Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Baromságokat írnak le a hírportálok az időközi választásokkal kapcsolatban

2013.05.17. 09:36 | balközép | Szólj hozzá!

Címkék: választás

Csak azért írom meg ezt a posztot, mert politológusként picit piszkálja a csőrömet, hogy a médiában egy-egy időközi választás eredményének beszámolójában kilométeres baromságokat lehet olvasni. Sőt van olyan portál, mely büszkén be is hivatkozza a tök nagy hülyeséget.

 Ráadásul utána jól bent is maradnak ezek a mondatok a fejekben, mint például a Berettyóújfalu, 7-es számú választókörzetével kapcsolatban: „a körzetben a kétezres években mindig a Fidesz nyert” vagy  „ a körzet nem mondható éppen ősfideszesnek. A 2002-es és a 2006-os választást is nagy fölénnyel nyerte a szocialista jelölt,”

 Nos, a tévedés oka onnan ered, hogy a hírportálok újságíró nem politikai elemzők és egy  „aprócska” tényt teljesen figyelmen kívül hagynak: 2010-ben az összes önkormányzati választókörzetet átszabták. Az összes településen lényegesen kevesebb körzet lett és azok nagyon nagy mértékben módosultak, így korábbi választási eredményekkel nem összehasonlíthatóak.

 Erre jó konkrét példa mondjuk Ferencváros, ahol 2002-ben 16 önkormányzati választókerület volt. Ez csökkent 2006-ra 15-re. Ez az apróbb változás is teljesen megváltoztatta a körzet számozásokat. 2010-ben nagyobb változás történt, akkor a 15-ből már csak 12 marad. Teljesen újraszabva a régi választókerületi struktúrát.

 Például 2002-ben a 4-es körzet a Ferenc körút és Bakáts tér környékén volt.2006-ban is már más helyen volt ez a körzet, de 2010-ben a 4-es körzet alatt egy kb egy kilométerrel odébb lévő városrész polgárai fáradhatnak az urnákhoz. Ezt korábbi választási eredményekkel azért sem lehet így összehasonlítani, mert ez az új 4-es körzet 3 korábbi választókerület egy-egy részének változásából jött létre. Sőt még a szavazókörei is teljesen újra lettek szabva.

 Tehát, csak szeretném jelezni, hogy ha valaki úgy jár el, hogy felmegy a valasztas.hu-ra és megnézi, hogy 2002-ben a ferencvárosi 4-es körzetben mi lett a választás vége, majd megnézi a 2010-es ferencvárosi 4-es körzet eredményeit és ebből von le következtetéseket, akkor nagyon de nagyon nem jár el okosan.

 Figyeljünk erre oda, mert azért ebből komoly tévedések is lehetnek.

 

· 1 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr985304220

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Atikám világa (béta) 2013.05.27. 11:16:04

Atikám világa Mesterházy barátunk a minap kikelt a kormánypártok reklámadó-, illetve kampányfinanszírozási elképzelései ellen. Rossz hírem van: ezt a szopórollert magatoknak barkácsoltátok, picinyem, így hát tessék szorgalmasan hajtani most már (saj...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása