Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Szoci érvek az LMP ellen és mellett

2010.04.14. 11:48 | szocdemman | 1 komment

Címkék: budapest mszp 2010 lmp voks10

A tegnapi nap legnagyobb pártpolitikai kérdése az LMP javára történő egyoldalú visszaléptetések voltak. Egy egyik Mszp-s platform röviden összefoglalja ennek az előnyeit és hátrányait, majd igyekszik állást foglalni a döntésről.


A visszalépés mellett szóló érvek:


1. Ez is egy kísérlet arra, hogy megakadályozzák a Fidesz kétharmados többségét, amely a demokrácia érdekében gyakorlatilag első számú stratégiai érdek. Ugyanis, a kétharmados törvények módosításával a Fidesz meg tudja nyirbálni például a sajtó- és médiaszabadságot, ellenőrzése alá tudja hajtani az Alkotmánybíróságot, a Legfelső Bíróságot, a hosszú távú hatalmi érdekei mentén tudja átírni a választási törvényt, az önkormányzati törvényt, a "listázási érdekeit" figyelembe véve tudja átírni az adatvédelmi törvényt, stb.)


2. Az LMP egy alulról szerveződő demokratikus szervezeti felépítéssel és felfogással rendelkező párt. (Például, a két jobboldali párttal ellentétben és az MSZP-hez hasonlóan a párttisztségviselőket, képviselő-jelölteket, polgármesterjelölteket a helyi szervezetek alulról választják, és nem az országos vezetőség jelöli őket ki központilag.) Teljesen világos, hogy demokráciafelfogásban, együttműködőkészségben és kommunikációs stílusban az LMP sokkal közelebb áll az MSZP-hez, mint a Fideszhez. (Ez még akkor is határozottan állítható, ha a pillanatnyi stratégiai érdekük azt diktálja, hogy megkülönböztessék magukat a szocialistáktól). Sőt, az is egyértelműen állítható, hogy az LMP politikája közelebb áll a szocikhoz, mint amennyire az MDF állt és akár vita tárgya lehet még az is párton belül, hogy közelebb áll-e, mint amennyire az SZDSZ állt (persze más irányból és más szempontok alapján).
3. Teljesen világos, hogy az elkövetkező 4-8 évben az MSZP (sem az LMP) egyedül nem lesz képes felvenni a versenyt a jobboldal erőivel (a Jobbikkal és a Fidesszel), és egyértelműen szövetséges(ek)re lesz szüksége. (Efféle szövetségek nélkül, a Fidesz ősszel akár az összes önkormányzat felett is átveheti a hatalmat.) Az LMP "szövetségessé puhításának" ez mindenképpen egy jó első lépése lehet.

 


Az egyoldalú visszalépés ellen szóló érvek:


1. Ez hosszú távon negatív hatást is eredményezhet, ugyanis ezzel elkezdhetjük "rászoktatni" a szavazóinkat arra, hogy szavazzanak az LMP-re.
2. A visszaléptetés egyáltalán nem biztos, hogy a kívánt célt eredményezi, azaz, hogy a szavazók ténylegesen át is szavaznak a másik párt jelöltjére és nem mennek át inkább jobboldalra.
3. A választási eredmények nyers matematikája sajnos azt mutatja, 100%-os átszavazás, nem lesz a két párt tábora között, pedig csak így van matematikai esély a 2/3 ellen.. Ennek hatására legfeljebb annyi következne be, hogy 4 körzetet megnyernének a szocik, az LMP, a visszaléptetet körzetek közül max kettőt tudna hozni. Ez pedig vélhetően kevés lesz.

Az előbbi pro és kontra érvek azonban tovább egyszerűsíthetők. A mindössze négy helyen történő egyoldalú visszalépés, valamint Lendvai Ildikó kommunikációja (indokai) és az LMP válasza véleményem szerint két dolgot eredményezett:


1. Egyrészt a szavazók szemében továbbra is elkülönül egymástól a két párt, tehát nem kezdik el "átszoktatni" a saját szavazóinkat a másik párthoz. Mindkét párt megtartotta a külön identitását.
2. Másrészt, az LMP vezetősége és meghatározó politikusai legalább elkezdtek gondolkodni arról, hogy a jövőben milyen szövetségi politikát alakítsanak ki a többi parlamenti párttal. Ez hosszabb távon akár szövetséggé is érhet...


Összességében véve tehát elmondható, hogy még ha nem is lesz ebből a második fordulóban szövetség, véleményem szerint, helyes döntés volt a szövetségkeresési kísérlet.

 

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr141920260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takeda Shingen 2010.04.20. 21:59:36

Na azért eddig nem egy sikertörténet az MSZP farvizén hajózás, azt lássuk be.
süti beállítások módosítása