Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Mikor mond le Lendvai Ildikó?

2010.04.25. 19:15 | szocdemman | 17 komment

Címkék: mszp 2010 voks10

Múlt héten már kiszivárgott, hogy Lendvai Ildikó a választások után le fog mondani. A kérdés az, hogy már ma este megteszi ezt, vagy megvárja vele a hétfő délelőttöt. Arra is kíváncsi leszek, hogy csupán a pártelnök távozik, vagy a párt egész vezetése veszi az irányt? Valamilyen szinten ugyanis felelősséget kell vállalni a történtekért, és ehhez nem biztos, hogy elég Lendvai lemondása.

Ugyanis kár szépíteni: az MSZP igen komoly vereséget szenvedett. Ennek fő okait szerintem nem  az elmúlt egy év kormányzati intézkedéseiben, a válságkezelésben keresendőek. Ennek sikerességét jól mutatja például a forint árfolyamának stabilizálódása és számos külföldi lap elismerése.

Le lehet írni azt az üres mondatot is, hogy az MSZP-nek meg kell újulnia, és ennek első lépése a pártelnök távozása. De ez fabatkát sem ér, ha a következő pártvezetés nem fog tudni szembenézni és radikálisan változtatni a múlt hibáin.

Lendvai Ildikó nagyon nehéz időben vállalta az 'árvízi hajós' szerepét az MSZP-ben. Mint ismeretes, Gyurcsány lemondása után egyedüli kompromisszumos jelöltként vállalta el az MSZP rányitását. Megválasztása után pár hónappal igen komoly zakót kapott az MSZP az EP-választásokon: 17%-kal második lett, és még a Jobbik ott lihegett a nyakán. A betli után sokan azonnal az új vezető fejét szerették volna, de végül nem került sor tisztújításra, a párt inkább a válságkezelő intézkedések támogatására és a 2010-es választásra koncentrált.

A párt bázisa és nepszerűsége komoly mértékben megcsappant, és októberben már csak 10 százalék körüli  eredményt mértek a közvélemény-kutatók. Akkor úgy tűnt, hogy ez a második helyre sem lesz elég. Innen sikerült a kampányban majdnem megduplázni a szavazóikat. Hozzá kell tenni azt is, hogy a média istene sem feléjük fordította most az arcát, sőt.

Lendvai távozása után az utód Mesterházy Attila lehet. Már a héten is jelezte Lendvai, hogy ő Mesterházyval dolgozna szívesen tovább. A miniszterelnök-jelölt annak az új generációnak a tagja, akik a múlt nyáron már jelentkeztek a megújulás megkezdésére.

Ebbe a képletbe csupán Gyurcsány Ferenc kavarhat be. Rengeteg pletyka kapott lábra már a választások alatt Ferenc sorsáról. Először azt lehetett hallani, hogy főpolgármester-jelölt lesz, majd azt hogy saját frakciót alapít, után pedig hogy ő lesz újra az MSZP elnöke… A kampányban Mesterházyról bebizonyosodott, hogy alkalmas pártelnöknek. Gyurcsány népszerűségének mélyrepülése komoly pontokat von le az ő esélyeiből, már ha valóban elnök akar lenni.

Amit elsőnek tisztáznia kell az MSZP-nek, az, hogyan is fog viszonyulni értékeihez, a többi párthoz és az Orbán-kormányhoz. Majd ehhez kell megtalálni a hiteles képviselőt. A szenvedélyes vagy a nyugodt vezetőt…

· 3 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr221950642

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: MSZP: Mi leszel, ha kicsik leszünk? 2010.04.25. 20:26:53

Múlt vasárnap óta a szocialistáknál minden arról szól, hogy kiből mi lesz a választások után. Minden nyilatkozatot, eseményt ezen a prizmán keresztül érdemes szemlélni. (Fotó: Barakonyi Szabolcs/Index) Az MSZP a választáson óriásit bukott: a kor...

Trackback: MSZP: Mi leszel, ha kicsik leszünk? 2010.04.25. 20:26:35

Múlt vasárnap óta a szocialistáknál minden arról szól, hogy kiből mi lesz a választások után. Minden nyilatkozatot, eseményt ezen a prizmán keresztül érdemes szemlélni. (Fotó: Barakonyi Szabolcs/Index) Az MSZP a választáson óriásit bukott: a kor...

Trackback: A Bosszú 2010.04.25. 19:18:41

zsazsu4Világpremier!Az Örülünk, Vincent Filmstúdió büszkén bemutatja A Bosszú című filmjét. A meghökkentő filmalkotás, három parádés percben folgalja össze a koalíciós szakítástól a Fidesz lehengerlő győzelméig terjedő folyamatot. A főszerepben: John C...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kivlov 2010.04.25. 20:38:09

bebújhatna már a föld alá a szerencsétlen idiótája...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.04.25. 20:42:44

A lemondást Lendvai épp MOST jelenti be a köztévén. Megy az egész elnökség.

dean23 2010.04.25. 20:43:16

Óóóóóó óóóóó igen! Igen! Igen! Bye bye boxoxmaca!!! :))))

Peppone Botazzi 2010.04.25. 20:50:20

Legalább elsírhatta volna magát, micsoda estém lett volna :D Új elnök jön majd a kongresszuson. Na vajon ki jön vissza???????

Kivlov 2010.04.25. 20:53:08

nem gondoltam volna, h lendvai feje valaha is okozni fog egy fél orgazmust is.
de az előbb majdnem sikerült neki. :)

"igen, igen..."

indapass90210 2010.04.25. 21:01:55

"Amit elsőnek tisztáznia kell az MSZP-nek, az, hogyan is fog viszonyulni értékeihez,"

Azokat az értékeket nagyon jó lesz, ha visszanokiadobozolják a békávéhoz!

eml 2010.04.25. 21:06:15

Már rég le kellett volna mondania. Ezen bukták a Fidesz 2/3-át. Ő, Lendvai Ildikó személyesen felelős érte, hogy a Fidesznek meglett a 2/3. Ha lemond, és látják az emberek, hogy végre nem mutyiznak a szocik, akkor többen elmennek.

A tisztujító menetrend ismertetése ismét a mutyi magasiskolája.

Psyman 2010.04.25. 21:17:33

Gyurcsány visszaültetése a pártelnöki székbe kétélű fegyver lehet. Tény, hogy karizmatikus vezető, Mesterházy dadogó kisfiú mellette. Ugyanakkor egyértelműen az ő kormányzása juttatta a tönk szélére az országot, ezzel állandó támadási felületet kinálna ellenfeleinek. Ráadásul ha a Fidesz netalán jól kormányozna, akkor az egyetlen műfaj, amiben Gyurcsány zseniális - nevezetesen, hogy terítsük szét a felelősséget úgy, hogy a másik pártra minél több jusson, miközben magunkat, mint az egyedüli tisztánlátókat állítsuk be - egész egyszerűen alkalmatlan fegyver lenne a politikai ellenfelekkel szemben.

Mr. Acid 2010.04.25. 21:18:40

Áh, Mesterházy, mint utód? Tök súlytalan, jellegtelen ember az! Ráadásul a következő 4 évben tovább fog csökkenni az MSZP nyugdíjas tábora. Szép lassan el fognak tűnni a süllyesztőben. Nem kár értük.

virtual landscape (törölt) 2010.04.25. 21:18:49

Gyurcsány kifosztja és lenyúlja a Pártot. Már előre élvezem, ami jön :)

virtual landscape (törölt) 2010.04.25. 21:21:07

@Mr. Acid: Inkább gyorsan tűnjenek el, teljesen feleslegesek. Gondold el, a NSDAP utódpártja (reformánácik) 1965-ben mit keresett volna egy NSzK-beli választáson???

kultúrpesszimista 2010.04.25. 21:22:36

márha = már ha

amúgy jó poszt
és örülök, hogy lezárult egy gyalázatos korszak
remélem a következő nemesebb lesz, már nincsenek illúzióim... vér nem válik vízzé

2010.04.25. 21:36:23

kicsit irrital ez a mindenhol hallhato megujulas, meg a vezetok felelossege, az ertekek ujragondolasa, stb emlitese is.
megitelesem szerint az utolso talpasig itt a becstelenseg, haszonszerzes, lopas, lenyulas, megkerulhetetlenseg minden dontesben, egyszemelyi, korlatlan, szubjektiv, akol aljanak kedvezo donteshozatalok es ezek gyakorlasahoz elszant hatalomban maradasi kenyszer volt jellemzo csak.
Az elvek, a hangoztatott baloldali ertekekbol levezetheto javaslatok, programok, tezisek - visszakovethetoen - csak a fentebb emlitett gazembersegek marketing elemei, ures szolamok, propaganda es parasztvakitas volt.
Szamomra erthetetlen, hogy ilyen ordas es nyilvanvalo hazugsagok utan, leleplezett csalasok-lopasok utan, azok utan, hogy tobbszor a kiszivarogtatott felvetelekbol kiderult mit is gondolnak valojaban es mire is tartottak a tobbi embert, a magyar allampolgart, a szavazot, mik is voltak a valodi inditekaik meg van ember, aki rajuk szavaz.
Elobb csak kiszivarogtatott anyagokbol, majd mar nyilvanosan is tobbszor rajta lehetett kapni sok-sok melyen "tisztelt" politikust, hogy magukat minden erkolcs es torveny felettinek gondoljak es ezert szazezreknek a hatan allva mindent megtehetnek. Es meg is uszhatjak. Es ahelyett, hogy a nepharag utolerne oket, meg mindig ugy gondolnak rajuk, mint tisztesseges vezetokre, akikre sorsokat, eleteket, vagyont lehet es kell is bizni...
Es akkor ne is beszeljunk azokrol az ugyekrol, ahol csak a szimpla es teljesen nyilvanvalo tudatlansaguk, cinikus butasaguk vezetett szornyu eredmenyekre, defektes torvenyek megszavazasahoz.

Szerintem az uj garnitura ugyanaz a garnitura lesz, mas szovegezessel, mas fellepessel talan. De akkor is csak ugyanannak a seregnek a masodik sora. Ha nem is voltak eloterben, biztos vagyok benne, hogy ugyanazt a csinaltak mint "a nagyok" - kisebb mertekben, mert nem fertek oda, vagy nagyobb leptekben, mert nem voltak szem elott.
Kutyabol nem lesz szalonna. Foleg, ha imad kutyanak lenni.

(UI: nem a fidesz vagy mas part ellenfenyeben irtam, nem protezsalok senkit. A tisztesseg es becsuletesseg, alap emberi ertekek alapjan tartom ezeket az embereket megvetendoknek es ertetlenkedek, hogy lehet tamogatni oket szemernyit is.)

turboczi 2010.04.25. 22:01:07

Nem tudom, mikor járunk jobban. Rövid távon persze jobban kielégítené a bosszúszomjunkat, ha lemondanának és a töketlen Ati (mögötte Laci bácsi és Ildikó néni) helyett komplett új gárda jönne, de félek, hogy ők esetleg tényleg elhitetnék az emberekkel, hogy megújultak. Pénzük lesz a marketingre, az tuti.

Úgyhogy én most azért szurkolok, hogy inkább maradjanak a kövületek. Akkor a mostani átszavazóik is tudni fogják, hányadán állnak, a nyugdíjasok egy része tényleg megboldogul, és 4 év múlva a szocik nem fognak komoly veszélyt jelenteni. Hogy aztán megújulnak-e, az engem már nem fog izgatni.
süti beállítások módosítása