Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Mégsem lett más (és már nem is lesz)

2013.01.31. 02:52 | Tucker Dávid | 11 komment

Címkék: lmp schiffer andrás

Az LMP-ben a hétvégi pártszakadás-kilépés-leválás (hívjuk, ahogy akarjuk) nem előzmények nélküli, és a törésvonalak is már régóta látszottak. Meg egyáltalán az, hogy az LMP nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és nem csak azért, mert a szavazói cserben hagyták, hanem mert - alighanem tapasztalatlansága folytán - belegyalogolt a már jól ismert csapdahelyzetekbe, és így a politika éppen, hogy náluk nem lett más. A mássá tétel legalább három fő pontban hibázott: a demokratikus struktúra, az ideológiai tisztaság, valamint a párbeszéd és együttműködés terén - így abban sem volt megegyezés, hogy merre menjenek tovább.

lmp-kongi3.jpg
fotók: a párt hivatalos képtára a picasa-n

 

1. Schiffer András. Nem valószínű, hogy az a bizonyos más politika, amit az LMP eredetileg elképzelt, az a minden pozícióba az utolsó pillanatig kapaszkodó pártvezérek újratermelése  lett volna. Pedig amikor Schiffer András helyett 2012 januárjában Jávor Benedek lett az új frakcióveető (az LMP-nek hivatalosan nincs elnöke, tehát ez az elérhető legmagasabb pártpozíció), rögtön bejelentette, hogy otthagyja a pártja minden felsőbb szervét is: ha nem lehet övé az utolsó szó, akkor inkább kivonul mindenhonnan: Majd meglátják, mi lesz itt nélküle.  Nem egy csapatjátékos típus, képtelen úgy együtt dolgozni, ha nem ő lehet a körzeti atyaúristen. Ám ehhez képest ősszel megint visszatért, és gusztustalan nyomulása következtében a belső ellenfelei is inkább megszavazták, csakhogy a frakcióbéke helyreálljon. Ám ettől ő maga még nem változott meg, és – ahogy sejteni lehetett – vagy ő távozott tényleg mindenhonnan, vagy a fél párt. Ez utóbbi történt.

A belső pártstruktúra pedig minden, csak nem demokratikus: a helyi LMP-s vezetők és képviselők, akik lokálisan együttműködtek volna az MSZP-vel, még ha csak jobb híján, stratégiai okokból is, a központtól erre határozott tilalmat kaptak. Az LMP is egy piramisszerű, felülről vezérelt párttá vált, akár a Fidesz, csak jóval hamarabb.

2. Ideológiai határozatlanság. A politika mássá tételének egyik első állomása az elvtelen érdekpolitizálás felváltása kellett volna legyen. AZ LMP valóban nem is képviselt különösebben semmilyen érdeket, de mivel nem volt egy komplex ideológiai talaja, elveket sem tudott. Egyszerűen az MSZP, az SZDSZ és az MDF leszedálódása következtében létrejött, centrista űrt töltötte ki. Azokat a szavazókat akarta magába olvasztani, akik nem akartak sem a régi, sem az új garnitúra mögé állni, és nem fasiszták – de ez önmagában kevés. Persze, kiálltak a polgári liberális értékek: a társadalmi sokszínűség, integráció és elfogadás mellett, amelyek alapvetően baloldali-liberális értékek, de mára már minden demokratkus berendezkedés alapjai. Ja és persze megtalálták ezt a zöld ökopárt-sablont, ami önmagában szintén csak egy üres váz. Az egy-ügyű pártok (one-issue parties) önmagukban nem hosszú életűek, így a zöld gondolat mellé ki kell dolgozni a többi szakpolitikai állásfoglalást is, megfelelő ideológia mentén. Az Európai Zöld Párt (aminek az LMP is teljes jogú tagja) inkább bal felé tolódik el, Európa legtöbb országában (főleg Németországban) a helyi szocdemek és a zöldek egymás természetes szövetségesei, ugyanígy az Európai Parlamentben is létezik stratégiai megállapodás a zöldek és a szocialisták (amely pártnak pedig az MSZP a magyar tagjai) között. Ám az LMP láthatóan erről láthatóan nem akart tudomást venni, de erről bővebben majd lentebb.

Idővel kirajzolódott az LMP-ben is egy markáns baloldali csoport (pl. Scheiring Gábor, Dorosz Dávid – ők mindketten a kilépők között vannak), ami inkább az „Északi Zöldek” politikáját követte, de azt nem sikerült elérniük, hogy a párt deklarálja a baloldaliságát. Például mert az fölvetette volna a magyarországi main stream baloldalhoz, konkrétan az MSZP-hez való viszony kényes kérdését is. Ám enélkül már végképp nem maradt egy észérv sem, ami miatt erre a pártra kéne szavazni. (E legutolsó kérdésre Karácsony Gergely adott frappáns választ, amikor kijelentette, hogy a parlamenti pártok közül ő az MSZP-t érzi az LMP-től a legmesszebbinek. Tette ezt úgy, hogy a másik két választható opció, amit mond, a Fidesz és a Jobbik lett volna.)

 

3. A párbeszéd hiánya. A 2010 előtti (és főleg az azutáni) közélet legfőbb hiányossága talán a normális párbeszéd teljes elfelejtése volt. Éppen egy olyan új erőre lett volna szükség, ami példát mutat e téren – ám az LMP politikájának egyik fő sarokköve éppen a bármiféle kommunikációtól való totális elzárkózás volt. Ehelyett ütöttek jobbra is és balra is, ám nem mentek előre, mert nem volt merre. Részükről a Jobbikkal az volt a baj, hogy cigányozik (szó ami szó, Schiffer szorgosan szólalt föl a nácik ellen), a Fidesszel az, hogy egypártrendszert épít – az MSZP-vel meg az, hogy őmiatta van most ez a trutyi. Azt már senki nem kérdezte meg, hogy az LMP a Zelmúltnyolcévben miért nem tett semmit ez ellen? Miért csak 2008-ban alakultak meg, és miért csak akkor küldték el az MSZP-t a vérbe, amikor az már magától is ment? Azt meg már meg se merem kérdezni, hogy az esetleg fölmerült-e bennük, hogy az akkori kormányt megóvják a jövendő katasztrófától?

Mindenesetre az MSZP-től – mint egyetlen másik számottevő ellenzéki erőtől – való éles elzárkózás nagyon súlyos károkat okozott az LMP-nek (főleg a már említett, európai szintű együttműködés fényében). Érthető, hogy féltették az önállóságukat, de azért meg lehetett volna teremteni egy normális, de kritikus, távolságtartó, de jószomszédi viszonyt, az önfeladás legkisebb jele nélkül. Ám az LMP erre képtelen volt, amiben nyilván benne voltak Schiffer András ifjúszoci kora óta magában hordozott személyes sérelmei is.

lmp-kongi6.jpg

 

4. Merre tovább? Kérdés ezek után, hogy a kilépők szervezete, a Párbeszéd Magyarországgal Platform (PM) miért pont az Együtt 2014-gyel keresi a kapcsolatot? Egyáltalán az E2014 – és gerince: a Milla – mit tett le az asztalra azért, hogy egyszer csak valamiféle összellenzéki ernyőszervezetként akarjon föllépni? Oké, rendeztek évente két utcabulit, ami szépnek szép, de valljuk be: ez még nem elég semmire. Ezért is hozták be kívülről Bajnai Gordont, aki már egyszer volt is miniszterelnök, és akkor már állt mögötte egy párt – bizony, az MSZP. Ennek ellenére Bajnai nem kimondottan baloldali, inkább egy kapitalista pénzügyi szakember, akinek az elsődleges célja 2009-ben is az államháztartás rendbetétele volt, és 2014-ben is az lesz. Ez önmagában rövidtávra elég is, hosszútávon viszont komoly, társadalmi felzárkóztató programok kellenek, amikhez se Bajnai, se bárki az E2014-ből nem ért.

Ha a PM-nek derogál az MSZP, akkor a kilépőknek inkább valahol attól balra kellett volna szövetségest keresni, mondjuk a Zöld Baloldal vagy a Munkáspárt 2006 háza táján. De így csak láthatóan odacsapódtak az első helyre, ahol hétfőn is volt félfogadás. Viszont az E2014 alighanem le fog ülni az MSZP-vel tárgyalni (csak még nem tudni, miről), szóval valamiféli ellenzéki összefogás mégis érőben van, még ha az LMP maradéka abban nem vesz majd részt. Már nem is hiányoznak annyira.

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr375054290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toportyánzsóti 2013.01.31. 09:19:29

Vicces azt elvárni,hogy pár milliós költségvetéssel,nagyot lehet alkotni ezer milliárdos tolvaj-maffia ellen.Lehet ekézni ezeket a srácokat de ez nem az igazi megoldása ennek az oligarchák,multik olajbáró pajszeros betörők által uralt tündérországproblémának.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.01.31. 12:56:46

"a Párbeszéd Magyarországgal Platform (PM) miért pont az Együtt 2014-gyel keresi a kapcsolatot? "

Ez teljesen érthető, és ezt az MSZP-nek le kell nyelnie. Jelenleg az E14 és az LMP az a két szervezet, amely úgymond legitimál egy szerveződést az ügyben, hogy nem az MSZP vezérli. Ez az MSZP fóbia nem jogos, de el kell fogadni, hogy van.

Namost emiatt az összefogás csak úgy tud létrejönni, hogy a PM tárgyal az E14-gyel, az E14 tárgyal az MSZP-vel, és a végén a kettő összekapcsolódik. Ez van, ez nem olyan nagy ár, hogy ne lehessen lenyelni, mégha nem is jogos a dolog.

Kicsinyes dolog azon vitázni, hogy ki kezdje az összefogást, az a lényeg, hogy történjenek lépések!

németh györgy 2013.01.31. 15:45:12

Schiffer Andrást és az LMP-t, a szakadás életképesebbé és időtállóvá teszi. Az új verseny, amibe kezdhet: a „régi motorosok” az elmúlt 20-25 év korrupt, elkopott politikai elitjének közreműködése nélküli megmérettetés (főleg a polgári liberális értékeket vállalók között) nem ördögtől való. Igaz a 2014-es választásokkor az esélyek rendkívül redukáltak lesznek. De Schiffer András profi, figyelmesen ugrásra készen türelmes és talán felrázza a korábbi politikai élet szereplőire legyintők népes táborát. A „centrista űrben” ez nem biztos, hogy kevés lesz…

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.01.31. 16:52:56

@madárjós: "Az új verseny, amibe kezdhet: a „régi motorosok” az elmúlt 20-25 év korrupt, elkopott politikai elitjének közreműködése nélküli megmérettetés "

nyomták két évig, van rá 4 százalék vevő. megbukott. nem fog hírtelen most egy év alatt sikeres lenni. le merem fogadni.

németh györgy 2013.01.31. 21:13:15

@Brendel Mátyás: A mai politikai eloszlás halmazból az olvasható ki, amit írsz. De Schiffer András és az LMP a szakadás után belenőhet egy nagyobb szerepbe. Valószínű, hogy a céljai eléréséhez a stimulust most alakítja/dolgozza ki. Ha nem lesz akarat, fermentáló erő bennük, akkor az eredmény csak annyi, hogy az LMP egy nagy bizonytalanságból átlépett egy másféle bizonyosabb bizonytalanságba. Majd meglátjuk…

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.02.01. 07:08:41

@madárjós:
"De Schiffer András és az LMP a szakadás után belenőhet egy nagyobb szerepbe."

nem. amiért Schiffer most szakított, annak nincs 4 százalékosnál nagyobb támogatottsága. Ez tény, és nem Schifferen múlik. Schiffer a feje tetejére is állhat, akkor sincs erre igény.

ha meg Schiffer hirtelen összefogásbarát lenne, akkor meg szembe köpné magát, és elveszítené a maradék szavazóit is.

"az LMP egy nagy bizonytalanságból átlépett egy másféle bizonyosabb bizonytalanságba. Majd meglátjuk…"

az LMP, Schiffer most végleg bebetonozta magát a zsákutcába. az, hogy ez zsákutca, az elmúlt 2 év mutatja. ez már nem fog a választásokig változni.

németh györgy 2013.02.01. 11:11:21

@Brendel Mátyás: Amit írsz nagyon racionális. De a demokráciában mindig lehet egy más emberi lehetőség is.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.02.01. 11:22:11

@madárjós:

mindenkinek jogában áll hülyének lenni. de azért én eddig is, és ezután is csak arra fogok bíztatni embereket, hogy ne legyenek azok. azt azért még sem írhatom, hogy: "hülyék vagytok, de nem baj" ugye?:)

Tucker Dávid 2013.02.01. 13:29:32

Talán az hiányzott a cikkből, hogy legalább a kilépőknek sok sikert kívánjak a további szereplésükhöz, mert egyébként tényleg azt kívánok. Az valóban furán nézett volna ki, ha rögtön az MSZP-vel ülnek le, meg azt is tisztázni kéne, hogy ezeknek a tárgyalásoknak mik a tétjei? Ők az E14-hez konkrétan csatlakozni akarnak, míg az MSZP mellett legfeljebb szatelit lehetnének. Meg egy új, alakuló szervezetben nyilván jobban tudnak labdába rúgni, hiszen nyilván az E14-nek is az a célja, hogy egyéni körzetekben állítson jelölteket, és legalább ezt a 8 embert akkor remekül fel tudja majd mutatni. A többi helyen meg nyilván az MSZP-s jelöltet támogatja.

Schiffer András már belenőtt egy nagyobb szerepbe: a kicsinyes érdekpolitikuséba, aki még akkor is a saját pecsenyéjét sütögeti, még akkor is, amikor már rég elvitték alóla a sütőt. Egy 2-3%-os párt választáskor simán megütheti a parlamenti küszöböt, és ha Schiffer észrevette volna, hogy ez nem az ő arcáról szól, hanem a pártjáról, akkor 2014-ben is simán sikeresek lehettek volna. De most, hogy kimentek azok az emberek, akik a tartalmat adták annak a pártnak, az LMP már Schiffer one-man-show-jává vált, ami a kutyát nem fogja érdekelni.

ljozsefne 2013.02.03. 16:33:38

Kedves Dávid! Miből gondolod, hogy a Bajnai Gordon "komoly, társadalmi felzárkóztató program" összeállításához nem ért? Amikor elvállalta a miniszterelnökséget, akkor Te tudtad, hogy így helyt fog állni? Hiszen előtte még nem volt miniszter elnök! Megállta a helyét? Igen, meg. Az az ember, aki tehetséges, és jó csapatot is képes maga mellé állítani, és nem nézeget sem jobbra, sem balra, hanem teszi a dolgát, az az ember nagyon sok mindenre képes. Még olyan dolgokra is, amit senki sem feltételez róla. A Bajnai lehet, hogy nem politikus alkat, nem tud, vagy nem akar politikus módra dumálni a mikrofonokba, de ha dolgozni kell, ha tenni kell, akkor úgy látszik, hogy eredményeket ér el. És ezt nem kifigurázni kellene, hanem mellé állni. Ki fenét érdekel például, hogy a Milla mit tett le az asztalra, vagy mit nem. Néhányszor bebizonyították, hogy jó szervezők. Magukhoz hívták a Bajnait? Hát ez csak azt bizonyítja, hogy okos emberek. Mindenhez nem értenek, de megkeresték azt az embert akivel kiegészülve megmenthetik az országot. Mi ebben a rossz? Ez éppen az, amire szüksége lenne az országnak. De sajnos már látom, hogy sok az ellen drukker. Már nyöszörgés van, száj húzogatás, meg fintorgás. Ahelyett, hogy felzárkóznának egy olyan társaság mellé, aki jót akar. Nem látjátok, hogy a FIDESZ-el szemben esélytelenek a széthúzók? Ők meg, meg is tesznek mindent annak érdekében, hogy megosszák az ellenzéket. Lehet, hogy a MSZP a legnagyobb ellenzéki párt, de nagyon sok sarat dobáltak már rájuk a FIDESZ-esek. Sok ember elutasítja őket. De ha az emberek látnák, hogy az ellenzék össze tud állni, össze tud fogni egy cél érdekében, akkor biztosan őket választanák, és nem a FIDESZT.

Tucker Dávid 2013.02.05. 01:00:57

Kedves Józsefné!

Bajnai Gordon nevéhez milyen társadalmi integrációs program társul? Az ő dolga akkor az volt, hogy rendbe rázza a megtépázott magyar gazdaságot. Ebben eredményes is volt, ezt én is elismertem. De az világosan látszik, hogy mind a jelenlegi világválság, mind hazánk helyi válsága hosszútávú megoldásához ez kevés. Mint ahogy a millások - tényleg remek - szervezőkészsége is.

Hogy miért gondolom, hogy nincs ott senki, aki értene a szociálpolitikához? Miért, van? Akkor miért nem látom? Miért csak a Bajnai-Juhász-Kónya trió látszik az egész társaságból? Oké, ők tényleg jó arcok (na jó, Juhász Péter kissé visszataszítóbb, mint kéne), de ahhoz nem elég három ember, hogy megváltsák a világot. Egyszerűen nem látok mögöttük semmilyen hatékony, felkészült csapatot, akik a jelszógyártásnál tényleg többre lennének képesek. Arra meg nem adok biankó bizalmat, hogy olyasmire is képesek, amit senki nem gondolna róluk, még saját maguk se.

Továbbá (erről is fogok írni egy külön cikket) van valami, amiben Orbán, Gyurcsány, és most már Bajnai is feltűnő hasonlóságot mutatnak egymással: mindhárman egyszemélyes megmentőként tűnnek fel, és azokat a szavazókat vonják maguk köré, akiknek arra van szükségük, hogy követhessenek valakit. Ez aztán személyi kultuszt szül, illetve olyan szólamokat, amik őt határozzák meg a világ közepének. Ergo mindennemű összefogás ott kezdődik, hogy azt ő, csakis ő vezethesse, és aki ezt nem fogadja el, az bomlaszt, széthúz és az ellenség szekerét tolja. Elnézését kérem, de nem szeretem én az ilyen vezérkultuszokat. (Főleg annak fényében nem, hogy Bajnaiból is egy párt és egy ember csinált minisztert és miniszterelnököt - szóval kettőből is választhatott volna, hogy visszatérésekor hová áll, de ő ehelyett csinált egy harmadikat. Szóval hogy ki is húz szét, az minimum relatív.)

Remélem, választ adtam a kérdéseire, maradok tisztelettel.
süti beállítások módosítása