Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Tarlós, miénk itt a (Moszkva) tér!

2011.04.30. 18:20 | Brendel Mátyás | 227 komment

Címkék: tarlós istván moszkva tér átnevezés

"Miénk itt a tér, mert mi nőttünk itt fel,
A ház is a miénk, mert mi viseljük el..."

(Nagyobb képhez kattints a képre!)

Jobboldali vitázók arra hivatkoznak, hogy az átnevezés alatt álló Moszkva tér eredeti neve Széll Kálmán volt. Miért baj tehát, ha visszanevezik?! Mondják. Igen, miért is baj?

A Moszkva tér 22 évig volt Széll Kálmán tér, azelőtt nem igazán létezett, semmi kivetnivaló nincs abban, hogy kialakították, és Széll Kálmánról nevezték el, még ha Horthy csinálta is. Aztán 60 évig Moszkva tér lett. Ez az átnevezés nem igazán volt jogos, de most már ez van. Megszoktuk. Ezen 60 éven belül, a rendszerváltás után is szintén 22 évig Moszkva tér volt a neve. Moszkva tér volt az Antall- és az első Orbán-kormány alatt is. Egy nem kommunista, nem szocialista, hanem demokratikus, szabad ország fővárosában. Nem kommunista, nem szocialista, demokratikus és kapitalista emlékek, hagyományok is kötődnek hozzá. Ha a létező szocializmust nem számítjuk, akkor még mindig ugyanannyi ideig volt Moszkva tér egy szabad államban, mint Széll Kálmán tér a Horthy-rendszerben. És most ahelyett, hogy a 22 évig szabad országban megmaradt nevet megtartanánk, visszaállítják a Horthysta ideológiát. Ez a baj.

Ha a Moszkva teret Horthy óta végig Széll Kálmán térnek nevezték volna, akkor nem tüntetnénk, nem mennénk utcára, hogy változtassák meg a nevét. Én, és a balliberális oldal többsége, mi nem vagyunk olyan militánsak, mint Tarlósék. Nyilván van is sok olyan tér és utca Budapesten és szerte az országban, amely Horthy óta viseli azt a nevet, melyet éppen visel. És nem akarjuk átnevezni őket. Akkor sem, ha osztrák vagy török neve van és a Habsburg, vagy török megszállásra emlékeztet minket. Mert nem annak kellene fontosnak lennie, hogy mikor nevezték el az utcát vagy a teret, hanem annak, hogy elfogadható-e, vagy sem.

Mert létezik megbocsátás is, és létezik a múlt feldolgozása, és részleges befogadása. A Habsburg és török időből is maradtak ránk jó dolgok is, és a létező szocializmusból is. És a Moszkva tér igazán nem egy olyan szörnyű valami.

A Sztálin, Lenin, Rákosi, Kun Béla és hasonló utcanevek átnevezése védhető, elfogadható, szükséges is volt. De 22 évvel a rendszerváltás után a Moszkva tér már túlzás, és a Köztársaság tér meg egyenesen bornírtság, mert semmi köze a létező szocializmushoz.

Tarlósék ennyi erővel például a Kodály köröndöt is visszanevezhetnék, hiszen kapcsolódik a létező szocializmushoz. Most tudom, hülye ötletet adtam. Csak ugye ott a bibi, hogy mi volt a neve a Horthy-korszakban:

"1938-ban Hitler Adolf térre változtatták a nevét, amely 1945-ben lett ismét Körönd. 1971-ben nevezték el halála után Kodály Zoltánról, a tér egykori lakójáról."

Abszurd? Kicsit. De azt mutatja, hogy a Horthy-korszakban elnevezett terek úgy általában nem feltétlenül jobbak, szalonképesebbek vagy igazabbak.

Persze nem arról van szó, hogy Széll Kálmán náci lett volna. Széll Kálmán a kiegyezés korának viszonylag normális, technokrata, megszorító minisztere volt. A baj az, hogy itt most a kommunista múlt kiigazításának nevében annak végső eltörlését tervezik, és hogy a horthysta múltat hozzák vissza. Utcanevekben, terekben és a Tákolmányban:

"Hazánk 1944. március tizenkilencedikén elveszített állami önrendelkezésének visszaálltát 1990. május másodikától, az első szabadon választott népképviselet megalakulásától számítjuk."

És a hangsúly azon van, hogy erőltetve hozzák vissza. Mert a Horthysta múltat sem erőltetve eltörölni, sem erőltetve visszahozni nem kéne. És ugyanígy a létező szocializmust sem kellene sem erőltetve eltörölni, sem erőltetve visszahozni. "A múltat végképp eltörölni", ez egy túlbuzgó ideológia jelszava volt. Egy a Fideszhez hasonló, diktatórikus ideológia jelszava.

Nem a kommunizmust kellene követni, a kommunizmus hibáit nem kéne, mert nem lehet ugyanolyan hibákkal helyrehozni. Hagyni kellene, hogy magától kimúljanak, és a szép maradjon meg belőlük.

Mert a Moszkva tér eltörlése bizony erőltetett, hiszen sokkal kevesebb köze van a kommunizmushoz, mint például Kodály Zoltánnak.

Kányádi Sándor: Tarlós Tarlón túzok lépeget

Tarlón túzok lépeget,
mögötte a népe megy:
felesége, fia, lánya,
veje, menye, unokája,
apja, anyja, bátyja, nénje,
nagyszüleje és a dédje,
ipa, napa, sógor, após,
s nem maradhat el az anyós.

Ki totyogva, ki meg futva,
ott megy egész pereputtya.

Tarlón túzok lépeget,
mögötte a népe megy.
Szemelgetnek, tallózgatnak,
estére nagy begyet raknak.

· 6 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr402867386

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Megmutattuk a ruszkiknak - Agyő Moszkva tér! 2011.05.01. 15:44:27

 Most aztán megmutattuk a muszkáknak, hogy velünk nem lehet szórakozni. Végleg lezártuk a sötét múltunk egy fejezetét. Ez az igazi visszavágás. Ennek még Virág elvtárs is örülne, ha élne.     Torkánál ragadta meg a kérdést Pelik...

Trackback: Horgas Judit - KRITIKUS TÖMEG 2011.05.01. 14:41:52

„Ha a radioaktív anyagok hasadása során önfenntartó láncreakció jön létre, akkor nevezik a reaktor tömegét kritikus tömegnek.”Tömegben lenni rossz: tülekedés, gorombaság, hónaljszag. Egy leküzdhetetlen, láthatatlan erő szardíniadobozba töm,...

Trackback: széll kálmán terv & ady 2011.05.01. 14:21:14

 Ady Endre megmondta a tutit erről a ....majomról, én Adynak hiszek, és nem az ezt cáfoló történészeknek, mert Ady hiteles szemtanú. “Széll Kálmán úr, a magyar politikai élet Neukomja, eljátszotta immár kis játékait. A hipnózis nehéz á...

Trackback: Nevezzük át Tarlós Istvánt! 2011.05.01. 11:29:35

Korszerű, a kor kihívásainak megfelelő elnevezést keresünk Tarlósnak....

Trackback: Nevezzük át Tarlós Istvánt! 2011.05.01. 11:29:34

Korszerű, a kor kihívásainak megfelelő elnevezést keresünk Tarlósnak....

Trackback: Nevezzük át Tarlós Istvánt! 2011.05.01. 11:29:34

Korszerű, a kor kihívásainak megfelelő elnevezést keresünk Tarlósnak....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2011.05.01. 16:14:10

Ez egy nagyon kemény szimbolikus döntés, csoda, hogy 90-ben megtarthatta a nevét.

Egyszerű: a Széna téren és a Moszkván semmisítették meg a német-magyar kitörőket a szovjetek, és nahát - pont Moszkva térre keresztelték utána.

Ezért kell hát átnevezni, amúgy felőlem akármire, lehet Vilmos császár tere is.

Javaslom amúgy, hogy a Szabadság térről ne is vigyük el az emlékművet, hanem a teret nevezzük át a Megszálló terévé. Na lenne pampogás.

maxwell murder 2011.05.01. 16:14:21

"visszaállítják a Horthysta ideológiát. Ez a baj." - bárcsak itt tartanánk, hogy visszaállítanák. de sajnos nem:(

Kalmár 2011.05.01. 16:17:08

@Zabalint: "Én gyűjtöm az aláírást Sopronban a Pozsonyi út átnevezéséért, hiszen az Szlovákia fővárosa"
Ne fáradj, röhögni fognak rajtad, hogy egy magyar város nevével mi a bajod.
Bratislava utcát viszont, ne hagyj szó nélkül.
Különösen aktuális, most amikor AK -va felfegyverzett szlovákokat kaptak el.
Kissebb fegyver és lőszer raktáruk és szlovák kommandós cuccuk volt.
Vajon mire készül itt Klasnyikovval pár szlovák gengszter?
Lehet, hogy a Pozsony utca névtábláját védik. Olyan lükék, mint te. Nem?

jer 2011.05.01. 16:23:48

Bolognaban az autópálya körgyűrű /tangenziale/ és a Nemzetközi Kiállítási terület közötti 2 x 3 sávos sugárutat legalább 50 éve Via Stalingrado-nak hívják és eszük ágában sincs változtatni. Érdekes, őket nem zavarja!

Állnév 2011.05.01. 16:24:50

Csak aztán össze ne fogjanak az oroszok a franciákkal, mint 1914-bn, mert akkor lőttek Párizsban a Budapest utcának! Talán nem is akkora baj, ha arra gondolok, hogy kurvás utca.

k.o._laci 2011.05.01. 16:32:20

Akkor most legyen 22 évig Horthy tér, utána pedig mint ahogy a nácikkal szoktátok " létezik megbocsátás is, és létezik a múlt feldolgozása, és részleges befogadása" ezen az alapon ne változtassátok már meg légyszi! Köszike:)

A témához annyit, Tel Avivban sincsen Berlin tér számomra érthető okokból. Ellenben azok akik a leghangosabban sírnak bármilyen jobboldali diktatúra szimbóluma, eszméje, emléke láttán miért szeretnének hirtelen csak a jóra emlékezni a szocializmusból? Talán kettős mérce helyett ideje lenne egyformán elítélni mindkettőt azt elszégyellni magatokat hogy a legelvakultabb szélsőjobbosok érvrendszerével véditek párás szemmel a Moszkva teret.

Az hogy 2011-ben vannak fontosabb dolgok is mint terek átnevezése, aláírom természetesen de ez az agyhalottakat is megszégyenítő logika azért kemény, na.

Paulybird 2011.05.01. 16:36:37

Hahó:

nem a Hortysta vonulat itt a fő csapás.

Széll Kálmén terveről hallottatok már?

Dicshimnuszt akarnak írni maguknak, ahogy az alkotmánnyal is tették.
A Fidesz tér vagy Orbán Viktor tér méhiscsak erős lenne így egy kcisit nyitásnak, így lett Széll Kálmén tér. Az, hogy eredetileg így hívták, meg hogy í gonosz komcsik nevezték át, az csak külön jó.

Engem, mint ateistát a János Pál tér is gecire zavar.
Sőt, az, hogy az alkotményt telibeverték istennel meg hittel meg szentkoronával meg leresztény alapokkal, kibaszottul sért.
Én szerintem fel fogom gyújtani a gecibe, és még le is hugyozom, ha majd kijön postán ez a geci undorító kirekesztő szar.
Hát a preambulummal is csak maguknak költöttek dicshimnuszt, arra kellett...

Mr. Ray · http://bluray.blog.hu 2011.05.01. 16:45:48

Szerintem nem azon kéne rugózni, hogy kire/mire nevezik át ismét, hanem azon, hogy mégis mi a jó büdös franc éretlme van? Én aztán kurvára leszarom, hogy hívják, csak az zavar, hogy megint kiöntenek egy csomó pénzt az ablakon felesleges baromságra. Belegondolt egyáltalán valaki, hogy mennyi pénzbe kerül is ez? Egyrészt megszívják a lakosok, mert mindenhova mehetnek ügyet intézni, másfelől rengeteg táblát kell lecserélni. Csak meg kell számolni, hogy hány BKV és Volán járat megy arra. Nem csak aminek ott van a végállomása, hanem az is, ami csak áthalad (mondjuk az összes M2 metrókocsiban a matricákat, újra fel kell mondatni a szöveget stb). Seggfej kormány, Sarlós ispánnal az élen.

k.o._laci 2011.05.01. 16:47:07

Ja és azt egy percig sem vitatom hogy ez egy parasztvakító-látszatintézkedés az Orbán részéről, (sokkal inkább) az is gáz amilyen butaságokat ez kivált egyes emberekből.

k.o._laci 2011.05.01. 16:50:57

@Paulybird: Sőt, az, hogy az alkotményt telibeverték istennel meg hittel meg szentkoronával meg leresztény alapokkal, kibaszottul sért.
Én szerintem fel fogom gyújtani a gecibe, és még le is hugyozom, ha majd kijön postán ez a geci undorító kirekesztő szar.
Hát a preambulummal is csak maguknak költöttek dicshimnuszt, arra kellett...

Vigyázz mert a Jobbikosok is így kezdhették anno (a Tórával) :)

k.o._laci 2011.05.01. 16:52:48

@Mr. Ray: na ez speciel igaz, kiszámoltad már hány inkubátort lehetne venni belőle?

Öreg Sam 2011.05.01. 16:59:33

Ősi dakota közmondás:ha nem megy a kupleráj,nem a bútorokat,hanem a kurvákat kell lecserélni.
Nálunk éppen a függönyökkel kezdték...

ex-dr. vuk 2011.05.01. 17:00:13

Nekem az nem vilagos, hogy az, hogy "Moszkva" mitol kommunista.
Az egy orszag fovarosa. Szegeden is van Moszkvai korut. Es?
Igaz van mellette bekes egyetertesben Becsi, Berlini, Parizsi, Londoni es Romai is...

nincs_nick 2011.05.01. 17:12:46

@Zabalint: Nem, a magyarázkodás az, amikor valamilyen érdekből a magyar törvényeket egyedülállónak és különösen kegyetlennek írnánk le egy olyan korban, amiről a legtöbb ember annyit tud amit egy másik rendszer politikai szűrőjén átengedtek. Abban a korban a magyar helyzet (nem a nyilasok alatt, ezt még egyszer hangsúlyozom, őket - bár ez is sokszor kimarad némelyeknél - Horthy üldözte a kommunistákkal együtt) nemigen különbözött más környező államoktól. A levéltárak nyitottak, olvasni eredeti forrásokat is szabad...

Mr. Ray · http://bluray.blog.hu 2011.05.01. 17:13:46

@k.o._laci: Még nem, de ugyanez igaz a Ferihegy átnevezésre is.
Mellesleg az ott található cégek mindegyikének új pecsét, néhánynak cégtábla, webhely módosítás stbstb, sorolhatnám. Csupa olyan dolog, ami nem kevés pénzbe kerül, mindezt azért, mert nekik nem tetszik a Moszkva tér elnevezés. Tarlós is inkább azon dolgozna, hogy jók legyenek az utak, felfestések, jobb legyen a közlekedés vagy épp felújítanák a teret. Az átnevezés csak látszatintézkedés, amik feleslegesen visz el a milliárdokat.

farugó 2011.05.01. 17:15:46

@daito:

A tér nagyságához képest elég kevés a Moszkva téri házszám.
A Margit körút a Dékán utcáig tart,másik oldalról a Vérmező utca határolja.
Persze kevés ember gondja is gond.

nincs_nick 2011.05.01. 17:18:21

@vuk_: A név nem problémás, a gond az, aki, amikor és amiért elnevezte. Ha a Moszkva teret 1929-ben nevezik e mondjukl egy orosz segélyt megköszönve (lásd Elvis esete) a kutyának nem lenne ezzel gondja.

Kalmár 2011.05.01. 17:21:53

@Paulybird: Tényleg úgy telibeverték Istennel, hogy 1 egész alkalommal említik. A Himnusz idézetben. A vallásról csak azért esik szó, mert minden ország rendelkezik a lelkiismeret szabadságáról. Lehetsz ateista, vagy akármilyen vallású.
Biztos, hogy emiatt a postaládába kell hugyoznod??

okosallah 2011.05.01. 17:24:53

@HgGina:
Vilmos császár uton sétálni mennyivel szebb volt, mint ezen a komcsi Bajcsin: nézd meg a képeket:
halaszferenc.hu/kepek/Vilmos-csaszar-ut-1938

Bambano 2011.05.01. 17:27:14

@Anti Anyag: két bajom van:
- a népeknek egyáltalán nincs most szükségük egy időtrabló és drága okmánycsere folyamatra. Lakcímkártya, jogsi, útlevél, cégeknek cégbírósági bejegyzések, stb. stb. hagyják békén az embereket.

- most nem a kommunisták vannak döntési pozíciókban? hát kik? Pozsgay meg Csintalan nem kommunista? Vagy az ország helyesíró bajnokának ne lett volna köze a kommunistákhoz? Vagy az, aki a Magyar NépKöztársaság tartalékos őrnagya, az a rendszer ellensége lett volna régen? (forrás: T. I. saját önéletrajza).

Ezt még a feketeöves fideszesek se hiszik el, hogy a mostani vezérkarnak semmi köze nem volt az előző rendszerhez.

k.o._laci 2011.05.01. 17:29:31

@Mr. Ray: van benne némi igazság

okosallah 2011.05.01. 17:31:22

@Link Elek:
Tényleg? Akkor mondd el melyik volt a második kommunista ország az egész világon a Szu-után.
Amikor még Hitler csak festő akart lenni.

torró 2011.05.01. 17:34:06

"pacus"
Ookoos vagy! Ülj előre cukrot kapsz!Hát ha nem mondod,hülyén halok meg! Ezért viszont nem volt érdemes a billentyűzetedet koptatni. Told már meg valamivel .
Mondjuk egy ilyesmi?: Éljen május elseje! A NAGY szoclaista, nagy dógozók, nagy ünnepe! Nem ismerős?:)))) Na ez a baj! Mert engem meg ilyenekre emlékeztetnek az ilyen nevek!!!

pléby 2011.05.01. 17:34:42

Mi van??? Moszkva már a "nagy" Napoleont is megszivatta ( Kutozov segedelmével).Nem az a bajom,hogy a mi (kis) Napoleununk is szívni fog,hanem az ,hogy mi m indannyian -jobbosok-balosok- vele szívunk. Hírértéke , jelzésértéke van ugyanis,olyan amit határainkon túl is értenek. Kell nekünk az orosz medve haragját magunkra irányítani??? ,olyan erősek vagyunk..??
Moszkva =kommunizmus?? Ekkora baromságot !!! Felejtsem el a nehezen megtanult "Tatjána levelét Anyaginhez" ( já kvam pisu,csevo zse bolse....),mert oroszul írodott.Köpködjem meg Áprily Lajost (egyik kedvenc versem: Tavasz a házzsongárdi temetőben),mert lefordította Puskin ezen versét???Normálisak vagyunk??

lolperec 2011.05.01. 17:34:50

Kodály akkora komcsi volt. :D
ejj ezek a látszatintézkedések, eltanulták pártunk és kormányunktól.
inkább a kátyúkat kellene betemetni Tarolós úr!
meg úgy amblokk kitakarítani a várost, száll a por orbaszájba
és ez nem csak az autósok sara.

safranek 2011.05.01. 17:35:48

Moszkva létezési idejének kb 99%-ban nem köthdető a kommunizmushoz! Nem a város csinálta a kommunizmust.

Bambano 2011.05.01. 17:37:50

@pléby: +1
és most tüntettek ki egy orosz emigránst... megint nem gondolkodtak ott fent.

sprenczl 2011.05.01. 17:44:21

@G. Wolf: Dehogynem. Mondjuk valahol Külső-Csepelen.

okosallah 2011.05.01. 17:49:03

@Zabalint:
Először "kommunistáknak" hívták magukat aztán a Lenin-Rákosi fiuk atrocitásai miatt az enyhébb "szocialistá"-ra váltottak.
Az összes KISZ-es és Párttagból szocialista lett egyik napról a másikra.
Amikor a szocializmus is becsődölt akkor "liberálisok" lettek de mivel most már az is kezd savanyúan hangzani, a legújabb verzió a teljesen ártatlan "Zöldek".
Mint Kón Bendit (Cohn-Bendit) aki mint a görög dinnye kívül zöld, belűl vér-piros.
És sokan beveszik a trükköt.

BKV - Önnek megyünk 2011.05.01. 18:00:41

@okosallah: hehe nagyon igy van pedig semmi dolguk nem lenne a sok megvezetett embernek mint az elte honlapjarol letolteni a magyar tortenelem eloadasokat mondjuk 1918 tol napjainkig es akkor nem beszelnenek es nem hinnenek el marhasagokat...

Fullánkos Algol 2011.05.01. 18:08:38

@HgGina: patkány agyar pártfajtád előbb lesz levadászva
határon innen és túl egyaránt
mert még mindig több a kontinensen az ember mint ti
jah, málenkij robot, pontosan azt érdemlitek
félre ne érts, nem mintha cigó lennék

mahet 2011.05.01. 18:28:22

Csak érdeklődnék, hogy meddig fogunk még kommunistázni meg nácizni?

Elég rég volt, jó lenne túllépni, mert már elég beteges ez a folyamatos múltba révedés - nem csoda hogy nem halad előre az ország.

Ennyire fontos ma, hogy mi történt 50 évvel ezelőtt?

zia77 2011.05.01. 18:40:00

Megint csak a Rákosi korszakkal tudok párhuzamot vonni. Az 50-es évek elején a bolsevik hatalom általános utcanév változtatással jelezte, hogy új korszak kezdődik az ország történetében. Nem sorolom a változásokat, vannak sokan, akik emlékeznek. Ez az egész nevetséges és szánalmas bohóckodás a Fidesz és Tarlós részéről megint csak a múltat a szomorú múltat idézi. A jövőt is egy kicsit, hiszen ugyanolyan alantas eszmék terjesztői kerültek hatalomra, természetesen a "nép" segítségével.

ccsaba 2011.05.01. 18:59:48

A "köztársaság" már ennyire gáz? Kinek a szemét szúrja és miért?

cziczmiczpindur 2011.05.01. 19:10:28

@Bambano: hogy a földhivatalt ne is említsük.....minden egyes ingatlan (nem csak ház, hanem pl. lakás, üzlet, stb.!) tulajdoni lapját át kell javítani.....

cziczmiczpindur 2011.05.01. 19:12:23

@ccsaba: ez az átnevezés viszont nemcsak felesleges, de nyugtalanító is...

okosallah 2011.05.01. 19:27:25

@mahet:
A II. VH nürnebergi itéletei pontott tettek a a nácizmus bűneire: az itéletek elvi és erkölcsi elégtételt hoztak - amennyire az egyáltalán lehetséges volt - a túlélőknek és ma a bőrfejüeken kívül a náci elméleteknek nincsenek jelentős követői.
Az akta le van zárva.

A kommunizmus bűnei - tömeges népírtás, deportálás osztály-származási alapon - nem kerültek elitélésre és a főbűnösöket sehol a világon nem vonták felelősségre.
A Biszku Bélák, szadista "körmösök", "pufajkások", honeckerek...stb vidáman élik világukat még ma is és röhögve osztják a lapot.

A probléma az, hogy az áldozatok egy része még ma is él és a kommunisták arrogáns viselkedése további megalázást jelent az áldozatoknak.
Csak a kommunisták üldözöttjeinek van morális joguk e téren véleményt mondani, neked nincs.

Prágai Nyilatkozat - a nyilatkozat szövege
Prágai Nyilatkozat az európai lelkiismeret és a kommunizmus tárgyában. Prága, 2008. június 3., a Cseh Köztársaság Szenátusa ...
pragainyilatkozat.hu/

soproni1 2011.05.01. 19:45:29

@okosallah:

Ha kommunizmus bűnöseit elitélnék, akkor a szüleinknek, nagyszüleinknek annyi lenne.
Kádár zseniális húzása volt, hogy " elfelejtem 44-et, ti meg felejtsétek el 56-ot" .
Mindenkinek volt takargatni valója.
Az más kérdés, hogy az előző két generáció mit hazudik nekünk magáról.

fidesz = házmesterek pártja 2011.05.01. 19:45:49

@okosallah: vicces vagy náci patkány... úúúúúgy imádom az ilyen takonycsigákat. Gerinc nuku, ő nem náci, de csak azzal tudja elfoglalni magát, hogy aki nem kellőképp fehér, az gyűlölnivaló szemét... :D
Ja! És mindenki kommunista, aki ezt nem hajlandó elfogadni! :DDD

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.05.01. 19:54:51

Egyszerűen a tér visszakapja első és eredeti nevét, amely térnévvel semmi probléma sincs és nem is volt. Valóban a kommunista intézkedés eltörlése a cél.

Egyáltalán nem gondolom, hogy választani kellene a horthysta és a kommunista múlt között.

De ha már a cikkíró ezt erőlteti és mindenképpen választani kellene, akkor már inkább a horthysta múlt, mert az legalább magyar nemzeti érdekvédő múlt, szemben a nemzetellenes internacionalista proletárdiktatúrával, amelynek a vezetői jó részt köztudomásúlag nem is magyarok voltak.

Minél inkább kopik a kommunista múlt öröksége a magyar életből, annál jobb.

A vörös időszak elutasítása nem feltétlenül jeleni bármely más korszak kritikátlan támogatását.

Abban persze igaza van a cikkírónak, hogy kicsit késő, 1990-1994 között kellett volna rendes és teljes rendszerváltást csinálni, a posztbolsevik pártot betiltani és volt tagjait valamint a besúgókat 20 évre eltiltani a közügyektől, de van egy olyan mondás, hogy jobb későn, mint soha. Tehát az, hogy 21 évig nem nevezték vissza a teret még nem elégséges érv a változatlanul hagyás mellett. Érvnek érv, de ez kevés.

ennyi erővel Lenin utat, Felszabadulás útját, vagy egyéb egzotikus vörös nevű közterületet is találhatnak még valahol, amit eddig elfelejtettek, nem akartak átnevezni, de ez még kevés ahhoz, hogy akkor most már így is maradjon.

A köztársaság tér átnevezése nekem sem tetszik, de nem a régi, hanem az új név miatt. Azaz átnevezhették volna felőlem, de nem egy másik ország államfőjére, hanem valami magyar vonatkozású névre. Ha már ennyire át akarták nevezni.

Bartoki 2011.05.01. 20:16:34

@Kirándulás: "Szerintem akkor legyen nálunk Moszkva tér Budapest egyik legfontosabb tere, ha Mockba-ban is egy hasonló teret Budapest térnek hívnak majd."

Egy ilyen viszonossági elv jó ötlet :)
De azért egy népszavazást vagy közvélemény-kutatást akkor is megért volna a visszanevezés. Bár, a nép így is megmondja majd a véleményét 3-4 év múlva, akkor meg az nem fog tetszeni. :O

"(Hasonlóan azt is javaslom, hogy Elvis tér is csak akkor legyen, ha lesz pl. Szécsi Pál vagy Karády Kata vagy hasonló tér New Yorkban vagy Washingtonban. )"

Kossuthról egy komplett megye van elnevezve (Kossuth county, IL).
István királyról meg egy utca New Yorkban: home.sch.bme.hu/~bartoki/travels/usa25_new_york/P6231416_Istvan_Kiraly_utca.jpg
Igaz, ezt a Google Maps nem ismeri :(

Bambano 2011.05.01. 20:20:52

@Akitlosz: az a gond ezzel, hogy mérlegelni kellett volna:
- ha nem változtatnak, kinek milyen sérelmei keletkeznek
- ha változtatnak, kinek milyen sérelmei keletkeznek
a kettőt mérlegre kellett volna tenni és úgy dönteni.
ez nyilvánvalóan nem történt meg. Ha úgy lett volna kevesebb a jogos sérelem, hogy marad moszkvatér, akkor maradjon.

Köztársaság teret meg pápára átnevezni epic fail. Presley dettó.

"Minél inkább kopik a kommunista múlt öröksége a magyar életből, annál jobb.": el kellene fogadni, hogy a fülkékben erre nem szavaztak és nem erre szavaztak.

Sine ira et studio... 2011.05.01. 20:42:42

Ez a blog egyre együgyűbb...

okosallah 2011.05.01. 20:45:22

@Akitlosz:
Gratulálok a a józan, higgadt és tárgyilagos véleményedhez ami ritkaság a blogokon.Összehasonlítva a Lengyelekkel és Csehekkel a mi rendszerváltásunk egy cirkusz volt vagy inkább egy katasztrófa.

Nálunk még egy olyan tisztességes ember sem volt mint a Cseh V. Havel aki '68 után fizikai melós lett és többször volt börtönben.
Minálunk a KISZ titkárok átvedlettek "anti-KISZ"-eseknek ha az jobban jövedelmezett és a Proletár Internacionalistákból hiretlen Vér-nacionalisták lettek.

Komolytalan az egész.

okosallah 2011.05.01. 20:59:17

@Bambano:
Te nem értékeled a helyzet véletlen humorát.
A Köztárasaság tér volt a Sátán pártjának központja, az istentagadók fellegvára.
Most Gábriel Arkangyal bosszúból kiűzte még az emléküket is János pápa nevével.

Kis magyar Armageddon ahol a kommunista Antikrisztus vereséget szenved.
Tök jó.

sóhegy049 2011.05.01. 21:08:43

@Akitlosz:
Én toleránsabb vagyok a Moszkva tér névvel.
Ha(?) Elvonatkoztatunk attól, hogy kik, mikor, miért...?
Akkor a név, mint "Moszkva" nem több, mint Oroszország fővárosa.
Mind a mai napig vannak olyan nevek, amik meg maradnak? Csepelen a Bajáki Ferenc megmaradt, a gyártelepen, most eszükbe jutott a változás? OK! De lett Masfeld Péter, akit '56-ban véletlenül lelőttek. Sajnálatos dolog, de ezzel az erővel találhattak volna ismertebb személyt is. Volt itt sok utcaátnevezés, de 20-30-40 év után színte senki nem használja az újat. :-)

Bambano 2011.05.01. 21:08:48

@okosallah: Értem én, de az öreg nőgyógyász nem csak Szodomát pusztította el (vett részt az elpusztításában), hanem Gomorát is, akkor ők kik? A "kék" párt?:)

Egy kis fantáziával egész jól lehet értelmezni a Bibliát a mostani folyamatokra:) tényleg van benne humor:)

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.05.01. 21:10:33

A kutyaszart is átnevezhetjük barackos lepénynek, attól az még az marad, ami.

Molay · http://sotetkozepkor.blog.hu 2011.05.01. 22:07:41

@mement: Ilyen erővel a Felszabadulás tér és a Lenin körút is maradhatott volna. (Vagy, horribile dictu, a Hitler tér). Ezeket is át lehet értelmezni az öröm memento jegyében.

Persze ez a logika értelmetlen.

Molay · http://sotetkozepkor.blog.hu 2011.05.01. 22:19:52

@sóhegy049: Azért érdemes lenne Mansfeld Péter történetét egy kicsit jobban megismerni.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.05.01. 22:37:00

@Bambano:

A Széll Kálmán tér Moszkva tér sztori legalábbis nem egyértelmű. Régen a kommunizmus alatt is sokan továbbra is Széll Kálmán térnek hívták. A tér régi neve benne maradt a köztudatban. ami azt is jelenti, hogy az újat sokan nem találták jobbnak, elfogadhatóbbnak.

Aztán meg írta itt már más is, hogy Moszkva térre egészen pontosan ugyanaz az ideológia miatt nevezték át a teret, amiért Lenin, Marx, Engels, Felszabadulás, Vöröshadsereg, Tulbuhin, Münnich Ferenc és a többi hasonló nevű közterületek is keletkeztek.

Tehát úgy általánosságban egyetértünk-e vele, hogy a kommunisták átnevezték a közterületeket a saját ízlésük szerint?

Szerintem a többség nem ért vele egyet, így jogos a visszanevezés.

Az, hogy néhány kommunista elnevezés kevésbé ellenszenves mint a többi szintén nem elég ok a név maradására.

Aztán meg úgy tűnik Széll Kálmán személyét, tevékenységét MA már senki nem támadja, míg úgy tűnik a Moszkva tér elnevezést igen, tehát a Széll Kálmán név a jobb. Nem az új névvel van bajuk a Moszkva tér híveinek, hanem csupán az átnevezés tényével.

Minden már nem érvényes a köztársaság tér átnevezésére. római pápákról Magyarországon közterületeket elnevezni elég meredek.

Viszont Széchenyiről elnevezni a Roosevelt teret az megint egy helyes lépés.
Széchenyi megérdemli, ő épített Magyarországon, Roosevelt nem, ő rombolta országunkat.

Szerintem.

Paulybird 2011.05.01. 22:38:52

@Kalmár:

bőven sok.

Neharagudj, amit viszont a lelkiismereti szabadságról írsz, az nagyon szemforgató.
Ha a lelkiismereti szabadságról lenne szó, akkor egy büdös szót nem írtak volna bele hitről, hogy senki ne érezhesse magát kirekesztve.

Azt írja, hogy az összetartozásunk egyik alapvető értéke a hit. Szerintem nem az.
Azt is írja, hogy a magyarok hisznek a kereszténység nemzetmegtartó erejében, szerintem ez baromság, én ebben nem hiszek.

Jelen alkotmányunk szerint én nem vagyok magyar.
Szerintem ez borzasztó.
És nemcsak nekem mondja azt, hogy nem vagyok magyar, hanem még nagyon nagyon sok más embernek, aki magát magyarnak gondolja, csak épp ezzel a hites meg keresztényeskedő faszsággal nem tud azonosulni.

Hát ennyit a lelkiismereti szabadságodról.

Ez szerintem tragikus.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.05.01. 22:41:01

@okosallah:

"nem értékeled a helyzet véletlen humorát."

Gondolod véletlen?

Ilyen véletlenek nincsenek.
Nem tudom kinek az ötlete volt ez az elnevezés és miért, de hogy nem véletlen abban biztos vagyok.

Van egy semmilyen társadalmi támogatottsággal nem bíró keresztény fundamentalista párt a kormányban. elsősorban ők sem Magyarország, nem a magyar nemzet javát tartják a szemük előtt, hanem kedvenc egyházukét.

Náluk sem a Haza az aranyérmes, csak bronz.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.05.01. 22:52:34

@sóhegy049:

"Ha(?) Elvonatkoztatunk attól, hogy kik, mikor, miért...?"

Ha. De miért vonatkoztassunk el?

Miért nem őrizzük meg akkor a Berlin teret?
Vagy legyen akkor Moszkva tér helyett Brüsszel tér?

Minden ország fővárosáról nevezzünk el egy teret, amelyik valamikor a történelem folyamán döntő befolyással bírt a magyar politikára?

Legyen Bécs, Isztambul, Róma, Washington, Brüsszel tér is?

Ha megtartjuk a Moszkva tér elnevezést, akkor nevezzük vissza a Nyugati Marx teret Berlin térre?

Ha már következetesség ...
Miért csak a Moszkva maradjon?

Mi a baj a Berlin tér elnevezéssel?
Hogy azt nem a kommunisták nevezték el?

Na éppen az a baja a Moszkva térrel másoknak, hogy azt meg a kommunisták nevezték el.

Nem tudom figyeled-e, hogy amikor a Marx teret átnevezték nem lett újra Berlin tér.

Akkor talán jogosabb lett volna a Horthy rendszert belekeverni az átnevezésbe.

Széll Kálmán térnél nem érzem ezt megalapozottnak. Ő a kommunista rendszernek nem tetszett, de annak már vége.

Még ez az egyik legkevésbé megosztó átnevezés.
Szerintem.

Kalmár 2011.05.01. 23:12:27

@Paulybird:
"Azt írja, hogy az összetartozásunk egyik alapvető értéke a hit."

Leírnád, hogy melyik cikk, hanyadik bekezdése?
Őszintén szólva én nem találok benne ilyet.
Te biztosan olvastad az Alaptörvényt??
Olyan van benne, hogymindenkinek joga van a lelkiismeret és vallásszabadsághoz. Szabadon választhat világnézetet és gyakorolhatja vagy mellőzheti a szertartásokat.
Nem szószerint de ez a lényeg. Nekem nyomtatva van a kezembe, de a netről letöltheted.

"Azt is írja, hogy a magyarok hisznek a kereszténység nemzetmegtartó erejében"

Pontosabban azt írja, hogy :
"Elismerjük a kereszténység nemzetmegtartó szerepét. Becsüljük országunk különböző vallási hagyományait."

Valóban komoly szerepet kapott a kerszténység a nemzet megmaradásában. Ettől magyar vagy nem magyar valaki? Ez egy történelmi tény. Persze te marházhatod, de a történelemmel vitázol.
Ne beszélj butaságot.

Töredék utalás van a hitről ebben az alkotmányban , pl a nemrég elfogadott svájci alkotmányhoz képest, nem rémlik, hogyazt hiszti vette volna körül.

Tessék előbb elolvasni és utánna szemforgatózni itt a neten.
Így nagyon hiteltelen vagy.

okosallah 2011.05.01. 23:29:08

@Akitlosz:
Valószinüleg igazad van.
Igy utólag tényleg nem tűnik véletlennek.
Viszont szellemes az ötlet - nekem kivül állónak.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.05.01. 23:30:34

@Akitlosz:

Viszont miért nem neveztük vissza Széll Kálmánra már 1990-ben?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.05.01. 23:32:29

@Molay:

Vannak olyan emberek, kik 1956-ban zsírral kenték az Ostrom utcát, ne tudjon a tank felmenni. Szerintük Mansfeld egy közönséges bűnöző volt.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.05.02. 00:10:01

@TFL:

"a Moszkva szó mint földrajzi hely neve nem annyira sértő manapság, mint Lenin vagy Sztálin neve"

pontosan. nem is kell nekem érvelnem, tökéletesen érvelsz magad ellen.:)

" Kányádi Sanyi bácsi idézett versének az eredeti mondanivalója az, hogy a kommunista vezetők a családjukat nevezték a népnek, amit hatalomra kell juttatni, és a családjukat juttatták hatalomra, a családjukat hozták helyzetbe,"

pontosan, detto.:)

ha ilyen jól fején találod a szöget, azt nem értem, hogy a konkluziókat miért nem tudod levonni.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.05.02. 00:14:23

@stevie-w:

"A liberalizmus, mint világnézet ugyanakkor nem kötődik a baloldalhoz, sőt, ha mindenképpen választani kell, hagyományos értékei mentén éppenhogy a jobboldallal kompatibilis. (Németországban például inkább "jobbliberális" kormánykoalíciók fordulnak elő.) "

1) a liberalizmus gazdaságpolitikájában egyezik a jobboldallal, emberjogi szempontból inkább baloldali.

2) Németországban is volt bal-liberális koalíció

3) Magyarországon, ezzel a nemzeti-szocialista FIdesszel szemben a liberálisok egyértelműen a baloldalhoz közelíthetnek inkább, mert gazdaságilag a Fidesz nincs közelebb hozzájuk, emberjogilag viszont nagyon távol van.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.05.02. 00:18:39

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

1990-ben még itt voltak a szovjet csapatok.

Miután elmentek bizonyos jelekből kiderült hogy nem fog folytatódni a rendszerváltás, pl.Zétényi-Takács féle törvényjavaslat elkaszálása az alkotmánybíróságon.

Igazából nem tudom, ha jobb oldali városvezetés lett volna lehet visszanevezik sok mindent átneveztek akkoriban, a Moszkva tér megúszta. Nem tudom milyen érvek és megfontolások alapján.

Azt tudom, hogy a Széll Kálmán tér elnevezés még a '80-as években élő volt. Kerestem is Budapest térképen, de nem találtam ilyen nevű teret, úgyhogy fogalmam nem volt róla hol lehet.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.05.02. 00:19:07

@Kalmár: "Nem akarok Moszkav teret,sem Berlin utcát"

mi van a Bécsi úttal?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.05.02. 00:21:23

@Karmadealer: "Személy szerint legszívesebben egy lovasszobrot állíttatnék róla a Gellért téren, amely 1919-es, Budapestre való bevonulásának állít emléket,"

maradjunk a lónál!:)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.05.02. 00:22:55

@torró: "Ezzel csak egy kis probléma van hogy ki tetszett felejteni miszerint abban az időben NEM CSAK!! Magyar országon volt válság,hanem az egész világon, köszönhetően az amerikai bankárok dicső spekulációs akciója miatt."

az elmúlt két évben ezt az összes hülye Fidesznyik nagy ívben elfelejtette. most jut eszetekbe?!

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.05.02. 00:43:38

Azért faszság a tér átnevezése, mert valahol a tarlós azt nyilatkozta (lusta vagyok kikeresni), hogy majd egy másik közterület lesz a Moszkva tér.
Ergo felesleges azon rugózni, hogy dehát bolsevizmus és komcsiterror, mert azok az érvek nem állják meg a helyüket.

Ugyanakkor a Széchenyi tér elnevezéssel csak az a bajom, hogy mikor Budapest létrejött, akkor a sok kis falu és kisváros hozta magával az utcaneveit, miáltal Budapesten van ma Kossuth- Széchenyi- Hunyadi- Deák- stb közterületnevekből rengeteg, sokszor egymáshoz zavaróan közel.

Münchenben, Berlinben, Drezdában stb csak egy Karl Marx Alle, csak egy Warschauer strasse, csak egy Clara Zetkin weg van.

Észrevehető, hogy a németek nem szégyenlik a Marxról, Engelsről elnevezett utcáikat, mert azok annak ellenére nagy emberek voltak, hogy hülye ideológiák használták a tanitásaikat.

TFL · http://civilzone.eu 2011.05.02. 00:46:37

@Brendel Mátyás: hát ez az, nem is kellene érvelned, mert pont az érveid voltak a hülyeségek. Ha egy fentebbi másik kommentemet is láttad volna, nem az átnevezés mellett szóltam, szerintem se kéne átnevezni, hanem a történelmietlen baromságok és tárgyi tévedések ellen amit te felhoztál az átnevezés ellen...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.05.02. 00:47:35

@nincs_nick: "Horthyék itt megtették, amit lehetett. Ahelyett, hogy a viszonylag jól felszerelt és kiképzett egységeket küldtek volna ki a darálóba, inkább új egységeket állítottak fel és szereltek fel pl. orosz hadizsákmányból származó fegyverekkel. Igen, ha úgy nézzük meghalni küldték őket"

ha így véded meg Horthyt, akkor kritizálni már nem is kell. elég ez.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.05.02. 00:52:39

@Zabalint:

1) a liberalizmus gazdaságpolitikájában egyezik a jobboldallal, emberjogi szempontból inkább baloldali.

2) Magyarországon, ezzel a nemzeti-szocialista FIdesszel szemben a liberálisok egyértelműen a baloldalhoz közelíthetnek inkább, mert gazdaságilag a Fidesz nincs közelebb hozzájuk, emberjogilag viszont nagyon távol van.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.05.02. 00:56:30

@\\\'tor: "Most akkor minden ami Horthy kormányzósága alatt történt az rossz és bűn?"

Most akkor minden ami a létező szocializmus alatt történt az rossz és bűn?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.05.02. 01:02:58

@Kalmár: "A vallásról csak azért esik szó, mert minden ország rendelkezik a lelkiismeret szabadságáról. "

nyomjál már egy keresést a nemzeti kínvallásban a "kereszténység" szóra!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.05.02. 01:11:46

@Akitlosz: "Tehát úgy általánosságban egyetértünk-e vele, hogy a kommunisták átnevezték a közterületeket a saját ízlésük szerint?"

ha általánosan minden kormány visszanevezne mindent, amelyet egy olyan kormány nevezett el vagy át, amellyel nem ért egyet, akkor 4 évente iszonyatosan ugrana az államadósság, még a mostani mértékhez képest is.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.05.02. 01:13:39

@Akitlosz: "Legyen Bécs, Isztambul, Róma, Washington, Brüsszel tér is?"

Bécsről, Rómáról, Brüsszelről van út elnevezve Magyarországon.

Moszkva is beleférne.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.05.02. 01:14:37

@Kalmár: "Őszintén szólva én nem találok benne ilyet.
Te biztosan olvastad az Alaptörvényt??"

te nem olvastad. hihetetlen pofa kell ezek után ahhoz, hogy okoskodj itt.

okosallah 2011.05.02. 03:18:07

@Brendel Mátyás:
Ezekkel a politikai zsargonokkal ne tessék ilyen nagystílüen dobálódzni mert az emberek többségének mást és mást jelent ugyanaz a főnév - és teljes joggal. Tessék csak a gugliba beütni a "liberalizmus" szót és a szellemi káosz azonnal szembe ötlik.
Ha már muszáj ilyen jelszavakat bedobnia akkor adjon hozzá egy rövid magyarázatot, hogy melyik értelmezését fogadja el.
Anélkül az érvelése értelmetlen.

"Nincs meghatározva, hol húzódik a határ a „liberális”, „neoliberális”, „neokonzervatív”, „anarchokapitalista”, „libertárius” "szocialista" "szociál-demokrata" stb. címkék között.
(Forrás: a baloldali hu.indymedia.org/node/16214)

Paulybird 2011.05.02. 09:30:29

@Kalmár:

Te egy hazug féreg vagy.
Megpróbálod letagadni, hogy ott van feketén, fehéren, megpróbálsz hülyének nézni.
Ott van leírva, te mcsokos kis atka:
Valljuk... ...hogy összetartozásunk alapvető értékei a hűség, a hit és a szeretet.

Mi a faszt nem látsz ezen, te görény? Micsoda töredék utalás ez, szerinted?

Tudzs olvasni? Olvastad egyáltalán ezt?

Oda van írva, te meg megpróbálod itt letagadni.
Magyar az, aki többek között megfelel ennek a kritériumnak, a többi citromos limonádé.
Ez a mondat ezt jelenti.
Hogyan tudod msképp éprtelmezni ezt? Mit jelent szerinted ez a mondat azok számára, akik szerint a magyarok összetartozásának alapvető értékei között nem szerepel a hit?!
És nekem ne gyere svájccal, te faszszopó, mert svájcnak semmi köze a magyar alkotmányhoz, amíg magyarnak születtem és nem svájcinak - bár ezt a magyarságot most megpróbálják ellopni tőlem kétszínű szemforgató férgek - addig ugye nem baj, ha nem a svájci alkotmány érdekel?

És látod, én ezért nem hiszek, meg nem tartom semmire a hitet. Mert ez a hit. Ez a kereszténység. Ennyit erről a szeretet dologról. "Aki velünk, azt szeretjük, aki nincs velünk, az lapuljon, az ellenünk, sőt a magyarok ellen van"
Ez ezt jelenti, hiába próbálod itt tettetni a hülyét, szarházi.

okosallah 2011.05.02. 15:49:56

@Brendel Mátyás:
A link nem világosít fel senkit sem arról, hogy az ott felsorolt tucatnyi fő- al-és mellék értelmezési pontok melyikére hivatkozol a "liberalizmus" említésekor.

(Kérlek, ne légy arrogáns azt gondolva, hogy mindenki más az egy hülye mert nem tudja, hogy TE mire gondolsz.)

Erre találták ki a "sloganeer" - angol szót:
sloganeer
▶verb (usu. as noun sloganeering) employ or invent slogans, especially in a political context. ▶noun a person who does this.

www.wordreference.com/definition/sloganeering
Pax vobiscum.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.05.02. 17:35:27

@okosallah: a reklamáció oka az volt, hogy a balliberalizmus kifejezés mit takar. én erre reagáltam, és elmondtam, hogy miért nem olyan lhehetetlen dolgo a baloldal és a liberalizmus koalíciója. ehhez bemutattam, hogy a liberalizmus milyen különféle ágakból áll, ls melyik mennyire egyeztethető össze a baloldallal. utaltam a magyarországi speciális helyzetre is.

ezek után jöttél te a reklamációddal. mire én adtam neked egy olyan lapot, amelyik alátámaszt. és kifejezetten nem hivatkoztam a liberalizmus egy bizonyos ágára. a szövegkörnyezet alapján ez totál nyilvánvaló. és nem is kellett hivatkoznom. butaság a kötözködésed.

írtam valamiről, használtam egy kifejezést, és te tőlem arról vársz egy értekezést, holott marhára nem arról szólt a cikk.

okosallah 2011.05.02. 18:10:57

@Brendel Mátyás:
Orwell 1984 c. regényében használta először az "Újbeszéd" kifejezést (newspeak) amiben hemzsegnek az izmusok, szlogenek, ideológiák amiket senki sem ért de azt senki se meri bevallani.

Én átvettem Móricka szerepét amikor megjegyeztem, hogy ajánlatos érthető, világos kifejezéseket használni amiket egy átlag, tudományosan nem kiművelt ember is megért.
Saját péda: minden u.n. "baloldali" elmélet a Marxizmus alapjaira épül akármelyik variációjára is hivatkozunk.

Ezt a hülye is megérti de a "neo-liberalizmus" szavakat már nem. Mindenki tudja, hogy a Marxista elmélet az anti-kapitalista, magán tulajdon ellenes...50 évi tapasztalat után már mindent tudunk róla.
Nincs tovább miről filozofálni hacsak nem megélhetésből tesszük.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.05.02. 19:22:37

@okosallah: én balliberálist írtam, ezt többen értik, mint ahányan Orwellt ismerik.

Nincs tovább miről filozofálnod.

nincs_nick 2011.05.02. 23:01:02

@Brendel Mátyás: Csak nem egy piroslapok munkatárs? Ugye olvasta a mondat második felét is? Vagy már csak tört mondatokat ragad ki? Hmmm, ez valahonnan ismerős? Addig is amíg ez eszébe jut, ajánlom ismétlésre az általános iskola 5. osztályát, amikor nyelvtanból a vessző szerepét tanítják a gyerkőcöknek.:)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.05.03. 02:25:06

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

Egyetlen településnek egyetlen önkormányzata kell, hogy legyen.

Amelyik településrésznek ez nem tetszik nyugodtan különválhat.

Ha Budapest túl nagy, ne legyen egy város!

Ha egy város, akkor egységes városvezetésre van szükség.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.05.03. 02:27:40

@Brendel Mátyás:

Nem minden kormányról és nem 4 éventéről van szó.

Állítólag történt valami rendszerváltás vagy mi.

Alig látszik. Azon segítenek ezek az átnevezések, hogy jobban látszódjon a változás.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.05.03. 08:34:06

@Akitlosz: nem a változás, hanem a párhuzamok látszódnak jobban: az egypártrendszert most Fidesznek hívják, leköveti a kommunista idők minden mintáját.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.05.03. 08:35:03

@nincs_nick: "Ugye olvasta a mondat második felét is? "

olvastam. az első felén sokat javítani már nem tud.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.05.03. 08:36:41

@nincs_nick: "Horthyék itt megtették, amit lehetett. Ahelyett, hogy a viszonylag jól felszerelt és kiképzett egységeket küldtek volna ki a darálóba, inkább új egységeket állítottak fel és szereltek fel pl. orosz hadizsákmányból származó fegyverekkel. Igen, ha úgy nézzük meghalni küldték őket"

ehhez nehéz volna a második mondatfélben bármit hozzátenni, ami felmentést adna. erre nem létezik mentség.

sóhegy049 2011.05.08. 23:15:30

@Akitlosz:
Most komcsi, Horthy félretéve.
Vannak fővárosokról és városokról is utcák elnevezve, ebben semmi kivetnivaló. A Moszkva teret 2002 előtt is átnevezhették volna, adott volt minden. Semmi értelmét nem látom, egy szegről-végről ismeretlen személy nevére vissza-átnevezni a teret és akkor még ott a többi név, keresztbe kasul, zászlóleszerelgetés és a demagógia. Erre írták egy vidéki fórumon, hogy ez olyan érzés, mint ha kifesteném a szobám... Khmmm! :-) De azt meg én döntöm el, hogy milyen színűre. :-)

sóhegy049 2011.05.08. 23:17:35

@Akitlosz:
Ezzel sem értek egyet. Akkor melegében, vagy már hagyjuk. Biztos roppant jó buli ennyi tábla, térkép, GPS-ek és az okmányok, meg a ki ha én nem?!

sóhegy049 2011.05.08. 23:22:33

@Akitlosz:
Eddig rendben is lenne, csak nem egyformán esnek elbírálás alá az egyes kerületek, így a kerületeknek több autonómia kellene, vagy a fővárosnak kevesebb jogkör? Itt a kerületemben, fentről ne Tarlós döntsön, hogy itt nekem, nekünk mi a jó?!

sóhegy049 2011.05.08. 23:27:04

@Molay:
"Azért érdemes lenne Mansfeld Péter történetét egy kicsit jobban megismerni"
Biztosan. Azonban egyfolytában elővesznek neveket. Nem tudom, hogy nálunk civilizáltabb államokban, mint pl. Panama szokás-e ez? :-) Akkor ez az utca, amiről szó van és a "keresztelőn" Wittner (gyökér) Mari is itt tetszelgett, egy 400m hosszú zsákutca, a ledurrantott gyártelep szélén, ami szanálás alatt van. Akkor ennek is mi értelme volt, 2 milláért???????

sóhegy049 2011.05.08. 23:46:38

@Paulybird:
"light"-ban? :-)
Egy alkotmányban semmi keresnivalója ennek a hites demagógiának. Ez az egész úgy tré, ahogy van, nem tud érdekelni. Egy normális alkotmánynak nem kellene messzebb menni, hogy mik a jogaink. A kötelességeket a törvények hivatottak szabályozni. A másik, meg, ha egy társadalomban a nép ezzel van elfoglalva, akkor az már csak tré lehet.
süti beállítások módosítása