Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Nem értem Orbán Viktort...

2012.06.14. 00:10 | Brendel Mátyás | 19 komment

Címkék: bukás orbán viktor matolcsyzmus-orbánizmus

Rendben, tegyünk még az eddigi sok hülyeséghez egy nagy adag hatalomvágyat, és nézzük meg, megértjük-e végre Orbánt?! Nem, sajnos még mindig nem értem.

***

Nem értem Orbánt... de ez nem csak olyan elsőfajú nem értés, amolyan liberális gondolkodó nem érti a jobboldali-konzervatív (?) politikust nemértés. Annak nem kerítenék ilyen nagy feneket, ahogy konkrétan írtam eleget a Matolcsyzmus-Orbánizmus hülyeségeiről és a Kulturkampf bornírtságairól is. Nem, itt arról van szó, hogy Orbán akkor is hülyeséget csinált, ha elfogadjuk a politikai beállítottságát. Akárhány vélelmezett politikai és emberi motivációját is fogadom el, a végén csak az jön ki, hogy hülyeséget csinál. Nincs olyan keretrendszer, amelyben volna értelme ténykedésének. De menjünk szép sorban!

Első fokon, ahogy írtam, egy baloldali liberális gondolkodónak persze elfogadhatatlan az orbáni jobboldali-konzervatív politika. Még azzal együtt is, hogy van benne egy csomó államkapitalista-populista elem. Ez liberális szempontból egyébként sem javít semmit. De rendben, fogadjuk el játszásiból a jobboldali-konzervatív politikát!

Másod fokon - és ez még mindig közhely - konzervatív-jobboldali nézőpontból az nem érthető, hogy ha ez a frankó, egyetlen igaz világnézés, akkor előtte mit tévelygett-liberálkodott ez a Viktor. És persze itt nem csak a liberális-konzervatív váltás a gond, mert az ember változhat. Sok ember, amint öregszik, természetesen eljuthat a liberalizmusból a kissé konzervatívabb fokozatokig. Orbánnal az a baj, hogy úgymond ifjú titánként öregedett derékba, hirtelen, és ami fontos, különösebb magyarázat, reflexió nélkül. Nyilvánvaló, hogy a hirtelen derékba öregedés nem valami természetes folyamat volt, hanem a hatalom felé hajlás. De lépjünk túl ezen is!

Orbán végül is a jobboldal Führereként hatalomba került, bukott, majd ismét hatalomba került. Közben kicsit populista is volt, Orbán eme színeváltozásait Debreczeni jól összefoglalta, ezenis hamar túllépek tehát. Fogadjuk el, hogy Orbán hatalmat akart, ezért hajlandó volt lemenni kutyába is!

Harmad fokon, ahogy írtam, egészen elképesztő hülyeség volt Orbán részéről teljesen megakadályozni Gyurcsány reformjait. Messze jobb lett volna ellenezni, de nem akadályozni azokat, és így Gyurcsány ugyanúgy bukott volna, de Orbán egy messze jobb országot vett volna át. Ahogy ezt Fico képes volt megtenni Dzurindával. Orbánnak nincs annyi esze, mint Ficonak.

Negyed fokon nem érthető az sem, hogy mi a fenének kellett annyi fantasztikumot beígérni a jónépnek. No nem mintha a Fidesz választási programja nagyon részletes lett volna, alig írták le, mit tennének, de volt pár ígéretük, amely totál irreális volt. A legfontosabb az egykulcsos adó, amelyből tulajdonképpen következik Orbán összes baja, hiszen az egykulcsos adó miatt fordult szembe az IMF-fel, vetett ki különadókat, Einstandolta a magánnyugdíjakat. Ennek következménye végül a Matolcsyzmus-Orbánizmus teljes kudarca. De ezt megírtam már, mások is megírták.

Orbán simán nyerhetett volna egykulcsos adó ígérete nélkül is. Jó, de Orbán kétharmadot akart. És tutira akarta. Kis felhatalmazás, kis változás, nagy felhatalmazás, nagy... totális felforgatás. Jó, fogadjuk el azt is játszásiból, hogy Orbán mindenképpen át akarta írni azt az alkotmányt!

Rendben, Orbán átírta az alkotmányt. Belerakta a "jó kis" fundamentál-mélymagyar hülyeségét. 2011 áprilisában "be van fejezve a nagy mű, igen. A gép forog, az alkotó pihen." Pihen?! Hát ez az, hogy pihen a fenét, még mindig izeg-mozog ez az észkombájn, és itt van az a sokadfajú hülyeség, amelyet igazán nem értek.

Ötöd fokon ott van ugyanis még a Harmadik Köztársaság teljes lebontása. Na most, meg lehetett volna csinálni a konzervatív-bornirtista tákolmányt úgy is, hogy abban csak a Kulturkampf van benne, de a demokráciát békén hagyja. A harmadik köztársaság alkotmánya ugyanis megengedte neki, hogy azt tegyen az alkotmányba, amit akar. Beletehette volna csak mindazt az ideológiai baromságot, amelyet szeret, de a kereteket hagyhatta volna demokratikusnak. A kéthamradával csinálhatott volna olyan jó országot, amely fejlődésnek indul, és akkor a jobboldali, mérsékelt konzervatívizmust nem lejáratta volna, hanem dicsfénybe helyezte volna. Ott lehetett volna a történelem palettáján. De elqrta.

Miért nem hagyta meg a Harmadik Köztársaságot? Na jó, éktelen hatalomvágyból. Rendben, tegyünk még az eddigi sok hülyeséghez egy nagy adag hatalomvágyat, és nézzük meg, megértjük-e végre Orbánt?!

Nem, sajnos még mindig nem értem, az a helyzet, hogy még mindig nem lehet felfogni a dolgot. 2011 decemberében már megvolt minden, az IMF-fel való kiegyezést már bejelentették. Orbán tulajdonképpen elérte a határait. Valamiért az államcsőd, és az EU-val való totális szembemenést nem vállalta.  A részlegeset igen, de a totális szembemenést nem tudta elhatározni, és azóta is ezen a határon koppan.

Pedig - hatod fokon - 2011 decemberében elküldhette volna Matolcsyt a fenébe. Az IMF-fel történő kiegyezés népszerűségveszteséget tekintve már így is nagyjából el van könyvelve. Ezt az áldozatot már Orbán meghozta. Visszaállította volna a progresszív adózást, visszavonta volna a különadókat, a progresszív adóból gazdaság-élénkítő intézkedésekbe kezdhetett volna. A hibákat Matolcsyra kente volna, és csinálhatott volna még mindig olyan gazdaságpolitikát, amely dicsőségre vált volna. Orbán részben beismerte a hibáját, amikor az IMF-hez fordult. A büntetést beseperte, csak a jó részt nem. Ha ugyanis elküldte volna Matolcsyt a fenébe, akkor onnantól különösebb további veszteség nélkül kormányozhatóvá tette volna a gyorsnaszádot, elfogadható gazdasági pályával, és nem utolsó sorban egy olyan Fidesszel, amely még mindig vezetett a közvélemény-kutatásokban.

Orbán megegyezhetett volna az IMF-fel egy készenléti kölcsönről, azt soha nem vette volna fel, jobb gazdasági mutatókat kapott volna, tényleg csökkenthette volna az államadósságot is. Mindezt olyan áron, amelyet megfizetett. Orbán hülyesége, hogy a büntetést kifizette az unortodox "környezetszennyezésért", mégsem szabadult meg a káros és veszélyes elemektől.

És ennek most az a vége, hogy a Fidesz előre láthatóan bukni fog. Nemsokára lesüllyed a legerősebb párt trónusáról, aztán el fogja veszteni a választásokat. Ha azt nézzük, hogy az MSZP esetében ez a zuhanás majdnem a széteséshez vezetett, akkor a Fidesznél a nagyobb esés csakis ahhoz vezethet. A Fidesz ugyanis az MSZP alá fog zuhanni, csúfosan fogja elveszteni a választásokat. Sokkal nagyobb kiábrándulás, karakterrombolás, széthúzás, veszekedés, marakodás lesz a koncokon. Magasabbról sokkal nagyobbat lehet zuhanni. A Fidesznek sokkal nagyobb, és kicsit hülyébb megélhetési sleppje van. Mit kezdenek azzal?!

2011 decemberében Orbán még a saját keretrendszere szerint megmenthette volna az ügyet, és a maga szempontjából sikerrel zárhatta volna legalább a ciklust. Lett volna egy Tákolmánya, és egy történelmi öröksége. Mondjuk legalább a jobboldali szavazók szép emlékekkel mentek volna haza. Most akkora zakó következik, hogy mindezt elviszi. Orbán most már a jobboldalon is vesztes ember lesz. Már lassan ott sem állhat ki büszkén.

Mi marad Orbánnak? Talán az oligarchák holdudvara. De a bukott embereket az oligarchák hamar sorsukra hagyják. Én egyébként nem gondolom, hogy a simicskák hálás "barátsága" az úgy egyébként elégedettséggel tölthetne el egy embert. Orbánnak olyan barátja nem maradhat, akinek elismerése méltányolható volna. Orbán mindenki szemében páriává fog válni, aki kicsit is számíthatna. Mondom, a simicskák akár kitartanak mellette, akár jutalmazzák erőfeszítéseit, akár sorsára hagyják, és belerúgnak a bukott vezérbe, ez sokat nem oszt, nem szoroz.

Mert nekem azt ne mondja senki, hogy Orbánnak az mondjuk nem fontos, hogy valamiféle értelmes barátok, valamiféle értelmes értelmiségi holdudvar legyen körülötte, akik elismerik a tevékenységét. Orbánnak igenis fájni fog az, ha Magyarország legutáltabb politikusa lesz. Fájni fog, ha a jobboldali értelmiség szemétnek nézi. Fájni fog, ha értelmesebb ismerősei és barátai is azt kérdezik tőle, hogy "Viktor, ember, elment az eszed?! Megőrültél?!" Ha merik kérdezni, ha van olyan ismerőse, aki meg meri ezt mondani. Egy politikai háborúban, egy életút küzdelmében sok ellenséget, sok egyet nem értést el lehet viselni, ha az ember mellett a saját táborából sokan kiállnak, olyanok, akiknek van tartásuk, van jelentőségük. Ha ez a harc úgy elfajul, hogy az ember mellett már csak sakálok maradnak, akkor ott a vége. Le lehet menni a bunkerba, de ki jön velünk? Főbe lehet lőni magunkat, és benzinnel fogja valaki lelocsolni a testünk, nehogy gyűlölködők kezébe kerüljön. Jeltelen sírba fognak temetni, senki nem fog oda zarándokolni. Lehet mondani, hogy na és? De tudom, hogy Orbánnak ez fontos kérdés. Hiszen az egész ámokfutás csak a hiúságáért volt.

Én Orbán helyében nem tudom mit kezdenék ezzel az elrontott, szánalmas élettel. Elqrta. Önként és dalolva. Nem kicsit, nagyon. Durván. Akkorát bukott, hogy a pöcegödör adja a másikat. A kormányciklus útjának felén egy nagy sötétlő erdőbe jutott, ahonnan már nincs kiút. Lehet, hogy ezek a jelzők durván hangzanak egy miniszterelnökre vonatkoztatva, de láttunk mi már öngyilkos miniszterelnököt is.

· 1 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr34587033

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Orbán gurul lefelé a lépcsőn 2012.06.14. 12:54:50

Schmitt Pál társadalmi nyomásra történő lemondásával, Orbán Viktor nem meggyengült, hanem megbukott. Nem most, hanem már kb. egy évvel ezelőtt. Ezek már csak a bukásának a szintjei, amelyen koppan lefelé. Egyensúly vesztés a lépcsőfok tetején, a kapasz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anonymand 2012.06.14. 03:38:08

Tisztelt Mátyás!

Ott keresel racionalitást, ahol nem kéne.
Alapvető hiba.
Adott egy homokozó, amiben a kölykök játszódnak, csoportokat alkotnak, a csoportoknak vezéreket választanak, várakat építenek. Egyik csapat egyszer, a másik másszor.
Versengenek, kié a szebb?
Természetesen minden csapat igyekszik a másik eredményét, a várat, saját ízlése szerint formálni, s annak jobb és szebb voltát mindenkivel elismertetni.
Igen ám, de az egyik csapat választott vezetője egy öntörvényű, kicsit bárdolatlan, időnként debil tulajdonságokat mutató, bosszúvágyó kölyök, aki képtelen elviselni még azt is, hogy más is próbálhat várat építeni, hogy másnak is van csapata, valamint hogy nem kizárólagosan az övé a homokozó, mindenestől.
Adott tulajdonságainak megfelelően fog viselkedni, kicsit debil, kicsit másokra nem hallgató módon, és nagyon bosszúvágytól hajtva, rombol, tör-zúz, és építi az új várat "örökre", enyém a vár, tiéd a lekvár felkiáltással.
Namármost, hogyan várhatsz el egy ilyen nevelhetetlen kölyöktől ésszerű viselkedést?
Ne legyenek illúzióid, reménytelen és hiábavaló várakozás.
Ne próbáld megérteni, mert soha nem fogod tudni.

Ha normálisan gondolkodna Bonsai Duce, ha számítana neki az ország (azon kívül, hogy birtokolni akarja), ha érezne valamit az ország népe iránt (a totális hülyébe vevésen kívül), akkor a kétharmad birtokában csodát művelhetett volna. Mert van ebben az országban, pártállástól függetlenül, minden szakterületre jó néhány koponya, akiket egy asztalhoz ültetve a homok,- és légvárak építése helyett, rombolás helyett, valódi építkezés folyhatna. Ha nem a bosszú lenne a vezérelv, hanem az, hogy mi a jó az országnak, mi a népnek.
Egy értelmes vezető magánál okosabbakkal veszi körül magát, és hagyja, hogy végezze a dolgát mind a legjobb tudása szerint. Az idióta magánál idiótábbakat alkalmaz (lásd: unortodox szemállású Maximus Balfus), mert azt hiszi, hogy így jobban kiemelkedik közülük(sic!).

Szóval, ne akard megérteni, ne keresd a logikáját. Van egy régi közmondás: ahol nincs ott ne keress!
Az őrülteknek is van ugyan logikájuk, csak nem érdemes megpróbálni megérteni, az őrülteknek a sárga házban a helyük, markos ápolók között, és nem a homokozóban.

Tisztelettel:
anonymand

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.06.14. 07:37:02

@anonymand: persze, ez a cikk csak arról szól, hogy kimondom: egy gyerekes debilről van szó.

álomszép 2012.06.14. 08:53:26

hogy mi a fenének kellett annyi fantasztikumot beígérni a jónépnek."

Hát! Ez az!

álomszép 2012.06.14. 08:55:23

A cél jó lett volna, csak az eszköz volt rossz. Valamilyen oknál fogva? Szerintem.

laci0011 2012.06.14. 08:58:10

Gyurcsány is azt hitte minden jó ,csak rosszul van kommunikálva.Viktor sem ért máshoz csak a politikai marketinghez,de ahogy a folt is csak a reklámban tűnik el, a duma sem helyettesíti a hozzáértést.

2012.06.14. 10:40:21

Tényleg mindent gyönyörűen összefoglalt csak az i-re a pontot nem tette fel. Eza cikk arról szól, hogy Orbán ennyire hülye nem lehet! És igaza van, ennyire hülye tényleg nem lehet. Hogy miért csinálja? Talán megtudjuk egyszer.

istvankah 2012.06.14. 10:45:02

@anonymand: Elnézést,de a BASZOTT jól definiáltátok az ordító-egeret!Ha lenne privát Pulitzer díj A tietek lenne!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.06.14. 10:45:47

@lbsz: a cikk arról szól, hogy próbálom megérteni, hátha nem ennyire hülye. de az.

2012.06.14. 11:11:02

@Brendel Mátyás: Te ezt hiszed vagy akarod hinni, ezért ezt a következtetést vonod le. A cikket is ezért írtad és nem fordítva. Én elolvastam az érveidet és azt mondom helyesek, csak azért mert nem látom az indítékot, nem mondom azt, hogy nincs is. A cím egyébként jó, amit adtál, hogy nem érted Orbán Viktort, mert tényleg erről van szó. Hozzáteszem rögtön, hogy én sem, de abban biztos vagyok, hogy nem véletlenül csinálja így a dolgokat, célja van vele.

Bryan élete 2012.06.14. 11:18:08

Mátyás! Én egy csontig ateista vagyok, de most azt mondom: AZ ISTEN BESZÉLJEN BELŐLED! Mármint amit a buktáról meg a pöcegödörről írtál. A többivel meg szószerint egyetértek.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.06.14. 12:09:48

@lbsz: ateista alkat vagyok. tehát ha nem látom, nem értem, hogy miért csinálná, akkor nem HISZEM, hogy van egy nagy összeesküvés a dolgok miatt, sokkal kézenfekvőbb magyarázatom is van: hülye. ez úgy ránézésre abból, ahogy beszél, amit tudok róla, szintén nem cáfolja semmi.

persze ez a hülyeség csak azt jelenti, hogy mondjuk nincs száztíz fölött az IQ-ja, és roppant mód hatalomvágyó. tehát rövid távon ez neki jó volt, és annyi esze nincs, hogy a hosszú távú kimenetelt belássa.

például hihette azt, hogy vége lesz a válságnak, és frankón beleül a készbe, mint 98-ban. hihette azt, hogy ugyanazt megismétli, csak most rendesen megcsinálja a totális hatalomátvételt is hozzá. 98-2002 között nem volt gondja a gazdasággal, hihette azt, hogy most is olyan simán fognak menni a dolgok.

ahhoz, hogy előre lássa, hogy könnyen meglehet, hogy nem így fognak menni, ahhoz nagy IQ kellett volna.

bevallom, én is attól féltem 2010 elején, hogy a gazdaság tökre jól fog menni, és semmi nem fogja megbuktatni Orbánt. sajnos nem megy olyan jól, a jó ebben a rosszban, hogy Orbán viszont bukni fog. ezt egyébként 2010 vége felé sejteni lehetett, ott már neki gondolkodnia kellett volna. de ahhoz is 110 feletti IQ kell.

meg ahhoz is, hogy 2011 decemberében megcsinálja a normális korrekciót.

mert az, hogy ragaszkodik Matolcsyhoz, mert reményt ad, meg jó pajtás, az nem 70-es IQ szintjén hülyeség, csak 120-as IQ szintjén.

egyébként ő is olyan hívő alkat, mint te, ő Matolcsyban hisz. hogy biztos nem hülye, biztos tudja, mit csinál.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.06.14. 12:12:35

@Spániel:

én még "csontabbig" vagyok ateista, nem az isten beszél belőlem.:) de reméljük, úgy lesz.

az biztos, hogy ha Orbán bukik, az csúnya lesz. azt nem tudom, hogy a Fidesz-Jobbik, vagy Jobbik-Fidesz koalíció el tud-e esetleg evickélni. de az már nagyon kutya szerep lesz Orbánnak, inkább arra tippelnék, hogy azt nem vállalja. azt levezényli valaki más, és Orbán eltávozik. ez esetben kicsit csendesebb lenne a bukása.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2012.06.14. 12:56:46

Elsődlegesen a belső ellenzékén fog múlni, mint ahogyan Gyurcsánynál és Medgyesinél is múlt, hogy mikor gondolják úgy, hogy a pártjuk több Orbánnál és nem kellene hagyni azt vele együtt bukni. Ha okosak, akkor nem hagyják, hogy az FMPSZ-KDNP mutyiduóból egy szintén 10-15% párt legyen. Akkor kiváltják egy óvatosabban és biztosabban haladó és főként a zavaros múltja miatt nem zsarolható valakivel.

Andriana44 2012.06.14. 13:02:03

Jobbik és Fidesz? A büdös életben nem állnának össze, szerintem ez abszurd feltételezés.

anonymand 2012.06.14. 15:16:02

@vilagnezet.blog.hu:

Tisztelt vilagnezet.blog.hu!

Ne haragudj meg, de ellent kell mondjak. Mutass egy olyan személyt, (személyiséget(?) a Fidesz-ben, akit valamilyen úton-módon nem amortizált le a nagyvilág előtt. Mindeki hitelét eljátszatta (Navracsics, Rogán, Varga, stb), mindenkit kompromittált kellő mértékben, hogy hiteltelenné váljon. A birkák, bocsánat a nyáj, a nagy többség pedig alkalmatlan az önálló gondolkozásra is, nemhogy az ellenszegülésre.
Bonsai Duce, ha békésen távozik (majd), pont azok lesznek a hibásak mindenért (Gyurcsányon és a zemútnyócéven kívül), akik valaha szóbajöhető karakterek lettek volna. A karaktergyilkosságok sorozatát ezért alkalmazta a saját pártján belül.
Szóval, kivel lehetne kiváltani?

Tisztelettel:
anonymand

Mariann19 2012.06.14. 15:52:03

@Brendel Mátyás: Én nem akarom megérteni Orbán Viktort!Nekem elvárásaim vannak, állampolgári elvárásaim!Elvárom, hogy aki miniszterelnökséget vállal, legyen küldetéstudata, és ennek rendelje alá az életét, ezt vállalta! Tízmillió ember élete függ tőle, és ez nála nem szempont.Személyiségéből adódóan fordított szereposztásban működik, a 10 milliónak legyen a missziója, hogy alattvalóként szolgálja eltorzult hatalomvágyát.Már ez is dráma, azonban ha lelki teherként kéne elviselni , talán túl lehetne élni.Azt már nem, hogy gazdaságpolitikáját már deklaráltan is úgy inditotta , hogy kialakít egy burzsoáziát a nagybirtokos uradalmakkal együtt, és ezek erejével kialakul a gazdaság. Bevezette az egykulcsos adót többek között ennek érdekében, mely 385 milliárd Ft adóbevétel kiesést okozott, ennek terhe szétterült a lakosságra. 4.000 milliárd rendkívüli forrás elfolyt a két év alatt, nyoma sincs semmiféle eredménynek. Destabilizált gazdaság és külpolitika, és Tiborc panaszának stílusában folytatható az a folyamat, amely hazánkban zajlik.Csupán pár szösszenetet vázoltam, de ez is elég kell, hogy legyen arra, hogy miért nem akarom megérteni Orbán Viktort.

nincsensapka 2012.06.14. 19:35:39

@anonymand: Bocs hogy belebeszélek, de talán Pokorni? Ángyán? Bencsik János (a volt energiaügyi államtitkár)?... ennyi ember között csak akad tisztességes, feddhetetlen szakember - naivitás?

Esélyesebb, hogy a szemete fog felülkerekedni,az értelmesebb, gátlástalanabb, esetleg fiatalabb agresszív fajta - John Laser pld.

anonymand 2012.06.15. 21:30:46

@nincsensapka:

Tisztelt nincsensapka!

Nincs miért bocsánatot kérj.
Az nyilvánvaló, hogy a másik oldalon is vannak tisztességes, feddhetetlen szakemberek.
Akik azonban eddig a prímet vitték, akiknek esetleg ambíciójuk is lett volna még magasabb posztra kerülni, azok vagy le lettek lakva mára, vagy képességeik alapján többre nem képesek.
Ángyán nyilván ragyogó professzor, de nem politikus, Pokorni jó szakpolitikus (valószinűleg), de nem biztos, hogy kikezdhetetlen (gondolj ügynökügyben előadott magánszámára), egyikük sem vezéregyéniség, és még sorolhatnám.
Egyébként sem egy outsidernek kéne a megfelelő embereket megtalálni az ellenfél pártjában.
Finoman fogalmaztál "fiatalabb agresszív fajta".
Tévedsz.
Egy korlátolt és gátlástalan fajta.

Tisztelettel:
anonymand
süti beállítások módosítása