Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

No végre, előválasztások! Avagy, most miért kell itt mindenen fanyalogni?!

2013.08.23. 22:11 | Brendel Mátyás | 85 komment

Címkék: mszp választások demokrácia összefogás 2014 együtt2014

BajnaiMesterházy.jpg

Azt látom, hogy egy ideje sokan fanyalognak az MSZP-Együtt 2014 tárgyalásokon. És most, hogy felcsillant az előválasztások lehetősége, hát ezen is képes egy csomó ellenzéki fanyalogni. Nem értem, miért.

Évekig arról ment itt a duma, hogy össze kell fogni. Most összefognak, erre megy a fanyalgás. Őszintén szólva a választások megnyeréséhez a legfontosabb elem az volt, hogy egyéniben közös jelölteket állítsanak. Ez már régen eldőlt, le is osztották a lapokat. Én hátradőltem a széken. Ennyi szerintem elég volna Orbán leváltásához, ha a szavazók hajlandóak lesznek a fotelből való panaszkodás helyett majd elfáradni a szavazásra, és leadni a voksukat a demokratikus ellenzékre.

A közös lista és a közös miniszterelnök-jelölt egyáltalán nem biztos, hogy szükséges a győzelemhez, nem biztos, hogy nyerő stratégia. Mégis, azon fanyalognak itt már több hete a különböző fórumon kommentelő ellenzékiek, hogy miért nincs már meg az a közös lista, miért nincs meg a közös jelölt. No de miért, jövő héten már szavazás lesz?! Vagy mi?! Miről is maradunk le, ha esetleg nem mindjárt azonnal, még tagnap egyeznek meg erről?!

Mit kell ezen fanyalogni?! Azon lehet fanyalogni, ha az E14 populista. Azon is, ha az MSZP megalkuvó, vagy nem frissíti a politikusi garnitúrát (bár a frissítés mítosza el van túlozva), azon is, hogy az MSZP esetleg nem lép fel átütő programmal, és ötletekkel. No de kérem, végre itt egy érdekes ötlet, most ezen miért kell fanyalogni?!

Értelmes ember emberszámba veszi a másikat, és látja, elismeri, hogy a másik félnek is vannak érdekei. Szerintem egészen természetes az, hogy Bajnai és Mesterházy szeretné maximalizálni az érdekeinek érvényesítését. Természetes ez Bajnainál és Mesterházynál is. Nem értem, Bajnai miért fanyalog azon, hogy ha az MSZP például átadná a miniszterelnöki jelöltséget, akkor azért N képviselői helyet kér cserébe. Hát az MSZP is érdekekkel rendelkező párt, nem jótékonysági szervezet.

Ez teljesen érthető és elfogadható mindaddig, amíg nem állnak fel a tárgyalóasztaltól, és nem csapják egymás pofájába az ásványvizet. Márpedig az már hónapok óta egészen világos, hogy törésig most már nem fogják vinni a vitát. Akkor meg mit fanyalgunk itt?! Mit ugrik rá média a dologra, mintha a világvége lenne itt?! A média persze azért, mert hülyíti az embereket. De azért teszik, mert az olvasók ugranak erre. Miért ugranak?!

Én természetesnek veszem, hogy Bajnai, és Mesterházy megpróbálja a lehető legtöbbet kihozni a tárgyalásból. Autonóm, értelmes felek, joguk van a saját érdekeikhez egy bizonyos pontig, bizonyos keretek között ragaszkodni. Ez a keret pedig nem borult fel, ez a végső pont még nem jött el. Van még idő a választásokig. Gyurcsány azon fanyalog, hogy most az történik, amit ő februárban javasolt. Illogikus, amit kritizál. Azt mondja, itt a vége, mert már nincs idő. Mire nincs idő?! Nem kerget a tatár! Gyurcsány azt mondja, hogy logikus, ha a kisebb támogatottságú visszalép. És Bajnai makacs. Hát a kisebb támogatottság megmutatásának eszköze az előválasztás.

Ebben az érdekérvényesítésben én nem rökönyödöm meg az olyan kis trükkökön, hogy szivárogtatás a médiába, ilyen-olyan-amolyan képviselők küldése, ilyen-olyan-amolyan felhatalmazással. Egy kis csiki-csukizás, egy kis "jajj, belázasodtam, nem tudok elmenni tárgyalni". Ezek a dolgok kérem ma, Magyarországon a "kultúra" részei. Nem feltétlenül teljesen őszinte és nyílt emberekre jellemző, de hát kérem Magyarországon vagyunk, a 21. században. ez egy ilyen társadalom. Itt kérem így folynak a tárgyalások a kivitelezővel, az autószerelővel, a piacon, a randin. Az vesse rá az első követ, aki nem trükközik egy autóvásárlásnál az alkudozásban!

Ami az előválasztásokat vagy a közvélemény-kutatást illeti. Szerintem mindkét ötlet előrelépés. Van itt egy probléma: Bajnai vagy Mesterházy, amely már vagy egy éve foglalkoztatja az embereket, már egy éve probléma, már egy éve tüske az ellenzéki összefogásban. Ehhez képest mind a két megoldás frappáns, és nemcsak, hogy megoldja a problémát, de előrelépés a demokráciában.

Az, hogy egy kormányozni kívánó egyetlen formáció több miniszterelnök-jelöltet állít, és a jelöltek közüli választásban végül is megkérdezi a zembereket is, egyedülálló a magyar demokrácia történetében. Az MSZP eddig ezt elintézte házon belül. A Fidesz szintén. Most végre megkérdezik a választót. Mit fanyalog ezen?!

Mesterházy ezt az ötletet jókor húzta elő, tromfolnia kellett Bajnai felvetését. Ez egy profi húzás volt, én ebben azt látom, hogy Mesterházy képes a kormányzásra, hiszen egy nagyon jól előkészített lépést láttunk. Mesterházy ezt meg kellett, hogy tervezze, előre látta Bajnai lépését.

Az előválasztás mind az Egyesült Államokban, mind Franciaországban, és még bizonyára több más helyen is a demokrácia része. Én végigkövettem a francia szocialisták előválasztását tévé vitástul, választásostul, amelynek végén Francois Hollande került ki jelöltként. Ez kérem fejlett demokráciákban egy nagyon jó eszköz. A demokráciát növeli az, ha a népnek több szinten, több fokon van beleszólása a dolgokba. Akkor mit fanyalgunk itt Magyarországon?!

Anno, amikor ez felmerült, akkor olyan hangok voltak, hogy Magyarország kis ország. Igaz. Hogy ki finanszírozná meg a dolgot?! Hát ha Mesterházy ezt most javasolja, akkor minden bizonnyal meg is finanszírozná. Hogy az Együtt2014 nem tudja?! Hát lám, ez azért rávilágít egy fontos szempontra. Hogy az Együtt2014 esetleg nem képes egy országos kampányban versenyre kelni az MSZP-vel?! Hát kérem, ha ez így van, az csak rávilágít egy fontos szempontra.

Én az előválasztás híve vagyok, hiszen az MSZP ezek szerint hajlandó ezt megfinanszírozni. Szerintem nagy lépés ez a magyar demokráciának. Végre valami progresszív változás, végre egy érdekes ötlet! Kérem, ha ez megvalósul, akkor esetleg majd a jövőben a többi párt is fog ilyet szervezni. Elvégre micsoda dolog lenne, hogy a Fidesz maradi módon nem olyan demokratikusan bonyolítja le a dolgokat, mint az MSZP. Ahogy az Együtt2014-nek is nehéz kitérni az előválasztások elől, a Fidesznek is nehéz lesz. Persze amíg Orbán Viktor az egyedüli despota a házban, addig nem, de majd utána.

Szerintem az is óriási információ lenne, ha mi, és az előválasztásban résztvevő pártok képet kapnának arról, hogy végül is mennyire mozgósíthatóak a támogatóik, mekkora támogatottságuk van. Én úgy mérem fel a helyzetet, hogy egy ilyen előválasztás bár nyilván lesz, aki úgy veszi, hogy miért fárasztják kétszer a pártok őt, a többségnek mozgósító hatású lesz. Most olyan dolgon folyik a vita, ami akárhogy dől el, kivételesen az országnak nem lesz rossz, hanem valahogy mindenképpen jó lesz. Nem kell betojni.

Én az előválasztások mellett vagyok, és ez egyéni, szabad véleményem, megírnám, ha ellene volnék. Egyébként nem kell ezen betojni, látszik a riportokon, meg fognak ezek állapodni, legrosszabb esetben valamikor a választások előtt.

A Piroslap Facebook oldalán indítottam egy szavazást arról, hogy melyik megoldás legyen.A kétségkívül kevés szavazatból összeállt eredmény pár nap után a következő:

Szerinted az MSZP és az Együtt2014 hogyan döntsék el a közös miniszterelnük-jelölt személyét?

 
 
  24% (15 votes)
 
 
  40% (25 votes)
 
 
  36% (22 votes)

A szavazás nyilván nem elég nagy merítés, nem is reprezentatív, talán torz is, hiszen a saját oldalunkon tettük fel, de szerintem ezt leszámítva ez a többségi vélemény, legfeljebb kisebb arányban nyer az előválasztás.

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr745473998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andráska8 2013.08.23. 22:35:51

A végjáték elkezdődött - mondta ma Gyurcsány szomorúan.
Sajnos, egyértelmű, hogy ezek ketten csak a parlamentbe igyekeznek, s eszük ágában sincs kormányra kerülni.

www.atv.hu/videok/video-20130823-gyurcsany-ferenc

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.23. 22:39:14

@Andráska8: nem derült ki, te is mi a francon fanyalogsz

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.23. 22:58:01

@Andráska8: a videót kösz, azt beletettem. Gyurcsány érvelése is olyan, hogy csak az a problémája, hogy valahova nagyon siet. nem értem, hova.

imres 2013.08.23. 22:58:42

Hülye vagy te ecsém!
:)
De nagyon.
Ki dönti el, hogy ki szavazhat az előválasztáson?
A párttagok?
Akkor minek előválasztás?
Bárki?
Akkor mi garantálja, hogy nem kap az illető párt torz képet az eredmény alapján?
Amit sokan elfelejtenek: a felsorolt külföldi példákban egyetlen párt jelöltjeiről döntenek. Az adott párt tagjai. Itt 2 külön tömörülésről van szó.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.23. 23:25:01

@imres: aszondod, hogy többpártrendszerben hülyeség a szavazás?!

meg-e vagy te veszve?!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.23. 23:33:36

Taktikázás az egész!

Bajnai azért akar virtuális közvélemény kutatást, mert abban érzi erősebbnek magát.

Mesterházy pedig azért akar "hús-vér" előválasztást, hiszen az Mszp-nek nagyobb a támogatottsága, tehát élőben valószínűleg ő győzne.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.23. 23:41:37

@ccactus: így van. nyilván mindkettő a saját érdekeit nézi. nincs ebben gond. majd eldől valahogy.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.23. 23:45:49

@Brendel Mátyás:

Viszont ha mégsem lesz semmiféle előválasztás, aminek én 99%-os esélyét látom, akkor Török Gábornak lesz igaza:
"ilyen előzmények után a választásokig hátralévő időben Bajnainak és Mesterházynak is rettenetesen nehéz lesz a siker reményét keltenie"

torokgaborelemez.blog.hu/2013/08/23/496_a_vesztes_mindent_visz

Andráska8 2013.08.24. 00:15:07

@Brendel Mátyás:
Leírtam, nem akarnak kormányváltást.

Andráska8 2013.08.24. 00:18:13

@Brendel Mátyás:
Mitől demokratikus szavazás ez?

"A szocialista javaslat szerint az új választási törvény által megállapított 106 egyéni választókerületben előválasztást kell tartani a helyi jelölt személyéről, amely versenyben csak a szocialista és a bajnaista jelölt indulhat. A többi demokratikus ellenzéki párt (pl. gyurcsányisták, árok kornélisták, szocdemek, civil szervezetek) kizártak az előválasztásból.

Az önmagát szocialista miniszterelnök jelöltnek nyilvánító MSZP elnök, úgy nyilatkozott – kétszer is – a sajtónak, hogy a szavazókörök száma 20 ezer. Mit várhatunk egy olyan miniszterelnök jelölttől, aki kétszer annyi szavazókörről tud, mint ami a valóságban van – 10 ezer(?!). Nincs egy kollégája, aki oldalba bökje: hibázni tetszik!"
tothzoltan.blog.hu/2013/08/23/elovalasztas_az_mszp_elnok_szerint#comment-form

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.24. 00:21:26

@ccactus:

itt már csak egyféleképpen nem lehet semmiféle előválasztás, ha valamelyik fél hírtelen mégis visszalép, ami durva arcvesztés, tehát nem fog bekövetkezni.

Török Gábor mindig is hülye volt, Török Gábot hülye, Török Gábor hülye is marad.

Jhonnyq 2013.08.24. 00:21:37

@imres: Nagyon nem érted mi a lényeg de egyébként egy tömörülésről van szó.
Vagy a közös egyéni jelöltek téged milyen következtetésre juttatnak?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.24. 00:23:07

@Andráska8:

1) nincs hivatkozás

2) a szavazás nem lesz attól undemokratikus, ha Mesterházy rosszul mondta a szavazókörök számát.

te egyszerűen hülye vagy

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.24. 00:23:58

@Andráska8: ez aztán nagy érv, hogy leírtad a zsigeri, hamis benyomásodat

pekmester 2013.08.24. 00:26:40

Egy ateista komcsi irasat olvashattuk. Szimpatikus ember. Egyebkent ne izgasd magad, nem lesz kormanyvaltas. Ezt a budos bandat nem fogjak visszahozni. Szerencsere qurva kevesen vagytok, csak a szatok nagy.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.24. 00:28:32

@Brendel Mátyás:

"itt már csak egyféleképpen nem lehet semmiféle előválasztás, ha valamelyik fél hírtelen mégis visszalép, ami durva arcvesztés, tehát nem fog bekövetkezni."

Nincs miből visszalépni, hiszen meg sem állapodtak az előválasztásról. Mesterházy előválasztását kár megrendezni, hiszen azt 100%-ban az Mszp nyerné. A Bajnai-félébe pedig MEsterházynak nem érdeke belemenni, így nem is fog soha. Az meg vicces lenne, ha most hetekig arról vitáznának, hogy milyen kompromisszumos előválasztást lehetne tartani.

Innentől pedig Török Gábor hülye, nem hülye, igaza lesz:
"ilyen előzmények után a választásokig hátralévő időben Bajnainak és Mesterházynak is rettenetesen nehéz lesz a siker reményét keltenie"

tisztapista 2013.08.24. 00:31:50

Marika néni mit válaszol majd arra a kérdésre, hogy: "MSZP vagy E14?"
Nyilván azt, hogy az E211 a legjobb, mert annak az íze nem olyan kellemetlen a meggybefőttben, mint a szalicilé.

Ja, hogy szavazni? Azt a Fideszre. Természetesen.

Jhonnyq 2013.08.24. 00:33:09

@Brendel Mátyás: Szerintem megmozgatjàk az àllóvizet maguk körül ès jól is csinàljàk. Lehet,hagyni kellene,hogy Orbànra boruljon a szar 2014 utàn de közel sem remènytelen behúzni a következő vàlasztàst.Akkor meg miért ne tennék?
Igazad van abban ,hogy ràérnek még bőven akàr arra is,hogy felvezessenek egy 3. jelöltet. Ezzel akàr kivàrhatjàk a jövő èv februàrjàt is.
Így a Fidesznek nem lenne ideje kikezdeni,megpróbàlni lejàratni a szemèlyt.
Újszerű a stratégia de szerintem erre van szükség. Végre történik valami mert nagy volt csend körülöttük,miközben a Fidesz a Fidesz szerint jobban teljesít.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.24. 00:36:05

@ccactus: meg fognak állapodni valamilyen előválasztásban. te meg jühetsz vissza mea culpázni, amit nem fogsz, mert nívótlan vagy

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.24. 00:38:51

@Brendel Mátyás:

Természetesen nem vagyok tévedhetetlen, ugyanakkor meglepődnék, ha lenne bármilyen előválasztás.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.24. 00:43:59

@ccactus: meg fogsz. de szerintem sosem tanulsz a hibáidból.

Mária 2013.08.24. 01:52:21

Bajnai Gordon magyar hangja Karácsony Gergely.

Aszongyahogy:

"Karácsony Gergely elutasítja az MSZP szavazós előválasztásra vonatkozó ötletét, szerintük az megvalósíthatatlan. Valószínűleg ebben az is szerepet játszik, hogy az MSZP-nek az élőszavazásos, az Együttnek a telefonos előválasztás kedvezne."

index.hu/belfold/2013/08/24/karacsony_elfogadhatatlan_az_elovalasztas/

pánpéter 2013.08.24. 06:17:38

nincs is annál szebb, amikor a komcsik marakodnak a nem létező koncon. :)) és csak marják egymást, csak marják egymást, üzengetnek a sajtóban, a saját nem létező szemétdombjukra nem engedik oda a másikat.
a szakadár lmp-s karácsony meg osztja az észt, az ostoba bajnai csak pislog, mint a megszeppent kisgyerek, a "le kell váltani az orbán rezsimet balblabla" szar dumán kívül semmi de semmi nem jön ki a száján. :)

és akkor a kérdés: ha eza pár sutyerák egy ilyen kérdésben nem tud megegyezni, hogy akarnának ezek kormányozni? meg korszakváltás, meg a tököm tudja még mit szoktak ezek a majmok mondani.
matyikám, ebből megint fidesz 2/3 lesz, te meg majd írhatod a remek posztokat a választások után 3 évvel is, de hogy össze kellett volna fogni. :)

BKV reszelő 2013.08.24. 06:25:58

@Brendel Mátyás: Nem ezt mondja. Nincs megveszve, te vagy analfabéta.

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.08.24. 06:32:44

en azt latom hogy ha ilyen egyszeru kerdesben keptelenek megegyezni akkor hogyan akarnak kormanyozni? ( mondjuk a jelenglegi szint nem adja fel a lecket az biztos )

nem jo a fidesz, a vak is latja, de isten ments a mesterhazi meg bajnai felektol!!

BKV reszelő 2013.08.24. 06:40:10

@visszakettopadlogaz: Ezek nem egyszerű kérdések. A hatalmi ága elosztásánál nagyon el lehet rontani egy koalíciós tárgyalást. A baj nem is ez, hanem az, hogy nincs világos, egyszerű programjuk, ami találkozna a magyarok igényével....a programjuk ennyi: Váltsuk le a fideszt mindenáron. Ez pedig nem program.

jogalany 2013.08.24. 07:36:39

Megegyeztek.
No nem az ellenzék, hanem a Gyurcsány és Orbán. És már 2006 -ban, mikor a Fidesz mindent megtett, hogy ne nyerjen, cserébe most a jelenlegi ellenzék tesz meg mindent , hogy ne nyerjen.
Ezért van csak a poziciókért harc, a biztos jövedelmet jelentő képviselői helyekért.
Gyurcsány helyesen mondta, a kérdés eldőlt, a Fidesz marad mutyijaival együtt a 18 % pártjaként.
Marad a csalás - már 23 éve - a Smithtelés kora, apropó mit szóltók, hogy Smitdh Pál nyerte a 3,5 milliárdos Lottó főnyereményt, és rossz nyelvek szerint most Ráchelnek kell nyernie férjhezmenése alkalmából. Utána néztem és a megjátszott szelvények adatai titkosan vannak kezelve egy CD -n, nem teszik ki a netre igy nem ellenőrizhatő a játékosok számára az Ő szelvénye ott van -e és az sem, hogy aki nyer az valóban bent volt.
És ez marad, meg a földmutyi, a trafik mutyi, a pályázat mutyi, a lassan 25 -30 % -os polgármesterek világa.
És erről nem beszél az ellenzék, már az sem tiszta számomra: ellenzék -e valójában?

belekotty 2013.08.24. 07:45:58

@Brendel Mátyás: "Török Gábor mindig is hülye volt, Török Gábot hülye, Török Gábor hülye is marad." - mert te olyan okos vagy, ugye?

belekotty 2013.08.24. 07:47:43

@pekmester: Erre én is csak azt tudom mondani, hogy komcsi a qrva anyád.

inebhedj - szerintem 2013.08.24. 07:54:08

És ha én a diktatórikus ellenzékre szeretnék szavazni?

Akkor meddig kellene várnom, amíg lehetne olyan is? Mi ez a kirekesztő hozzáállás a jogalkotás részéről, hogy csak "demokratikus ellenzék" működhet az országban? Mi van a diktatórikus ellenzékre vonatkozó társadalmi igényekkel?

... zöld levelecske, ... (törölt) 2013.08.24. 07:56:17

Azt tudjuk korábbról, hogy az MSZP-seknek kötelezően végig kellett nézni az Elnök emberei tévédráma évadjait, emlékszünk is arra, ahogy a 2006-os választási videóban Gyurcsány Bartlet elnökre hajazva nyomja a sódert pl. a kocsiban, de hogy ti tényleg olyan zizik vagytok, hogy az egészet úgy elhiggyétek, ahogy láttátok és most előválasztósdi legyen, ez tényleg LOL.

Pincér, egy kávét kérek! :D

röf 2013.08.24. 08:18:10

A helyzet világos.
Gyurcsány anno nem mérte föl, mi minden fog következni a kormányzásából (kétharmad), és a kétharmaddal mi mindent lehet kezdeni (ezt pölö).
És akkor még nem beszéltünk arról, mi mindent NEM csináltak még Fideszék, amit jogszerűen megtehetnének !!!
Látod látod, kedves Feri... milyen hülye vagy?
Nem látod, mert ha láttad volna, akkor nem lettél volna ilyen hülye.
Hahaha

Ad Dio 2013.08.24. 08:18:34

Nem lesz előválasztás. Szerintem együttműködés sem. Bajnai nem jut be, a rájuk adott szavazatok a jobboldalhoz kerülnek. A szocik pofára esnek.

AKKKORA szakember ez a két fiú, hogy az már fáj.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2013.08.24. 08:22:53

Hát, sokkal több karakter ment el erre a témára mint amennyit megérdemel. A lényeg, hogy végre nem egymást gyengítik, de azzal már réges-régm elkéstek, jelenleg e jelentéktelenség megyeszékhelye és annak agglomerációja az MSzP és az E2014.

Ad Dio 2013.08.24. 08:44:27

@Vajda Gábor (Gee Halen):

Ha lesz előválasztás, akkor borítékolom hogy gyengíteni fogják egymást. Az emberek összefogást akarnak látni, nem pedig kakasviadalt.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2013.08.24. 08:47:27

@Ad Dio: Úgy értem ha már megvan az elnök, de ez most már teljesen mindegy is.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.24. 09:00:09

@visszakettopadlogaz: meg tudnak egyezni, és ha kell, tudnak kormányozni. kormányozni nem csak Orbán féle önkényuralmi módon lehet

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.24. 09:01:21

@BKV reszelő: "a programjuk ennyi: Váltsuk le a fideszt mindenáron. Ez pedig nem program."

2010-ben a Fidesz is ezzel nyert kétharmadot. nem kell a magyar szavazóknak program.

egyébként van programjuk csak hülye vagy, nem ismered

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.24. 09:03:11

@belekotty: igen. én nagyon sok módon visszaigazoltan nagyon intelligens ember vagyok.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.24. 09:04:09

@inebhedj - szerintem: ott a jobbik. szerencsére olyan nagy igény még sincs rájuk.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.24. 09:06:28

@röf: a hülye te vagy, ha azt hiszed, hogy a Fidesz hülyeségéért is Gyurcsány a felelős. nem az édesapja Orbánnak.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.24. 09:07:08

@Ad Dio: miben fogadunk? az előválasztásokat illetően.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.24. 09:09:11

@Ad Dio: az előválasztások függetlenek a választásoktól, mit gyengítene te hülye?!

inebhedj - szerintem 2013.08.24. 09:10:21

@Brendel Mátyás:

Aztán az mitől is diktatórikus ellenzék?

Bár felületesen futogatom át évről évre az egyesülési törvényt, de megelőlegzem magamnak a bizalmat, hogy bizony megragadt volna olyan részlet, amely diktatórikus és demokratikus társadalmi szervezetek létrehozásának eljárás jogi szabályait taglalja.

Ha pediglen az lenne az ok, hogy úgy sejtjük, ők olyan ideológiákkal kacérkodnak, melynek nevében milliókat pusztítottak el (még ha ők tagadják is eme vonzódásukat), akkor mitől lenne demokratikus(abb) ellenzék a budapesti iskolások, che guevara pólósok, stb. serege?

Szóval a kompromisszumkészség jegyében maradjunk annyiban, hogy vagy az ellenzék tokostúl-vonóstúl demokratikus (és akkor hülyeség így jelzőzni), vagy bizony nagyítóval se lesz könnyű demokratikust találni az elszaporodott diktatórikus ellenzék között.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.24. 09:11:13

@pekmester:

miért lennék úriember egy paraszttal, aki lekomcsiz?! azt kaptad, amit érdemelsz. könyörögtél érte.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.24. 09:13:43

@inebhedj - szerintem:

ha neked a jobbik sem eléggé diktatórikus, akkor keress magadnak való, diktatórikus ellenzéki pártot. sok sikert! a közvélemény-kutatásokban más párt nem szerepel, tehát nagy igény nincs rá. szépen fogsz mutatni egy szál diktatórikus faszban.:)

inebhedj - szerintem 2013.08.24. 09:53:50

@Brendel Mátyás:

Jaj, ez olyan kis diktatórikusan béna riposzt volt, de úgy látszik, nem sikerült megérteni amit írtam, szóval a válasz gyengeségéért kénytelen vagyok én is felelősséget vállalni (hiszen én rosszul adtam eszerint a jelet, te meg rosszul vetted).

Spongyát rá, végül is semmi nem tiltja a fölösleges és indokolatlan jelzők használatát emlős emberek számára.

BKV reszelő 2013.08.24. 10:10:31

@Brendel Mátyás: Édesanyád a hülye, hogy nem abortált. Nincs programjuk.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.24. 10:28:05

Az előválasztás jellemzően hülyeség, mert minden attól függ, hogy kinek van szavazati joga egy ilyen előválasztáson.

röf 2013.08.24. 11:08:19

@Brendel Mátyás:
"@röf: a hülye te vagy, ha azt hiszed, hogy a Fidesz hülyeségéért is Gyurcsány a felelős. nem az édesapja Orbánnak"

Tesvírem, csak a korábban meghonosodott vállrándítással tudok válaszolni:
a Fidesz mindent jogszerűen csinál.
Ha mégsem, kötelességed följelentést tenni.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.24. 11:46:45

@inebhedj - szerintem:

"úgy látszik, nem sikerült megérteni amit írtam"

akkor a hiba a te készülékedben van. én a legbonyolultabb filozófiai és tudományos műveket is megértem.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.24. 11:51:28

@BKV reszelő: van programjuk, csak te hülye vagy, és nem ismered. ettől nem lesz igazad,

ha megnézed a három Kálmán Olga interviewt, akkor Bajnai, Gyurcsány és Mesterházy is azt mondja, a program nem téma, arról már rég megegyeztek.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.24. 11:52:36

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: nagyjából mindenkinek van, akinek van joga az igazi választásokon.

az előválasztásnak nem kell olyan hitelesnek lennie, mint az igazinak.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.24. 11:53:39

@röf: "Ha mégsem, kötelességed följelentést tenni." volt ilyen, Polt Péter lesüpörte. ez már nem demokrácia, te hülyegyerek.

inebhedj - szerintem 2013.08.24. 12:49:21

@Brendel Mátyás:

:)

A maga módján mindenki ugyebár.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.24. 12:54:21

@inebhedj - szerintem: peer reviewolt publikációim is vannak mindkét témában. szóval mások is elismerték, hogy nem vagyok hülye.

neked ezzel szemben semmid nincs, szóval valószínúleg inkább te vagy a hülye.

Ad Dio 2013.08.24. 13:03:09

@Brendel Mátyás:

Már hogyne gyengítené az együttműködést: az amerikai előválsztások IS kimutathatóan gyengítik a szavazótábor integritását, pedig ott általában párton BELÜL zajlik az elővasztás. Itt pedig egy reménybeli pártszövetség két pártja KÖZT fog. Ez akaratlanul is gyengíteni fogja az együtműködési hajlandóságot. Minél kiélezettebb a mostani kampány, annál inkább. Ráadásul bazi nehéz beadni az embereknek, hogy most egymásért van egymás ellen a két fél :-). Ez egy kapitális hiba szvsz ami most történik. Amatőrizmus. Ha ebből jól jönne ki, nagyon nagyon meg leszek lepve.

De mindez szerintem mellékes. Ugyanis szerintem nem lesz előválasztás. Bajnaiék a. kihátrálnak, elfogadják MA me jelölését, cserébe kicsit több helyet kérnek a listán, b. kihátrálnak, felfüggesztik az együttműködést határozatlan időre. Fogadhatunk egy palack jóféle helyi vörösbe (fehérbe).

NB: Nem hiszem hogy szerencsés lenne lehülyézni azokat akik nem értenek egyet veled. Tolerancia, libaralizmus, másság elfoadása, pluralizmus ilyesmik. Nézz utána :-). Azon felül hogy a partner ejt az ilyen jellegű véleményedre magasról, még kiállítasz egy bizit is, ami nem túl hízelgő.

BKV reszelő 2013.08.24. 13:24:42

@Brendel Mátyás: Nem érdekel, hogy kálmán olgával mit üzentek. Programra szavazunk mi kevesek, a hittel élőkkel szemben. Nincs program, amíg széles körben nem publikus.

BKV reszelő 2013.08.24. 13:25:39

@röf: Jogszerűen...mert utólag törvénykeznek a csalásaikról. Nyugi, előbb-utóbb el kell ezzel számolni.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.24. 14:11:38

@Ad Dio:

"Már hogyne gyengítené az együttműködést: az amerikai előválsztások IS kimutathatóan gyengítik a szavazótábor integritását, pedig ott általában párton BELÜL zajlik az elővasztás. Itt pedig egy reménybeli pártszövetség két pártja KÖZT fog. Ez akaratlanul is gyengíteni fogja az együtműködési hajlandóságot. Minél kiélezettebb a mostani kampány, annál inkább. Ráadásul bazi nehéz beadni az embereknek, hogy most egymásért van egymás ellen a két fél :-). Ez egy kapitális hiba szvsz ami most történik. Amatőrizmus. Ha ebből jól jönne ki, nagyon nagyon meg leszek lepve."

de hát ember, az Egyesült Államokban is megoldják!

1) igen, minél inkább kampányol egymás ellen a két fél, az annál inkább megosztottságot okoz átmenetileg

2) átmenetileg, mert utána elemi szükséglet, hogy a vesztes fél beálljon a győztes mögé. az EGyesült Államok példázza, hogy ez eredményes szokott lenni

3) itt most szerintem a kampány rövidebb lesz, a beállás hosszabb. az Egyesült Államokban, most néztem meg csak 3 hónap volt az előválasztás és a választás között. mégis sikerölt a CLinton híveit besorakoztatni Obama mögé.

szerintem ne okoskodj, ezt Mesterházy és Bajnai tanácsadói fogják tudni. ha igaz, Bajnainak pont amerikai tanácsadói vannak, szóval nem lesz itt gond.

"De mindez szerintem mellékes. Ugyanis szerintem nem lesz előválasztás. Bajnaiék a. kihátrálnak, elfogadják MA me jelölését, cserébe kicsit több helyet kérnek a listán,"

ez komoly arcvesztés lenne most már

" b. kihátrálnak, felfüggesztik az együttműködést határozatlan időre."

ez öngyilkosság

" Fogadhatunk egy palack jóféle helyi vörösbe (fehérbe)."

villányi cabernet sauvignon

"NB: Nem hiszem hogy szerencsés lenne lehülyézni azokat akik nem értenek egyet veled. Tolerancia, libaralizmus, másság elfoadása, pluralizmus ilyesmik. "

én toleráns vagyok: jogod van hülyének lenni. nekem meg jogom van ezt megmondani. élni és élni hagyni.:)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.24. 14:13:04

@BKV reszelő:

"Nincs program, amíg széles körben nem publikus. "

tehát elismered, hogy van program, csak te nem tudsz róla. hülye tudatlan vagy. de ez nem érv.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.24. 14:13:56

@BKV reszelő: van idő a program ismertetésére, nem kell még itt vészmadárkodni. de a szavazók többségének meg nem is kell program. akinek meg kell, mert igényes, az legyen már olyan igényes, hogy meg is keresi!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.24. 14:15:01

@röf:

"a Fidesz mindent jogszerűen csinál. "

több dolgot elmeszelt az alkotmánybíróság, és a strassbourgi bíróság is. és ez csak a jéghegy csúcsa.

röf 2013.08.24. 14:18:10

@Brendel Mátyás:
"@röf: "Ha mégsem, kötelességed följelentést tenni." volt ilyen, Polt Péter lesüpörte. ez már nem demokrácia, te hülyegyerek."

Ez? Olyan demokrácia mint a picsa !!
Attól, hogy a magadfajtának nem tetszenek bizonyos dolgok, attól még itt minden jogszerű.
Különben már rég elhozták volna a demokráciát ide is, mint Irakba a haverjaid.....

Ad Dio 2013.08.24. 14:21:00

@Brendel Mátyás:

Én azt állítottam, hogy CSÖKKENTI az együttműködési hajlandósággot. Lehülyézel, hogy ez nem így van, majd beismered hogy így van, de "megoldjákk". Aham...

Fussunk neki még egyszer:

- a baloldali ellenzék jelenleg kb 1 millió szavazót keres. Ennyivel van bukóban.
- Bajnaiék pártszövetsége a bejutásiköszüb alatt vannak
- Az MSZP magában nem a Fidesszel van parításban, hanem a Jobbikkal

Ezekután bevállalni egy ilyen szituációt... hogy fejezzem ki magam finoman...

NB:

Azt és úgy írsz, amit és ahogy akarsz, csak még egy utolsó próbát had tegyek, hogy felhívjam a figyelmedet, hogy ez a fórum nem a jó kis megszokott vallásos-fanatikus blogod, ahol kinyilatkoztatgathatsz és a hasonszőrű fanatikusok majd bólogatnak. Itt bizony észérveket kellene inkább villogtatni mint vaskos személyeskedésbe hajló minősítéseket és tévedhetetlen kinyílvánításokat. De Te dolgod. Én elfogadom a másságodat, majd ami olyan, azon átugrok. Ha meg az egész hsz-od olyan lesz, átugrom az egészet. Nem para.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.24. 14:51:59

@Ad Dio: átmenetileg csökkenti, nem lényeg.

Az, hogy az összefogásnak milyen esélye van, egy másik kérdés. Ne keverd ide!

Ad Dio 2013.08.24. 14:57:28

@Brendel Mátyás:

Az egyesült államokban ez már gyakorlat és eléggé tudják hogy mi merre. Még ha eltekintün a politikai kultúrák különbözőségétől, akkor is elgondolkodtató, hogy az ő számaik szerint csökkenti egy-egy ilyen akció az együttműködési hajlandóságot. Az ő méréseik pedig a választásokig tartanak. Vagyis az hogy átmenetileg, az annyit jelent, hogy a választásokon még van hatása.

De felőlem azt hiszel a kérésben amit csak akarsz. A hitvilág magánügy. De ha esetleg racionális helyzetértékelésre vágysz, akkor ez a halom bizony nem csoki...

BKV reszelő 2013.08.24. 15:54:09

@Brendel Mátyás: Most van program vagy van idő még arra Pató Pál módra? Nem mindegy. Kerestem, értékelhető program nincs. Populista lózungok vannak, amelyek az összes eddigi kormánynál voltak, majd átfordultak valami másba. A program nem pár hülye mondat, mint mondjuk a rezsicsökkentés...nem nem.

Egyébként egy ritka nagy türhő paraszt vagy. Anyád zokogna, ha olvasna és elátkozná a pillanatot, amikor sikoltozni kezdett miattad a szülőszobán. Itt be is fejeztük.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.24. 16:03:08

@Ad Dio:

"Vagyis az hogy átmenetileg, az annyit jelent, hogy a választásokon még van hatása."

hivatkozás?! hasból én is tudom mondani, hogy igazam van. nem ez a racionális érvelés.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.24. 16:04:08

@BKV reszelő:

"Most van program vagy van idő még arra Pató Pál módra? Nem mindegy. "

Van program, még van idő a program ISMERTETÉSÉRE. Ezt írtam. diszlexiás baromállat.

"Kerestem, értékelhető program nincs. Populista lózungok vannak, amelyek az összes eddigi kormánynál voltak, majd átfordultak valami másba. A program nem pár hülye mondat, mint mondjuk a rezsicsökkentés...nem nem."

tehát elismerted, hogy van program. az, hogy neked vagy nekem vagy kinek nem tetszik a program, az egy tök más kérdés.

"Egyébként egy ritka nagy türhő paraszt vagy. Anyád zokogna, ha olvasna és elátkozná a pillanatot, amikor sikoltozni kezdett miattad a szülőszobán. "

ilyet én is tudnék írni rólad, de most éppen nem olyan a hangulatom.

BKV reszelő 2013.08.24. 16:08:27

@Brendel Mátyás: Végig ilyeneket írtál te kis hangulatember. De írtam, fejezzük be, nem vagy tárgyalóképes.

Ad Dio 2013.08.24. 17:58:45

@Brendel Mátyás:

Kiguglizod ha érdekel. Nem túl bonyolult.

Két tendencia hat ilyenkor, az egyik a kampány mozgósító ereje miatti kifulladás (ha túl közel van a két szavazás - ez tt talán nem hat(na) annyira, a másik a táboron belüli táborok egymást gyengító ereje. Ez viszont ebben az esetben duplán is hat, mert a két csoport eleve nem egy párt mögött áll, vagyis eleve nem egy "tábor" (valójában nem is kettő, hanem 4-5-6, de ez ittmost nem érdekes).

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.24. 21:21:19

@Ad Dio:

A Demokraták régóta csinálják. Szabadon választhatták meg az időpontot. 2008-ban 4 hónapot hagytak a választásokig. Nyilván azért, mert addigra már nincs széthúzó hatása.

Magyarországon is meg lehetne 4 hónappal a választások előtt rendezni, bőven van még idő.

Ellenérved nincs, hivatkozni nem akarsz. Ennyi.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.24. 21:22:06

@Ad Dio: "Ez viszont ebben az esetben duplán is hat, mert a két csoport eleve nem egy párt mögött áll, vagyis eleve nem egy "tábor" "

ebből semmi nem következik a hatás idejére

Ad Dio 2013.08.24. 22:10:52

@Brendel Mátyás:

karacsonygergely.blog.hu/2013/08/24/dontson_a_nep

Én Oporto-t választanék ha lehet. Már csak az ügy komolyságára való tekintettel...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.25. 08:15:46

@Ad Dio:

1) Franciaországban 2012-ben ugyanúgy tavasszal voltak választások, mint ahogy nálunk szoktak lenni.

2) Az előválasztások októberben zárultak le. Nálunk is le lehetne addig zavarni.

3) A PS győzött egy nagyon szoros választáson, szóval problémásnak nem lehet nevezni ezt az eljárást.

A francia szocialisták a hülyék, meg az amerikai demokratikus párt, nyilván, csak az Együtt2014 a helikopter.:)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.30. 21:40:32

@Brendel Mátyás:

"Természetesen nem vagyok tévedhetetlen, ugyanakkor meglepődnék, ha lenne bármilyen előválasztás.
Válasz erre

Brendel Mátyás · ile-de-france.blog.hu/ 2013.08.24. 00:43:59
@ccactus: meg fogsz. de szerintem sosem tanulsz a hibáidból."

Még mindig tartod? :)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.09.01. 00:48:08

@ccactus: nyilván nem. tévedtem, Mesterházy bevállalt ekkora visszalépést. nem lett volna szabad. nagy hiba volt.

nem azért, mert amiben megegyeztek rossz volna, sőt, megvannak az előnyei, és akár jobb is lehet. csak ezen már túlmentek, és az emberek már elkönyvelték. ezután visszalépni szerintem most sok szavazóba kerül. aztán van még pár hónap.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.09.01. 08:42:31

@Brendel Mátyás:

Szerintem azzal kell vigyázni, amikor bizonytalan dolgokra, vélelmezésekre építve agresszívan támadjuk a vitapartnert. Ha valami ténykérdés, akkor lehet határozottan fogalmazni. De ami a jövő zenéje, azzal óvatosan kell fogalmazni. No mindegy, ez a te blogod.

Amúgy szerintem is hatékony a megállapodás szavazatmaximalizálás szempontjából. Ráadásul mivel az Együtt2014 külön indul (helyzet iróniája), így az Mszp akár besöpörheti saját szakállára a kis baloldali pártokat és azok szavazói is. (DK, Fodor, Schmuck, Bokros). Bár mérhető támogatottsága csak a DK-nak van ezek közül, de akkor is minden baloldali szavazatot koncentrálni tudnak.

Most még két érdekes kérdés marad. Az egyik, hogy az E2014 eléri-e a parlamenti küszöböt, illetve hogy a DK belemegy-e közös listába az Mszp-vel, mert ők külön szinte biztos, hogy küszöb alatt végeznének, az viszont kb 100ezer szavazatvesztést jelentene.
süti beállítások módosítása