Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Gumikesztyűben, de átszavaznak az LMP-sek?

2010.04.22. 11:58 | szocdemman | 3 komment

Címkék: választás mszp 2010 lmp

Nem lesz alacsonyabb a részvétel a második fordulóban sem, állítja egy, az atv.hu birtokába jutott fókuszcsoportos kutatás. A a választói magatartást vizsgáló dokumentum szerint azon LMP-s szavazók többsége hajlandó átszavazni a szocialistákra – akik végig gondolták, hogy a Fidesz kétharmadát racionálisan csak az MSZP-s jelöltek győzelme tudja megakadályozni. Érdekes eredmény mutatnak a számok, ahol gyengült a szocialista párt, de kiesett az LMP, ott a zöldek számára egyre szimpatikusabbak a balos jelöltek.

A kép forrása

Egy részük így is szoci jelöltre szavazott

Megállapítható az, hogy az LMP szavazók sajátos logika szerint választanak. Alaphelyzetben megosztanák szavazataikat az MSZP, a Fidesz és saját pártjuk jelöltje között, de a kétharmados Fidesz győzelem hallatán rögtön megnő a szocialista jelöltre való szavazási hajlandóságuk. Listás támogatóik egy része eleve az MSZP egyéni jelöltjére szavazott (így tett az MDF-szavazók egy része is), és azon körzetekben, ahol a „zöldek” nem indítottak jelöltet, főként MSZP-s politikusra adták voksukat.

Mennyit ér a LMP átszavazás?

A helyzetet bonyolítja az, hogy a Fidesz pártválasztói megint aktívabbnak mutatkoznak, mint az MSZP szavazói. Ők, - akik amúgy rendszerint az utolsó pillanatban kapcsolnak – jelenleg 80 százalék fáradna az urnákhoz, míg a fideszesek 91%-a. Ennek ellenére az MSZP abban reménykedik, hogy végül szignifikáns LMP szavazót tud a maga oldalára állítani. Nem alaptalanul gondolják ezt.

A baloldal nem fanyalog

Meglepő, hogy a Fidesz kétharmados többségét a többi párt szavazói nem tartják célszerűnek, az LMP szimpatizánsok a leginkább elutasítóak a kérdést illetően (81 százalék), de hasonlóan látják a parlamentből kihullott MDF-szavazók is. Az MSZP-sek 70 százaléka komolyan aggódik a Fidesz egy párti egyed uralma miatt. Jó jel azon LMP-s jelölteknek, ahol a szocik visszaléptek a javukra, hogy az MSZP-s szavazók örültek a legjobban az LMP sikerének, így mindenféle fanyalgás nélkül átszavaznak a zöld (mi)csodára.:)

Tizenhárom

Matematikailag, tizenhárom budapesti és két csongrádi egyéni választókerületben az LMP és az MDF jelöltjeire (illetve jelölt híján listájára) szavazók együttes százalékaránya nagyobb, mint a Fidesz és az MSZP közti különbség. Ezen körzetek egy részében tehát elvileg lehetne még fordítani. (Emlékeztetőül: 2002-ben a Fidesznek is sikerült közel 15 százalékos hátrányt lefaragnia.)
 

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr911942245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

troll · http://picsogo.blog.hu/ 2010.04.22. 12:57:03

Álmodozunk, álmodozunk?

A maszop a legelutasítottabb csoportosulás, ezen nem változtat semmi. Látnád, miskolcon hogy kaparnak a nyomorultak. Már legszivesebben ki se írnák hogy mszp.

A lkegtöbb emberből gyűlöletet vált ki ez a betűcsoport.

ZöldMarci 2010.04.22. 14:00:47

@troll: Miskolcról nekem a "jófej jobbikos" Szabó Attila jut eszembe:

piroslapok.blog.hu/2010/04/17/a_sokadik_jofej_jobbikos

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2010.04.22. 22:49:54

Ebben a remek posztban sikerült felfedezni, hogy a tyúxar nem robban - gratulálok!

"Érdekes eredmény mutatnak a számok, ahol gyengült a szocialista párt, de kiesett az LMP, ott a zöldek számára egyre szimpatikusabbak a balos jelöltek."

Sokak számára megdöbbentő lehet, de ott, ahol kiesett az LMP, a Jobbik áll a harmadik helyen. Ragozzam, vagy lassan dereng? :3

(Amúgy imádom ezt a blogot! Mindig megnevettet! :DDD)
süti beállítások módosítása