Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Paraszfelkelések és tüntetések

2015.01.01. 13:41 | Brendel Mátyás | 134 komment

dozsa.jpg

Ahogy elnézem a tüntetők bizonyos szervezeteit, csoportjai, bizonyos blogokat, és bizonyos hozzászólásokat, a középkori parasztfelkelések jutnak az eszembe. A parasztfelkelésekkel mint olyan mozgalmakkal példálózok, amelyek elkeseredettek voltak, de nem vitték sokkal előrébb a társadalmunkat. Némi kárt okoztak, de ettől még olyan nagyon negatívnak nem mondhatóak, másrészt viszont olyan nagyon előrevivőnek sem. Ez a párhuzam nem vonatkozik a kormány elleni összes tüntetésre, nem akarom mindet leszólni. Voltak jó tüntetések is. Igazából a rossz tüntetésekkel sincs olyan nagy bajom, csak kicsit elszomorít, hogy bizonyos mozgalmak mennyire feleslegesen pocsékolják az energiájukat és a tüntetők idejét, motivációját.

A parasztfelkelések a középkor egy bizonyos szakaszára voltak jellemzőek, amikor bizonyos társadalmi változásokra lett volna szükség. Olyan országokban törtek ki, ahol a társadalom már valamelyest fejlődött, és némi változásra már beértek, de ezek a változások nem történtek meg, és feszültségek keletkeztek. Röviden elmondva: a társadalom és gazdaság fejlődésével a jobbágyok több jogot követeltek, mert immár valamelyest erősebb társadalmi réteget képeztek, mint a kora középkorban, de nem kapták meg maguktól. Fontos tehát leszögezni, hogy a parasztfelkelések:

A) Egy sor teljesen jogos sérelmen alapultak, és sok teljesen jogos követelésük volt.

B) Alapvetően nem voltak képesek a rendszerváltásra, a feudalizmus megváltoztatására, sőt, akkor még nem is volt erre érett a társadalom, és a parasztfelkelések szellemi vezetői sem tudtak ténylegesen újfajta, működő társadalmi berendezkedést felvázolni. Konkrétan a történelemből tudjuk, hogy a következő rendszerváltás a polgári demokrácia volt, ilyesmit a parasztfelkelések egyáltalán nem voltak képesek kigondolni.

C) A parasztvezérek tulajdonképpen sokszor csak le akarták győzni és váltani a nemeseket, és ők maguk akartak új nemesekké válni. Ha nem tudatosan, akkor is tudat alatt sokszor csak ez motiválta őket, és csak ez volt a céljuk.

Ennek következtében ezek a parasztfelkelések:

1) Sokszor kudarcba fulladtak.

2) Ha nem fulladtak kudarcba, akkor a sérelmek bizonyos orvoslását vívhatták ki.

Valójában akár egy levert parasztfelkelés is elérhette bizonyos jogok kikényszerítését, ha az uralkodó rendek megijedtek, és úgy látták, hogy a veszélyt azzal lehet elkerülni, hogy engednek. De megtorlás, és akár jogok elvétele is lehetett a következmény, ha az elnyomó rendek amúgy gondolkodtak. Sajnos sok bölcsesség nem volt  bennük. Mindenesetre a parasztfelkelések bizonyos helyeken végül elérték bizonyos vallási, és bíróság előtti jogok kivívását.

Miért hasonlóak bizonyos tüntető csoportok? Elsősorban a "Nem némulunk el!", a "Ha-ha", és egyéb, elmúlt 25 évező, extrém tüntetést szervező csoportra gondolok. Bennem leghangsúlyosabban a december 16-ai tüntetésen Krasznahorkai Emma beszéde él, aki például a demokráciát úgy javítaná meg, hogy minden eddigi pártot beszüntetne, és csak civil szervezetek lennének. Mivel a parlamentáris demokrácia leváltásáról nem beszélt, és arról sem, mi lenne helyette, ez bizony kb. olyan "mély" elgondolás, mint a parasztvezérek ama elgondolása, hogy akkor most ők lesznek az új nemesek, és persze ők jobbak lesznek, mint a régiek. A pártok ugyanis attól, hogy nem nevezik őket pártoknak, egy képviseleti demokráciában természetes módon kialakulnak. Ha civil szervezeteknek hívják őket, akkor is pártként viselkednének, vagy ha ők nem, akkor valami más szervezetek viselkednének pártként. Valamiféleképpen kialakulna képviselőknek egy olyan szervezete, amely összefogja őket, és egyesíti az erőiket a választásokon. A pártok ekként alakultak ki, és ha beszüntetik őket, akkor újra alakulnak, mert a rendszer logikájából következnek. Mindaddig, amíg parlamentáris demokrácia van. Ehelyett pedig jobbat még senki nem tud felvázolni.

Így tehát vagy az lenne ennek a következménye, hogy ezek a civil szervezetek lennének az új pártok, vagy valaki mások. És én nem hiszem el, hogy egy csapásra fantasztikusan jók lennének, csak azért, mert újak. Szerintem a politikusokkal nem az a gond, hogy rossz merítést képeznek, hanem ezen a Magyarországon jelenleg várhatóan ilyen egy mintavételezés. Az egész társadalom emberállománya siralmas, és ebből ilyen egy merítés. Vannak kivételek, de ritkák, és ritkán kerülnek hatalomra, gyakran pedig addigra már korrumpálódnak.

Ezen elmúlt 25 évező, szélsőséges civil szervezetek tehát szerintem olyanok, mint a parasztlázadások vezetői: csak ők akarnak lenni az új nemesek. Érhető, miféle elégedetlenségből táplálkoznak, de sok mindent nem fognak elérni. Ha némi sikerük van, és szerencséjük is, akkor legfeljebb néhány sérelmükre kapnak orvoslatot. De lehet, hogy arra sem.

Ennél tisztességesebb az olyan tüntetés, mint például a Netadó elleni tüntetés, amely eleve csak egy sérelmet kifogásolt, és kapott is rá orvoslatot. Itt a szervezők nem akarták rögtön leváltani az egész Parlamentet, és beülni a helyükre. Ez irreális is lett volna. Ilyesmi volt az a korrupció elleni tüntetés, amelyet nem ezek a parasztvezérek vezettek.

Tisztességes lehet - és remélem, hogy a január 2-ai tüntetés ilyen lesz - ahol a társadalom  a politika, a rendszer megváltoztatásáról beszélnek, de mélyről kezdik, a szavazók mentalitásának megváltoztatásával, és nem csupán arról beszélnek, hogy ki takarodjon el, és, hogy majd ők ülnek a helyükre. Remélem, tényleg használható változásokról beszélnek majd a szónokok, és nem forrófejű hülyeségekről.

A tüntetéseknek tehát a következő lehetséges következménye lehet, aszerint, hogy mennyire értelmes elgondolás áll mögöttük:

1) Ha eleve csak egy témában jöttek létre, akkor kiválthatják egy sérelem eltörlését, mint a Netadó elleni tüntetés.

2) Ha ész nélküli "parasztlázadások", akkor valószínűleg inkább elbuknak, de mellékesen elérhetnek olyan célokat, mint az 1-es esetben.

3) Minden esetben hozzájárulhatnak a Fidesz népszerűségének rombolásához.

4) Mindegyik tüntetés növelheti a szavazók tudatosságát egy infinitezimális mértékben.

5) Tudjuk, hogy ésszerűbb esetekben új mozgalmak és pártok létrejöttéhez is hozzájárulhatnak. Amelyek között lehetnek jobbak az eddigieknél.

Az előzőekben elmondottak ellenére látszik, hogy nem azt mondom, hogy a tüntetések totál negatívak, csak bizonyos tüntetések szervezőinek fejében olyan naiv álmok repkednek, amelyek miatt nem lehet sok esélyük.

Ennél többre én nem látok lehetőséget. Szerintem a Fidesz bukásával a III. Köztársaság liberális demokráciáját kell visszaállítani, némi javításokkal, és a Fidesznél jobb pártokkal, valamint átgondoltabb, aktívabb, okosabb szavazókkal. Ahhoz, hogy jelentősen jobb legyen a politika, a népnek kellene ehhez felnőni, a népet kell okítani, a népnek kell tanulnia, fejlődnie. Hiszen ennek az országnak most is pontosan olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ezért az olyan civil mozgalmak jobbak, amelyek ilyen jellegű "népnevelést", "népönszerveződést" céloznak meg, elvarázsolt hirtelenkedések nélkül.

Update:
Kint voltam, nem lehetett jól hallani a szónoklatokat, beszélgettünk barátokkal, a felét sem hallottam, nem sok minden történt, de a szónoklatok mintha jobbak lettek volna, mint december 16-án. De lehet, hogy valamiről lemaradtam.

dscn6835.JPG

· 1 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr97023285

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Parasztfelkelések és tüntetések 2015.01.02. 09:26:01

Ezen elmúlt 25 évező, szélsőséges civil szervezetek tehát szerintem olyanok, mint a parasztlázadások: csak ők akarnak lenni az új nemesek.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.01.02. 12:49:50

@ggaborx:

"Semmi szükség X képviselőre e a parlamentben, ha ezek nem önállóan szavaznak, hanem pártutasítás szerint. A cél ezzel az, hogy a képviselő ténylegesen a képviseltek érdekei szerint szavazzon. "

tessék büntetni a szavazáson az ilyen pártot és képviselőt! ezt nem törvényekkel kell elérni, úgy sem lehet, hanem a szavazóknak kell elérniük.

"2. Közvetlen képviselet: Bármely személy dönthet úgy, hogy egy adott kérdésben, vagy mindenben önállóan képviseli saját magát. "

ez jelenleg baromság. az emberek nem érnek rá erre, és nem érdekli őket ennyire a politika. akarnak ők a fenét közvetlen szavazni. pláne nem mennek be a Parlamentbe. nem lehet 8 milliós parlament, írták fent mások is.

"3. Képviseleti jog visszavonása: Ma bármely képviselő jól hangzó hazugságok révén kap felhatalmazást hosszú távú tevékenységre, mely idő alatt semmilyen formában nem kérhető számon semmilyen korábbi igérete, amely alapján amúgy a felhatalmazást kapta. "

baromság. nem kivitelezhető törvény. aki hatalmat kap ennek végrehajtásához, annak diktátori hatalma lesz. ez nem demokrácia, hanem utat nyitsz a diktatúrába, te féleszű!

"4. Közvetlen finanszírozás: A képviselők fizetését kizárólag a képviseltek biztosítják."

tehát a gazdagoknak a szavazata többet ér. ez sem demokrácia, kisbutus.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.01.02. 12:50:39

@ggaborx: azért a parlamentális demokrácia jelenlegi rendszere nem annyira rossz, hogy egy olyan hülye, mint te egy spangli mellett jobbat tudjon kitervelni.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.01.02. 12:51:43

@Jules Verne: "mi a túróért erőlteted a liberális demokráciát?" mer kell. valójában az embereknek is. igaz, nem tudják, mit jelent. szerintem te sem.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.01.02. 12:52:34

@Jules Verne: nem láttalak, hogy megrohamoztad volna a Parlamented, szóval csak a pofád nagy.

2015.01.02. 12:56:02

@Brendel Mátyás: Még nem rohamozam meg, de már közel voltam hozzá. Az a baj, hogy amikor tüntetés van, a gazfickók nincsenek már bent.
:)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.01.02. 13:01:32

@Jules Verne: gyenge kifogás. gyáva vagy, de nagy pofájú hülye.

2015.01.02. 13:03:45

"A parasztvezérek tulajdonképpen sokszor csak le akarták győzni és váltani a nemeseket, és ők maguk akartak új nemesekké válni. Ha nem tudatosan, akkor is tudat alatt sokszor csak ez motiválta őket, és csak ez volt a céljuk."

Tényleg? A tudatalatti motivációjukról honnan van infód, Matyikám? Szeánszoztál vagy cak túlittad magad tegnap?
:D

Nem nagyon érted te ezeket a parasztfelkeléseket, ahhoz nem vagy még akkora paraszt. Nem kötekedésből mondom.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.01.02. 13:07:45

@Jules Verne: "nem vagy még akkora paraszt. "

ellentétben veled.:)

2015.01.02. 13:09:15

Na lehet, hogy most elolvasom ezt a szar posztot, de kétségtelen, hogy ezt pártimádó ember írta (nem paraszt).

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.01.02. 13:10:42

@Jules Verne: pártimádó a kurva anyád (szintén paraszt)

wolves84lb 2015.01.02. 13:16:41

@fda:
"Azonban sejtjük: aki azt kiabálja hogy takarodjon a kormány, az helyette a sokszorosan megbukott kommunista-szocialista-liberális alakokat szeretné a helyére tenni."

Mert egy igazi hülye fasz vagy...vagyis fideszzombi. Gondolkodni nem bűn...próbáld ki egyszer.

Szúnyog 2015.01.02. 13:19:23

@Jules Verne: "mi a túróért erőlteted a liberális demokráciát?" mer kell.

Mert nem kell.

ggaborx 2015.01.02. 13:31:49

@Brendel Mátyás: Inkább nem is vitatkozom veled, biztos neked van igazad. Érvek, ellenérvek, valódi vita helyett ismét csak a személyeskedő kinyilatkoztatás. Mi lenne ha egyszer megpróbálnál a vitapartner személyének becsmérlése nélkül véleményt alkotni? Az nem lenne olyan meggyőzően erős igaz? Azénkurvanyámat, mi? :)

2015.01.02. 13:37:32

"Ezen elmúlt 25 évező, szélsőséges civil szervezetek tehát szerintem olyanok, mint a parasztlázadások vezetői: csak ők akarnak lenni az új nemesek."

Jól van, Matyi:elolvastam. Hát civileztél egy jót, ennyi az egész. Belefér. :)

Nos,mivel én paraszt vagyok, elmondom neked, hogy nagyjából téves az elméleted. 1907-ben, a 30 éve független Romániában parasztlázadás tört ki. Vezér nem volt, az éhség, a tífusz és a nyomor indította a spontán lázadőást, amit a hasdsereg ágyúval veretett szét. Az áldozatok között ott volt sok 1877-es veterán is, a függetlenségi háborúból.

1914-ben Mexikóban parasztfelkelés tört ki, itt volt vezér is, délen Emiliano Zapata és északon Pancho Villa. Az egész forradalommá fajult, a hadsereg meghátrált, de végül 1919-ben leverték a lázadást, Zapata-t pedig tőrbe csalták és lemészárolták. Rövid ideig, a forradalom idején, Morelos államban a parasztok jólétben éltek.

Nincs két egyforma parasztfelkelés, Matyikám. Az írásod arra volt jó, hogy leparasztozd a tüntetőket, amiből arra tudok következtetni, hogy te lehetsz a szanyi kapitány.
:D

bölcsbagoly 2015.01.02. 14:42:15

@Brendel Mátyás: s Medgyessit nem puccsal váltották le? Milyen fegyvert használtak?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.01.02. 14:46:44

@Szúnyog: nekem kell, ha neked nem kell, akkor te nyugodtan csinálhatod azt, amit a KDNP-Fidesz előír neked otthon csinálni!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.01.02. 14:49:16

@ggaborx:

" Mi lenne ha egyszer megpróbálnál a vitapartner személyének becsmérlése nélkül véleményt alkotni? Az nem lenne olyan meggyőzően erős igaz? "

nem lenne sem erősebb, se gyengébb. bízd ide, hogy ilyen esetben melyiket választom, és ne szólj, bele!

érvek voltak, nem válaszoltál rájuk, mert nem tudsz.

mi lenne, ha az érveken gondolkodnál el ahelyett, hogy én hogy vitázzak?!

KUHULIN 2015.01.02. 14:50:46

@bölcsbagoly: Még Fletót is puccsal váltották le, panaszkodott is annó, hogy bizonyos "pénzügyi körök" megkérték, hogy lépjen hátra.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.01.02. 14:51:28

@Jules Verne: ha neked a 20. század a középkor, akkor értem, hogy miért nincs érettségid. marha.

Sir Galahad 2015.01.02. 15:08:04

@Jules Verne: Ja, tehát polgárháborút akarsz. Bizonyára szívesen kimennél meghalni. Nos, ezt egyénileg is megoldhatod, anélkül, hogy mások életébe kerülne. Én nem örülnék, ha magyar embereknek kellene meghalniuk egy hatalmi vetélkedés miatt, de ebben úgy látszik, nem egyezik a véleményünk.

A főnökömmel egyébként épp ma beszéltem, de semmi ilyesmit nem mondott sem most, sem korábban. Nem kevered össze valakivel?

bölcsbagoly 2015.01.02. 15:14:57

@Brendel Mátyás: miért, mi volt akkor szerinted?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.01.02. 15:19:38

@bölcsbagoly: más. nem mindegy?! szerintem Orbán sem akart puccsot 2006-2010 között, de szerintetek igen. ezen gondolkozz el, te marha!

fifibá55 2015.01.02. 15:37:07

@Brendel Mátyás:
1) Jópárat tudok mutatni, ha szánsz rá időt, bemutatlak titeket egymásnak.
2) Azért, mert valaki úgy érez, ahogy írtam nincs jogod ilyen szavakkal illetni. Meglehet róla a véleményed, de ez a kirohanás téged jellemez, és nem előnyösen.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.01.02. 15:41:24

@fifibá55: szerintem ha valaki retteg egy olyan tüntetéstől, amilyenek mostanában Budapesten vannak, akkor az őt jellemzi. De szerintem nem sokan vannak, és nem kell hozzájuk igazítani senkit.

mindenesetre te beszélj a saját nevedben, és majd ha özönlenek az olyan kommentek, hogy "jajj, ne legyen tüntetés, félünk", akkor majd elgondolkodok. mivel nem én szervezem őket, akkor se tudok sokat tenni egyébként.

bölcsbagoly 2015.01.02. 15:45:51

@Brendel Mátyás: Mikor aláírod a hozzászólásod, kezd nagy betűvel. Miért tegezed saját magadat?

bölcsbagoly 2015.01.02. 15:50:24

@Brendel Mátyás: zavarosak a fogalmaid. Vértelen (nem katonai, fegyveres ) puccsot csak belülről lehet szervezni, vagy mindeképpen szükséges a szövetségesek árulása hozzá. Ergo, OV ellenzékből nem puccsolhatta volna meg Fletót az mszp vagy az szdsz segitsége nélkül! Elintézték ezt saját maguk is. Ahogy Medgyessi esetében is megtették.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.01.02. 15:58:15

@bölcsbagoly: " Vértelen (nem katonai, fegyveres ) puccsot csak belülről lehet szervezni,"

értem. akkor a mostani tüntetések szerinted tutira nem puccsok. QED. ennyi. ez volt maxval eredeti állítása. te és maxval elvitatkozgathattok, de nekem adtál igazat maxval ellenében az eredeti kérdésben.

fifibá55 2015.01.02. 15:59:54

@Brendel Mátyás: Mátyás, engem nem igazán érdekel és érint a dolog. Te (a blogod alapján) sok helyen sok mindent megtapasztaltál, azt hiszem, több dologról hasonló a véleményünk, nem tudom, hogy miért kell érzelmi síkra terelni egy ilyen ténykérdést (hű, de utálom ezt a szót). Igen, vannak, akik aggódnak, mert nem tudják, mivé fajulnak a tüntetések, és (még) nem érzik bőrükön a fonák helyzetet. "Mi lesz ebből??" Mit lehet erre válaszolni? Azt, hogy semmi? De hát ez nem igaz, mert ezeknek az akcióknak lesznek következményei, remélhetőleg.
Ja, és akikről szó van, mind 50 év felettiek, választójoggal..

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.01.02. 16:01:35

@bölcsbagoly: egyébként

1) az 1848-as március 15-i forradalom szerinted vértelen puccs volt?

2) Gyurcsány nem puccsolta meg Medgyessyt, Medgyessy, ha jól emlékszem, bizalmatlanságin bukott, Gyurcsány meg egy szavazáson nyert Kiss Péter ellen. mindkettő demokratikus szavazás volt.

bölcsbagoly 2015.01.02. 16:02:33

@Brendel Mátyás: nem puccsok, hanem puccshelyzetet akarnak létrehozni! Esetleg erőszakos eszközökkel, akkor meg már lehet kivülről is. A 2006-os Tv ostrom ennek a látszatát szerette volna kelteni, Fléetóék rendezésében.

bölcsbagoly 2015.01.02. 16:06:25

@Brendel Mátyás: Mióta puccs egy forradalom, népfelkelés, lázadás? Pinochet sem külföldi hadsereg tisztje volt, hanem a chilei hadseregé, ahogy a görög katonai puccs szervezői is a király katonái voltak! Puccsot lehet kivülről szervezni, de jellemzője, hogy belülről hajtják végre! Ettől puccs!
2. DE bizony az szdsz puccsolta meg Medgyessit Gyurcsány, Lendvai, Kiss, Kovács és mások részvételével. Na ja, hogy után a puccsisták újra osztották a koncot.

bölcsbagoly 2015.01.02. 16:10:41

@Brendel Mátyás: puccs volt a "forradalomnak " álcázott román hatalomátvétel 1989-ben Ceausescu ellen! Saját emberei (Iliescu, Stanculescu és mások ) bonyolitoták le külföldi segitséggel és a szeku átállásával. Puccs volt tavaly a cseh miniszterelnök eltávolitása, a koaliciós partnerek árulása révén, az USA szervezésében, etc, etc..

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.01.02. 16:22:56

@bölcsbagoly: "puccshelyzetet akarnak létrehozni! "

jó, ez a te képzelgésed, semmi tény jellege nincsen.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.01.02. 16:25:17

@bölcsbagoly: "Mióta puccs egy forradalom, népfelkelés, lázadás?"

hát Gyurcsány demokratikusan lett megszavazva, szerinted az puccs. ellenben ezek a nem demokratikus dolgok szerinted nem puccsok?!

és még én vagyok a zavaros. totál sötét vagy, ember.

"2. DE bizony az szdsz puccsolta meg Medgyessit Gyurcsány, Lendvai, Kiss, Kovács és mások részvételével. Na ja, hogy után a puccsisták újra osztották a koncot."

ld fentebb. elgurult a gyógyszered. egy demokratikus szavazás neked puccs, de egy lázadás nem.

meg vagy te veszve.

bölcsbagoly 2015.01.02. 16:37:03

@Brendel Mátyás: demokratikus szavazás a puccsisták részéről! S még te beszélsz gyógyszerről? Matyi neked az agyadra ment az ellenzékiség. Persze, a szomszédban is "dmokratikusan" cválasztották elnöknek apuccsista Iliescut, ahogy Pinochettet is szintén demokratikusan választották meg. A jakobinus patkányok is teljesen demokratikusan vették át a vezetést (mindenkit lenyakazva aki ellen mert szegülni), stb, stb.

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.01.02. 17:00:38

"A parasztvezérek tulajdonképpen sokszor csak le akarták győzni és váltani a nemeseket, és ők maguk akartak új nemesekké válni."

1. Nem parasztfelkelések voltak, hanem jobbágyfelkelések.

2. Nem a jobbágyok vezették a felkeléseket, hanem a nemesek.

3. A cél nem az volt, hogy a jobbágyok nemesi levelet kapjanak, hanem az, hogy ne vigyék el őket a keresztes háborúkba, ne szedjenek tőlük extra sarcot a háborúkra, meg a nemesek egymás elleni viszálykodása miatti csatákba se rángassák őket bele hullahegynek.

kvadrillio 2015.01.02. 17:25:53

Kigyulladt a mobilbetlehem, majdnem leégett az óvoda

A helyiek próbáltak meg segíteni, ameddig kiértek a tűzoltók. Egy lakóhoz mentőt kellett hívni.

MERT MIJAFASZNAK KÖLL AZ ORSZÁGOT TELEBASZNI BETLEHEMEKKEL MEG JÁSZOLOKKAL ????? MERT MOST EGY ILYEN HÁBORODOTT VEZETŐT KABTUNK ????? A KÖVETKEZŐ MAJD FALLOSZOKKAL RAKJA TELE AZ ORSZÁGUNKAT ??? AZ ŐT KÖVETŐ MEG MEZTELEN NŐK SZOPRAIVAL ???
A COCILIZMUSBAN MEG SZTÁLIN-LENIN SZOBROK VOLTAk ?????
tele van az ország jászolokkal, mertr orbán faszfej "keresztény demokráciját" álmodott magának ejrópában meg itt az optthonunkban ???
ELEGEM VAN MÁR, HOGY A "TÖRTÉNELMET MINDIG EMBEREK CSINÁLJÁK!!!" ALAPON DEGENERÁLT VEZETŐK DEGENERÁLT DOLGOKAT AKASZTANAK A SZEGÉNY CSÓRÓ NÉP NYAKÁBA !
VAGY MENJENEK EL EBBŐL ASZ ORSZÁGBÓL VAGY VONULJANAK BE PSZICHIÁTRIAI TERÁPIÁRA VALAHOVÁ KÜLFÖLDRE, MINÉL MESSZEBB.....

Bicepsz Elek 2015.01.02. 17:26:42

A Matyi engem kitiltott a tobbi blogjarol(vajon miert???).
Errol a temarol egy idezet jut eszembe(Mihail Heller: Oroszorszag tortenete..).
(Nem pontos az idezet). "Oroszorszagban pozitiv(aktiv)cenzura mukodott Sztalin idejeben.Ez azt jelentette, hogy nem csak kihuztak a nem tetszo dolgokat, hanem eloirtak azt, hogy mi hogy legyen benne egy-egy muben, illetve, atirtak egesz kesz muveket az alapoktol kezdve. Fagyejev: "Az ifju garda". cimu muveben peldaul felhaborodtak azon, hogy a szereplok csaknugy spontan lazadnak fel a nemet uralom ellen!!! A spontenaitas az ellenforradalmisag jele!! Atirattak ugy, hogy a helyi partszervezet szervezi meg az ellenallast a kozponti partszervezet utasitasai alapjan es vele kooperalva. "
Itt is varunk arra, hogy az Mszp/DK szervezze meg az ellenallast Patas-Viktor es bandaja ellen!!

kvadrillio 2015.01.02. 17:27:33

@kvadrillio: A ROHADT PÉNZÉHES KAPZSI ÁLLATOK MEG HALÁLOS FESZTIVÁLOKAT SZERVEZNEK, MERT TÖMNI AKARJÁK FOLYAMATOSAN A ZSEBEIKET BÁRMELY ÉLETEK ÁRÁN IS !

BASSZAMEG ! SOK DEGENERÁLT KAPZSI ÁLLATJA.....

kvadrillio 2015.01.02. 17:38:08

"Tisztességes lehet - és remélem, hogy a január 2-ai tüntetés ilyen lesz - ahol a társadalom a politika, a rendszer megváltoztatásáról beszélnek, de mélyről kezdik, a szavazók mentalitásának megváltoztatásával, és nem csupán arról beszélnek, hogy ki takarodjon el, és, hogy majd ők ülnek a helyükre. Remélem, tényleg használható változásokról beszélnek majd a szónokok, és nem forrófejű hülyeségekről."

NU, SZAVAzók menta...litásának megváltosssztatása....ühümmmm....A TE FEJEDBEN AKKORA BAJ VAN, HOGY JOBB, HA VERSEKET ÍRSZ A TOVÁBBIAKBAN GYERMEKEKNEK !!!

.... aki hülyeségnek tartja a jelen tüntetések okait, az még nem felnőtt, csak egy tévképzeteivel gyötrődő gyermeteg lény...

Bicepsz Elek 2015.01.02. 17:38:41

Mar tobben leirtak a tortenelmi ismeretek hiabyat. Ez kisse marxista, egyszerusito felfogas.
Jobbagylazadasok azota vannak, amiota betelt egy-egy orszag es egyre tobb lett a jogtalansag(Angliaban a "Nagy pestisjarvany-1347/8" elott es utan). Korlatozott celert folytak, es fegyelmezetlen csurhek voltak, nem csoda, hogy elbuktak. Celokat azert ertek el.
A masik: a feudalizmust nem a polgari tarsadalmak, hanem az abszolutizmus szamolta fel: VII, VIII. HENRIK es I. ERZSEBET nelkul nem lehetett volna sem Cromwell sem Washington. A huberesem huberese nem az en huberesem helyett veglegesen az allam(fo)ala rendeltek minden embert, es ezzel szetvertek a huberi kapcsolatokat(Franciaorszagban ez XIV. Lajossal kezdodott, es XV. Lajos mar tudta, hogy bajok lesznek). Allami hadsereg megszerzese nelkul egy forradalom sem lehetett volna sikeres(Cromwell es Castro kos mertekben kivetel mas okok miatt).

Satyala 2015.01.02. 17:39:22

@Brendel Mátyás:"szerintem meg kb 10 százalékos volna a szavazáson a részvételi arány, mert senki nem tudná, kire szavazzon. ez nem igazán demokratikus."

Ja!!! Sajnálnám is a képviselőket, ha a választás előtt kénytelenek lennének felmérni a saját területük problémáit, és a választási körútjukon, kiadványaikon, ezekre a problémákra kellene választ adniuk, és nem a párt központi f...szságait ismételgetni! Így talán még az emberek is megszólíthatóak lennének! A képviselők meg tisztában lennének a feladataikkal, ami így számon kérhető is lenne!

Bicepsz Elek 2015.01.02. 17:41:02

Egyebkent 1956 is csak egy parasztlazadas volt, de megis gyozott volna az orosz beavatkozas nelkul. Akkor most mi van???

kvadrillio 2015.01.02. 17:54:31

csürhe (főnév)
Csürhe.jpg

1. Népies, tájszó: Együtt őrzött disznók csoportja, ami több tulajdonos disznaiból áll, amelyek a kondával ellentétben naponta hazajártak.

Reggelente összejön a csürhe. A csürhe este hazamegy. A csürhében együtt őrzik a falu disznóit. A csürhe a makkosba jár.

2. Átvitt értelemben: Zajos, fegyelmezetlen csoport, szervezetlen személyek összessége.

A rendbontó csürhe a tüntetőkhöz csapódott. A stadionból kitóduló zajos csürhe az utcákat járta.

EZT A CSÜRHE SZÓT AKI HASZNÁLJA VAJHHH HOL SZOCIALIZÁLÓDOTT ??? GYESZNÓÓLBAN ???

kvadrillio 2015.01.02. 17:55:37

"A parasztfelkelés a kései középkorban, többnyire a 14-15. században lezajlott fegyveres összecsapásokat jelenti, melyeket – a hagyományos felfogás szerint – időről időre a társadalom kiváltsággal nem rendelkező, alávetett helyzetű, földműveléssel foglalkozó csoportjai robbantottak ki. A parasztfelkelések bázisát azonban nem szűkíthetjük kizárólag a jobbágyokra: a harcokban nagy számban vettek részt kisnemesek, Nyugat-Európában városi polgárok, vagy a Dózsa György által vezetett parasztháború esetében a mezővárosi árutermelő-kereskedő réteg képviselői.""

KINÉL NEM VÁLTOSZOTT A TÖRTÉNELEM ?????

kvadrillio 2015.01.02. 18:04:15

„Az Orbán-rezsim saját népétől retteg a legjobban”

A Demokratikus Koalíció szerint a gyülekezési jog korlátozása csak a gyáva kormányok diktatórikus eszköze.
Kapcsolódó írásaink

Szigetvári: Jobb volna békén hagyni a gyülekezési jogot
Óriástüntetés készül Orbánék ellen
Economist: Orbán Viktor hadba vonul

„Gulyás Gergely szerint a gyülekezési törvény szigorítására van szükség. Az Országgyűlés törvényalkotásért felelős fideszes alelnöke úgy véli, a Parlament előtt hónapokon át tartó sátortáborozás visszaélésszerű gyakorlása a gyülekezési jognak. A Fidesz bizonyára megfeledkezett arról, miként asszisztált tevékenyen a 2006-ban kezdődött utcai tiltakozásokhoz, mely magában foglalta a hónapokon át tartó Kossuth téri sátrazást is” – írja az MTI Országos Sajtószolgálatához eljuttatott közleményében Gréczy Zsolt szóvivő.

GULYÁS GERGELYKE FÉL, HOGY VALAKI JÓL FEJBEVÁGJA 1 BASA-BALL ÜTŐVEL, AMIKOR KIJÖN A PARLAMENTJÉBŐL ÉS BEÜLNE A KOCSIJÁBAHHH ??? :o)

2015.01.02. 18:08:19

Én speciel el tudnék képzelni egy olyan parlamentáris demokráciát, ahol nincsenek pártok, hanem csak egyéni képviselők, - akiknek ennek megfelelően semmiféle pártfegyelmet nem kéne betartaniuk, hanem csak és kizárólag a saját területük választóinak elvárását.

A szak minisztériumokat pedig a szakmai kollégiumok alá rendelném, politikusnak nincs helye pl a vízügyi, vagy oktatásügyi döntéseknél. Csak szakembereknek, akiknek a kiválasztását a szakma elintézhetné. Milyen szép volna pl, ha összegyűlnének a pedagógusok nyaranta vagy négyévente, hogy megválasszák az oktatásügyi minisztert.

A mutyi elkerülését pedig a totális, mindent minden szerződést nyilvánosság tevő üvegzseb rendszer biztosítaná. Még a szerződések előkészítésének dokumentumait is nyilvánossá kéne tenni.

no_successful2 2015.01.02. 18:24:59

"Szerintem a Fidesz bukásával a III. Köztársaság liberális demokráciáját kell visszaállítani, némi javításokkal, és a Fidesznél jobb pártokkal, valamint átgondoltabb, aktívabb, okosabb szavazókkal"

Bakker ennél nagyobb baromságot már régen olvastam. Szal nem a szavazókat kell megnyerni, olyan politikával, amiből érzik, hogy értük politizálnak, hanem a szavazóknak kéne másként gondolkodni, mert a ballibsi politikai irány úgy jó ahogy van, az eladósítással, adósrabszolgasággal, megfizethetetlen rezsikkel együtt.
Egyre nagyobb marhaságokat találtok ki.

Ez a retorika a Kádári korszakra emlékeztet, amikor az volt az érett gondolkodás ismérve, hogy valaki mennyire nyal felfelé.

koala kóla 2015.01.02. 18:59:02

A parasztfelkelést úgy lehet a legjobban leverni hogy létre sem jön. Kell gurítani vmit a parasztoknak.

Orbán ebben a legjobb. Rá is szavazok, ki másra?

no_successful2 2015.01.02. 19:15:36

@koala kóla:

"A parasztfelkelést úgy lehet a legjobban leverni hogy létre sem jön. Kell gurítani vmit a parasztoknak.

Orbán ebben a legjobb. Rá is szavazok, ki másra? "

És pont.

Punxsutawney Mormota 2015.01.02. 19:33:11

@maxval bircaman szerkesztő: Uram, az Ön gondolkodásmódja leginkább egy nihilista egzisztencialista örök tagasdásában dagonyázó homo sapiensre emlékeztet. Magyarul: Ön egy marha!
Maradok kiváló tisztelettel híve!

bölcsbagoly 2015.01.02. 19:52:00

@kvadrillio: s akkor mi van ha egy libsi dajcsnak már nem teszik Mo? Menjen haza a francba. nehogy azt mond már, hogy magyar fizetésből tengődött itt eddig is.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.01.02. 19:53:54

@Wendriner Piroska sakál és balerina: Sajnos az ördög a részletekben van. Már az kérdéses, hogy egy EU tagország hogyan lenne képes megszüntetni a többpártrendszert, és vele a politikai pártokat?
Másrészt egy egyéni képviselős rendszerben vajon nem a helyi erős emberek nyernék a képviselői helyeket? Felhasználva kiterjedt gazdasági, és társadalmi hálózatukat. Miért gondolod, hogy egy ilyen politikai rendszerben nem lenne korrupció?

bölcsbagoly 2015.01.02. 19:54:05

@kvadrillio: nem kellene fordítva bevenned a hashajtódat! Nagyon megy nálad a szófosás, pont mint az Operaház előtti tüntetésen az elvbarátaidnak!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.01.02. 20:01:20

@bölcsbagoly: neked a parlmentben történt bizalmi szavazás nem demokratikus, de egy lázadás az igen. sötét vagy, mint egy bányató, baromarcú.

bölcsbagoly 2015.01.02. 20:10:29

@Brendel Mátyás: megint vessző után írtad a neved! mikor tanulod már végre, hogy hogyan kell?
Amúgy, a puccsisták éármilyen szavazása továbbra is a puccs része marad!

Flyer68 2015.01.02. 20:10:31

Jó hírem van Mátyás. A mai tüntetés pont arról szólt, amiről szeretted volna. Hogy nekünk kell megvaltozni ahhoz, hogy a politikai kultúra és elit is jobb legyen.Higgadt és nyugodt beszédek voltak a bizalom, a társadalmi szolidaritás és az onszervezodes fontossagarol.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.01.02. 20:15:20

@beszélő majom:

"Nem parasztfelkelések voltak, hanem jobbágyfelkelések."

vitatkozz a nénikéddel, barom!

hu.wikipedia.org/wiki/D%C3%B3zsa_Gy%C3%B6rgy-f%C3%A9le_parasztfelkel%C3%A9s

"2. Nem a jobbágyok vezették a felkeléseket, hanem a nemesek."

a vezetők között érthető okokból kevesebb volt a paraszt, mivel a vezetéshez előnyös volt a magasabb rang, de nem is voltak feltétlenül mind nemesek. volt béldául céhes, jellemzően sok lelkész volt, de nem főpapi ranggal, zsoldos katonák is voltak, és nemesek is, akik azonban nem a legfőbb nemességből kerültek ki. értelemszerűen.

"3. A cél nem az volt, hogy a jobbágyok nemesi levelet kapjanak, hanem az, hogy ne vigyék el őket a keresztes háborúkba, ne szedjenek tőlük extra sarcot a háborúkra, meg a nemesek egymás elleni viszálykodása miatti csatákba se rángassák őket bele hullahegynek."

én nem mondtam, hogy csak MAGYAR parasztháborúkról beszélünk.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.01.02. 20:28:32

@Bicepsz Elek: az abszolutizmus még a feudalizmushoz tartozik. történelmi ismeretek, mész te a fenébe!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.01.02. 20:29:33

@Satyala: "az emberek is megszólíthatóak lennének!"

az emberek nem megszólthatóak, merhülyék.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.01.02. 20:35:04

@Wendriner Piroska sakál és balerina:

"Én speciel el tudnék képzelni egy olyan parlamentáris demokráciát, ahol nincsenek pártok, hanem csak egyéni képviselők, - akiknek ennek megfelelően semmiféle pártfegyelmet nem kéne betartaniuk, hanem csak és kizárólag a saját területük választóinak elvárását."

1) a pártok újra alakulnának
2) a választási részvétel pedig közben lemenne nullára. mert az emberek nagy része csak annyit tud eldönteni, hogy melyik pártra szavazzon.

képzelődni lehet, de attól még hülyeség.

"A szak minisztériumokat pedig a szakmai kollégiumok alá rendelném, politikusnak nincs helye pl a vízügyi, vagy oktatásügyi döntéseknél. Csak szakembereknek, akiknek a kiválasztását a szakma elintézhetné. Milyen szép volna pl, ha összegyűlnének a pedagógusok nyaranta vagy négyévente, hogy megválasszák az oktatásügyi minisztert. "

kikérem magamnak, hogy nem pedagógusként ne legyen a szavazatomnak hatása arra, hogy mit tanítanak a gyerekeimnek!

ez sem demokratikus.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.01.02. 20:35:51

@Wendriner Piroska sakál és balerina: "A mutyi elkerülését pedig a totális, mindent minden szerződést nyilvánosság tevő üvegzseb rendszer biztosítaná. Még a szerződések előkészítésének dokumentumait is nyilvánossá kéne tenni."

szavazz arra a pártra, amelynek ez van a programjában!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.01.02. 20:38:54

@no_successful2:

"Szal nem a szavazókat kell megnyerni, olyan politikával, amiből érzik, hogy értük politizálnak, hanem a szavazóknak kéne másként gondolkodni"

a szavazóknak kell a szavazataikkal ezt kikényszeríteni, és ehhez másként kell gondolkodniuk, mert most nem ezt csinálják. pl. újraválasztották a Fideszt.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.01.02. 20:39:39

@koala kóla: no te paraszt, neked mit gurított? pálinkafőzést?!:)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.01.02. 20:42:16

@bölcsbagoly: téged csak a tények nem zavarnak, és az összefüggések. te azt puccsistázol le, akit akarsz, ez nálad nem jelent mást, mint "a kurva anyád". én nem beszélek virágnyelven, szemedbe mondom: a kurva anyád, te húgyagyú!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.01.02. 20:43:16

@Flyer68: kint voltam, a beszédeket nem lehetett jól hallani, de valóban, mintha így lett volna.

2015.01.02. 21:06:30

@Sir Galahad: "Ja, tehát polgárháborút akarsz."

Akar a kurva anyád polgárháborút, Matyi szavaival élve, stílusosan. Olvass vissza, ha nem értesz valamit, inkább kérdezz. Retardált Orbán-tálib, szopjál lovat: anyádnak is jól ment.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.01.02. 21:26:11

@Jules Verne: nekem is úgy tűnik, hogy polgárháborút akarsz, de gyáva vagy megrohamozni a Parlamentet, ezért másokat uszítasz

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.01.02. 21:31:42

@Brendel Mátyás:
Ezt írta:
"Szerintem a politikusokkal nem az a gond, hogy rossz merítést képeznek, hanem ezen a Magyarországon jelenleg várhatóan ilyen egy mintavételezés. Az egész társadalom emberállománya siralmas, és ebből ilyen egy merítés."
Szerintem meg a politikai elit egy kontraszelekció eredménye, és ezért nem igazolható az a kijelentés, hogy csak ilyen merítés lehetséges, mert ilyen az egész nép.

2015.01.02. 21:45:29

@bölcsbagoly: Először is a kurva anyád.

"puccs volt a "forradalomnak " álcázott román hatalomátvétel 1989-ben Ceausescu ellen! Saját emberei (Iliescu, Stanculescu és mások ) bonyolitoták le külföldi segitséggel és a szeku átállásával."

Hazudsz, te dögevő fideszbolsi! A román hadsereg csak Milea tábornok halála után állt át, addig lőtték a tömeget. A szeku csak egy része állt át, bizonyos alakulatok még napokig orvul lőttek a hadseregre és a járókelőkre.
Megértem, hogy sajnálod Ceausescu elvtársat, de egy hithű bolseviktől ez érthető.

Szúnyog 2015.01.02. 21:49:15

Ezek a nyálgép szónokok erősen messze vannak a parasztoktól. Mondhatni, közük sincs hozzájuk.

2015.01.02. 22:11:19

"Kint voltam, nem lehetett jól hallani a szónoklatokat, beszélgettünk barátokkal, a felét sem hallottam, nem sok minden történt, de a szónoklatok mintha jobbak lettek volna, mint december 16-án. De lehet, hogy valamiről lemaradtam."

Matyi, én az Opera előtt álltam az úttesten és majdnem megsüketültem. Akkor ezek szerint a Hősök terénél voltál, ha nem hallottál semmit, ráadásul azért mentél ki, hogy a haverjaiddal pofázz... És még én vagyok a marha, ugye?
A szónoklatok részben valóban jók voltak, de ezek a barmok nem engedték a tömeget skandálni, holott a faszbúkon kimondottan sok kérés volt ezzel kapcsolatban. Egyik szónok sem vette a fáradtságot, hogy meghallgassa tömeget, illetve hogy időt adjon neki a kiabálásra. Inkább végig pufogtatták a szokásos közhelyeket, aztán hazaküldték a tömeget. Az utolsó felszólaló nő olyan sokáig dumált, hogy már haza akartam indulni, ráadásul nagyon tehetségtelenül mindig akkor kezdett el újra pofázni, amikor a tömeg skandálni szeretett volna. Sok csalódott arcot láttam újra. Ma egy normális "Orbán takarodj" vagy "fidesz maffia" sem hangozhatott el, mert nem engedték. Vonulás nuku, hangulat nuku...
A szervezők nem érzékelik a tömeget, pedig a színpadon jól hallani, hogy mit kiabálnak. A hangot is elrontották az elején, majd Fletó beszédéből is idéztek (gondolom, ezzel fizettek annak a fasznak, mert megpróbált rátelepedni a tüntetésre).
Nyilván már nem kell neki, mert a szervezők most kávéházi beszélgetésekre koncentrálnak, csak ehhez nem tudom, hogy mire kellenek a tüntetők?
Ha Fletónak vagy az ostoba maszopnak volna esze, most szervezhetnének egy nagy pártos tüntetést.

2015.01.02. 22:17:53

@Brendel Mátyás: "ha neked a 20. század a középkor, akkor értem, hogy miért nincs érettségid. marha."

Hülye vagy, Matyi. Én nem is beszéltem középkori parasztfelkelésekről, azt hittem olvasod, amit írok. Mennyit piáltál tegnap? Most jól vagy?
:)

JohnHenry 2015.01.02. 22:26:03

bámulatosak a kommentek, szinte mindegyik egy "kurva anyáddal" kezdődik - rohadtul megérdemeljük orbánékat.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.01.02. 22:27:39

@raczsandor: szerintem meg nem kontraszelekció eredménye, de nem is szelekcióé.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.01.02. 22:28:24

@raczsandor: továbbá ettől függetlenül látom, hogy ilyen az egész nép.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.01.02. 22:33:54

@Jules Verne:

"ráadásul azért mentél ki, hogy a haverjaiddal pofázz... És még én vagyok a marha, ugye?"

semmi közöd hozzá, hova, miért megyek a barátaimmal.

"nem engedték a tömeget skandálni"

én nem is akartam.

"Vonulás nuku, hangulat nuku..."

extra program tényleg nem volt, ez hiba volt

"Ha Fletónak vagy az ostoba maszopnak volna esze, most szervezhetnének egy nagy pártos tüntetést."

szervezhetnének, de nem ezen fog múlni a népszerűségük.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.01.02. 22:34:55

@Jules Verne: " Én nem is beszéltem középkori parasztfelkelésekről"

én viszont azokról írtam, tehát mellédumáltál, te fasz.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.01.02. 22:36:08

@JohnHenry: az miféle szabály, hogy "kurva anyázásért Orbán jár"? ebben mi a logika? :)

2015.01.02. 22:44:42

@Brendel Mátyás: "szervezhetnének, de nem ezen fog múlni a népszerűségük"

A micsodájuk?

" mellédumáltál, te fasz"

Ha visszaolvasom a válaszaidat, te vagy az, aki folyamatosan mellébeszélsz, mint egy fidesztálib. Neked elnézem.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.01.02. 23:15:33

@Flyer68: Ami nagyjából semmire sem jó. Ez a sok jószándékú civil nagyon szép meg minden, csak azt nem látom, hogy hogy lesz ebből kormányváltás?

2015.01.02. 23:47:44

@Szúnyog: Mi az a liberális demokrácia? Megfogalmaznád? Ha nem válaszolsz, azt mutatja, hogy fingod sincs az egészről, csak most épp szidod, mert azt várják el tőled. Jobbágy vagy.

2015.01.03. 00:01:29

@beszélő majom: Hiába, a majom, aki nem gondolkodik....

Nem csak Magyarországon voltak parasztfelkelések, nem csak Dózsa féle parasztfelkelés volt idehaza sem, és nem minden esetben nemesek vezették a felkeléseket. Lásd még Wales, Írország, Székelyföld, Románia.....

Sir Galahad 2015.01.03. 08:44:52

@Jules Verne: Na, ez a másik ok, amiért a bandátok nem fogja vinni semmire: mert az ostobaságot semmivel sem tudjátok ellensúlyozni a trágárkodáson kívül.

bölcsbagoly 2015.01.03. 10:58:27

@Brendel Mátyás: ez valamiféle informatikus tolvajnyelv?
@Jules Verne: na ja , ha te bevetted a dumát a gaz ellenforradalmárokról. Kb. ugyanaz volt a forgatókönyv mint a tavaly a kijevi Maidanon! DE Bukarestben és vidéken egymást lőtték a "forradalmárok"! Ezért is lett anníi "hős forradalmár" a puccs után, olyan városokban is ahol egy lövés sem csattant el. Ezért léptetek elő minden katonatisztet/altisztet és ezért mentették át a szekusokat a SRI-be Magureanu hoz. Ehhez kellett Marosvásárhelyen a cirkuszt megszervezni ( a szeku által a hadsereg segitségével létrehozott Vatra-sokkal).
Nem kéne minden mesének fel üljél...

2015.01.03. 11:10:45

@Sir Galahad: "az ostobaságot semmivel sem tudjátok ellensúlyozni a trágárkodáson kívül"

Hát akkor ne írj ostobaságot, te hatökör!
Különben csak igyekszem a blogger színvonalát tartani, tehát újfent elmész a kurva anyádba, Orbán-buzi.

2015.01.03. 11:23:36

@bölcsbagoly: Ne majdanozz, pvc! A maffia vezéred békés tüntetésekkel lesz lemondatva, majd az újjászervezett igazságszolgáltatás fogja rács mögé juttatni. Igaz, nekem az amerikai puccs is megfelelne, mert akkor lenne esély rá, hogy az egész maffiát Guantanamo-ra küldjék, ahol üdülés közben töredelmesen bevallják, hogy hova menekítették az ellopott vagyonokat.
Ami a romániai forradalmat illeti: nekem ne magyarázz, te seggfej, mert te nem voltál ott! Én viszont igen. Csak hogy tudd, te mocskos komcsi: Ceausescu ellen puccsot elkövetni nem lehetett belülről, ehhez a népfelkelés kellett. Meg az is, hogy napokon belül végezzék ki, különben visszarendeződés lett volna a vége. Észkombájn, ne böfögj olyasmiről, amihez fingod sincs. Mindjárt elküldelek megint a kurva anyádba.

bölcsbagoly 2015.01.03. 11:28:42

@Jules Verne: hol voltál, Bukarestben? Te tényleg nagyon hülye jobbikos vagy, mint a társaid többsége.

Sir Galahad 2015.01.03. 11:37:14

@Jules Verne: Most komolyan: nem látod, hogy amit csinálsz, azzal pont az ellenkezőjét éred el, mint amit az általad kedvelt garnitúra szeretne? Az a néhány ember, aki ezt a blogot olvassa, az egészből annyit szűr le, hogy ti trágárok és ostobák vagytok. Jó ez nektek?

bölcsbagoly 2015.01.03. 11:58:59

@Sir Galahad: ezeknek a hatökröknek az a bajuk, hogy mindenképpen a hatalom kellene! megakarják mutatni, hogy ugyanazt amit a fidesz akar, ők jobban tudnák csinálni. Vajon kikkel s hogyan?

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.01.03. 14:27:38

@Jules Verne: Ahhoz, hogy "békés tüntetésekkel" lemondassátok a jelenlegi kormányt, tízezreknek kellene tartósan az utcán lenni. Ettől pedig nagyon de nagyon messze vagytok. A tegnapi szeánsz is elég haloványra sikeredett..
De még ha sikerülne is kieszközölni egy előre hozott választást, mégis ki nyerné meg azt? A jelenlegi baloldali pártoktól nemigen várható győzelem. Új politai erő pedig nem látszik körvonalazódni, és Váradi is kinyilatkoztatta, hogy nem tervez ilyet.
Ezek a realitások..

2015.01.03. 15:04:29

@Sir Galahad: Olvasd magad vissza, ne moralizálj, mert ez neked kimondottan nem áll jól. Azt állítottad, hogy polgárháborút akarok. Anyád. Mars a békamenetbe!

2015.01.03. 15:09:07

@A megvalósult amerikai ólom..: Köszönöm az aggódó szavaid, de ne fáraszd magad: valahogy meg lesz oldva a probléma. Olvass vissza feljebb, ha nem okoz gondot. Minden esetre ez nem a te gondod lesz, mivel nem a te ügyed. Vagy már unod a narancsot?

Sir Galahad 2015.01.03. 19:55:24

@Jules Verne: Nem engem kell visszaolvasni, hanem téged. Ezt írtad: "A hatalom leváltása akasztással is lehetséges, de akár forradalommal is, te ostoba." Ez ugye nem polgárháborút jelent, hanem békés hatalomváltást, amiben nem folyik vér? Te ostoba.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.01.04. 12:12:19

@Brendel Mátyás:
Még szerencse, hogy te ismered az egész népet és ezért ugrálhatsz! ;)
süti beállítások módosítása