Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

"Akasszátok fel a királyokat!"

2013.07.24. 07:24 | Brendel Mátyás | 120 komment

Címkék: monarchia demokrácia

royalbaby.jpg

Eddig 4 országban laktam életem során. Büszkén mondhatom el, hogy soha nem szolgáltam királyt. Ez nem volt tudatos választás eredménye, talán freudi mechanizmus, de amikor felfedeztem, mégis jó érzés töltött el. Dolgozhattam volna Angliában is, ha összejött volna, és akkor túléltem volna, de nem alakult így, és most így utólag  örülök, hogy nem alakult így.

Ám azzal, hogy az ember nem Nagy-Britanniában él, még nem menekül meg a királyi családtól. A napokban minden általam virtuálisan előfizetett (like-olt) újságban elkezdték nyomatni a királyi baba születését. A Le Monde-tól, a Süddeutsche Zeitungon, a Tiroler Tageszeitungon át a Népszaváig. Egyik újság sem vette az erőt, az elvet ahhoz, hogy ellenálljon a bulvár kísértésének, és ne zsebeljen be némi olvasottságot a bamba olvasók számlájára.

Kellemesen meglepett, hogy majd minden újság kapott egy csomó negatív kommentet a Facebookon. Vannak egészséges lelkületű emberek. A Le Monde egyik olvasója (gy.k. francia) írta azt, hogy: "Nem azért fejeztük le a királyunkat, hogy itt most másik királyokkal egrecirozzanak minket!" Rossz dolog, hogy a post nézettségét ez is csak erősíti, mert a negatív komment is komment, az is elősegíti a cikk rangsorolását és megjelenését a Facebookon. Azért mégis like-oltam eme negatív kommenteket, és aztán elkezdtem szisztematikusan spamnek, zaklatásnak, népbutításnak visszajelezni ezeket a postokat. A Facebook irányába is, és az újság irányába is. Végül is erre van a Facebook, adjunk már nekik visszajelzést, hogy nem mindenki olyan hülye, hogy egy angliai, teljesen átlagos homo sapiens kisbaba születésével akarja teletapétázva látni a Facebook  oldalát! Ez a dolog egyik gyakorlati, negatív oldala: a monarchia spammel.

the_daily_show_royal_baby.jpg

Lehet-e azzal védeni a királyi családot, hogy ők ártatlanok, ők nem tehetnek róla, ha a média ennyire felkapja a témát?! Nem lehet. William és Kate ott pózol az újságírók előtt, megmutatja a kisbabát, és engedték, hogy ebből ez a felhajtás legyen. Nagyon is benne voltak a buliban, hozzájárultak a spammeléshez. Csinálhatták volna egy királyi családhoz méltó visszafogottsággal is, diszkréten a dolgot, a média kizárásával. Nem kellett volna lemenni Paris Hiltonba. De ők lementek. És elég nekünk az, amikor a média, a pénz kitermeli a Paris Hiltonokat, nem kell nekünk még olyan VV William, és VV Kate, akik még a válogatón sem mentek át, hanem születésüknél fogva zaklatnak velük minket. Ráadásul olyan komolyabb lapok is,a melyekre a bulvár elkerülésének reményével fizettünk elő tényelgesen vagy virtuálisan.

Tucker Dávid blogtársam írt egy cikket az angol királyi babázásról, amely - nem kerülte el a figyelmemet - kritikus és ironikus hangvételű, de azt gondolom, hogy túlságosan is megengedő, kesztyűs kézzel bánik a témával. Mert egy királyság nem lehet valódi demokrácia. Az alkotmányos királyság, mint demokrácia a fából vaskarika intézményesített változata. Jó-jó, el lehet intézni a dolgot úgy, hogy az önellentmondást a lehető legjobban a szőnyeg alá söpörjük, de azért a szőnyeg alatt mégis ott van, és időnként levet ereszt magából. Szerintem a demokratikus elvek tompulását mutatja az, hogy Dávidnak egyetlen ellenérvként az jutott eszébe, hogy szegény uralkodóra  rákényszerítik, hogy államfő legyen.

erzsebet.jpg

Pedig a fontos, az egyértelmű, a világos ellenérv az, hogy az nem demokratikus, hogy az államfőt nem választják az emberek, sem közvetlenül, sem közvetve. Az nem demokratikus, hogy egy egész ország államfője születésénél fogva az, és nem választják. Még akkor is, ha ezt azzal próbálják meg enyhíteni, hogy a hatalmát gyengítjük, szinte reprezentatív szintre szorítják vissza. Az nem demokratikus, hogy valakinek ilyen előjoga van. A fenti képre utalva például a királynő akárhogy is, de az angol hadsereg főparancsnoka. Ő üzen háborút egy másik országnak, ő küldi a hadakat valakik ellen.

Az sem demokratikus, hogy az adófizetők pénzéből eltartsák őt, és az egész családját. Gondoljuk meg, most hol a fenében demokratikus ez, amikor például ennyi erővel téged és a családodat is eltarthatnák az adófizetők pénzéből, és te is lehetnél az ország reprezentatív vezetője?! Te is lakhatnál a Buckingham palotában? Vagy ha már nem akarsz Angliába költözni, akkor mondjuk a Festetics kastélyban. (Most itt keveredik a hazai és a brit példa, de amellett érvelek, hogy egyik országban sem helyes a monarchia.) Vagy például a Buckingham palota árából és fentartási költségeiből hány lakóházat lehetne építeni rászoruló családoknak?! És ez nem populizmus, mert a király nem olyan kiadás, amelyre szükség van.

Lehet azzal érvelni, hogy a királyra fordított kiadás visszajön a turizmusból, de kérem, a világ leglátogatottabb országa Franciaország. A leglátogatottabb város az utóbbi időben legtöbbször Párizs volt. A legnagyobb látványosságok között ugyan szerepelnek volt királyi paloták, de királyokra nincs szükség a turizmushoz. Az Eiffel toronynak meg hát semmi köze nincs semmiféle királyhoz.

Továbbá egy ország vezetőjének lenni, arra nem lehet akármilyen hülyét kinevelni, akármennyire is nevelik. Korunk éppen azt mutatja meg, hogy akárhogy is nevelik azt a királyt, csak egy nagyon közepes egyéniség lesz belőle, és legfeljebb a média távol tartása tudja azt az illúziót kelteni, hogy a király valami fennkölt személy. Gondoljunk csak a Király beszéde c. filmre, amely szentimentális változata volt a valóságnak: a valóságban a király sokkal nehezebben tanult eg beszélni. Mindez ugye nem lett volna, ha az államfőt a beszélni tudók közül lehetett volna választani.

A média manapság betör az uralkodói család mindennapjaiba, pont ez az, amiről ez a mostani felhajtás szól. És ahogy a média betör, végül csak azt fog lelepleződni, hogy "a király is csak gyalog jár vécére". Semmiben nem különb a legátlagosabb embernél. A királyok között a történelemben is, és manapság is, hihetetlen béna alakok ültek. Néha még kifejezetten őrültek is. Nem tudnék felidézni a 20. századból egyetlen jelentős királyt sem. Ez is a monarchia ára.

Akármennyire is kritizáljuk Áder Jánost, de még mindig rátermettebb Erzsébetnél. Erzsébet végül is egy teljesen karakter nélküli báb, aki abszolút nem képes semmire. Vicces, hogy ezt ugye Áder Jánoshoz viszonyítva mondom, de igen, ez Áder Jánoshoz képest is igaz. Pont ez a szomorú benne. Gondoljuk meg, ha Áder János Göncz Árpádhoz képest silány elnök, akkor Erzsébet Göncz Árpádhoz képest mennyire silány államfő!

Sőt, ki kell mondanom azt a már-már abszurdumnak tetsző állítást, hogy Erzsébet még Schmitt Pálnál is silányabb államfő. Schmitt Pál a maga oktondi módján, de akart valami karaktert belevinni az elnökösködésébe. És akkor gondoljunk már bele, milyen lett volna, ha Schmitt Pált egész életünkben kellett volna elviselnünk! Szerencsére nálunk nincs monarchia, tehát legalább ezt nem kell.

Továbbá, visszatérve a babázásra, az a helyzet, hogy én Áder, Schmitt, vagy Göncz Árpád, kisgyerekének vagy unokájának születésével sem szerettem volna teletapétázva látni a Facebookot, a német köztársasági elnökének, vagy más országok elnökének vagy miniszterelnökének gyerekeivel vagy unokáival sem. Sőt, semmilyen celeb gyerekeivel sem. Bőven elég az, hogy az ismerősök, családtagok felteszik, nekik ehhez azért van joguk, rájuk azért vagyok kíváncsi, mert ők az ismerőseim, ők a családom. Rájuk egy bizonyos mértékig kíváncsi vagyok. Egyébként ugye ezt is képesek túlzásba vinni az emberek.

És valóban, ahogy Dávid utal rá, kommunizmus egyik kis előnye az, hogy királyságot véglegesen szinte csak abban az országban buktattak, ahol kommunizmus volt (van pár kivétel). Általában a kommunisták. Mely országban volt korábban királyság, és ma köztársaság? Franciaország, Németország, Oroszország, Magyarország, a többi ex-kommunista, kelet-európai ország, Kína, stb. Itt mindenhol volt kommunizmus legalább egy kommün vagy tanácsköztársaság erejéig. Mely országokban van még ma is uralkodó? Nagy-Britannia, Dánia, Svédország, Norvégia, Belgium, Japán, stb. itt soha nem volt kommunista hatalom. Kis túlzással mondva, úgy látszik, ha nem fejezik le, nem lövetik agyon őket, nem szabadulunk meg tőlük véglegesen.

A dolognak azért van jelentősége, mert Magyarországon is állandóan fel-felröppen az öltet, hogy vissza kéne hozni a Habsburgokat. Ja, a Kádárokat nem kéne?!:)

A címről szólva. Természetesen ez egy provokatív idézet (illik tudni, kitől), William és Kate, no meg Erzsébet sem csinált már semmi olyat, amiért akasztás járna nekik. Az öröklődő bűnben meg csak a katolikusok hisznek. Nem kell felakasztani őket, legfeljebb, ahogy a régi, kivénhedt kabátot akasztjuk fel a fogasra valahol a sufni végében. De hogy világosan el kéne küldeni őket a jó édes közemberi sorba, az biztos.

God, f.ck the Queen! Vive la republique!

royalbabyliberal.png

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr685422467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.24. 13:05:46

@Brendel Mátyás:

Pont ezért találták ki, hogy ha már van KE egy parlamentáris köztásraságban, akkor legalább legyen valami ellensúly szerepe is, ezért választja a nép.

A német modell egyre kevesebb országban van! Pl. az EU-ban jelenleg már scak 6 országban van parlamentáris köztársaság parlament által választott KE-kel. Míg 10 országban van parlamentáris köztársaság közvetlenül választott KE-kel.

qwertzu 2013.07.24. 13:07:32

@Brendel Mátyás: Szerintem ennek eldöntése a brit adófizetőkre tartozik. Ha a brit adófizetők szívesen finanszírozzák a királyságot, akkor az az ő belügyük. Ha valakinek ez nem tetszik, indíthat egy koztársaság pártot, aztán ha megnyeri repülhet a királyi család. Szerintem nagyon demokratikus.

padlogaz 2013.07.24. 13:19:02

@Brendel Mátyás:

a magyar nép egy része (hogy többsége vagy kisebbsége azt nem tudni) azt szeretné, hogy a magyar államfőt a magyar parlament válassza meg, és ezért cserében ad neki fizetést, állami irodát, szolgálati lakást a várban, kocsit, telefont, reprezentációs keretet, személyzetet stb., stb.

a brit nép többsége továbbra is azt szeretné, ha az államfői pozíció örökletes módon töltessék be, lehetőség szerint ugyanabból a családból. ezért cserében annak a családnak adnak fizetést, állami irodát, szolgálati lakást, kocsit, telefont, reprezentációs keretet, személyzetet stb., stb.

ember, még azt sem tudod, hogy a magyarok többsége a közvetlen vagy a közvetett elnökválasztást preferálja-e, de mégis elfogadod ádert, schmittet, gönczöt a demokrácia csúcsának, de minősíted a britek (és a többi monarchia népének) akaratát a királyság intézményének és a hozzá kapcsolódó preferenciák fenntartásában.

ha elfogadjuk, hogy a demokrácia az, amit az emberek (választók) többsége szeretne, akkor e logika mentén valószínűleg jobban érvényesül a demokrácia egy nyugat-európai (alkotmányos és/vagy parlamentáris) monarchiában, mint nálunk az elnökválasztás során.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.07.24. 13:19:41

@nimand:

"Sokkal tobb penz folyik el ismeretlen utakon a mi kis hazankban, mint ami az angol kiralyi csalad eves koltsege."

akkor én is lophatok ennyi pénzt az államkasszából?! vagy mi?! ez hol mentség?! a szomszéd kisfiú mégrosszabb?!

"Nepszeruek, szeretik oket, a britek elott egy rossz szot nem szabad mondani a kiralyi csaladrol, ha nekik megfelel, neked miert faj?"

nem annyira népszerűek. ha mégis népszerűek, akkor nekik nyomják, és akkor nekem nem fáj!

"Akkor dogoljunk meg mi is, mert jobban elunk, mint Etiopiaban?"

ilyenhez hasonló érvet sem írtam.

"En azert nem biztos, hogy cserelnek barmelyik kiralyi csaladtaggal"

nem volt kérdés.

"Szoval inkabb latszik ugy ez a dolog, hogy az emberknek van igenyuk arra, hogy ok legyenek. Es en nem is latok ebben semmi kivetni valot."

ezért írtam egy párat. olvasd el!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.07.24. 13:22:02

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

"Egy rakás pénz megy el állami jelképekre, ezek között az egyik az uralkodó személye. Ez semmilyen összefüggésben nincs azzal, hogy demokrácia van-e."

de. ha egy államban egy él személy jelkép, az eléggé ellent mond a demokráciának.

"Jelenleg a világ 202 országából 43 monarchia. Ezek közül 6 abszolút monarchia, ezek értelemszerűen nem demokráciák. Van még 8 - szűkebb értelemben vett - alkotmányos monarchia, ezek közül 3 demokrácia. S van 29 parlamentáris monarchia, ezek közül 24 demokrácia."

és? most itt 25 fok van.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.07.24. 13:25:34

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

"Pont ezért találták ki, hogy ha már van KE egy parlamentáris köztásraságban, akkor legalább legyen valami ellensúly szerepe is, ezért választja a nép."

amikor valahol az ellensúly pont olyan súlyos, mint a súly, akkor ott nem megy az ország semerre, hanem egy állandó háború van.

két működő demokratikus államforma van: a gyenge elnüki és az erős elnöki rendszer. mindegyikben van egy erős ember és egy gyenge. a gyenét nem közvetlenül választja az ország, mert az ellentmondásban lenne a gyengeségével. az erőset választja az ország. hogy most melyiket hogy hívod, az mindegy.

két választott vezető az skizofrénia, nem államrendszer.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.07.24. 13:29:04

@padlogaz:

"a brit nép többsége továbbra is azt szeretné, ha az államfői pozíció örökletes módon töltessék be"

ezt honnan veszed?!

"elfogadod ádert, schmittet, gönczöt a demokrácia csúcsának"

fogadta a halál. ha diszlexiás vagy, ne szólj bele, te hülye!

"ha elfogadjuk, hogy a demokrácia az, amit az emberek (választók) többsége szeretne"

nem fogadjuk el ezt korlátlanul. ha az emberek többsége megváléaszt egy diktátort, akkor az nem marad demokrácia csaka zért, mert meg lett választva. a demokrácia alá tudja ásni magát.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.07.24. 13:30:02

@padlogaz:

"ha elfogadjuk, hogy a demokrácia az, amit az emberek (választók) többsége szeretne"

ugye azért nem csodálkozol azon, hogy a Piroslap egyik szerzője ezt Orbán Viktor önkényuralmát tekintve nem fogadja el?!

nimand 2013.07.24. 13:33:30

@Brendel Mátyás:
"akkor én is lophatok ennyi pénzt az államkasszából?" - nem igy ertendo, inkabb ugy, hogy engem sokkal jobban aggaszt az, hogy a demokracia cimszo alatt eltuno penzek tobbszorosen meghaladjak azt a tetelt, mint amibe kerul a kiralyi csalad elete, megis emiatt a tetel miatt aggodunk, pedig oket legalabb sokan szertik, es ugy tunik igeny van rajuk

"akkor nekik nyomják, és akkor nekem nem fáj" - azt hittem az internet koraban, mindenki azt olvas amit akar, a neked nyomjak alatt bizonyara nem azt erted, hogy bezartak egy szobaba, kipeckeltek a szemed es vegig kellett nezned az aktualis esemenyeket

ezt irtad: "De hogy világosan el kéne küldeni őket a jó édes közemberi sorba, az biztos" - nekem egy ugy tunik, hogy egyfajta nyavajgas azert, mert ok szuletesuktiol fogva jobb anyagi korulmenyek kozt elnek, ez tobbnyire rank is igaz, ha Etiopiaval mereckedunk (vagy barki massal, aki nalunk is szegenyebb).

vegig olvastam amit irtal, de engem nem gyoztel meg, en is ugy latom, hogy ez egy hiszti abbol a fajtabol, hogy: "nekik van, nekem nincs"

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.24. 13:36:35

@Brendel Mátyás:

Azt akarom jlezni, hogy a demokrácia nem áll kapcsolatban azzal, hogy monarchia van-e vagy köztársaság.

Antibb 2013.07.24. 13:44:17

Ez az angolok ügye, pénze. Szerintem nem kellene köztársasági elnök Magyarországnak, mert az első ember a miniszterelnök. (Még sok egyéb fölösleges dolog van. Például: 20 évig 400 (396 pontosan) képviselőnk volt, most elég lesz 200.) De nekem a 100 is elég lenne.) De ez a hozzászólás is fölösleges... (meg a többi is)

Elim 2013.07.24. 13:47:42

"A fenti képre utalva például a királynő akárhogy is, de az angol hadsereg főparancsnoka. Ő üzen háborút egy másik országnak, ő küldi a hadakat valakik ellen."

Valószínűtlennek tartom, hogy parlamenti felhatalmazás nélkül hadakozhatna. A második világháború alatt sem küldött senkit senki ellen a király. Megtette azt Churchill, miközben a király jelenlétével próbálta tartani a londoniakban a lelket.

A királyságnak igenis nagy haszna lehet. Az örökletes rendszer miatt az államfői pozíció elzárt marad a politikai kalandorok, demagógok, utópista fantaszták (társadalmi kísérletezők: kommunisták és nemzetiek) elől. Mindenki jobban járt volna szerintem, ha Németországban marad a császár, Oroszországban pedig a cár, természetesen alkotmányos reform után.

A királyság haszna lehet még, hogy gyengítheti az etnikai alapú nacionalista lelkesedést. A kisebbségeket elnyomó nacionalista állameszmény helyett reális, élhető alternatíva. (Ld. Franciaország hozzáállása a nemzeti kisebbségekhez vs. Egyesült Királyság, Belgium.)

Költségek: országa és nem államformája válogatja, hogy mennyit költenek a vezetők reprezentatív költségeire. Fogalmam sincs a konkrét összegekről, de szerintem az amerikai elnöki rendszer többe kerül, mint mondjuk a norvég királyi.

padlogaz 2013.07.24. 13:51:49

"a brit nép többsége továbbra is azt szeretné, ha az államfői pozíció örökletes módon töltessék be"

ezt honnan veszed?!

pl. onnan, hogy szoktam újságot olvasni. évek óta. az, hogy te leragadsz a bulvár szintjén nem zavar különösebben, bár, ha posztot írnék az angol monarchiáról, akkor legalább utánanéznék pár ténynek, hogy az olvasók ne nézzenek komplett hülyének (már megtették, mint a kommentekből láthatod is, hiába próbálsz a válaszaidban magyarázkodni).
ha értesz angolul:
"...According to polling data from Ipsos Mori, support for a republic was 18% in 1969, 18% in 1993, 19% in 2002 and 18% last year. Three-quarters of the population want Britain to remain a monarchy - a finding that has been described by pollsters as "probably the most stable trend we have ever measured...". - BBC website, 2012. május 29.

lyesmith 2013.07.24. 13:54:16

William és Kate angliban pózol és Anglia egyenlőre monarchia. Nehogy már az ő hibájuk legyen hogy egy francia újság beteszi a képüket a címlapra.

Az se legyen az ő hibájuk hogy a barátaid és azok az oldalak amiket likeoltál fontosnak tartja a gyerek születését.

Ha nem tetszik az amit a barátaid postolnak ott az "un-friend" gomb. Meg van oldva a problémád.

@Brendel Mátyás: A legutóbbi felmérés szerint a UK-ben kb 76% pártolja a monarchiát 18% van ellene.

Az sem igaz hogy a király fenttartása drága lenne. A világ legnagyobb PR gépezete nem más mint a britt királyi ház. Évente több mint 70 milliárd font bevételt hozva az országnak. Akármikor megszólalnak a brittek népszerűsége ugrásszerűen megugrik és akárhova utaznak üzletemberek százai követik őket mert a presztis előnyös üzlethez juttaja őket.

padlogaz 2013.07.24. 13:54:32

@Brendel Mátyás:
az előző hozzászólásomat neked írtam, ha kifogna rajtad az értelmezése...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.07.24. 14:09:25

@nimand:

"megis emiatt a tetel miatt aggodunk"

én másik tételek miatt is aggódtam már, például az egyháznak adott állami támogatás is alkotmányellenes.

" azt hittem az internet koraban, mindenki azt olvas amit akar, a neked nyomjak alatt bizonyara nem azt erted, hogy bezartak egy szobaba, kipeckeltek a szemed es vegig kellett nezned az aktualis esemenyeket"

leírtam a postban, hogy hogyan nyomják, és olyan árukapcsolás, amivel nem tudok mit kezdeni, csak reklamálni lehet.

" nekem egy ugy tunik, hogy egyfajta nyavajgas azert, mert ok szuletesuktiol fogva jobb anyagi korulmenyek kozt elnek, ez tobbnyire rank is igaz, ha Etiopiaval mereckedunk (vagy barki massal, aki nalunk is szegenyebb)."

összekeveres a jogi egyenlőséget és a tényleges egyenlőséget. tényleges egyenlőséget csak a kommunisták akarnak. a reklamáció nem arról szól, hogy a királyi gyerkőcök gazdag családba születtek, hanem arról, hogy születésüknél fogva több joguk van. olyan pénzt kapnak, amit én nem kapok az államtól. az etióphoz képest én az államtól nem több pénzt kapok, hanem még én fizetek többet. az etiópnak hozzám képest a szegénysége miatt előjogai vannak. az egy másik dolog, hogy aktuálisan éppen szegényebb.

"en is ugy latom, hogy ez egy hiszti abbol a fajtabol, hogy: "nekik van, nekem nincs""

az, hogy hisztinek címkézed, nem érv, hanem olcsó bagatellizálási próbálkozás.

burakefendi 2013.07.24. 14:10:41

A netes hőbörgés és az egészséges lelkület. Ezen jót mosolyogtam... Amúgy fura, amikor a demokraták egyszer azon sopánkodnak, hogy ezse-azse demokratikus, máskor meg azon, hogy a kisember...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.07.24. 14:11:59

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

de igen.

demokrácia=demos kratos= a nép uralma

köztársaság= res publika = a nép uralma

a monarchia pedig pontosan NEM EZ

nimand 2013.07.24. 14:14:02

@Brendel Mátyás: "nem érv, hanem olcsó bagatellizálási próbálkozás" - nem erv, vegkovetkeztetes

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.07.24. 14:20:40

@Elim:

"Valószínűtlennek tartom, hogy parlamenti felhatalmazás nélkül hadakozhatna."

kell parlamenti felhatalmazás. neme z a kérdés. a kérdés az, hogy a parlament nem hadakozhat őnélküle. ha a parlament megszavazza, hogy hadat kell üzenni, akkor utána nem Elton John, nem Richard Dawkins, nem a Canterbury érsek, és nem David Beckham, hanem a királynp engedélyét kell még kikérni. Pedig egy demokráciában nem kéne. A többiek véleményét sem.

"A királyságnak igenis nagy haszna lehet. Az örökletes rendszer miatt az államfői pozíció elzárt marad a politikai kalandorok, demagógok, utópista fantaszták (társadalmi kísérletezők: kommunisták és nemzetiek) elől."

boldogok a lelki szegények, mert azt hiszik, igazuk van. pedig nagyon pofára esnek:

en.wikipedia.org/wiki/Edward_VIII

" Mindenki jobban járt volna szerintem, ha Németországban marad a császár, Oroszországban pedig a cár, természetesen alkotmányos reform után."

szerinted. nem érv.

"A királyság haszna lehet még, hogy gyengítheti az etnikai alapú nacionalista lelkesedést. A kisebbségeket elnyomó nacionalista állameszmény helyett reális, élhető alternatíva. (Ld. Franciaország hozzáállása a nemzeti kisebbségekhez vs. Egyesült Királyság, Belgium.)"

vannak különbségek, nem látok egyélrtelműen pozitív-negatív különbséget.

"Költségek: országa és nem államformája válogatja, hogy mennyit költenek a vezetők reprezentatív költségeire. Fogalmam sincs a konkrét összegekről, de szerintem az amerikai elnöki rendszer többe kerül, mint mondjuk a norvég királyi."

nem a mennyi a kérdés, hanem, hogy az, hogy egy államban egyvalaki születésénél fogva kap támogatást az államtól, az ANTIDEMOKRATIKUS. durván sérti az egyenlőség elvét.

dreia 2013.07.24. 14:20:50

Én vagyok a hülye vagy manapság az elcsalt kisdoktori többet ér a semminél? Én meg pont fordítva gondolom, inkább ne legyen semmilyen, mint lopott.
Hamis pénzzel fizetni a boltban is jobb, mintha mondjuk csak simán ellopom a cuccot?

lyesmith 2013.07.24. 14:21:34

@Brendel Mátyás:

Még jó hogy UK az "Alkotmányos Monarchia". A kirélynak kb 300 éve gyakorlatilag semmilyen beleszólása nincsen abba hogy a választott képviselők hogyan kormányozzák az országot.

Olyannyira hogy egy-két szavazás bármikor eltörölheti a monarchiát, csakhogy az elsöprő királypártiság miatt erre mindezidáig nem került sor.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.07.24. 14:21:50

@padlogaz: ez ugye közvéleménykutatás, aminek semmiféle legális ereje nincs.

lyesmith 2013.07.24. 14:24:00

@Brendel Mátyás: NEM ANTIDEMOKRATIKUS mivel a nép akarata az hogy akirályság intézménye fennmaradjon.

Ha majd nem ezt akarják akkor a nép eltörölheti a királyság intézményét.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.07.24. 14:24:47

@lyesmith:

"Nehogy már az ő hibájuk legyen hogy egy francia újság beteszi a képüket a címlapra."

az övék is. mert ugye ha nincs pózolás, nincs fénykép, amelyet ki lehetne tenni. de persze a Le Monde hibája is.

"Ha nem tetszik az amit a barátaid postolnak ott az "un-friend" gomb. Meg van oldva a problémád."

a barátaim nem is mernekilyet postolni, újságokkal van a gond. azoknál meg nem olyan egyszerű, hogy mindet unlike-olom, mert akkor ugye nem kapok hírt semmiről.

"A legutóbbi felmérés szerint a UK-ben kb 76% pártolja a monarchiát 18% van ellene."

FELMÉRÉS. ennek nincs jogi ereje.

" A világ legnagyobb PR gépezete nem más mint a britt királyi ház. Évente több mint 70 milliárd font bevételt hozva az országnak."

1) hivatkozás?
2) mennyi a kiadás?
3) ha a helyüklbe egy csimpánzt ültetnének, akkor is ennyi lenne

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.07.24. 14:26:23

@nimand: ok, érvek nélkül rögtön a végkövetkeztetésre ugrottál. szánalom.

ln rámutattam, hogy az egyenlő jogok akár állami támogatásra, akár hatalmi pozíció betöltésére, kurvára alkotmányos alapkérdés.

ezt így eljutott az egyetlen neuronodig?!

BigPi 2013.07.24. 14:29:11

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Vannak emberek, úgy mint ez a Mátyás, akik szerint a demokrácia, csak bizonyos keretek között értelmezhető. Nem veszik észre, hogy ez az állás pont már elavult.

Tucker Dávid 2013.07.24. 14:30:52

Köszönöm a megszólítást, akkor válaszolnék is rá. Nem gondolom magam megengedőnek, csak a demokrácia mibenlétét valóban nem az államormában látom. Nagy-Britannia például kapásból nagyobb demokrácia, mint Magyarország. És valóban nem jelentkezik társadalmi igény arra, hogy döntsék meg a királynő uralmát. (Ausztráliában volt erről népszavazás 1999-ben, de ők sem akartak köztársasággá válni.)

Ha nem a királyra kellene költeni, akkor kéne egy elnökre, szóval anyagilag nem lenne nagy megtakarítás. De Nagy-Britanniában ez valóban közmegegyezés kérdése, és szerintem nem is nekünk van jogunk erről ítélkezni. Mint ahogy az is vet fel kérdéseket, hogy a közvetetten választott államfő mennyire demokratikus? Ha viszont a nép választaná, akkor az szükségszerűen nagyobb hatalommal is járna - és az mennyire kellene nekünk? Hogy Erzsébet mennyire jó államfő, azt is inkább döntsék el az alattvalói - rutinja viszont van, az biztos. A királyság tényleg megvéd attól, hogy mindenféle politikai mikiegerek bitorolják az államfői széket. Mármint a jól működő királyságok. Amik meg nem működtek jól, azokat előbb vagy utóbb megdöntötték, még kommunizmus sem kellett hozzá (pl. Franciaország).

Vagy ott van a Japán császár, akinek az alkotmány szerint nincs magántulajdona, mindene a népé. Persze ott is kellett egy elvesztett háború és két atombomba, hogy a császárság intézménye átalakuljon.

Kedvenc demokráciámban, Németországban ma is jól mennek a mindenféle arisztokrata családi partikat bemutató pletykalapok. Ők is jól elvannak magukkal, és eszük ágában sincs átvenni az államhatalmat, sem pedig lemondani a címükről. Ott ezek a címek valóban csak privát használatúak, és ők nem is az adófizetők pénzéből élnek - hanem legtöbben az egykori nemesi előjogokat váltották gazdasági tőkére. A német demokrácia pedig továbbra is a legjobb példa a világ számára.

Szóval önmagában a királyság nem feltétlen rossz, márcsak mert a királynak lényegében nincs is hatalma. Mondhatnánk még Európában jó pár monarchiát, ahol az uralkodó szintén köztiszteletnek örvend és senkinek semmi baja vele. (Egyedül Andorrát nem értem, hogy képesek két társherceg alatt élni, akik közül az egyik egy katalán püspök, a másik meg a francia elnök, akit egy másik nép választ nekik. De ez meg az ő dolguk.) Erzsébet képességeit pedig lehet boncolgatni (készült is egy Oscar-díjas film a témakörben), de csak az, hogy öröklődés útján került a trónra, ezért szükségszerűen alkalmatlan, kicsit erős következtetésnek érzem.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.07.24. 14:34:25

@lyesmith: ez sem jogilag nem érv, hogy "úgy maradt", sem ameleltt nem fogadható el érvnek, hogy így helyes.

padlogaz 2013.07.24. 14:36:51

@Brendel Mátyás:
@padlogaz: ez ugye közvéleménykutatás, aminek semmiféle legális ereje nincs.

de valószínűleg mégis jobban tükrözi a brit nép valós akaratát, hiába nem vagy hajlandó ezt elhinni. még egyszer mondom: ha már írsz valamiről, akkor legalább tiszteld meg az olvasóidat azzal, hogy utánanézel a tényeknek. próbáld ki egyszer, meglepődnél, hogy mennyivel emelkedne az irományaid színvonala.

GERI87 2013.07.24. 14:37:32

@Brendel Mátyás:

Ha az államfő csak dísz, tökmindegy hogy hogy hívják: király, elnök, államelnök, vagy egy 3 havonta cserélődő elnöki tanács elnöke....esetleg egy időszakosan választott uralkodó.

Az alkotmányos monarchiának pedig pont annyi jogosultsága van mint egy erős elnöki, félelnöki rendszernek.
A különbség hogy 5 évente változik az államfő vagy öröklődik.
Utóbbinak is van előnye.

Hüvely Matyi 2013.07.24. 14:38:09

Az államfőnek minden demokráciában a legfőbb kötelezettsége, hogy a demokrácián őrködjön. Mindegy, hogy király vagy elnök.

Olvastam egyszer egy cikket, miszerint Francot nem lehetett volna elzavarni, ha nem lett volna királyság Spanyolország. Persze, akkor jogos miért nem zavarták el korábban...

GERI87 2013.07.24. 14:41:18

Nem beszélve arról hogy a parlamentáris monarchiákban lehet népszavazás arról hogy milyen legyen az államforma, tehát az hogy nincs népuralom hülyeség, nem jó érv, mert egyszerűen nem igaz.
Ha a népnek kell a koronás fő, aki örökíti hatalmát akkor ez demokratikus, mint ahogy egy demokratikusan hatalomra juttatott kommunista párt is jogszerűen szüntetné meg a demokráciát hisz erre választanák meg....

lyesmith 2013.07.24. 14:43:27

@Brendel Mátyás:

"az övék is. mert ugye ha nincs pózolás, nincs fénykép, amelyet ki lehetne tenni."

El van menve az eszed. Anglia trónörököséről van szó. Konrétan kötelességük Anglia felé hogy pózoljanak a trónörökössel. A Le Monde nem kötelessége ezt lehozni.

"azoknál meg nem olyan egyszerű, hogy mindet unlike-olom, mert akkor ugye nem kapok hírt semmiről"

Akkor meg en Facebookot használj hírolvasásra (ami egy social-bulvár oldal) hanem a Google News-t ahol konkrétan megadhatod hogy milyen téma érdekel.

"FELMÉRÉS. ennek nincs jogi ereje."

Ez az emberek VÉLEMÉNYE. A nagytöbbbség véleményének egy demokráciában (amilyen az alkotmányos monrchia is) jogi ereje van. Azoknak a politikusoknak akik el akarják törölni a királyságot (mint pl a munkáspárti Tony Benn) nincs meg a kellő támogattottsága ahhoz hogy ezt véghezvigye.

A kiadás amit UK fizet a királyi család után kb 100 millió font. Évi kb 300 forint / adófizető. A királyi bébi kb 500 millió fontot fog hozni ebben az évben az országnak. Ünnepségek, turizmus, ajándéktárgyak stb.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.07.24. 14:45:01

@Tucker Dávid:

"Ha nem a királyra kellene költeni, akkor kéne egy elnökre, szóval anyagilag nem lenne nagy megtakarítás."

Én úgy látom, hogy te itt az elvi kérdést nem látod. Tegyük fel, hogy a magyar állam csak úgy ad Orbán legnagyobb fiának egy palotát, meg jópár milliárd forintot. ez demokratikus? még akkor sem, ha a parlament ezt éppen megszavazza.

"az is vet fel kérdéseket, hogy a közvetetten választott államfő mennyire demokratikus?"

ezzel elvileg nem lehet gond, a parlamentnek van felhatalmazása, és egy demokráciában ki is kell nevezzen vezetőket. ne feledd, tulajdonképpen a miniszterelnök választása is pont ilyen.

" Ha viszont a nép választaná, akkor az szükségszerűen nagyobb hatalommal is járna - és az mennyire kellene nekünk?"

nem tudom. én nem mondom, hogy közvetlenül kéne választani a köztársasági elnököt, sőt, maxvalnak kifejtettem, hogy ez zavart okozna az állam szervezetében, mert két erős, választott vezető lenne.

" Hogy Erzsébet mennyire jó államfő, azt is inkább döntsék el az alattvalói"

amivel azt mondod, válasszák. de eközben azt mondod, hogy nem kell, hogy válasszák. most akkor eldöntsék az alatvalói, vagy sem?! az biztos, hogy a születési alapon lett államfő az még közvetve sincs választva.

" A királyság tényleg megvéd attól, hogy mindenféle politikai mikiegerek bitorolják az államfői széket."

szerintem most is egy politikai mikiegér bitorolja az angol államfői széket.

"Amik meg nem működtek jól, azokat előbb vagy utóbb megdöntötték, még kommunizmus sem kellett hozzá (pl. Franciaország)."

Franciaországban az utolsó uralkodó megdöntése a kommünnel végződött.

" Ott ezek a címek valóban csak privát használatúak, és ők nem is az adófizetők pénzéből élnek - hanem legtöbben az egykori nemesi előjogokat váltották gazdasági tőkére."

no ez a nagyon fontos elvi különbség.

"Szóval önmagában a királyság nem feltétlen rossz, márcsak mert a királynak lényegében nincs is hatalma."

ez ugye az az érvelés, hogy a királyság negatívumait mepróbálják a minimálisra csökkenteni azzal, hogy minél kevesebb legyen benne a királyság. az ideális végkifejlete ennek nyilván a nulla királyság.

"öröklődés útján került a trónra, ezért szükségszerűen alkalmatlan, kicsit erős következtetésnek érzem."

de azt igen, hogy öröklődéssel került hatalomra, tehát a hatalmának semmi köze az alkalmasságához, ezt ugye elfogadod?! és ez a baj.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.07.24. 14:46:25

@padlogaz: nem írtama brit nép valós akaratáról. ha egy cikkel kötözködsz, akkor olvasd el, és ne köss bele olyan dologba, ami nem hangzott el! meglepően jobb lesz a hozzászólásaid tartalma!

GERI87 2013.07.24. 14:49:54

@Hüvely Matyi:

Senki nem zavarta el, meghalt.
Franco idején már '47-től volt királyság, bár uralkodó továbbra sem volt ("király nélküli királyság" bár volt tengere) öreg korára átadta a a hatalmat János Károlynak aki átvezette az országot a demokráciába.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.24. 14:50:35

@Brendel Mátyás:

Az ókor óta a két fogalom jelentése változott sokat...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.07.24. 14:50:51

@lyesmith:

"a nép akarata az hogy akirályság intézménye fennmaradjon."

1) ez nincs jogilag rögzítve, tehát antidemokratikus.

2) van olyan dolog, ami még akkor sem demokratikus, ha demokratikusan megszavazzák. a diktatúra ilyen, a monarchia ilyen.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.07.24. 14:52:39

@GERI87:

"Ha az államfő csak dísz, tökmindegy hogy hogy hívják: király, elnök, államelnök, vagy egy 3 havonta cserélődő elnöki tanács elnöke....esetleg egy időszakosan választott uralkodó."

egyáltalán nem mindegy.

"A különbség hogy 5 évente változik az államfő vagy öröklődik.
Utóbbinak is van előnye."

az utóbbi antidemokratikus. dmeokráciában nincsenek öröklődő hatalmi posztok. még egy egyetem elnöke, egy falu polgármestere sem lehet örökletes.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.24. 14:52:57

@GERI87:

Arra is van példa, hogy demokratikusan megszüntetik a monarchiát, s arra is, hogy demokratikusan visszaállítják. Akét legutóbbi példa Nepál és Kambodzsa.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.07.24. 14:54:09

@GERI87:

"Ha a népnek kell a koronás fő, aki örökíti hatalmát akkor ez demokratikus"

nem, nem az. ez ugyanaz a buta fideszes érvelés, hogy "ha kétharmadot kaptunk, akkor minden demokratikus, az is, ha kikiálltjuk a diktatúrát" nem az.

GERI87 2013.07.24. 14:54:55

@Brendel Mátyás:

Hülyeség, ennyi erővel minden ami rossz, vagy ha önkényhez, nagy hatalomhoz vezet az nem demokratikus, tehát ennyi erővel a Fidesz kétharmad sem az.

Annál nincs demokratikusabb mint hogy a nép akarja hogy ne legyen, amit te állítasz a szerint a demokrácia nem az ami, (népuralom) hanem egy felsőbb magasabb rendű eszme, ami tudja mi a jó az embereknek.
De ez nem így van.

GERI87 2013.07.24. 14:55:59

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Pontosan, ezért hülyeség az hogy a királyság antidemokratikus.
A köztársaság nem a demokrácia szinonimája.

GERI87 2013.07.24. 14:56:37

@Brendel Mátyás:

de kurvára az, ettől persze nem jó, de az.
ha a nép hülye akkor a rendszere is az lesz, ez van.

Hüvely Matyi 2013.07.24. 14:57:00

@GERI87:

Utánaolvastam, valamire zavarosan emlékeztem. Ebben a vitában ez valóban nem alkalmazható érv.

kokoro 2013.07.24. 14:59:13

"Az sem demokratikus, hogy az adófizetők pénzéből eltartsák őt, és az egész családját..."

Annak a családnak azért van némi tőkéje és jó pár birtoka is, a rendszeres királyi csinnadratták -házasság, gyermek születése- is szép pénzeket hoz.

"Egyik újság sem vette az erőt, az elvet ahhoz, hogy ellenálljon a bulvár kísértésének, és ne zsebeljen be némi olvasottságot a bamba olvasók számlájára."

Akkor ennyi erővel mondhatnánk azt is, hogy EZ a blog se nagyon szeretne ellenállni, ugye ide is jó jön pár klikk.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.07.24. 14:59:19

@lyesmith:

"Konrétan kötelességük Anglia felé hogy pózoljanak a trónörökössel."

ez melyik törvény?!

"Akkor meg en Facebookot használj hírolvasásra (ami egy social-bulvár oldal) hanem a Google News-t ahol konkrétan megadhatod hogy milyen téma érdekel."

szerintem ott se tudom az angol királyi családot kitaakrni, de ha lehet, akkor az jó volna.

" A nagytöbbbség véleményének egy demokráciában (amilyen az alkotmányos monrchia is) jogi ereje van."

felmérésnek nincs.

"A kiadás amit UK fizet a királyi család után kb 100 millió font. Évi kb 300 forint / adófizető. A királyi bébi kb 500 millió fontot fog hozni ebben az évben az országnak. Ünnepségek, turizmus, ajándéktárgyak stb."

1) hivatkozás?
2) mik lennének ezek a számok, ha a királyi családot lecserélnék egy manchesteri munkáscsaládra, és ők lennének az új királyi család?

GERI87 2013.07.24. 15:00:04

@Brendel Mátyás:

ha a nép elfogadja hogy vannak öröklődő posztok pl államfő akkor az a nép akarata, tehát demokratikus, lehet csavarnia dolgot, de elég ha a Nemzetközösség monarchiáira gondolsz, mind polgári, liberális demokrácia.
Csak te gondolod hogy nem.

padlogaz 2013.07.24. 15:01:22

@Brendel Mátyás:
ha egy felnőtt ember meg akar érteni valamit, akkor próbálkozik.
te szemlátomást nem is akarod megérteni, hogy mit próbálok én is (de a kommentelők többsége is) mondani.
vagy nem tudod, ez esetben elnézésedet kérem, tovább nem erőlködöm, mert a szellemi / értelmi képességeiért senki sem felel. te sem.
viszlát.

lyesmith 2013.07.24. 15:01:49

@Brendel Mátyás:

Vajon miért nem érted meg hogy UK az NEM "Monarchia" HANEM "Alkotmányos Monarchia"

UK-ben a királynőnek SEMMILYEN törvényhozó hatalma nincsen. Minden törvényhozó, illetve végrehajtó hatalom az a lakosok álltal megválasztott képviselők kezében van.

Csak azért mert hiányos a műveltséged (középiskola 3. évfolyam) még nem lesz igazad.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.07.24. 15:04:08

@GERI87:

"Hülyeség, ennyi erővel minden ami rossz, vagy ha önkényhez, nagy hatalomhoz vezet az nem demokratikus, tehát ennyi erővel a Fidesz kétharmad sem az."

én nem ezt írtam, ez így zavaros hülyeség. a demokrácia egyik fontos eleme a szabad választások. de más fontos elemei is vannak. és ha a demokratikus választások során, vagy utána eme más elemeket megsértik, akkor ott már nincs valódi demokrácia. a demokrácia ott szűnik meg, amikor ezeket az elemek megszűnnek. és hiába demokratikus választott úton szünnek meg.

például Hitlert demokratikusan megválasztották, aztán egy bizonyos ponton a hatalmával megszüntette a demokráciát. onnantól diktatúra volt. nem igaz az az érvelés, hogy amit megválasztanak, amit a nép akar, az akármeddig utána már demokratikus. nem. ki tud lépni a demokráciából.

"Annál nincs demokratikusabb mint hogy a nép akarja hogy ne legyen"

de van. a demokráciának más feltételei is vannak.

ha a többség azt akarja, ha a parlament megszavazza, hogy márpedig kiírtjuk a Magyarországon élő német származású embereket, akkor az nem demokratikus, akárhogy is akarja a nép, és akárhogy is szavazza meg a parlament.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.24. 15:04:37

@GERI87:

Sőt valójában jelenleg a jelenlegi monarchiéák között NAGYOBB a demokráciák aránya, mint a mai köztársaségok között. Én a FH listáját nézem, ez alapján mondom. Európában pl. az összes monarchia demokráciának van kategorizálva a FH listáján, míg 15 ország van diktatúrának vagy féldemokráciának kategorizálva - az összes köztársaság.

lyesmith 2013.07.24. 15:04:53

@Brendel Mátyás:
"2) mik lennének ezek a számok, ha a királyi családot lecserélnék egy manchesteri munkáscsaládra, és ők lennének az új királyi család?"

Zéró. Egy manchesteri munkáscsaláddal nem lehet a The Sun-t eladni.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.24. 15:05:57

Oké, a Vatikánt nem kategorizálja a FH, specifikus helyzete miatt, s az nyilván nem demokrácia. Bár a Vatikán nem is monarchia, s nem is köztársaság.

Elim 2013.07.24. 15:15:06

@Brendel Mátyás:

"ha a parlament megszavazza, hogy hadat kell üzenni, akkor utána nem Elton John, nem Richard Dawkins, nem a Canterbury érsek, és nem David Beckham, hanem a királynp engedélyét kell még kikérni. Pedig egy demokráciában nem kéne. A többiek véleményét sem."

Mindenütt kell államfői jóváhagyás a háborúhoz és mindenütt államfői, nem pedig az utca emberéé. Akkor sehol sincs demokrácia?

Mit akartál mondani VIII. Eduárddal? Szimpatizált a nácikkal? Hm? Meddig is volt király? Januártól decemberig? Könnyebb volt lemondatni, mint a sokat emlegetett Schmitt Pált.

"" Mindenki jobban járt volna szerintem, ha Németországban marad a császár, Oroszországban pedig a cár, természetesen alkotmányos reform után."

szerinted. nem érv. " - Miért, szerinted? Néhány következtetést azért csak le tudsz vonni. Mint ahogy az amerikaiak is, mikor a II. világháború után megszállták Japánt. Kicsit konkrétabban: ha marad a király, császár, vagy cár, az államfői pozíció egyrészt nem vonható össze a miniszterelnökivel (pl. Führerré), másrészt nem lett volna semmi a nagy kísérletekből, mint amilyen a kommunizmus és a nemzetiszocializmus volt, mert azok a figurák nem rúghattak volna labdába a politikai életben.

"vannak különbségek, nem látok egyélrtelműen pozitív-negatív különbséget."

Franciaországban pl. nem élnek nemzeti kisebbségek a hivatalos felfogás szerint? De Gaulle viszont elment parádézni Kanadába, hisz ott állítólag élnek franciák. Nem furcsa? Skóciában népszavazás lesz, hogy kilépnek-e az Egyesült királyságból. Ha az önrendelkezés számodra nem érték, az a te bajod.

"nem a mennyi a kérdés, hanem, hogy az, hogy egy államban egyvalaki születésénél fogva kap támogatást az államtól, az ANTIDEMOKRATIKUS. durván sérti az egyenlőség elvét. "

Ehhez képest a poszt fele arról szólt, hogy jaj de drága, paloták, meg minden. Ha az elvvel van gondod (a dinasztikus öröklési renddel), akkor érdemes lett volna ezt jobban körüljárni. Valójában demokratikus szempontból is hasznos, ha van egy (korlátos) hatalmi tényező, ami teljességgel független, nem függ lobby-érdekektől, gazdasági érdektől, az aktuális többség hirtelen ötleteitől. Függetlenként fék és ellensúly lehet a demokrácia olyan jellegű torzulása esetén, amikor a többséget (mondjuk kétharmadot) szerzett politikai erő a (választásokkor épp meglévő) többség diktatúráját igyekszik megvalósítani és ennek érdekében a többi alkotmányos féket épp a demokratikus akaratra hivatkozva leépíti. Egy konkrét személyt - a király-államfőt - nehezebb figyelmen kívül hagyni és épp hatalmának dinasztikus eredete teszi lehetővé függetlensége megőrzését. Egy elnök elnöki ciklusának időtartamával, megválasztásának módjával, a ciklusa után biztosított juttatások mértékével lehet befolyásolni, trükközni.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.07.24. 15:16:29

@GERI87: de kurvára nem az. sajnálom, de nem fogom elismerni, hogy Hitler rendszere demokratikus volt csak azért, hogy megmentsük az angol monarchiát demorkatikusnak.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.07.24. 15:18:04

@kokoro:

"Akkor ennyi erővel mondhatnánk azt is, hogy EZ a blog se nagyon szeretne ellenállni, ugye ide is jó jön pár klikk."

azért ne vedd már egy kalap alá a kritikát a kritizálttal! a kritiklának nyilván úgy van értelme, ha azt is olvassák.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.07.24. 15:20:38

@GERI87:

vegyünk egy diktátort, legyen mondjuk Adolf a neve.

A) Ez az Adolf katonai puccsal került hatalomra

B) Ez az Adolf választásokkal került hatalomra.

Adolf A és B esetben ugyanazt csinálja: betiltatja a pártokat, eltörli a választásokat, megöleti az összes ellenzéiki politikust, és kiírt 6 millió zsidót gázkamrában.

te azt mondod, hogy B esetben Adolf demokratikus,c sak azért, mert megválasztotta a nép?!

elment neked az eszed?! hülye-e vagy?!

de murányi 2013.07.24. 15:21:14

a kommunizmus egyik kis előnye? 2013-ban bármilyen elnyomó rendszert ( a gyakorlatban mindenhol az lett a kommunizmusból) kurva gáz dicsőíteni. Nagy progresszív vagy fiam!

GERI87 2013.07.24. 15:24:21

@Brendel Mátyás:

"és hiába demokratikus választott úton szünnek meg."

A demokrácia nem tiltja a kétharmadot, a háromnegyedet, azt sem hogy a választott párt azt tegye ami miatt megválasztották, de hatalmat adhat antidemokratikus elemeknek is. a demokrácia ilyen: magában hordozza a felszámolásának lehetőségét még akkor is ha ez ellentmondásos.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.07.24. 15:24:41

@lyesmith:

"UK-ben a királynőnek SEMMILYEN törvényhozó hatalma nincsen. Minden törvényhozó, illetve végrehajtó hatalom az a lakosok álltal megválasztott képviselők kezében van."

de van. olvass, hülyegyerek!

en.wikipedia.org/wiki/Royal_prerogative_in_the_United_Kingdom

Csak azért mert hiányos a műveltséged (középiskola 3. évfolyam) még nem lesz igazad.

GERI87 2013.07.24. 15:26:40

@Brendel Mátyás:

Nem volt demokratikus, de az által jutott hatalomra, választással.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.07.24. 15:28:14

@lyesmith:

"Egy manchesteri munkáscsaláddal nem lehet a The Sun-t eladni."

dehogynem. ha őket neveznék ki királyi családnak, el lehetne. még többen is vennék, hiszen ilyen még nem volt. egy kis piárral olyan fantasztikus reality showt lehetne belőle rittyenteni, hogy ahhoz képest ez a royal baby semmi.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.24. 15:28:34

@Brendel Mátyás:

A cikkben is benne van mikor élt ezzel utoljára brit uralkodó: 300+ éve.

GERI87 2013.07.24. 15:29:29

@Brendel Mátyás:

Nem adolf nem demokratikus, csak demokratikusan, annak szabályai szerint jár el, B esetben a nép akaratával került hatalomra, amivel visszaélt és felszámolta azt.
De akár úgy is hatalomra kerülhetett volna hogy megmondja előre mit fog tenni.
Indul a választáson, megnyeri, és megteszi amire felhatalmazták a szavazók.

Hülye népnek hülye rendszert.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.07.24. 15:36:05

@Elim:

"Mindenütt kell államfői jóváhagyás a háborúhoz és mindenütt államfői, nem pedig az utca emberéé."

II Erzsébet az utca embere. semmiféle demokratikus módon szerzett joga nincs a vétóhoz. mit szólnál, ha azt modnanák, hogy ezentúl egy manchesteri munkás családnak lenne meg ez a vétőjoga, és ez a jog családon belül öröklődne?!

"Mit akartál mondani VIII. Eduárddal? Szimpatizált a nácikkal? Hm? Meddig is volt király? Januártól decemberig? Könnyebb volt lemondatni, mint a sokat emlegetett Schmitt Pált."

1) nem a náciszimpátia miatt kellett lemondania, hanem egy totál antidemokratikus okból.
2) azt mondod, hogy az esetben pont az a jó, hogy bukott, tehát,h ogy a monarchiában az a jó, hogy néha olyan, mintha demokrácia lenne. csak ugye a monrachia lényegében nem ez. ez a kivétel. VII Edvárdnak például nem lett volna kötelező lemondania. a köztársasági elnöknek pedig a mandátum lejárta után kötelező távoznia. azt nem tudom, le lehet-e váltani, de gondolom, azért sikerült lemondatni, mert adott esetben Orbán leváltatta volna.

"" Mindenki jobban járt volna szerintem, ha Németországban marad a császár, Oroszországban pedig a cár, természetesen alkotmányos reform után."

szerinted. nem érv. " - Miért, szerinted? Néhány következtetést azért csak le tudsz vonni. Mint ahogy az amerikaiak is, mikor a II. világháború után megszállták Japánt. Kicsit konkrétabban: ha marad a király, császár, vagy cár, az államfői pozíció egyrészt nem vonható össze a miniszterelnökivel (pl. Führerré), másrészt nem lett volna semmi a nagy kísérletekből, mint amilyen a kommunizmus és a nemzetiszocializmus volt, mert azok a figurák nem rúghattak volna labdába a politikai életben.

"vannak különbségek, nem látok egyélrtelműen pozitív-negatív különbséget."

Franciaországban pl. nem élnek nemzeti kisebbségek a hivatalos felfogás szerint? De Gaulle viszont elment parádézni Kanadába, hisz ott állítólag élnek franciák. Nem furcsa? Skóciában népszavazás lesz, hogy kilépnek-e az Egyesült királyságból. Ha az önrendelkezés számodra nem érték, az a te bajod.

"nem a mennyi a kérdés, hanem, hogy az, hogy egy államban egyvalaki születésénél fogva kap támogatást az államtól, az ANTIDEMOKRATIKUS. durván sérti az egyenlőség elvét. "

Ehhez képest a poszt fele arról szólt, hogy jaj de drága, paloták, meg minden. Ha az elvvel van gondod (a dinasztikus öröklési renddel), akkor érdemes lett volna ezt jobban körüljárni. Valójában demokratikus szempontból is hasznos, ha van egy (korlátos) hatalmi tényező, ami teljességgel független, nem függ lobby-érdekektől, gazdasági érdektől, az aktuális többség hirtelen ötleteitől. Függetlenként fék és ellensúly lehet a demokrácia olyan jellegű torzulása esetén, amikor a többséget (mondjuk kétharmadot) szerzett politikai erő a (választásokkor épp meglévő) többség diktatúráját igyekszik megvalósítani és ennek érdekében a többi alkotmányos féket épp a demokratikus akaratra hivatkozva leépíti. Egy konkrét személyt - a király-államfőt - nehezebb figyelmen kívül hagyni és épp hatalmának dinasztikus eredete teszi lehetővé függetlensége megőrzését. Egy elnök elnöki ciklusának időtartamával, megválasztásának módjával, a ciklusa után biztosított juttatások mértékével lehet befolyásolni, trükközni.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.07.24. 15:40:14

@GERI87:

"A demokrácia nem tiltja a kétharmadot, a háromnegyedet, azt sem hogy a választott párt azt tegye ami miatt megválasztották, de hatalmat adhat antidemokratikus elemeknek is. a demokrácia ilyen: magában hordozza a felszámolásának lehetőségét még akkor is ha ez ellentmondásos."

ezt mondom én is. és ha felszámolja magát, akkor van egy pont, ahonnan nem tekintjük a dolgot demokratikusnak.

ebből pedig az következik, hogy nem minden dolog demokratikus, ami demokratikus úton született

ebből pedig az következik, hogy bizony logikus az az érvem, hogy a britt monarchia nem demokratikus, még akkor is, ha demokratikus úton született

de ráadásul én nem tudok arról, hogy lett volna népszavazás vagy parlamenti szavazás a a britt uralkodói ház megtartására

szóval nagyon messze vagy attól, hogy érved legyen

wirth6 2013.07.24. 15:45:47

"William és Kate ott pózol az újságírók előtt, megmutatja a kisbabát, és engedték, hogy ebből ez a felhajtás legyen."

Mintha olyan sok választásuk lett volna. Ha nem pózolnak, legfeljebb lesifotók kerültek volna az újságokba ezek helyett. Persze menekülhetnének állandóan a fotósok elől, de ennek azért erős kockázatai vannak (Diana).

Egyébként lehet mondani, hogy ilyen-olyan formális hatalmuk van, de ez tényleg csak formális. Nagyjából hagyományőrzésből és turista látványosságnak vannak ott. Ha a parlament tényleg hadat akarna üzenni, simán megcsinálnák akár nélküle is: Belgiumban játszották el, hogy amikor meg akartak szavazni valamit a király hozzájárulása nélkül, egyszerűen egy napra felfüggesztették a hatalmát, és ennyi.

Az pedig, hogy ne lenne demokratikus, hogy egy családot eltart a nép? Hiszen bármikor megszavazhatnák, hogy ne kapják a pénzt. Aztán lehetne nézni, ahogy a turistacsalogató látványosságok (amelyek attól még a királyi család tulajdonában maradnának), hogyan rohadnak le.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.07.24. 16:32:53

@GERI87: "Nem volt demokratikus, de az által jutott hatalomra, választással."

no akkor megcáfoltad magad. elismerted, hogy nem minden demokratikus,a mit a nép akar, és az sem, amit a nép megszavaz. van olyan, ami akko rsem demokratikus, ha megszavazzák. a monarchia ilyen, és ráadásul nincs is megszavazva

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.07.24. 16:33:48

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: van egy joga, amellyel nem élt 300 éve, de élhetne, és van más joga is.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.07.24. 16:35:00

@GERI87:

"Nem adolf nem demokratikus, csak demokratikusan, annak szabályai szerint jár el, B esetben a nép akaratával került hatalomra, amivel visszaélt és felszámolta azt."

mégegyszer megerősítetted, hogy lehet valami attól nem demokratikus, hogy demokratikusan meg lett szavazva vagy választva. QED

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.07.24. 16:44:36

@wirth6:

"Mintha olyan sok választásuk lett volna."

jajj, ne tegyünk már úgy, hogy szegény királyi családnak semmi választása, ki vannak sozlgáltatva az elemek kénye kedvének!

" Ha nem pózolnak, legfeljebb lesifotók kerültek volna az újságokba ezek helyett. Persze menekülhetnének állandóan a fotósok elől, de ennek azért erős kockázatai vannak (Diana)."

nemrég egészen durva pereket nyertek meg újságok ellen. le tudnak tiltatni dolgokat, tudnak perelni, le tudják szoktatni a nagy újságokat erről. sőt, a legutóbbi perek hatására szerintem már most is lenne ereje a szavuknak.

"Az pedig, hogy ne lenne demokratikus, hogy egy családot eltart a nép? Hiszen bármikor megszavazhatnák, hogy ne kapják a pénzt."

ez ugye nem érv a demokratikussága mellett. ha a magyar parlament olyan törvényt hozna, hogy írtsák ki a Magyarországon lévő német állampolgárokat, akkor az nem volna demokratikus. pedig megszavazta a parlament. ha meg csak úgy maradt, akkor pláne nem. szavazott a nép arról, hogy igenis akar ennyit költeni a kiráélyi családra? tudtommal még ez sincs így. de ha megszavazná, akkor se volna demokratikus.

van, ami nbnem demokratikus akkor se, ha megszavazzák, mert ellent mond a demokráciának. a királyi előjogok ilyenek. a legbanálisabbak is azok lennének.

ugye a LEX XY-on már akkor felkapjuk a fejünket, ha nem szól név szerint XY-ról. de ha explicit XY-ról szól, akkor már explicit antidemokratikus.

GERI87 2013.07.24. 16:47:46

@Brendel Mátyás:

"hogy a britt monarchia nem demokratikus,"

Van létjogosultsága a monarchiának, ha nekik ez kell akkor ez kell.
Ráadásul ez demokratikus hisz ABBAN, azon belül létezik, nem azon kívül, te ezt nem fogod fel, ráadásul bármikor eltörölhető, a nép akarata által ami demokratikus lehetőség, szemben a diktatúrával, ami nem teszi lehetővé önmaga felszámolását.

Akkor nem lenne demokratikus ha abszolút kormányzás lenne és nem lenne választás, népszavazás útján felszámolható....de nem így van.

"a monarchia ilyen, és ráadásul nincs is megszavazva "

De ellene sem szavaztak, pedig lehetne, és volt is rá példa hogy máshol leszavazták, így a brit uralkodó már ott nem államfő.

Adolf felszámolta azt ami hatalomra juttatta.
A brit monarchia nem számolja fel amiben létezik, (sőt az számolhatja fel őt), tehát a keretei demokratikusak.

GERI87 2013.07.24. 16:54:00

@Brendel Mátyás:

A mindenkori Köztársasági elnöknek is járnak juttatások, fizetés, a nép eltartja, a képviselők fizetéséről sem lehet szavazni, a költségtérítésükről sem, meg a köztársasági elnök személyéről sem.
Ennyit erről, hülye problémáid vannak.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.07.24. 17:17:04

@GERI87: tudod nagyon jól, hogy a KE-t 5 évre a parlament választja meg, de vagy olyan görény, hogy hülyének tetteted magad. vagy tényleg ennyire elmegyenge vagy?!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.07.24. 17:25:09

@GERI87:

"ha nekik ez kell akkor ez kell."

már kétszer ismerted el, hogy ettől még lehet antidemokratikus.

miért vagy ilyen hülye faszfej, hogy megismétled a baromságot,m amiről már elismerted, hogy baromság?!

"a nép akarata által ami demokratikus lehetőség, szemben a diktatúrával, ami nem teszi lehetővé önmaga felszámolását."

van olyan állapot, amikor valami nem demokratikus, még lehetővé teszi önmaga felszámolását, de akkor is nem demokratikus. ha a parlament ma elhatározza, hogy minden Magyarországon lévő németet ki kell írtani, az nem demokratikus. 2014-ben van lehetőség ezt visszxacsinálni. de ettől ma ez nem lenne demokratikus. sőt, ha 2014-ben szavaznák meg, akkor sem lenne demokratikus. van,a mi nem demokratikus, akárhogy is szavazzák meg, ezt már beláttad, te hülye, most mit erőlködsz ennél gyengébb dolgokkal?!

"Akkor nem lenne demokratikus ha abszolút kormányzás lenne és nem lenne választás, népszavazás útján felszámolható....de nem így van."

teháűt ha Hitler 1944-ben kiírt volna általános választásokat, akkor minden, amit előtte csinált, egy csapásra demokratikussá vált volna:?! a faszt, hülyegyerek, a faszt.

"De ellene sem szavaztak, pedig lehetne, és volt is rá példa hogy máshol leszavazták, így a brit uralkodó már ott nem államfő."

ebből nem következik, hogy demokratikus az, hogy britanniában még államfő.

"Adolf felszámolta azt ami hatalomra juttatta.
A brit monarchia nem számolja fel amiben létezik, (sőt az számolhatja fel őt), tehát a keretei demokratikusak."

mégegyszer kérdem, ha Adlof 1944-ben választásokat írt volna ki, akkor az 1933-44-es periódus visszamenőlegesen demokratikus lett volna?!

és ad abszurdum, ha lettek volna 1937-ben és 1941-ben választások, de Hitlert hatalmon tartják, akkor a 6 millió zsidó kiírtása demokratikus?

demokratikus valami csak azért, mert megszavazzák, és demokratikus azért, mert nem szavazzák le?! vagy van olyan dolog, ami semmiképpen nem demokratikus?!

a monarchia szerintem ilyen. a maga definíciója értelmében nem demokratikus, mert pofán szarja az egyenlőséget, azért.

GERI87 2013.07.24. 17:29:59

@Brendel Mátyás:

Mindig választanak 5 évre elnököt, aki mindig kap juttatást.
Az hogy egy ember 50 évig kap valamit, vagy az aktuális államfő 5 évente, mit számít?
egyik fizetéséről és személyéről sem dönthetsz!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.07.24. 17:34:48

@GERI87: "egyik fizetéséről és személyéről sem dönthetsz!"

pont ugyanúgy dönthetsz róla, ahogy bármi másról a demokráciában. a választásokon a szavazatoddal a megfelelő pártra vagy lképviselőre szavazva.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.24. 17:41:42

@Brendel Mátyás:

Nem, mert a brit alkotmány egy része szokásjog. S amivel nem élnek, az kiesik a szokásjogból.

GERI87 2013.07.24. 17:45:45

@Brendel Mátyás:

Az is pofán szarja az egyenlőséget hogy a K elnök nem választható, hogy a képviselői fizetés nem lehet népszavazás tárgya, akárcsak a költségvetés?
Mert most ez van.

"6 millió zsidó, németek kiirtása"

Összekevered a hatalomra jutás módját az intézkedésekkel.
Amúgy ez mind alkotmány ellenes intézkedés lenne, ha nem lenne az, nem lenne demokrácia sem.
Mint ahogy nem is volt.

GERI87 2013.07.24. 17:47:41

@Brendel Mátyás:

detto:
pont ugyanúgy dönthetsz róla mint a királyságról, ahogy bármi másról a demokráciában. a választásokon a szavazatoddal a megfelelő pártra vagy képviselőre szavazva.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.07.24. 18:08:18

@GERI87:

"Az is pofán szarja az egyenlőséget hogy a K elnök nem választható, hogy a képviselői fizetés nem lehet népszavazás tárgya, akárcsak a költségvetés?"

1) nem. hiszen mindenki egyaránt nem szavazhat róla
2) a szavazati jog korlátozásáról van szó. hogy ez mennyire demokratikus, az vita tárgya
3) a KE választhatósága egyszerűen felrúgná a rendszert. nem működne a rendszer választott erős elnökkel és miniszterelnökkel.

de mindez azért sem releváns, mert ezekkel a témákkal legfeljebb azt tudod elérni, hogy Magyarországon is baj van a demokráciával. ettől meg a britt monarchia kurvára egy kibaszott mákszemnyit sem lesz demokratikusabb

kurvára terelssz tehát, te kis hülye:

"Összekevered a hatalomra jutás módját az intézkedésekkel."

te kevered össze. te mondod azt, hogy ha a nép ezt akarja, akkor demokratikus. és aztán ha mondom neked a konkrét példát, akkor mindig bevallod, hogy kurvára hülye vagy. de téged ez nem zavar.

"mind alkotmány ellenes intézkedés lenne"

no látod. minden demokratikus alkotmányban van egy olyan elv, hogy minden ember egyenlő jogokkal rendelkezik. és az a kiabszott királnynő az kurvára szembe szarja ezt az alkotmányossági elvet, felfoghatnád már végre, te félkegyelmű!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.07.24. 18:16:30

@GERI87:

van egy kis különbség. a jelenlegi Magyarországi alkotmány és rendszer szerint minimum pár év múlva új KE-t kell választani. az is igaz, hogy az angol parlament is szavazhatna arról, hogy ezentúl nincs király. csak az a tippem, hogy ezt magának a királynak alá kell írnia. míg a KE-nek már nem kell aláírnia azt, hogy 5 évente új KE-t választunk.

de a nagy különbség nem is ez, a monarchia nem azért antidemokratikus, mert sehogy sem lehet demokratikusan megszüntetni. valószínúleg meg lehetne, mert a király csak aláírná, ha eltörölnék.

a monarchia azért nem demokratikus, mert sérti az egyenlőség elvét.

1) KE majdnem bárki lehet. király csak egy vagy két valaki
2) a KE-t most de facto választják, a királyt most de facto nem.

a királyság de facto nem demokratikus.

még egy fontos dolog:

1) ha a KE-t leváltják, mert új KE-t választanak, az ugye a dolgok normális menete, az nem a KE intézményének felrúgása

2) ha a királyt leváltják, az a dolgoknak a nem normális menetes, szerintem nem is lehet rendesen megcsinálni a királyság megszöntetése nélkül. ha ugyanis a parlament precedenst teremt arra, hogy "na jó, ezt a kiráélyt leváltjuk, de egyébként a királyságot megtartjuk", akkor ezt máskor is megteheti, és a királyból KE lett, már csak az hiányzik, hogy rendszeresítsék, és szabályozzák a dolgot.

ha aparlament tényleg elmegy abba az irányba, hogy leváltja a királyt, akkor az már nem királyság.

ergoi a királyság csak úgy demokratikus, ha nem királyság.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.07.24. 18:19:18

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

"Nem, mert a brit alkotmány egy része szokásjog. S amivel nem élnek, az kiesik a szokásjogból."

faszt a brit jog precedens jog. egy 300 évvel ezelőtti precedens is precedens. nincs olyan a brit jogrendszerben, hogy amit nem használnak elévül.

ismeretes példa erre, hogy ad abszurdum joga van az embernek hotelekben a saját maga által hozott húst megsütni, mert erre van valami kurva régi törvény.

egyébként is ami törvényileg rögzítve van, az britanniában és magyarországon is törvény, márpedig az uralkodó hivatkozott joga törvényben van rögzítve. a törvények nem évülnek el soha.

GERI87 2013.07.24. 18:20:01

@Brendel Mátyás:

"a KE választhatósága egyszerűen felrúgná a rendszert. nem működne a rendszer választott erős elnökkel és miniszterelnökkel. "

Akkor megváltoztatnák és ennyi.
Amúgy ez annyira probléma mint a nem választható király, semennyire mivel valósa hatalma nincs.
Az államtitkárokat, a MNB elnökét stb sem te választod, meg vannak szakmai szempontok is, szóval ez nem gond.

"ha a nép ezt akarja, akkor demokratikus."

Igen, a hatalomra jutás módja az, de onnantól kezdve hogy hatalomra engedte, és az felszámolja a korábbi demokratikus rendszert, alkotmányt, onnantól kezdve nincsenek demokratikus jogok, tehát kár óbégatni, te nem érted a példákat.
A monarchia mit számol fel? mit gátol? semmit.

És anyád hülye, érveid neked nincsenek, párhuzamos példa a közt. államformából is van....de csak feszengsz, nem tetszik a monarchia intézménye ezért a demokráciaféltésbe burkolva vinnyogsz mint valami anarchista félhülye punk...

GERI87 2013.07.24. 18:30:53

@Brendel Mátyás:

"csak az a tippem, hogy ezt magának a királynak alá kell írnia."

Alá fogja írni. A szokásjog szerint nem dobja vissza. amúgy ahogy a közt. elnök sem dobálhatja vissza a törvényeket a végtelenségig, úgy ő sem.

K. elnök is csak az lehet akit a parlament jelöl.
Bárki nem, de mint írtam ennyi erővel miért nem választható a MNB elnök, meg államtitkár, miniszter stb.

"ha a királyt leváltják, az a dolgoknak a nem normális menetes, szerintem nem is lehet rendesen megcsinálni a királyság megszöntetése nélkül. "

Van választási monarchia: Malajzia, a király 5 évente változik.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.07.24. 18:44:59

@GERI87:

"K. elnök is csak az lehet akit a parlament jelöl.
Bárki nem, de mint írtam ennyi erővel miért nem választható a MNB elnök, meg államtitkár, miniszter stb."

sokadjára sem fogod fel, hogy mi a különbség ezek között és a király között. sajnálom, de te egy elmebeteg hülye kis fasz vagy.

"Van választási monarchia: Malajzia, a király 5 évente változik."

ha jól látom, akkor 5 évente választanak egy királyféleséget a tartományok örökletes uralkodói közül. ez ugye olyasmi, mint a császárválasztás, de öt évre. ez még mindig nem demokratikus.

vagy például még a pápaválasztás sem demokratikus, mert a bíboroskat a pápa választja a pápát meg a bíborosok.

a választás akkor demokratikus, amikor nagyjából mindenki választ és választható.

az, hogy "köztársasági elnök nem akárki lehet, csak az, akit a parlament megválaszt", az annak az átfogalmazása, hogy "a parlament bárkit megválaszthat KE-nek". te csupán duplán mondtad el ugyanazt: a parlament választ. ez benne van a demokráciában.

a király nincs.

aeidennis 2013.07.24. 20:14:45

"És ez nem populizmus, mert a király nem olyan kiadás, amelyre szükség van."

Below is a table comparing the British Monarchy with two other Heads of State who are not hereditary Monarchs.

British Monarchy – £36.1 million
French Presidency – £154 million (just for President’s income alone) per year
American Presidency – £917.3 million

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.07.24. 21:30:04

@aeidennis:

1) hivtakozás? hasból bárki tud hülye számokat írni.
2) a brit királyi ház állami támogatása 200 millió font
www.bbc.co.uk/news/uk-18673692

3) összehasonlíthatatlan dolgokat hasonlítasz össze. a francia és az egyesült államok elnöke kormányfő, azaz kormányoz, azaz kurva sokat dolgozik, kurva nagy felelőssége van. plusz reprezentál. tehát ha a királynőhöz még hozzáadod a miniszterelnökre háruló költségeket, akkor kezdheted hasonlítani a francia elnök költségeihez

4) továbbá a franciák és az egyesült államok állampolgárai megszavazták, hogy ezt a pénzt most 4 évig Francois-nak és Baracknak adjuk. míg az angolok nem szavazták meg, hogy ezt Erzsébetnek adják.

5) akarja a fene egyébként a Hollande vagy az Obama család gyerekének születésével teletapétázva látni a facebook oldalát. még az ő babájukra sem vagyok kíváncsi. mert nem ez az érdemük, illetve mert egyébként őpket sem tartom olyan nagyra. valamivel többet tudnak, mint Erzsébet, de a kisbabájukra nem vagyok kíváncsi

wirth6 2013.07.24. 22:39:42

@Brendel Mátyás: Nem az elemeknek, hanem az újságírók kíváncsiságának. Kate topless fotóit se tudták letiltatni. Nyerhetnek pereket, de amíg elég példányt tudnak eladni velük, majd kifizetik a lapok a kártérítést, és folytatják ugyan úgy tovább, mert megéri nekik. Szinte biztos, hogy jobban járnak, ha kiállnak inkább az újságírók elé, minthogy rejtőzködjenek és pereskedjenek évekig.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.07.25. 06:34:49

@wirth6:
Elég könnyen bedőltél egy naiv gondolatmenetnek, miszerint az újságoknak megéri lehozni bármit, legfeljebb majd beperelnek minket, az ügyvédek megoldják, oszt jónapot. Nézz utána kicsit a dolognak mielőtt hülyeséget írogatsz!

1) A királyi család beperelte a két francia lapot, és konkrétn az őjságírókat.

A)45000 euróra. Ennyit ennek a két kis lapnak nem ért meg a türténet. Plusz perköltségek, herce-hurca.
B) 5 év betiltásra. No ez a kurva nagy veszteség, ez a lap végét jelenti.

www.ibtimes.com/kate-middleton-topless-photos-puts-publisher-under-investigation-breach-privacy-1216697

A La Provence tiltakozik is, hogy ők topless fotókat nem közöltek, ellentétben a Closerrel. Látható, hogy az igazán botrányos dologból próbálnak kimászni, próbálják kerülni azt, ami védhetetlen lenne.

2) Az is látszik, hogy a dolognak van visszatartó hatása

A Sun sietett nagyban reklámozni, hogy ők nem hozzák le a képeket:
www.digitalspy.co.uk/media/news/a406071/the-sun-will-not-publish-kate-middleton-topless-photos-says-editor.html

3) Egy ír lap szerkesztője lemondott, mert viszontpublikálták a képeket:
gawker.com/5963014/newspaper-editor-exits-after-publishing-topless-photos-of-duchess-kate-middleton

És itt van a fontos szöveg:

"As a member of the European press, you've got to know that if you're working for a British company, then you should not mess with the royals. The British press is aware that if they piss off the monarchy, they won't get the access that they need to properly cover them."

Magyarul egy újságnak, különösen egy brit újságnak elemi érdeke nem szembe menni a királyi családdal, mert akkor nem kapnak hozzáférést a fontos hírekhez.

Magyarul kurvára szar stratégia az, hogy valaki megsértse a királyi családot, kurvára nem éri meg nekik. Márpedig explicit tiltást paparazzi fotókkal kikerülni az.

A fontos különbség, hogy a topless eset külföldön történt. A két kis francia lapnak nem az az érvágás, hogy a királyi család megorrol a lapra, nekik a per az érvágás. Egy brit lapnak a megorrolás az érvágás. És a szülsé angliában történt, ott nyilván az angol lapok hoztak volna le paparazzi képeket, ha mertek volna. Szerintem világos ezek után, hogy nem mertek volna, ha a királyi család explicit tiltja.

aeidennis 2013.07.25. 10:25:11

@Brendel Mátyás: Majd ha lábjegyzeteled a bejegyzéseidet akkor lehet, hogy írok hivatkozást a kommentekhez.

Az úriember és a budös proli között pedig annyi különbség van, hogy az előbbi ezt írja: Kedves Kate és William, gratulálok a kisfiatokhoz.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.07.25. 11:54:58

@aeidennis:

én megadtam a hivatkozásaimat. te nem. ennyit arról, ki az úriember, te kis görény. nyilván más a felfogásunk az úriemberségről. én a tiedet le se szarom.

kifejezetten nem szeretnék a te szemedben úriember lenni, mert az az én szememben a bornírt álszenteskedés fogalma.

aeidennis 2013.07.25. 13:10:20

Tény, hogy a köztársaság az ilyen hozzád hasonló bunkó proliknak való. Akik aztán megválasztanak egy rakás büdös prolit, majd blogot írnak arról, hogy jaj mennyi büdös proli van a parlamentben. Vive le Roy, à bas la République.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.07.26. 08:49:19

"Ils n'ont rien appris, ni rien oublié." Talleyrand a Bourbonokról. Viola: fényesen demonstrálod ezt a bonmot-t.

wirth6 2013.07.26. 19:41:10

@Brendel Mátyás: "És a szülés Angliában történt, ott nyilván az angol lapok hoztak volna le paparazzi képeket, ha mertek volna."

Szóval Angliában akkor csak angol újságírók dolgoznának? Eléggé meglepne.
Mindenesetre a tény az, hogy a tiltás ellenére kikerültek a félmeztelen képek, még úgy is, hogy valószínűleg magánterületre kellett hozzá behatolnia a fotósnak. A baba lefényképezéséhez még erre se lenne szükség, kivéve persze, ha iskolás koráig elzárják, vagy mindenhova teljesen bebugyolálva viszik, mint anno Jacko a gyerekét.

Azon el lehet gondolkozni, hogy úgy megriadtak a szankcióktól az újságok, hogy soha többet nem mernének ilyet tenni, de azért ez elég naiv elképzelés.

2013.07.29. 11:17:46

nem ártana barátkozni a királyság gondolatával

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.07.30. 20:47:10

@wirth6:

" A baba lefényképezéséhez még erre se lenne szükség, kivéve persze, ha iskolás koráig elzárják"

addig nem kellett volna. a felhajtás jelentős része lecsendesült és le is csendesült volna a szülés után pár nappal.

"Azon el lehet gondolkozni, hogy úgy megriadtak a szankcióktól az újságok, hogy soha többet nem mernének ilyet tenni, de azért ez elég naiv elképzelés. "

a naiv baromásg az, hogy nem fogod fel, amit fent idéztem, nem én írtam, hanem szakember, de te baromállat nem fogod fel, te okosabbnak képzeled magad, te faszfej
süti beállítások módosítása