Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Orbán kamikaze alkotmánya: avagy jön még Fideszre kétharmad

2011.04.09. 23:32 | Brendel Mátyás | 4 komment

Címkék: orbán viktor alkotmány kétharmad

Orbán mindent megtett azért, hogy igenis legyen kétharmad valamikor a jövőben, méghozzá pont őellene. Most ettől annyira fél, hogy hessegeti el a szellemet magától. De utol fogja érni.

***

Orbán Viktor a napokban azt találta kijelenteni, hogy Magyarországon nem lesz  többé a közeljövőben kétharmad. Ez aligha egy józan becslés eredménye, Orbán inkább szeretné "az ördögöt levakarni a falról", hogy egy kissé furcsán ferdítsem az ismert szófordulatot.

Mint ahogy az ismeretes, Orbán Viktor nagyon sok poszton betonozott be Fideszes helytartókat; különböző, nehezen visszacsinálható változtatásokat vitt végbe, és ennek betetőzéseként, mint leginkább eklatáns esetként, egy új alkotmányt is rá akar erőltetni az országra.

Az emberek pedig ezt az alkotmányt nem szeretik, és idővel még inkább meg fogják utálni. De ne legyünk naivak, az emberek többségének annyira nagyon nem csípi a szemét a szentkoronázás, hogy utcára menjen, még talán annyira sem, hogy kétharmaddal szavazzanak a Fidesz ellen. Azonban az elkövetkező három év egyáltalán nem tűnik valami rózsásnak. Elő lehet majd venni a "rosszabbul élünk, mint négy éve" szlogent is - melyet szinte minden kampányban alkalmazni lehet - a szavazók feltüzelésére.

Három év múlva komolyan bajok lesznek, méghozzá Orbán Viktor saját hülyeségei fognak visszaütni: a nyugdíjak einstandolása elkezdi megfizettetni az árát, a különadókat vissza kellene vonni, IMF kölcsönöket nem lehet már felvenni, a gazdagoknak adott osztogató egykulcsos adó miatti költségvetési lyukat nem lehet betömni. Ha pedig Orbán tovább fokozza a megszorításokat, akkor helyben vagyunk: Az emberek gazdasági-társadalmi elégedetlensége tetemesen fokozódni fog.

Korrupció területén a Fidesz már most igazolta, hogy semmivel sem különb bármelyik más pártnál. 3 év múlva viszont az embereknek a Fidesz korrupciójából, botrányaiból, hülyeségeiből, pofátlanságaiból lesz elege.

És ez az elégedetlenség minden intézkedés mellett az alkotmányon is le fog csapódni. Az emberek nem csak gazdasági intézkedéseket, nem csak adóváltozásokat fognak követelni, hanem nagyon könnyen el lehet nekik adni, hogy mindennek oka az alkotmány. Illetve nem is kell nekik ezt annyira eladni, maguktól is ezt fogják gondolni. Én ezen nem sajnálkozok, mert az alkotmány-tervezet úgy rossz, ahogy van. Ha az emberek nem egészen racionális okokból fogják utálni, hát akkor így csapódik le Orbánon a saját butasága.

Ha egy kormány egypárt-alkotmányt erőltet keresztül az országon, akkor természetesen az elégedetlenség is egypárti lesz. Ezért kellett volna megosztani az alkotmányozás feladatát és felelősségét is más pártokkal.

Közbevetőleg jegyzem meg, hogy 2,7 millió ember szavazata igen satnya felhatalmazás az alkotmányozáshoz. Pláne, hogy a Fidesz a programjában egyáltalán nem ígért alkotmányozást, tehát semmiféle felhatalmazást nem kaphatott rá. Az előző választáson Orbán Viktor szlogenje ugyan az volt, hogy "kis felhatalmazás kis változás, nagy felhatalmazás, nagy változás", de az alkotmányt a programban elhallgatták. Ugyanezt a jelszót 3 év múlva a Fidesz ellenében is ki lehet majd játszani. Minél mélyebben betonozza be magát, annál inkább.

Ha az ember egy természetes viharra készül, akkor hozzákötheti magát egy narancsfához, hátha a vihar nem viszi el a fát. Ha nem, akkor megmenekült, ha igen, akkor nagy a baj. Azért a narancsfa nem igazán erős. Kockázatos, de lehetséges stratégia. A politikában azonban más a helyzet. Ott nem kérdés, hogy a vihar előbb-utóbb elsodorja a diktatúrát. Minél inkább bebetonozza magát, annál nagyobb vihar kell ahhoz, hogy elvigye, de ez a vihar elkerülhetetlenül el fog jönni. Mert a nép vihara pont a bebetonozás ellenhatásaként fokozódik. Hasonlóan Newton harmadik törvényéhez.

Én nehezen tudom elképzelni, hogy Orbán nincs ennek tudatában. Látnia kell ezeket. Kérdés, hogy ennek ellenére miért rohan a vesztébe? Az egyetlen megvitatni érdemes terve az lehet, hogy az új alkotmány után választásokat ír ki, megkockáztatja azoknak elvesztését. Ha veszít, akkor valóban lehet, hogy még nem lesz kétharmados többség ellene, így igaza van, az alkotmány megmenekül. Ha nyer, akkor pedig sikerülhet neki az alkotmányt a nép szemében legitimizálni, és a következő ciklus bárminemű problémáit viszonylag függetleníteni ettől a ciklustól. Ez részben sikerülhet neki, részben azért az emberek összekötnék a két ciklust, hiszen ugyanaz a párt kormányozna.

Amennyiben azonban Orbán ki akar tartani 2014-ig, akkor a jelenleg is látható népszerűségvesztéssel a Fidesz mélypontra kerül. Ha nem is lesz MSZP-s kétharmad ellenük, mert az MSZP népszerűsége eközben nem növekszik, az lehet, hogy egy MSZP-LMP koalíció képes lehet a kétharmados törvények meghozására. Lehet, hogy az MSZP például kormányt alakít, amiből az LMP kimarad, de az alkotmány visszavonását támogatják. Nyilván a médiatörvényt is visszavonják, és remélhetően a nyugdíj-einstandolást is. És akkor új pártokról nem is beszéltünk.

Orbán sokkal egyszerűbben is megúszhatta volna, ha a tőle várható minimális hülyeségeket viszi csak végbe. Mondjuk csak az egykulcsos adót, mert hát volt olyan buta, hogy megígérte, mondjuk az IMF-fel való szakítást, mert hát némi "játék hülyegyerekeknek" neki is kell. Ha csak ennyit tett volna, és mellőzte volna az alkotmányt meg a médiatörvényt és a nyugdíj-einstandot, akkor simán leválthatnák 2014-ben, de csak sima többséggel. Akkor tényleg nem lenne kétharmad.

De Orbán mindent megtett azért, hogy igenis legyen kétharmad valamikor a jövőben, méghozzá pont őellene. Most ettől annyira fél, hogy hessegeti el a szellemet magától. De utol fogja érni.

Az alkotmányt már egy olyan Fidesz fogja megszavazni, amelynek a közvélemény-kutatásoknál már sehol nincs kétharmada, nemhogy az országban, nemhogy az összes szavazók körében, de a biztos szavazóknál sem. Persze soha nem is volt. Kétharmados felhatalmazással dobálózni tehát eleve sunyiság volt. Volt egy 54 százaléka a szavazók körében. De ha egy kis szerencsénk van, akkor még a biztos szavazók körében sem lesz még egyszerű többsége sem. Már most is közel állunk ehhez.

Utána pedig hamarosan eljön az a pillanat, amikor a Fidesznek már csak harminc, húsz százaléka van, már esetleg nem is a legnépszerűbb párt. És akkor hogyan mennének neki a választásoknak? Most ezért kell harcolnunk, aztán a kétharmadért.

· 4 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr342813204

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nem elégséges alkotmánykritika 2011.05.02. 13:19:03

Az ellenzék, a baloldal, a demokratikus jobb nem adott megfelelő kritikát az orbáni alkotmányra. Sajnálatos módon egyrészt  gumicsontokra sikerült ráugrani(gyerekszavazat), másrészt pedig értelmetlen ideológiai vitákba sétáltak bele. Márpedig ezze...

Trackback: Egyszer véget ér… 2011.04.18. 22:37:22

   Egyszer véget ér a lázas ifjúság, Egyszer elmúlnak a színes éjszakák, Egyszer véget ér az álom, egyszer véget ér a nyár, Ami elmúlt, soha nem jön vissza már… Aminek van eleje, annak egyszer lesz vége is! Tudom, hogy elképes...

Trackback: Súúúhanterz (2011/04/10) 2011.04.11. 12:00:52

Ahogyan azt Kamondi Vilmos legutóbbi bejegyzésében olvashatták, a minap váratlan hívás szakította félbe legújabb elképzeléseim megosztását a szerkesztőség tagjaival. A hívás, ahogyan az lenni szokott, egy magát megnevezni nem kívánó forrástól érke...

Trackback: Egy hír és egy „lehallgatott” telefon 2011.04.11. 07:00:45

A hír:Új alkotmány előkészületei folynak Líbiában - jelentették be vasárnap líbiai kormányilletékesek.A „lehallgatott” beszélgetés:-       Halló, Viktor?-       Én vagyok. Miben se...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MasterMason 2011.04.10. 00:27:32

Azért az elég gáz, hogy Rákosi párttársa, Gerő Ernő bizalmas barátja írta ezt az alkotmányt, nem gondoljátok?
www.youtube.com/watch?v=BaVP0I8UnRg
Hallgasd meg a saját szájából... Nem lenne cenzúra és bemutatnák a média munkatársai a tényeket, akkor 3 hónap múlva nem lenne fidesz!

anonymand 2011.04.10. 05:51:01

Tisztelt Brendel Mátyás!

Orbánnak és a Fidesznek nincs választási lehetősége.
Hogy hasonlattal éljek, egy olyan keskeny ösvényen indultak full gázzal, ahol megfordulni nincs lehetőség. Ráadásul az őrült tempóban befutottak egy sötét alagútba. Ami egyébként zsákutca.
Fényt nem látnak a végén és egyre nyomják a gázt, hátha megpillantják és kiérnek belőle.
A sötétség miatt nem látják azt sem, hogy a tákolmányozással falnak fognak szaladni, amin péppé zúzódnak.
Mert az autokrata rendszerek sorsa, történelmi távlatokat tekintve, a megsemmisülés.

Tisztelettel:
anonymand

nemecsek ernő áruló 2011.04.12. 07:59:46

"hasonló mértékű népszerűségvesztést csak a Gyurcsány-kormány szenvedett el a választást követő tíz hónapban."
Persze erről is csak a Népszabi ír, MN, HírTV, Echo nem mondhatja meg az atyuskának, hogy a nép, az isten adta nép egyre jobban rühelli, és a neve Gyurcsány szinonímájává kezd válni...

dekol84 2011.04.15. 22:40:02

Illyés Gyula:
Egy mondat a kétharmadról

Hol kétharmad van,
ott kétharmad van,
nemcsak a puskacsőben,
nemcsak a börtönökben,

nemcsak a vallatószobákban,
nemcsak az éjszakában
kiáltó őr szavában,
ott kétharmad van

nemcsak a füst-sötéten
gomolygó vádbeszédben,
beismerésben,
rabok fal-morse-jében,

nemcsak a bíró hűvös
ítéletében: bűnös! –
ott kétharmad van,
nemcsak a katonásan

pattogtatott “vigyázz!”-ban,
“tűz”-ben, a dobolásban
s abban, ahogy a hullát
gödörbe húzzák,

nemcsak a titkon
félig nyílt ajtón
ijedten
besuttogott hírekben,

a száj elé kapott ujj
“pszt”-jében, hogy ne mozdulj,
hol kétharmad van,
ott kétharmad van

nemcsak a rács-szilárdan
fölrakott arcvonásban
s e rácsban már szótlan
vergődő jajsikolyban,

a csöndet
növelő néma könnyek
zuhatagában,
táguló szembogárban,

az van az éjben halkan
sikló gépkocsizajban
meg abban,
megállt a kapulajban;

abban, ahogy a “halló”
közben – érzed – a kagyló
csöndjén keresztül
figyel egy idegen fül;

nemcsak a telefondrót
közt vergődő Laokoon-mód:
vonat, repülő, sínpár,
gúzsbog, kötélszár,

mert kétharmad van,
nemcsak a talpra álltan
harsogott éljenekben,
hurrákban, énekekben,

az ernyedetlen
tapsoló tenyerekben,
az operában,
a trombitában,

ott van az utca sarkán
az éppoly harsány –
vígan vagy kongó zordan
feszülő kőszoborban,

az van a derűtelen
tarkálló képteremben,
külön minden keretben,
már az ecsetben;

mert kétharmad ott van
jelenvalóan
mindenekben,
ahogy a régi istened sem;

mert kétharmad van
az óvodákban,
az apai tanácsban,
az anya mosolyában,

abban, ahogy a gyermek
dadog az idegennek,
ahogy, mielőtt súgtál,
hátrafordultál,

nemcsak a szögesdrótban,
nemcsak a könyvsorokban
szögesdrótnál is jobban
bénító szólamokban;

az ott van
a búcsúcsókban,
ahogy így szól a hitves:
mikor jössz haza, kedves,

az utcán oly szokottan
ismételt hogy-vagy-okban,
a hirtelen puhábban
szorított kézfogásban,

ahogy egyszercsak
szerelmed arca megfagy,
mert ott van
a légyottban,

nemcsak a vallatásban,
ott van a vallomásban,
az édes szómámorban,
mint légydög a borodban,

mert álmaidban
sem vagy magadban,
ott van a nászi ágyban,
előtte már a vágyban,

mert szépnek csak azt véled,
mi egyszer már övé lett;
vele hevertél,
ha azt hitted, szerettél,

tányérban és pohárban,
az van az orrba-szájban,
világban és homályban,
szabadban és szobádban,

mintha nyitva az ablak
s bedől a dögszag,
mintha a házban
valahol gázfolyás van,

ha magadban beszélgetsz,
ő, a kétharmad kérdez,
képzeletedben
se vagy független,

fönt a tejút is már más,
határsáv, hol fény pásztáz,
aknamező; a csillag:
kémlelő ablak,

a nyüzsgő égi sátor
egyetlen munkatábor;
mert kétharmad szól
lázból, harangozásból,

a papból, kinek gyónol,
a prédikációkból,
templom, parlament, kínpad,
megannyi színpad;

hunyod-nyitod a pillád,
mind az tekint rád;
mint a betegség,
veled megy, mint az emlék,

vonat kereke, hallod,
rab vagy, erre kattog;
hegyen és tavak mellett
be ezt lehelled;

cikáz a villám, az van
minden váratlan
zörejben, fényben,
szív-hökkenésben;

a nyugalomban,
a bilincs-unalomban,
a záporzuhogásban,
az égig érő rácsban,

a cellafal-fehéren
bezáró hóesésben;
az néz rád
kutyád szemén át,

s mert minden célban ott van,
ott van a holnapodban,
gondolatodban,
minden mozdulatodban;

mint víz a medret,
követed és teremted;
kémlelődsz ki e körből,
ő néz rád a tükörből,

ő les, hiába futnál,
fogoly vagy, s egyben foglár;
dohányod zamatába,
ruháid anyagába

beivódik, evődik
velődig;
töprengenél, de eszmét
tőle fogan csak elméd,

néznél, de csak azt látod,
amit ő eléd varázsolt,
s már körben lángol
erdőtűz gyufaszálból,

mert mikor ledobtad;
el nem tapodtad;
így rád is ő vigyáz már
gyárban, mezőn, a háznál;

s nem érzed már, mi élni,
hús és kenyér mi,
mi szeretni, kívánni,
karod kitárni,

bilincseit a szolga
maga így gyártja s hordja;
ha eszel, őt növeszted,
fiad neki nemzed,

hol kétharmad van:
mindenki szem a láncban;
belőled bűzlik, árad,
magad is kétharmad vagy;

mert már miattad dermed
dacba a gyermek,
s lesz az öledben ringó
feleség ringyó;

vakondként napsütésben
így járunk vaksötétben
s feszengünk kamarában
futva bár Szaharában;

mert ahol kétharmad van,
minden hiában,
e dal is, az ilyen hű,
akármilyen mű,

mert ott áll
eleve sírodnál,
ő mondja meg, ki voltál,
porod is neki szolgál.
süti beállítások módosítása