Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Orbán, mint akarat és képzet

2013.10.08. 07:30 | Brendel Mátyás | 38 komment

Címkék: orbán viktor bolond diktatúra ideológia önkény filozófiai intézet

orbanspiegelqpr2jpg--Schopenhauer-jpg.jpeg

Ezt a cikket hetekig küldözgettem Magyarország gyakorlatilag összes szóba jöhető lapjába, és még egy kicsit azon is túl, sikertelenül. A válaszokat olyan fordított sorrendben adom közre, amilyen mértékben negatívak voltak.

(i) Népszabadság: élvezték az írást, de úgy ítélték, túl jó az olvasóknak.

(ii) ÉS: tetszett nekik az ötlet, kértek egy változtatást, megtettem, és utána viszonylag udvariasan, de mégis azt mondták, nem jelenhet meg

(iii) origo: az olvasószerkesztő tovább küldte, fentebbről már nem jött válasz

(iv) Népszava, HVG, Galamus: semmiféle válaszra nem méltattak.

Szerintem ez egy jó cikk, és ezt az ÉS és a Népszabadság meg is erősítette. Ma, Magyarországon az újságírás, a főszerkesztők  és az általános viszonyok mégis olyanok, hogy egy ilyen írás helyett inkább sok szemetet kap az újságolvasó. Sokszor pénzért. A jó viszont sokszor ingyen sem kell senkinek. Abszurdisztán. A kedves olvasó eldöntheti, hogy inkább a jót akarja ingyen olvasni, vagy a szemetet pénzért, és azt is, hogy érthető-e az írásom, vagy tényleg magas-e ez a magyar olvasóknak.

***

Az orbánizmus-matolcsyzmust gyakran kritizálják úgy, hogy fittyet hány a realitásoknak, nem veszi figyelembe a valós gazdasági folyamatokat és emiatt óriási pofonokat kap. Ezek a kritikusok a materialista redukcionizmus mocsarába ragadtak, és nem értik meg Orbán igazi idealista motivációit.

A fülkeforradalommal hatalomra került vezér célja nem az ország java. De önmagában nem is a tönkretétele. Túl van ő jón és gonoszon. Államadósság, költségvetési hiány, kiköltekezés!? Ugyan már, mit érdekelné a költészet maga? Egy országot tönkre vágni, számára csupán bemelegítés, nem az igazi challenge. Sőt, Orbánt nem is egymagában a hatalom akarása vezérli, a világ mögött lévő egyetlen, metafizikai Akarat szolgálata.

Orbán Viktor célja mindezzel minden eddigi rendszer meghaladása. A határok áttörése: arrcal a közgazdaságtan unortodox hermeneutikája felé. Egy világcsúcstartó világtézis. A tiszta ész kritikája. A vezér Michelangelot és Platónt játssza el egy személyben: mint demiurgosz önti az ideákat a valóságba bele, pontosabban kifaragja abból az istenadta márványtömbből, amelyet a magyar, félázsiai embertömeg testesít meg. A filozófiai tézist egy teljes országgal, mint experimentum crucis demonstrál. És Orbán  bizony fejébe vette, hogy egész népét fogja, és nem középiskolás fokon taní-tani. Kétharmados bele-tractatus az emberek fejébe, az agy és elme, a test és lélek kapcsolatának radikális rövidzárlata, erről van itt nagyba szó. Mert a kétharmad elégséges alap, ahhoz hogy az akarat egyes manifesztációit, azaz az egyedi embert figyelmen kívül hagyjuk.

Orbán metafizikai transzcendentál-tézise nem más, mint a következő: Magyarország, mint akarat és képzet. A kedves olvasóknak most beugorhat, hogy álljunk meg egy szóra, ismerős ez a cím, elkövette ezt már valaki. Ha Orbán szemei előtt ez Sturm und Dereng, akkor nem schmittelte ezt valahonnan?! De bizony, ha nem is szerény hazánkkal, és nem is egészen így, de elkövetett már hasonlót valaki valahol.

Nihil sine ratione, tartotta Leibniz, ex nihilo nihil fit, mondotta Parmenidész, és ennek kapcsán Orbán most azt akarja megmutatni, hogy lehet egy országban mindennek a létesítő oka ugyanaz az unortodox fixa idea, hogy lehet ugyanaz a személy mindenkinek a rasion d´etre, a kategorikus imperatívusz. Hogy a szociális támogatások, az adósságmentések, az állami támogatások, pályázatok, a működési vagy bejegyzési engedélyek mind konvergáljanak egyetlen suprema lex, egyetlen causa finalis, egyetlen Ding an sich felé. Mondjuk ki! Orbán Dingje felé.

Der Drang zu Leben lehet olyan ellenállhatatlanul erős, hogy az ego transzcendenciája egy egész országot tartson lélegeztető készüléken; csak, és kizárólag egyetlen „urogenitális szervezet életben tartásáért. Ez a központi akarat, az Intézményfenntartó Központ diadala a periférikus valóság felett.

A tér, idő és tömeg fizika kapcsolatának is fülkeforradalmian új megközelítését fedezhetjük fel a fideszközeli think tankekben, amely meghaladja a relativitás-elmélet és a kvantummechanika dohos dogmáit. Orbán tézisét az ismert viccből schmittelte: ha itt az idő, a tömeg lemegy a térre. A Széles-Bencsik-Bayer-Csizmadia Tours közlekedőedény-elve alapján csupán egy kis listázás és buszoztatás kérdése. A kvantummechanika szerint a megfigyelő befolyásolja a megfigyelt jelenséget, és a hullámfüggvény eszerint omlik össze. Hasonlóan alkalmazható a Kubatov-konjenktura a szavazókra: a szavazó aszerint omlik össze, avagy a Fidesz karjaiba, hogy hány listán van megfigyelve.

A matolcsyzmus-orbánizmus új paradigmájában Magyarország akarat, és képzet, ahol Orbán az akarat; és Matolcsy a képzet. Pardonnez moi, tündérmese. A kormányé a háború, és furcsamód övéké a békemenet is. Övék a bűn, és miénk a bűnhődés. Giró-Szász a nép ópiuma, Szijjártó pedig egyenesen a tizenötmilliós gestalt switch , az országos transzcendentális meditáció FIDE nagymestere. A matolcsyzmus-orbánizmus tovább viszi a lét határozza meg a tudatot tézisét, náluk a jobbféltekés, kreatív tudat határozza meg a baloldali létet. Pontosabban, épp ellenkezőleg, egyetlen, fatális argumentum ad ignorantiam határozza meg egy ország létét. És „léjét”.

Csakhogy azért mégiscsak közbelép az a materialista mocsár... Nem mindenhol dőltek be a fülkeforradalomnak, nyugaton azért a helyzet változatlan. Bár Orbán lehet maga a büszkeség, de az EU a balítélet. Az impérium kriticizmusa belép a felcsúti hodályba, és fémes kattanással leteszi a tízcentest egy kis smartphone-ra az elterpeszkedő pályázati észkombájn mellett: a félázsiai, múltba révedő „forradalomnak” és „szabadságharcnak” itt a vége. Itt az idő, itt az ideje a búcsúnak a tömeguszító fegyverektől. Világos?! Világos...

***

Schopenhauer "A világ, mint akarat és képzet"-ét végigolvasnám tisztáznom kell, hogy bár az a mű sem egy egészen épelméjű ember írása, de Orbán Viktorral párhuzamba állítani azért nem méltányos dolog, csak az irónia kedvéért tettem.
 

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr194966702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aszerv 2012.12.15. 14:01:17

Egy átlagembernek értelmetlen katyvasz az egész....

laci0011 2012.12.15. 14:39:21

Igazad lehet,viktor 1 falnakfuttatott barom.Megyei bajnokságból BL döntőbe akar jutni.

Bryan élete 2012.12.15. 14:45:31

Ne csodálkozz Mályás, túlságosan eklektikus és elvont.
A zemberek az eccerű ámde szájbarágósat szeretik és főleg értik, ami nyiltan odabasz.
Érted?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.12.15. 14:45:37

@aszerv: egy kis kihívás, de ott vannak a linkek.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.12.15. 14:46:56

@Spániel: sejtem, hogy ez a helyzet, de azért próbáljunk meg azon dolgozni, hogy ne a Győzike show legyen a cél, amelybe bele is törődnek!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.12.15. 14:48:09

@aszerv: egy átlagembernek egyébként Kertész Sorstalansága is érdektelen és nehezen érthető katyvasz. de elismeri, hogy van abban valami, csak ő kevés hozzá. az beismerés az első lépés, a megerőltetés a második.

Bryan élete 2012.12.15. 14:57:31

@Brendel Mátyás: Azért van légrés a kettő között is.Ebben a gyomorforgató időben egy ehető és emészthető cikk jobban esik. GYőzike meg különben is a szégyenteljes múlt.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.12.15. 15:00:59

@Spániel: a legtöbb cikkem a légrésben van. ez most egy kicsit több lett. ha mindig csak annyit célzol meg, amennyi jól esik, akkor lassan Győzikéhez süllyedsz vissza.:) ugye van a dolgoknak egy természetes leromlása.

Bryan élete 2012.12.15. 15:39:59

@Brendel Mátyás: de könyörgöm, kell nekem németül, angolul, latinul, kémiát és fiziká, filozófiátt felsőfokon ismerni ahhoz, hogy a forgószékemben hátradőlve könnyedén elolvassak egy cikket szombat délelőtt az általam egyébként szeretett Brendel Mátyástól?
Minden szavát és ezáltal az egészet szeretném érteni, hamár.
Ettől még nem vagyok Győzike? Tünci sem.

márta)) 2012.12.15. 15:52:25

Szerintem ez egy jó cikk"

Szerintem is. De tényleg. Igaz, mire minden linket megnyitogat a kedves olvasó, s netán el is olvasgatja, egy hét is eltelik. :))
De jó. Csak olvasni kell a sorok között, s persze érteni is.
:)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.12.15. 15:57:08

@Spániel:

"könyörgöm, kell nekem németül, angolul, latinul, kémiát és fiziká, filozófiátt felsőfokon ismerni ahhoz, hogy a forgószékemben hátradőlve könnyedén elolvassak egy cikket szombat délelőtt az általam egyébként szeretett Brendel Mátyástól?"

nem, mert vannak linkek, és van google és van google translation.:) ráadásul ezt eddig összesen másfélszer kellett. fogd úgy fel, hogy ünnepi kiadás.:)

"Ettől még nem vagyok Győzike? Tünci sem"

nem ezt mondtam, hanem hogy bár a cikk és a Győzike között van légrés, azért az emberek, az evolúció, a fejlődés, a művelődés olyan, hogy vagy felfele tart, vagy lefele. az egyensúly az nagyon kényes dolog.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.12.15. 16:00:34

@Spániel: megsúgom, latinul én se tudok. nem kell olyan nagyon sok a cikk megértéséhez.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.12.15. 16:01:21

@márta)): nem kell végigolvasni az összes linket. a legtöbb utalás csak nagyon általános.

dr. shellfire 2012.12.15. 21:59:37

Középiskolában egyest kapott, aki egy fogalmazásba tíz olyan idegen szót írt bele, amit magyar szavakkal el lehetett mondani. Szép írás, középiskola harmadik osztály, ülj le, egyes....

dr. shellfire 2012.12.15. 22:03:40

Azt írtad,a hat médium értékeléséből kettőnek tetszett. Én szerettem olvasni az írásaid, de az olvasóid sem értékelték ezt a cikket erősebbre....

csakegyblog 2012.12.15. 22:53:13

Fárasztó, túlságosan mesterkélt.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.12.16. 00:05:01

@dr. shellfire:
"az olvasóid sem értékelték ezt a cikket erősebbre...." több like és több hozzászólás érkezett rá, mint általában az írásaimra, az átlag többre értékelte. Egyébként számomra nagyon is kérdéses volt, hogy az átlag tudja-e értékelni. Vajon igaza volt-e a Népszabadság főszerkesztőjének. Volt némi igazsága, de azért alul is értékelte az olvasókat. Szerintem meg lehetett volna jelentetni, és az olvasók értékelték volna, ha a Népszabadság ajánlásával megy a dolog, kvázi: "no, ezt olvasd el, ez fontos".

Kicsit más ám, amikor a Sorstalanság kézirata ott hever a földön, és más, amikor Nobel-díjjal ajánlják. A Nobel-díj után sokan nekigyürkőznek, akik amúgy nem. Az olvasók nagyon tekintélyelvűek. Nagyon sok minden attól lesz nekik fontos, jó, mert valaki olyan mondta. Valami olyan helyen jelent meg.

aszerv 2012.12.17. 17:14:22

@Brendel Mátyás:
Flaviust elolvastam mert érdekelt.
Kertész nem érdekel.
Téged is elolvastalak.
Egy oldalon 38 linket nyomtál hogy értelmes legyen.
Komolyan gondolod hogy végignézi valaki is az összes hivatkozást????
Egyszerűen, magyarul érthetően fogalmazz!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.12.30. 09:42:58

@aszerv: komolyan gondolom, hogy van egy réteg, aki érti az írásom, van egy réteg, amelyik érdekesnek tartja, és érdekli, ha tanulhat valamit. És tökéletesen tisztában vagyok azzal, hogy van egy réteg, amelyik akkor sem hajlandó bármit is tanulni, ha odanyomják a képe elé. Ezen belül van olyan is, aki nyíltan vállalja, sőt, akár még még büszkén is hirdeti, hogy lusta, kultúrbunkó alak. Te ide tartozol. Na bumm.

Mr. Pink 2013.10.08. 08:40:06

Bammeg ez nagyon szar, nehéz volt végigolvasni. De a legrosszabb az önfényező felvezetés. Jól döntöttek, hogy nem közölték, élvezhetetlen műmájer ömlengés. Tanulj meg érthetően írni és ne sugalld azt, hogy primitív mindenki, aki nem nő fel a színvonaladhoz.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.10.08. 10:04:11

@Mr. Pink: "Tanulj meg érthetően írni " mit nem értettél, nyuszóka?:)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.10.08. 10:08:33

@Mr. Pink: temérdek írásom van, amely a te szinteden is érthető. ez talán kicsit magas neked.

legutóbb Orbánról a te szinteden lévő írást itt írtam:

piroslapok.blog.hu/2013/09/14/orban_50_arnyalata

jó élvezést!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.10.08. 10:30:56

@Mr. Pink: annyit még bazdmeg, hogy

1) volt nekem a Népszavában és Népszabadságban cikkem. Nem arról van szó, hogy nem tudok írni

2) Megyesi Gusztávnak tegnap megjelent írásának:

nol.hu/velemeny/20131008-nemzeti_drog

Három, azaz 3 like-ja van. Ez úgy a jellemző like-szám.

Ennek itt reggel óta 17 like-ja van, de a tegnapi postnak 309.

Szóval nem, a hiba nem az én készülékemben van. A hiba ott van, hogy a Népszava és Népszabadság úgy gondolja, el kell tartani a tehetségtelen Megyesi Gusztávokat.

Mr. Pink 2013.10.08. 13:09:21

@Brendel Mátyás: a fő probléma az arcod. az, hogy a népszabóban megjelentél, semmit se jelent, láttam már én is belülről lapot és elég sok félanalfabéta is ír újságot.
De ha ekkora géniusz vagy, legalább ne kúrd el már az első mondatot: fittyet hányni például leginkább a realitásokra lehet.

A like szám semmit se jelent. Ennek a blognak van több mint hatezer rajongója, az a durva, ha ebből csak 17-nek teccik. Attól, hogy Guszti elfáradt és már szinte csak önismétlő szarokat ír, te se leszel jobb.

Szóval semmi gond azzal, hogy egy szűk célcsoportnak magas röptű filozofikus faszkodást ajánlasz, csak ne szállj el ennyire magasról és szállj le időnként a magas lóról.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.10.08. 14:49:20

@Mr. Pink:

1) a nol.hu-nak 5-ször annyi rajonja van a FB-on

2) összezavarodtál egész más azzal jönni, hogy a postom egy szar, és egészen más azt mondani, hogy túl magas

3) megjegyzem, a Népszabi azzal utasította el, hogy túl magas

4) nem látom, hogy azt logikailag hogy hoztad össze, hogy ha egy írás túl magas (szerinted is, a Népszabi szerint is), akkor ezt a szerzője ki ne merje mondani. mermiért?!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.10.08. 14:52:57

@Mr. Pink:

az úgy egy külön kérdés, hogy a Népszabi miért az önismétlő szarokat hozza le. persze van rá egy magyarázat, el kell tartani szegény Gusztit, mert éhenhal.

pedig ha egy újság fenn akar maradni, akkor nem kiégett tehetségtelenek életben tartását tűzi ki célul, hanem megmondja a Gusztinak, hogy hát keressen magának a szellemi képességeihez való állást, és lehozza a friss, új dolgokat.

anonymand 2013.10.09. 09:24:18

@Brendel Mátyás:

Tisztelt Mátyás!

"komolyan gondolom, hogy van egy réteg, aki érti az írásom, van egy réteg, amelyik érdekesnek tartja, és érdekli, ha tanulhat valamit." - és Te komolyan gondolod, hogy az általad említett réteg(ek) fogják ledönteni a nem hungarocellből készült bálványt?

Helyeslem, hogy magasra teszed a lécet, helyeslem, hogy igényes vagy.
Nem biztos hogy helyes, és egészen biztosan nem célravezető, ha olyan réteg nyelvén, s olyanokhoz szólsz, akik látványosan nem politizálnak, nem szólnak, nem lázadnak, nem mennek az utcára, s talán még szavazni sem mennek el...

Tisztelettel:
anonymand

Ui.: évekkel ezelőtt, egy már megszűnt blogon, minden hozzászólásomban leírtam: "Ceterum censeo Carthaginem esse delendam"
Úgy vélem igazam volt...

Mr. Pink 2013.10.09. 17:49:36

@Brendel Mátyás:

a nol nem posztol ki minden írást a facséra, a bloggerek igen. nem összehasonlítható. az én egyik blogomnak van 1000 lájkolója és ritkán van 50 lájk alatti poszt.

nincs zavar, amit nem bírok végigolvasni, az nekem szar. akkor is, ha túl magasröptű, akkor is, ha faszság van benne

nem baj, ha kimondod, hogy magas, de ahogy mondod, az visszataszító önfényezés.

Mr. Pink 2013.10.09. 17:50:12

@Brendel Mátyás: ebben viszont tökéletesen egyetértünk.

mitmiért? 2013.10.10. 23:52:11

Nem csoda, h nem hozták le, ez egy nagy fos.

mitmiért? 2013.10.10. 23:54:01

... semmi más, mint egy amatőr, filozófus babérokra törő okostojás onanizálás. Ezzel az igazán okos szerkesztők nem vállaltak semmilyen közösséget.

mitmiért? 2013.10.11. 00:16:39

"tehetségtelen" Megyesi Gusztáv . Ez jó! Mekkora önértékelési zavar. A különbség az, hogy neki van írói vénája és ütőseket ír.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.10.12. 12:46:50

@anonymand:

""komolyan gondolom, hogy van egy réteg, aki érti az írásom, van egy réteg, amelyik érdekesnek tartja, és érdekli, ha tanulhat valamit." - és Te komolyan gondolod, hogy az általad említett réteg(ek) fogják ledönteni a nem hungarocellből készült bálványt?"

nem. nem mindegyik írás közvetlenül az egész szavazói bázist szólítja meg.

"Helyeslem, hogy magasra teszed a lécet, helyeslem, hogy igényes vagy.
Nem biztos hogy helyes, és egészen biztosan nem célravezető, ha olyan réteg nyelvén, s olyanokhoz szólsz, akik látványosan nem politizálnak, nem szólnak, nem lázadnak, nem mennek az utcára, s talán még szavazni sem mennek el..."

ha sikerül elvinni belőlük sokakat a választásra, az is jó.

"Ui.: évekkel ezelőtt, egy már megszűnt blogon, minden hozzászólásomban leírtam: "Ceterum censeo Carthaginem esse delendam"
Úgy vélem igazam volt... "

a "nekünk Mohács kell" gondolattal lehet felrázni a népet, de valóban így gondolni nem lehet. az embertelen

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.10.12. 12:53:22

@Mr. Pink:

"a nol nem posztol ki minden írást a facséra"

az, hogy a nolban még pluszban hülyék csak engem erősít. mellesleg ugye az világos, hogy én kitettem volna a nolban megjelent cikket a facséra, tehát hoztam volna ennyi olvasót. csak így üzletpolitikailag már ezzel jobban jártak volna, mint megyesivel.

"amit nem bírok végigolvasni, az nekem szar. akkor is, ha túl magasröptű, akkor is, ha faszság van benne"

értem, de ugye megérted, hogy számomra nem a te szubjektív kis kilövési ablakod a mérce?!

"nem baj, ha kimondod, hogy magas, de ahogy mondod, az visszataszító önfényezés. "

de gustibus non est disputandum

anonymand 2013.10.12. 13:02:29

@Brendel Mátyás:

Tisztelt Mátyás!

"ha sikerül elvinni belőlük sokakat a választásra, az is jó." - Dum spiro, spero.

Annyiban igazat adok természetesen, hogy ha csak néhány szavazót is sikerül az apátiából, tespedtségből kimozdítanod, már nem volt hiábavaló vállalkozásod.

Tisztelette:
anonymand

anonymand 2013.10.13. 19:43:05

@Brendel Mátyás:

Tisztelt Mátyás!

Meg.

Tisztelettel:
anonymand
süti beállítások módosítása