Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Az előválasztás az elvett első választási forduló pótlása

2013.08.24. 17:21 | Brendel Mátyás | 68 komment

Címkék: választás mszp összefogás 2014 együtt2014

r-OBAMA-CLINTON-2008-large570.jpg

Két napon belül, immár másodszor ragadok "tollat". azért, mert kritikus a helyzet, és nagyot csalódtam az ellenzéki, blogoszférában. Azért ragadok tollat, mert ha Magyarországon ilyen hangulatkeltéssel el lehet szabotálni egy teljesen normális és demokratikus ötletet, akkor ennek az országnak annyi, nem érdemes hazaköltöznöm. Ha Magyarországon ellenzéki, de hülye "értelmiségi" megmondóemberek verik szét az ellenzék megoldási kísérletét, és játsszák Orbán kezére a 2014-es választásokat, akkor nekem nem érdemes hazaköltöznöm.

***

Emlékszünk? Volt nekünk egy egész jó kis választási rendszerünk, amelyben az első fordulóban nagyjából mindenki nekifutott egyedül a választásnak (kivétel néhány nagyon szervilis törpepártot), a számokat látva a két forduló között pedig viszonylag könnyedén születtek koalíciók és visszaléptetések. Még olyan is volt, hogy a Fidesz a "kisgazdákkal soha" javára visszaléptettek nagyon sok jelöltet. És persze az MSZP és SZDSZ is rendszeresen optimalizálta a jelöltjeit.

Ezzel a rendszerrel nem volt nagy gond, mert bármennyire is makacsok, megegyezni képtelenek a magyarok, és a politikusok meg pláne, a kényszerítő második forduló, és a számok kész tények elé állították a pártokat. Az első forduló után nem sok helye volt az olyan felvetéseknek, hogy "talán a nagyobb támogatottságú pártnak kellene mégis visszalépnie". Pontosabban voltak olyan egyedi kerületek, ahol ez történt, de ott a két párt pontosan tudta, hogy miért léptetnek vissza, és mi az ára.

(Itt jegyzem meg, hogy amikor Bajnai azt mondta, nem tartja tisztességesnek azt, hogy amelyik párt visszalép a miniszterelnöki jelöltségből, az kapjon kompenzációba egyéni körzeteket, akkor Bajnai totál unprofesszionálisan, politikátlanul, naivan nyilvánult meg. Ez a politikában teljesen egyértelmű, természetes dolog, és nem látom, miért volna olyan nagyon rossz. Valamit valamiét, nincs ingyen ebéd, ingyen visszaléptetés sincs.)

A Fidesz feldúlta ezt a választási rendszert, pontosan azért, mert tudta, ezzel az ellenzéknek nehézséget fog okozni. Ha pedig a szomszéd tehenét ki lehet nyuvasztani a saját tehenünkben alig téve kárt, akkor a Fidesz ezt tutira bevállalja.

Ezen a problémán nyűglődik az MSZP és az Együtt 2014 jó ideje, és most jutottak el az inflexiós pontig. Bajnai közvélemény-kutatásos megoldást javasolt, Mesterházy pedig előválasztásokkal tromfolt. Közvélemény-kutatásokat a két párt nyilván eddig is nézett, és a tárgyalásokon nyilván mindegyik párt az asztalra vágta a neki kedvező eredményeket. Ha most így akarnák megoldani a kérdést, akkor ezt házon belül eddig is meg lehetett volna. Én értem, Bajnai egy kicsit nagyobb kutatást, egy kicsit pontosabb kérdést akar, és egy kicsit jobban kontrollált eredményt, és előre definiált kritériumokat. Ez egy jogos szempont. De nem értem, hogy akkor már miért ne akarna igazán nagy közvélemény-kutatást: egy előválasztást.

Mi a baj az előválasztásokkal?! Bármilyen kritika, ami az előválasztásoknál felhozható, az többnyire a közvélemény-kutatásokra is igaz. Ha az előválasztás nem reprezentatív, akkor a közvélemény-kutatás még annyira sem. Ha az előválasztást manipulálni lehet, akkor a közvélemény-kutatást még inkább. Ha az előválasztás nem az igazi választás, akkor a közvélemény-kutatás totál távol áll tőle.

Egy pár olyan érv van, amely az előválasztások ellen jobban szól, mint a közvélemény-kutatások ellen. Az első, hogy drágább. Mesterházy az Egyenes Beszédben egyrészt jelezte, hogy egy kis előválasztás nem is sokkal drágább, mint egy nagy közvélemény-kutatás. Az is nyilvánvaló, hogy a dolgok költségében az MSZP szívesen kiveszi a maga részét, vagy akár finanszírozzák az egészet. Nem akarok az MSZP helyett felajánlást tenni, nyilván ez is alku tárgya lesz, de pitiáner kérdés politikai szempontból.

Aztán van egy olyan érv, hogy az előválasztások megosztják a szavazókat. Nyilván, ez a céljuk. És azt mondják a kritikusok, ez megmarad a választásokig. Az Egyesült Államokban rendeznek ilyen előválasztást, a legutóbbi emlékezetesebb ezek közül az Obama-Clinton mérkőzés volt, és igen, egymásnak estek a jelöltek, és keletkezett egy kis szakadék a Demokratáknál. Aztán Clinton felsorakozott Obama mögé, és gyorsan betemették az árkot, és egységesen álltak ki a választásokra. Ha ez működik az Egyesült Államokban, akkor itt is miért ne működne?! A vesztesnek ehhez be kell állnia  győztes mögé. Nincs mese. De talán be is áll, ha fair megmérettetésben maradt alul.

Egyébként 2008-ban Obama június 3-án kapta meg a döntő szavazatokat. Az előszavazás húzódhatott volna tovább is, de úgy adódott, hogy ekkor eldőlt. Az elnöki választás november 4-én volt. Azaz az előválasztás után választásokig csak 4 hónap volt hátra. Ma, Magyarországon még sokkal több idő van hátra, és még ha adunk is pár hónapot az előválasztás lezavarására, akkor kb ugyanott vagyunk. 4 hónap úgy látszik, elégséges az előválasztás eredményének konszolidálására, és a választási kampányra a győztes jelölt mögött. 4 hónap alatt rá lehet fordulni a célegyenesre. Obama végül nyerni tudott.

debat-primaire-ps-2e-round.jpg

A 2012-es francia elnöki választásokra - amely szintén tavasszal volt - a Szocialista Párt szintén egy több fordulós és több jelöltes előválasztást tartott, amelynek utolsó fordulója október 16-án végződött Hollande győzelmével. Én ekkor Franciaországban voltam, és végigkövettem a tévés vitákat, és a szavazást. Azt kell, hogy mondjam, kívülállóként nagyon is szimpatikus volt, ahogy a jelöltek az igazi választás kampányához, tévévitájához hasonlóan lehetőséget kaptak előadni a programjukat. Ez az előválasztás - igaza van Mesterházynak - a lehető legjobb kampányfogás egy pártnak. A francia szocialisták végül nyertek.

Hasonló előválasztást tartott a brit Konzervatív Párt 2009-ben, az olasz Rainbow Coalition 2005-ben, és még sok más ország pártja. Ha az Egyesült Államok Demokrata Pártjának a francia szocialistáknak, a brit konzervatívoknak és másoknak jó ez a módszer, és elég az idő, akkor miért fanyalognak a magyar ellenzéki "értelmiségiek", blogok? Miért ne lehetne, hogy egy ilyen újfajta módszerhez egyszer Magyarország korán csatlakozzon, és nem az utolsók között?! Miért nem tudunk progresszívek lenni?! Miért ez a maradiság, fanyalgás?! Miért félnek a magyar ellenzéki "értelmiségiek" és megmondóemberek az újtól?! Miért ennyire provinciális parasztok?! Miért teszik meg az ellenzéki megmondóemberek Orbánnak azt a szívességet, hogy szimpla hangulatkeltéssel verik szét az ellenzéket?! Tényleg nem nagyon olvastam semmiféle érvet, mindegyik nagyjából tartalom nélkül, tiszta hangulatkeltésből ekézi az előválasztásokat.

Az ellenzéki megmondóemberek fanyalognak. Ez valami új, ilyen még nem volt, ezért félnek tőle. "Értelmiségiek", akik úgy látszik, nem látnak ki a maguk kis korlátozott világából. Ilyen még nem volt Hajdúborzasztón, ilyet még nem láttak, tehát félnek tőle. (Olyan "csúcsértelmiségiek", mint: "Török Gábor lejárt lemez", "Örülünk, Vincent, van Blog!?", stb.)

Van persze egy igen nyomós okuk ellenezni az előválasztásokat. Ez pedig az, hogy nem éppen MSZP-sek, és attól tartanak, az előválasztást az MSZP nyeri. Én magam sem vagyok az MSZP fizetett bértollnoka. Én nagyon örülnék, ha Magyarországon a pártstruktúra úgy alakulna, mint Németországban: hogy több jelentős közepes párt van, amelyik többféleképpen köthet koalíciót, és valódi pluralitás van a választásokon. Szerintem jó volna, ha Magyarországnak volna liberális, normális jobboldali és normális zöld pártja. Jó volna, ha ezek tíz százalék fölött volnának. Jó volna, ha a Fidesz nem vezetne ennyivel, és az MSZP nem magasodna ennyire ki az ellenzéki mezőnyből. De kérem, a harmadik útnak, a kisebb pártoknak itt volt sok-sok évük, és nem sikerült növekedniük. Az LMP, a DK, és az Együtt2014 sem lett középpárt. És ez nem az MSZP hibája, ezt a szavazók ezek szerint így akarják. És akárkinek is hibája, most már ez így van. Ezt kell elfogadni, ebből kell dolgozni.

Az Együtt2014 nem akarja elfogadni a tényeket, és most az "értelmiségi" holdudvara keresi a kifogásokat. Mert az nem vállalható, hogy: "azért nem akarunk előválasztást, mert hát gyengék vagyunk, mint a szar, és bebuknánk". Az Együtt2014 elfogadhatta volna ezt a tényt arcvesztés nélkül, csak a közvélemény-kutatások alapján, a tárgyalásokon. és akkor nem kellett volna előválasztás. Vagy pedig mondhatják, hogy "hiszem, ha élesben látom", akkor meg hát nincs mit fanyalogni, próbáljuk ki élesben!

Ha én volnék az MSZP és az Együtt2014, akkor egy olyan első fordulót csinálnék, ahol a DK is induljon, és ha az LMP akar bármiféle összefogás, ők is indulhatnak. Ez már semmibe nem kerül. Ha lejátszanak egy ilyen első fordulót, akkor a kész tények ott lesznek mindenki előtt, és lehet egy ugyanolyan egyeztetést csinálni, mint anno a két forduló között. Azt is pontosan lehet majd látni, hogy a DK-nak és az LMP-nek hol mennyi az ereje, velük is lehet tisztességesen egyezkedni.

Ez az első forduló persze nem volna hivatalos, nem kellene semmiféle nagy bürokratikus hercehurcátm regisztrációt csinálni belőle. Nem kell leveleket küldözgetni. És persze el lehet csalni, lehet teherautón utaztatni, meg ilyenek, de hát ha az ellenzéki pártok egymás között elcsalnak egy előválasztást, hát akkor ennek az országnak úgyis mindegy.

A Piroslap Facebook oldalán indítottam egy szavazást arról, hogy melyik megoldás legyen.A kétségkívül kevés szavazatból összeállt eredmény pár nap után a következő:

Szerinted az MSZP és az Együtt2014 hogyan döntsék el a közös miniszterelnük-jelölt személyét?

 
 
  24% (15 votes)
 
 
  40% (25 votes)
 
 
  36% (22 votes)

A szavazás nyilván nem elég nagy merítés, nem is reprezentatív, talán torz is, hiszen a saját oldalunkon tettük fel, de szerintem ezt leszámítva ez a többségi vélemény, legfeljebb kisebb arányban nyer az előválasztás.

· 2 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr505474888

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az előválasztás az elvett első választási forduló pótlása 2013.08.25. 11:52:02

Ha én volnék az MSZP és az Együtt2014, akkor egy olyan első fordulót csinálnék, ahol a DK is induljon, és ha az LMP akar bármiféle összefogás, ők is indulhatnak.

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.08.25. 11:39:06

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ad Dio 2013.08.25. 08:56:14

Jó reggelt!

Az első hozzászólás legyen pozitív!

Ad Dio 2013.08.25. 09:15:33

A másodikban viszont kénytelen vagyok megfogalmazni némi kritikát.

Minden bizonnya többség ismeri a világnézetemet, így nem kell túl komolyan venni. Aki nem ismeri, kérdezze meg a mellete ülőt :-).

Szóval két aprócska bibi van ezzel a dologgal. Egyfelől az, hogy az említett országokban általában vagy párton vagy pártszövetségen belül zajlottak az előválasztások, míg itt egy kényszerszülte egységre készülő páros fog most megegyezés helyett egy jó kis kakasviadalt előadni. Közben el kell fogattatniuk a híveikkel az együttműködés gondolatát (eddig sem ment simán), a pártok közti asszimetriát, mindeközben buzdítani a szavazásra a jelöltjük mellett. Most egymásért harcolunk egymással!!!!!
Másik probléma az, hogy mindkét fél tart attól hogy a másik majd visszaél az erőfölényével. Ez nem is ok nélküli a félelem. Gondoljunk csak az E14 kezdeti - khm - túlértékelt közvéleménykutatási adataira, vagy arra, hogy egy reális előválasztáson micsoda erőfölényt jelenthetne az MSZP aktivista tábora (az előválasztásokra jellemzően a pártok kemény magja megy el). Ez utóbbi legfőképpen akkor lenne ciki, ha MA betartaná azt, hogy minden jelöltet leszavaztat mind a 106 körzetben, és a valódi előválasztás eredményei szerint lesz a jelöltállítás - ez kb 0 helyet jelentene az E14-nek.
Mindezek tetejében a Fidesz minden bizonnyal beleszólna valamilyen szinten a választásba, így akármilyen eredmény is születne, a vesztes fél azonnal előrántaná a csalás kártyát, merugye a fidesz.

Ha hiszitek ha nem, én egy olyan jobber vagyok, aki szilárdan hisz az erős ellenzék pozitív hatásában, így bizony nagyon drukkolok hogy ezt a krízist megoldja a baloldal. Nem örülnék neki ha 2014-től a Fidesz legerősebb ellenzéke a Jobbik lenne.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.25. 09:53:49

@Ad Dio:

1) Az, hogy itt pártszövetség és nem práton belüli előválasztás van, lényegtelen. A megoldandó probléma ugyanaz. Az előválasztás megoldja. Ld még a práhuzamot az első fordulóval. Az is milyen jól működik,

2) Azzal nem lehet jönni, hogy az előválasztás azért nem jó, mert kiderülne, hogy a valódi erőviszonyok szerint az MSZP nagyon veri az EGyótt2014-et. Ha ez a valóság, akkor ennek ki kell derülnie. Ha az EGyütt2014-nek ez nem jó, akkor teccett volna elfogadni korábban egy kedvezőbb ajánlatot! Nem lehet azzal jönni, hogy elqrták az alkudozást, csinálják vissza. Annál is inkább, mert ők rugták fel a tárgyalásos megoldást.

3) A Fidesz nem tudom, hogy képzeled, hogy szólna bele. A Fidesznek nagyon égő lenne, ha kiderülne, hogy bármelyik fél mellett kampányol, vagy segít nekik. Ha a Fidesz akár csak titokban is küldene szavazókat az MSZP mellett szavazni, az azért ki szokott szivárogni, és az durván negatívum a Fidesznek.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.25. 09:54:21

@Ad Dio: ja, és jobberként irreleváns a véleményed. nem neked tetsző megoldás kell

Ad Dio 2013.08.25. 10:00:05

@Brendel Mátyás:

" ja, és jobberként irreleváns a véleményed. nem neked tetsző megoldás kell"

Demokrácia van, tudod. És én fura fajta vagyok: tényleg érdekel a baloldali ellenzék helyzete. Nem kell elhinni. Nem véletlenül bocsátottam előre a hovatartozásomat, nem akartam "jófiúnak" álcázni magam. Ne vegyetek komolyan mint jobbert. De a gondolatok amiket leírtam, racionálisak. Mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a balliberális sajtó 90%-a is osztja őket...

Ad Dio 2013.08.25. 10:04:45

@Brendel Mátyás:

"Azzal nem lehet jönni, hogy az előválasztás azért nem jó, mert kiderülne, hogy a valódi erőviszonyok szerint az MSZP nagyon veri az EGyótt2014-et. Ha ez a valóság, akkor ennek ki kell derülnie. Ha az EGyütt2014-nek ez nem jó, akkor teccett volna elfogadni korábban egy kedvezőbb ajánlatot! Nem lehet azzal jönni, hogy elqrták az alkudozást, csinálják vissza. Annál is inkább, mert ők rugták fel a tárgyalásos megoldást."

Nem értettél meg: az E14 nem attól fél, hogy az MSZP nagyobb nála. Ezt tudja. Attól fél, hogy aktiviták híján az MSZP erőfőlénye abszolut el fogja torzítani az eredményeket. Ezek az előválasztások jellemzően alacsony részvétel mellett zajlanak. Kik mennek el? Az aktivisták. Érti ugye?

De nem kell engem komolyan venni. Csak egy nyomorult jobber vagyok...

héjakútmácsonya 2013.08.25. 10:43:17

"A Fidesz feldúlta ezt a választási rendszert, pontosan azért, mert tudta, ezzel az ellenzéknek nehézséget fog okozni."

Akkor pont azt tette, amit az MSZP-SZDSZ 2/3 1994-ben, pár héttel az önkormányzati választások előtt, s csinált egyfordulós rendszert a kétfordulósból.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.25. 11:35:05

@Ad Dio: Ha az E14-nem tudja aktivizálni a szavazóit, az nem a választás hibája, hanem az ő baja. Ha nem tudja, akkor derüljön ki, aszerint osztoszkodjanak!

Ennyi erővel azzal is lehetne jönni, hogy az időközi választások nem demokratikusak, mert kevesebben szavaznak, és ez az X pártnak kedvez.

Ja igen, van olyan, hogy az alacsony vagy magas részvétel ennek vagy annak a pártnak kedvez. Tessék tudni vele együtt élni! Ráadásul ha valakinek a magas kedvez, akkor van egy nagyon is természetes megoldása: tessék aktivizálni a szavazókat!

Jól nézünk már ki, ha az E14 úgy érvel, hogy az előválasztás azért nem jogos, mert nem tudják aktivizálni a szavazóikat, vagy, hogy "a mi szavazóink lusták, szemetek, nem jönnek el"!

Egy választási rendszert nem aszerint kell csavargatni, hogy az E14-nek ideális legyen. 2014-ben is el kell vinni a szavazókat választani, ha az E14 most nem tudja, akkor ez derüljön ki, legyenek szerényebbek!

Gyurcsányban jelenleg az a szimpatikus, hogy belátta, nem tudott a DK-ból jelelntős pártot csinálni, és szerény, és nem ugrál, hogy legyen ő a miniszterelnök-jelölt. Igazából a DK egyáltalán nem ugrál, kivárja a sorát. Ez a szimpatikus bennük most. Az E14-nek meg nagy a pofája ahhoz képest, hogy mennyire kevesek.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.25. 11:37:13

@héjakútmácsonya: az egy kisebb jelentőségú választás. nem biztos, hogy annyit kell rá költeni. egyébként azóta is úgy maradt.

Sexual Harassment Panda 2013.08.25. 12:38:41

Júj!A poszttoló jól megbűntet minket, és nem költözik haza!
Húha!Ba most aztán jól bexartunk!

tisztapista 2013.08.25. 12:47:29

"Az előválasztás az elvett első választási forduló pótlása"

Röviden: NEM, EZ A PÁRHUZAM SÁNTÍT.
Hosszabban:
1. Nem vagyunk Amerikában. Ami ott évek óta működik egy választási rendszerben, az itt nem fog. Semmiképpen.
2. Az elveszett első fordulóban már lehetett mandátumot szerezni, az előválasztáson nem lehet. Nem pótolja a másik az egyiket.
3. Az előválasztás kontraproduktív, mert a látszat ellenére a választást nem a ballib városi filozófusok döntik el, hanem a vidéki plebs. Őket pedig nem érdekli az előválasztás.

Pan Modry 2013.08.25. 12:51:21

Az elovalasztas jo, mert az ervek utkoztetesebol lesz jo program.
Egy ilyen elovalasztasi harccal epp a baloldal tudna jol megerosodni egeszeben.
Jo ha egy part kifele is azt mutatja hogy nem egyseges.

Don Quixote de la Ferko 2013.08.25. 12:53:50

"... akkor nekem nem érdemes hazaköltöznöm."

Senki nem hiányol,. Maradj ott, ahol vagy, és az ottani politikába ugass bele, nem abba, amit elmenekülve magad mögött hagytál.

tobeor 2013.08.25. 12:54:53

Ez a blog hivatalosan a szocialista párt blogja, vagy csak olyan sumák "ki is mondjuk - meg nem is"-módon?

A szociknak sokkal előrébb van a törzsszavazók mozgósítására szolgálói infrastruktúra kiépítése, azaz ez a módszer számukra torzítaná el az eredményt. Nagyon.
Ez van az egész mögött, a többi kamu terelés.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.25. 12:55:21

Egy dolog azonban van, amire nem tér ki szinte senki.

Hiába állapodnak meg a pártok, hiába tartják meg a megállapodást, ha a szavazó nem követi ebben őket.

Ismert jelenség, hogy az előválasztáson lelkesen részt vevő szavazó végül nem megy el szavazni az igazi választásra, ha nem az ő kedvence nyert az előválasztáson.

Amerikai példa. Hiába nyerte meg a republikánus előválasztást Romney, ha a pártbázis protestáns-fundamentalista része számára ő elfogadhatatlan maradt nem-keresztény vallása maitt, s inkább nem mentek el szavazni az Obama-Romney meccsen, azaz de facto közvetve Obamát segítették.

Ez méginkább megeshet ha több párt tart előválasztást. Pl. nagyon nem biztos, hogy minden MSZP-hívő leszavazna egy bajnaisra. Sok MSZP-s szemében Bajnai az új SZDSZ, s sok MSZP-s szerint az SZDSZ tehet az MSZP gondjaiért. Szanyi irányzata is ezt sújkolja már 2-3 éve, súgy tűnik van aki vevő erre..

wanker cunt · http://freeliveteencams.com 2013.08.25. 13:08:09

Tök mindegy,hogy a Libás vagy Szarházy,14-ben semmi esélyetek sincs,túl sokan emlékszenek még a 8 éves elmebeteg ámokfutásotokra

sorstalan gáz 2013.08.25. 13:10:39

Mindenki emlékszik még rá, milyen választási együttműködésre lehet számítani Karácsony Gergely részéről.

Amikor egymás ellen indultak a másodikkerben, arról volt szó hogy Karácsony visszalép a második fordulóban Lévai Katalin javára, ezt ő is megerősítette. De aztán meggondolta magát és mégse lépett vissza, pedig neki volt a gyengébb eredménye.

Ilyen megbízhatatlan partnerekkel kínszenvedés együttműködni a választáson, már az előkészület is agyrém, és akkor hol vannak még egy későbbi esetleges kormányzati együttműködés ezernyi buktatójától! Ki kér az ilyen partnerekből?

Bajnai se jobb. Anélkül követelődzik hogy valaha is résztvet volna egy választási megmérettetésen, szerintem azt se tudja mi fán terem a választási eredmény. Mert az nem csak abból áll, hogy megrendelünk egy szolgáltatást valamilyen cégtől, például egy közvélemény-kutatótól

Az élet nem olyan egyszerű, még a gazdagoknak se, feltéve ha politizálni akarnak.

tisztapista 2013.08.25. 13:15:24

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Hiába állapodnak meg a pártok, hiába tartják meg a megállapodást, ha a szavazó nem követi ebben őket."

Így igaz. Teljesen egyetértek.

Ezek a ballib neofita pártocskák, és embereik talán még életükben nem láttak választót. Azt hiszik, hogy ha a 250 lehetséges hívószó közül a megfelelő 50-et írják rá a zászlóikra, akkor a nép már vakon fogja követni őket. Budapesten talán vannak ilyen "elméleti demokraták", akik még a beígért lózungok alapján választanak a szavazáskor. Vidéken már nincsenek.

Messziről jött ember azt mond amit akar - így tekintenek a vidéki emberek a budapesti áldemokraták újabb ámokfutására. És röhögve megszavazzák Orbánnak az újabb 4 évet. Vagy a Jobbikra pazarolják el a puskaport, ha a helyi cigányság nagyon idegesítő.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.08.25. 13:15:30

@Sexual Harassment Panda:
Pedig szeretettel várom a malacfejűt szép Magyarhon fővárosában (1 sheggberúgásra).

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.08.25. 13:17:28

@Mikóka Málmán: Magyarország jobban teljesít és kész.
Megmondta a Hoppál Péter, péterek között a prímás.

Mária 2013.08.25. 13:22:13

"nagyot csalódtam az ellenzéki, blogoszférában"

Olvasd a kormányoldali blogokat. Azokban nem lehet csalódni :DDD

Mária 2013.08.25. 13:24:18

"Ha Magyarországon ellenzéki, de hülye "értelmiségi" megmondóemberek verik szét az ellenzék megoldási kísérletét, és játsszák Orbán kezére a 2014-es választásokat, akkor nekem nem érdemes hazaköltöznöm."

Ha azzal akarod zsarolni a bloggereket, hogy ha nem úgy írnak, ahogy neked tetszik, akkor nem költözöl haza, akkor... hát nem is tudom, mit írjak... nevetek inkább :DDD

is 2013.08.25. 13:31:06

@poszt: Az ötlet jó. Ha az MSZP finanszírozza az E14 előválasztási kampányát a költségvetése megfelelő százalékáig, az E14 pedig megosztja támogatási kereteit az MSZPvel az előválasztásra, akkor jövő decemberre ki lehet dolgozni egy előválasztásnak a kereteit, és akkor 2015 március-áprilisban le is lehet bonyolítani.

Értem, hogy ezt nem mindenki fogja fel problémának, és hittel meg lelkesedéssel kívánná átugrani a teret és időt, de ez a vakhit és hülyelelkesedés már ne az én problémám legyen.

@tisztapista: " És röhögve megszavazzák Orbánnak az újabb 4 évet."
Ez így van, Kádárt is ők tartották életben, nekik aztán mindegy, ki a király. Ilyen Magyarország népe, ilyen semmilyen, jól írtad le.

Mária 2013.08.25. 13:33:54

"míg itt egy kényszerszülte egységre készülő páros fog most megegyezés helyett egy jó kis kakasviadalt előadni. "

Nem fog. Nem lesz se közvéleménykutatás, se hús-vér előválasztás.

Az együttműködésnek vége.

Bajnaiék még túráztatják magukat egy ideig, de minden csoda három napig tart, a negyedik napon a médiát már az új botrányok érdeklik, fél év múlva meg lehet, hogy nem is lesz már Bajnai-PM párt. Vagy mi.

Az MSZP meg elindul egyedül, vagy más kis pártokkal szövetkezve a választáson.

Mária 2013.08.25. 13:38:29

@Ad Dio:

Az előző kommentem neked válaszolt volna:

"míg itt egy kényszerszülte egységre készülő páros fog most megegyezés helyett egy jó kis kakasviadalt előadni. "

Nem fog. Nem lesz se közvéleménykutatás, se hús-vér előválasztás.

Az együttműködésnek vége.

Bajnaiék még túráztatják magukat egy ideig, de minden csoda három napig tart, a negyedik napon a médiát már az új botrányok érdeklik, fél év múlva meg lehet, hogy nem is lesz már Bajnai-PM párt. Vagy mi.

Az MSZP meg elindul egyedül, vagy más kis pártokkal szövetkezve a választáson.

Lent es fent (törölt) 2013.08.25. 14:09:49

Esélytenel barmok. Mind az mszmp, mind pedig az a másik no name formáció.

Lesz még Magyar Köztársaság 2013.08.25. 14:24:27

@Brendel Mátyás: "nem tudott a DK-ból jelelntős pártot csinálni, és szerény, és nem ugrál, hogy legyen ő a miniszterelnök-jelölt."

Már akkor sem ugrált, mikor 2011-ben megalakította DK-t. Már akkor is, előtte is, azóta is számtalanszor elmondta, hogy nem kíván semmilyen kormányzati posztot vállalni egy új kormányban - pláne nem min. elnöki tisztséget.

vladimir964 2013.08.25. 14:24:34

Piroslaposkám, te tényleg nem Magyarországon élsz! még hogy: "A vesztesnek ehhez be kell állnia győztes mögé. Nincs mese. De talán be is áll, ha fair megmérettetésben maradt alul." Röhög a vakbelem! Onnantól a vesztes előveszi a jó kis "dögöljön meg a szomszéd tehene is" koncepciót, és foggal-körömmel, sértődötten az azonos oldali nyertes ellenfele ellen áskálódik, "ha ő nem, hát a másik sem"
Ha nem vetted volna észre, itt kis hazánkban párttól és politikai oldaltól függetlenül kizárólag saját zsebre dolgozik mindenki, és nagy ívben leszarja az eszméket meg legfőképp a választásokat.
Azon kívül: ugyan kivel tartanának előválasztásokat? Azzal a párszáz MSZP taggal?(megjegyzem konkrét pártkönyves fideszes sem sokkal több van). Nálunk egyetlen pártnak sincsen a szó valódi értelmében vett tömegbázisa, itt csupán mindig valami ellen szavaznak az emberek, akinek a hazugságait éppen elhiszik, mert a másikkal már tele van a faszuk, és azt hiszik, majd most aztán jön a messiás.

sorstalan gáz 2013.08.25. 14:26:02

@is:
Már bocsánat, de ha egy politikai szervezetnek közel 2 évre van szüksége egy ad hoc megmérettetés lebonyolításához, és ebből is több mint 1 év a keretek kidolgozása a javaslatod szerint, akkor az a szervezet teljesen alkalmatlan a kormányzásra.

Egy kormányzati hatalomnak néha csak napok, órák állnak rendelkezésre egy sokkal összetettebb, és ráadásul sokkal több embert érintő feladat megoldására.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.25. 14:47:51

@tisztapista:

"1. Nem vagyunk Amerikában. Ami ott évek óta működik egy választási rendszerben, az itt nem fog. Semmiképpen."

lefordítom magyarra: ennek a balkéni csörhének minek angol WC, szarjanak csak pottyantós budiba, jó lesz ezeknek a felcsőti parasztvezér is!

no ez az az ócska, maradi mentalitás, amely csak azért ellenez valamit, mert progresszív.

"2. Az elveszett első fordulóban már lehetett mandátumot szerezni, az előválasztáson nem lehet. Nem pótolja a másik az egyiket."

hát ezt tényleg nem. szóljunk a a felcsőti parasztvezírnek, hogy mégis két forduló kéne!

"3. Az előválasztás kontraproduktív, mert a látszat ellenére a választást nem a ballib városi filozófusok döntik el, hanem a vidéki plebs. Őket pedig nem érdekli az előválasztás. "

milyen megoldást javasolsz, ami ennél is jobban bevonja a vidéki plebset?! törjük rájuk az ajtót, és a homlokukra tett pisztollyal kérdezzük őket, hogy "Bajnai vagy Mesterhéázy"!

felfogod, te hülye paraszt, hogy a két másik módszer még annyira sem kérdezi meg a vidéki plebset?!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.25. 14:50:12

@tobeor:

"Ez a blog hivatalosan a szocialista párt blogja"

nem az.

"A szociknak sokkal előrébb van a törzsszavazók mozgósítására szolgálói infrastruktúra kiépítése, azaz ez a módszer számukra torzítaná el az eredményt. "

tehát az előválasztás hibája, hogy kiderülne, az E14 gyenge. azt meg ugye az E14 bérkommentelője nem akarja.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.25. 14:51:43

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: ilyeneket azért nem említek, mert ha nem lehet megoldani, akkor nem filózunk ilyen problémákon, csak te.

de te mondjuk istenben is hiszel. az is ilyen hiábavaló dolog.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.25. 14:58:10

@tisztapista: ha valaki nem jelszavakra szavaz, hanem konkrétumokra, akkor 2010-ben sem szavazott Orbánra, és 2014-ben sem fog.

sajnos Budapesten és vidéken is a legtöbb ember bizony pofára és jelszavakra szavaz

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.25. 14:59:44

@Mária: a cél az lenne, hogy értelmeset olvasni ÉS nem csalódni

vazallus 2013.08.25. 15:00:03

Az mszp-nek több busza van tehát ők nyernék az előválasztást.. 2014-ben viszont a világ összes busza se lesz elég. A jobberek meg röhögnek.
Komolyan valaki azt gondolja, hogy van reálitása egy bajnai-mesterházy-gyurcsány-fodor-kuncze meg még ki tudja kikből álló szupergroupnak? Ezek a korszakváltók? Nem bírom schifferéket se, de köröket vernek erre az ellenzéki majomparádéra.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.25. 15:02:20

@Mária:

ez nem zsarolás. a blogolás ugyebár megnyilvánít egy véleményt a sok közül. kint van 500ezer magyar, szerintem sokak vannak azzal úgy, hogy ha még 4 év Orbán, akkor örökre maradnak

Adalberto Gellenzeeri 2013.08.25. 15:05:12

A politikában nincsenek abszolút tökéletes megoldások. Brendel úr javaslata sem tökéletes. De a legjobb amit eddig olvastam. És a helyzet alapvető bevezetése pedig valóban rendkívül pontos. Valóban a fidesz új választási törvénye okozza ezt a "káoszt" az ellenzékben. Sajnos az emberek többsége nem gondolkodik úgy, mint Brendel úr. Pedig most neki van igaza. Ja , nem vagyok sem szoci sem fidesznyik, sem együtt 2014. Csak gondolkodom és normális országban szeretnék élni, nem pedig fidesz diktatúrában.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.25. 15:07:55

@Adalberto Gellenzeeri: én sem vagyok se szoci se e14-es se dk-s. és még nemt udom, melyikre szavazok

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.25. 15:10:42

@vazallus:

"Nem bírom schifferéket se, de köröket vernek erre az ellenzéki majomparádéra. "

egész pontosan 2 százalékuk van, te elmeroggyant. mennyit vernek az mpsz-e14-re, mínusz húszat?!

vazallus 2013.08.25. 15:17:22

@Brendel Mátyás: szinvonalban vernek rájuk köröket nem szavazókban :) Amin egyébként csodálkozom a zombihadsereget látva. Néha úgy érzem ez a lendvai-szanyi páros tudja az örök élet, ingyen lőszer kódot.

féregírtó 2013.08.25. 15:29:38

Igen, az előválasztás elvileg pótolhatná az elvett első fordulót. De a Fidesz nem véletlenül fosztotta meg ettől a lehetőségtől a választókat. Ha nagyon alakulna egy ilyen"maszek" első forduló, az egyik nap arra ébrednénk, hogy egy kósza egyéni képviselői indítvány lett éjjel megszavazva, ami a választások előtti egy évben megtíltaná az ilyen jellegű tevékenységet.
Szinte biztos hogy valami ilyesmi történne.

Ad Dio 2013.08.25. 15:45:49

@Brendel Mátyás:

"a cél az lenne, hogy értelmeset olvasni ÉS nem csalódni"

...ezért olvasol politikai plogokat. LOL :-D Sokat kell még tanulnod az életben...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.25. 15:53:37

@vazallus:

színvonal, Schiffer? röhög a vakbelem.

piroslapok.blog.hu/tags/lmp

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.25. 15:55:03

@féregírtó: "egy kósza egyéni képviselői indítvány lett éjjel megszavazva, ami a választások előtti egy évben megtíltaná az ilyen jellegű tevékenységet."

azért ezt meg kell játszani, és próbálják meg betiltani! nézzük meg azt is, mit szól ehhez az EU! az EU-tól azért fél a felcsúti parasztvezír.

Ad Dio 2013.08.25. 15:58:56

@Mária:

"Nem fog. Nem lesz se közvéleménykutatás, se hús-vér előválasztás.

Az együttműködésnek vége."

Ezt mondom másfél napja. Csak ugye Brendellel fogadtunk egy üveg borban (szerinte lesz), és hát ugye becsület is van a világon. Nem akartam a dolog kimenetelét direktben befolyásolni :-DDD.

Van egy rosszabb és egy jobb forgatókönyv. A rosszabb az, ha az MSZP-ben a liberalizmus ellenzők élednek most fel (egyértelműen vannak ilyen jelek). Ebben az esetben innentől lepattintják a Gordont és ott ölik ahol érik. Az E14 elemi érdeke - lenne - a megegyezés, mivel pártszövetségként a jelen állás szerint nem jutnak be. Ebben az esetben viszont az MSZP nem csakhogy elveszít 5-7%-nyi szavazatot, hanem még ad is a Fidesznek, mivel ugyebár osztják a töredékeket.

Jobb forgatókönyv a koordinált jelölt-állítás. Ezt elvileg meg lehet ígérni (ez szerintem meg is lesz, ez a könnyű része), de betartani már bajos (ez a nehéz része).

Ad Dio 2013.08.25. 15:59:40

@Brendel Mátyás:

:-DDD

Neked van humorérzéked! Máskor miért nem hordod???

tisztapista 2013.08.25. 16:55:07

@Brendel Mátyás: "elfogod, te hülye paraszt, hogy a két másik módszer még annyira sem kérdezi meg a vidéki plebset?!"

Ez a stílusod? Akkor a beszélgetésnek vége. Ha netán a szavazókat is így akarjátok megszólítani, akkor nem sok eélyt látok.

kasher36 (törölt) 2013.08.25. 17:40:48

@Brendel Mátyás: Meg fogsz lepődni, Mátyás: a pottyantós sokkal higiénikusabb, mint az angolwécé, ami még pazarlós is.

Kérdezd meg akármelyik orvost és zöldet.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.25. 18:23:04

@tisztapista: nekem nem feladatom szavazót megszólítani. eltévedtél.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.25. 18:24:27

@kasher36: nem fogok pottyantós wécéről vitázni itt, aki pottyantós vécét szeretne, nyugodtan szavazzon a Fideszre is akár!

szétesés.kovásza 2013.08.25. 21:37:33

Matykó, nagyon naiv egy pajti vagy! Most tekintsük el egy esetleges előválasztás szervezés nehézségeitől. De mi van, ha fideszes, jobbikos szimpatizánsok tömegesen, heccből mennek el szavazni, és így torzítják az eredményt? Vagy megkérnétek őket, hogy legyenek szívesek maradjanak otthon a szavazás napján? Esetleg lejárt szavatosságú száraztésztát ajándékoznátok nekik cserébe? Na ne röhögtess.

Én jobbos vagyok, és biztos, hogy elmennék... Ez (is) a politikai vetélkedés része.

szétesés.kovásza 2013.08.25. 21:58:46

Kiegészítés az előválasztás technikai nehézségeiről.
A Maszop részéről felmerült a párthelyiségek használat. Igen ám, de akkor Kiskunröcsögéről a Józsi bácsinak be kellene utaznia a megye-/járás-/kistérség- stb. (nem kívánt rész törlendő...) -központba szavazni. Már ezen bukna az egész.

meg lehet próbálkozni egy dm-levéllel, amely esetében a válaszborítékban lehetne visszaküldeni az alkalmasnak tartott jelölt nevét. tegyük fel, hogy az aktivisták kiszórják a legutolsó faluban is a nem névre szóló, de egyedi azonosítóval ellátott borítékokat. A visszaküldés postaköltségét nem lehet megspórolni: 8 millió választópolgárból küldje vissza a dm-leveleknél megszokott kb. 10%. A min. postaköltség á 100 Ft-tal 80 milla. Lehet,hogy nem olcsóbb, mint egy szavazóhelyiséges lebonyolítás, de akarnak ennyit költeni Maszop-E14-ék? És akkor jönne még szavazatszámlálás, ajjaj...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.25. 23:40:49

@Pivó Ivó: gondolkodhatnál hülyegyerek, mielőtt lenaivozol valakit.

már felvetették fent. a Fidesznek nagy égés lenne, ha kiderülne, hogy arra buzdított tömegeket, hogy szavazzanak Bajnaira vagy Mesterházyra.

képzeld el a szalagcímet: "Orbán Mesterházy mellett van".

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.25. 23:42:32

@Pivó Ivó:

"Kiskunröcsögéről a Józsi bácsinak be kellene utaznia a megye-/járás-/kistérség- stb. (nem kívánt rész törlendő...) -központba szavazni. Már ezen bukna az egész."

egy közvélemény-kutatásnál jóval nagyobb részvételi arány totál reális. tehát nem bukna. senki nem vár el 70 százalékos részvételt

értelmetlen elvárások alapján kötözködsz

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.25. 23:43:15

@Pivó Ivó: menjél inkább, igyál sört, ne itt rontsd a levegőt!:)

szétesés.kovásza 2013.08.26. 08:26:36

@Brendel Mátyás: No, pajti, ez megint egy naiv beszólás. Egyrészt nem kel l"buzdítani", elmegyek magamtól én is. Másrészt ha mégis buzdít, mi lenne az ún. "égés" következménye? Kizárják Mo.-ot az EU-ból? Vagy lemond Orbán? Vagy nem folyósítják tovább a támogatásokat? Nóóórmális?!

Csak ti, beszűkült tudatú balliberálisok hirdetitek, hogy nálunk másképp működnek a dolgok, itt "Mucsa van" Nyugat-Ejrópához képest. Rossebet, pajti. Ugyanúgy működik az olasz, francia stb. szavazó: ha gyengítheti az ellenfelet, gyengíteni is fogja.

Az előválasztás lebonyolítása még mindig nem világos: hogyan lehetne megszervezni? Csak a nagyvárosokban lehetne szavazni? Gondolod, hogy felkerekednének a szavazópolgárok? Vagy van annyi busza a Maszopnak?

Ülsz az elefántcsonttornyodban, és fantáziálsz hagymázas demokráciát. Sajnállak.

szétesés.kovásza 2013.08.26. 08:58:32

@Brendel Mátyás: Még egy, pajti: jellemző a szűklátókörű. eszdéeszes, doktrinér gondolkodásmódodra, hogy elvitatod a jogot a választó (és választható) magyar állampolgároktól, hogy véleményt nyilvánítsanak egy országos kérdésben. Már miért ne szavazhatna a fideszes vagy a jobbikos, hogy "ha már Maszop-E14, akkor..." X vagy Y legyen a min. elnök?! Ez eszedbe sem jutott, mi, okoska?

szétesés.kovásza 2013.08.26. 10:44:20

@Brendel Mátyás: Persze, ittam is sört, és fogok is inni, amikor sokadszorra is bebukjátok a választásokat. Majd 1-2 évtized múlva rúghattok labdába, ha már ez az ostoba garnitúra, amelyet te is képviselsz, kihalt.

Tipikus egyede vagy a fajtádnak: nem veszed észre, hogy arra a gondolkodásmódra, nagypofájú, kirekesztő,intoleráns ész-osztásra, amelyet te és szeretett, a süllyesztőben nyomtalanul eltűnt pártod képvisel, már rég nincs vevő. Már csak egymást hülyítitek eredeti, "haladó" gondolatoknak vélt, zárt rendszerben pörgő, az ország számára értéktelen agymenéseitekkel.
Az a szép bennetek, hogy nem változtok: ugyanolyan korlátoltak vagytok '89 óta. Még sokat fogunk röhögni rajtatok a választásokig! De jó ezt leírni újra meg újra!

A saját magatokról vélt vonásoknak pont az ellenkezője igaz rátok: szektás gondolkodásmód, rugalmatlanság, intolerancia, önteltség. Azért nem semmi egóval bír egy olyan figura, aki saját magáról készít Wikipédia szócikket... :-))

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.26. 11:06:46

@Pivó Ivó:

"mi lenne az ún. "égés" következménye? "

népszerűségvesztés.

"Az előválasztás lebonyolítása még mindig nem világos: hogyan lehetne megszervezni? Csak a nagyvárosokban lehetne szavazni? Gondolod, hogy felkerekednének a szavazópolgárok? Vagy van annyi busza a Maszopnak? "

Felhasználnám a saját szövegedet: csak ti, beszűkült tudatú jobberek hirdetitek, hogy nálunk másképp működnek a dolgok, itt "Mucsa van" Nyugat-Ejrópához képest. Rossebet, pajti. Ugyanúgy működik, mint az olasz, francia, amerikai előszavazás. Nézz utána te kis hülye! Adott esetben lehet válogatni a megoldások közül, illetve el is lehet térni tőle. Nem fog leszakadni az ég.

Egyébként ez válasz az első felvetésedre is. A külföldi előszavazásoknál sem volt komoly aggodalom, hogy az ellenfél jelentősen eltorzítaná az eredményt. Se motivációja, se különösebb lehetősége nincs erre.

Teljesen irreális, hogy Orbán nagy közönség előtt kiálljon Mesterházy vagy Bajnai mellett, és az is irreális, hogy ugyan mi a jó kurva anyádnak csinálna ilyet, amikor a két ellenfél kb azonosan erős.

szétesés.kovásza 2013.08.26. 11:16:30

@Brendel Mátyás: Huhh... jó nagy tapló vagy, pajt! Ez a kurvavanyázás megy nálatok otthon? Így beszélsz életed párjával is, ha valamiben nem értesz vele egyet?

Arra meg nem válaszoltál, bunkókám, miért rekesztenéd ki a többi választópolgárt az "előválasztásból". Bárkinek lehet véleménye a két faszkalapról.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.26. 11:16:33

@Pivó Ivó:

"elvitatod a jogot a választó (és választható) magyar állampolgároktól, hogy véleményt nyilvánítsanak egy országos kérdésben."

bazdmeg szálljál már magadba, és ne hazudd a pofámba a hülyeséget! én pont emellett vagyok, te vagy ez ellen. én vagyok az előszavazás mellett, te vagy ellene.

" Már miért ne szavazhatna a fideszes vagy a jobbikos, hogy "ha már Maszop-E14, akkor..." X vagy Y legyen a min. elnök?! Ez eszedbe sem jutott, mi, okoska?"

szavazhat. nem látom, hogy Fideszes és Jobbikos emberek tömegei miért lennének motiváltak erre, és miért szavaznának az egyik oldal mellett, eltorzítva az eredményt. a Fideszes és Jobbikos szavazók, egy minimális, és várhatóan egyenletes szavazatmennyiséget adnak.

semmi okod azt feltételezni, hogy a Fideszesek vagy Jobbikosok egyoldalúan, és spontán módon Mesterházy és Bajnai közül az egyiket jobban gyűlölnék.

de ez a külföldi előválasztásokon is nyilván ugyanúgy felmerülhető probléma, és ott nem kínlódtak ezzel annyit, mint te itt. pedig az egyesült államokban az előválasztások rendszere már bevett dolog, tehát ismerik a dolgot, egyébként ismerik is ezt a jelenséget, ezzel együtt előválasztásokat tartanak.

biztos ők a hülyék, és csak te vagy itt a helikopter a Hajdúborzasztói kis foteledben.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.26. 11:19:05

@Pivó Ivó:

az, hogy a többi párt szimpatizánsai szavaznak egy előválsztáson, és sikeresen eltorzítják azt, akkor fordul elő, amikor egyértelmű erőkülönbség van a két jelölt között, és a szavazók vannak olyan agyafúrtak és fegyelmezettek, hogy a gyengébbre szavazzanak.

Magyarországon nem ez a helyzet, Bajnai és Mesterházy kb azonosan erős, és kb azonosan utálják a Fideszes és Jobbikos körökben. kurvára nem gondoltad ezt te meg, csak kötözködsz, mert hülye vagy.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.26. 11:22:42

@Pivó Ivó: igen, észrevettem, ahogy ez a szép, szerény kis Fideszes garnitúra, a szerény Orbánnal, a szerény Lázárral, a szerény Matolcsyval itt szerénykedik, és úgy kell őket noszogatni, hogy ugyan már kicsit azért próbálják már meg érvényesíteni a véleményüket az ország kormányzásában, mert olyan kis szerények ezek, szegénykék, ha nem noszogatnánk őket, soha nem jönnnének elő a szerény kis odújukból..:)

szétesés.kovásza 2013.08.26. 17:36:56

@Brendel Mátyás: Baynaui és Mesterházy azonosan erős?! Miben, szkanderban? :-)) Ne fárassz, pajti! Ezt a baromságot Mr Orrtúró Viktor meg a Medián nyomja, amelyekre persze ráerősít a lakájmédia meg pár beszűkült arc, mint pl. te.

Gyengébbek kedvéért (a kedvedért) összefoglalom, mit is akartam mondani:

- szerintem nem tudják/akarják igazán megszervezni az előválasztást technikai, pénzügyi és egyéb érzelmi okok miatt;
- ha mégis lenne előválasztás, akkor bárki jogosult véleményt nyilvánítani, mivel nagyon alacsony a párttagok száma, és lehetetlen zárttá tenni a szavazást;
- Orbán vagy bárki más nyugodtan buzdíthatja híveit arra, hogy kit támogasson, egy ilyen esetben - mindenféle morális következmény nélkül, pusztán taktikai okokból (is);
- sokat fogunk még röhögni rajtuk, rajtatok, és örülök, hogy a Szadesz már eltűnt a süllyesztőben, és olyan okostóbiások, mint te, csak a senki által nem látogatott blogjaikban oszthatják az észt - a tengeren túlról.

Úgy hogy, pajti, én lépek is, ennyi elég volt.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.26. 17:54:48

@Pivó Ivó: egy Hajdúborzasztói tanyasi kis paraszt vagy, aki nem lát ki a fejébűl. Most így hogy jobberként milyen faszságokat gereblyézel össze érv helyett, az tök mindegy. Úgysincs semmi értelem abban, amit mondasz, csak ész nélkül nyomod a sódert a Fidesz-lemez keretében. Tényeket, összefüggéseket, külföldi példákat figyelembe se veszel, mert az zavarná a lemezjátszást. Azt hiszed, az olvasó is Hajdúborzasztói tanyasi paraszt. Én meg azért írtam meg a posztot, hogy ha valaki esetleg nem hallott volna a külföldi példákról, akkor itt van. Ezzel szemben te hiába nyomod, a sötét dumádat.
süti beállítások módosítása