Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Hetekkel a IUSY fesztivál után

2009.09.10. 01:12 | partizano | Szólj hozzá!

Címkék: fesztivál zánka varga lászló komássy ákos iusy iusy fesztivál világ ifjúsági találkozó világ fesztivál


"Hiszek a baloldali ifjúsági mozgalomban"

A IUSY fesztivál elsősorban azért lett sikeres, mert a háromszáz tagú önkéntes stáb tisztességgel, fegyelemmel és alázattal dolgozott mind az előkészítő folyamatok során, mind magán a fesztiválon - mondta Komássy Ákos, a rendezvény főszervezője.

- Hogyan sikerült Magyarországnak elnyernie a IUSY fesztivál szervezési jogát?

- Nagyon boldog lennék, ha azt mondhatnám, ez az én érdemem, azonban nem így van. 

Közel tíz éve vagyok aktív tagja a hazai baloldali ifjúsági mozgalomnak, amely mindig is szerette volna elnyerni a IUSY fesztivál szervezési jogát. A 2006-os választás utáni időszakban adta be erre a pályázatot az MSZP társult ifjúsági szervezete, és 2008 elején született meg a döntés arról, hogy 2009-ben Magyarország lehet a házigazdája e nagyszabású rendezvénynek.



- Mennyi időt vettek igénybe az előkészületi - és szervezési folyamatok?

- 2008 nyarán Varga László, a Societas - Új Mozgalom elnöke kért fel a szervező bizottság vezetői posztjára. Majd létrejött egy projekt cég, amellyel összefogva láttunk hozzá a szervezési feladatokhoz tavaly szeptemberben.

- Mi volt a fesztivál célkitűzése?

- Az 1907-ben alakult Szocialista Ifjúsági Internacionálé a világ több mint száz országának 

szocialista, szociáldemokrata ifjúsági szervezeteit gyűjti és fogja össze. E világszervezet háromévente hívja közös szeminárium-sorozatra a baloldali fiatalokat. A IUSY fesztivál műfaja speciális. Fesztivál, ugyanis célja, hogy a nyár kellős közepén összegyűlő több ezer fiatal szórakozzon, érezze jól magát, azonban egyben politikai rendezvény is. Elsődleges célja az, hogy a világ baloldali fiataljai összegyűljenek és baloldali politikusokkal, közszereplőkkel megvitassák a világ fő politikai kérdéseit. Beszélgettünk a világgazdasági válság orvoslásáról, egy új gazdasági világrend esélyéről, a békés konfliktuskezelésről, a háborúk megelőzéséről - köztük a Nyugat-Szahara, Izrael és Palesztina, Irak, Afganisztán és Tibet jövőjének kérdéséről -, a nemek közötti esélyegyenlőségről, a szegénység elleni 

küzdelemről, a bevándorlásról és a klímaváltozásról.

- Külföldi politikusok is tiszteletüket tették a rendezvényen.

- Egyik legmagasabb rangú vendégünk Mohamed Abdelazíz, Nyugat-Szahara - a 35 éve marokkói megszállás alatt álló nyugat-afrikai ország - elnöke volt. A nemzeti önrendelkezés elkötelezett támogatóiként a baloldali fiatalok kiállnak függetlenségi törekvéseik mellett. Jártak a fesztiválon európai kormánytagok, többek között Andreas Schieder, osztrák pénzügyi államtitkár. Videokonferencián vett részt Jeremy Rifkin, az Egyesült Államok elismert közgazdásza, aki arról értekezett a fiatalokkal, hogy megteremthető - e a gazdaság folyamatosan fenntartható fejlődése?

- Hazánk vezető politikusaira mennyire voltak nyitottak a külföldi vendégek?

- Nagyon kíváncsiak voltak minden egyes magyar politikus megszólalására. Megnyitónkon 

beszédet mondott Ujhelyi István, az MSZP alelnöke. Ellátogatott a fesztiválra - többek között - Lamperth Mónika, az MSZP elnökhelyettese, Gurmai Zita, Herczog Edit és Göncz Kinga, szocialista EP-képviselők, Szanyi Tibor, országgyűlési képviselő, Balázs Péter, külügyminiszter. A záróünnepségen rövid beszédet mondott Bajnai Gordon, miniszterelnök, és Lendvai Ildikó, a Magyar Szocialista Párt elnöke.

- Milyen visszhangja volt a fesztiválnak a sajtóban?

- Ez a rendezvény kevésbé a sajtónak, mint inkább a globális közösségnek szólt. Számtalan külföldi sajtóorgánumban megjelent önmagában a fesztivál ténye, esetleg egy-egy beszédről, konferenciáról szóló tudósítás. Rendszeresen tudósított a fesztiválról az 

 

mszp.hu, és megjelentek cikkek, tudósítások más hazai médiumokban is arról, hogy háromezer baloldali fiatal összegyűlt Zánkán azért, hogy a legjelentősebb aktuálpolitikai kérdésekre megpróbálják megadni a baloldali válaszokat.

- Milyen visszajelzések érkeztek a fesztiválon résztvevő fiataloktól?

- Kizárólag pozitívak. A IUSY, valamint a fesztivál honlapján található fórumok alapján biztosan állíthatom, hogy életre szóló élmény volt a 2009-es IUSY fesztivál minden résztvevő számára.
 

(societas.hu)

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr671372291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása