Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Hogyan változhatott a pártok támogatottsága a legutóbbi események hatására?

2011.01.17. 15:00 | Brendel Mátyás | 16 komment

Címkék: mszp lmp időközi választás pártok támogatottsága

Az utóbbi hónapban, a csendesebb karácsonyi szünet előtt és után fokozódott a médiatörvény-ellenes hangulat. Olyan civil tüntetések voltak, amelyeken nagy tömegek nem vettek részt, de Magyarországon, ma ez is változás, valamit jelez. A magánnyugdíj-pénztárak einstandolása is egyre nagyobb feszültségeket szülhet, hiszen az embereknek ebben a hónapban kell nyilatkozniuk, várhatóan tehát több ember értesül az ügyről, és több emberben tudatosul: ez nem vicc.

Ugyanakkor, az utolsó közvélemény-kutatást a pártok támogatottságáról, ha nem tévedek, akkor karácsony előtt olvashattuk. Ez néhány százalékos Fidesz-veszteségről tanúskodott. Akkor. Emellett az MSZP, LMP és a Jobbik támogatottsága nem változott érdemben. Mondjuk a Jobbiknak nem szurkolunk, csak megemlítjük, nem oda vándoroltak a csalódottak, hanem a bizonytalanok körébe.

Mégis, mivel a helyzet fokozódik, és a Volksgemeinschaft nemzeti egység kormányát egyre több támadás éri, az ember kíváncsi volna, hogy ez hogyan ülepedik le a pártok támogatottságában.

Tapasztalhatjuk, hogy különféle fórumokon, kommentelős helyeken feléledt a liberális baloldal. Láthatjuk, hogy Facebookon erősödik. Olyan ismerőseim csatlakoztak mozgalmakhoz, akik azelőtt nem politizáltak, nem tudtam politikai nézeteikről semmit. Az én ismerősi köröm ugyanakkor egy szűk réteg. Nem biztos, hogy az a fordulat, ami az internetező, értelmiségi, vagy ahhoz közeli, elsősorban fővárosi emberek körében bekövetkezett, leszivárog vidékre, illetve a politikával nem foglalkozó rétegekhez is. Jó lenne tudni tehát felméréseket. De ilyen felmérérsünk még nincs.

Amink van, az néhány időközi választás eredménye. Ezek közül azok az érdekesek, ahol pártok jelöltje indul. Sok faluban független jelöltek harcoltak, ezeknek eredménye a faluknak érdekes, de nekünk most nem. Többnyire azért van ilyen választás, mert korábban szavazategyenlőség alakult ki, mint például Nyírtelken, ahol az MSZP fényesen győzött, 57 százalékkal, miközben előtte egyenlőség volt. Hasonlóan a XX. kerületben.

Van azonban ellenpélda is, a 11. kerületben. Bár itt a különbség nem nagy, és Kőröstarcsán.

A nyírtelki eredmény különös jelentősége, hogy az utolsó közvélemény-kutatás óta történt. Friss. Nagyon óvatos spekulációkra ad lehetőséget, és csak a hivatalos felmérések hiányában.

Az 57 százalékot semmiképpen nem megalapozott az országra kivetíteni, hiszen egy olyan körzetről van szó, amelyben azelőtt szavazat-egyenlőség volt. Ez tehát nem reprezentatív felmérés. Ugyanakkor a minta nagysága meghaladja a hivatalos felmérések mintáját.

Ami figyelemre méltó, az az egy harmados elmozdulás az MSZP javára. Egyrészt a részvétel sokkal nagyobb volt, és az októberi választásokhoz képest elért többlet teljesen az MSZP-hez ment. Ez az elmozdulás fontos. Az MSZP-szavazók aktivizálódását jelzi. Aktivizálódást, amelynek hiánya az utóbbi választások kudarcainak fő közvetlen oka volt.

Van egy hipotézisem, amelyet ez a változás alátámaszt. A közvélemény-kutatás és a valódi választás között az is különbség, hogy ez utóbbi éles. Az időközi választásnak hátránya, hogy nem reprezentatív, előnye, hogy nagyobb mintán történt, és előnye, hogy komoly.

A felméréseknél a Fidesz támogatottságának csökkenését láttuk, de nem láttuk az MSZP vagy LMP növekedését. Ennek oka, hogy a kiábrándultak bizonytalanokká váltak. Még nem elég cool nekik az MSZP-re szavazni. Ezt nem ismerik el, amikor a kérdezőbiztos kérdezi tőlük. De lehet, hogy éles helyzetben már mégis inkább leadnák a szavazatukat az MSZP-re.

Disclaimer: Szeretném megismételni, hogy elemzésem erősen bizonytalan.

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr962589828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Toyotomi Hideyoshi 2011.01.17. 15:22:03

"Mondjuk, a Jobbiknak nem szurkolunk"

És ezek után még odaírod a posztod végére, hogy "elemzés"? És persze nem vagy MSZP-s, az egész szövegedben csak olyan feltételezéseket teszel, amelyek az MSZP-nek kedvez...

"Nyírtelken az MSZP győzött, fényes 57%-kal"

Ha mondjuk ezt a Jobbik honlapján látom, a Jobbikkal, azt mondom, jól van, kis párt, kis győzelemnek is örül, na de egy olyan pártnál, ami eddig Miskolcért, Budapestért volt harcban? Ez mutatja igazán, hol is tart - leszállóágban - az MSZP.
És még egy fontos dolog, amit az "elemzésedben" nem vettél figyelembe: a polgármester-választás során az emberek, főleg vidéken, nem pártreferenciák szerint szavaznak. Én például a saját településemen olyan polgármesterre szavaztam, akit az MSZP támogatott, ahogy a lakók nagy része is, a választások során, áprilisban mégis a Fidesz győzött, elsöprő többséggel (2/3-dal, nem fényes 57%-kal). A kettőnek normális közösségben semmi köze egymáshoz, a helyi érdekek felülírják a pártpolitikát. Ezt nagylelkűen nem vetted számításba, vagyis azt, hogy nagy valószínűséggel a megválasztott polgármesternek semmi funkciója nincs az MSZP-ben, valószínűleg nem is párttag. Ahogy nálunk sem, de kiválóan végzi a dolgát, ezért szavaztunk rá többen.
"Még nem elég cool az MSZP-re szavazni" - kifejtenéd, hogy április óta mennyivel coolabb az MSZP-re szavazni, és miért? Csak kérdezem.
"Az időközi választás előnye, hogy komoly" - igen, és mint mondtam, normál esetben semmi köze a politikához. A hipotézised alapján a településemen hat hónap alatt a Fidesz-MSZP arány 67-33 százalékról 38-62-re változott. Ahhoz eléggé fannak kell lenni, hogy valaki ezt elhiggye.

SzaGyu 2011.01.17. 15:55:26

Ha a közeljövőben lenne szavazás, akkor a Fidesz nem nyerne az tuti.
Ezt Ők is érzik. Na és hogy ki, kire szavazna? Legszívesebben egy új pártra, amiben benne van mind az, ami a jelenlegi pártokban nincs meg. Ha nem lesz új párt, akkor az MSZP LMP fog nyerni.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.01.17. 16:08:22

@Toyotomi Hideyoshi:

1) Attól, hogy utálom a Jobbikot, lehet ez egy elemzés. A jobbik-utálat és az elemzés nincs ellentmondásban egymással. Lehet ez egy elfogult elemzés, vagy lehet egy elfogulatlan is, mert sikerül az érzelmeimet a következtetésekből kivonnom.

Aztán, mivel a Jobbikról nem sok szó van a cikkben, a jobbik-utálatnak nincs sok szerepe a dologban.

2) Kistelken ugyanazok a jelöltek vettek részt a választásban. Szerinted miért kapott az MSZP-s hirtelen 500 szavazatot?

Toyotomi Hideyoshi 2011.01.17. 16:16:06

@Brendel Mátyás: Mint mondtam: polgármester-választás normális helyeken nem pártreferenciák alapján történik. Előfordul, hogy pártok beállnak a jelöltek mögé, ahogy az én falumban is, de ebből nem következik az, hogy ott az adott pártok mérkőznének. Ezt magyaráztam el neked az előbb is, hogy az általad "MSZP-s"-nek titulált személynek vajmi kevés köze lehet a párthoz a választásokon kívüli időszakban, és nem azért szavaznak rá, mert MSZP-s. És ez fontos, mert te itt a pártok támogatottságát akarod vizsgálni, csak olyan forrást használsz, ami nem erre vonatozik. Ez a bajom az egésszel.
Másrészt, ha az elemzésedből annyira sikerül kizárnod az érzelmeket, mint a vitakultúrádból, akkor szerintem nincs miről beszélnünk. Aki egy politikai vita kapcsán képes így gyűlölni és szidni embereket, ahogy te, annál szerintem nem sok okot találhatunk arra, hogy objektivitást feltételezzünk. De maga az írás sem erre utal.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.01.17. 16:23:24

@Toyotomi Hideyoshi:

attól, hogy ismételgeted magad, nem mondtál érvet arra, amit írtam

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.01.17. 16:30:19

@Toyotomi Hideyoshi: Kistelken ugyanazok a jelöltek vettek részt a választásban. Szerinted miért kapott az MSZP-s hirtelen 500 szavazatot?

Toyotomi Hideyoshi 2011.01.17. 16:30:43

"Szerinted miért kapott az MSZP-s ötszázzal több szavazatot?
Nem ismerem a helyi körülményeket, nem tudom, hogy az előző lemondott -e, vagy meghalt, vagy mi történt ott. De a lényeg az, hogy az eredményben helyi körülmények játszottak szerepet, nem a pártpolitizálás, nem a pártok támogatottsága.
Kénytelen vagyok ismételgetni magam, ha nem reagálsz érdemben az írásomra, de olyat kérdezel, ami egyértelműen benne van.

Toyotomi Hideyoshi 2011.01.17. 16:32:44

@Brendel Mátyás: Látom, nem fogod fel: attól, hogy egy vidéki településen (most Budapestet ne evgyük ide, az más kérdés) valakit ez, vagy az a párt támogat, az illető még nem lesz fideszes, mszp-s, vagy jobbikos. Nem tudom neked megmondani, miért a másikra szavaztak, mert nem ott élek, de az biztos, hogy semmi köze sem Orbánhoz, sem Mesterházyhoz, sem a nagypolitikához. Így érthető?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.01.17. 16:35:29

@Toyotomi Hideyoshi: olvasni, tudsz-e? UGYANAZOK A JELÖLTEK INDULTAK. hülyegyerek. Szerinted miért kapott az MSZP-s hirtelen 500 szavazatot?

Toyotomi Hideyoshi 2011.01.17. 16:53:11

@Brendel Mátyás: Egy biztos: nem azért, mert az MSZP elkezdett szárnyalni, a Fidesz meg elindult a bukás felé. Ezt ötszáz szavazatból levezetni kicsit fanatikus dolog lenne.
A lényeg az, és már elmondtam párszor, hogy a változás a városon belül keresendő, nem a nagypolitikában. Nem figyelsz.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.01.17. 17:10:53

@Toyotomi Hideyoshi: biztos vagy benne, hogy az egyetlen felmerült lehetséges magyarázat nem jó, de nem tudsz másik magyarázatot mondani. sajnállak. ez az irracionalizmus tetőfoka.

500 ember az a hivatalos közvélemény-kutatásoknál kb. a minta fele. tehát 50%-os változást jelentene. ezt lekicsinyelni azért pofa kell.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.01.17. 17:13:02

@Toyotomi Hideyoshi: "Egy biztos: nem azért, mert az MSZP elkezdett szárnyalni, a Fidesz meg elindult a bukás felé." de nem vagy mélyfideszes. te hinni fogsz a végső megoldásban akkor is, amikor az oroszok Berlin előtt vannak.:)

d-evike-a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.01.17. 17:45:21

Az októberi önkormányzati választások után asszem 7 időközi választás volt. Ebből egyet, az I kerületet bukta az MSZP, de azt is csak 35 szavazattal.
Tessék utána nézni.

Pajtás 2011.01.17. 18:19:24

egy másik blogon(véleményvezér) volt ma szavazás:
Te hová állsz?
A Fidesz mellé. 14% (255)
Az MSZP és a balliberálisok mellé. 14% (254)
Az LMP mellé. 12% (229)
A Jobbik mellé. 4% (74)
Sehová! 56% (1031)
Szavazatok: 1843

Krujs 2011.01.17. 20:18:30

@Brendel Mátyás: helyi választásokon pont nem pártreferencia alapján döntenek az emberek, de nem gond

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.01.18. 00:11:37

@Krujs: a cikkben ezt elmagyarázom, tessék olvasni!
süti beállítások módosítása