Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Nekünk Orbán Viktor Mohácsa kell?

2012.01.05. 22:56 | Brendel Mátyás | 8 komment

Címkék: orbán szabadságharc vakmerőség

De mégis az, hogy nem egy ilyen példát tudunk mondani, és hogy most Magyarország még azt a hibát is elkövette, hogy maga választotta azt a vezetőt, aki belevitte az országot a mérhetetlen túlerővel szembeni teljesen értelmetlen és felesleges háborúba, az nagyon durva. A korábbi vesztes háborúknak és csatáknak láttuk a következményeit. Sajnos most is hasonló katasztrófa vár ránk, hacsak le nem mossuk a gyalázatot.

***

833 március 15. Merseburg, Németország. A kalandozó magyarok első veresége a nyugati országokban. A német csapatok annak köszönhették győzelmüket, hogy szervezetten, fegyelmezetten álltak ki, és egymás mellett, senki sem próbált hősködni.

955. augusztus 10. Augsburg, Németország. a kalandozó magyarok utolsó, döntő veresége. A magyar csapatok rárontottak a német táborba, de eközben közelharcba keveredtek. A vereség a meggondolatlan, vakmerő támadásnak és szervezetlenségnek volt köszönhető.

 

1444. november 10. Várna, a mai Bulgária. Hunyadi János vezetésével az ekkor még nem túl erős török ellen egyfajta megelőző csapást akartak mérni. A csata már majdnem nyerésre állt, amikor Ulászló vakmerő módon nekitámadt a lényegében utolsó török haderőnek, a janicsároknak. Túl gyenge csapatait bekerítették, és megsemmisítették. A király maga is meghalt, és a csata ezután nyilvánvalóan elveszett.

1526 augusztus 29. Mohács, az összefogás hiányában viszonylag gyenge magyar seregek kezdetben némi sikert is értek el a törökök ellen. A nyerésre a túlerő miatt alig volt esély, de tisztességes helytállásra lett volna. A csata sok mozzanatáról ez el is mondható. A vereséget lényegében a támadások kudarca okozta, melyek közül kifejezetten súlyosnak bizonyult a Tomori és II. Lajos által elrendelt támadás, ismételten a janicsárok ellen. Mint ismeretes, II. Lajos  életét vesztette a menekülés során.

Magyarország sok csatát és háborút vesztett, mint ismeretes, háborút vagy négyszáz éve nem nyertünk, csatákat pedig azóta is igen ritkán.Ezen háborúk között volt pár nemes, mint a Rákóczi-szabadságharc, és az 1848-49-es szabadságharc. Ezek akkor is dicsőséges háborúk, ha elvesztettük őket. Mindkettőben volt némi esélyünk, és mindkettő következményei között bizonyos fajta nyereség is szerepelt, nevezetesen a Habsburg Birodalom mindkettő után kénytelen volt végül is tisztességesebben viselkedni Magyarországgal.

A modern kori háborúkban a személyes forróvérű hősködés kevesebbszer játszott szerepet. Az első és második világháborúban sem egyéni vakmerőség volt a vesztünk, de a nemzet, az ország vezetésének vakmerőségéről bizony beszélhetünk. Mindkét világháborúban ugyanis a rossz oldalon szálltunk be, esélyünk nem volt nyerni, és ennek iszonyatos következményei voltak.

És akkor a jelen: 2011-2012 Magyarország. Orbán Viktor miniszterelnök elküldi az IMF-et, gazdasági szabadságharcot hirdet, többször támadja az EU intézményeit, az EU Parlamentben agresszíven lép fel, a maga szavai szerint kokikat és sallerokat osztogat. Unortodox gazdaságpolitikájával szembe megy nyugattal. Az EU, az IMF, a nyugati nagy hatalmak, érdekkörök, befolyásos üzleti körök, médiák, és újságok azonban visszavágnak. Orbán szabadságharca megbukik. A kérdés csupán az, hogy mekkora a katasztrófa, lesz-e visszavonulás, mikor, milyen formában, és mennyire szervezetten. A vesztes csata az országra nézve megint katasztrofális.

Mi a közös ezekben a csatákban és háborúkban? A túlerővel szembeni vakmerőség. A kalandozó magyarok először még nem túlerőre támadtak, és sikeresek voltak. A későbbi  csatákban viszont már szervezett, erős ellenfélre akadtak, és a magyar fél a szertelenség, és szervezetlenség miatt kapott ki. Érdemük, hogy Orbánnal ellentétben elég gyorsan kapcsoltak: nyugattal nem ajánlatos tovább packázni.

A középkori csatákban sokszor a király, a vezető személyes vakmerősége volt a döntő.  Ez teljesen jellemzi Orbánt. A modern kor szégyenletes háborúiban pedig a rossz oldalra állás volt a hiba. Ez is jellemző.

Nem mondom, hogy minden vesztes csatánknak és háborúnknak ez az oka, és azt sem, hogy ez valami egyetemes magyar átok. A Nikápolyi csatában például a magyarok a franciákkal együtt harcoltak a török ellen, és ott a franciák követték el a vakmerő rohamot.

Mert például Mátyás király háborúi eredményesebbek voltak, és ennek titka, hogy erős országot hozott létre. És az erős országgal kezdte, csak utána támadt neki például Bécsnek. Nem pedig fordítva. Mátyás jól mérte fel az erőviszonyokat, és jól alakította az erőviszonyokat.

Sokszor viszont nem jól mértük fel az erőviszonyokat, sokszor nekimentünk az ellenségnek, aztán nyalogattuk a sebeinket, sírtunk, és arról beszéltünk, hogy hogy sújtja isten az országot. Pedig sokszor magunknak köszönhettük.

És az, hogy most Magyarország még azt a hibát is elkövette, hogy maga választotta azt a vezetőt, aki belevitte az országot a mérhetetlen túlerővel szembeni teljesen értelmetlen és felesleges háborúba, az nagyon durva. A korábbi vesztes háborúknak és csatáknak láttuk a következményeit. Sajnos most is hasonló katasztrófa vár ránk, hacsak le nem mossuk a gyalázatot.

Megjegyezzük, a Mohácsi csata a felsorolt példák közül az egyetlen, ahol nem volt választásunk, ahol a Török Birodalom ellen muszáj volt felvenni a harcot. A vakmerőség inkább csak konkrétan a csatában a vakmerő, támadó harcmodor volt. Lehet, hogy jobban ki lehetett volna védekezni a csatát és a háborút. A Mohácsi csatában továbbá van egy másik tanulság is, mégpedig az, hogy a magyarok tulajdonképpen akkor nem fogtak össze eléggé, ez pedig inkább a demokratikus ellenzéknek intő jel.

· 2 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr383523094

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: UTOLSÓ ESÉLY 2012.01.06. 21:17:12

 Agónia, vagy élet? Lassú, hosszú és fájdalmas szenvedés, vagy kilábalás? Nem kérdés ma már, hogy két lehetőség közül választhat a kormányzó többség - a fidesznek és ragadványának még van lehetősége válaszokat adni, de ahogy fogy körülöttük a...

Trackback: Az ígéret szép szó… 2012.01.06. 13:39:55

„Ha újra az IMF irányítása alá kerül az ország, és nem a saját gazdaságpolitikát hajtjuk végre, akkor ránk, nemzeti érzelmű emberekre itt semmi szükség nincs.” „Ha az IMF visszajön, én el...”Az IMF jön!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.06. 07:58:41

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Jó, de ott ki is kellett állni, és különösebben nem követtek el nagy vakmerőséget a magyarok. Szóval az is nagy zakó volt, és lehet rajta szomorkodni, de az egy hősies csata volt, és nincs olyan tanulsága, mint a többinek.

Egyébként az a csata is jól kezdődött, és nagy veszteségeket okoztunk a tatároknak, azt olvastam. Lehet, hogy emiatt fordultak vissza. Bár eléggé letarolták az országot addigra.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.01.06. 13:45:53

@Brendel Mátyás:

Jogos! Muhinál egységesek voltunk, és muszájból harcoltunk.

Nekem valami olyasmi rémlik, hogy a tatárok azért fordultak vissza, mert utódlási harcok törtek ki a birodalomban.

Mondjuk annak idején a tatárok nem mertek átkelni a Dunán, mert nem tudták, milyen vastag a jég. Kihajtottak egy csordát a partra, és ott hagyták,amit a kapzsi magyarok áthajtottak, ezáltal a tatár sereg tudta, hogy őket is elbírja a jég, így tudták a Dunántúlt s végigdúlni. - Ezt egy régi olvasókönyvben találtam.

afejer 2012.01.06. 16:31:16

Azt hiszem, OV nem eredendően ostoba. Nem lehet, hogy ilyen elszántsággal folytatja ezt az esztelen és nyilvánvalóan vesztes, bukásra ítélt háborút. Biztos vagyok benne, hogy itt háttérszándékok vannak, amiket még nem látunk tisztán. De ez a vereség (országcsőd) valakinek vagy valakiknek jól jön. Lehet, hogy OV csak egy báb a kezükben?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.07. 09:12:02

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Hogy miért fordultak vissza, az vita tárgya. A wikipédián most azt olvastam, hogy az az elmélet, hogy utódlás nem valószínű, de nézz utána!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.07. 09:18:13

@afejer: Szerintem

1) OV maga, személyesen nem feltétlenól jön ki ebből annyira rosszul. Ha kibírja 4 évig, megszedi magát, csak eltengődik utána valahogy.

2) Azt lehet, hogy alábecsüli, mekkora közutálat tárgya lesz. És ez mennyire fog neki fájni.

3) Valószínűleg még mindig hisz abban, hogy ki tud jönni ebből jól. Ha most megalkuszik, azt hiszi, hogy majd a rendszere mégis megmarad valahogy, és a kis megalkuvás megéri a nagy terv megmentését. Nem fogta fel, hogy az egész, úgy ahogy van, szar és bukik.

Tehát összességében mégiscsak nagyon hülye kell, hogy legyen. Ráadásul nyilvánvalóan egy héttel előre nem tudja azt felbecsülni, hogy lehet, hogy bedől a forint, és nem kéne hülyét csinálnia magából a nyilatkozataival.

Akármit is akar Orbán, az, hogy egy hétre rá szembeköpi magát semmiféle cél szempontjából nem jó.

Ha valakiknek a bábja, és hagyja magát, az is a hülyeség egy formája. Miért vállalja be?

afejer 2012.01.07. 10:24:36

@Brendel Mátyás: Az, hogy miért vállalja be, és kinek a bábja, nem derül ki. (majd egyszer, talán...) De valószínűleg megéri neki. Ha tényleg ennyire elszállt az agya, a hatalommánia betegségbe, akkor furcsa, hogy a pártja nem tudja észre téríteni. Hisz szolgai módon minden hülyeséget megszavaznak... Nem lehet, hogy minden fidesz politikus is pont ennyire hülye legyen.
Tegnap Selmeci Gabi nagy vehemenciával még mindig az aktuális kormánypolitikát magyarázta, szinte lesöpörte az asztalról Kálmán Olgát.
Azért gondolom, hogy valami lehet a háttérben, mert ennyire hülyén csinálni a gazdaságpoiltikát és a külpolitikát normális esetben nem lehet. A demokrácialeépítés és saját maguk bebetonozásának ilyen pofátlan módja sem normális. Értelmes ember nem gondolhatja, hogy egy uniós tagország ezt büntetlenül megteheti...

kurtipista 2012.01.11. 19:13:36

@Brendel Mátyás: Megszedi magát? Az nem fog kiderülni! De egy kérdés:
Ki szedte meg magát a világ legdrágább metró építésén ( 4 metró) és ki szedte meg magát a Margit-hid felújításán ( ami duplájába került mint amit megállapítottak, gyakorlatilag még a mszp-szdsz kormány alatt fejezödött be a 99% -a)
süti beállítások módosítása