Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Tönkremehet a tömegközlekedés Debrecenben?

2009.12.03. 19:17 | balközép | 171 komment

Címkék: debrecen tömegközlekedés bérlet kosa lajos


Idén júniusban a debreceni fideszes többségű közgyűlése elfogadott egy olyan bérletkonstrukciót, amely a helybeli családoknak éves szinten akár egy átlagfizetésnyi 100–120 ezer forintos többletköltséget jelent. A debreceni közgyűlés június 25-i döntésének értelmében július elsejével szolgáltatóváltás történt, s ezzel egy időben egy teljesen új, kombinált bérletstruktúra került kialakításra, ami viszont a vásárlók több mint nyolcvan százalékának nagyon komoly – 20–80 százalékos díjnövekedéssel járt. Az azóta eltelt időszak megmutatta, hogy a városban élők nem akarják, nem tudják és nem is kívánják elfogadni ezt a döntést. Ugyanis egyszerűen képtelenség, hogy a kombinált bérlet szolgáltatásait minden utazó kihasználja. Már csak azért sem lehetséges ez, mert míg az autóbuszok a város legtávolabbi pontjaira is eljutnak, addig trolibusszal és villamossal csak a kevésbé iparosodott területek és kisebb lakóövezetek érhetők el.

Ezért aztán akik az agglomerációban, Józsán, esetleg a külterületeken, a tocókerti, újkerti vagy vénkerti lakótelepen laknak, s kombinált bérletük van, akár trolival vagy villamossal is közlekedhetnének. Ha járna arra ezek közül bármelyik is. De nem, hisz nincsenek meg az infrastrukturális feltételek. Persze ez nem zavarja a fideszes városvezetést. Magyarán: olyan szolgáltatásért is fizetniük kell a bérleteseknek, amit nem is vesznek igénybe. S ennek egyenes következménye – amire egyébként a közlekedési szakemberek mellett korábban a szocialista frakció tagjai is figyelmeztettek –, hogy ma már a debreceni családok ezrei találják gazdaságosabbnak, ha a tömegközlekedés helyett saját autóikkal járnak.

Ez nyilván az utasok számának csökkenésével, a tervezett bevételek elmaradásával, végső soron pedig a szolgáltatás színvonalának csökkenésével, netán korlátozásával, illetve a városi tömegközlekedés teljes összeomlásával járhat. Pedig még az őszi ülésszak előtt Kósa Lajos asztalán volt a szocialista frakció közgyűlési előterjesztése a bérletstruktúra visszaállítására. Mégis másfél hónapnak kellett eltelnie ahhoz, hogy Debrecen polgármestere egyáltalán elismerje: valóban nagymértékben szűkült a tömegközlekedést igénybevevők köre. De a vezetés továbbra is köti az ebet a karóhoz, mivel a húsz százalékot is megközelítő utasszám csökkenés ellenére sem akarnak változtatni a konstrukción. Legfeljebb az emberek végérvényesen elfordulnak a tömegközlekedéstől. De úgy látszik, Kósáékat ez sem zavarja. Mint ahogy az sem, hogy alig egy éve Debrecen közgyűlése határozatban rögzítette, hogy a város lakóinak közlekedési terheit az elkövetkező nyolc évben legfeljebb csak a mindenkori infláció mértékével emelik. Nem csodálkozunk már ezen sem, hisz nekik nemhogy az adott szó, de még az írásos szerződés sem jelent semmit. Hisz az ez év elején bevezetett új tömegközlekedési díjak is meghaladták az infláció mértékét, s a jelenleg is hatályos Közszolgáltatási Szerződésben foglaltak szerint nemcsak morális, de jogi alapja sem lehet a további jelentős emelésnek. Egyébként a fideszesek cinikus hozzáállását jelzi az új bérletstruktúra bevezetésekor megfogalmazott indoklás is: „alig néhány gombóc fagylalt árával kell csak többet fizetni” az elkövetkező években az utazásért. Hát… Velük kéne lenyeletni… Mert a debreceni családok ezrei biztos, hogy nem csak néhány fagyi árával lettek szegényebbek, de vigasztalhatja őket az, hogy gazdagodtak is egy újabb tapasztalattal. Arra gondolunk, hogy egyre inkább látszik: a Fidesz politikusai akkor mondanak igazat, ha nem beszélnek.
 

· 1 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr801571945

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Két nap után jött rá: nem ő írta a levelet 2009.12.04. 00:09:15

Mádly Zsolt Fót mikrofonbetyár és hivatali visszaélései miatt felfüggesztett polgármesterére sokan emlékeznek. (Ha más nem villanyszerelő-lakatos trükkjei miatt). Hétfőn megjelent cigányozó levelezéséről mostanáig nem volt hajlandó nyilatkozni a sajtón...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kristoof 2009.12.03. 23:48:37

Ja meg hány jármű is van összesen Debrecenben?Na 15-ször annyi van Budapesten!

szocske_ 2009.12.03. 23:53:23

A hülyeség pártfüggetlen.
Az egész cikket simán értelmezhetjük miskolcra is, csak pár kulcsszót kellene kicserélni, amihez most nincs energiám.
A lényeg itt is ugyanaz. Bérlet csak kombinált van, ráadásul ezzel a "reformmal" együtt megfelezték a buszok útvonalát, hogy még a buszjegy se legyen alternatíva.
Régen Miskolc szinte bármelyik végéről 1 busszal el lehetett jutni egy átellenes pontba 1 busszal, és mivel a csomópont viszonylga kis területen van, 1 átszállásal akárhonnan akárhová.

Most már 1 jeggyel olyan távolságra lehet csak eljutni, ahová simán el is séltálok max 10 perccel hosszabb idő alatt, mint a busz menetideje (mertugye a "közlekedési reformtól" az autók száma megtöbbszöröződött, így a buszok is csak a dugóban állnak)

Bérletem sosem volt, viszont jeggyel havonta többször utaztam. A reform óta (2-3 éve lehetett?) nem ültem buszon. Egyszer sem.

És azt ugye nem kell mondanom, hogy miskolc vezetése milyen színű már több ciklus óta?

miNimal 2009.12.04. 00:08:10

@Bambano: Sajnálom, ha tényleg így gondolod, vagy valóban ilyen. Gondolom attól függ ki mennyire szeret ott élni, és miket vesz észre, vagy éppen mivel nem foglalkozik, illetve mik a fontosak számára. Mivel ismerőseim nem így vélekedtek. Mindenesetre az biztos, hogy én nem látok bele ebbe, csak ha eltöltenék ott egy ksi időt.

miNimal 2009.12.04. 00:14:36

@Zotya: na igen, ha van is alapja annak, amit leírt, azért nem biztos, hogy ennyire lejáratós címmel kéne reklámozni ezt a posztot. Most, hogy ilyen sokan kiálltak a poszt ellen meg végképp a lehető leg pesszimistább a címadás. A tartalomról nem sokat tudok, de lehet máshonnan is meglehetne közelíteni, vagy vannak olyan dolgok, amiket nem érintett a kedves posztíró és azok is fontosak lennének a teljes kép érdeképen, csak gondolom, az már nem lett volna annyira negatív, és akkor nem éri el a célját. :)

Zotya 2009.12.04. 00:17:21

@miNimal: Az országos és a budapesti ügyek mellet eltörpül, hogy helyenként milyen "kiskirályságok" alakultak ki. Ennek hozománya az hogy sok a látványberuházás, aminek a megtérülése kérdéses, és ez az oka, hogy a város évek óta az egyre növekvő adósságot görget maga előtt. Már 30 milliárd felett járunk.

Ennek ellenére én szeretek Debrecenben élni :)

Franzi 2009.12.04. 00:20:57

ez egy nagyon populista írás.

semmi konkrétum, semmi nincs számszerűsítve.

aki meg úgy számolja, hogy olcsóbb autóval, mint tömegközlekedéssel (bárhol, nem csak debrecenben), az nem tud számolni.

emberek, mikor jöttök rá, hogy egy autónak nem csak benzinköltsége van?

beszerzési költség/amortizáció, hitelkamat, adó, biztosítás, szerviz, olaj, fagyálló, téli gumi, esetleges önrész káreseten, parkolási költségek, garázs, autómosás stb.

ha ezeket mind figyelembe veszed, akkor 50-60 Ft./km egy kis autónál simán összejön. egy nagyobb autónál akár duplája is.

és akkor most számoljatok.

én városon belül soha nem a költségek miatt utazok autóval, hanem a kényelem miatt, ha pl. sok cuccost kell szállítsak. és bevallom hősiesen, néha négykerekű esernyőnek használom.

Zotya 2009.12.04. 00:24:38

@miNimal: A pályázat kiírása óta nyomon követem az eseményeket, ha úgy tetszik aktívan részese is voltam. A poszt címét finomabban nem tudtam volna én sem megfogalmazni. Sajnos a pártszínezés nagyon elrontotta, indulatokat gerjeszt.... :(

Gondold el milyen komoly pénzügyi problémák lehetnek akkor, amikor a DKV nem a konzorciumi partner buszait kívánja használni a szolgálati járatok lebonyolítására, hanem furgonokat bérel:

forum.index.hu/Article/viewArticle?a=95500267&t=9080795

changebug (törölt) 2009.12.04. 00:32:03

@kisbéka: Nem vagyok debreceni - pecsi/pesti vagyok - de szerintem a jo kozlekedes ott kezdodik, hogy nem nezem a menetrendet. nem tudom mi az. merthogy kevesebb mint 10 percen belul jon valami (termeszetesen nem ejjel) - ha nem jon akkor valami leszakadt, fel/lerobbant, kigyulladt, dugo van, stb.
az elso dolog leggyorsabban eljutni A-bol B-be - a tobbi reszletkerdes (zsufolt, mocskos, blablabla).
persze mindent lehet ideologizalni...

Zotya 2009.12.04. 00:32:42

@Franzi: "aki meg úgy számolja, hogy olcsóbb autóval, mint tömegközlekedéssel (bárhol, nem csak debrecenben), az nem tud számolni."

Ez sajnos nem feltétlenül igaz.

"én városon belül soha nem a költségek miatt utazok autóval, "

Itt a probléma pont a helyközi utasok elvesztéséből fakad, ugyanis ők már nem hajlandóak megvenni az együttesen már lényegesen drágább helyközi + helyi bérletet. Ha valaki a szomszédos településről 10-15 km-ről szeretne napi rendszerességgel buszozni Debrecenbe, annak havi 14-16 ezer forintba kerül busszal, ha mindkét bérletre szüksége van. Mennyi is Budapesten a bérlet, mekkora is ott a távolság?

A legnagyobb visszaesés egyébként a diákbérletek eladásából van (10%-kal marad alul a várnál), ők ugyanis már csak helyközi bérletet váltanak és inkább gyalogolnak 1-1,5 km-t a helyközi buszállomástól.

Na tessék, itt vannak a számok... :)

miNimal 2009.12.04. 00:35:39

@Zotya: nem egyszerű a helyzet :P

Jut eszembe. Lehet valaki leírta már és elkerülte a figyelmemet, de kérem valaki írja le a számadatokat. Mennyiről mennyire változott? A sima és a kombinált. Mármint, hogy régen mennyi volt a sima és a kombinált és most mennyi a kombinált, ha jól sejtem másfajta nincs :)
kíváncsi vagyok az árára.

Franzi 2009.12.04. 00:47:32

@Zotya:

ha egy kis autót veszünk alapul, aminek a költsége csupán 50 Ft/km és 10 km távolság naponta 2x, akkor 22 munkanap alatt havonta 22.000 Ft, tehát 50%-al több, mint a tömegközlekedés. ha 60Ft/km és 15 km a távolság, akkor már havi 39.000 forint felett vagyunk.

Bambano 2009.12.04. 00:59:40

@miNimal: Én Miskolc környékéről származom, Miskolcon éltem le életem első 18 évét. Egyetemre kerültem Debrecenbe. Valami eszméletlen nagy volt a kontraszt... Utazol buszon, beáll a busz a megállóba, a birka debreceni az ajtó elé áll. Nem mellé, hogy el tudj menni, elé. Ülsz a tősgyökeres debreceni haverral a kocsiban, akkor kezdi keresgélni a sebváltót meg az első fokozatot, amikor már zöld a lámpa, így sokszor csak ő egyedül jut át egy cikluson.

Később éltem Pesten 7 évet, akkor már kocsival jártam budira is, megszoktam, hogy mi a forgalom ritmusa. Mikor hazajövök, úgy néz ki kívülről, hogy letolom a birkát, pedig nem, csak mennék, de se a helyzetet nem veszi észre a szerencsétlen vidéki, se a forgalom ritmusát nem képes felvenni, semmi. Utána meg csodálkozik, hogy aki már látott gázpedált meg kormányt, az úgy megy el mellette, mint a rakéta. Pedig nem én vagyok feleslegesen gyors, a csiga felejtette el kiengedni a kéziféket.

Szóval Debrecen egy álmos vidéki kisváros, ahol az emberek egyszerűen nem ébredtek még fel. Mint anno a dínók, mire eljutott a fejükben levő agyig, hogy valaki eszi a farkukat, már rég megették félig.

Nagyon menni nincs hova, a Kósa Lajos tér környéke néz ki úgy, ahogy egy belvárosnak illene, a többi vagy böszme panel, vagy falusias családi házas övezet. Mivel túl sok fizetőképes kereslet nincs, mert nem nagyon van errefelé ipar (bár itt talán már nem süllyedünk), ezért a kereskedők nem hoznak rendesebb holmikat. Egy jobb ruhadarabért lejárod a lábad, ha te nem akarsz beállni a mostani divatsodorba (hogy gagyit, ócóér, suhogósat, stb).

Az az egy-két nagyobb bolt meg kint van moszkva külsőn, oda csak kocsival lehet menni.

Na mindegy, nem sorolom tovább, azért ez a kis falucska elég messze van az élhető városoktól. Pedig itt a környéken is van olyan kisváros, ami sok tekintetben normálisabb, hiába lényegesen kisebb.

Reggie 2009.12.04. 01:01:05

@Franzi: Azert azt is vedd figyelembe, hogy az emberek nem kezdtek el lazasan autot vasarolni, hanem akinek otthon allt az autojat az inkabb azt hasznalja. Ugyanis ha mar van otthon igyis ugyis egy auto akkor leginkabb az uzemanyagkoltseg+amortizacio versenyzik a berletarakkal. Ez pedig joval 50 forint alatt van.

Senderos 2009.12.04. 01:06:38

annyira bírom, mikor a nem-debreceni fidesz szimpatizánsok egyből ugornak megmondani a debrecenieknek, hogy ne ugassatok, nálatok minden szép és jó. ők tudják...
@kisbéka:
1. van menetrend, amire lehet számítani
2. alap, hogy fel is tudok szállni

sajnos összevissza járnak a buszok, és eddig is csomó olyan járat volt, amire nem fértek fel az emberek, és most ráadásul még ritkítanak is a járatokon.
hajléktalan meg nincs, mert éjszakai busz sincs, 10-11 között leáll a tömegközlekedés
a kombinált bérletről meg annyit, hogy ez azt jelenti, hogy busz, meg 2 troli és egy villamosvonal. és majdnem annyiba kerül, mint egy bkv-bérlet a 10szer több járattal és hatótávolsággal.

az már csak mellékes, hogy itt a derék utcán 3 buszból kettő garázsmenet. a dkv előtt elvétve láttot az ember ilyeneket.

amúgy igen, szépek az új buszok, de ne vegyék már személyes sértésnek a "nem-cívis" fideszesek, ha szólni mernek a debreceniek, ha valami rossz

Zotya 2009.12.04. 01:06:42

A legnagyobb probléma ott van, hogy volt csak troli-villamos bérlet (az egyetemi hallgatók fele csak ilyet vett /saját kérdőíves felmérés/) Ergo a DKV a saját korábbi utasaival cseszett ki a legjobban.

2009. július 1. előtt (teljes árú / diák)
- Csak busz: 4950,- / 2350,-
- Csak Villamos-troli: 3490,- / 1650,-
- Kombinált (busz/troli/villamos): 6700,- / 3500,-

2009. július 1-től
- - Kombinált (busz/troli/villamos): 5890,- / 2 980,-

A kombinált bérletesek aránya 24,19% volt, 2008-ban tehát a többség számára egyértelműen áremeléssel járt. A kombinált bérleteket inkább diákok és a nyugdíjasok váltottak.

Probléma volt még, hogy megszűnt az a kedvezményt, amit a Hajdú Volán nyújtott azoknak a helyközi utasoknak, akik városi busz, vagy kombinált bérletet váltottak. Nekik elegendő volt csak a város széléig megvenni a helyközi bérletet. Most már meg kell venni az autóbusz-állomásig, ha az utasok nem a pusztában akarnak megszállni. Ez teljes árú bérletek esetén 3000 Ft-os emelést jelent.

Megjegyzendő még, hogy a diákbérletek ára országos szinten korábban is magas volt. Pont a magas tarifák ürügyén történt a szolgáltatóváltás.

v2peti 2009.12.04. 01:10:41

Szombathelyen se troli, se villamos, a buszok egyre ritkábbak, és a bérlet 5490 Ft. A tanuló az viszont jóval olcsóbb, mint Debrecenben. Bár ezt nem értem, ha a normatíva mindenhol ugyanúgy van kiszámolva, akkor miért kerül olyan sokba?

Bambano 2009.12.04. 01:11:50

@Franzi: például megyünk nagyit látogatni családdal.
Miskolc mellett az m30-as autópálya végétől mintegy 2 kilométerre laknak, mi is itt az m35-ös végénél lakunk.

Ahhoz, hogy tömegközlekedjünk, 3 buszjegy keresztül Debrecenen a vasútig, 2 felnőtt egy diák vonatjegy, 3 buszjegy Miskolcon a Tiszairól a Barossig, onnan 6 buszjegy a szüleim. Vissza dettó.
Ez ugye 18 darab mkv és 6 darab dkv buszjegy. plusz 6 darab 140 kilométeres vonatjegy. Ha csak 200 forintjával számolom, 4800 forintot költök buszjegyre, 4*2840 forint a felnőtt vonat, 2*1760 a diák . Ez 19680 forint.

A kocsi oda-vissza 200 km, 60 forintjával 12 ezer forint. Ami egyébként nem ennyi, de legyen igazad. (azért nem ennyi, mert a kocsi költségeiben egy csomó nem kilométerfüggő költség is van, amit egyébként is kifizetek, mert melóhoz kell az autó).

Autóval pont egy óra a menetidő (végig van autópálya), vonattal a vonat menetideje 2 óra 42 perc, ha gyorsabbat akarok, akkor intercity, a helyjegy árát nem számoltam. Plusz itthonról a pályaudvar, meg a nagyiéknál szintén a pályaudvartól, ez saccra összesen 4 és fél óra.

Tehát 1 órás út helyett 4 és fél órás utat több, mint másfélszer annyiért? Aki ezt komolyan gondolta, annak még a harmadik szomszédja is idióta...

Franzi 2009.12.04. 01:14:39

@Reggie:

általában akkor sem éri meg, ha vki egyedül utazik. ha megtöltöd az autót, akkor persze más a helyzet.

sőt, én azt állítom ha vki városban lakik, akkor bérlet + néha taxi + bérautó nyaralásra és kirándulásokra éves szinten olcsóbb, mint egy autót fenntartani :)

persze kényelmesebb, ha ott áll az autó a ház előtt, ezt nem vitatom :)

v2peti 2009.12.04. 01:17:10

"Az az egy-két nagyobb bolt meg kint van moszkva külsőn, oda csak kocsival lehet menni. "
Bocs, de mind a TESCO, mind a pláza eléggé bent van a városban, és nem Moszkva külsőn!

Zotya 2009.12.04. 01:17:56

@Franzi: "22 munkanap alatt havonta 22.000 Ft, tehát 50%-al több, mint a tömegközlekedés."

Én az állandó költségeket (biztosítás, szerviz, amortizáció) nem feltétlenül venném figyelembe, hiszen az autó már amúgy is rendelkezésre áll. Nem úgy váltanak autóra az utasok, hogy megemelik a bérlet árát és rohannak az autószalonba, hanem az autó már amúgy is ott kuksol a garázsban.

A városban az átlagos utazási távolság 3,5 km. Aki napi 2×10 km-t utazik az már a vidékről (vagy Józsáról) érkezik. Tehát ha napi 2×5 azaz 10 km-rel számolsz (mert kis kerülővel az anyucit is elvinni a munkahelyre), akkor már 11 000,- Ft-nál járunk, két bérlet ára meg 11 780,-

A vidéki utasok esetében meg számold hozzá, hogy helyközi bérletet is kellene váltaniuk, na és a városon kívül a fogyasztás is kedvezőbben alakul.

v2peti 2009.12.04. 01:19:54

@Bambano:
Tőélünk nyugatra ezért vannak a kombinált jegyek. 30€-ért (max. 5 főre) tartományon belül városi és helyközi forgalomban (személy és sebesvonat) szabadon utazhatsz, hétköznap reggel 9-től, és hétvégén egész nap.

Reggie 2009.12.04. 01:21:10

@Franzi: Lehet, de ha mar megvan az auto, akkor celszerubb hasznalni mint nem hasznalni. Adokat, kotelezot akkor is kell fizetni ha nem hasznalod.
A berauto meg rohadt draga, kulfoldre pedig eleg macera azzal menni.

Franzi 2009.12.04. 01:23:59

@Bambano:

nyilván igazad van a fenti példánál. én úgy gondolom, hogy mindenkinek magának kell eldönteni. és mint feljebb írtam, teljesen más a helyzet, ha meg van töltve az autó :)

azért is írtam, hogy nem szabad egyetlen egy példát kiemelni, hanem éves szinten kell számolni.

Bambano 2009.12.04. 01:24:22

@v2peti: kék biotej tecsóban 380+ forint, intersparban 400 fölött, cora-ban, metróban 320 alatt. Láttad már a malomparkos intersparban a sertés/marha húspultot? Abban legalább 5 éve nem láttam friss árut (egyszer beborult, az emberek elveszítették a bizalmukat, azóta minden sertéshús rájukrohad). A plázának viszonylag normális a közlekedése, csak rendes élelmiszerboltot nem láttam benne, nem tudom, a Julius Meinlt ki vette át, a plusz?

Van a kis spar meg a profi, a kis spar minősége még elmenne, de a profiban árult cuccokat én nem szeretem.

Debrecenben egyébként is elég sok olyan terület van, ahonnan a tecsó messzebb van, mint a cora.

Úgyhogy maradjunk annyiban: rendes bolt moszkva külsőn van. Még mindig a metró a legolcsóbb, nagyon sokkal, de gondolom tudod, hol van.

Bambano 2009.12.04. 01:26:01

@v2peti: tőlünk nyugatra nem Lajos a polgármester:) így sajnos a viszonyítási alap kicsit inog:)

Egy dolog pozitív itt nagyon: eszméletlen mennyiségű távközlési szolgáltató van ezen a környéken, ahol lakom. Ez nagyon brutál.

miNimal 2009.12.04. 01:28:01

@Zotya: köszönöm ez kielégítő válasz :) mindent megtudtam
Vígasztalásul annyit mondanék: Pécsen csak busz van és a következőképpen alakulnak az árak:

Teljes árú(összvonalas): 6060Ft
Teljes árú(egyvonalas): 4475 Ft
tanuló: 2640 Ft

szóval nem olyan nagy az eltérés, sőt teljesárúnál még olcsóbb a debreceni, pedig pécsen csak busok vannak, tanulónál pedig kb 300 Ft az eltérés itt annyiba kerül egy menetjegy.

Franzi 2009.12.04. 01:28:42

@Reggie:

én is imádok autózni és imádom a saját autó általi kényelmet. csak szerettem volna kiemelni, hogy gazdaságilag jobban járnék, ha nem lenne saját autóm. és hangsúlyozom, hogy ez városban lakók számára más, mint aki vidéken, messze dkv vagy bkv-tól.

nincs az a megoldás, ami mindenki számára egyformán jó. :)

Zotya 2009.12.04. 01:34:25

@miNimal: Viszont itt évek óta nincs egyvonalas bérlet, ami gyakorlatilag a villamos-troli bérletnek felelt meg, (gyakorlatilag 2 és fél vonal) és relatíve sokkal olcsóbb is volt. Ezek után nem kell csodálkozni, ha így fáj az áremelés.

ebenbry (törölt) 2009.12.04. 01:48:48

Ez a blogbejegyzés nagyon unszimpatikusra sikerült, nem csak Kósát állítja be sátánnak, de Debrecent is egy korrupt pöcegödörnek.
Kósa legalább úgy tesz, mintha szeretné a várost. A szocik meg mintha a Párt odavezényelte volna őket harcolni és a lakosságot is ellenségnek tekintik. Így csak egy pár elvakult nyugger fog rájuk szavazni.

Más: Akinek Debrecenben már van autója, és fizeti a hitelt, biztosítást, nagy a családja, annak lehet, hogy megéri autózni tömegközlekedés helyett, de ez mindenhol így van. Viszont senki nem fog autót venni 8 éves hitelre csak azért, mert a bérletár 300 Ft-tal emelkedik. De jó alternatíva lehet rövidebb távokon a kerékpár, szerintem sokan átnyergeltek mióta megtörtént a szolgáltatóváltás.

navrang 2009.12.04. 02:12:42

www.pkrt.hu/hirek.php?id=37

Itt egy remek összefoglaló táblázat a vidéki nagyvárosok tömegközlekedési árairól. Azt hiszem világosan lászik, hogy a debreceni ugyan egyik kategóriában sem tartozik a legolcsóbbak közé (de nem is a legdrágább!), árai nagyjából a többi várossal megegyező árfekvésben vannak.

persze a balos reflexek...asszem ktűnnek a kedves posztoló soraiból...

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.12.04. 07:13:09

én is így vagyok ezzel, évek óta nem ültem buszon debrecenben. alapvetően három oka van:

-irgalmatlan nagy parasztok a sofőrök
-20-30 percenként jár a legtöbb járat, ami röhej, mert 30 perc megállóban ácsorgás helyett kiérek gyalog annyi idő alatt a nagyerdőre is a belvárosból..
-Kósa egy ősparaszt gengszter, nem vagyok hajlandó egy filérrel sem gazdagítani

esef 2009.12.04. 07:15:52

Budapesten élek, 9400 Ft-ot kellene fizetnem a bérletért (jelzem, csak kombinált van), amellyel sem a trolit, sem a villamost, de még a metrót is csak havonta ritkán venném igénybe. Mivel a poszt erősen kommunista beütésű (ki kellett hangsúlyozni a fideszes önkormányzatot, ugye?), ezért jelzem, hogy Budapesten MSZMP/ZSDSZ hazaáruló "urak" bitorolják a hatalmat. Remélem, hogy jövő ilyenkor a lámpavason lóg mind. Jelzem továbbá, hogy talán kevesebbet kellene lopni az elvtársaknak (MSZMP/ZSDSZ/Fidesz/MDF), akkor talán sok minden megváltozna...

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.12.04. 07:48:01

a debreceniek tényleg nem tudnak autóval közlekedni. Egy részük tud csak, akik más városban nőttek fel és/vagy gyakran autóznak más városokban, pl. Budapesten.. és amikor a kétharmad idióta mellé, akiknek a szájában megalszik a tej bekeveredik a forgalomba egyharmadnyi autós, aki menne rendesen, ahogy kell, akkor abból elég csúnya konfliktusok keletkeznek.. a lámpák pedig debrecenben legendásan rosszul vannak beállítva.

de nem emiatt rossz debrecenben élni.. azért elviselhetetlen, mert minden létező pozícióba haveri, atyámfia alapon ültettek embert, aki persze nem ért ahhoz, ami a dolga lenne.

Eldorado 2009.12.04. 08:14:50

Egyáltalán ki írta ezt a cikket? Ideje lesz törölni ezt a vörös bandát és ezt az oldalt is.

midnight coder 2009.12.04. 08:15:06

@esef: Egyetértek. És bár utálok autót vezetni, de én is jobban jövök ki így. Persze Demszkygrádban ez a bérlet ár rendben van, elvégre itt nem a Patás Kósa van hatalmon.

@Bukowszky: Bezzeg itt pesten. Minden rendben van, kiválóan ért mindenki mindenkihez. Hunvald nyilván egy fatális tévedés következtében ül börtönben, és ő semmiképp sem csak a jéghegy csúcsa...

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.12.04. 08:20:09

@midnight coder: persze, budapest is szarba van züllve, de ott nem is veri magát túl sok ember arra, hogy mekkora mintaváros!

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.12.04. 08:32:28

a fidesz szavazók kihúzhatnák a fejüket a seggükből, mert az a legszánalmasabb önámítás, ha azt képzelik, hogy a fideszes narancshuszárokkal bármi is jobb lesz itt.. bár az lenne! de nem lesz! ezek ugyanolyan hitvány érdekemberek, akik ugyan más csapatban, más színű mezben játszanak, de ugyanabban a ligában, ugyanazt a mocskos játékot, és ugyanúgy csalnak!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.12.04. 08:44:37

@Kangörény_: Ja persze, én meg a donald kacsa vagyok. Annyi év ígérik lassan, hogy azt sem hiszem el, ha azt mondanák, hogy kék az ég.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.12.04. 08:48:30

@Zotya: Ezek az árak nem vészesek, nem értem mit pattogtok. Bp, körül a Volná bárlet 15 km = 10 ropi tája. Ezzal egy vonalom mehetsz fel - le. Emellé még lell bp-i bérlet...

Blackrock (törölt) 2009.12.04. 09:00:24

@HunVanHungary?: nagyon gáz, amit írsz...a pártod zsinórban 2x vesztett a választásokon és még mindíg OV a miniszterelnök jelöltetek. Igazán önkritikus párt a Fidesz. A Kósa kb. ugyanez a kategória, önhittség, gőg és az önkritika teljes hiánya.
De majd jövőre nem a szocikat, hanem benneteket fognak utálni. Lesz miért.

Alf (törölt) 2009.12.04. 09:08:34

a hivatalos MSZP blog ez asszem...

Takaroggyatok má' a picsába, jó?

tárhejj · http://atarhely.hu 2009.12.04. 09:09:38

Az a baj, hogy manapság már minden a politikáról szól.

kispista2 2009.12.04. 09:14:46

Ha nem a bkv-ra baszná el az állam a tömegközlekedési támogatás 90%-át akkor talán más városokban is jobban működhetne.

eszkep 2009.12.04. 09:21:15

Az alacsony értelmi színvonalú (értsd: szocialista) emberek közös jellemvonása, a tények maximális figyelmen kívül hagyása, a hazudozás, csúsztatás. Nincs ez másként ezzel a propaganda stílusú bloggal illetve egy-két unintelligens hozzászólóval sem- nevezetesen, hogy képtelenek rámenni a DLV honlapjára, hogy belássák az egész cikk nyilvánvaló hazugság, abból is a primitívebb fajtából.
Azon persze lehetne vitatkozni, mi számít drágának, viszont ez is relatív, érdekes, hogy a „szerző” aki ezek szerint igen „árérzékeny” nem a BKV áraival illetve szolgáltatásának színvonalával foglalkozik…

eszkep 2009.12.04. 09:23:19

@kispista2: Igen, és a buta szociknak azt sem ártana felfogni csöpp agyukkal, hogy nem minden tömegközlekedési vállalatba tolja állambácsi a pénzt. Demszky "világvárosában" már rég káosz lenne és anarchia, ha nem zsarolná évente legalább kétszer a kormányt a tömegközlekedés ellehetetlenülésével (elfelejti, hogy ez az ő dolga lenne...)

eszkep 2009.12.04. 09:24:53

@Bukowszky: Érdekes, mostanában a buta szociknak ezt a szabványszöveget tolják a Népszabiban... Az az igazság, hogy csak egyetlen fokkal jobb a "fasisztázós" szövegnél, de még ez is nagyon ciki srácok!

Alf (törölt) 2009.12.04. 09:26:11

mszp leépítette a vasutat, hogy jobban megéri a családdal autót bérelni, ha vidékre mész, vagy vidékről pestre egy napra, és akkor ilyeneket blogol, menjetek már a kurva anyátokba, de komolyan.

Bummer 2009.12.04. 09:27:11

A posztoló most ismerkedik a "bérlet" fogalmával, ne bántsátok, majd belejön.

citrix 2009.12.04. 09:28:28

A tömegközlekedés -pártoktól függetlenül- minden városban szinte megfizethetetlenül drága lett,és még nem is látszik a vége.Dunaújvárosban lakok,most 6000 a bérlet amit 2 hónapja emeltek,januártól nyilván még emelnek egy kicsit... Autóval járni sem kerül többe,mivel egy állandó költsége úgy is van ha áll,a többi összevethető a buszköltséggel.Igazán csak a diákoknak és a nyugdíjasoknak éri meg,pláne a személyivel utazóknak.És lássunk csodát:csakugyan belőlük áll az utasok 70-80%-a.Így nem csoda,ha a maradék 20%-ra hárul szinte a teljes költség,ezért (is) ennyire brutális a jegy/bérlet.A másik költség hogy 15-ről 25% lett az áfa,a gázolaj jövedéki adója igen magas és ugye a volán vállalatok adminisztrációja,javítóbázisa,szervezeti felépítése is ott van.A fizető utasok szépen lemorzsolódnak,maradnak az ingyenutazók,nekik tökmindegy mennyi a semennyi.Szerintem a tömegközlekedésnél a jövedéki adót 0-ra kell állítani,a jegyek áfáját max.5%-ra,és nem népszerű de eltörölni az ingyenes utaztatást.A nyugdíjas meg tudja fizetni a 70%-os kedvezményes bérletet,van állandó jövedelme.

robinzone 2009.12.04. 09:28:32

OFF: Innen szeretnék gratulálni a cocik bp-i kampánykezdéséhez, amit a lehető legsunyibb módon próbáltak titkolni, nehogy leköpködjék őket, de így se úszták meg. És gratulálok a "jövő emberéhez", akit épp a minap fotóztak a Kecskeméti Bíróság bejáratánál - vélhetően nem utoljára. :D
Szánalom ez a blog is.
ON: a 9400 Ft-os bkv bérletről mikor lesz poszt?

sirsteve 2009.12.04. 09:36:16

Minden jót!

Azért Debrecen nincs akkora város, hogy az autó legyen a tömegközlekedés alternatívája, sokkal inkább a séta és a kerékpár. Én mondjuk 15 perc sétára lakom a munkahelyemtől, így évente nagyjából 1000 Ft-ot költök tömegközlekedésre.
Volt olyan ismerősöm is, aki azt mondta, hogy Debrecen annyira kis város. hogy ő mindenhová gyalog jár.

paaj 2009.12.04. 09:39:02

@eszkep: Ha körülnéznél látnád ez nem csak szöveg ez tény:) De ne nézz körül, még megzavar az imádatban:DDD

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.12.04. 09:44:51

@eszkep: vedd már észre, te nagyeszű, hogy nekem és a hozzám hasonló emberek százezreinek az égvilágon semmi közünk a szocikhoz, sőt kifejezetten rühelljük a mocskos kommunista őskövületet és náluk is elvtelenebb ivadékaikat, de felismertük azt is, hogy a Fidesz talán ha egy fél-árnyalatnyival különb csak, és ez édeskevés ahhoz, hogy bármi érdemben megváltozzon. Debreceniként, a csodálatos Fidesz mintaváros polgáraként ezt én pontosan tudom, látom, érzem, tapasztalom. A helyi fideszes belső kis gittegylet kapar ki magának minden gesztenyét gátlást nem ismerve, és mindenki mást semmibe véve, arrébb tolva. Ha ez vár az egész országra a következő szezonban, az nem túl jó hír az emberek többségének. De a magyar választópolgár úgy látszik semmiből sem tanul. Baromi nagy fideszes voltam én a rendszerváltás óta majdnem húsz éven át! Most mégis megijeszt ez a végtelenül vak, önhitt, gőgös, arrogáns és ostoba gondolkodásotok, kedves fidesz-szavazók. Totálisan, mélységesen ki vagyok ábrándulva a mi kis demokráciánkból, amely lényegében nem más, mint 10 millió ember asszisztálása néhány tízezer gazember gátlástalan szabadrablásához. Az egész rendszerváltás alapjaivan el lett rontva és az égvilágon semmit nem lehet egyik párt embereitől sem várni, mert ezek nem államférfiak, ezek nem vezetők, hanem mocskos hazaáruló tolvaj gazemberek, a mezük színétől teljesen függetlenül.

Blackrock (törölt) 2009.12.04. 09:44:56

@robinzone: én is gratulálok orbán "az ember, aki sosem hazudott" viktorhoz, a budai villatulajdonoshoz, a szőlő nagybirtokoshoz, az ezüsthajó kft nagy patronálójához, 12 állami gazdaság elmutyizójához, a vegyépszer "társtulajdonosához", a magyar nép nagy barátjához!

Ejoy 2009.12.04. 09:47:27

@Latka Gravas: a zsír új buszok nagyon szépek, de beszéljünk már arról is, hogy mennyibe kerültek, mennyibe kerül a lízingelése a dkv-nak, és mennyi emiatt a vállalat tulajdonosán keresztül a város, azon keresztül a mi veszteségünk.
köszönettel

Karvaly 2009.12.04. 09:49:26

Höhö, pártblog, hát ez jó.
Az is, hogy címlapot kaphat az indexen :)

midnight coder 2009.12.04. 09:57:14

@Bukowszky: Ja demszkyék nyilván azzal kampányolnak hogy hú, de szar itt minden...

midnight coder 2009.12.04. 09:58:10

@Blackrock: Ja. De mindezek után legalább nem akarja magát baloldali népvezérként eladni mint a Fletó :-)))))

midnight coder 2009.12.04. 10:02:25

@Blackrock: Fletó nyílt színen ismerte be hogy átbaszták a szoci szavazókat, így nyertek választás és ezért beáldozták az ország hosszútávú gazdasági érdekeit. Kb. ez minden bajunk forrása már persze a világválságon kívül. Ezek után pedig egy laza vállrándítás után tovább kormányzott.

Ezek után elég vicces a másik oldal vezérét okolni hogy miért nem mondott le csak azért mert nem nyerték meg a választást.

Roltii 2009.12.04. 10:09:42

Hülye itt mindenki:D
Bp-n a bérlet 10e lesz 2010-től, úgyhogy a Debreceni fele annyiba kerül, ha jól látom. Ok, hogy nem feleakkora város, de igazából az 5 rugós felnőtt bérlet nem a világ vége, főleg ha átszámoljátok: 20 euró...
A pontosság tényleg problémás lehet (bp-i vagyok, nem tudom, de elhiszem nektek), ezen sürgősen kell javítani, bár azt is elhiszem,h ogy nem egyszerű. Buszok pontosítását elképzelhetetlennek tartom, mert ahhoz mindenki tirpákul vezet Kósafalván, de tényleg. Lassúak, de ha a lámpánál mellé állsz, akkor gyorsulásit játszik, ha nem, akkor elalszik...fasza...
Valaki írta, hogy a környező településekről k***a drága bejutni, hát elárulom, Bp-n is így van. Szentendre-Budapest bérlet kb egy 10-es és erre jön rá a Bp bérlet is. Úgyhogy azért ez elég nagy ferdítés volt.

kedvencem: akkor jó a tömegközlekedés, ha gyakran jár a busz: NEM IGAZ.
Akkor jó, ha egy megállóból minimális (0) átszállással eltudok jutni oda ahová akarok kiszámítható idő alatt. Bp-n pont ez a probléma, hogy a buszok gyakran járnak, viszont bárhová akarsz menni az kismillió átszállás, és ezért baromi lassú a BKV-s közlekedés.
SZVSZ: járjon valami ritkán, de kiszámíthatóan és jó útvonalon. Mintha a negatív kommentekből is kiderülne, hogy itt Debrecenben 3-ból 2 teljesül...nem is olyan rossz.

(utolsó gondolat: ha valami gyakran jár, persze hogy nem veszed észre a pontatlanságokat, mert a 8-10 percenként nem ugyanaz mint a 11:10-kor 11:20kor és 11:30-kor jön a busszal...)

Roltii 2009.12.04. 10:13:25

jaj, lemaradt ez a szösszenet azoknak, akik a fideszt ugyanolyannak tartják mint az mszp-t:

Demokráciában ha valaki nem jó, akkor hívunk helyette mást. Megadjuk a másiknak is a lehetőséget, hogy bizonyítson. Rossz gondolkodás az, hogy ha azt mondjuk, hogy a vezetés katasztrófa, de VALÓSZÍNÚLEG a másik sem lesz jobb, így maradjon a status quo.

ui: 98-02-ben tényleg olyan rossz volt? akkor bizonyította a fidesz a rátermettségét (vagy nem, megítélés kérdése) azóta ellenzékben vannak. Önkormányzati szinten meg látható, hogy 2002 óta központilag csak elvonják a pénzt az önkormányzatoktól és cserébe plussz feladatokat adnak (kórház fenntartás meg miegymás).
Ítéljünk meg valakit/valakiket a tettei alapján, szerintem ez jó ötlet
(amit 02 óta pofázik a fidesz, az tényleg katasztrófa, viszont semmi más csak beszéd, 0 tett, hisz ellenzékben vannak ha valaki nem vette volna észre)

_wood_ 2009.12.04. 10:23:19

ehhez a bloghoz pofa kell.

Blackrock (törölt) 2009.12.04. 10:23:22

@midnight coder: OV nem akarja magát "eladni" népvezérként???? LOOOOOL.:)))) Akkor te biztos egy másik ormány viktátort nézel, vagy valami narancsos szűrőn át jutnak el hozzád a szavai...

Te elolvastad az öszödi beszédet? Szerintem nem. Akkor meg mit okoskodsz?

ormány viktor meg 2 eltaknyolt választást követően laza "vállrándítással" vezette tovább a fideszt... Önkritikából elégtelen!

Továbbá külön köszönet a fidesznek a 8 évig tartó, értékelhetelen és nevetséges "ellenzéki" munkáért, köszönet az 5 milliárdba kerülő népszavazásért (és a zseniális: vegyük el a Szerencsejáték rt bevételeit a kieső vizitdíj pótlására) de külön "köszönet" nektek a jobbikért és a magyar gárdáért! Éljen, éljen éljen!

Pityorka1 2009.12.04. 10:24:59

Sajnos megvan az ára itt Debrecenben ennek a pazarlásnak. 14 mrd forint volt az új buszok beszerzési ára, plusz a telephely megépítése. Van autóm is, járok tömegközlekedéssel és biciklivel is. Autózni Debrecenben valóban rémálom, vagy tötymörgés van, van eszetlen száguldás, de egy egészséges haladás nincs. Nekünk azért van szükség autóra, mert a családban van mozgáskorlátozott, de sajnos, nem lehet megállni sehol a belvárosban, mert az álrokkantak minden helyet elfoglalnak. Holding része: Cívisház, DKV, Debreceni Vízművek, Távhő Szolgáltató Ezért az új buszokat, a gyönyörű Kossuth teret (Kósa tér), Latinovits Színházat (erőmű), Főnix Csarnokot, Versenyuszodát majd azokkal fizettetik meg, akik távhős, önkormányzati bérlakásban élnek.
Azok, akik az autó olcsóbbsága mellett érvelnek igazuk van, csak egy gond van: az autót előbb meg is kell venni. Egy 2 mió-s autó árából élet végéig lehet tömegközlekedni.
Ami a Volvo-k mellett szól: gyorsabbak, szebbek, nem füstölnek
Ellenük: hiába alacsonypadlósak, nem tudnak az idősek a magas székekre leülni, kiesnek járatok, gyakran lerobbannak, kevesebb busz van jóval(ezek egy része állandóan lerobban), szűkebbek és bár furcsa, zajosabbak, némelyik majd szétesik. TMK nélkül kevés ideig lesznek jók ezek a buszok.
A DKV egyébként járatritkítást csinált, ami miatt a villamos is egy katasztrófa lett.
Debrecen amúgy is olyan mint egy kukacos alma: kívül fényes, belül rohadt.
Viszont van jó dolog: a hulladékszállítás jól szervezett, és a szennyvíztisztítás 100%-os. De egyéb, hát erősen vannak kivetni valók, de ha ellentmondani mer az ember, akkor rögtön mocskos komenista. Ennyit szerettem volna mondani.

Blackrock (törölt) 2009.12.04. 10:28:19

@Roltii: a legutóbbi önkoris választásokon elég rendesen elhúzott a fidesz...tehát ez a nagy ellenzékiség már eleve nem állja meg a helyét. A másik, hogy attól mert egy párt ellenzékben van, nem jelenti azt, hogy semmit ne is csináljon? Ha meg nem csinál semmit az ellenzék, akkor minek ül a parlamentben??? Miféle munkát végez? Mert Navracsics elvtárs folyton az nyilatkozza, hogy ők brutálisan sokat dolgoznak? Min? Vagy az a munkájuk, hogy bármit is tegyen a kormányzat, ők azt megtámadják? Ezért kapják a havi 1 millás fizut?

Vagy azért, hogy titkon összemutyizzanak a szocikkal? Hogyan is van ez?

Roltii 2009.12.04. 10:34:03

@Blackrock:
"Te elolvastad az öszödi beszédet?"
én elolvastam. gusztustalan. Arról szól, hogy nem csináltak semmit, és az is kiderült, hogy utána se. Ne haragudj már, de ha egy választott vezetőről (jah, nem is az, bár ez nem az ő hibája) ilyen kiderül, akkor viszlát...nem pedig azt mondjuk, hogy más is hazudik. Rendőrnek is ezt mondod, ha lemeszel gyors hajtásért? biztos úr, a pisti is gyorshajtott, ha neki szabad, akkor nekem is! bravó...

"ormány viktor meg 2 eltaknyolt választást követően laza "vállrándítással" vezette tovább a fideszt... Önkritikából elégtelen!"
Jogos.

"Továbbá külön köszönet a fidesznek a 8 évig tartó, értékelhetelen és nevetséges "ellenzéki" munkáért, köszönet az 5 milliárdba kerülő népszavazásért"
te hogy működnél azokkal együtt, akikkel nem lehet? milyen konstruktivitást vársz? ne legyél már naív...köszi
Népszavazás: vizitdíj és társai nevetségesek voltak. Nem az összeg, hanem az elv. Ráadásul az orvosok se annyit kaptak belőle, mint amennyit te hiszel (anyu egészségügyben van).
Röviden: vizitdíj jön a betegtől, megy oep-be, oep pár hónap után visszautlat belőle valamennyit, atöbbit meg lenyelte ilyen-olyan kamu jogcímen, majd az orvos leadózott a maradékból. Nem azt mondom, hogy egy vidéki orvosnak nem jelenthetett ez akár 100e/hó többletet, hanem azt, hogy ez nem megoldás semmire.
Szokták mondani, hogy kevesebben mentek orvoshoz, kérdem én, jó ez? Egy ilyen beteges (orvosilag) társadalomban inkább menjenek többet mint keveset. Öregekre az SZTK-ban nem ez a megoldás. És akkor most még nem beszéltem a nehezen védhető kórházi napidíjról vagy dobozdíjról... A népszavazás jogos volt, és ne felejtsük, hogy a demokrácia alapvető intézménye, még így is relatíve kevés van nálunk.

"és a zseniális: vegyük el a Szerencsejáték rt bevételeit a kieső vizitdíj pótlására)" beszéd...nem tett, hanem beszéd...nem ugyanaz...

"de külön "köszönet" nektek a jobbikért és a magyar gárdáért!"
mi a baj velük? majdnem minden eu-s országban vannak ilyen nemzetiesebb érzelmű pártok, igazából a jobbik ipari tanuló még...csak erről valahogy nem szoktak beszélni... Nézzd meg mondjuk ausztriát,svájcot, franciákat, vagy akár románokat, szlovákokat stb... Na, mi a baj a jobbikkal?
A gárda pedig semm törvényelleneset nem csinált. Ha igen, akkor azt szankcionálni kell, de semmit nem tettek. Egy adag menetelő majom, akik pl árvízvédekezésben vállt vállnak vetve dolgoztak a cigókkal együtt, csak erről se volt sok szó a mainstream médiában. Ha valami törvényelleneset tesznek, akkor be kell szüntetni, csak itt erősen rossz volt a sorrend.
(bennem a bkv-s biztonsági őr egyébként nagyobb félelmet kelt mint a gárda...:D).
éljen éljen éljen...

Roltii 2009.12.04. 10:38:10

@Pityorka1:
"Debrecen amúgy is olyan mint egy kukacos alma: kívül fényes, belül rohadt."
a legtöbb városunk pedig kívűl-belül rohad...

@Blackrock: te mit csináltál volna Gyurcsánnal ellenzékben? ezt most komolyan kérdem. Azt mondta, hogy ok, legyen A, megbeszélték és Feri bátyánk a nép elé már B-vel állt. Meg hát folyamatosan hazudott, ő mondta... Hogy dolgozol együtt azzal a kollégáddal, aki minden szavánál átver? elég nehezen.
minek ül a parlamentben? jó kérdés...a rendszer szar szvsz. Ellenzékben egyszerűen nincs lehetőségük bármit tenni. Jön egy indítványuk, leszavazzák őket a szocik. Egyszerűen ennyire kétpólusú politikánál az ellenzék tehetetlen. 2/3-os törvényhez kellenek egyedül, ilyen pedig viszonylag kevés született.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.12.04. 10:45:10

@Roltii: " hogy ha azt mondjuk, hogy a vezetés katasztrófa, de VALÓSZÍNÚLEG a másik sem lesz jobb, így maradjon a status quo.
"
dehogy mondom, hogy maradjon a status quo! azt mondom, hogy zavarjuk el a francba az összes hitvány gazembert és csináljunk egy IGAZI rendeszerváltást! mert a 20 évvel ezelőtti az minden volt, csak igazi rendszeráltáa nem.

Roltii 2009.12.04. 10:47:44

@Bukowszky:
jól hangzik, de esélytelen. Ehhez többségi akarat vagy valami hasonló kéne, ami nincs. Annyira buta a magyar nemzet, hogy képtelen bármit is előre lépni.
Pl: gárdaruhatörvény vagy mi a szar... Amint meghozták, következő nap abban kellett volna mennie fél magyarországnak, de semmi sem történt, még a TASZ sem háborodott fel (ha igen, akkor sorry:D).

ui: egyébként igaz, tényleg rendszerváltás kellett volna, nem leülni kerekasztalozni a régiekkel...nevetséges.

natuck 2009.12.04. 10:48:19

@Pityorka1:
Nagyon igazad van: az autók árát is figyelembe kellene venni. A legtöbb ember csak a benzinnel számol, pedig az jó esetben is csak fele a _saját_ költségeinek. És ott van még a másoknak okozott kár: nagyobb balesetveszély, dugó, légszennyezés... Ha a tömegközlekedési vállalatok is csak az energiahordozók árával számolnának, akkor mostani töredéke lenne a viteldíjuk.
Szóval az autózás egyértelműen sokkal drágább, mint a tömegközlekedés, csak a legtöbb ember még a saját költségeit sem képes figyelembe venni. Amit másoknak okoz, azt pedig nem is tudja, de nem is nagyon akarja figyelembe venni. Arról, hogy az emberek ilyenek, arról nem a DKV tehet.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.12.04. 10:49:14

@Pityorka1: "Debrecen amúgy is olyan mint egy kukacos alma: kívül fényes, belül rohadt."

találó és igaz, sajnos.

Agyalap 2009.12.04. 10:55:31

Savanyú a szőlő? Nézzük inkább Debrecent Budapaest helyett?
Még így is fényévnyi előnye van a budapesti tömegközlekedéssel szemben.

mbaye (törölt) 2009.12.04. 10:57:55

Imádom, amikor a szoci szimpatizánsok a Fidesz politikusait elvtársazzák :)
Buszon hallom nyugdíjasoktól sokszor, hogy Kósa elvtárs, Orbán elvtárs. Nagyon szórakoztató ahogy vérmesen csattognak a műfogsorok.
Debrecenben nagy uram-bátyám rendszer van, így osztják el a pozíciókat, de Budapesten sincs másként! Egyik városban sem különbek a politikusok.
Debrecen olyan, mint az alma, ami kívül szép, belül rohad, Budapest meg kívül belül rohad, drága a BKV, színvonal a béka segge alatt, mocsok, milliárdos lenyúlások, korrupció.
8 éve a Fidesz a hatalom közelében sincs, de a szocialisták még mindig a patásorbánra fognak mindent. Kicsit szánalmas.

danaz · http://www.autostat.hu/autos-forum 2009.12.04. 11:22:58

MSZP-FIDESZ: egy kutya. Egyik sem jobb, vagy rosszabb a másiknál, mindkettőben politikusok vannak, akik az esetek döntő többségében csak a saját érdekeiket nézik.

Nem akarják véletlenül privatizálni a debreceni közlekedési vállalatot? Nem lepne meg...

Blackrock (törölt) 2009.12.04. 11:36:48

@Roltii: tőled is megkérdezem, te VALÓBAN olvastad az öszödi beszédet, vagy csak azt a 2 mondatot ismered, amit a média orrba-szájba szajkózott? Mert szerintem igen, csak azt a 2 mondatot ismered...

De a te logikádból kiindulva, ha ellenzékben vagyunk és nem szimpi a miniszterelnök, akkor nekünk nem kötelező dolgoznunk? Ezzel amúgy semmi gond, csak ne vegyék fel a fizetést meg az egyéb juttatásokat. Ennyi. A többi meg csak blablabla.

Az indítványokkal kapcsolatban visszakérdezek: ha a kormánynak van egy jó elképzelése, azt mindenképpen támadni kell, mert mi vagyunk a sértett ellenzék?

A vizitdíjjal kapcsolatban nekem is van rálátásom a dologra. A háziorvosoknak ez baromi nagy érvágás volt. Személyes tapasztalat...tőlünk nyugatra szinte mindenhol működik hasonló rendszer és java részben mindenhol jól. A nevetséges meg az volt, hogy miután rájött a fidesz, hogy mekkora faszságot csinált, végtelen demagógiával próbálta lelezni azt. Még szerencse, hogy - ahogy te fogalmazol- tett nem lett belőle.
Ennyi. Tudod, a magyar egészségügy még mindíg ugyanúgy működik, mint 25-30 évvel ezelőtt. Az orvosok - tisztelet a kivételnek - onnan szerzik a magánpraxisba a betegeket, teszik zsebre a hálapénzt és karöltve sok eü. dolgozóval együtt szépen szétlopják a korházakat, rendelőket. Amikor valaki hozzá akarna nyúlni a rendszerhez, egyből jön a hőbörgés...utána meg sírnak, hogy romokban az egészségügy, az élen Mikola úrral, aki azért beakasztott pár súlyos milliót ebből a haldokló állami intézményből. Szóval hogy is van ez?
De ugyanez elmondható majd az összes állami vállaltról is, legyen az BKV, MÁV stb. Ugyanaz a 30 évvel ezelőtti romlott struktúra műkdöik mindenhol és mindenhonnan az épp aktuális hatalom veszi ki magának a pénzt. Függetlenül attól éppen ki van kormányon.

Ha te nem érzed, hogy mi a baj a jobbikkal, akkor nem igazán tudok mit hozzátenni ehhez. Most azzal takaródzni, hogy "máshol is vannak neonáci pártok" nagyon gáz dolog. De amúgy is, ki a faszt érdekel, hogy vannak-e fasiszta pártok külföldön??? Itt ne masírozzanak.

"árvízvédekezésben vállt vállnak vetve dolgoztak a cigókkal együtt, csak erről se volt sok szó a mainstream médiában" És ez szerinted legitimálja azt, hogy gyűlöltet keltenek és magasról szarnak a törvényekre? Nevetséges.

@mbaye: szerinted a 2. legnagyobb parlamenti frakcióként a fidesz a hatalom közelében sincs? Fura meglátás.
A BKV a fidesz idejében is BKV volt ám, akkor sem működött ez másképp, csak ezt sokan elfelejtik.

rózsa46 2009.12.04. 11:43:25

Beszéljünk már arról is, hogy pl. a nyugdíjasokat megkérdezte valaki, hogy akar -e kombinált bérletet? Hát nem. Az a szomorú, hogy jók az új buszok, míg le nem akar valaki ülni, mert akkor már szó szerint másznia kell, olyan magasan vannak az ülések, tehát így hiába alacsony padlózatú a fellépésnél könnyebb, de utána. És még most tovább töprengenek Kósáék az emelésen. Normális ez?

Roltii 2009.12.04. 11:55:34

@Blackrock:
"te VALÓBAN olvastad az öszödi beszédet,"
Igen, olvastam. a kontextus nem változtatja meg a híres mondatokat, azok tényleg azt jelentik amit. Sok mindenről beszél előtte és utána is, de ezeket is elmondja. Nem értem miért akarod a szövegkörnyezettel megmagyarázni. Ez nem kövér köteles beszéde (ami speciel nem is volt, de ez már lényegtelen).

"De a te logikádból kiindulva, ha ellenzékben vagyunk és nem szimpi a miniszterelnök, akkor nekünk nem kötelező dolgoznunk?"
ott voltak a parlamentbe nem? dolgoztak annyira mint az mszp-sek, cska a rendszernek köszönhetően erősen szélmalomharccá alakult át. kivonulni is csak GyF beszédei közbe mentek ki (sokan azt hiszik, hogy mindig ha mszp-s szólalt fel). Dolgoztak annyit mint az mszp-s társaik...ettől függetlenül kb feleslegesen...de ez csak a parlamenti ülésezésre vonatkozik, azért a bizottságok így-úgy elműködnek, meg talán valami munka is folyik ott...fasz se tudja...

"ha a kormánynak van egy jó elképzelése, azt mindenképpen támadni kell, mert mi vagyunk a sértett ellenzék? "
nem, nem kéne. Mondj egy jó elképzelést...na jó, 5-t, mert 1-2 volt...

vizitdíj: "tőlünk nyugatra szinte mindenhol működik hasonló rendszer és java részben mindenhol jól."
kurvára nem ugyanaz van nyugaton. Nem annyi és nem úgy vonják le a pénzt a fizudból mint itten. Ráadásul pl németországban betegségenként fizetsz kb 5 rugót. Azért rohadtul nem mindegy, hogy minden kontroll vizsgálatnál fizetsz-e... s mellesleg nem keveset vonnak le erre a fizumból is. Mellesleg abban az évben többletet produkált az egészségpénztár, ez hogyan is történhetett? ennyire rendben volt minden? nem kellett már semmit se kicserélni? várólisták elfogytak (egyébként az is egy baromság)? nevetséges

"Itt ne masírozzanak."
miért zavar? bkv-s biztonsági őr nem zavar? vagy egyéb biztonsági cégek, ahol még automata fegyvert is látsz?!!! az nem gáz? in-kal? Még egyszer mondom: Gárda nem csinált semmit. Se a Gárdának se a Jobbiknak nincs neonáci szellemisége...honnan veszed hogy lenne? Mert Lendvai Botoxka azt mondja?

"hogy gyűlöltet keltenek és magasr"
ki kelt gyűlöletet? a gárda? ne légy nevetséges.
A jobbik meglovagol egy általános cigánygyűlöletet de mindezt törvényes és szabályos keretek között teszi. És igenis foglalkozni kell a kérdéssel, mert nagyon elfajult ami itt van. A jobbik nem csinál mást, csak hangosan felteszi a kérdéseket, amikről eddig nem nagyon beszéltek...

Tényleg, mutass már forrást/beszédet bármit ami alapján a Jobbik és a Gárda elítélhető. Mi az amit tettek és nem volt jó? felvonultak 1-2 vidéki faluba? és? tilos? semmi nem tiltja. Te is felvonulhatsz amikor csak akarsz és olyan ruhában amit csak akarsz (gaypride...)

záporjózsi 2009.12.04. 12:04:28

Nem értem a problémát. Árat kellett emelni, ráfogták a bérletre. Debrecenben pl. eddig is az ország legmagasabb diákbérlet ára volt. Drága, de működik és új. Vagy ez lesz arra a példa, hogy az autósokat a minőséggel nem lehet megfogni? Eddig mindenki azt szajkózta, hogy a tömegközlekedés lepukkant, régi, vacak, nem megy, stb, de fizetne többet a jóért. Vagy mégsem?
A kombinált bérletek mindenütt úgy működnek, hogy igen, mindenki átalányt fizet mindenért. Akinek nem tetszik, mehet jeggyel.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.12.04. 13:08:28

@navrang: A bal(odali)faszokat a tények nem igazán szokták meggyőzni.

mbaye (törölt) 2009.12.04. 13:10:25

@Blackrock: második legnagyobb frakció a Fideszé, de ellenzékben van! A parlamenti demokrácia arról híres szerinted, hogy az ellenzék bekerül a kormányba és érdemi döntéseket tud hozni? NEM. Az ellenzék ellenzékként viselkedik, bírál.
A Strabag Demokrata Párt meg az egyik legkisebb frakció a parlamentben mégis kormányon van/volt. Sőt van olyan, hogy kisebbségi kormányzás. Tehát nem a frakció mérete a döntő, hanem hogy ki adja a kormányt.
Ismétlem a Fidesz nem volt kormányon 8 évig, a Maszop mégis patásorbánozik és mindenért őket okolja. Amúgy a Fidesz is egy korrupt banda, akik még Torgyánnal is összefeküdtek anno.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.12.04. 13:24:04

@Pityorka1: "azokkal fizettetik meg, akik távhős, önkormányzati bérlakásban élnek. "
Nem. A távhődíj és a költségek különbözetét, az önkormányzati bérlakások egyre sürgetőbb tömeges felújítását - amelyet a bérleti díj "természetesen" nem fedez (még az üzemeltetést sem) - a saját tulajdonú, jelzáloghitellel megvásárolt családi- és társasházakban élőkkel fizettetik meg. Ők azok, akiknek a burkolt útért, a víz-, szennyvíz- és gázvezetékért külön fizetni kell.

A csak trolira és villamosra érvényes bérletek megszüntetése két nagy csoportot érintett valójában hátrányosan: a villamosvonal mentén (Piac -Péterfia utcai és környéki, meg a nagyerdei (szociális bérlakásként megszerzett) "villák proletárjait" és a trolival összefűzött, a Kassai út környékén és a Dobozi úti temető helyén élő, többségükben valódi, leginkább "rokkantnyugdíjas" proletárokat). Nekik pedig előjogaik vannak, hiszen ők mindent szinte ingyen megkaptak, amiért a Józsán vagy a Szabadság-telepen élőknek keményen fizetniük kellett vagy kell. Szerintük...

miNimal 2009.12.04. 13:53:12

Nem Debrecen a legrosszabb. Nézzétek meg ezt:
www.pkrt.hu/hirek.php?id=37

Olcsóbb, mint a pécsi, pedig itt csak buszt lehet használni, és nagyobb területen fekszik. Egyedül a diák nem olcsóbb, de ott is csak egy buszjegy ára a különbség( 300Ft). Ennek a posztnak nagyobb a füstje, mint a lángja.

miNimal 2009.12.04. 14:18:26

akkor már nem ír senki? :P

szocdemman · http://www.piroslap.hu 2009.12.04. 14:51:04

@miNimal: nem ez a lényeg de látom nem vagy debreceni
volt egy olyan bérlet ami csak villamosra meg trolira volt jó, ez a bérlet 2900 Ft-ba került, diákonak 1320 ft. És főként a diákok vették ezt, meg a kispénzű emberek,illetve azok aki autóval jöttek be egy darabig, olcsó volt, meg vették, és lették inkább az autót vagy akik a városba jártak inkább, vagy csak alkalmanként mentek ide-oda, szóval olcsó de népszerű volt. Ezt megszüntették és ehelyett van csak a kombinált bérlet ami jelentősen drágább: 5890, tanulóknál több mint a duplája 2980 ft.

Régi ár:
web.archive.org/web/20080327033857/http://www.dkv.hu/

Új ár:
www.dkv.hu/index.php?id=tomegkozlekedes_dijak

Ez a baj!

Roltii 2009.12.04. 14:59:28

@szocdemman: az a baj, hogy eddig irreálisan olcsó volt elnézve a régi árakat, már ne haragudj. Azt aláírom, hogy a diák bérlet drága lett, de a felnőtt ára szerintem rendben van. Gondolj már bele, hogy mennyibe kerül az egész üzemeltetése, még ezek az árak is csak durva állami támogatással tarthatók (ami rendjén is van).

szocdemman · http://www.piroslap.hu 2009.12.04. 15:16:50

@Roltii: hát nézd, attól függetlenül kevesebben veszik meg hiába lett drágább és nem teszik le az autót mert nem éri meg, és nem lehet parkolni már a belvárosba, a dkv-nak is kevesebb a pénze e miatt... szerinted így megéri??

Franzi 2009.12.04. 15:25:18

@szocdemman:

nem lehet parkolni és mégis inkább az autóba ülnek????

szocdemman · http://www.piroslap.hu 2009.12.04. 16:00:33

@Franzi: hu apám "nem lehet parkolni már" kifejezés, az azt jelent hogy nem lehet parkolni? Fáradj vissza a drága középiskolás magyar tanárodhoz, és kérje meg hogy magyarázza el neked, a magyar nyelvi kifiejézéseket

Franzi 2009.12.04. 16:11:52

@szocdemman:

szerinted a stílusod kit minősít? :P

Agyalap 2009.12.05. 11:41:36

@szocdemman: Miért akkor mit jelent a "nem lehet parkolni már" kifejezés? Lehet hogy nekem is kiesett a középiskola? :)

Franzi 2009.12.05. 16:44:17

@Agyalap:

áááh .. nem érted. a "nem lesz gázáremelés" sem azt jelenti, h"gy nem lesz. a "dübörög a gazdaság" is mást jelent. csak nekünk nem mondják meg, hogy mit.

Agyalap 2009.12.05. 19:30:34

@Franzi: Szenzációs válasz. Csak annyit mondok rá, hogy holnap esni fog. ÉRTED... esni...

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.12.07. 09:51:04

@szocdemman: "a dkv-nak is kevesebb a pénze "
Tekintettel arra, hogy a parkolókat a DKV üzemelteti,valamint a parkolóházaktól (félárúak a felszínihez képest) még mindig félnek a látássérült autóstársak, ez azért korántsem evidens...

szocdemman · http://www.piroslap.hu 2009.12.07. 17:02:44

@Agyalap: @Kitalátor feljegyzetei: @Franzi: Szerintem kurva sok minden el lett baszva a tömegközlekedésben. Pl amiről a cikk is szol, és nem csak Debrecenben. Ennyi. Titeket meg ne a párt szimpátia igazgasson, mert a baromságnak nincs párt színe. Ami Budapesten baromság az Debrecenben is az mindegy hogy demszky vagy kosa csinálja? Vagy mert kosa csinálja ugyan azt attól az jó? Ugye nem??

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.12.09. 16:23:56

Az egyszerű ellenvélemény pártszimpátiát feltételez?
Részvétem!

"Ami Budapesten baromság az Debrecenben is az" Debrecenben is gyulladnak ki a buszok és itt is uraktól levetett gazdaságtalan villamosokat és buszokat állítottak rendszerbe? (A Hajdú Volánnál igen, rá is faragtak.) Budapesten az utóbbi 15 évben lecserélték új járművekre a közösségi közlekedés összes eszközét? A parkolás nevű szabadrablás haszna Budapesten is a tömegközlekedési vállalat gazdálkodását javítja? Gratulálok! Nem is tudtam. Hogy mik vannak...

Ott is vannak üres helyek a belvárosi parkolóházakban és ott is félárú a parkolás a felszínihez képest? Ha jól olvastam, a BKV-nál semmi pluszbevételt nem hoznak a jegyek és a bérletek, mert az előállítás és ellenőrző apparátus többe kerül.

Ami értelmes dolognak (és Debrecenben is megfelelő előkészítés után bevezethetőnek) tűnik, az az idő/távolságkorlátos jegy, valamint az előre tölthető kedvezményes chipkártya-bérlet állítólagos bevezetése, de a teljes jegyérvényesítő rendszer cseréje még a naponta megszokott százmilliós nagyságrendeket is meghaladó korrupciót is meghaladhatja - bár akkor tényleg összejöhet annyi kampánypénz, hogy legalább Pesten legyen egyéni választókerületben szocialista országgyűlési képviselő...
süti beállítások módosítása