Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Breaking: Budai Gyula elszámoltatási szakértőt keres

2011.01.13. 00:03 | Brendel Mátyás | 1 komment

Címkék: álhír elszámoltatás budai gyula filozófiai intézet

 

Az egyik ismert hirdetési újságban jelent meg az a hirdetés, miszerint Budai Gyula, elszámoltatási népbiztos kormánybiztos filozófus-szakértő munkatársat keres.

A szöveg nem hosszú, idemásolom:

Régió: Budapest - Budapest, V. kerület  
Hirdetés típusa:

Kínál

Iskolai végzettség szintje:

egyetem/főiskola

Iskolai végzettség megnevezése:

rendszerezőfilozóf us

Idegen nyelvtudás egyéb:

ógörög, latin

Munkatapasztalat:

nem szükséges

E-mail:

budai.gyula@fidesz.hu

Közvetítő neve:

Budai Gyula

Címe:

Kossuth tér 2-4.

Telefonszáma:

(36-1)795-1000

E-mail címe:

budai.gyula@fidesz.hu

 

Az Elszámoltatási Feladatok Összehangolásáért Felelős Kormánybiztosi Titkárság
azonnali belépéssel filozófus-szakértő munkatársat keres

A feladat fundamentál-ontológiai és percepció-hermeneutikai hiányosságok kimutatása a kormányzati elszámoltatás alatt álló "Filozófia és tudomány az ókorban", "Az esztétikai reprezentáció történeti és elméleti aspektusai" és "A tradíció folytonosságának és az életmű egységességnek kérdése Nietzsche, Lukács és Heidegger munkáiban" c. művekben. A szakértő feladata a feltűnő át-érék aránytalanságok feltárása a fenti filozófiai tárgyú dokumentumokban különös tekintettel arra, hogy a szerzők kidolgoztak-e új filozófiai válaszokat, amelyek az Ember és a Lét kapcsolatának megértéséhez vezethetnek a Nemzeti Együttműködés Korszakában. A díjazás filozófiai hiba/ darab áron, teljesítménybérezési rendszerben történik. Prémium feladatként filozófusper előkészítése, autodafé rendezése is a munkakörhöz tartozik. 


Nos, bár ógörögül és latinul nem tudok, és a fundamentál-ontológiai és percepció-hermeneutikai kérdéseket eleve hülyeségnek tartom, de talán pont ez utóbbi miatt az utolsó könyvet könnyedén meg tudnám kritizálni.

Az első bibi, hogy hát az ördög ügyvédjeként nem dolgozok. A második, hogy bár Heideggert nem szeretem, és a könyveket bizonyára meg tudnám kritizálni, de a pályázat tartalmának megfelelnek.

A harmadik, hogy a hirdetés azért kicsit gyanús, hiszen filozófiai hibát darabáron talán még a népbiztos  kormánybiztos "úr" sem akarna megfizetni. A hirdetés végére, az autodafés mondatnál végképp lehull a lepel.

A humoros hirdetés feladói nyilván csak azt akarták kifigurázni, hogy kérem, a filozófia nem egy értékarányosan, darabárban mérhető dolog. A filozófiai hibák általában ideológiai elkötelezettség kérdései, és nem felfedezhető, kereshető valamik. Viszont konstruálhatóak, akárcsak a koncepciós perek.

Magam az említett műveknek, különösen Heideggert illetően valószínűleg nem lennék  rajongója. Egyébként a Filozófiai Intézet egy másik pályázata, az roppant gyanús nekem, de azért elszámoltatást, azt nem itt kezdenék.

Mert a pályázat valóban a szokásos magyar humbugnak tűnik: összeül pár jeles tudós, ki akarnak adni vagy pár könyvet. Kiötlik, hogy mi a könyvek közös témája. Megnézik, hogy honnan lehetne pénzt szerezni. Találnak egy pályázatot, amelyet "rá lehet húzni" a  könyvre, de azért ezen kell egy kicsit faragni.

Szóval írnak egy pályázati szöveget, bevezetőt, leírást, melyben a megfelelő hívószavak is szerepelnek, meg elég rejtélyes terminus technicusok ahhoz, hogy komolynak tűnjön. A leírásban sikerül a témát hozzáidomítani a project kiíráshoz, de a saját könyveikhez is. Nyitnak maguknak pár szabadsági fokot azzal, hogy "új módszer", és "metodika kidolgozása". Aztán had szóljon!

Ez a magyar realitás, nem csak a Filozófiai Intézetben, hanem sok más helyen is.

A pár könyv végül is abszolút nem a pályázat kiírását teljesíti, de hát ezt ki a fene kéri tőlük számon?! Ki meri? A szegény adófizető, akinek a pénzéből ment, de egyébként nem ért a témához, és lepattan a terminus technicusokról? A filozófus társak, akik szeretnék ápolni a jó kapcsolatot, a saját érdekükben?! Hát nem. Majd a Budai Gyula!

Szóval szép is lenne, ha a Budai Gyula tényleg emiatt kérne számon. Csakhogy, ha tényleg emiatt, akkor nem itt kezdené. Mert nem ez a hetven millió nem az, ami a legnagyobb ilyen humbuggyanús eset.

Szögezzük le, Budai Gyula nem az adófizetők pénzét védi, hanem itt azért csak a szokásos, politikailag motivált bosszúhadjáratról van szó. Nem a Filozófiai Intézeten kellene kezdeni az elszámoltatást!

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr912580161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kandabula 2011.01.23. 21:41:15

Ógörög, latin nyelvtudás? Jellemzően gyakori ismeretek, így együtt és manapság praktikusak is Magyarországon. Tömegek tanulják az angol helyett. Meg még legyen érvényes útlevele a Szíriuszról. Meg még három füle is legyen. Szerintem már megvan a kiválasztott. Nem simán hóhért keres? (Bár, ha meggondoljuk, valószínűsíthető, hogy az előző kormányzat ógörög nyelven készített elszámolásaira bukkantak a csontvázak mellett.)
süti beállítások módosítása