Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Tokajit ittak az Európa Parlamentben

2010.03.18. 11:22 | partizano | 9 komment

Címkék: eu bor tokaji

Amióta Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, tart a vita, hogy használhatja e Szlovákia a „Tokaji” nevet. A kötélhúzás nem most fog eldőlni, de második alkalommal ürültek ki a tokajis üvegek az Európai Parlamentben 2010. március 17-én, az EP képviselői legnagyobb örömére. A kezdeményező Tabajdi Csaba volt, aki az MSZP EP delegációjának szervezésében négy borászat hat borát mutatják be.

A kérdés jogos: „Miért csak Magyarországon világhírű a magyar bor?”. A magyar borokat szeretik Európában, de "jó bornak is kell a cégér", hisz a verseny nagy. Az igazi ínyenceknek nem kell bemutatni tokajit, hiszen az jelen van a borszaküzletek kínálatában.

Elgondolkoztató azonban az a tény, hogy a nyugat-európai áruházláncokban lényegében nem lehet magyar bort kapni. A megoldás erre nyilván az lenne, hogy a magyar borászok jobb kereskedelmi stratégiát kövessenek. Mert sajnos  a magyar borok kiváló minőségét kevesen ismerik Európában. Ebben segíthet a Tokaji  mint az első számú hungarikum: különleges ízvilágával könnyen megjegyezhetővé teszi a magyar bort, mint kategóriát.

 


Szomorú lenne, ha nem tudnák a magyar borok belátható időn belül átlépni az ország határait, mert akkor több magyar borvidék, és számos borászat veszélybe kerülhet. Hisz a magyar piac kicsi ahhoz, hogy hosszú távon fent bírja tartani a bortelelését. Hiába választanak itthon egyre többen „kannás” helyet minőségi bort.

 


 

Magyarországon a bortermelésnek igen komoly hagyományai vannak. Erre jó néhány település nevünk is felhívja a figyelmet: Babarcszőlős, Bácsszőlős, Balatonszőlős, Cserkeszőlő, Gömörszőlős, Kisszőlős, Kővágószőlős, Remeteszőlős, Sérsekszőlős, Somlószőlős, Szőlősardó, Szőlősgyörök, Tápiószőlős, Tiszaszőlős és Vértesszőlős. Rengeteg településünk címerében láttató egy szőlőfürt vagy levél, illetve hordó. Sok helyen ez a hagyomány, már csupán tényleg a címerben van csak jelen.

Időnként fel-fel röppen egy hír, hogy veszélyben vannak a történelmi borvidékeink. Legutóbb a szekszárdi és egri borvidék kapcsán húzták meg a vészharangot. Bár a világ más részein is komoly gondokkal küzd az ágazat, legutóbb a kaliforniai borvidéket látták komoly veszélyben. A megoldás a szerkezeti átalakítás és a jobb marketing lehet.

Visszatérve, a brüsszeli bormustra szereplői jól tükrözik a Tokaj-Hegyalja borvidék széles spektrumát. A főszereplő a Tokaj Kereskedőház, mint állami tulajdonú pince, a különleges hírnevet elért Szepsy pincészet, valamint két közepes méretű borház: Fitomarkt Kft. és a Bene pincészet.

A bemutató borai:
1. Furmint (fahordós érleléssel), 2008, Tokaj Kereskedőház
2. Száraz Szamorodni 2002, Tokaj Kereskedőház (Prémium borcsalád)
3. Édes Szamorodni Szepsy István
4. Ötputtonyos aszú 1999, Fitomark Kft
5. Késői Arany 2008, Tokaj Kereskedőház
6. Hatputtonyos aszú 1993, Bene Pincészet

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr51849241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szmöre 2010.03.18. 12:48:00

"Amióta Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz vita, hogy használhatja e Szlovákia a „Tokaji” nevet. Ez a vita se most fog eldőlni"

Lehet, hogy a rendezvény fajin volt, de talán nem mellékes, hogy a vita mintha már eldőlt volna:

index.hu/gazdasag/2010/03/04/szlovakia_ujra_bejegyeztette_a_tokaj_vedjegyet/

reményki 2010.03.18. 12:53:29

miért a fitomarkt? ki tudja?

Roy 2010.03.18. 12:55:22

A nyelvtörvényből, és most már a TOKAJI névhasználatból is kitűnik, hogy az uniónak Szlovákia fontosabb mint Magyarország.
Az országunk csak arra kell az EU-nak, hogy a sok szemét termékét itt eladja.

efhábé 2010.03.18. 13:03:07

@Roy: Egy fenét, a nyelvtörvény meg a tokaji névhasználat pont két egymással tökéletesen szembenálló dolog.
A nyelvtörvény esetében azt kell bizonyítani, hogy azok bizony magyar területek magyar történelmi és kulturális kapcsolódással, míg a Tokaji névhasználat esetén ennek épp az ellenkezőjét, hogy a határ túloldala sosem kapcsolódott a határ innenső oldalához, tehát az a régió sosem tartozott Tokajhoz.
Pedig sajnos dehogynem :(
Arra kellett volna törekedni, hogy csak a Tokaj-hegy déli oldala legyen a tokaji régió, ám ezzel saját magunkat szúrtuk volna tökön, mert a régió csomó pincészetét kizártuk volna a régióból.
Így viszont, hogy a Tokaji Tokajt és környékét jelenti, abba sajnos belefér a határ túloldala is, ami nem is olyan régen még egységes része volt a régiónak.
Magyarként szar ez a döntés, de kicsit messzebbről szemlélve teljesen logikus.

lüke 2010.03.18. 13:03:34

nem csak szlovák, friuli-olasz- tokaji is van
tocai- így szabad használni

lüke 2010.03.18. 13:04:16

@Szmöre:
próbálkoznak,
mindennel próbálkoznak

Labancz 2010.03.18. 13:18:22

Csak azt kéne tudni, hogy ki volt az a fanyelvű zseni, aki Szepsy Szamorodni mellé (ami a maga műfajában etalon minőségű tétel) beválogatta a Ker,ház, Fitoktéka és Bene borokat!
Mindhárom borászat az avittas, eladhatatlan oxidált stílust képviseli.
Gondolkodni kellene!!! 93-as Aszúval mit akarunk!? Bemutatjuk, hogy a 14 éve elkészült aszú (3 év ugye az érlelésre ment el) a mai napig eladatlanul áll a pincészetben!? Arról nem beszélve, hogy semmilyen gyümölcsösség nincs már egy ilyen tételben, csak a pörkölési aromák, kávé, kakaó, kenyérhéj. Vááááá!!!!!!!
Ha csak egy bortértő lesz a Brüsszeli kóstolók között, rögtön nem fogják érteni, hogy miért hőzöngenek már megint a magyarok.
Ismét sikerült elásni magunkat! Gratula!!!!!

Labancz 2010.03.18. 13:19:04

@lüke: Több éve nincsenek már!

reményki 2010.03.18. 14:13:28

@Labancz: ezt kérdeztem tulajdonképpen én is. Úgy tűnik nekem, az utóbbi 2-3- évben újra azok a borászok jelentkeznek, akik szerint nem tokajnak kell a világ ízlését kiszolgálni, hanem a világnak kell megtanulni szeretni az ó furmintot (félédesen)
süti beállítások módosítása