Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Kell-e nekünk még egy Bős-Nagymaros?!

2014.03.07. 15:51 | Brendel Mátyás | 168 komment

Címkék: választások 2014 paks

bosnagymaros.JPG

A közvéleménykutatók továbbra is következetesen a Fidesz nagy előnyét mutatják ki, akár kétharmados győzelmet is lehetségesnek tartanak. Arról egyébként kevesen beszélnek, hogy mi lenne, ha a Fidesz csak kicsit nyerne, ha az előnye éppen csak akkora lenne, hogy ne legyen többsége, akkor - bár ebben a választási rendszerben ez igen valószínűtlen, de - lehet, hogy Fidesz-Jobbik koalíció fog kormányozni. Mert szerintem Orbán lepaktál, ahogy a kisgazdákkal is lepaktált. Hogy ez rosszabb, vagy jobb lenne-e egy Fideszes sima győzelemnél, nehéz lenne megmondani. A Fidesznek nyilván kellene valamit adnia a Jobbiknak, ami számunkra szinte csak rossz lehet. Másrészt viszont várható némi megosztottság, és ebből adódóan kisebb hatalmi koncentráció is. Persze egy koalíciós torzsalkodás a nyíltan náci és a bújtatottan náci, Európa-ellenes, hülye-populista pártok között sok jót nem hozhat, de hát bizonyos szempontból lehet azt mondani, hogy jobb, mint az egypártrendszer. Összességében nehéz eldönteni, melyik eset a jobb, nehéz megbecsülni, hogy mennyi az esélye a koalíció szükségességének, tehát én erre kampánystratégiát nem építenék.

Kampánystratégiát csak arra érdemes építeni, hogy az ellenzéki összefogás nyerésre játszik, teljes fronton a Fidesz és a Jobbik ellen is játszik, és nem taktikázik, mármint a szó rossz értelemben vett jelentése szerint. Egyik párt sem elfogadható tényező. A nyerésre pedig csak akkor lehet játszani, ha valaki abban reménykedik, hogy a közvéleménykutatók totál félremérnek. Én magam nem foglalok ebben álláspontot. Lehetséges, hogy így van, de nem tudnám megmondani. Azért nem, mert 5 százaléknál többet a közvéleménykutatók átlaga még soha nem tévedett. Lehet most azt mondani, hogy most az emberek nagyon titkolják a szavazatukat, mert minden eddiginél jobban félnek, de hát tudja a fene, hogy ebben bízhatunk-e. Aki nyerésre játszik, és az ellenzéki összefogás csak nyerésre játszhat, az nyilván "kötelező", hogy ebben reménykedjen.

A Fidesz itt a választási hajrában két ügyet is elhalasztott, mert túlságosan nagy vihart kavart, ez pedig a német megszállási emlékmű ügye, és a jóval drágább paksi bővítés ügye. Orbán Viktor mindkettőben félt, és meghátrált, és inkább mindkettő a választás utánra halasztotta. Ezzel pedig előállt az a helyzet, hogy az ellenzéktől függetlenül a kormány összehozott egy óriási, és egy kisebb tétet, amiről a választások szólni fognak:

A) Akarsz-e olyan német megszállási emlékművet, mint amilyet ez a kormány tervez?!

Illetve:

B) Akarod-e a paksi bővítést úgy, ahogy ez az Orbán-Putyin paktumban van?

Egy újabb Orbán kormány ugyanis teljesen nyilvánvalóan beleverné az emberek pofájába mindkettőt, amint megnyerték a választást. Ők mindkettőt akarták, akarják, és csak elhalasztották. Nem fogják megváltoztatni a véleményüket, csak, mert választást nyertek. Társadalmi vitát se fognak rendezni. Tehát nyilván mindkettő meglesz a választás után közvetlenül, ha ők nyernek.

germanelectricityprices.jpg

A német kereskedelmi áramárak 2008-2012. A kép forrása a carbonbrief.org.

Na most én nem vagyok atomenergia ellenes. Sőt. Ahogy Wittner Mária mondta: "vannak fizikus barátaim, és beszélgettem velük." Szerintem nekem jóval intelligensebb fizikus, sőt, atomreaktorokkal foglalkozó barátaim vannak, vagy én jobban felfogtam, amit mondanak, mint Wittner Mária. Merthogy nekem azt mondták, hogy ez a bővítés 2009 előtt még jól nézett ki, de most éppen nagyon nagy hülyeség belekezdeni. Ugyanis leestek az energiaárak. Hát ezt lehet ellenőrizni, valóban nagyon egyértelműen estek, és nem néz ki úgy, hogy a közeljövőben emelkednének. Európa legerősebb gazdasága, a német leépíti az atomreaktorokat, és évtizedek óta a környezetbarát energiát támogatja, mára ez meg is hozta gyümölcsét: a német gazdaságnak bőven vannak energiatartalékai, a gázerőművekkel például egyenesen az a baj, hogy nem kellenek, és azokat is le kell építeni. Egyébként amit a német kormány véghezvitt, az egy komoly környezetbarát gazdaság-élénkítő program eredménye volt, és ilyesmit kéne a magyar kormánynak is csinálnia. A magyar kormánynak bizony állami szinten kéne erősítenie, dotálnia a környezetbarát beruházásokat, hogy a leginkább progresszív technológiákban versenyképesek legyünk. Ez lenne kérem az egyik lehetősége a valódi munkahelyteremtésnek.

De ahogy azt sokan megfogalmazták, Paks-II.-vel nem is ez a legnagyobb baj. Akár energiabiztonságból is lehetne bővíteni, ha a miniszterelnök őszintén kiállna, és elmondaná, hogy ezért tesszük, ezért kerül nekünk euró milliárdokba, és kéri a népet, hogy fordítson az ország erre ennyi pénzt. A nép valószínűleg nem adna erre pénzt, mert nem állunk mi olyan jól, és mert a népet általában nem érdekli az, ami nem közvetlen veszély. De ezt akkor is így kéne csinálni, és Orbán ezt nem teszi. Azzal sem állhat ki, hogy ki tudja milyen magánérdekből, ismerősi érdekből, uram-bátyám érdekből, miféle paktumok alapján erőlteti ezt a dolgot titokban az oroszokkal. Mert ugye az is probléma, hogy miért pont az oroszokkal.

De az atomerőmű építése nem olyan gyors dolog, mindenképpen elhúzódik még több, mint egy ciklusig. Ha az 5-ös metrót vesszük alapul, akkor az is kérdés, hogy ha most elkezdik, egyáltalán megélem-e. És akkor várhatóan mi lesz? Az lesz, hogy ha a Fidesz nyer, a következő ciklusban elkezdi az atomerőmű építését. Aztán pár év múlva olyan nagy lesz az ellenzék népszerűsége, plusz, csatlakoznak a zöld mozgalmak, amelyek addig még erősödhetnek kicsit, és az egész Paks-II. tarthatatlan lesz. Olyan politikai ügy lesz belőle, mint Bős-Nagymarosból: az emberek ebbe fogják belecsatornázni az összes kormányutálatukat. Ha pedig mindez találkozik azzal, hogy ez az egész projekt eleve anno egy diktátor önkényes kis játéka alapján, eleve titokban kezdődött, eleve meg sem kérdezték a  népet, eleve nem volt semmiféle közbeszéd, társadalmi vita róla, akkor úgy fog kitörni mindez az elmulasztott probléma, hogy elsöpri a bővítést. Nem érdekes a nemzetközi szerződés, nem érdekes, a törvény, a majdani kormánynak majd vissza fog kelleni csinálnia. És akkor ott leszünk majd, mint Bős-Nagymarosnál: sokba került és nem épült fel semmi hasznos. Csak drága tanulópénzt fizettünk a hülyeségért. Orbán hülyesége miatt, és az őt esetleg újra megválasztók hülyesége miatt, és az ellene nem szavazó passzív emberek hülyesége miatt. Euró milliárdokat fogunk fizetni ezért.

Nem igazán értem, miért kell ennek a k. országnak (copyright Gy.F.) még négy év, hogy végleg megutálja Orbánt?!

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr15848616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alkoholos pénztárgép 2014.03.07. 18:18:59

Én pedig azt nem értem milyen fokú agyhalál szükségeltetik ahhoz, hogy valaki még 2014(!!)-ben is gyuriferi ánuszában töltse a szabadidejét.
Hát igen, ki mit nem ért, ez mindenkinek egyéni szociális probléma...

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.07. 22:22:51

Igen, Bős-Nagymarost meg kell építeni.

♔bаtyu♔ 2014.03.08. 09:34:16

Ennek nem sok értelme van.
Az ember nem feltétlenül azért szavaz Orbánékra, mert Paks-al egyetért, ennél azért több kell.

A német megszállási emlékmű témája pedig kb. olyan, mintha azért szavaznék az MSZP-re, mert igenis, Heller kapjon több pénzt.

Mellesleg Paksot nyilván bővíteni kell, a német erőmű leépítések ára is az, hogy valahol pedig épülnek, pld. csehek, franciák, mert a németek áramfelhasználásá nem lesz kevesebb. A német meg tudja fizetni, hogy más földjén legyen az atomerőmű, mi nem.

Nyilván én nem ezért nem szavazok az MSZP-re, de azért elgondolkodtató, hogy pld. ebben a témában is milyen hülye indokkal operálnak.

Behajtó70 2014.03.08. 09:45:03

"...hogy végleg megutálják Orbánt"?

1989-90-ben elmaradt a valödi rendszerváltás, 1994-ben visszaválasztotta az istenadta nép azokat, akiket 4 éve le akart rázni magáról. Ez annak köszönhető, hogy az MSZP+SZDSZ akkorát hazudott, emihez fogható nem volt még a magyar történelemben....talán csaka rákosi+kádári mégegyenlőbbek. Ondás volt ehhez fogható.

Orbán most megpróbálja lezárni a rendszerváltást, leváltja, kidobja azokat, akiket 24 éve kellet volna, s azokat is, akik olyan ostobák, hogy ezek szekerét fiatalon is tolják. Olyan személyek ezek, akikről nem is gondoltuk volna, hogy az elnyomó kádári rezsim szimpatizánsai, kiszolgálói, haszonélvezői. Újságírók, akik már nem kapnak fizetést a semmiért, sem a gyűlöletkeltésért. Vállaltvezetők, akik vállalataikat állami vagyonból privatizálták maguknak, s most felháborodnak, hogy ezt számonkérik tőlük.

Orbánt azok utálják, akik így kimorzsolódtak a hatalomból, akik most csak szelet párizsiért kénytelenek fikázó kabarét csinálni, vagy éppen ehhez hasonlö blogot írni, akiktől visszaveszik amit elloptak.

Meg tudom érteni.

De elfogadni soha!

dr kíváncsivagyok 2014.03.08. 09:46:43

@♔bаtyu♔:
"A német meg tudja fizetni, hogy más földjén legyen az atomerőmű, mi nem. "

Miért nézed ennyire hulyének a németeket ????
Hahóóó, az energiaárak LEFELÉ mennek !
A németeknél minden autópályáról rengeteg napelemet látni...Szerinted miért ?
Mert annyira buták , hogy inkább a drága megoldást választják ???
(Nálunk kissé tobbet sut a nap...)

dr kíváncsivagyok 2014.03.08. 09:50:00

@Behajtó70:
"Orbán most megpróbálja lezárni a rendszerváltást, leváltja, kidobja azokat, akiket 24 éve kellet volna, "

Az MSZMP és KISZ vezetokre gondolsz ???
Csak mert a Fideszben kétszer annyian vannak,...mint az osszes tobbi pártban egyuttvéve...
Hazug , álszent banda és az is , aki a szekeruket tolja !

leonito77 2014.03.08. 09:52:49

@Behajtó70: Ha az igaz amit írtál, akkor mesélj picit az ügynöklistáról, mi van most azzal?

Egyallampolgar 2014.03.08. 09:52:50

Hihetetlen, hogy mennyire nem értik egyesek: Ma sokan vagyunk akik megvetik a nácikat, utálják Orbánisztánt, és az MSZP-SZDSZ összes változatát. Az LMP-ről lehet beszélni csak sajnos gyorsan koppanunk.

batyu féle náci trollok baromságai: Mi nem tehetjük meg, hogy megvesszük mint a németek tényleg minősíthetetlen. A narancsot is itthon kéne termesztei nyilván. Meg a rizst, meg nyilván csak itthon készült ruhákat hord az ilyen barom.
Nyugi nácik ha a trianoni határokat visszafoglaltuk és leáll a kereskedelem a megújuló energia is ad majd annyi áramot, hogy megtaláld a jurtában a visszacsapóíjadat.
Ellenben nem kell kerülgetni 10 000 meg 100 000 évig az életveszélyes szemetet.

Éhes_ló 2014.03.08. 09:55:42

Nagyon beteg vagy poster, ha azt képzelged, hogy cusi bulija és simon mellett bárkit is érdekel a paksi buli - amit a drága jó maiosta barroso főkommisszárotok is előzetesen jóváhagyott.
A zsidók hisztériája pedig a jobbikot tolja egyre magasabbra, ami lehet ugyan buktoréknak gond, de inkább katasztrófa az az összefosásnak, mert még azok sem szavaznak egy még buktoréknál is filoszemitább és zsidókkal kitömött bandára, akiknek buktor elviselhetetlenül korrupt és hatalommániákus.
Inkább elmennek még jobbra, vagy el sem mennek savazni.

A jobbikkal meg nem áll össze buktor, ezt nem engedik meg a gazdái, ezért az ezzel való fenyegetésed hiteltelen. Ha bárki megszorongatná, akkor az összefosásból kicsemegézné magának azokat, akiket meg tud venni, vagy meg tud zsarolni és a jobbikot meghagyná külső támogatónak, akárcsak az elmúlt 4 évben.

De a valóság mérhető része most egészen mást mutat:
kozvelemenykutatok.hu/partpreferencia/
Eszerint buktor mindent visz és egy hónap múlva lehet kétségbeesnetek ismét 4 évre, vagy fogni az antall óta összepakolt bőröndötöket és lépni haza az ígéret földjére, vagy az ismét megszerzett Galíciába...
Sziasztok!

sedi 2014.03.08. 10:00:16

Miért kell ennek a k. országnak még négy év, hogy végleg megutálja Orbánt?

Tudjuk, mindenki hülye, csak te vagy helikopter. (Meg vörösbolsi (lásd: piroslapok). Bocs.)

Geszler Herrmann 2014.03.08. 10:02:22

@dr kíváncsivagyok:

Ha ennyire kíváncsi vagy talán valóban utánanézhetnél a dolgoknak. Ez a blog egy durva hazugság, mert Németországba a fokusimai balesetet miatt leépítik az atomerőmű kapacitásokat, így 2012 vége óta jelentősen nőttek a lakossági energiaárak. De cselesen a blog kicsit sem manipulatív céllal egy olyan diagramot rakott be ami ezt a felfutó fázist már nem ábrázolja.

Ez durva hazugság és manipuláció és durva, hogy vannak akik mindenfajta gondolkodás nélkül beveszik ezt.

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2014.03.08. 10:04:10

@maxval a gondolkodó birca: Ebben egyet értünk. Paks bővítése helyett jobb lenne a nagymarosi gáttal befejezni a már félig kész Bős-Nagymarosi duzzasztót. A sok alulképzett szerint a gátra nincs szükség, pedig folyamhajózási és árvízvédelmi szempontból is szükség lenne rá. Az csak mellékszál, hogyha valaha elkészül a paksi atomerőmű bővítése, akkor is szükség lesz egy duzzasztóra Faddnál. Már csak az erőmű hűtése miatt is.

kézműves étcsokimikulás 2014.03.08. 10:11:00

meg mindig ezen rugozol kicsi munkasor???
atomfizikus lettel netan,vagy mi???
vagy barmirol beszeljunk,amit kiadnak a partkozpontban utasitasban,csak simonrol ne,a nevvalasztasi rohejrol ne,csuszslagrol ne,elbujtatott hazmesterirol ne,oszodrol ne,a program hianyarol ne...
vegul is ezek senkit nem erdekelnek,mert csak valasztas van...
de az fontos,hogy paks...csak mert nem az agyhalott ballibantak nyulhatjak le a penzt(lasd pl 4es metro...)...

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2014.03.08. 10:13:00

@Behajtó70: Biztosan azokat váltja le akiket le kell? Akkor miért ragaszkodik olyan kiszolgált igazi jól bevált régi bolsikhoz, mint Pozsgay, Szűrös, Martonyi, Pintér Sanya, kövér és atöbbi jó elvtárs? Erre próbálj meg elfogadható választ adni. Az kevés, hogy a ti bolsevikotok az jó bolsevik, a másik oldalé pedig kevésbé jó bolsevik, kivlve ha ő is átáll a mi oldalunkra, mint a Zuschlag...
És ugyanezt kérdezem a többi véresszájú kormánypárti trolltól is, mint Batyu, Vidéki, VT Man,Alkoholos Pénztárgép, és a többiek.

azallamenvagyok 2014.03.08. 10:21:29

az utálattal nincs gond, csak kéne már egy baloldali alternatíva:)
a jelek szerint naponta be fogom mostanság kommentelni valahova:
azért a választók szidása (k. ország, az őt esetleg újra megválasztók hülyesége), túltesz a fidesz legszélsőségesebb hangulatkeltésén is, bennük - még a békemenetben - is van annyi legalább, hogy az ellent szidja (legyen az vélt vagy valós), nem pedig a népet ostobázza, birkázza, nácizza (stb)
kérdem én, hogy nézett volna ki az ország 2006-ban, ha a mostani baloldal mentalitása megy az utcára? nem a tévészékházba mennek, hanem az utca emberének ugranak neki, mert négymillió komunista juttata hatalomra az mszp-t? meddig lehet sértegetni, vádolni, bűnbakként beállítani a választókat? fel kéne már nőni... mert ezzel a mentalitással a baloldalnak nincs helye a politikában, és sokkal égetőbb kérdés a jelenlegi baloldali gyűlölködés felszámolása, mint paks II... az emberek, erre fognak szavazni

eßemfaßom meg áll 2014.03.08. 10:27:03

@dr kíváncsivagyok: "A németeknél minden autópályáról rengeteg napelemet látni...Szerinted miért ?"
mert a napelem éjjel meg esőben meg télen hóesésben is ellátja az országot árammal.

vagy nem.

Editor_ 2014.03.08. 10:27:50

Jó cikk! Reális és igaz írás! Gratula Brendel Mátyásnak! (Ellátogathatnál néha hozzánk is a Köznapló blogra!) :-)

Ami a posztot illeti! Paks ügye valóban egy marginális megosztó kérdés! Persze ma Magyarországon mindenki atomszakértőnek képzeli magát, de ennek meg van az az előnye, hogy legalább foglalkoznak a dologgal és érdekli őket az ügy. Paksról egyértelműen rossz szerződés született. Elhamarkodott, előnytelen és megalkuvó egyszerre.

democrat.blog.hu/2013/01/29/elorehozott_valasztasok_fidesz_utasitasra

Ami az Orbánról írtakat illeti! Ez egy első osztályú mondat: " ... miért kell ennek a k. országnak még négy év, hogy végleg megutálja Orbánt?!" Rátapintottál!!! PONTOSAN erről van szó! A lassabb felfogásúak tömege még nem érti mi folyik körülötte. Kell még idő nekik. Ennek az igazi kockázata nem az, hogy az újabb 4 év végképp gallyra vágja majd az országot és nem is az, hogy 2018 -ra (ha maradnak Orbánék) a ma is csak tengődő 3-3,5 millió magyar honfitársunk (köztük százezer-szám értelmiségiek is) teljesen lecsúszik az éhezés és nyomorgás szélére, ... hanem az, hogy az Orbánból 2018 -ra kiábrándulók, megint rossz döntést hoznak majd, és beleszeretnek a k*rva Jobbikba. Sanszos lesz 2018 -ban egy Jobbik kormány. Én ezen a ponton fogom elhagyni az országot, ha így lesz. Nem szeretnék egy rovásírásos, székelyhimnuszos, EU -ból kilépő, magyarkodó, mindenkit gyűlölő országban élni.

De ne szaladjunk így előre! Hátha nem így lesz. A cikketek jó, nekem tetszik. Bízzunk az ilyen írások kijózanító erejében!

/Köznapló/

eßemfaßom meg áll 2014.03.08. 10:30:01

@dr kíváncsivagyok: egyébként a németeknél 80Ft fölött van egy kWh olcsó német áram, feltételezem nagy élvezettel fizetnél te is ennyit napelem meg szélerőműáramért.

eßemfaßom meg áll 2014.03.08. 10:32:00

@köznapló: úgy gondolod, ha felszopsz egy eszmetárs szerzőt akkor majd megy hozzád színvonalat emelni ?:))))

program készítő 2014.03.08. 10:32:53

Nagyon utálom Orbánt és persze a közeli bandáját,ránézésre szimpatikus,de amit művel az borzalom.vv rezsi-szerintem elitta az eszét.

Editor_ 2014.03.08. 10:33:14

@eßemfaßom meg áll: Mondjuk inkább, hogy bízom benne. Bár nem szokás. A szíínvonal emelésre viszont olyan kommentelők közt mint te is, biztosan nem ártana. :-)

Pipas 2014.03.08. 10:34:57

@Pirospöttyös seggű félázsiai The Lonewolf: "Paks bővítése helyett jobb lenne a nagymarosi gáttal befejezni a már félig kész Bős-Nagymarosi duzzasztót."

Az eredeti tervek szerint 360 megawattot kaptak volna a magyarok onnan, a paksi bővítést 2400 megawattosra tervezik. A paksi bővítés tehát cirka hét Bős-Nagymaros... szóval a "helyett" szó meglehetősen félrevezető. :)

Blikknépe (törölt) 2014.03.08. 10:35:06

"Szerintem nekem jóval intelligensebb fizikus, sőt, atomreaktorokkal foglalkozó barátaim vannak, vagy én jobban felfogtam, amit mondanak, mint Wittner Mária. Merthogy nekem azt mondták, hogy ez a bővítés 2009 előtt még jól nézett ki, de most éppen nagyon nagy hülyeség belekezdeni. "

tudod balfasz, erről nem fizikust kell megkérdezni, hanem egy üzemgazdászt/közgazdászt.
tudod balfasz, csak egy idióta gondolhatja komolyan azt, hogy egy 60+30évre tervezett alaperőműnél bármit is befolyásoljon az, hogy az elmúlt 5 évben hogy változott az áram tőzsdei ára.

1. az erőműnek nem is kell feltétlenül piacilag megtérülnie. hisz áramra szükség van, tehát azt akkor is fel kell építeni, ha jelenleg számvitelileg nézve nem érné meg. de megnyugtatlak, megéri, sőt euró tízmiliárdokat fog hozni az országnak. számos más blogba betettem a levezetést, hogy szigorúan piacilag szemlélve is legjobb esetben a jelenlegi paksi önköltségi áron(30EUR), legrosszabb esetben 50EUR áron megtérül a beruházás.(működési költségeket is beleszámolva) vagy azt, hogy a fenálló extrakapacítás miatt paks I bezárásáig 4-10Mrd EUR extra devizabevételt hozhat az áramexport

az ermőmű egy stratégiai létesítmény. az ellátásbiztonságot, a nemzetbiztonságot hogy forintosítod? vagy azt hiszitek az idióta fizikus barátaiddal, hogy sebaj, majd importálunk, az olcsó? bármi miatt kiesik kapacítás az exportáló országban, vagy politikai változás áll be, akkor egyik napról a másikra nincs 25-30% igény kielégítve? így gondolod?
vagy addig építsünk szénerőműveket, mert per pill csak az éri meg?

nézz utána 2013ban mennyivel esett a hazai gázból előállított áram mennyisége! tudod gázerőmű 65EUR alatt veszteséges.

2. szerinted meddig fenntartható a 45EUR-s ár ha gáznál is 65EUR jelenti a fedezeti szintet? szted miért ennyi jelenleg?
ha az angolok 115EUR-ra, a törökök 95EUR-ra is rábólintanak egy hosszútávú szerződésben, akkor szerinted mi várható?

bármely közgázszakos az első félévben találkozk azzal, hogy az árakat hosszútávon a piaci szereplők várakozásai határozzák meg.

jelenleg azért olcsó az áram
-mert volt bizonyos gazdasági visszaesés, és csökkent a kereslet.
-mert a sok szénerőmű mellett van rengeteg 2. generációs atomerőmű, amelyek számvitelileg leírásra kerültek, így ontják az olcsó áramot.

ezen erőművek 10-20 éven belül bezárnak, kiváltásukra mindenhol költséges beruházások indulnak és fognak indulni. szerinted ez hogyan fogja befolyásolni az árakat?

jah és az áramtőzsdéhez csak annyit, hogy néha zoomolj már bele napi adatokba.
van olyan, amikor 70EUR az áram ára, aztán másnap 10. jellemzően időszaki kapacításfelesleget adnak-vesznek.
hosszútávra zsinóráramot szerződésekkel vesznek.

ha mindenki a szeptember eleji dinnyeárakból indulna ki, akkor soha nem termesztene senki dinnyét.

csima 2014.03.08. 10:37:20

Mááááááátyááááááááááááááááááááááááááás,

Amit az elején írsz, az energiaárakról, szent igaz – a német zöldenergia-támogatásokért lobbizó cégek pontosan ezt mondják. De tudod, ha a tények közül kiválogatjuk a felét, az nagyon megváltoztatja a leányzó fekvését.

1. A zöldenergiát a német áram-nagykereskedők a magyar KÁT-hoz hasonló konstrukcióban veszik át, szerződéses áron (amely elég magas, hogy megérje napelemet és szélkereket építeni). A támogatott árakat a fogyasztókra terhelt zöld felár fedezi, ez jelenleg 15 forint per kWh körül van és évről évre növekszik, ahogy a nagykereskedők elszámolásai alapján újraszámolják.

2. Amikor áramfölösleg van (délen süt a nap, északon fúj a szél), a nagykereskedőknek valahová el kell adniuk ezt az áramot akár veszteségesen is. Ez néha azt eredményezi, hogy a német nagykereskedő negatív áron adja el az áramot. Tárolni nem tudja, levegőbe kiengedni nem tudja, ezért a negatív árszint is előfordul. Tehát az alkalmanként nyomott áron történő kényszer-eladás az ami csökkenti az átlagos nagyker árakat.

3. Nap- vagy széláram-túltermelés idején leszabályozzák a hagyományos erőműveket. Emiatt azok kihasználtsága csökken, így a megállapodott átvételi árakon a tőkeköltséget nem tudják kitermelni. Ezért az erőmű-tulajdonosok tényleg leállítják az erőműveiket (vagyis ezzel fenyegetik a kormányzatot). Ez már komoly feszültség a német energiarendszerben (mert évente van pár hónap, amikor nap+szél termelés lényegében nulla, fogyasztás meg akkor is van, például nyamvadt ködös hétköznapokon, ilyenből az országban, főként az északi felében azért van évente 80-100.

4. A németek észak-déli transzferkapacitásai messze nem elegendőek ahhoz, hogy az északi szélkerekek vagy a déli napelemparkok lokális túltermelését szétosszák az országban. Ilyenkor a német hálózat parazita módjára a lengyel, cseh, sőt, néha a szlovák, magyar és osztrák hálózatokon is áthajtanak pár gigawattot. Ezt a (tranzitországok számára költséges) lehetőségét kifejezetten rendkívüli helyzetekre, katasztrófákra gondolva építették ki és tartják fenn az egyes nemzeti hálózatüzemeltetők, nem pedig az élősködők kiszolgálására. (A leginkább kitett lengyelek már tervezik, hogy műszakilag korlátozzák a német határkeresztező kapacitások ilyen fajta kihasználást.)

Szóval az "LEESETT ENERGIAÁRAK" mögött valójában egy olyan átmeneti helyzet van, amit rövid időn belül meg kell oldani a németeknek. lehet élvezni, hogy most még pár évig a németek finanszírozzák az alkalmilag olcsó áramot, de ez nem fog sokáig tartani.

A gáztüzelésű erőművek aránya egyébként valóban csökken a német energiarendszerben, de nem a "zöld" termelésre állnak át, hanem barnaszéntüzelésű erőművekre, amelyek CO2 emisszióban is rosszabbak, és a radioaktív izotópokban feldúsult, millió tonna számra keletkező barnaszén-pernyét nem olyan körültekintően kezelik, mint az atomerőmű vagy az egészségügyi alkalmazások akár alacsony aktivitású hulladékát.

Röviden ennyi, egy olyan embertől, aki nem csak "barátaitől" hallott a villamosenergia-rendszerekről. Bős-Nagymarosról egy szót sem ejtettem.

csima 2014.03.08. 10:41:29

@Blikknépe:

Nem kedvelem ezt a szóhasználatot, mert inkább akadályozza, mint elősegíti, hogy az olvasó megértse, amit írtál (bár az indulataidat megértem, csak azokon érdemesebb uralkodni). A tartalom teljesen rendben van. Politikát nem szeretnék belekeverni, mert az torzítja a tartalom értékelését, talán Mátyás számára is ez a gond (szoci atom jó, fidesz atom rossz, szoci oroszbarátság jó, fidesz oroszbarátság rossz, stb).

KaPé 2014.03.08. 10:42:55

A baloldali összeomlás ott kúrta el az egész választási kampányt, hogy nem fogják fel: az emberek pontosan értelmezni tudják a zsebre tett 50 milliót és a zsebre tett 240 milliót, de fingjuk nincs, mennyi a 3000 milliárd, amit ráadásul még nem is költött el senki, csak valami papír van róla.
Ezért aztán a baloldal nem hogy győzelmet nem érdemel, de most már annak szurkolok, hogy a parlamentbe se jussanak be. Hajrá 14,99%!

csima 2014.03.08. 10:43:05

@köznapló:

Jó cikk, de nem reális. Tudod, hogyan kell hitelesen hazudni:

"Az igazat, csakis az igazat, DE NEM A TELJES IGAZAT"

Pipas 2014.03.08. 10:45:46

@KaPé: "A baloldali összeomlás ott kúrta el az egész választási kampányt"

Már 2006 óta a béka segge alatt vannak.

eßemfaßom meg áll 2014.03.08. 10:45:57

@poszt "a német leépíti az atomreaktorokat, és évtizedek óta a környezetbarát energiát támogatja"

Annyira a környezetbarát energiát támogatja a német, hogy a sógor havi 2millás fizuért dolgozik másfél éve a németeknél szénerőmű felujitáson, 2-3 havonta ujabb erőmőhöz költözve, és még jó darabig lesz munkája.

A szénerőmű a legzöldebb.

eßemfaßom meg áll 2014.03.08. 10:47:51

@köznapló: OFF írtam ott is, nem irigyellek, hogy neked a bajtársakból csak az a szint jutott, de az okát kezdd el magadban keresni először, nem biztos, hogy a világ a hülye.

Editor_ 2014.03.08. 10:49:53

@csima: ... és mi van, ha valaki egyáltalán nem is akar hazudni? Lehet, hogy ezzel egyedül vagyunk, de mi speciál így gondolkodunk. :-) A gond az, hogy a médiát egyrészt a kormánytúlsúly miatt, másrészt a Fidesz-trollok számbeli fölényéből eredően teljesen eluralja az orbánista információs dogma-katyvaz. EZ ellen kell(ene) pici ellensúly. Mi ezen volnánk. Hazugságok nélkül.

Blikknépe (törölt) 2014.03.08. 10:51:01

@csima: ez nem szoci vagy fidesz kérdés.

az egész paksi bővítést a gyurcsány kormány indította el és adott rá felhatalmazást.
podolák 6 éve azt mondta, a hosszútávú terv 20%megújuló, 80%atom, "MET ÍGY CSÖKKENTHETŐ AZ OROSZ GÁZTÓL VALÓ FÜGGÉS".

a gázcsap percenként elzárható, kinyitható, a fűtőelem ciklus meg 24 hónap.

Gyurcsány a 2009 februári felszólalásában a paksi erőmű kapacításának megduplázására kért felhatalmazást, ezt márciusban meg is szavazta a parlament, a fidesz is.

A fideszre csak ennyi hárult ebből a feladatból, hogy kiválasztotta a legjobb szállítót, és szerződött velük. a szerződés akárki-akármit mond, kurvajó.

végre egy dolog, amiben véletlenül jól döntött mindkét bolsevik párt, de most utólag amaz gusztustlan hazugságokat fújva cáfolja minden korábbi tetét,véleményét.

mindezt ócska belpolitikai érdekből, az emberek feledékenységére építve.
szerintem az összefosásnak is többe hozott volna, ha megdícsérik orbánt és kiemelik, hogy ezt bizony még mi indítottuk el.

eßemfaßom meg áll 2014.03.08. 10:51:57

@köznapló: "Mi ezen volnánk. Hazugságok nélkül."

megírtad a nap viccét :)

Editor_ 2014.03.08. 10:52:04

@eßemfaßom meg áll: sőt a világ helyen gondolkodik. A Fideszes színmagyar - díszmagyar populisták alkotják a szürkületi zónát. Európa 700 milliós lakosságában 2 millióan. Ki is akkor a többség és ki a kisebbség?

Blikknépe (törölt) 2014.03.08. 10:52:51

@KaPé: ez a választás egyetlen tétje. végre lezárhatnánk a rendzerváltást.

Editor_ 2014.03.08. 10:53:43

@eßemfaßom meg áll: ... örülök, ha jókedvre derítettelek. Most már csak a gondolkodásra késztetés van hátra. :-) Jól haladunk :-)))

Blikknépe (törölt) 2014.03.08. 10:56:48

@Blikknépe: tettét* - mielőtt még valaki érvként hozná fel :)

rejtett kamera · http://rejtett-kamera.eu 2014.03.08. 10:58:35

Az hogy mi lesz a helyzet mire 10 év múlva felépül nincs az a halandó aki megmondja. Minden ilyen csak spekuláció. Az hogy most lent vannak az energiaárak nem jelent semmit. Ha felpörögnek a hazdaságok, akkor megint energia éhség lesz. De az is lehet hogy 10 év múlva már olyan hatékonyságú naperőművek lesznek hogy tényleg elvault techniológia lesz a atomenergia. (mondjuk ennek azért a valószínűsége elég kicsi)

eßemfaßom meg áll 2014.03.08. 11:01:58

@köznapló: ... és meg vagy gyözödve róla, hogy most jól megmondtad és nem érzed mennyire nevettségesen csinálod a rakenrolt tüllszoknyában :)

lenoardo999 2014.03.08. 11:02:16

Olvasva a kommenteket is, nyilvánvaló, hogy Brendel az ATP világranglistán most vagy 2000 pontot veszített ezzel agyatlan poszttal.

csima 2014.03.08. 11:20:57

@köznapló:

Elhiszem, hogy Mátyás nem akar hazudni, de az értékítéletét torzítja a politikai antipátiája.

Viszont azok, akik az alacsony nagyker árakról írnak: ők AKARNAK hazudni. Lásd amit pár perccel azelőtt írtam, hogy neked válaszoltam volna, bár elég hosszú. Nem az energetikában dolgozom, de azt tanultam valamikor, ezért ismerem a rendszer alapelveit. Bár adatokból, hálózati kapacitásokból nem vagyok naprakész, de ha erről olvasok, gyorsan el tudom helyezni a "térképen", és gyorsan kiszúrom, amikor valaki úgy ír a villamosenergia-rendszerről, hogy vagy nem ismeri (még) a lényegét, vagy szándékosan torzítani akar. A "zöldek" között sokan szándékosan torzítanak, sajnos: zöldnek nevezik magukat, de valójában a zöld támogatások leszívásából élnek. Vannak orosz vállalkozók, akik Németországban működnek konkrétan ezzel a céllal (állami támogatások leszívása százmillió euró nagyságrendben, és már Magyarországon is épült ilyen céllal napelempark. Az újságok meg lelkendeztek...) Szóval a közvéleményt baromi könnyű megvezetni azzal, hogy valami zöld, különösen a németeknél. Valójában azonban egyáltalán nem zöld. Bővebben lásd korábban, most mennem kell dolgaimra.

ursus artos 2014.03.08. 11:35:21

Én személy szerint azért támogatom az atomenergiát és vele Paksot, mert az elektromos árammal való fűtés híve vagyok, értelemszerűen megfizethető árak mellett, mert:
a) jól szabályozható,
b) környezetbarát,
c) vezérelt árammal és hőtárolós kályhával el lehetne fűteni az atomáramot.
Ha a lakosság az áramot részesítené előnyben a gázfűtéssel szemben, akkor tényleg nőne a gáztól való függyetlenségünk.
Azt viszont nem tudom, hogy a szállító és az elosztó rendszer elbírná-e ha a mostani gázos fűtésű lakások árammal mennének? De egy erősáramú villamosmérnök kolléga rövidesen eligazít ebben a témában, íme:

Alick 2014.03.08. 11:37:57

Sokan utálják Orbánt - ezért kap egyre több szavazatot a Jobbik. :)

Alick 2014.03.08. 11:40:51

@Blikknépe: "Gyurcsány a 2009 februári felszólalásában a paksi erőmű kapacításának megduplázására kért felhatalmazást"

Így megy ez már ciklusokon keresztül - amikor valamelyik oldal ellenzésben van, akkor szídja azt, amit utána megvalósít. Mellesleg az egykulcsos SZJA legutóbb az SZDSZ programjában volt...

Zoltan777 2014.03.08. 11:48:22

Engem az érdekelne h itthon hova akartok zöld energiát? Nincs annyi napos óra, szélőrműhöz is csak kevés helyen van állandó szél, továbbá egy duzzasztógát a sík terepen sem épp előnyös koncepció. Tehát milyen zöld energiát szeretnénk mi itthon?

vitalis06 2014.03.08. 11:48:53

El kéne már dönteni, hogy kell-e ez a fránya demokrácia vagy nem.
Mertha kell, akkor az azzal jár, hogy akit többen választanak, az kormányoz, és elég nagy arc kell ahhoz, hogy kijelentsd, hogy ez a többség mind segghülye, csak az elenyésző kisebbség látja jól a helyzetet.
Én inkább azt tartom korlátoltnak aki 1 kérdésre egyszerűsíti le az ország kormányzását.
A német árakhoz pedig:
1. azok az elmúlt évben jelentősen emelkedtek
2. Hatalmas állami támogatás van rajtuk, ha nem lenne, akkor kb kétszer ennyibe kerülne.

Fekete Pestis 2014.03.08. 11:51:31

Érdekes cikk egy matematikustól (?).
1. Tényeket közöl.
2. Ezekböl implikál.
3. Tényeket hallgat el.

Tény az, hogy Paks nem elönyös.Tény az is, hogy nem volt társadalmi vita.
Ezzel indokolja, hogy miért szavazzunk a baloldalra-illetve hogy miért váltsuk le Orbánt [ami ugyanaz, mert gondolom nem a Jobbikot támogatja ;)].
Ezzel viszont azt implikálja, hogy a baloldal (a) nem építené meg Paksot [illetve hogy fentartható energiagazdálkodást pártfogolná?] (b) a baloldal tartana társadalmi vitákat.
Elllhallgatja, hogy (a) a baloldal sem volt igazán a híve a társadalmi vitáknak : L. 4es metró, ami kvázi Demszki emlékmü, meg a pécsi autópálya, amin percenként max 5-6 autó halad egy pont mellett el (b) a baloldal sem jeleskedett a fentart6ó energiagazdálkodásban és (c) asszem a baloldal is foglalkozott Paks bövítésével.

torró 2014.03.08. 12:04:28

"Die neueste Zahl die ich habe liegt bei 10 milliarden US-Dollar für einen 1550 Mw Reaktor in den USA. Diese Zahl ist jedoch etwas mit Vorsicht zu geniessen, da bisher jedes Reaktorprojekt sein Budget um mindestens 30% überschritten hat. Der Reaktor in Olikiluoto in Finland wurde für 3 millirden Euro angeboten, die Kosten liegen mittlerweile bei ungefähr 6 milliarden, und er ist noch lange nicht fertig.

dazu kommt, dass die Kosten für Uran nach einer Prognose der IAEA in den nächsten Jahren dramatisch steigen werden, und dass ab frühestens 2014, spätestens 2038 nicht mehr alle Reaktoren mit Uran versorgt werden können. Da diese Studie schon ein paar Jahre alt ist, scheint man jetzt sagen zu können, dass das Jahr 2014 als erstes gravierendes Uranmangeljahr wahrscheinlicher ist."

Szerintem neked nem kell a fordítót használni azért, hogy megértsd, hogy itt nem csak az üzletkötés módjával, az árával, a titkosításával, esetleg fölöslegességével van baj, hanem ha hinni lehet a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség prognosztikájának, magának az uránnak nem csak a felbecsülhetetlen drágulásával, de egyáltalán a létezésével van gond. Pont amikor ezeknek kellene működni, még drágán sem kaphatsz. Ami a világban sincs, hogy veszed meg?

Az egészet csak azért küldöm, hogy lásd, hogy egyrészt USA-ban és Finnországban ez nem titok, második az árváltozás, harmadik az üzemanyag utánpótlás és ha lehetne is drágán kapni, az eléggé veszélyes megmaradt kaki ártalmatlanítása az aktuális orosz állami vezető szavahihetőségén, ill. a két ország akkori kapcsolatán áll vagy bukik.

Én az összes vagyonomat rátenném arra, hogy a nap sütni fog, a szél fújni fog, a Duna folyni fog, de hogy lesz-é urán, főleg olcsón, hát erre nem sok garast tennék.

Blikknépe (törölt) 2014.03.08. 12:06:16

@Alick:

Gyurcsány Ferenc Parlament 2009 február :"szeretném tájékoztatni a parlamentet, hogy a kormánynak az a szándéka, hogy arra kérje az Országgyűlést, hogy még az idei év első félévében hozzon döntést arról, hogy a Paksi Atomerőmű kapacitását egy átfogó fejlesztéssel megkétszerezzük - ha mindezeket megtesszük, akkor Magyarország a régióban olyan ország lesz, amelynek nem kell attól rettegnie, hogy ha valahol baj van az energetikai rendszerben, akkor nem tudunk fűteni, vagy le kell kapcsolni a villanyt, hanem olyan ország lesz, amely, ha kell, akkor a legrosszabb körülmények között is meg tudja védeni saját érdekét, esetleg segíteni még másoknak is."

a 17 éves Parker Schnabel 2014.03.08. 12:13:08

@Alick:

Ha sokan utálják Orbánt, akkor miért nem csinálnak valami tömegtüntetést ?

Egy radikális párt, amelyik ágyban párnák közt utálja Orbánt ?

Röhejesek vagytok.

Blikknépe (törölt) 2014.03.08. 12:33:49

Bár Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a januári gázválságra hivatkozva jelentette be héfői parlamenti beszédében, hogy a kormány a paksi atomerőmű bővítését kezdeményezi, a fejlesztésre azért is szükség van, mert 2025-ig több elavult erőművet bezárhatnak. A kormány konkrétumokat nem árul el a paksi bővítésről, a parlament azonban várhatóan látatlanban is megszavazza majd a fejlesztést, mert a Fidesz is támogatta korábban a hasonló ötleteket. A beruházás 12 év alatt készülhet el, ára 1500 milliárd lehet.

"A kormány arra kéri az Országgyűlést, hogy még az idei év első félévében hozzon döntést arról, hogy a paksi atomerőmű kapacitását egy átfogó fejlesztéssel megkétszerezzük" - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfői parlamenti beszédében. A kormányfő szerint erre a januári gázkrízishez hasonló esetek elkerülése miatt van szükség.

Paks bővítését nem a kormányfő vetette fel először. Ez már benne volt abban a 2008-2020 közti időszakra vonatkozó energiapolitikai koncepcióban is, amelyet tavaly áprilisban fogadott el az Országgyűlés. A dokumentumban mindenféle határidő nélkül az olvasható, hogy a parlament felkéri a kormányt a tervezés megkezdésére.

Az atomerőmű tervezett bővítéséről Gyurcsány részleteket nem mondott. A konkrétumokkal kapcsolatos kérdéseinkre a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM) sem válaszolt.

2014.03.08. 12:33:57

orbán akkor lesz elzavarva, ha a szélsőjobb ( a kossuth téri, székházfoglaló focidrukkrerek ) ráébred, ki az ország igazi ellensége, addig nem, a pesti liberális értelmiség nem fog forradalmat csinálni

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.03.08. 12:36:13

A posthoz: ez az ország utálja Orbánt. A többség legalábbis. Ám nincs olyan hiteles ellenzék, aki leválthatná. Ez az összefogás nem alkalmas erre. Bárhol lepattogzik a frissen felkent zománc, egyből dől kifelé a rohadás. Nem mondom, a fidesz gyakorlatilag üzemszerűsítette az mszp nokiásdobozos technikáit, de erre a társaságra ebben a felállásban nem érdemes leváltani Orbánt.

csima 2014.03.08. 12:40:15

@torró:

A tények szelektív elhallgatásáért ez a forrás sem megy a szomszédba.

A finnek pont az Olkiluto-1 költségeinek megszaladása miatt döntöttek úgy, hogy az Olkiluto-2 reaktort versenyeztetés nélkül a Roszatommal építtetik meg.

Az urán drágulására vonatkozó előrejelzésekből volt már néhány, valamint a nem-drágulásra vonatkozó előrejelzésekből is. Az uránkészletekre vonatkozó mondatból karakteresen hiányoznak az adatok, stb stb.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2014.03.08. 12:41:23

Inkább legyen nácizmus mint liberalizmus.
A naperőműveket nem lehet az állandó teljesítésű erőművek mellé tenni.
Vagy atomerőmű vagy gázerőmű?
Akik látják az ukrajnai helyzetet tudják hogy a gáz sem biztos.
Ha a németek nem kapnak orosz gázt ,bizony kevés lewz az a naperőmű ami van ott

Szúnyog 2014.03.08. 12:41:30

Ja, Brendel hozza a szokásosat. Brendel hite mély, hitének neve gyűlölet. Bármennyit képen kinyögni magából, ha más Isten hitét, vagy bármilyen nem ballib politikát kell támadni.
Túl kell lépni a faszin.

csima 2014.03.08. 12:43:33

@Rezsicsökkentő Hapcibenő:

A fideszben talán az a különbség, hogy ilyen lebukások ott nem várhatóak, mert nem lehet a főnök tudta nélkül saját zsebre dolgozni. A szociknál meg minden második embernek vaj van a füle mögött, és erről a pártvezetés nem tud. A Zuschlag ügyben legalább gyorsan reagáltak: minden fórumot letiltott a pártvezetés egyeztettek egymással, mielőtt reagáltak, nagyjából a lehető legjobban, igyekeztek mérsékelni a kárt. A fidesz négyötödöt talán még meg tudják akadályozni, de az nem biztos, hogy a baloldal lesz a második legnagyobb csoport a parlamentben. A Jobbik pedig katasztrófa.

Blikknépe (törölt) 2014.03.08. 12:45:44

@csima: majdnem. az I-es még 30 éve kezdett üzemelni, a II-es amit a franciák 2009 helyett majd talán 2019-re átadnak. soha nem térül meg, egy új, sehol sem próbált technológia.

egy másik telephelyen épül a ruszki erőmű. 1 db blokk 6Mrd + 500m 10 évnyi fűtőelem-szállítás. (nálunk az árban 20 évnyi szállítás van)
a roszatom 34%-os tulajdonosa lesz az áramszolgáltatónak, amelyik építi.
az erőmű 50EUR/MWh-s önköltségi áron adja a tulajdonosoknak a rájuk eső részt, akik aztán továbbértékesítik.

törökországban 25Mrd $-ért épül 4 blokk, de orosz tulajdonban is marad. a törökök csak megveszik az áramot 95EUR/MWhért.

Blikknépe (törölt) 2014.03.08. 12:47:01

@Gyurma73: megveszik a franciáktól, ahol 60 erőművi blokk van.

♔bаtyu♔ 2014.03.08. 12:47:41

@dr kíváncsivagyok: Te normális vagy? Az energia árak fel is szoktak menni, nem csak le.

Pipas 2014.03.08. 12:49:25

@torró: "Én az összes vagyonomat rátenném arra, hogy a nap sütni fog, a szél fújni fog, a Duna folyni fog, de hogy lesz-é urán, főleg olcsón, hát erre nem sok garast tennék. "

Vicces, hogy ezt mondod, mert az urán még soha nem fogyott ki, a nap viszont minden nap lemegy és a szél is rendszeresen eláll.

Vagy amikor azt mondod, hogy a vagyonodat feltennéd, hogy "a nap sütni fog, a szél fújni fog", akkor úgy érted, hogy "néha"? :D Azért ez nem mellékes ám.

♔bаtyu♔ 2014.03.08. 12:50:13

@Egyallampolgar: Speciel én miért vagyok náci te ostoba? Mert nem vagyok ballibsi?

Vagy nem azt írom, amit te olvasni szeretnél? Nem írsz semmiről, olvasd már vissza magad.

♔bаtyu♔ 2014.03.08. 12:52:26

@Gyurma73: Az energia ára felmegy és az itteni ballibsi szagértők (lemegy az energia ára) nyilván megmagyarázzák.

Blikknépe (törölt) 2014.03.08. 12:54:50

@Geszler Herrmann: 270EUR a német lakossági ár. a hazai 100EUR+áfa

Mesterlövész 2014.03.08. 12:54:59

@kézműves étcsokinyuszi: Anyád direkt hülyének nevelt, vagy egyedül érted el eme nagy(kis)szerű állapotot?

Dexter007 2014.03.08. 13:00:57

április 6 - narancsBUKTA!

torró 2014.03.08. 13:10:19

@Pipas:
Nos töredelmesen bevallom, mint Ferencünk:), hogy Ezt egy radikálisabb barátomtól kaptam emailben. Gondoltam kirakom véleményezésre mint érdekes álláspontot. De a magán véleményem kissé szeptikus az atom erőművekkel , úgy általában. Mivel tudjuk, a technika nem tud elég biztonságos lenni, hozzáadva még az emberi tévedést is. Azonkívül a hulladék tárolás gyakorlatilag ember öltőkön keresztül kell megoldani. Azonkívül a bolygónk is produkálhat komoly problémákat, tehát a természet is kiszámíthatatlan. Ez a kis teknőnk meg nincs ellátva állandó természeti tényezőkkel. Nem beszélve ugye a gazdasági lobbik érdekeiről. Szóval nem olyan egyszerű ezekre a kérdésekre egyszerű válaszokat adni, főleg ilyen sok közrejátszó tényezők esetében.

torró 2014.03.08. 13:12:26

@torró: Szkeptikus! Basszus! ezért kell elolvasni mielőtt kirakom.

kézműves étcsokimikulás 2014.03.08. 13:28:06

@Mesterlövész: ennyire futja bertroll???
nem sok,viszont keves...
:)

Pipas 2014.03.08. 13:31:08

@torró: "De a magán véleményem kissé szeptikus az atom erőművekkel ,"

Nagyon helyes. Szkeptikusnak lenne mindig nagyon helyes.

"Mivel tudjuk, a technika nem tud elég biztonságos lenni"

Hát az nyilván attól függ, hogy hogyan definiáljuk az "elég biztonságos" kifejezést. Az biztos, hogy sokkal kevesebben haltak meg atomerőmű miatt, mint ahány embert hobbiból megöltek vagy ahányan meghaltak a szúnyogok miatt. Ha igazából az emberi szenvedés érdekel valakit, akkor egyértelmű, hogy a szúnyogokkal kellene foglalkoznia.

"hozzáadva még az emberi tévedést is."

Az emberi tévedés elég jól kiküszöbölhető az atomerőművek esetén. Csernobilban nem a tévedés volt a lényegi elem, hanem a szándékosság. Azzal már nehezebb a dolgunk.

"Azonkívül a hulladék tárolás gyakorlatilag ember öltőkön keresztül kell megoldani."

A zöldek szerint kinyír minket a co2, az atomhulladék meg vagy okoz gondot vagy nem. Szóval ebből a szempontból az atomerőmű tűnik jobbnak, persze ha hazudnak a co2-ről, akkor más lehet a helyzet.

"Azonkívül a bolygónk is produkálhat komoly problémákat, tehát a természet is kiszámíthatatlan."

A geológia elég jól kiszámítható, a többi meg nem igazán okoz gondot. Ha magyarország pl. elkezdene sűllyedni, akkor azért lenne elég időnk atomerőművet menteni. Japánban azért mások voltak a viszonyok, ott van tenger és a rendszeres földrengésekről is tudtunk. Ott nyilván más a helyzet.

Persze a kockázat nem 0, soha nem 0.

csak egy néző 2014.03.08. 13:35:23

@eßemfaßom meg áll:
"
egyébként a németeknél 80Ft fölött van egy kWh olcsó német áram, feltételezem nagy élvezettel fizetnél te is ennyit napelem meg szélerőműáramért."

Igen,nagy élvezettel fizetnék fidióta komám.

"Németországban, a szerdán megjelent adatok szerint a reálkereset 2 százalékkal nőtt az idei első negyedévben, a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó havi keresete pedig 3264 euró (874 ezer forint) volt".

csak egy néző 2014.03.08. 13:38:46

@eßemfaßom meg áll:
"sógor havi 2millás fizuért dolgozik másfél éve a németeknél "

"egyébként a németeknél 80Ft fölött van egy kWh olcsó német áram, feltételezem nagy élvezettel fizetnél te is ennyit napelem meg szélerőműáramért."

Mintha nem kicsit lőttél öngólt, kiskancsó.

Nagy Zsolt E. · http://osszefosas.tumblr.com/ 2014.03.08. 13:38:49

Majd jön Szarházy meg az 1%-os libás és megmenti az országot elvtársak

csak egy néző 2014.03.08. 13:41:01

@Nagy Zsolt E.:
Szeva Zsótika,gyere könnyíts magadon, hidd el jobban leszel ott a messzi Londonban a kis szobácskádban.

Obela 2014.03.08. 13:49:09

Azért nem ártana a lehetséges koalíciós tagok közé a Schiffer féle alakulatot is be-
sorolni. Hiszen ükapjához hasonlóan ő is a langymeleg kritizálás híve. Orbánnak
ilyen ellenzékiségre van szüksége. Elvégre: lehet ilyen is a más politika.

Szúnyog 2014.03.08. 14:18:39

@csak egy néző: hülye vagy. Semmilyen árral együtt nem jöttek be a nyugati bérek. Ez volt az egész EU bővítés lényege.

Törvény (törölt) 2014.03.08. 14:30:55

@Behajtó70:
Abban igazad volt, hogy 25 éve nem volt rendszerváltás. A jelenlegi pártok képviselői között rendgeteg a kommunista csökevény, maga Orbán is egy kommunista. Az egész családja párttag volt az MSZMP-ben, őmeg KISZ titkár volt, de nem is hazudtolja meg magát a mi kis köpönyegforgató törpediktátorunk.
Itt van az ukrajnai helyzet. A mi kis kreolbőrű Maracanaépítő szovjet-orosz barát zsebdiktátorunk nem áll ki a nyilvánosság elé és nem nyilatkozik egyértelműen az ukrajnai orosz megszállásról.
Kísértetiesen hasonlít 1956-ra, az ukrajnai helyzet, de mint az egykoron szovjetbarát partizán, később 1956-os forradalmár, most meg véresszájú komcsizó Mari nénye fogalmazott Paks ügyében, "ez már nem Szovjetunió, ez már Oroszország". Látjuk Mari nénye Ukrajnában, csak ezzel egy baj van a kommunizmus előtt is csak Oroszország volt.

kosztarovics bácsi 2014.03.08. 14:31:55

A büdös bolsi fajtádat már megutálta az ország. Négy év se kellett hozzá cikkíró...

Pipas 2014.03.08. 14:37:14

@Törvény: "Az egész családja párttag volt az MSZMP-ben, őmeg KISZ titkár volt, de nem is hazudtolja meg magát a mi kis köpönyegforgató törpediktátorunk."

Jah, KISZ titkár volt gimnáziumban. Én meg ez időben beléptem az ifjú gárdába, mert azt mondták, hogy ingyen koncertbelépőket kapunk, aztán amikor nem kaptunk, viszont meg akartak tanítani menetelni, akkor kiléptem. Sőt jógáztam is, azt hittem, hogy a meditáció hasznos dolog. Aztán felnőttem. Nagy ügy.

Persze azt kifejthetnéd, hogy hogyan lehet valaki "köpönyegforgató" úgy, hogy közben "nem hazudtolja meg önmagát"?

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.03.08. 14:38:47

ha orbán helyett csak ti vagytok, akkor 4000 év alatt se utáljuk meg viktort. ezt kéne fölfogni, elvtársak.
adva vagyon egy katasztrófálisan szar kormányzás, az ország többsége változást akar, ehhez képest marad meg a 2/3. nem gondolkoztatok el azon, miért? nincs mivel?

Gyurma73 · https://plus.google.com 2014.03.08. 14:40:44

Szerintem a Krim csak vissza megy oda ahova tartozott ezer évig 1958 ig.
Nem is értem mi ez az Ukrajna,ugyan az a nyelv szknte.

csak egy néző 2014.03.08. 14:53:43

@Szúnyog:
Gratulálok öcsém.
Látom sikerült megérteni, amit írtam.

Törvény (törölt) 2014.03.08. 14:57:07

@Pipas:

Kutyát macskát nem érdekel, hogy te mi voltál, hova léptél be és honnan léptél ki.
Orbán meg KISZ titkár volt, a gyengébbek kedvéért Kommunista Ifjúsági Szövetség.

Pipas 2014.03.08. 15:03:47

@Törvény: "Kutyát macskát nem érdekel, hogy te mi voltál, hova léptél be és honnan léptél ki."

Persze, nyilván nem az a lényeg, hogy én ki vagyok és ki voltam én csak egy példa vagyok itt. A lényeg az, hogy kialakult politikai nézeteket követelni egy gimnazistától meglepően botor dolog. Természetellenes lenne.

"Orbán meg KISZ titkár volt, a gyengébbek kedvéért Kommunista Ifjúsági Szövetség. "

Volt. Sőt ágyba is vizelt... vagy legalábbis pelenkázni kellett egy ideig. :) Szerencsére az országot nem gimnazisták vezetik, szerencsére az emberek felnőnek. A legtöbbjük legalábbis.

Törvény (törölt) 2014.03.08. 15:06:52

Egyébként Mari nényének igaza van, döntsék el szakemberek azt, hogy legyen Paks II vagy sem. Az más kérdés, hogy szakemberek a parlamentben nincsenek. Az országházban - amit tulajdonképpen át lehetne nevezni állatkertnek - csak felelőtlen, korrupt, hazug, jellemtelen egyének vannak.

Törvény (törölt) 2014.03.08. 15:13:42

@Pipas:

"...szerencsére az emberek felnőnek."

Nos ez szószerint nem igaz, mert a felcsúti igen mélynövésű. Átvitt értelemben sem igaz, mert az semmiképpen nem felnőtt ember, aki a saját hobbijára elkölt több ezer milliárd forintot az adófizetők pénzéből, hogy legyen az országban több nívós stadion, de amit benne kellene megnézni, azt tulajdonképpen a pusztán egy libalegeltető területen is meg lehetne rendezni.

Pipas 2014.03.08. 15:20:32

@Törvény: "Nos ez szószerint nem igaz, mert a felcsúti igen mélynövésű."

A "felnő" szó nem azt jelenti, hogy "magas lesz". Te is tudod, hogy hogyan értettem.

"mert az semmiképpen nem felnőtt ember, aki a saját hobbijára elkölt több ezer milliárd forintot"

Mennyit?! Ugye ez csak valami vicc volt?

"a saját hobbijára"

A foci tényleg hobbi, semmire sem tartom. Viszont nyilván egy halom ember hobbija, nyilván nem orbán viktor az egyetlen focirajongó az országban és nyilván attól, hogy mondjuk orbán viktornak fáj a foga nem kellene még megszüntetni a fogorvosi rendelőket, nem?

♔bаtyu♔ 2014.03.08. 15:21:17

@Pipas: Ez jellemző a komcsira. Lerántja a másikat is maga mellé a sárba.

Most minden komcsi úgy tesz, mintha nem tudná, Orbán nem sokáig volt KISZ titkár, ugyanis letartóztatták és a KISZ szervezetét feloszlatták.

Ugyanakkor pld. Lendvai 87-ben az MSZP-MSZMP váltáskor még csak a székét sem tette arrébb.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.03.08. 15:25:24

Csak a barom MSZP csicskák fogják húzni Paks 2 kapcsán a szájukat.

Ők is csak azért, mert nem az Elkúrók csinálják.

Az atomenergiára szükség van ezt 80 IQ felett mindenki tudja.

Pipas 2014.03.08. 15:26:46

@♔bаtyu♔: "Lerántja a másikat is maga mellé a sárba. "

Én tisztán emlékszem a Kádár időkre. Ha elmondtam volna, hogy pár évtizeddel később a párt tiltakozik a bankok megadóztatása ellen, aggódik, hogy a burzsoázia elmenekül az országból, büszke lessz arra, hogy milliárdosok a párt vezetői vagy "kommunistának" nevezi a jobboldali ellenzékét, akkor körberöhögtek volna.

És ezek után köpönyegforgatónak nevezik a politikai ellenfeleiket? Ne má'! :D

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.03.08. 15:28:57

@♔bаtyu♔:

A KISZ-t éppen Gyurcsány akarta újjáélszteni, hisz a megyei KISZ titkári pozíció (ezt hasonlítgatják egy gimis KISZ titkári pozícióval össze) hiányzott neki, mint egy falat kenyér.

És minő meglepő, ezen KISZ újjáélesztési tervében, Bajnai Gordon segédkezett neki.

Régi barátság az övék, és kezdetektől (privatizációs szabadrablás -> EU-s pénzek ellopása) közös az érdekszövetség.

Pipas 2014.03.08. 15:31:58

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Úgy van. És amikor miniszterelnökként megbukott, akkor annyira demokrata volt, hogy megtette a haverját miniszterelnöknek. Ismét egy MSzP miniszterelnök, akire nem szavaztunk... demokrata, mi?

Gera 2014.03.08. 15:32:02

"Kell-e nekünk még egy Bős-Nagymaros?"

Hát, ha nem kell, akkor ne csináljatok Paksból, ha egy mód van rá. Amúgy az analógia abszolút jó: Bős-Nagymarosnál is egy összességében aránylag értelmes, de azért néhány ponton valóban megkérdőjelezhető beruházásból sikerült totális csődtömeget varázsolni egy rakás inkompetens idiótának alapvetően politikai okokból. Szóval ha a baloldal úgy érzi, hogy ez következik, akkor kérem őket, hogy hagyják abba.

♔bаtyu♔ 2014.03.08. 15:32:04

@Pipas: Igen, van pár ember a ballibsiknél akiket ismertem régebben és még mindig nagyon furcsa, hogy kommunistázik. Főleg úgy, hogy még mindig használja az "elvtárs" szót, ha picit elbambul. Kemény és vastag kommunistákról van itt szó, olyanokról akik nagyon megsértődtek volna, ha ledemokratázod őket.

Az MSZP orosz ellenességére szerintem csikorognak rendesen a párttagok, a legtöbbje öreg már ehhez a váltáshoz:)))

a 17 éves Parker Schnabel 2014.03.08. 15:37:31

@Gera:

Az a rakás inkompetens idióta, aki a Bős-Nagymarost bedöntötte, pont Orbán Viktor , a fidesz, és a haveri Védegylet volt.

Ezek az inkompetens idióták mostmeg behívják az oroszokat és atommal játszanak.

a 17 éves Parker Schnabel 2014.03.08. 15:38:37

@♔bаtyu♔: Azért ismersz sok kommunistát, mert a fidesz azokból áll és te meg ott ülsz köztük.

Gera 2014.03.08. 15:40:03

@a 17 éves Parker Schnabel: Ez engem abszolúte nem érdekel. Most éppen a baloldal akar Bős-Nagymarost csinálni tisztán politikai okokból, akkor az rendben van, vagy mi? Kár, hogy a végén meg mindig mi szívjuk meg ezeket az ostoba politikai csatározásokat.

Pipas 2014.03.08. 15:41:06

@♔bаtyu♔: "Az MSZP orosz ellenességére szerintem csikorognak rendesen a párttagok, a legtöbbje öreg már ehhez a váltáshoz:))) "

Jah, ezt én is észrevettem. Már csak a piros szín maradt és ez sokakat kiakaszt. :D

7tom 2014.03.08. 15:44:56

Az ellenzék felelőssége, hogy ne legyen még egy Bős-Nagymaros, nem az atomerőmű bővítést kell támadni, hanem a módját, vagy még azt sem, csinál rengeteg hülyeséget a kormány, úgyhogy van bőven választék.

a 17 éves Parker Schnabel 2014.03.08. 15:46:03

@Gera:

Az meg engem nem érdekel, hogy mit akar csinálni szerinted a baloldal.

Már 25 éve is Orbán volt itt a bajkeverő,

mint ahogy azóta is mindig.

Ha ebben az országban totális hatalmat adnak egy ilyen senkiházi szédelgő felcsúti agyalágyultnak,

akkor ő a probléma,
meg az a sok magadfajta, akit ez nem érdekel.

Törvény (törölt) 2014.03.08. 15:46:14

@Pipas:
Nem volt vicc.
Szerinted három stadion mennyiből jön ki + ami elfolyik a zsebekbe???
Ne légy naív!

Törvény (törölt) 2014.03.08. 15:48:10

@♔bаtyu♔:

Tudod mi a jellemző a komcsikra?

Akik pártfogásba veszik a régi nagyobb komcsikat, lásd Szűrös, Pozsgay.

a 17 éves Parker Schnabel 2014.03.08. 15:49:44

@7tom: Az ellenzéknek kétharmados hatalommal szemben nincs semmi felelőssége.

Nem tud semmit se megvitatni, se támadni,

Orbán már anélkül aláír az ország nevében 30 évre előre, hogy akár a saját kormánya tudna róla.

Azt csinál, amit csak akar.

Törvény (törölt) 2014.03.08. 15:51:19

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:

A németek meg leépítik az összes atomerőművüket.
Lehet, hogy a németek IQ-ja nem éri el a 80-at, de ennek egyenes következménye a gazdaságuk erőssége?

MACISAJT 2014.03.08. 15:51:21

Fpgjuk rövidre.

1/ Emlékműnem kell, megleszünk nélküle, főleg ha a szovjetet is áthelyezik egy szoborparkba.
Sőt, un. holokauszt -emlékév sem kell, a zsidók emlékezzenek ott ahol akarnak és főleg a saját pénzükből.

2/Paks kell, mert a/ Paks 1 kidől és 40% azonnal ugrik b/ és mert Magyarország esetében ekkora kisesére nincs semmilyen életképes alternatíva.
Mint ahogy az oroszokra sincs, mert egyetlen más konkurens sem építené azt meg a saját hiteléből...

Végezetül.
Orbán nem további négy évig marad, az agyonvert ballibák pedig ahelyett hogy azon fantáziálnának hogy majd körmükkel bontják le Paksot, inkább a varsói gyorsot lessék.
Mert az menetrendszerint megérkezik Pestre, márpedig Varsóban 2005 óta a hatalom közelébe sem szagolnak a ballibák, a korrupciós ügyeik azóta húzzák őket a mélybe...Nem véletlen hogy a radikális jobboldal és a liberális jobboldal küzd azóta a hatalomért.

Pipas 2014.03.08. 15:52:16

@Törvény: "Szerinted három stadion mennyiből jön ki + ami elfolyik a zsebekbe??? Ne légy naív! "

Több ezer milliárd? Komolytalan.

Ha utánanézel a neten, akkor látod, hogy mindenféle összegeket írnak mindenféle politikai oldalak, a felcsúti stadionra írnak 3.8 milliárdot, 12.5 milliárdot, az egész országra írnak 21 milliárdot, 57 milliárdot, sőt olyan is van, aki 110-130 milliárdot mond. Senki sem borult el annyira, hogy "több ezer milliárdot" emlegetne.

7tom 2014.03.08. 15:52:23

@a 17 éves Parker Schnabel: Nem érted, a közvéleményt hangolhatja az ellenzék az atomerőmű ellen ,amire semmi szükség nincs, mert ez az útja egy újabb Bős-Nagymaros kialakulásának, annyi dolog miatt lehet támadni a kormányt, nem ezért kellene, mert nemzeti érdekünk a saját energiatermelés.

a 17 éves Parker Schnabel 2014.03.08. 15:53:11

@MACISAJT:

Ezért előtte a branccsal lezuhant a repülő.

azt a részt kár lenne kihagyni.

a 17 éves Parker Schnabel 2014.03.08. 15:58:22

@7tom:

A nemzetből a kormány már rég kizárta azt, aki nem fideszes.

A nemzeti oldal van hatalmon.

A nemzeti érdekük, hogy minden pénzt felcsúton halmozzanak gúlába.

A többi embernek az az érdeke, hogy valahogy ezt túlélje.

Ehhez viszont nem Putyin és az atommáglya a legjobb út.

Törvény (törölt) 2014.03.08. 16:00:02

@Pipas:

A több ezer milliárdban legyen akkor benne a klubboknak adott támogatás is.
Engem mikor fog támogatni ez a jóságos kormány 50 millióval?

7tom 2014.03.08. 16:04:06

@a 17 éves Parker Schnabel: Nem erről beszélek, a közgép akkor is kap munkát, ha nem épül atomerőmű, így legalább valami hasznosat csinálnak, nem mondjuk egy méter magas kilátót az Alföldre.

Gera 2014.03.08. 16:04:15

@a 17 éves Parker Schnabel: Először is magadfajtázzad a ..., engem hagyjál ki ezekből a hülyeségekből. A baloldal pedig nem _szerintem_ szórakozik most éppen ezzel, hanem tényszerűen ezt csinálja: annak ellenére, hogy korábban se az oroszokkal, se az atomerőmű bővítésével nem volt bajuk, most habzó szájjal oroszoznak meg nyomják orrba-szájba az atomellenes baromságokat teljesen felelőtlenül, kizárólag a napi politikai ostobaságok jegyében. Az ő indokaikat még megértem: féreg politikusok, akiknek semmi nem számít, de a szavazóik hogyan képesek követni ezeket a kacskaringókat, az baromira érdekelne. Én Gyurcsány alatt is támogattam a bővítés előkészítését és a Déli áramlattal se volt bajom és most is ugyanazt mondom, nálam ez nem attól függ, ki a miniszterelnök.

Pipas 2014.03.08. 16:06:45

@Törvény: "A több ezer milliárdban legyen akkor benne a klubboknak adott támogatás is."

A fociakadémia százmilliós nagyságrendet kapott. Te ennek az több tízezerszereséről beszélsz. Aránytévesztésben vagy.

Igen, sokat költöttek focira, igen, sokak szerint nem kellett volna és nincs kizárva, hogy igazuk van. Én biztos, hogy nem költöttem volna focira, ennyit biztos nem. De a több ezer milliárd az brutális tévedés, szó sincs ennyi pénzről.

Törvény (törölt) 2014.03.08. 16:11:17

@Gera:

Figyelj!

Te nem veszed észre azt, hogy bármelyik van hatalmon akkor az a jó amit akkor mondanak, ha meg ellenzékben van bármelyik akkor pont az ellenkezőjét harsogják.
Így volt ez akkor is amikor a Fidesz ellenzékben volt. A Fidesz is támadta az atomot, oroszokat, nem kell 4-es metró.
Sőt Sz@rgyártó hetente kétszer mondta azt ellenzékben, hogy a kormánynak lehetősége van az üzemanyag jövedéki adóját csökkenteni.
Ja, hogy kormányra kerültek és nemhogy nem csökkent, hanem emelkedett!

Gera 2014.03.08. 16:12:50

@Törvény: Már hogyne venném észre? Erről beszélek, ember. Csakhogy van, amikor ez nem oszt-nem szoroz, belefér a napi hülyeségbe, meg van, amikor nem kéne. Például atomellenes propagandát politikai okokból nyomatni, azt nem kéne.

a 17 éves Parker Schnabel 2014.03.08. 16:15:15

@7tom: Kilátót ? Annak még lenne értelme. Ráülhetnél uzsonnázni.

Ezek faturult csinálnak.

Fideszék még életükben semmi értelmest nem csináltak, mert nem olyan a neveltetésük.

Ha Putyinnal lepaktáltak, az is tuti, hogy nem azért, hogy valami hasznos legyen belőle.
A tárgyalásaikat titkosították.

7tom 2014.03.08. 16:17:03

@a 17 éves Parker Schnabel: Te nem bírsz elvonatkoztatni attól ,hogy ki csinálja a dolgot, pedig a lényeg az ,hogy mit csinál, nem az, hogy ki.

a 17 éves Parker Schnabel 2014.03.08. 16:19:10

@Gera: Melyik féreg politikus baloldali és ellenzi az atomerőművet ?

Mond, hogy hol lehet látni azt az orrba-szájba nyomatott ellenzéket, mert én még egyet se láttam...

Az Indexen talán láttál baloldali politikust ?

Vagy hol a fészkesben ?

Minden csapból a cigány folyik.

a 17 éves Parker Schnabel 2014.03.08. 16:24:36

@7tom: Az a lényeg, hogy ki csinálja, mert a baloldal épített autópályákat, M0-ást, hidakat és metrót,

az Orbán meg hiába kormányzott 8 évet, nem épült azalatt semmi.

Orbán mindig csak - mer nagyokat álmodni -.

Olimpiára is eltapsolt jónéhány milliárdot, meg focivilágbajnokságra, meg Gripenekre, meg stadionokra, meg Horthy emléktérre a Kossuth téren,

de értelmes dolog semmi nem lesz abból, amit ez a felcsúti kolbászpusztító csinál.

Ebben biztos is lehetsz.

Csak a Putyinnal paktálás, az megy neki tutira.

Törvény (törölt) 2014.03.08. 16:26:55

@Pipas:

Rohadtul nem érdekel mennyi. A hatalmi gőgtől azt se tudják kinek a kijének adjanak pénzt felesleges dolgok megvalósítására.
Régen focibarát voltam, de kb 5 éve nem nézek se stadionba se tv-n semmilyen magyar meccset. Időpocsékolás!
Mai napig megy a hitegetés, a fogadkozás a mismásolás. Aztán sorban jönnek a pofonok. Miért kell erre ennyi pénzt elkölteni?
Hét elején szavaztam az NSO-n hogy mi lesz a magyar-finn végeredménye.
Vendég győzelemre szavaztam és nem azért, mert utálom orbánt meg az ellenzéket meg mindent, hanem pusztán realitásból. Mert, ha száz stadiont húzunk fel, kitömjük a klubbokat, akadémiákat pénzzel, attól itt nem lesz jobb foci. Le kellett volna vinni amatőrligába az egészet.

Ha a mindenkori kormányok és ellenzékek pusztán realitásból döntenének és hoznának törvényeket, akkor ez egy élhető ország lehetne, de sajnos az a generáció még nem született meg vagy ha igen, akkor még nem nőtt fel.

Gera 2014.03.08. 16:33:41

@a 17 éves Parker Schnabel: Ember, az index egy merő balos atomellenes propaganda volt hetekig, minden napra jutott valami marhaság. Ezt nagyjából kimaxolták, úgyhogy mára leginkább az oroszellenesség maradt, kapóra jött ez az ukrán dolog. Politikust természetesen nemigen tudok mondani, ők kerülik az ilyen nyílt megnyilatkozásokat, mert azt nehéz utána kimagyarázni, amikor az ellenkezőjét csinálja az ember (Orbán orrát is milyen szépen sikerült belenyomni a saját szarába, ugye), bár főleg a PM-esek eléggé nyomatták ezt és hát ők is az Összeomlás részei, nem? De alapvetően inkább a háttérből véleményformálás megy, az összes idióta balos blog tele volt ezekkel a hülyeségekkel.

a 17 éves Parker Schnabel 2014.03.08. 16:37:32

@Gera: Te mondtad, hogy a baloldal tényszerűen csinálja, mert féreg politikusok.

Most meg egyetlen baloldali féreg politikust se tudsz említeni, akit láttál volna atomot ellenezni ?

Az Index a fidesz lapja, a bloggerek meg nem politikusok.

Úgyhogy te vagy a féreg, ezek szerint.

zobod 2014.03.08. 16:42:56

Németország ipari kapacitásai nem kis részét kitelepíti külföldre, így nyilván csökken energiaigénye. Viszont mi, itt Magyarországon pont ezeknek a kapacitásoknak szeretnénk célországa lenni, akár bújtatott dotációkkal (pl. mesterségesen alacsonyan tartott villamosenergia árak).

Nem hihető, hogy a baloldal elvi vagy épp objektív okból tiltakozik Paks ellen. Azért tiltakozik, mért az évszázad egyik legfontosabb beruházásából egyszerűen kihagyták őket. Ha már így alakult, akkor próbálják megakadályozni hogy megvalósuljon.

Pipas 2014.03.08. 16:45:07

@Törvény: "Rohadtul nem érdekel mennyi. A hatalmi gőgtől azt se tudják kinek a kijének adjanak pénzt felesleges dolgok megvalósítására."

Okés, próbáljunk meg konstruktívak lenni. Próbáld meg a helyembe képzelni magad.

Tévedtél három-négy nagyságrendet, most kijelented, hogy tulajdonképpen nem is érdekel, hogy a kormány mennyit költ erre-vagy arra, de el kell higgyem neked, hogy szórják a pénzt feleslegesen, indokolatlanul, hanyagul sőt bűnös módon, mert túlságosan sokat költenek focira. Akkor most ez a hited mire is alapul? Merthogy a piltikai preferenciádat, meggyőződésédet, preferenciáidat nem igazán szívesen venném át, de ha vannak racionális érveid, akkor azokat szívesen megfontolnám, akár meg is változtatnám a véleményemet.

"Régen focibarát voltam, de kb 5 éve nem nézek se stadionba se tv-n semmilyen magyar meccset. Időpocsékolás!"

Engem soha nem érdekelt.

"Ha a mindenkori kormányok és ellenzékek pusztán realitásból döntenének és hoznának törvényeket, akkor ez egy élhető ország lehetne"

Hát ezt megint csak igen nehéz lenne bebizonyítani.

7tom 2014.03.08. 16:47:00

@a 17 éves Parker Schnabel: Maximum neked az a lényeg, hogy ki csinálja, értelmes embert nem az érdekli, hanem az, hogy mit csinál, a te gondolkodásmódod miatt nincs ma egy vízlécsónk, Nagymarosnál, de a pénzt elköltöttük rá, eredménytelenül.

a 17 éves Parker Schnabel 2014.03.08. 16:49:00

@7tom: Én vízlépcsőpárti voltam. Kábé ezért utáltam meg az Orbán bandáját Védegyletestül rögtön, ahogy kibújtak a tojásból.

Hogy ezek a felelőtlen szédelgők itt atomozzanak, az a Kárpát-medencére életveszélyes.

Gera 2014.03.08. 16:55:06

@a 17 éves Parker Schnabel: Unalmasak a hülyeségeid. Nehogymár eltagadd a folyamatos Paks ellenes balos propagandát, a csapból is ez folyt pár hete.

a 17 éves Parker Schnabel 2014.03.08. 16:55:08

@zobod:

Hogy mi volt az évszázad legfontosabb beruházása, azt majdmég meglátjuk.

Orbán már álmodott ide Olimpiát is, meg focivilágbajnokságot, meg a jobboldal Világkiállítást,

de ezekből sose lett semmi.

A legfontosabb beruházásunk eddig mind a 6 baloldali kormány műve volt,

és azok működnek is.

Ha a baloldalt kihagyják, ezek a félkegyelmű pöttyösseggű barmok, még az ágytálig se találnak el.

Ez a Putyin-Orbán paktum csak valami nagy disznóság lehet,

mert Orbán még esemest se tud írni, nemhogy beruházást tervezni.

Lopni.

Kim lr Szen 2014.03.08. 16:55:36

Leestek az áram árak, mert támogatott a német zöld cucc és áll a gazdaság.
Ja és spórol a lakosság, mit az állat.
És mi lesz ha mexüntetik a zöld támogatást, megindul a gazdaság és esetleg az emberek több áramot fogyasztanak? Ja hogy akkor az új Paks nélkül szívunk?

a 17 éves Parker Schnabel 2014.03.08. 16:56:40

@Gera: Hol van balos propaganda ?

Én már balos propagandát se látok sehol. Minden csak fideszplakátokkal van kitapétázva.

Kim lr Szen 2014.03.08. 16:57:07

@a 17 éves Parker Schnabel: "Ha Putyinnal lepaktáltak, az is tuti, hogy nem azért, hogy valami hasznos legyen belőle."
- Azért mert pénz kell nekik, de ennek Paks volt a feltétele.

Hajdú Peter 2014.03.08. 16:58:30

"Akarsz-e olyan német megszállási emlékművet, mint amilyet ez a kormány tervez?!"

Annal meg jobbat is.
Jo lenne egy 50 meteres Hitler szobor a parlament ele. Nerm azert mintha olyan sokat koszonhetnenk neki, hanem hogy kibaszunk a zsidokkal.
Megneznem a mazsihiszesek pofajat, amikor bejelentenek, hogy 10 milliardert Hitler szobrot epitunk. Talan meg tobbet is megerne.

a 17 éves Parker Schnabel 2014.03.08. 16:59:11

@Kim lr Szen:

Orbán megépíti a felcsúti mauzóleumát arany köpőcsészével, cserébe Putyinnak adja Paksot , hogy csináljon, amit csak akar ?

Gera 2014.03.08. 17:03:04

@a 17 éves Parker Schnabel: Például itt :) De hagyjuk, unom.

Törvény (törölt) 2014.03.08. 17:09:53

@Pipas:

Te most tényleg fényesre akarod nyalni az orbán rezsim valagát?

Hol élsz te?

A mondvacsinált statisztikátok a foglalkoztatásról, meg a munkanélkülsiég %-ról.
Amikor majd ebben a statisztikában 60 % lesz a közfoglalkoztatott akkor jó lesz szerinted?
Te teljesen beteg vagy, hogy nem akarod megérteni azt, hogy herdálják a pénzt mindenre stadionra, felesleges emlékműre, Nemzeti Trehányboltra (mit folyton kirabolnak, sok ész lehet az ötletadónak), közgép. Csak úgy folynak el a milliárdok és te csak észre sem veszed!
Paks kell vagy nem, nem csak ez a kérdés!
Hanem, hogy miért titkos???
Kinek mennyi jut az állami forrásból, hova kerül? Esetleg egy része valakiknek a zsebébe kerül??
Földmutyi, na ezért vonulhattak traktorral a maszop idején Budapesten a gazdák, most meg a felcsúti paraszt semmizi ki őket!

a 17 éves Parker Schnabel 2014.03.08. 17:11:51

@Gera: Hát ja. Úgyse mi döntjük el, hanem Felcsút.

zobod 2014.03.08. 17:12:35

@a 17 éves Parker Schnabel: nincsen kétségem, hogy a következő 10-20 éven belül új atomerőműl fog épülni, a fidesszel vagy nélküle. Hogy a roszatom épít nálunk erőművet, az areva vagy más, az részletkérdés. Ha nem épül fel, az nem rajtunk, nem a magyar szándékon fog múlni, hanem a finanszírozás meghiúsulása miatt.

Törvény (törölt) 2014.03.08. 17:19:01

@Pipas: Mennyi pénz ment el a nevetséges közfoglalkoztatási tesztre?
Rajzolj napocskát vazeg!!!

a 17 éves Parker Schnabel 2014.03.08. 17:23:28

@zobod: Nemrég írta valaki, hogy a törököknél az oroszok olyan atomerőműveket építettek, hogy az erőmű orosz tulajdonban maradt, csak az áramot adják át.

Pipas 2014.03.08. 17:33:07

@Törvény: "Te most tényleg fényesre akarod nyalni az orbán rezsim valagát?"

Nem, igazából én csak tisztán szeretnék látni. megismerni a valóságot amennyire csak lehet. De mindegy, úgysem hiszed el.

"Hol élsz te?"

Egy házban.

"A mondvacsinált statisztikátok"

Én nem csináltam semmiféle statisztikát. A legtöbbjét nem is nagyon hiszem el.

"Amikor majd ebben a statisztikában 60 % lesz a közfoglalkoztatott akkor jó lesz szerinted?"

Miért lenne jó?

"Te teljesen beteg vagy, hogy nem akarod megérteni azt, hogy herdálják a pénzt mindenre stadionra"

Okés, megpróbáltam kideríteni, hogy tulajdonképpen mennyit is költöttek el stadionokra, merthogy bemondás alapján nem hiszem el, hogy sok ezer milliárdot költöttek volna el stadionra az nyilvánvaló. Az is nyilvánvaló, hogy nem fogok felháborodni és fröcsögni az "elherdált" pénzekről ha még azt sem tudom, hogy mennyi pénzről van szó.

Közted és köztem valószínűleg csak annyi a különbség, hogy amikor valaki azt mondja, hogy ezer milliárdokat költenek stadionokra akkor te simán elhiszed én pedig azt mondom, hogy "oké, ez felháborítónak *tűnik*, nézzünk utána mi igaz ebből".

"felesleges emlékműre"

Minden emlékmű felesleges. Néha mégis csinálnak ilyeneket mert vannak akik szerint nem feleslegesek. Ennyi toleranciát össze bírok magamba szedni, hogy ne bukjak ki azon, hogy néha csinálnak pár emlékművet az emberek.

"Hanem, hogy miért titkos???"

Ugyan már, ne mond, hogy nem érted. Egy atomerőmű építése nagy pénz, stratégiai kérdés, biztonságpolitikai kérdés. Jó, hogy nem teljesen nyilvános, hogy a fenébe lehetne az?

"Földmutyi"

Az egyik politikai társaság azt mondja, hogy mutyi, a másik azt mondja, hogy nem az. Ne haragudj, de mielőtt elkezdenék hinni, elkezdeném mindenkinek kifejteni a véleményemet és embereket vádolnék meg hazugsággal vagy mutyizással (vagy az egyik oldal hazudik vagy a másik mutyizik), szeretnék tisztán látni, szeretnék bizonyítékokat. Amíg elegendő bizonyítékot nem látok, addig fenntartom magamnak a jogot, hogy azt mondjam "nem tudom". Nem tudom, hogy történtek -e visszaélések, mennyi visszaélés történt.

És ne haragudj, de azt kell mondjam, hogy az nem bizonyíték, hogy Gyurcsány, Bajnai vagy Mesterházy veri a tamtamot, hogy így-meg-úgy. Hazudtak már...

Az a Bogár vagy ki az elég hitelesnek tűnik, de bizonyítéknak azért még kevés. Tehát azt kell mondanom, hogy "nem tudom".

Kim lr Szen 2014.03.08. 17:33:09

@a 17 éves Parker Schnabel: vagyis az üzleti kockázat az oroszoké, de ha felmegy az áram ára, akkor a haszon is.
A környezeti kockázat viszont a törököké.

Törvény (törölt) 2014.03.08. 17:33:34

@a 17 éves Parker Schnabel:

Óvatosan ezekkel a dolgokkal, mert fidesz oldalon a héten vagy a múlt héten valamelyik elmeháborodott vadbarom már megint olimpia rendezésről beszélt a 2020-as években.
Láthattuk, hogy mit vergődik Görögosrzág amiatt ismegmás miatt is.
Ráadásul eg olimpia egy hónapig tart, aztán azt a sok sportlétesítményt utána nem tudják megfelelően sehol sem hasznosítani, a fenntartásuk meg horribilis összegeket emészt fel.
Miért is tiltakoztak Brazíliában a VB ellen??? Miért is volt nem olyan régen rendbontás emiatt???
Pont Brazíliában.
De tudjuk azt is, hogy Montreal, Barcelona, Sydney is évtizedekig nyögte és nyögi egy ilyen rendezvény költségeit.

Törvény (törölt) 2014.03.08. 17:36:56

@Pipas:

Pökkhendi stílus, beskatulyázlak fidesz bérencnek, onnan már nem szabadulsz.

Pipas 2014.03.08. 17:40:27

@Törvény: "Mennyi pénz ment el a nevetséges közfoglalkoztatási tesztre?
Rajzolj napocskát vazeg!!! "

Láttad azt a teszted vagy csak a napocskát hallottad valami politikai agitátortól? Az a teszt tökéletesen elfogadható szerintem. Ne magadból indulj, ki, tényleg nagyon buta emberek vannak.

Ráadásul tudnod kell, hogy az ilyen tesztekbe általában szoktak olyan kérdéseket tenni az elejére, aminek a kizárólagos célja, hogy megnyugtassa a vizsgázót. Nézd meg a lapot, láthatod, hogy a következő kérdés már olyan, amibe ezek az emberek simán beleizzadnak. A cél az volt, hogy általános iskola alsó négy osztályának szintjén lévő emberek tudását felmérjék. Hiába felnőttek, ezen a szinten van köztük nagyon sok. Ez a teszt erre kitűnően alkalmas.

Pipas 2014.03.08. 17:43:35

@Törvény: "Pökkhendi stílus"

Jah, az iskolázott embereket a pórnép sokszor pökhendinek, nagyképűnek gondolja, elkezdi sértegetni annak ellenére, hogy semmivel nem szolgáltak rá. :D

"beskatulyázlak fidesz bérencnek"

Soha nem szavaztam a fideszre.

"onnan már nem szabadulsz. "

Szabad vagyok, a szabadságomnál nagyonn értéket el sem tudok képzelni.

Törvény (törölt) 2014.03.08. 17:49:42

@Pipas:

Te azt komolyan gondolod, hogy 10-12 év alatt végzett 6-8 általánossal rendelkező embereken ez segít???
Vajon, ahhoz hogy a kapát, lapátot egyebet a jó végénél fogja meg, ahhoz ezt a tesztet kell kitölteni?
Továbbá számtalan olyan ember is bekerült a programba, akinek szakmája van, vagy közép és felsőfokú végzettsége.
Nekik vajon minek kell ez a teszt?

Törvény (törölt) 2014.03.08. 17:55:26

@Pipas:

Soha nem szavaztam a fideszre.

Ezt most higyjem el?

Pipas 2014.03.08. 18:02:52

@Törvény: "Te azt komolyan gondolod, hogy 10-12 év alatt végzett 6-8 általánossal rendelkező embereken ez segít???"

A felmérés volt a célja, nem a segítés.

"Vajon, ahhoz hogy a kapát, lapátot egyebet a jó végénél fogja meg, ahhoz ezt a tesztet kell kitölteni?"

A kérdés, hogy megérti -e amit mondanak neki, képes -e felfogni, amikor elmondják neki, hogy hova álljon és milyen alakú gödröt ásson. Képes -e egyszerű magyar mondatokat megérteni.

"Továbbá számtalan olyan ember is bekerült a programba, akinek szakmája van, vagy közép és felsőfokú végzettsége."

Jah, nyilván. A teszten aztán ki is derült, hogy kik ezek, elitták -e az eszüket már vagy még értik mit mondanak nekik. Katonaságon voltam ilyen intelligenciateszten.

"Ezt most higyjem el?"

És én vajon mi a fenét csináljak? Esküdözzek vagy kérjek igazolást a választási irodától? :D Mi a fenéért hazudnék? Pláne egy tök ismeretlen embernek, aki azt sem tudja ki a fene vagyok.

zobod 2014.03.08. 18:22:39

@a 17 éves Parker Schnabel: egy közel hetvenmilliós, 700 milliárd $ körüli GDP-vel bíró, feltörekvő ország energiaigénye ezt a kockázatot elviseli. Nekem a török konstrukció inkább FDI, a roszatom úgy árul áramot Törökországban hogy épített oda egy atomerőművet. Nálunk más a helyzet, ha az orosz fél meggondolja magát a finanszírozással kapcsolatban, akkor nem lesz új atomerőmű. Pont ezért tartom sanszosnak, hogy a szocik is a roszatommal építtetnék, mert az egész projekt a finanszírozáson múlik, és a roszatom által ajánlottnál jobb kondíciókkal aligha lehet finanszírozni.Tudja ezt mindenki, a szocik is, őket csak az zavarja hogy nincsenek a buliban benne (egyelőre). Meglátod, ha belevágunk a projektbe, és kapnak belőle egy koncot, el fognak hallgatni.

ephart 2014.03.08. 18:28:53

" A Fidesznek nyilván kellene valamit adnia a Jobbiknak, ami számunkra szinte csak rossz lehet."

számotokra?ne rettegjél már folyamatosan judeobolsevik

a 17 éves Parker Schnabel 2014.03.08. 18:34:18

@zobod: Látom, te tudod, hogy kik vannak benne a buliban.

Orbán egymaga.

És ?.................................

Ez már megint egy olyan buli, mint a Gripenes, aminek csak kára van, de Orbán legalább egymaga jól megtollasodik.

Az se lett okosabb, se olcsóbb attól, hogy a szocik nem csukták le miatta, hanem tovább mentegették.

Törvény (törölt) 2014.03.08. 18:36:23

@Pipas:

Egy felmérésssel nehezen lehet segíteni azokon az embereken, akik nem rendelkeznek elvárható tudással.
Viszont ha az ötletgazda megmutatná neki, hogyan kell 3m széles 10 méter hosszú 4m mély gödröt ásni, akkor még tanulhatna is valamit, persze csak akkor, ha előtte nem ezzel foglalkozott a nebuló.
Ez csak egy feltevés volt, mert mihaszna, ha ezt a gödröt munkagéppel 20 perc alatt kiássák.

A felmérés ötletgazdája a valaki valakije, amire nyilvánvalóan támogatást zsebelt be.

Én továbbra sem hiszem el. Látod ilyen egyszerű az amikor én nem hiszek el valamit.

zobod 2014.03.08. 18:52:56

@a 17 éves Parker Schnabel: Nem kell mindent Orbánra kihegyezni. A brit korrupcióellenes hivatal pár éve vizsgálta a Gripen ügyben érintett BAE/Saab ügyeit Csehországban, Magyarországon, Dél-Afrikában. Szerintük mszp is kapott pénzt, euroban számolva 7 vagy 8 milliót.Ha jól emlékszem, bár ez nem biztos, a szocik eleve a gripen mellett voltak, a fidesz nyomta kezdetben az f16-ot.

Nem lesz ez másképp az atomerőművel sem. Ilyen finanszírozást más aligha fog ajánlani, ha az oroszok fenntartják a szándékuk, és tényleg csak az mszp kekeckedésén fog múlni a beruházás, akkor majd meg lesznek győzve.

a 17 éves Parker Schnabel 2014.03.08. 19:04:45

@zobod: Szerintem, ha kapott volna egyetlen szoci is a Gripen ügyben, az akkor lehetett, amikor már Orbán elvesztette a választásokat, és a szocik döntési pozícióba kerültek.

Mivel a Gripen ügyet Orbán egymaga döntötte el, és te csak a szocikra mondtál egy összeget, ezért látom, hogy csak mosdatod a gazdádat.

Ha pedig az atomerőmű kérdést Orbán egymaga dönti el megint, akkor te megint valami szocit emlegetsz,

Pedighát az a nagy helyzet, hogy Orbán dönt, Orbán a hibás, és Orbán a korrupt is.

Szerinted akkor mennyit kapott zsebbe Orbán az egyik meg a másik ügyért ?

eßemfaßom meg áll 2014.03.08. 19:18:15

@csak egy néző: mert te azt hiszed hülyegyerek, hogyha német árqamdijat fizetnél magyarországon, akkor autómaikusan német fizetést is kapnál?

baromi szép gyerek lehettél, mert hogy nem az eszed miatt szeretett az anyád az biztos.

Szúnyog 2014.03.08. 19:29:06

@eßemfaßom meg áll: igen, "csak egy néző" azt hiszi, s még lehülyéz másokat. De hát mindig ilyen.

Pipas 2014.03.08. 19:45:06

@Törvény: "Én továbbra sem hiszem el. Látod ilyen egyszerű az amikor én nem hiszek el valamit. "

Nem állítom, hogy a felmérés szükséges vagy különösen hasznos lett volna. Lehet, hogy szükség volt rá, lehet, hogy nem, lehet, hogy tudni lehetett előre, ha haszontalan volt és lehet, hogy nem. Hatástanulmány, mindig ilyeneket követelnek mostanában az ellenzék felől, hatástanulmányhoz meg adatgyűjtés kell. Vagy kellett, vagy nem kellett, a fene tudja.

Én csak annyit állítok, hogy a "rajzolj napocskát" nem nyilvánvaló baromság, mint ahogyan azt sokan állítják. Ha felmérés kell, akkor valami ilyen kérdéssor ésszerűnek tűnik, benne ilyen napocska rajzolás, hogy megnyugodjon a delikvens és felidézze milyen tollat vagy ceruzát fogni a kezébe.

csak egy néző 2014.03.08. 21:38:56

@Hajdú Peter:
Nem sikerült megcáfolni a neved, baromarcú. Gratula.

csak egy néző 2014.03.08. 21:41:20

@eßemfaßom meg áll:
Te is igazoltad a neved fidióta csicska. Neked is szövegértési gondjaid vannak, nem is kicsi, próbálj meg visszaolvasni, kiskancsó, hogy miröl is volt szó.
Azt hiszem anyád téged is csak lustáságból tartott meg, mert .....

csak egy néző 2014.03.08. 21:53:49

@eßemfaßom meg áll:
Segítek egy kicsit. Te azt kérdezted, hogy szivesen fizetnék e német áramdíjat, erre én azt válaszoltam, hogy szivesen fizetnék, HA itt is olyan bérek LENNÉNEK? Sehol nem írtam azt, hogy autómatikusan német bérek lennének itt. A szúnyog komádnak sem sikerült értelmezni, és még ő mondja, hogy lehülyézem, pedig, mintha ő nyitott volna lehülyézéssel.

csak egy néző 2014.03.08. 21:55:42

@Szúnyog:
Figyelj csak öcsém, ki is hülyézett?
"Szúnyog 2014.03.08 14:18:39
@csak egy néző: hülye vagy. Semmilyen árral együtt nem jöttek be a nyugati bérek. Ez volt az egész EU bővítés lényege."

eßemfaßom meg áll 2014.03.08. 23:08:18

@csak egy néző: Komoly versenyben vagy magaddal a "Ki tud még mélyebbre kerülni" versenyszámban, és nyerésre állsz :)

csak egy néző 2014.03.09. 00:05:40

@eßemfaßom meg áll:
Gratulálok, látom nem sikerült megértened.
Nem baj. Az a lényeg, hogy jó neked.
Ennyi volt.

7tom 2014.03.09. 01:17:04

@zobod: A pénzt össze is lehetne spórolni az erőműre, még nagy áremelés sem kellene hozzá, csak a rezsicsökkentést kellene elfelejteni.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.03.09. 20:19:02

@♔bаtyu♔:

"Az ember nem feltétlenül azért szavaz Orbánékra, mert Paks-al egyetért, ennél azért több kell."

Azt írtam, ellene szavazhat azért, mert nem ért egyet. olvasni tudsz?! És mivel kurva sokba kerül, ennél jobb indok nem kell.

"Mellesleg Paksot nyilván bővíteni kell, a német erőmű leépítések ára is az, hogy valahol pedig épülnek, pld. csehek, franciák, mert a németek áramfelhasználásá nem lesz kevesebb."

A német áramimport valójában csökkent:

s73.photobucket.com/user/knauzaa/media/Infografiken/import_export.jpg.html

"Nyilván én nem ezért nem szavazok az MSZP-re, de azért elgondolkodtató, hogy pld. ebben a témában is milyen hülye indokkal operálnak. "

te bemutattad, hogy milyen tudatlan, hülye és diszlexiás vagy, ne nagyon hülyézz másokat!
süti beállítások módosítása