Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Gyurcsány igazi, szekuláris beszéde

2013.10.14. 07:30 | Brendel Mátyás | 2 komment

Címkék: gyurcsány szekularizmus dk

gyurcsanypapa.jpg

Lehet Gyurcsányról és a Demokratikus Koalícióról sokfélét gondolni, én is vegyes módon gondolkodok róluk, de a helyzet az, hogy Gyurcsány egy jó ideje, több, mint egy éve is megvan, következetesen, bátran, egyenesen áll ki a szekularizmus mellett, a vallásszabadság, az egyház és állam szétválasztása mellett, és az ezt durván sértő Fidesz-KDNP intézkedései ellen. Ezzel pedig Gyurcsány, illetve a DK az egyetlen magyar parlamentre esélyes párt. A többi párttól ezt sajnos nem halljuk kimondva, nem látjuk leírva, és félő, ha hatalomra is jutnának, nem biztos, hogy maguktól tennének a Fidesz eme intézkedéseinek visszacsinálása érdekében.

Gyurcsány beszéde jó politikai beszéd. Nem mondanám, hogy zseniális analízis, vagy, hogy ragyogó filozófiai írás, nem ez a szerepe. Pontos analízis helyett politikai elvek, jelszavak hangzanak el benne. De egy politikai beszédnek ez a feladata. Gyurcsány azt mondja ki, ami több, mint száz éve közhely, de sajnos Magyarországon ott tartunk, hogy iszonyatosan fontos, hogy egy politikus kimondja a több, mint száz éves evidenciát. És sajnálatos, szomorú dolog, hogy a Fidesz-KDNP és követői még mindig abban a bizonyos szokásos 150 éves fáziskésésben vannak, sőt, fordítva ülik meg a dakota lovat.

Gyurcsány Magyarországán ateisták és hívők tényleg szabadon élhettünk együtt, és semmi okunk azt gondolni, hogy Gyurcsány Magyarországán a jövőben félnünk kellene attól, hogy olyan problémás intézkedéseket hoznak, mint az egyháztörvény, a kötelező hittan és etika oktatás bevezetése, hogy az állami iskolákat maga az állam   játssza át egyházi kézbe. Mert Gyurcsány azt mondja, neki nem a hittel, hanem a klerikalizmussal van baja.

Az más kérdés, hogy olyan, hogy Gyurcsány Magyarországa a jövőben valószínűleg nem lesz. A DK-nak nincs esélye, hogy kormánypárt legyen. Arra viszont van esély, hogy bejusson a Parlamentbe egy olyan párt, amely a Parlamentben és egy kormánykoalícióban erőteljesen képviseli a szekularizmust. Van tehát a DK-nak pár olyan témája, amely miatt a szavazók megfontolhatják, hogy rájuk szavazzanak.

A kép egy kis fricska. Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnökként meglátogatta az éppen aktuális pápát. Ezt nem azért tette, mert Pápán született, nem azért, mert a Vatikán Magyarország legfőbb export-partnere. De fátylat erre!

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr195567471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marianna Lobos 2013.10.14. 10:49:08

Gyurcsány Ferenc a legjobb-legkarizmatikusabb pártelnök-szónok-EMBER :-) Ma és holnap azaz a jövő politikusa aki MINDANNYIUNK érdekében 2014-ben nagy támogatottsággal a Parlamentben a jogállamért-demokráciáért-európaiságunk-szociális biztonságért és boldog jövőképért fog "küzdeni" értünk (y) Hajrá DK!!!
süti beállítások módosítása