Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Akik diadalra vezetik a kártyákat

2010.11.21. 06:36 | szocdemman | Szólj hozzá!

Címkék: gyűjtés hobbi hkk hatalom kártyái

Megtámadott egy Kru-bla. Nem, nem pálinkafőző-versenyen voltam a hétvégén, ahol lényegesen több párlat fogyott a kelleténél és ebből kifolyólag nem is a nyelvem akadozik. De valóban megtámadott egy Kru-bla testi épségem azonban egy percig nem volt veszélyben. Pedig közel kétszázan igyekezték "papírjaikat" győzelemre vezetni. Egy furcsa, de legalábbis nem hétköznapi hobbinak hódoló közösségben jártam Kispesten.

A "kombó"

A hobbi szóról szinte mindenki a kirándulás, utazgatásra horgászásra vagy épp a bélyeggyűjtésre gondol. Igazából, ha az időtöltéseket kategorizálni szeretnénk, akkor vannak az aktív tehát konkrét cselekvéssel járók ilyen a már említett kirándulás vagy horgászás, és van a passzív ami a gyűjtés, rendezgetés és talán a birtoklási kedvet elégíti ki. Hát miért is ne lenne ennek az édes kettőnek egyvelege. Amire talán a legjobb példa a gyűjtögetős kártyajátékok.

Ennek a műfajnak a magyarországi története 1995-ben azaz pont 15 éve kezdődött. Ekkor jelent meg az első ilyen típusú magyar nyelvű játék mely a misztikus HKK rövidítéssel ellátott Hatalom Kártyái Kártyajáték nevet viseli. Egy összetett és jól kidolgozott szabályrendszerrel a gyűjthetőt kártyákkal játszani is lehet. Ha az összes típusú és fajtájú lapot valaki beszeretné szerezni jó ideig kell rájuk vadászni, hisz mára már a különböző kártyák száma bőven ötezer felett van.  Egy-egy kártya lap értéke között is óriási különbségek vannak 10 forinttól az 5-6 ezer forintig bezárólag. Egy lap árát nyilván az befolyásolja, hogy mennyit adtak ki belőle. Vannak egészen limitált kártyák melyből jó, ha száz darab létezik, nyilván ezek közül kerülnek ki a legdrágábbak is.

A lapok igazából egy kerettörténet, egy fantáziavilágot elevenítenek meg. Ennek is van neve: Túlélők Földje, ahol elfek, orkok, goblinok, qwargok, no meg trollok élnek… (hm. ebben egészen hasonlít a blogvilágra is:)) Természetesen vannak varázslatok meg tárgyak is.

A játék egy igazi garázsvállalkozásból indult, egyetemista fiatalok álltak össze és szerettek volna egy olyan hasznos szabadidős játékot kitalálni, ami a fent leírtak ötvözésén túl közösséget is teremt. Kezdetben csak 400 ilyen kártya volt, ehhez minden fél évben megjelent kb 200-250 újabb lap úgy nevezet kiegészítők formájában. (Természetesen ahhoz, hogy játszhass nincs szükség az összes lapra, a játék már 45 lappal is elkezdhető.) Épp tegnap jelent meg a 27. ilyen kiegészítő, mely az apropót kínálta, hogy ellátogassunk egy HKK versenyre. Ebben önmagában semmi poén nem lett volna, természetesen beneveztünk és kipróbáltuk a játékot. Azért nem volt teljesen idegen  a játék, 10 évvel ezelőtt játszottam vele, tehát a szabályokat ismertem.

Ennek ellenére a végére nagyon elfáradtam. Egyrészt nagyon sok mindenre kell figyelni, másrészt a játék során az ember agya folyamatosan pörög, hogy hogyan tud megoldani egy szituációt. Természetesen mindezt a szabályrendszeren belül, no hát istenem ilyenek ezek a logikai játékok.

Vannak olyan országok, ahol az ilyen típusú játékok hivatalos állami sportnak vannak minősítve, hazánkban ez nincs így, hiába van mára több ezer „HKK”-s az ország különböző pontján, így is van minden hétvégén valami összecsapás, sőt minden évben megrendezésre kerül a nemzeti bajnokság is. Illetve olyan jellegű verseny, amin én is voltam tegnap, tehát, ahol a helyszínen megvásárolt legújabb lapokkal kell játszani. Hasonlóság köztük az, hogy jó közösség gyűlik össze, mely tagja csereberélnek egymással, ha elkészül a „sorsolás” leülnek egymással játszani, majd ameddig nincsen meg az újabb sorsolás vagy ismét csereberélnek vagy elemzik az előző meccs különböző éles helyzeteit, hát ezt a körforgást nevezik fordulnak.

Annak ellenére, hogy nagyon szimpatikus egy közeg egy negatívumot azért mondjak: egyetlenegy lány sem volt. Tehát, aki be akar csajozni az ne HKK versenyen tegye.. viszont lányok:)

 

Cikkajánló: Meddig bírják a kockák? (18) - A félmeztelen nők vagy a Counter Strike az érdekesebb?

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr862462302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása