...
Nem mintha a Gyurcsány féle banda jobb lett volna, bár legalább Bajnai próbált értelmes dolgokat tenni...

suha 2010.06.06. 10:19:41

Tisztelt Traccer és Tissotorak nevű bejegyzések! Miért is hiányoznak a tények és kit nem zavarnak a tények? Meg vannak győződve, hogy két hazai politikus meg tudja boritani a tőzsdét? Tessék már gondolkodni. Én azt mondtam, hogy elég a köpködésből, le lehet állni a fikázással! Vagy ez nehéz? Nem hinném. Tessék már körülnézni, hogy mi történik Kinában, Oroszországban, Dél-Kóreában, Honkongban, Indiában, Brasiliában. Nem folytatom, mert nem elég a hely. Az, hogy a nagy európai büroktratikus tenger becsődőlt, az lehet, sőt biztos. Én, mint e "gazdag" zóna tagjai, sajnos rajtuink is kifogott. Csak arra szeretnék emlékeztetni, hogy mind a mai napig azt kiabálják, hogy minél gyengébb a forint, annál jobb a külkereskedemi exportnak. De arról, hogy ez az export hova irányul, hogyan valósul meg, a sok okos egyfolytában hallgat. Ja, akkor el kellene ismerzni, hogy az országot az EU gyarmatositotta, ingyen piacokat juttatott oloyan európai cégeknek, akiknek semmi resenivalójuk nincs a piuacon. Csak a Kinában és Oroszországban realizált profitjuk tartja őket életben. De meddig is????

baba jaga 2010.06.06. 10:23:31

hát ez az.
az igazi félelem matolcsy.nincs pénzünk,de már ezer helyre elköltötte.
lesz rendőr,kórház,templom s minden földi jó.
/ például adócsökkentés + jó fizetés rákay kálmánnak /

szíjjártó - madárfejű lajcsika külön szám.
életében nem dolgozott igazi munkahelyen,hihetetlen blazírtsággal ontja
magából az ostobaságot,s minden lepereg róla.
a legutolsó akciója kvázi hazaárulás,mert súlyos károkat okozott az országnak.
akár le is mondhatna,nem sajnálná senki.

rákayról meg inkább nem írnék semmit.egy igazi seggnyaló bérenc.
szót sem érdemel.

Chuck Taylor (törölt) 2010.06.06. 10:28:41

és ezek fogják rendbehozni a magyar piacot???!pfff

stratez 2010.06.06. 10:31:02

Nemhogy az euró, de az egész világgazdaság Szijjártó vállán nyugszik. Nem Isten állatkertje nagy, csak a kerítés alacsony. Az Index bloggerjei környékén már nincs is.

baba jaga 2010.06.06. 10:32:19

@suha:

a nyilatkozatok idején az összes térségi deviza árfolyama javult,
egyedül a forinté csökkent,mit csökkent,zuhant! - ez nem zavar?

Sólyom Bátor 2010.06.06. 10:35:11

@suha: De azért a tény tény marad, most a buta beszéd miatt szívunk. Két buta ember buta beszéde miatt. Nem? De.

Sólyom Bátor 2010.06.06. 10:38:20

@-d(-_-)b-: Most ezzel mit akarsz mondani? Hogy amikor nem fideszes politikusi butaság után esik a tőzsde, az a nem fideszes politikus miatt van, ha Szíjjártó és Kósa földhülye, akkor meg egészen más miatt esik a forint?

baba jaga 2010.06.06. 10:39:47

@stratez:

nyilván nem így van,de egy bizonyos szinttől felfelé elvárható lenne,
hogy komoly kérdésekben felelősen nyilatkoznak.
és bizony,mivel erősen európa közepén vagyunk,szp nyilatkozaztai kihatnak
az európai gazdaság / beleértve a miénket is / megítélésére is.

az állatkertről most nem nyilatkoznék,valóban,az állatkertben vannak állatok.

Noxin 2010.06.06. 10:48:22

Nem nem nyugszik az egész...
De hatással van rá, nem ez az első eset sem nálunk, sem más országokban. És amit kicsiben el lehetett játszani az országgal az nem lehet Európában. Felelős politikusként kellene viselkedni.

tibike3 2010.06.06. 10:50:00

A Varga meg vigyorogva elismeri hogy akét idióta baromságot beszélt, közben meg ott áll mellette a szíjrágó és mosolyogva hallgatja. Annyit nem mondana hogy bocs polgárok tévedtem. A részletetek különbözetét majd én meg a másik a debreceni barom kifizeti.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.06.06. 10:52:07

@stratez:

Sajnos az Intergalaktikus Birodalom pénzügyi helyzete is megroppant a Fidesz miatt, emiatt nem tudják tovább biztosítani a Nap kivilágítását sem.

Mikulka2 2010.06.06. 10:55:14

@-d(-_-)b-: "a politikusok kijelentéseire alapozni döntéseiket"

nem erről van szó, hanem azt árazzák be, hogy látják, milyen politikusok fogják itt meghatározni a gazdaságpolitikát. a gazdasági szereplők ezekből a megnyilvánulásokból tudják és értik, hogy ez azt jelenti, hogy a megszólaló politikusok a jónépet etetik ezekkel a szövegekkel, azért, hogy meghozhassanak olyan döntéseket, melyekkel pl. 6%-ig növelhetik a hiányt, miközben osztogatnak és fosztogatnak. egyszóval: látják, hogy bármilyen gazságra képes politikusok kerültek kormányra. kósának és szíjártónak nem számított, hogy nemzeti fizetőeszközünket hazavágják. nemzetárulók. de nálunk még mindig ezeknek hisz a nép.... :-(

Hooshee · http://hooshee.blog.hu 2010.06.06. 10:55:59

Akik azt mondják hogy nem a két jóképességű miatt volt, az mégis mit nézett? A csekettőt? Igen, ha egy ország vezető politikusa kiáll, és államcsődről kezd beszélni, az a piacok számára jelzésértékű, és csoda hogy első nap csak ekkoát buktunk. Hogy utána még kiáll a másik hülye is, és rátesz egy lapáttal, az külön gyönyörű.

Hooshee · http://hooshee.blog.hu 2010.06.06. 10:57:31

@Mikulka2: "kósának és szíjártónak nem számított, hogy nemzeti fizetőeszközünket hazavágják"

Ez különösen annak a fényében gyönyörű, hogy ők verték a legjobban a mellüket, hogy a devizahiteleseken márpedig segíteni kell... Zajos siker lesz a devizahitelesek körében a 290es euróval kiszámolt törlesztőrészlet :)

bass.gitár 2010.06.06. 10:58:10

Sőt a világgazdasági válságot is ők okozták. Olyan nagy emberek! Csak titkolták.

baba jaga 2010.06.06. 11:01:21

@tibike3:

ez volt a legnagyobb.a fütyi ott állt és vigyorgott.
mérhetetlen cinizmus.
nyilván ez is része a Szent Korona tannak.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2010.06.06. 11:11:54

Brit tudósok a jövőből hamarosan vissza íméleznek egy másik grafikont, de azon már nem romlani fog a forint árfolyama, hanem javulni.

Fehérvár Kapitány 2010.06.06. 11:13:06

Én is azt gondolom, hogy Szíjjártó és Kósa oly mérvadó politikus - illetve hazánk oly hatalmas gazdasági tényező, hogy az ojró az ő nyilatkozataik miatt esett.Az elmúlt húsz esztendőben az összes kormány úgy indított, hogy kijelentette: elődje csődbe vitte az országot. De most meghallotta ezt a világgazdaság végre, és zuhant egy jót a közös pénz. Balközép Mester, ne fárassz má'.

Nem vagyok fideszes 2010.06.06. 11:14:23

@bariga:

Nekem meg a brutális megszorítások. Nem, bocs: ööö... aaaa... brutális megszorítások... ööö... aaaa.... brutális megszorítások, Petyáról ez jut eszembe, semmi más.

Josselin Beaumont 2010.06.06. 11:26:51

@-d(-_-)b-: Látom, nem nagyon érted a tőzsde működését! A tőzsdei folymatokat a részvény és kötvénytulajdonosok alakítják. Ha valakinek pár millkója benne van államkötvényekben és azt látja a tévében, hogy egy (vagy több) barom állat a kormánypártból államcsődről beszél, akkor bizony megszabadul villámgyorsan a kötvényeitől, ha kell, akár áron alul is. És akkor bizony dől a forint!

Josselin Beaumont 2010.06.06. 11:37:43

@stratez: @laspalmas: @bass.gitár: Lehet ezen ironázálni, hogy "haha, persze még az eurot is szíjjártó nyakába varják" de sajnos a világgazdaság nagyon érzékeny az ilyen ostoba bejelentésekre, és akármilyen kis ország vagyunk. Ha azt hallják (vagy gondolják), hogy Görögország után még egy tagállam meginog, akkor bizony az hatással van az euró árfolyamára, hiába nem vagyunk az eurozónában. Ha egy befektető azt gondolja az EU-nak megint milliárdokat kell majd kifizetnie egy országának, hogy az elkerülje a csődőt, az leárraza az eurót.

Fehérvár Kapitány 2010.06.06. 11:43:00

@Josselin Beaumont: Azt szeretném megkérdezni, hogy az elmúlt években sose' inogtunk meg?

Noxin 2010.06.06. 11:46:41

@Fehérvár Kapitány:
De, meginogtunk, csak éppen együtt a többi ország pénzével, pl. a lengyelekével együtt.
Most viszont a forint a többivel szemben ment. És az sem véletlen, hogy az amerikai rossz gazdasági mutatók ellenére az Euro mélypontra esett a dollárral szemben.

Fehérvár Kapitány 2010.06.06. 11:50:07

@Noxin: Az EUR árfolyamára nem lehettek hatással a rossz amerikai gazdasági mutatók esetleg? Mondjuk olyan 90% - ban?

lepojka 2010.06.06. 12:02:25

Nem becsülöm le Orbánt annyira, hogy ez nem egy jól kitervelt előre megbeszélt terv volt. A célja is világos, csak nem jött be. Ez idáig rendben is lenne, csak be kellene ismerni,hogy elkúrták. Na abból nem eszünk.

rudebwoi 2010.06.06. 12:03:21

@bass.gitár:

amikor a kurcsany volt hatalmon az meg tudta csinalni???
az o szavara bezzeg ugrott a piac, meg a vilagvalsag is az o lelken szarad, nem emlekszel? Jahh, hogy nem akarsz...

szerinted tenyleg veletlen egybeeses, hogy szinte egyidoben kezdett melyrepulesbe a tozsde meg a forint a kosa makogassal? Es ment meg lejjebb masnap a szijjarto kontrazasa hatasara?

Ha cinikus akarnek lenni, azt is mondhatnam... eleg nagy szegyen, hogy nemzetmento viktor es csapata skilljei nem elegek arra amire a nemzetveszto komcsilibsi tarsasag... tiszta ciki :)

De a valosag az, hogy a piacok igenis argus szemekkel figyelik, hogy erdemes-e itthagyni a penzuket allampapirokban, vagy mas ertekekben? Csak a te kodos agyadban korvonalazodik kristalytisztan a vezered minden gondolata, a piaci resztvevoket *urvara nem erdekli a hagymazas duma, nekik csak a profit szamit. Es mielott meg azt mondod, hogy akkor huzzanak mashova profitot csinalni, szeretnem felhivni a figyelmedet, hogy akkor aztan tenyleg lehuzhatja abszurdisztan a rolot, es mehet gorogorszag melle a hid ala csovezni!

Amig nem latod at a globalis folyamatokat, inkabb fogjad be a lepenylesodet... bar inkabb a kosa meg a szijjarto fogtak volna be a sajatjukat :S

Josselin Beaumont 2010.06.06. 12:05:48

@Fehérvár Kapitány: Ó, dehogynem! Csak akkor gyurcsány és később Bajnai nem azzal állt ki a nyílvánosság elé, hogy "Hú vazzeg elkurtuk, itt az államcsőd, jajj mi lessz?" hanem mea culpáztak, meg igértek az IMF-nek mindent amit kellett és mindenféle intézkedéseket hoztak a csőd ellen. Így nagy nehezen sikerült újra visszaszerezni a bizalmat, erősődött a forint és kezdtek minket példaként állítani a többi hasonló helyzetben lévő ország elé. Ezt sikerült a fiúknak kb. egy perc alatt elkúrni. Nem kicsit, nagyon!

Fehérvár Kapitány 2010.06.06. 12:06:10

@bumboclaat: Én tényleg nem emlékszem arra, hogy Kurcsány nyakába varrta volna bárki is a világválságot...

Fehérvár Kapitány 2010.06.06. 12:08:10

@Josselin Beaumont: Nos. Az általad most felvázolt történet több esemény egymásutániságából állt. A Kósa és Szíj. által megtett bejelentés egy-egy esemény. A kettőnek nem ugyanazok a dimenziói. Miért hasonlítod össze? Én nem értem.

Fehérvár Kapitány 2010.06.06. 12:09:00

@Josselin Beaumont: Értem ezalatt: az első dolog az egy folyamat volt. Ez meg két bejelentés.

Hírbuzi 2010.06.06. 12:09:06

"A Fidesz frakció közben törvénytervezetet készít elő, ami betiltaná Kósa Lajost, Szijjártó Pétert pedig a Bajnai kormány szekrényéből kiesett csontváznak minősítenék."

hircsarda.hu/1-politika/1-hataron-innen/8085-wtf-cimmel-ujrairjak-a-kormanyprogramot/

Noxin 2010.06.06. 12:16:45

@Fehérvár Kapitány:
"Az EUR árfolyamára nem lehettek hatással a rossz amerikai gazdasági mutatók esetleg? Mondjuk olyan 90% - ban?"
hehe, gondolkozz már:
ha rosszak az USA mutatók az Euronak kellett volna erősödnie, ehhez képest a magyar csőd hire nagyobb hatásal volt az Eurora, és az gyengült.
Az Eurot ugyanis a dollárral szembeni valutának találták ki leginkább, az európai gazdaság hatékonyabb működése érdekében.

Fehérvár Kapitány 2010.06.06. 12:19:30

@Noxin: Napok óta azt csinálom. De sajnos az alapvetés, hogy az ojró árfolyama rohadt erősen függ az amcsi gazdaságtól, ez fordítva viszont nem igaz.

rudebwoi 2010.06.06. 12:28:12

@Fehérvár Kapitány:

gondolom az utobbi egy honapban kedted el olvasgatni a forumokat...

de tudod mit, nem mondta senki. orulok, hogy a hozzaszolas tobbi reszet nem kerdojelezed meg, nincs is benne nagyon mit :)

"az alapvetés, hogy az ojró árfolyama rohadt erősen függ az amcsi gazdaságtól, ez fordítva viszont nem igaz."

ez igaz lehet, de hogyha az ojro annyira fugg az amcsi gazdasagtol, akkor az ottani erosodes nem kellett volna, hogy gyengulest hozzon az ürónak, vagy valamit rosszul ertelmezek? :)

nestrotty 2010.06.06. 12:31:35

Vajon tudja-e "European Central Bank President Jean- Claude Trichet", hogy elfoglalták a helyét?

Vajon tudja-e "European Central Bank President Jean- Claude Trichet", hogy kicsoda Szijjártó Péter?

Jó lesz, ha megtanulja...

kvadrillio 2010.06.06. 12:32:36

Szíjjártó már elmondhatja magáról, Látjátok feleim szümtükkel: EGY SZAVAM, VILÁGOKAT RENGET MEG !!!

:O)

bass.gitár 2010.06.06. 12:37:09

@bumboclaat:

Honnan is szalajtottak téged? Járj már az érdekünkben el! Te okos vagy, és széles látókörű! Tegyél már az országért valamit! Kösz!

Fehérvár Kapitány 2010.06.06. 12:37:18

@bumboclaat: Nem teljesen értem, hogy honnan veszed az egy hónapot. Közel négyszer annyi hozzászólásom van mint Neked és ez nem a "fórum" olvasgatás. Ez egyébiránt blog de mindegy. Persze most nem izmozni akarok.

Miért? Nagyban erősödött az amerikai gazdaság?

kvadrillio 2010.06.06. 12:37:54

Most már tudjuk, ha Kósa farkast kiált, Szíjjártó vele üvölt, a bárányok meg az egész világos elkezdenek bé-bé-bégetni !

Fehérvár Kapitány 2010.06.06. 12:38:27

@kvadrillio: Vannak olyan cikkek is, hogy Szíjjártó taszította mélybe az amerikai gazdaságot is.

kvadrillio 2010.06.06. 12:40:21

a bárányok meg az egész világon elkezdenek bégetni........

Rwindx 2010.06.06. 12:41:00

Csak szólnék, hogy BUX indexváltozást évekre visszamenőleg nem pontban nézünk, hanem százalékban, mert csak annak van értelme.
Nagyon nem mindegy hogy 30000-ről esik 2000-et vagy 14000-ről 1500-at.
Egy normális grafikon mást mutatott volna, ugyanis a 2008 év végi esések viszik a prímet, magasan verve a többit, persze ha hangulatkeltés a cél akkor teljesen megértem az információk ilyen formátumú közlését.

Egyébként érdemes megvárni még a jövő hét végét a pálcatöréssel a két jómadár felett, mert még lehet hogy ebből jobban jövünk ki mint ahogyan belecsöppentünk. Ha megnéztétek, akkor láthattátok hogy a figyelem ideírányulásával az egész világ, az elemzőkkel, EU-val, hitelminősítőkkel az élen azt bizonygatta hogy Mo egész jó álapotban van. Kell ennél jobb reklám?

Na most ha hét közepe felé a figyelem ideirányultával fel tud valami konkrétat mutatni a jövőre nézve, és az kedvező lesz, akkor a Forint erősebbre állhat vissza mint ahonnan leesett.
Ha ez nem sikerül a fidesznek, akkor én is azt mondom üssétek az Isten barmait, de egyelőre felesleges elkapkodni. Persze lehet, csak megvan az esélye hogy a végén csúfosan csöndben kell maradni.

Noxin 2010.06.06. 12:42:05

@bumboclaat:
Na ezt pont fordítva írtad:
"ez igaz lehet, de hogyha az ojro annyira fugg az amcsi gazdasagtol, akkor az ottani erosodes nem kellett volna, hogy gyengulest hozzon az ürónak, vagy valamit rosszul ertelmezek? :) "
Igen, ha az USA gazdasági mutatói romlanak, akkor az Euronak erősödnie kellett volna...

Noxin 2010.06.06. 12:43:30

@Rwindx:
"Ha megnéztétek, akkor láthattátok hogy a figyelem ideírányulásával az egész világ, az elemzőkkel, EU-val, hitelminősítőkkel az élen azt bizonygatta hogy Mo egész jó álapotban van. Kell ennél jobb reklám?"

Igen, ha a két jómadár kussban maradt volna...

Fehérvár Kapitány 2010.06.06. 12:44:27

@Noxin: ...a dollárhoz képest. Hiszen az európai gazdaság érzéketlen az amerikai befektetésekre Európában. Ez közismert.

vasgyuszi 2010.06.06. 12:49:07

balfasz balfasz hátán :)))))))

el onnan, amíg tudtok ;)

Várúr 2010.06.06. 12:50:24

@-d(-_-)b-:
Épp az indexen olvasom, hogy az utóbbi pár napban hetvennél több amerikai bank csődölt be, milliárdos államsegélyre szorulnak, stb. Nyilván ez is a Kósa/Szíjártó duó aknamunkája nyomán. Egy Bloomberg nevű főspekuláns cég szerint ennek a két embernek köszönhető az euro gyengülése is. Nem a hét, a hónap, hanem az év vicce. Soros és tsai egyetlen ebéd utáni pukkantása nagyobb büdöset gerjeszt, mint ha a teljes fidesz-vezérkar egy cikluson át fosik. Úgy látszik, ballibék imádják szagolni a szart.

Várúr 2010.06.06. 12:54:03

@Josselin Beaumont:
Várj azzal az elqrással... Gyurcsány, Bajnai & Co. kicsit többet rontott 8 év alatt. Ezt nyögjük, nem az (egyébként torzított) pár mondatot. Spekulánséknak jól jött, de bőven kavarnak enélkül is.

Várúr 2010.06.06. 13:00:05

@bumboclaat:
Vegyél vissza az arcodból te "globális folyamat" (hacsak az emberi hülyeséget és hiszékenységet globálisnak nem tekintjük). Ha igen, állj be a sorba, lépj egyszerre, nyafizz taktusra.

rudebwoi 2010.06.06. 13:00:29

@bass.gitár:

engem hollandiabol szalajtottak, es tenyleg nem vagyok buta, viszont tenyleg szeleslatokoru vagyok, jo emberismero vagy :)

viszont sajnos nem tudok az erdeketekben eljarni, nem vagyok bejaratos az oosterbeek-i bilderberg szallodaba... ... majd a matolcsi baratunk, o a bennfentes ;)

@Fehérvár Kapitány
teljesen off, de mikor is regeltel? az hogy sokat beszelsz nem jelent semmit... ezt csinalja a szijjarto is, oszt megsem mond semmit kozben. lozung, lari-fari... ismeros?

szerinted az us gazdasaga van hatassal az eurora... szoval akkor nem erosodnie kellett volna?! nem kell valaszolni. csak a libsik kepesek egy szavukkal befolyasolni a piacot, mas politikusok erre nem kepesek.

Mindegy, en csak leirom, hogy mit erzek, hogyan tunik innen a tavolbol a hiradasok alapjan... hidd el, olvasok jobbra-balra. Utoljara 1998ban szavaztam, azota nincs vallalhato part a palettan, es en sem vagyok mar ott regota. Azt gondoltok amit akartok, de amit en latok, hogy nem ugy mennek a dolgok ahogy azt a fidesz kommunikalta. Vegigbohockodtak az utobbi 3 hetet, csontvazaztak, kettosallampolgarsagot szavaztak, meg trianon emleknapot. Felre ne erts, nincs ezzel baj, fontos dolog a nemzeti egyseg megteremtese. De amire az istenadta nem igazan kivancsi, arra nincsenek valaszok... Eltitkolt jelentesek viszont _megint_ vannak, a mellebeszeles _folytatodik_, es mar csak remelhetjuk, hogy az elkuras nem.

Ez az en meglatasom, megoldast csak egyet tudok... az egesz selejtes politikai elitet el kene zavarni. Azt, hogy ez mikent kivitelezheto, szinten nem tudom. Kihalni nem fognak, mert mindig kitermelik az utodot, ez mar tisztan latszik, mindket oldalon.

Nem akarok en szemelyeskedni, de ha valaki akkora baromsagot allit, hogy a miniszterelnok szovivojenek, es a part ugyvezeto alelnokenek a szajabol egy olyan kijelentes, hogy hangyapocsnyi eselyunk van elkerulni a gorogorszag altal bejart utat, de azert mi mindent megteszunk... valljuk be oszinten, ez tobb mint meredek. Es most ne csak azt nezd, hogy Te mit gondolsz errol... arra is figyelj, hogy a nemzetkozi elemzok mit reagalnak... mert arra meg mar nagyon odafigyel minden tozsdekufar!

rudebwoi 2010.06.06. 13:04:26

istenadta nem = istenadta nep

rudebwoi 2010.06.06. 13:06:30

@Várúr:

bocsika, mar veszem is vissza ^^

legyen nektek igazatok, en azt kivanom...
en tudok hinni a nyilvanvaloan hazugoknak, egyiknek sem!

Josselin Beaumont 2010.06.06. 13:09:05

@Várúr: részben egyetértek, de Gyurcsányt és Bajnait nem venném egy kalap alá. Míg az előbbi rendesen elkúrta, az utóbbi sokat tett a gazdaság talpraállításáért és aki ezt vitatja nem igen lát ki a szemellenző mögül. Bajnai a legtöbbet hozta ki a helyzetből ezt mindenholl elismerik a berögzült fidesznyikeket leszámítva.

Ennek a pár ostoba nyilatkoztanak az árát meg mindannyian szépen megfizetjük, ha nem sikerül helyrehozniuk, mikor az aktuális törlesztőrészlet csekkjét megkapjuk a devizahitelünkre, vagy amikor az autóval beállunk a bezinkútra tankolni...

Fehérvár Kapitány 2010.06.06. 13:09:16

@bumboclaat: Múlt évben regeltem ezt a nicket valamikor, asszem' ősszel. Nem vonom és eddig sem vontam (Vona-tam hehe) kétségbe azok véleményét akik a Fideszt balf@sznak nevezik az eddigi tevékenységük alapján. Kizárólag Szíj és az eur árfolyamának kapcsolatát firtatom. Különösképpen azért, mert Mo nem része az eurozónának, ezért segélyezni sem fogja az EU ha szükséges.

Fehérvár Kapitány 2010.06.06. 13:10:19

@Fehérvár Kapitány: elnézést, még akkor sem ha szükséges Vóna. nyehe

Fehérvár Kapitány 2010.06.06. 13:11:34

@bumboclaat: nem, bocs, ez év februárban. Az másik vót.

Ohmygod 2010.06.06. 13:12:03

mesÜge-nél a pont.

A Szíjjártó és Kósa fanoknak hiába magyaráztok itt. Menthetetlenek, akárcsak az ország.
Még egypár nagy koppanás kell nekik, hogy valami kis fény gyúljon az agyukban.

Örültem ,hogy 2/3-al nyert a fidesz, - nekem is köszönhetően, de most kurva nagyot csalódtam bennük. Így elbánni az emberekkel és az országgal...

mistertwister 2010.06.06. 13:15:06

BRÉKIN NYÚZ:

Kósa és Szíjjártó bedönti az amerikai bankrendszert is. :)

Újabb bankok mentek csődbe az Egyesült Államokban

Index/MTI
2010. június 6., vasárnap 10:37 | Frissítve: 2 órája
A csődöt jelentett bankok irányítását az állami betétbiztosítási alap veszi át, a betétesek kártalanítása több, mint 300 millió dolárba kerül.

ladislaus 2010.06.06. 13:18:38

ekkora faszsagot leirni... az hogy arrol beszelnek hogy szarban vagyunk az igaz. ok, kimondjak, a londoni broker meg nyomja a SELL gombot. Ha nem mondja hogy szarban vagyunk - akkor a ballib media nyomja hogy elhallgatnak. Ha elkeni a szart es hazudik? Akkor fleto nyomja hogy igen igen...
hat ennyire dilettansok vagytok mind ott a liberalis idiota mediumoknal!

ladislaus 2010.06.06. 13:21:19

@Ohmygod: konyorgom kivel bant el Kosa meg Szijjarto?? Orszaggal, emberekkel??? Az EUR arfolyama majd csokken es nem a tegnap elotti arfolyamon szamoljak ki a kovetkezo havi trolesztojet egy devizahitelesnek!!!
Ezt ertsetek mar meg! Mediahepp az egesz amit itt irogatnak ezek a berbloggerek akik indexes ujsagirok alneven. Puhany kocsog mind, hozzanemerto banda!

Várúr 2010.06.06. 13:24:06

@Josselin Beaumont:
Bajnai nadrágszíjat húzott EU/IMF parancsra (tán saját józan esze alapján is). Előtte Qrcsány gazdasági minisztere, nemzet fejlesztési fővezér, stb. volt. Ha valamit helyrerakott, az a saját elbaszása, külső segítséggel. Ez olyan, mintha falnak vezetném a kocsit, majd hitelből másokkal megjavíttatnám. Még egyszer: Szíjártó szóvivő, Kósa pártalelnök. Ürügynek jó lehetett pár mondatuk, de a forintgyengítést mások, másutt, meg meggondolások alapján döntötték el. Lesz még bőven ilyen ballib nyafi, majd a Ft.- erősödésekor, merthogy az az exportot drágítja. Hasonló sivalkodás fogadná, ha mondjuk az ezüsttallért vagy az aranykoronát újra bevezetnénk.

ne most 2010.06.06. 13:25:57

@ladislaus: aki másnak kárt okoz, köteles azt megtéríteni

rudebwoi 2010.06.06. 13:26:52

Pedig van kapcsolat, megha nem is olyan direkt, mint azt elsore gondolnank...

mindenkeppen szerencsetlen kijelentes, mind kosa mind szijjarto habogasa, leginkabb mert reszben igaz, az orszag meg mindig a szakadek szelen egyensulyoz - hogy egy kis dramaturgiat is vigyunk a dologba - es az altalad is emlitett nemzetkozi bankarok bizony minden apro lehetoseget megragadnak, hogy facsarjanak egyet magyarorszagon (ami kozvetlenul a nepen csapodik le, meghozza igen hamar). Azutan szivesen adnak majd meg kolcson, attol egyet se felj. Csak gyozze a nep visszafizetni. Tehat ha jon egy ilyen kis lehetoseg, (megha oly bagatellnek is tunik, hiszen ilyen lozungokra mar szinte fel sem kapjuk a fejet olyan jol lettunk kondicionalva az elmult par evtizedben) tehat a lehetoseget ustokon ragadjak, es meg lejjebb rantjak az orszagot a mocsarba... mert ok ebbol elnek. Hiteleznek, meghozza nem is olcson. Raadasul manapsag gorogorszag emlitese is hidegrazast okoz a befektetoi korokben, ez most meg is latszik a megugrott kockazati felaron...
Egy szo mint szaz, attol nem felek, hogy tonkremegyunk. Ha szeretetcsomagot nem is, de kolcsont az kis latszat szajhuzas utan barmikor ad az imf bunbanda. Szerintem. :)

Josselin Beaumont 2010.06.06. 13:28:31

@Fehérvár Kapitány: Mindegy, hogy nem vagyunk az eurózónában, attól még az EU tagja Magyarország és hatással vagyunk az EU gazdaságára. Ebben a gazdasági helyzetben a piac különösen érzékeny minden bejelentésre, hírre. És ha csak felmerül annak a lehetősége, hogy az EU tagállamainak még egy csődőt meg kell finanszíroznia, az hatással lehet az euro árfolyamra. nem nagy mértékben, de összeségében belejátszik.
Ha te mondjuk egy tajvani boltos vagy, és a megtakarított millióidat euroba fekteted mert jó az árfolyama. és reggel a The Economist-ot olvasva azt látod, hogy görögország csődje után, a magyarok bejelentik hogy csődközelben vannak mint a görögök, nem adod el az eurodat és inkább veszel dollárt addig, míg ki em derül mi a helyzet?

Fapuma (törölt) 2010.06.06. 13:29:20

Várom a cikket Kósa /v. bárki más/ és a Mexikói-öbölben történt olajszivárgás összefüggéséről, amit persze Obama ír meg Bajnainak levélben...
Abban benne lehetne, hogyan bántak el a magyar betyárok az USA gazdaságával is, na az ütne, ezt írjátok meg fiúk. Csak a helyesírásra ügyeljetek ám!

Noxin 2010.06.06. 13:30:25

@Fehérvár Kapitány:
Viszont része az európai úniónak, de nem is ezért segít, hanem mert addósághalmazban élünk.
A lakáshitelnél a bank jobban jár, ha nem kell elárvereznie a házat, hanem az adóst olyan pályára tudja állítani, ahol van kilátás a hosszútávú megoldásra.
És ez nem csak a banknak jó, hanem az adósnak is.
És pár szó az öszefüggésekről, bár látszólag nem ide tartozik, Németországban minden 5. ember közvetve az autógyártáshoz kapcsolódó munkakörökben dolgozik. Az autógyártást nem azért kellett megmenteni, hogy a gyáraknak nem maradjon a nyakán a sok autó és a részvényesek sírjanak, hanem az ország gazdasága múlt rajta.
Igen, sajnos Magyarország csődjének lebegtetése az egész EU-ra hatással van. Mert a kisrészvényesek, pl. a távoli Amerikában elkezdenek megszabadulni az itteni papirjaiktól, amikből a hiteleink vannak...
Olyan meg nincs hogy a két világgazdaságot meghatározó pénz közül csak az egyik valuta lenne hatásal a másikra, ez közismert :-)

Fehérvár Kapitány 2010.06.06. 13:41:06

@Josselin Beaumont: @Noxin: oké oké. De miért írjátok azt, hogy az EU segíteni fog Magyarországnak ha baj van? Vagy miért hiszi azt a piac? Én úgy tudom, semmiféleképpen nem fog segíteni, mert ilyesmi az EU-ban nincs - pláne nem egy olyan ország esetében ahol nem az EUR a fizetőeszköz. Az adott országnak kell konvergenciaprogramot készíteni (valahonnan ismerős). Amennyiben ezt nem teszi meg, az EU visszatarthatja a támogatásokat (SA, stb.), bár erre még nem volt példa. Nem?

Fehérvár Kapitány 2010.06.06. 13:43:09

@Fapuma: Azt nem találod furcsának, hogy a BP részben elállította az olajszivárgást Kövér hajlevágása után? Erről már korábban esett szó egy másik posztban. :-)

Fehérvár Kapitány 2010.06.06. 13:52:00

@Fapuma: Szeretnék egy cikkel kedveskedni... Amerika is miattunk... nyehe

portfolio.hu/cikkek.tdp?h=1&k=2&i=134144

Josselin Beaumont 2010.06.06. 13:52:06

@Várúr: Rövid az emlékezeted. Bajnai önkörmányzati miniszter volt mikor az "elkúrás" évei mentek, így aligha varrható az ő nyakába. Azután lett gazdasági miniszter amikor Gyurcsány kissebségi kormányzásba került és amikor kiborult a bili, hogy szarban a gazdaság és kitört a világválság, és megszorító intézkedések kellenek. Gyurcsány és Bajnai akkor állapodtak meg az EU-val a költségvetési megszorításokról, majd mikor Gyurcsány megbukott, folytatta az irányvonalat...
Mellesleg megjegyzem, mikor anno Gyucsány pénzért kuncsorgott az EU-nál, tett egy javaslatot, hogy különítsenek el a tagállamok 200 milliárd eurot, a gazdasági válság miatt bajban lévő tagállamok megsegítésére és az euro megvédésére, de akkor mindenki kiröhögte, hogy mit képzel már. erre rá másfél évre az EU-nak 500 milliárdjába került az euro aláducolása a görög válság miatt, mert nem voltak felkészülve. Erre már kevesen emlékeznek...

Josselin Beaumont 2010.06.06. 14:04:19

@Fehérvár Kapitány: Azért lenne kénytelen, mert ha csődbe jutnánk, sokkal többe kerülnénk az EU-nak, mintha kisegítenének. pl. vissza nem fizetett adósságok, elvesztett piac (még ha kicsi is), az ide befektetett EU-s tőke elvesztése, multi cégek veszteségei stb... Az Eu egy globális gazdaság, eurozóna ide vagy oda.

racshorak 2010.06.06. 14:09:54

@Rwindx: Ez lenne az egyetlen elfogadható forgatókönyv, már amennyiben nem a legegyszerűbbet néznénk, jelesül, hogy elkúrták. Ami egyébként mindenkivel előfordul, amikor egy országot irányít...Azért csak "lenne" elfogadható, mert ha ez egy előre megfontolt manőver volt, akkor az eredménytől függetlenül, a kockázat mértéke, amit végrehajtás közben vállalni kellett hozzá messze meghaladja az ország lakossága nevében vállalhatót. Egy kormánynak nem brahista megoldásokat, hanem prudens politikát kell folytatnia, még akkor is, ha annak a várható haszna kisebb.

Felvetném még valamint, hogy ha valaki tudott ezekről a nyilatkozatokról előre, és (bennfentes) pozíciókat alakított ki a tőzsdén nagyon-nagyon szépen kereshetett egy nap alatt. Gondolom ez ügyben lesz valami vizsgálat, mostanában nagyon aktív a gazdasági rendőrség is, meg a Tőzsde elnöke is biztosan felvetette ezt azon a kormányülésen, amin résztvett a hétvégén.

Fapuma (törölt) 2010.06.06. 14:12:43

@Fehérvár Kapitány: Ne nyehehezzél, nem vagy te ló. Hallod, te tényleg azt hitted én erről vitázni fogok bárkivel EZEN a "blogon"?

Itt élek Észak-Amerikában és sajnos az EUR lejtőn van jó ideje. A mostani árfolyam nem új, két hete arról írtak, hogy 1,11-re várják az EUR/CAD árfolyamot. Hol volt akkor FIDESZ?

Kandabula 2010.06.06. 14:13:44

Itten kérem egy országgal játszanak!

ladislaus 2010.06.06. 14:16:55

@Fehérvár Kapitány: hat akkor USA nagy szarban lehet ha Mo. megdonti a gazdasagat... :)

Fehérvár Kapitány 2010.06.06. 14:17:30

@Josselin Beaumont: Szerintem az EU nem pénzintézet. Ergo segíteni sem tud. Az EKB szerintem csak az EUR-ral és az eurozónával foglalkozik. Ezek funkcionális szerep, tehát nincs olyan, hogy én most kivételesen a magyarokat fogom defibrilálni a forintjukkal együtt. Adósságunk elsősorban az IMF felé van. Azzal hogy hogy az EU ide befektető multikat támogat akár közvetve is, sérti a versenyjogot - ezért tilos->EU direktíva. Miért nem fektetett Kínába? So... szerintem ha államcsőd lenne, megint az IMF-hez lehetne csak fordulni. Rájuk viszont él az amit írsz. De az IMF láthatóan nem aggódik, legalábbis erről nem olvastam sehol.

Bikfenc 2010.06.06. 14:17:41

Döbbenetes kommentek!
Na most kezdtem igazán félni!
Hogy nyert a Fidesz, Jó, Bíztam benne, nekilátnak a fiúk!
Keményen rendbe rakják az országot!
Kell is!
Ok!
Szíjjártótól nem vártam mást, nem csodálkoztam.
De hogy ennyi fidesznyik így megmagyarázza a világot nekem!
Na ez döbbenetes!!!
Mi lesz itt később???

ladislaus 2010.06.06. 14:18:32

@Fapuma: meg varjunk ezzel az 1,11 EUR/CAD-al... juliusban 2 het Toronto :)))

ladislaus 2010.06.06. 14:19:45

@Bikfenc: varjal, nem a fidesznyikek magyarazzak meg a vilagot hanem indexek... meg a hasonlo szakember...

Fehérvár Kapitány 2010.06.06. 14:21:43

@Fapuma: Elnézést a nyehért. :-) Honnan tudod hogy nem vagyok ló? Kikkérem magamnak. Én ló vagyok. Szép hosszú lábaim vannak és nagy ... @

Kész, a vitát lezártam. Legyakjuk a világot és kész. Miközben nincs államcsőd, csak Kósa meg Szíj baromságokat beszél. Bezzeg amikor kéne' akkor nem vagyunk ilyen fontosak. Accsudába.

Bikfenc 2010.06.06. 14:27:17

@ladislaus: Igen a fehér az lehet fekete is és nézhetem fehérnek is a feketét.
Csak az nem mindegy, hogy én mit látok, és mit KELL látnom.
Na ettől félek én!

Léopold 2010.06.06. 14:31:48

@mesÜge:
@Ohmygod:
"nyilván itt is mindenki segghülye manipulátor... "
Jól látod: veletek együtt.

"VERONIKA GULYAS and and MARGIT FEHER in Budapest"
A bértollnokok két itthoni díszpéldánya.
(Még írni sem tudnak: "and and".)

Munkásságuk másik gyögyszeme:
index.hu/gazdasag/kipukkadtlufi/2010/04/30/lovagi_torna_orban_vs_simor/?cp=2
By Margit Feher
Cartoon by Budapest reporter Veronika Gulyas

Fehérvár Kapitány 2010.06.06. 14:34:18

@Léopold: HÁHÁ... ötös... nem is figyeltem...

Rwindx 2010.06.06. 14:43:26

@racshorak:
Nem állítom ha ez a lehetőség lenne a valós, akkor ez egy teljesen támadhatatlan dolog. Viszont azért ez esetben brahistának sem gondolnám.
Egy másik blogon felvetült annak a gondolata hogy esetleg tutira mennek azzal hogy betömik az államháztartási hiányt a magányugdíjpénztárak államosításával. Egyrészt erre utalhat Kósa megjegyzése, az alkotmányos felfüggesztésről (magántulajdon védelme), másrészt aki figyeli a híreket, akkor ez már korábban szóba került mint lehetőség. Ennek a több mint 2000 milliárd Ft-s forrásából kb felét be tudják vonni mint egyszeri összeg a költségvetésbe (ami nincs állampapírokban), ami gyakorlatilag kinullázza az idei költségvetési hiányt. A következő években pedig extra bevételt fog jelenteni a nyugdíjjárulék befizetések kapcsán. Ha mindehhez társul egy nyugdíjrendszer reform, mondjuk a korábban emlegetett svéd modelhez hasonló rendszer bevezetésével, akkor teljesen el is fogadható. Erről is hallhattunk a választások előtt. Ha pedig költségvetés egyensúlyi oldalról nézzük, és ezáltal elemzői/befektetői/spekuláns szemmel akkor lehet készülni a Forint drasztikus erősödésére.

Ha ezt így együtt lépik meg, akkor a szokásos itthoni jajveszékelőkön kívül senkinek egy szava sem lesz. Továbbá brahinak is nehéz lesz nevezni.

Természetesen mindez ebben a pillanatban csak játék a gondolattal, túl kevés az információ.

Karipapa01 2010.06.06. 15:13:04

Jobban szerettem volna, ha a poszt címe: Szíjjártó esett az euro miatt!

Fapuma (törölt) 2010.06.06. 15:15:20

a fideszesek újabb rémtette:

"Három bank jelentett csődöt a héten az Egyesült Államokban, velük együtt az idén bezárt bankok száma már 81-re emelkedett."

pár baromarcú mindjárt megmagyarázza.

ladislaus 2010.06.06. 15:24:13

@Fapuma: OV volt a tettes tuti! Mert nem homokzsákot pakol hanem Brüsszelbe megy.
:)

safranek 2010.06.06. 15:44:34

Érdekes volt látni OV arcát, amikor kijött Barosso-tól. Nem látszott rajta a szokásos önelégült, nagyképű vigyor, inkább az ijedtség! Azt hitte kimegy és hasra esik előtte az EU vezetése amikor előadja terveit. Nem így lett. pedig én már össze is aprítottam a fakerítést, és rendeltem Gyulait :o)

hazug fidesznyik (törölt) 2010.06.06. 15:53:37

Ennek a köcsög Sz. Papagáj Péternek eléggé fel van csúszva a homloka. Előfordulhat, hogy valamelyik lelkes devizahiteles addig üti majd a fejét, míg beszűkül benne a tudomány. Fogadni merek, hogy egy ideig ez a barom nem megy ki egyedül az utcára. Azt hiszem, hogy a másik suttyó paraszt sem fog hamarosan beszédet mondani valami nemzeti agyfosáson...

sanyix 2010.06.06. 15:58:36

ja szíjjártó miatt esett az euro, de még lesz rosszabb is, üstökösök, kénköves eső, szupervulkán kitörés, világjárvány, mint a zorbán és a bandája miatt. Igazából a zorbán egy időutazó ő volt hitler is, és sztálin is .... ja sztálint ezen a blogon szeretni kell, ő is igazi szociáldemokra becsületes ember volt aki értékalapú közösséget épített :D

-d(-_-)b- 2010.06.07. 14:48:08

@Josselin Beaumont: Látom, nem nagyon érted, hogy gondolkodik egy normális gazdasági szakember. Ő nem a tévé alapján dönt, hanem felhyvja a politikust, és megbeszéli vala, hogy hogy is mennek igazából a dolgok. Aki egy tévéhír alapján bepánikol, az rosszabb, mint egy amatőr.
süti beállítások módosítása