Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Várady Zsolt önellentmondása

2015.01.04. 10:58 | Brendel Mátyás | 55 komment

varadyzsolt.jpg

Várady Zsolt az operánál január 2-án mondott beszéde immár olvasható a Facebookon. A beszéd nagyrészt jó volt, Várady Zsolt gondolkodása szerintem általában mély, átgondolt, előre látó. Emellett ugye tesz is valamit, elkezdett építkezni. Állítólag a tüntetés mögött van egy civil szervezet, amely most még nem alakul párttá, de sejteti, hogy valamikor igen. Állítólag egy weboldalt is fejlesztenek a tüntetések szervezésére, bár ez a Facebookhoz képest szerintem redundáns, én nem látom azt, hogy miért lenne szükséges, vagy miért lenne jó, de mivel még nem láttam, nem ítélkezek róla, lehet, hogy sikerül olyanná tenni, hogy jobb legyen a civil mozgalmak számára, mint a Facebook.

A január 2-ai tüntetésen egyébként átgondoltabb, jobb beszédek voltak, mint a december 16-i tüntetésen. Viszont kevesebb aktivitás volt, a szervezők nem tudnak olyan jól bánni a tömeggel, nem volt vonulás, és nem volt igazán jó szimbolikus esemény sem. A helyszín pedig békés volt, és szintén nem igazán szimbolikus (az évfordulón kívül). Úgy látszik, Váradyék átgondoltabb elméleti emberek, de az elméleti és gyakorlati profizmus ritkán esik egybe. Ha a kettő egy emberben egyesülne, az akár miniszterelnökké is válhatna.

A beszédben jónak, fontosnak és helyesnek tartottam azokat a gondolatokat, hogy a túlságosan gondoskodó, paternalista, túl sok mindent szabályozó államot ostorozta, de még inkább azokat a lusta embereket, akik ezt igénylik. Akik a Kádár érában ebbe már beleszoktak, és azóta is ebben maradtak:

"Fontos, hogy a társadalom öntudatra ébredjen, fontos, hogy merjünk kérdezni és fontos, hogy belássuk, az államnak nem feladata helyettünk gondolkodni. "

Csakhogy egy kis elmúlt 25 évezés is volt benne, és ez meg már önellentmondásba is torkollik:

"Nem magát a képviseleti demokráciát utasítjuk el, hanem az elmúlt 25 év pártjait vonjuk kérdőre azért, mert nem tettek valós és hatékony lépéseket az ügyben, hogy a társadalom igazi részévé váljon a közügyek formálásának."

Várady Zsolt szorgalmazza az önállóan gondolkodó, aktív emberek mozgalmát, és elutasítja a paternalista államot, amely mindent meg akar mondani az embereknek. Igen ám, de egyúttal azt kéri számon, hogy az elmúlt 25 évben a pártok miért nem tettek többet az emberek neveléséért. Azaz miért nem mondták meg jobban az embereknek, hogy legyenek aktívak (hogy ezt hogy lehetett volna, az számomra rejtély) Azaz a paternalista állam helyett paternalista pártokat szeretne.

Nos nem, kedves Várady Zsolt. Ha te csak odáig jutsz el, hogy a kormány helyett a pártoknak kell megmondani az embereknek, hogy legyenek már aktívak, ha az emberek helyett szerinted a pártoknak kellett volna helyettünk gondolkodni, akkor az még ugyanaz a paternalizmus. A valóban önálló, önállóan gondolkodni képes embereket nem a pártok fogják önállóságra nevelni, hanem maguktól aktivizálódnak, szerveződnek, akár mindenek ellenében. Sőt, valószínűleg akkor szerveződnek, amikor nagy baj van, mindenek ellenében, mert az emberek már csak ilyenek, nekik Mohács kell. Az aktív, tudatos gondolkodásra az emberek vagy megérnek, vagy eljutnak odáig, vagy jön belülről az igény. Ezt kívülről erőltetni nagyon nehezen lehet.

Az emberek politikai aktivizálódása egyébként egy parlamentális demokráciában mindenképpen pártokban csúcsosul, tehát vagy kiállnak valahány ellenzéki párt mellett, vagy alapítanak újakat.

Az, hogy az elmúlt 25 évben a szavazók egyre passzívabbak lettek, és egyre kevesebbet törődtek a közügyekkel, az szerintem elsősorban a szavazók hibája. Nem látom, hogy a pártok milyen jelentős lépéseket tehettek volna ezügyben. Aktív emberből az elégedetlenség általában azt váltja ki, hogy csinál valamit. A szavazókból az elmúlt években az elégedetlenség inkább nem váltott ki aktivitást, hanem passzivitásba menekültek. És ennek eredménye az, hogy a 25 év végére a második legrosszabb pártnak, a Fidesznek adott alig több, mint 2 millió szavazó kétharmadot. Ennél már csak az lenne rosszabb, ha a Jobbiknak adnának legközelebb. Mivel ez egy valós veszély, ez ellen is küzdeni kell, nagyon fontos, hogy erről ne feledkezzünk meg!

A civil ellenzék legnagyobb dilemmája mutatkozik meg Várady Zsolt önellentmondásában. A civil mozgalmak legnagyobb dilemmája ma az, hogy "elmúlt 25 éveznek", vagy felvállalják, hogy az ellenzéki pártokhoz azért közelebb állnak. Ezt Várady Zsoltnak is el kell döntenie. Akkor is ez volt a probléma, amikor a pártzászlókat visszautasította. Pedig az ellenzéki pártokkal összefogva meg lehet dönteni Orbánt. Nélkülük nem.

Az "elmúlt 25 évezés" a pártokban és a rendszerben látja a hibát, és a pártokat cserélné le, és a rendszer lecseréléséről dumál. Ez utóbbit nem tudják megcsinálni, mert nincs másik rendszerük nekik sem. Tehát csupán parasztlázadók. Ők az embereket, a társadalom alapját nem változtatnák meg. Ezzel szemben ha elismerjük, hogy az elmúlt 25 év hibái az emberek hibái is, hogy alapvetően velük is van a baj, akkor el lehet kezdeni dolgozni ezen változtatni. De ezt nem a kormány, nem elsősorban a pártok fogják megcsinálni, hanem az emberek maguk, esetleg civil szervezeteket képezve, azoknak némi segítségével.

Ez egy kicsit bonyolultan hangzik, tehát megpróbálom világosabban megfogalmazni. Az önállóan gondolkodó ember tudatossága, aktivitása elsősorban önmagából fakad. Ha csak ennyit vennénk figyelembe, akkor semmiféle szervezettől semmiféle népnevelést nem várhatnánk. Ez nincs egészen így. A civil szervezetek és mozgalmak tehetnek valamennyit az emberek aktivizálódásában, tehetnek valamennyit az emberek nevelése érdekében. Ők azért tehetnek többet, mint a pártok, mert az emberek ezeket a szervezeteket nem érzik annyira hatalommal rendelkező szervezeteknek, tehát önként inkább engednek némi befolyást nekik. A pártoktól elvárni az emberek népnevelését már sokkal kevésbé lehet, mert minden ilyen tevékenység agymosásnak, propagandának, az ország behálózásának tűnik, Ilyenek például a pártok szervezete maga, és az ifjúsági szervezetek. Vagy a Fidesz által létrehozott polgári körök. Ezekkel szemben az emberek gyanúsak, és minél inkább a pártokbefolyása alatt állnak, annál inkább a pártideológia eszközévé válnak, és nem annyira a nép tudatosságát semleges módon, általánosságban erősítő közösséggé. Ezért a civil szervezetek szerepe és lehetősége sokkal nagyobb. És ezért a pártoktól ilyet jóval kevésbé lehet számon kérni.

A civil mozgalmaknak egyébként azért az "elmúlt 25 évezés" a legnagyobb dilemmája, mert csodafegyverük nekik se nagyon van a gazdasági és politikai nagy problémákra, így ilyen álproblémákkal küszködnek. Szerintem azért nincs megoldásuk az igazi problémákra, mert ezekre nincs egy egyszerű megoldás. Szerintem a parlamentáris demokráciánál nincs jobb rendszer, szerintem nem a rendszerrel van a gond, szerintem a "mindenkit zavarjunk el", a "mindenkit cseréljünk le", a "mindent cseréljünk le" nem megoldás. 2018-ban a választásokon pártok fognak indulni, és nem civilek. A megoldás az, amiről Várady beszél, hogy a szavazóknak egyszerűen tudatosabbaknak, tájékozottabbaknak, aktívabbaknak kell lenniük, ez pedig leginkább rajtuk múlik, másodsorban a civil közösségeken.

Mégis, hogy gondolta ezt Várady? Hogy az emberek elkezdenek több újságot olvasni, mert az MDF azt mondta? Hogy elolvassák politikusok könyveit és életrajzát, mert az SZDSZ ezt mondta? Hogy környezetvédelmi mozgalmakat alapítanak, mert az MSZP azt mondta? Vagy többen mennek el szavazni, mert minden párt ezt mondja? Egyébként ez utóbbit mindig mondták, de ez csak udvariassági kör volt, nem ezen múlott. Vagy Várady azt szerette volna, ha civil szervezeteknek fel lehet ajánlani az adó 1 százalékát?! De hát fel lehetett! Csak ebből kevés olyan civil szervezet lett, amely valóban tett volna a társadalom politikai öntudatosságáért. Inkább az volt a baj, hogy a lakosságot marhára nem érdekelték ezek a szervezetek. Mert akinek nem volt problémája, azt azért nem érdekelte, akinek meg volt, annak nagyobb problémája is volt. Most sem azért érdeklik a társadalmat jobban a civil szervezetek, mert a Fidesz jobban támogatja őket, hanem bizonyos embereknek, akiknek eddig nem volt problémája, most már baszogatja a csőrét sok minden, mert a Fidesz egyre inkább beleszól az életükbe. Tehát ez nem a pártok támogatásán múlik, hanem inkább azon, mennyire van felháborodva a nép.

Én azt gondolom, hogy a jelenlegi politikai passzivitásért leginkább a nép maga a felelős, aztán a civil szervezetek, és csak ezután a pártok. A 25 év civil szervezeteit érdekes módon Várady Zsolt nem kritizálta.

A szellemi vezetők, mozgalmak, civil szervezetek mást nem tehetnek, mint, hogy óvatosan, könyvekben, blogokban, beszédekben, beszélgetéseken "nevelgetik" őket, de ez a "nevelgetés" nem lehet durva agymosás, és nem is lehet olyan hatékony, mint egy agymosás (amit Várady a pártoktól várna el). És nem is egy egyoldalú kérdés, hogy ha a civil szervezetek akarják, akkor sikerülni fog. Nem, az embereknek is kell akarniuk. Ez egy lassú folyamat lesz, és ki kell várni. 2018-ban biztosan nem lesz még a magyar társadalom olyan szinten, ahol a szavazói öntudatosság már jónak lenne mondható. De szerencsés esetben a Fidesz leváltására és a Jobbik hatalomszerzésének megakadályozására elég lehet. Ez egy nagyon fontos dolog, ezen kell dolgozni: ne a Jobbik lépjen a Fidesz helyére!

Ne értsétek félre, amit Várady Zsolt csinál, az általában helyes, amit mond, az nagyrészt helyes, én csak egy szerencsétlen, de szimptomatikus mondatot javítottam ki, és egy fontos dilemmát mutattam fel, amiről szerintem még ő sem döntött. Én a tüntetés beszédei közül inkább Kálmán László azon mondatával értek egyet, amelyben hangsúlyozta, hogy az elmúlt 25 év parlamenti pártjait nem szabad összemosni, nincsenek egy lapon. Az MSZP és SZDSZ soha nem csinálta ezt, mint amit a Fidesz.

Update: Várady Zsolt bejelentette, hogy a továbbiakban csak a Weboldalt fejleszti, tüntetést, mozgalmat nem szervez. Ez elég jól rímel a cikkre, és talán jobb is így.

· 1 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr837039909

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Várady Zsolt önellentmondása 2015.01.04. 16:39:03

A paternalista állam helyett paternalista pártokat szeretne.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.04. 11:15:55

Ők se tudják mit akatnak. Egyszerűen hisztiznek, hogy a többség nem rájuk szavaz, ennyi az egész.

infiel 2015.01.04. 11:46:50

Majd ha a kifosztották is megjelennek lesz program és lesz változás

2015.01.04. 12:55:15

@maxval bircaman szerkesztő: A szavazgatás még odébb van. Jelenleg csak " bemutatkoznak az új fiúk" . Megismertetik magukat és az arcukat a közzel. Később meg majd gondolom becsatlakoznak a poltikába valahogy.

István Tamasi 2015.01.04. 16:40:06

Egyenlőre ott tart az ügy, hogy minél több ember szeméről távolítsuk el a narancsködöt illetve ébresszünk fel minél több fideszbirkát. Tudom, hogy egyes bircaemberkéknél ez nagyon lassú folyamat.

sielfis 2015.01.04. 16:40:15

T.Brendel úr! Ne hülyítsük egymást .... érthető amit összehoztál véres verejtékkel, de megint a lényeg nem stimmel! Mi is az ?
Azt írod, a civoleknek ( akik kb. 20.000 ember) össze kell fognia az ellenzékkel, mert csak így tudják megdönteni az orbán kormányt!?
mond ember: 2/3.-nál mit számit kb. 20-30000ember, tüntető , szavazó? Ne hülyítsd már a kommentelőket Matyi!
Mond hol a Te párocskád? eltüntél, mint a szürkeszamár a ködben

sielfis 2015.01.04. 16:57:11

bocs jayítás: pártocskád

sielfis 2015.01.04. 17:02:12

T. Brendel et. .... az mszp és az szdsz soha nem csinálta ezt amit a fidesz ?
Mond mit is mondott Medgyessi P.?
Az szdsz-nél korruptabb párt nincs magyarországon..... puff megint mellélőttél matyikám

sielfis 2015.01.04. 17:05:40

és... lehet ,hogy mára a szdsz-t le is hagyta !
Lásd Simont !!!! ahány ország annyi pártszámla !!!
Elcsencselt milliókkal , dollárban és EU-róban persze
Akkor miről is irogatsz ?

sielfis 2015.01.04. 17:12:24

hogy az embereknek el fog szállni a narancsszínű köd a szemeik elől! nemá..... akkor iis ezt fogják látni
és ebből is látszik, hogy a lényeget nem érted! igenis a 25 évezésnek ez a lényege.Te ezt hogy értheted félre ?
"ellenzék" !

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.01.04. 17:27:03

@sielfis:

1) nincs pártocskám

2) a megdöntésről 2018-ban beszéltem addig azt a kis előnyt, amije a Fidesznek van a népszerűségben le lehet dolgozni

faszfejkém

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.01.04. 17:28:04

@sielfis: azóta van. nem tudtam, hogy Medgyessy neked szentírás. egyébként link van hozzá?!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.01.04. 17:28:56

@sielfis: Simon semmi Simicskához képest. sok-sok nagyságrendi különbség van, kis Fidesznyik!

sielfis 2015.01.04. 17:45:01

@Brendel Mátyás: ah... hát ez az matyikám ! mellébeszélésnek mi lett a vége ? elárulom kettő=harmad
Hátha neked medgyessí egy nímand? akkor valóban oda tartozol - az ellenzékhez
bár mintha a menyó ellenzéki lett volna anno !
szegény fasz---fejek ezért tartatok ott ahová valók vagytok

sielfis 2015.01.04. 17:47:25

amúgy mond, amikor ezt a TV-ben Medgyessy kinyilatkozta hol voltál, hogy neked ehhez link kell észbontó marhaságot írtál le .....nincs is értelme valamit ehez hozzátennem ...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.01.04. 17:48:36

@sielfis: Medgyessyt az SZDSZ buktatta meg, ezután odamondott nekik pár dolgot. Volt benne túlzás.

De ami ennél is fontosabb, a mai Fidesz százszor korruptabb, mint az MSZP és SZDSZ együtt. Erről Medgyessy ugye még nem beszélhetett anno.

" ezért tartatok ott ahová valók vagytok"

az nevet, aki a végén nevet. Orbán bukása orbitális lesz.

öreg_répatorta 2015.01.04. 19:33:19

Azért még mindig akadnak fizetett bértollnokok a Lendvay utcában.

ecopower 2015.01.04. 20:41:35

sielfis agyán még ott a narancs köd,az arcán pedig Viktorunk ül.

lazaraki 2015.01.04. 21:14:11

Ez az első felét tekintve az egyik legjobb elmúlt napok tüntetésértékelő cikke. Végre egy indokoltan nem fanyalgó poszt. Egyetértek az alapgondolattal is, az állampolgári tudatosság és az ebből fakadó felelősség hangsúlyozásával.
A csizma az asztalra az utolsó bekezdésben kerül. Itt kiderül Brendel vallása. Normális embernek ez már eléggé taszító.

jet set 2015.01.04. 21:16:58

Az emberek többsége birka és ez mindegyik pártnak, aktuális hatalomnak így jó. És ez egyhamar nem is fog megváltozni.

STIRLITZ 2015.01.04. 21:17:05

... hát már az is valami, hogy nem rúgtatok bele az új csapatba (értsd: Váradyékba), mint ahogyan a Kettős Mércén és a Democraton kívül szinte mindenki megtette. De túl leegyszerűsítitek az egész tüntetés üzenetét és félre is értitek. A lényeg: új pártokra, új megközelítésekre van szükség! Ez pedig igaz. Mert a meglévő ellenzéki pártgarnitúra annyira leszerepelt az idei három (!) választáson, hogy mindenféle restaurálási kísérletük értelmetlen. Na ezért érdemes odafigyelni arra, amit az új csapat szeretne. Ennyi.

jet set 2015.01.04. 21:21:02

"Az MSZP és SZDSZ soha nem csinálta ezt, mint amit a Fidesz."

Csinált más geciséget. Épp ezért kell eltakarodni az elmúlt 25 év minden förmedvényének.
Hívjuk vissza a Habsburgokat, jobban kormányoznának. :-)

jet set 2015.01.04. 21:22:25

@STIRLITZ: Én is sok mindent szeretnék. De azért nem ártana terv, szakértők, megfelelő kommunikáció. Majd az új csodaiwiw lesz az?

Liberal left wing trash 2015.01.04. 21:48:09

Az emberek alapvetően elégedettek a közügyekkel, azért van csend.

Majd ha bepipulnak, elküldik a ballibsiket a picsába ahogy szokták, aztán nyugi lesz.

sielfis 2015.01.04. 21:55:17

@Brendel Mátyás: lehet matyikám, de már oszlik a bandád...Várady kiszállt , ha nem olvastad volna ...most tőlem értesültél! Nagyokos, a pénz mindenek felett

Tyreo 2015.01.04. 22:14:48

@Brendel Mátyás: Szerintem most alapvetően rossz oldalról látod most ezt a kérdést. A legnagyobb felelőssége bizony a mindenkori kormányoknak van abban, hogy az emberek olyanok amilyenek. Nem lehet elvárni a családjában demokratikus értékeket soha nem látott gyerektől, akinek a suliban sem tanítanak semmi hasznosat, hogy felnőtt korára egy aktív életet élő egyén legyen. Igen, az oktatás kulcs. Csak hát mindenkinek jobban megérte olyan rétegeket kinevelni akiket meg lehetett venni populista szarságokkal. De, erről volt egy nagyon jó komment azt be is másolom ide:
"Amíg a népnek primér problémái vannak (éhezés, bűnözés, munkanélküliség), addig ők sokkal könnyebben halásznak zavarosban, ezért érdekeltek és aktívak a nyomor fenntartásában (oktatás és álláskeresés szétzüllesztése, rettegett adóhatóság, magas újraosztási arány, kiismerhetetlen és igazságtalan adórendszer, szeszélyes jogrend, cigány-magyar egymásnak ugrasztása). Az EGÉSZ nép meg nem hal éhen, csak olyan távlatokban, amikor őket ez már nem érdekli.

Az igazán vérfagyasztóan zseniális az, ahogy megtalálták azt a békemenetes proli csürhét, akiket ez a prés még pont nem csinál ki, és néhány primitív faszság hatására (rezsicsökkentés, focibuzulás, nemzeti öntudat legyezgetése, paranoid téveszmékre játszás) ennek ellenére benn tartják őket a hatalomban. Az alsóbb rétegeknek nincs érdekérvényesítő képessége és betegségtudata (közmunkával, annak megvonásával terrorizálás, médiakontroll -> tájékozatlanság), a felsőbbek (pl fanyalgó liberálisok, józan jobboldaliak) meg nincsenek elegen és még azok is széttartanak. És ezt némi angolnázással EU-s pénzből valósítják meg, folyamatosan a külvilág ellen hergelve. Közben pedig kiépül az új feudalizmus.

Az Orbán-kormány szinopszisát olvasták. Tessék tüntetni, mert ebből a rendszerből pusztán a szavazgatósdi nem fog kivinni."

by
kucekewi

Liberal left wing trash 2015.01.04. 22:21:12

@Tyreo: Kár hogy nem Gyurcsány fogja felnevelni a köv. generációt, így esélyük se lesz hogy demokratát lássanak.

Kérdés mire lenne ez jó a ma születettek mire felnőnek kőkemény fasizmus lesz egész Európában.

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.01.04. 22:21:55

Végetek van Matyikám..

Ezt a stratégiát csúfosan elbuktátok 2014-ben is.

Millát befalta Gyurcsány és az MSZP:

Ballib szerencsére kevés van.

Van 1 millió bizonytalan.

De a 2 millió Fidesze szavazót, akik csak azért szavaznak a Fideszre, hogy ne az MSZP és Gyurcsány nyerjen, azokat nem fogjátok tudni megszólítani.

Ha nem cserélitek le az ellenzékieket beazonosíthatatlan karhatalmistákkal verető ELKÚRÓKAT, akkor nem nyertek.

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.01.04. 22:24:14

@Tyreo:

Majd a haverjaitok márciusban mikor megpróbálják majd 10ezren a taxis blokádot újratölteni..

Majd megnézheted hogy fogják gyűlölni a politikától csömörlött bizonytalanok, a velejéig rohadt amcsiak által pénzelt bandátok.

2015.01.04. 22:31:11

A zemberek hibáztatása egyszerűen csak a felelősség áthárítása és gyáva vádaskodás. Bizonyos Sidney Verba nevű úr a politikai szocializációról szóló tanulmányában kifejtette,hogy a demokratikus és résztvevő viselkedés döntően a családi háttértől függ,a gyerekeket kezdettől fogva be kell vonni a család életét érintő döntésekbe,ki kell kérni a véleményét (persze korához mérten és nevelési célzattal),ekkor alakulhat ki benne a politikai aktivitás,a szülők értékrendjét és attitűdjeit veszi át,törvénytiszteletet vagy bizalmatlanságot a politikai rendszerrel kapcsolatban.Az iskola azonban tönkre vághatja az egészet-a tantervbe viszont keményen beleszáll a politika,a civil szervezetek működését is szabályozhatják és akadályozhatják a politikusok.Magyarországon szülők nem vonják be a gyerekeket a döntéshozatalba, mert egyszerűbb lepattintani a kölköt,én sem voltam bevonva soha semmibe,elvoltam a tesómmal és a barátaimmal,a szüleimet alig láttam,mindig dolgoztak,ennyi,gondolom sok millióan ugyanígy. Az iskola olyan amilyen,alkalmazkodni kell a többséghez.A munkahelyen is elsősorban alkalmazkodni kell.Hogy várja el a szerző ezek után a részvételt és aktivitást,hogyan hagyjuk magunk mögött ezt az örökséget,ahhozi egyértelmű és tartós politikai szándék és sok évtized kellene!

Liberal left wing trash 2015.01.04. 22:37:38

@Crescence: Nyugaton is passzívak a népek, aztán csodálkoznak az angolok, franciák, németek hogy a gyerekeiket megzabáják az arabok suliból hazafele.

Nálunk nem lesz ilyen, csírájában rekesztjük ki a fírgeket!

Ybl 2015.01.04. 22:41:37

@Brendel Mátyás:

Te mit faszfejezel itt, gusztustalan csecsemőgyilkos zsigó geci?

Tyreo 2015.01.04. 23:03:30

@Liberal left wing trash: mindenkori kormányt írtam, nem fideszt.
@Ballib Cenzúra: bár pénzelne végre valaki :(

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.01.04. 23:26:59

@jet set: a birkák birkasága elsősorban a birkákon múlik. semmiféle hatalom nem tud birkaságban tartani valakit, aki nem akar, és kihozni sem, ha nem akar.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.01.04. 23:29:13

@STIRLITZ: az LMP új párt volt, nem volt jó. a DK új párt volt, OK, Gyurcsány pártja. az Együtt új párt, a PM új párt. eddig egyik sem jött be. hány új párt kell, még neked, te marha?! felőlem lehet új párt, de nem várok túl sokat azoktól sem. nem a pártokban van a hiba, hanem a szavazókban

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.01.04. 23:31:16

@Liberal left wing trash: ja, azért vesztett a Fidesz 1 millió szavazót. reality check error, Fideszagymosott!

Liberal left wing trash 2015.01.04. 23:34:17

@Brendel Mátyás: A fidesz 2011re is vesztett 1 millió szavazót, aztán nézd már meg milyen melód van még mindig!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.01.04. 23:35:08

@sielfis: fejleszti az oldalát. ő valószínűleg ebben a legjobb. aztán az vagy jó lesz, vagy nem. tüntetés szervezőnek úgy látszik, nem volt jó. ez van a postban is.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.01.04. 23:36:03

@Liberal left wing trash: "nézd már meg milyen melód van még mindig"

a melómnak mi köze ehhez?!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.01.04. 23:37:45

@Tyreo: a birkák birkasága elsősorban a birkákon múlik. semmiféle hatalom nem tud birkaságban tartani valakit, aki nem akar, és kihozni sem, ha nem akar.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.01.04. 23:41:21

@Ballib Cenzúra: a Fidesz 1 hónap alatt elvesztett 1 millió szavazót, még két ilyen hónap, és minuszba mennek.

Tyreo 2015.01.05. 01:02:45

@Brendel Mátyás: Ezt nem hiszem. Münchausen báróként nem húzhatják ki magukat az emberek abból az állapotból amelyikbe belenevelkedtek. Tömegek semmiképpen sem.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.01.05. 07:08:30

@Tyreo: én meg azt nem hiszem, hogy tömegeket ki lehet húzni a passzív, tudatlan állapotból akaratuk ellenére. ha egyszer nem akar szavazni, ha egyszer faszt érdekli a politika, ha egyszer tojik bele, ha egyszer inkább x faktort néz, de nem megy tüntetni, akkor ki a halál kényszerítheti, hogy mégis? joga sincs erre senkinek, meg úgyse ér el vele semmit. a tarkójukhoz pisztolyt tartani, és elvinni szavazni, az nem ér el semmit, sőt, ront a helyzeten.

Tyreo 2015.01.05. 10:17:14

@Brendel Mátyás: Aki ilyen annak már mindegy, az már így marad. A gyerekeket lehet megtanítani az oktatáson keresztül, és erre bizony lett volna ráhatása minden kormánynak. Csak hát mindegyiknek jobb volt ha a tömegek inkább TV-znrk hisz könnyebb volt őket megvenni egy rezsicsökivel, meg 13. havival. Az MSZP abba bukott bele, hogy kiderült, hogy ebben a Fidesz jobb.

Mariann19 2015.01.05. 10:44:06

A tüntetések legfajsúlyosabb hozadéka, hogy ébresztőt fújt az eddig mély apátiában leledző állampolgárok számára.
Eddig csupán a CÖF felvonulásait láthatta a nép, amely dermedten nézte a monstre, ám hamis tartalmú vonulásukat, amely azt sugallta, hogy az állampolgárok egységes
véleményének a demonstrálásáról van szó.
Ilyen látványos megmozdulások elbizonytalanítják az embereket, hiszen a többség hovatartozását fejezik látszólag, melyhez igazodni kell.
A jelenlegi tüntetéseknek az a hozadéka egyelőre, hogy látható módon van egy jelentős tábor, amely kifejezi az elnyomó rendszer elleni véleményét, és végre a médiában megjelennek a felszólalók bírálatai, amelyeket a lakájmédiában nem hallani.
A másik lényeges eredmény az, hogy a külvilág a tüntetések kapcsán felismerheti, hogy a sokat emlegetett 2/3 nem tükrözi a magyar nép ilyen mértékű Fidesz elkötelezettségét.
Orbán veszélyt jelent Európa számára rendhagyó elméleteivel, melyek megvalósításához szövetségeseket keres. Úgy tűnt kezdetben, hogy támogatói is akadtak a tekintélyelvű, diktátori vénával rendelkező országirányítók között, azonban a nép hazai megnyilvánulásai megingatták abban a hitükben, hogy a zsarnoki uralom járható út a számukra.
Nem kell fanyalogni, hiszen kezdeti lépésekről van szó egyelőre a tüntetések kapcsán, idő kell a végkifejlet megvalósulásához, a lényeg, hogy felserkent a nép, és a változtatás szándékának hangot ad.

Zoltan Hazafi 2015.01.05. 10:57:16

"Nos nem, kedves Várady Zsolt. Ha te csak odáig jutsz el, hogy a kormány helyett a pártoknak kell megmondani az emberek, hogy legyenek már aktívak, ha az emberek helyett szerinted a pártoknak kellett volna helyettünk gondolkodni, akkor az még ugyanaz a paternalizmus."
- Kár, hogy nem ismered a műveltető igét, amit főnévi igenévvel próbálsz helyettesíteni... Tehát: "hogy a kormány helyett a pártoknak kell megmondani az emberek," helyett:...hogy a kormány helyett a pártoknak kell megmondaniuk az embereknek,...
A tartalomhoz: majd - ha az emberek szájába nem jut kenyér sem - igen-igen aktívak fognak ők lenni, ne félj! Csak kár, hogy ennyire lent van a nagy többség ingerküszöbe. De nincs semmi veszve, 56-ban is az egyetemi diákság kezdte.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.01.05. 11:55:42

@Tyreo: a gyereket nem lehet megtanítani az oktatásban, hogy menjen ki tüntetni. nagyon sok kurvára jól oktatott ismerősömet nem érdekli a politika. ez nem oktatásbeli kérdés.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.01.05. 11:57:55

@Zoltan Hazafi: jajj, elírtam valamit a sok átírás közepette, jajj, mi lesz.

kenyere lesz az embereknek, annyit még Orbán is tud, hogy valamit kell adni a többségnek.

Tyreo 2015.01.05. 20:44:06

@Brendel Mátyás: Dehogynem. A közéleti aktivizmus abszolút lehet oktatás témája. Csak nálunk ezzel szemben tabut csinálunk belőle. És a jól oktatott ismerőseid pont engem támasztanak alá. Azért nem érdekli őket ez az egész mert nem tanították meg nekik, hogy érdekelnie kell őket.
A demokráciát tanulni kell, és ha tanulni kell, akkor lehet is tanítani.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.01.06. 01:21:35

@Tyreo: nem nagyon lehet. a gyerekeket még nem érdekli, akit meg érdekelhetne, az meg eldönti, hogy nem érdekli, és mivel felnőtt ember, ragaszkodhat a döntéséhez. hogy a faszban akarod tanítani, ha nem érdekli a tanításod?! bekopogsz a házába fegyverrel, és tarkónak szegezett pisztollyal tanítod neki a demokráciát?!

Tyreo 2015.01.06. 13:34:22

@Brendel Mátyás: gyerekhíradók, lásd Németország?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.01.06. 14:12:22

@Tyreo: az is inkább felnőtteknek szóló hír volt. a gyerekek esetében az ilyen politikai nevelgetés általában agymosást jelent

Tyreo 2015.01.06. 14:23:45

@Brendel Mátyás: Jó, akkor ne csináljunk semmit és várjunk a csodára, hátha magától okosakká leszünk.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.01.06. 14:45:26

@Tyreo: lehet csinálni valamit, csak hurráoptimistának lenni elég nagy butaság. és a pártokat okolni is az volt.

Szúnyog 2015.01.17. 00:15:12

Csak most néztem át a fentieket.
Kabaré! :)))
süti beállítások módosítása